0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Болничен и майчинство
« Отговор #980 -: Юли 31, 2014, 19:01:18 pm »
Здравейте,

Извинявам се предварително ако въпросът ми вече е бил разискван..
Имам следния казус - бременна съм с термин 14-ти октомври и първият ми болничен по майчинство трябва да започне от 30-ти август. От началото на месец май съм в болничен (общо заболяване). Днес предадох последния лист, който е до 28-ми август включително.  И понеже има само един ден до началото на другия ми болничен - 29-ти август, реших да си пусна отпуска вместо да минавам пак през комисия..
Но след това разисквахме въпроса със счетоводителката на фирмата, в която работя и тя ме посъветва да си взема болничен и за този ден, понеже ще ми се отрази на майчинството. Каза, че ако болничният ми е непрекъснат то майчинството ще се изчисли на базата на 18 месеца преди първия ми болничен, т.е. от април назад, но ако остане отпуска ще се изчислят и месеците, за които съм била в отпуска като минимална работна заплата или дневната ставка, на която се базира болничния (не беше сигурна кое от двете).
Моля за съвет как точно се изчислява майчинството? Има ли смисъл да си вземам болничен за този единствен ден?
В момента сумата, която получавам от болничните е по-голяма от сумата, която получавах в месеците ноември 2012 - януари 2013, които ще влезнат в сметките, ако се изчислява от април назад.

Благодаря предварително!
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #981 -: Юли 31, 2014, 20:18:05 pm »
Привет elena_b,

аз съм в почти същия казус като твоя и се консултирах с две счетоводителки, при това такива дето са наясно. Техният съвет бе същият -  да не прекъсвам болничния. Причината е, че сега за изчисляване на майчинството за тези месеци, в които си била болничен ще се вземе същата база от болничния, а ако се върнеш ще се вземе осигурителния доход за тези месеци. Осигурителният доход обаче когато си в болничен е доста по-малък и това ще ти дръпне надолу майчинството. Как точно се смята така и не разбрах, но има разлика....
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #982 -: Юли 31, 2014, 21:34:18 pm »
Много ти благодаря за бързия отговор Mousyt!
Утре се надявам да се консултирам и с една служителка в НОЙ, така че ще пиша отново ако получа друга информация.
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #983 -: Август 01, 2014, 14:17:55 pm »
Привет отново,

Пиша след консултация по моя казус по-горе - според това, което разбрах това прекъсване не влияе на майчинството, което се изчислява спрямо 18-те месеца предхождащ месеца от който почва първия болничен за майчинство и ако в този период има болнични, то за тях се взема сумата, от която е начислен болничния.

Не знам защо се получават такива разногласия, дано накрая да не сме ощетени вземайки едно или друго решение..
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #984 -: Август 01, 2014, 15:28:27 pm »
Ами точно така е - взима се сумата на болничния. Но това не дава отговор на въпроса дали ще се промени обезщетението или не - просто верен отговор за това няма - зависи много от дохода сега и преди 18 месеца и т.н. :) Затова и има разногласия - защото принципът е този, но има тънкости в прилагането му... В моя случай става дума за 5-6 дни болничен и хората с които се консултирах са наясно с моите точно доходи (сегашната и предишната ни счетоводителка) и двете бяха единодушни... за един ден не знам наистина как е...
*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #985 -: Август 01, 2014, 23:04:54 pm »
Момичета, заповядайте в новата тема:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50546.0
« Последна редакция: Август 02, 2014, 00:43:34 am от Мецани »