0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #740 -: Април 24, 2011, 22:46:19 pm »
чудя се, дали ще понесат да им се сложи допълнително 1 или 2 лъжици течно суитли
аз си ги предпочитам сладички
« Последна редакция: Април 24, 2011, 22:49:34 pm от Mary »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #741 -: Април 24, 2011, 23:16:45 pm »
чудя се, дали ще понесат да им се сложи допълнително 1 или 2 лъжици течно суитли
аз си ги предпочитам сладички

Да Мери, макар и да не ми се иска, другия път ще сложа!
Авторката на рецептата която аз написах съветва
да се сложи 1 лъжица течен подсладител!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #742 -: Април 25, 2011, 23:51:48 pm »
Аз най-края направих козунак в хлебопекарната! И беше сладък и беше на конци, изпекох го обаче във фурната! Ето и снимка
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #743 -: Април 26, 2011, 07:58:29 am »
stoeka71, страхотен е!Браво!
Машината е голям помощник в месенето, но няма как да придаде форма и плетеница.
Срещнах няколко рецепти в темите за козунаци в които тестото се вади
от контейнера оплита се и се връща в машината за хляб да се изпече!
Но пак на тухличка беше на финала!
Изпичането във Готварската печка е начина и според мен!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #744 -: Април 26, 2011, 13:41:25 pm »
Ааа, Мише, не съм съгласна - моят отгоре си стана баш кат истински козунак  :lol: :lol: :lol: Лошото е, че докато се сетя да го фотя, и Ники тотално му развали фасона  :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #745 -: Април 27, 2011, 08:56:44 am »
Ще напиша моята сполучлива рецепта за ръжено - пшеничен хляб.
Мини, с едно уточнение - моята хлебопекарна е Северин, знам че повечето от вас работят с Мулинекс. Аз досега хляб съм пекла само по рецепти от интернет, но рядко ми се получаваше хляба. Наскоро си открих книжката към хлебопекарната (която се затри още с купуването) и започнах да изпробвам рецептите от там - от майка ми, която работи с Мулинекс, знам че не ползва рецептите от книжката си, а си е открила други, с които става по-хубав хляб, затова и не се бях задълбавала да търся моята. Но от както започнах да правя по книжката, ние ядем хляб като хляб. Вече няколко изпробвах и винаги резултатът беше чудесен. Моята машина е и с други грамажи - за 750 и за 900гр хляб. Та с тези уточнения - рецептата :

Ръжено - пшеничен хляб

суха мая - 1 и 1/2 ч.л. (2 ч.л.)
пшенично брашно тип 1050 - 225гр (270гр) - тук правя уточнение, че съм ползвала и универсално брашно тип 500 и също става много добре
ръжено брашно - 225гр (270гр)
сол - 1ч.л. (1 и 1/2 ч.л.)
захар - 1/2ч.л. (1ч.л.)
вода - 285мл. (340мл.)
квас - 2с.л. (3с.л.) - квас нямам и не слагам

В скоби съм дала за 900гр хляб мерките. Пече се на съответната програма за ръжено-пшен. хляб, при Северина е трета.

Имам питане за селксия (френския) хляб? Не мога да намеря брашно тип 405, кажете да търся някаква конкретна марка? Накрая го направих с тип 500 и стана много вкусен. Реших, че брашната, които ги дават за баници, козунаци и т.н., те би трябвало да са по-фините брашна и опитах с такова, но не се получи никак добре.

« Последна редакция: Февруари 10, 2013, 10:59:32 am от mishanta »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #746 -: Април 27, 2011, 16:05:13 pm »
Ааа, Мише, не съм съгласна - моят отгоре си стана баш кат истински козунак  :lol: :lol: :lol: Лошото е, че докато се сетя да го фотя, и Ники тотално му развали фасона  :lol: :lol: :lol:

Рали, искам си фото доказателството,
пак да направиш, и да го опазиш  :lol:

Цвете, и аз ще се възползвам от насоките ти!Благодаря!

При моята Зелмерка най-добре се получава рецептата
от Мери за бял хляб 750гр, която е за Хлебопекарна Мулинекс!
И върху нея експериментирам като заменям една част,
обикновенно около половин до една мерителна чаша
или около 100-120 грама от бялото брашно с друго
- типово, царевично или ръжено! Много хубав става хляба!
От книжката най-добре се получава тестото за пица!

Имам едно питане,(Къртиче към теб най-вече, защото са ни еднакви
поне на вид пекарните) при мен 3 та програма е пълнозърнест хляб,
пуснах веднъж, но минаха около 10 минути без нищо да се случи...
Никакво въртене на бъркалката, превключих на 1ва за бял и там си тръгна от раз!

При другите марки програмата за пълнозърнест има ли накакъв първоначален момент на "смислов"
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #747 -: Април 27, 2011, 22:05:39 pm »
Дааа Мишанта правилно си забелязала, че на 3-та програма не тръгва веднага да меси.
Първо подгрява леко контейнера за около 20-30 минути и чак тогава почва да меси.
И аз отначало си мислех, че нещо се е скапала тази програма и не я ползвах, но наскоро я изпробвах - резултата е все тая.
На Северин програмите са същите като на Зелмер и Клатроник.
 :P
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #748 -: Април 28, 2011, 08:13:21 am »
:thankyousign: kartiche
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #749 -: Април 28, 2011, 08:33:56 am »
На Северин програмите са същите като на Зелмер и Клатроник.
ote]

Значи, ще обменяме рецепти :wink:
При моя Северин третата програма веднага почва с месенето.
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #750 -: Април 28, 2011, 09:32:48 am »
При другите марки програмата за пълнозърнест има ли накакъв първоначален момент на "смислов"
Има. Наред ти е машинката. Разгледай си книжкатата - някъде има описани циклите на всяка програма.
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #751 -: Април 28, 2011, 11:35:46 am »
Здравейте момичета! Пробвали ли сте хляб с кисело мляко и яйце, аз вече два пъти правих става много хубав и се надува повече от другите видове хляб. Веднъж го правих само с бяло брашно и веднъж с бяло и пълнозърнесто, понеже бялото не ми стигна. Трябва да ви кажа че втория вариант беше по-вкусен, специално на мен ми допадат повече пълнозърнести и други смесени брашна. Само с бяло брашно нещо ми е безвкусен хляба. Изключение прави хляб с прясно мляко и бутер той е супер!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #752 -: Април 28, 2011, 15:28:36 pm »
Мерсаж, Елф! :kiss:Уж гледах, но може някой рус косъм да ми е премережил погледа,
пак ще я прелистя, да видим какво ново ще изкочи от там!


Здравейте момичета! Пробвали ли сте хляб с кисело мляко и яйце....
linko5, напиши рецептата си, моля!
Аз искам да направя, но с точни пропорции,
даже си мислех на звуковия сигнал да метна
една бучка натрошено сирене и тутманика е готов!

Към Майсторките с повече опит дайте рецепти за Тутманик,
може само да го измеси Изаура пък после Готварската печна да го изпече!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #753 -: Април 28, 2011, 16:12:32 pm »
Рецептата, по която аз правих хляба с кис. мляко

Хляб с кисело мляко и яйце

200мл кис.мляко+ 100мл вода
 1 яйце - разбито
 2-3 с.л олио
 1 ч.л сол
 4 ч.л захар
 550 гр. брашно
 1,5 ч.л мая
 При втория ми хляб, когато не ми стигна брашното сложих към 400гр бяло и 150гр пълнозърнесто и пак го пуснах на първа програма за основен хляб
« Последна редакция: Февруари 07, 2013, 16:26:36 pm от mishanta »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #754 -: Април 28, 2011, 16:27:23 pm »
Рецептата, по която аз правих хляба с кис. мляко
 200мл кис.мляко+ 100мл вода
 1 яйце - разбито
 2-3 с.л олио
 1 ч.л сол
 4 ч.л захар
 550 гр. брашно
 1,5 ч.л мая
 При втория ми хляб, когато не ми стигна брашното сложих към
400гр бяло и 150гр пълнозърнесто и пак го пуснах на първа програма за основен хляб

linko5 , като гледам съотношението течност/брашно
това е за хляб 900грама, нали?
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #755 -: Април 28, 2011, 20:19:53 pm »
Здравейте!
Искам да попитам каква марка брашно ползвате. Струва ми се, че с последната реколта нещо не се получават нещата. Говоря за Софимел 500. Нито хляба, нито козунака. Хляба спада след при печенето, а тестото за козунака не се получи още със замесването, не стана еластично, а се късаше.
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #756 -: Април 28, 2011, 20:37:18 pm »
Аз точно със Софимел си направих козунака, а хляба го правя с техния готов микс.
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #757 -: Април 28, 2011, 22:46:51 pm »
Рецептата, по която аз правих хляба с кис. мляко
 200мл кис.мляко+ 100мл вода
 1 яйце - разбито
 2-3 с.л олио
 1 ч.л сол
 4 ч.л захар
 550 гр. брашно
 1,5 ч.л мая
 При втория ми хляб, когато не ми стигна брашното сложих към
400гр бяло и 150гр пълнозърнесто и пак го пуснах на първа програма за основен хляб

linko5 , като гледам съотношението течност/брашно
това е за хляб 900грама, нали?


Да,Мише,за голям хляб е аз правя по същата рецепта.Моите експерименти показват,че тази рецепта е още по-сполучлива ако махнеш яйцето по-пухкав става хляба.Яйцето стикля тестото.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #758 -: Април 29, 2011, 00:22:55 am »
Благодаря Пими!
Ще пробвам, на мен ми допада най-много 750 гр хляб,
сякаш има пространство да бухне "на воля"!
Никога не е късно да попадна на сполучлива рецепта и за 900! :D
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #759 -: Април 29, 2011, 11:07:21 am »
Предната седмица така се изложих с хляба, че направо нищо не стана. :oops:
Бях настроила на отрожен старт на 3-та програма за пълнозърнест хляб и бях сложила от готовата смес на Техтра "Многозълнест хляб".
Отидох сутринта на работа и като се върнах що да видя. 8O
Мирише вкусно и приятно, а като отворих машината хляб няма. 8O
Оказа се, че въобще не се е омесило тестото. Само едно малко топче се е измесило и се изпекло, без дори да се надигне. Останалата част се беше лепнала и изпекла по стените на казанчето.
Явно водата ми е била малко. Аз между другото исках да направя малко хлебче 500гр.
Сложих 350г. брашнена многозърнеста готова смес и 150мл. вода, 10мл.олио, 5мл.оцет, 1 пакетче суха мая на Йоткер, 5 гр сол.
Но явно водата ми е била много малко. То аз си измислих мерките,премерих си ги, но да ви кажа, не съм гледала готова рецепта. :oops: