0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Болничен и майчинство
« Отговор #960 -: Юли 03, 2014, 09:50:09 am »
Здравейте отново от мен :) Бих искала да попитам колко време след като болничния ми е внесен в НОИ трябва да очаквам парички?И по принцип всеки месец по едно и сащо време ли ще ми ги превеждата и ако знаете кога?А също така исках да попитам това което ще получа като сума по 45-дневния болничен ли ще ми бъде реално и майчинството -  в смисъл знам че майчинството всеки месец е различно и зависи от броя на работните дни, но като сума на ден ме интересува дали ще бъде същото?
В сайта на НОИ виждам, че болничния мик е входиран на 27.06. и се чудя кога ще ми изплатят паричките за периода 11.06-30.06. защото там не ми излиза каква сума ще ми изплатят, а ми изписва, че в момента се обработва...?Ох май станаха много въпросите....Но все пак ви благодаря за помощта...
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #961 -: Юли 03, 2014, 10:15:26 am »
Слънце, да от тук нататък до 415 дни се води болничен за бременност и раждне и това ще ти е сумата която ще получаваш след това до навършване на 2 годинки на детето получаваш за майчинство или помощ за отглеждане на малко дете която е 340 лева в момента доакто дойде твоето може да е друга сума. А срока за изплащане на болничния е 14 дни след входирне на болничния лист, но обикновено ги изплащат по- бързо.


След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

Re: Болничен и майчинство
« Отговор #962 -: Юли 03, 2014, 20:16:55 pm »
Здравейте отново от мен :) Бих искала да попитам колко време след като болничния ми е внесен в НОИ трябва да очаквам парички? До 15 работни дни го изплащат И по принцип всеки месец по едно и сащо време ли ще ми ги превеждата и ако знаете кога?Болничните няма да ти ги превеждат по едно и също време.След като приключат те и минеш по декларацията ще получаваш парите докрая на 410 те дни до 5 то число на месеца .А също така исках да попитам това което ще получа като сума по 45-дневния болничен ли ще ми бъде реално и майчинството -  в смисъл знам че майчинството всеки месец е различно и зависи от броя на работните дни, но като сума на ден ме интересува дали ще бъде същото? Да,среднодневното ти е едно и също за всичките 410 дни обезщетение за бр и раждане
В сайта на НОИ виждам, че болничния мик е входиран на 27.06. и се чудя кога ще ми изплатят паричките за периода 11.06-30.06. защото там не ми излиза каква сума ще ми изплатят, а ми изписва, че в момента се обработва...? Точно кога не може да се каже.Юли месец ще е,първата половина Ох май станаха много въпросите....Но все пак ви благодаря за помощта...
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #963 -: Юли 03, 2014, 23:52:03 pm »
охх някъде съм се разсеяла като съм писала първия път
Слънце, да от тук нататък до 410 дни се води болничен за бременност и раждне и това ще ти е сумата която ще получаваш след това до навършване на 2 годинки на детето получаваш за майчинство или помощ за отглеждане на малко дете която е 340 лева в момента доакто дойде твоето може да е друга сума. А срока за изплащане на болничния е 14 дни след входирне на болничния лист, но обикновено ги изплащат по- бързо.


След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

Re: Болничен и майчинство
« Отговор #964 -: Юли 04, 2014, 11:33:14 am »
Здравейте момичета!Аз пак съм тук с въпроси, но поне знам че от вас ще получа отговорите, на които дори служителите в институциите немогат да ми отговорят :wink: Сега видях, че ми е излезнала сумата, което ще ми изплатят за болничния този месец (за 14дни, защото имам и няколко работни дни за които вече си получих заплатата), но сега пак съм в чуденка, защото така както си изчислявам парите излиза, че ще вземам повече пари отколкото даже като работех :ask: Възможно ли е това? При мен изчисляването на парите, които ще вземам като майчинство беше сложно, защото 1г. бях на една заплата, а последните 6мес.  бях на по-висока заплата, но отделно имам и 2 допълнителни заплати, които получавах за изминалите 18 мес.и в общи линии аз неможах да си изчисля майчинството...Но сега като разделя сумата, която трябва да ми изплатят за болничния на 14 раб. дни ми излиза съответно дневното възнаграждение...И като си умножа работните дни от следващия месец по дневното възнаграждение ми излиза, че ще взема повече пари отколкото като взимах докато работех и се чудя дали наистина това е възможно :ask: Чувала съм от други майки че взимат повече пари отколкото като са работели, но се чудя защо така се получава като нали уж в закона друго пише....Може би защото като ми се добавят допълнителните заплати и се разпределят по 18мес. ми излиза, че брутната заплата ми е по-висока...?Благодаря предварително за разясненията :oops:
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #965 -: Юли 04, 2014, 12:25:58 pm »
Слънце, аз получавам около  70 лв. повече като съм в болнични. Защото в 18 месеца назад влиза и по-висока заплата и премии. На мен януари в НОИ ми обесниха, че ми е по-изгодно да съм в непрекъснат болничен, и майчинството ще е по високо. Гледаха конкретно моите осигуровки.
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #966 -: Юли 04, 2014, 13:50:24 pm »
Слънце,

Правилно се ориентираш, че тези допълнителни заплати ще повлияят :) Реално се смята всякакъв доход върху който са внесени осигуровки - вкл. допълнителни заплати, бонуси и т.н. Също както ти е писала Стоека, някой жени им е по-изгодно да са в болничен, защото така им се взима по-стар период с по-висока заплата :) По-детайлно е трудно да се обясни защо се получава, защото зависи страшно много от индивидуалния случай и осигуровки - няма принципно вярна зависимост. Ето аз например както и да го смятам и правя ще взимам по-малко, особено сега с този болничен, но се преживява ;)
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #967 -: Юли 04, 2014, 15:31:34 pm »
Слънце да възожно,аз съм осигурена на по-висока заплата и болничния ми беше с 100-150лв повече ,а сега и майчинството е същотата работа. :wink:

Re: Болничен и майчинство
« Отговор #968 -: Юли 15, 2014, 12:20:08 pm »
Здравейте,
И аз имам един малко сложен , поне за мен, защото съм доста нова, въпрос.: ПОдадох си молбата за напускане преди да разбера, че съм бременна и тъй като вече е подписана и от двете страни не мога да остана. Договорът ми изтича след месец и искам да излезна в болничен, но след това да го прекъсна поне за месец, за да мога да се назнача фиктивно на ТД. Въпросът ми е много ли пада обезщетението ако има месец прекъсване между болничните и дали ако го пусна непрекъснат могат да ме назначат на новото място, докато съм болничен. Изключително съм благодарна на всички, толкова много информация получих в тази тема, но така и не намерих подобен казус.
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #969 -: Юли 15, 2014, 16:23:36 pm »
Мисля, че е добре да пуснеш болничен малко преди да ти изтече договора, той си изтича така или иначе по взаимно съгласие. После новото назначение в първия ден без болничен и готово :) Един месец примерно няма да ти отрази. Или ти питаш ако останеш болничен през цялата бременност?
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #970 -: Юли 15, 2014, 17:14:01 pm »
Благодаря за бързия отговор. Все още се мъча да разбера дали е по-изгодно като се назнача на новото място, например да седя един месец и после  да си пусна болничен до края или изобщо да не си пускам болничен. Тъй като вече съм ползвала 5 дни от този болничен и сега ще ползвам още 20, незнам дали много ще падне обезщетението после.
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #971 -: Юли 15, 2014, 17:59:15 pm »
Според мен това дали да си пуснеш болничен и да получаваш по-малко пари или да си работиш си е твое и индивидуално решение. Ако не се чувстваш добре, изморяваш се или просто трябва да лежиш, със сигурност по-добрият вариант е да получаваш по-малко пари в следващата една година.
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #972 -: Юли 15, 2014, 18:23:02 pm »
Да, но тъй като договорът ще е фиктивен така или иначе няма да се изморявам и идеята е по-скоро , кое е по-изгодно.
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #973 -: Юли 15, 2014, 20:51:41 pm »
Намери си калкулатор да си ги сметнеш или се консултирай със счетоводител. Ако правилно разбирам, при фиктивен договор, ти ще си внасяш осигуровките и може и да излезе безсмислено.
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #974 -: Юли 15, 2014, 22:29:55 pm »
зависи на каква сума ще се осигуряваш на новото място
ако се осигуряваш на по-ниска сума от тази по прекратения трудов договор (за да плащаш по-малко осигуровки), болничният може би ще ти е по-изгоден, защото от една страна е доста вероятно да ти вдигне осигурителния доход, а от друга ще плащаш по-малко осигуровки

имай предвид, че какъвто и болничен да си вземеш сега и преди новото назначение ще ти бъде изплатен най-късно до 30 календарни дни след прекратяване на трудовия договор
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #975 -: Юли 17, 2014, 12:11:41 pm »
Много благодаря за изчерпателните отговори. Само не разбрах как болничен може да вдигне осигурителния доход? Той н е е ли на базата на трудовото вънаграждение?
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #976 -: Юли 17, 2014, 15:01:06 pm »
Обезщетението за болничен се изчислява от среднодневния осигурителен доход за 18 месеца назад. За периода на болничния за осигурителен доход се взима доходът, от който е изчислено обезщетението.

Ако в тези 18 месеца има месеци с по-висок доход от настоящия, той съответно вдига и размера на среднодневния и се получава така, че за дните в болничен се зачита по-висок осигурителен доход, отколкото ако през това време е работено.
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #977 -: Юли 28, 2014, 13:16:18 pm »
Здравейте,

Аз имам следния въпрос и се надявам някой да може да ми отговори  :lol: Как стои въпросът с майчинските, ако започна работа на 4 часа след навършване на 1 год. на детето (без то да посещава ясла). Мога ли да прехвърля майчинството на друг? Изобщо полагат ли се тези 340 лв. на месец или държавицата ни си ги взима  :x ?

Благодаря много!
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #978 -: Юли 28, 2014, 13:51:08 pm »
Привет e_nikolova!

Имаш три опции:
1. Започваш на трудов договор (без значение дали на 4 или повече часа) и губиш майчинството от 340лв. Ще ти се превеждат половината от тези пари (170лв), които се водят нещо като детски и са точно защото си се отказала от тези 340 и не зависят от дохода и други такива както май почти всички помощи в тази държава....
2. Започваш на трудов договор както в т.1 и прехвърляш майчинството на майка ти да речем и тя ще получава 340лв - точно все едно ако ти не започваш работа. Тя обаче трябва да е осигурена за общо заболяване и майчинство или с други думи да отговаря на условията на които и ти за да получаваш тези пари - просто ще ти стъпи в правата :). Тук има някакви условия кои роднини могат да ползват това право, но не съм сигурна точно....
3. Започваш работа на граждански а не на трудов договор и си продължаваш да си в майчинство и да получаваш 340лв на месец.

И в трите случая, предполагам че сега се водиш някъде на трудов договор, защото първата година майчинство е гарантирана дори при съкращение през периода му, но втората се полага само ако си на договор....
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #979 -: Юли 28, 2014, 15:38:59 pm »
Благодаря много, Mousyt! Златна си  :balk_7: