0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: има ли нещо ново?
« Отговор #40 -: Февруари 04, 2009, 21:23:02 pm »
здравейте,момичета
От чл.20 ал.5,чл.40 ал.1 и 3 и чл.41 ал.5 т.1 - Не става ясно Кой ще осигури сумите за да се започне процедура.Това значи ли,че трябва ние да си платим,а след това да ни възстановят парите от клиниката след като фонда ги преведе???
*
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #41 -: Февруари 04, 2009, 22:07:04 pm »
Чл.31 ал.1 т.1 б. "д"  е изключително неприемлив.
 Как  може да се доказва неизяснен стерилитет  с 4 процедури IUI при положение, че поради по ниската успеваемост на IUI, често се  пристъпва направо към ин витро или ИКСИ. След като до сега не е било някъде регламентирана такава последователност първо IUI и след това ин витро, то  тази разпоредба е пълен абсурд. Излиза, че ако  сте направили 3-4 ИКСИ, сега почвате  да правите 4 IUI  за да  докажите неизяснен стерилитет.
*
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #42 -: Февруари 04, 2009, 22:35:42 pm »
По този текст " Лекарствените продукти се осигуряват по
реда на чл. 207, ал. 1, т. 5а от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина"
мисля че това следва да се отнася само за л-вата които се купуват със средства от фонда. /текста не е достатъчно ясен/ Тъй като няма да може всички лекарства да се поемат от фонда при по силните стимулации, тогава не може да се вменява задължение на поциента да си купува всички лекарства от клиниката при положение, че може да си ги осигури на по изгодна цена.   
*
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #43 -: Февруари 04, 2009, 22:40:18 pm »
А пък на мен не ми хареса, че ще отпускат не конкретна сума която ти трябва, ако все пак те оборят, ами НЯКАКВА която те решат.И как точно ще преценят, че ми трябва по малко или повече? :( Все си мисля, че ще се получи нещо като с лекарствата които взимахме от здравната каса/аз получих много по малко от това което ми изписа моя лекар/ и ще орязват отпусканите финансите до минимум.И какво ще излезе накрая, че не си е заслужавало чакането.Поне в моя случай 5 000лв е половината от сумата която ми трябва.Разочарована съм и от много други неща които прочетох в правилника. :(
*
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #44 -: Февруари 04, 2009, 22:52:20 pm »
В чл.26, ал.2, т.4 се казва, че ендометриозата трябва да е III или IV степен, като доказателство са документи от лапаротомия, лапароскопия и хистология. Когато има такива документи, но в тях не е посочена изрично степента на ендометриозата /както е в моя случай - отстранени ендометриозни кисти и от двата яйчника по 6 см, което говори за висока степен на специалистите/ и не настъпила бременност в продължение на две години след операцията и година и половина след спирането на действието на диферилина, единствения начин за покриване на изискванията в правилника са отново операция с изричната цел степенуване на ендометриозата. Мисля, че при ендометриозата е необходимо да бъдат взети предвид не просто показатели при самата операция, но и времето след нея, т.к. на всички запознати с болестта е ясно, че с минаването на ВРЕМЕТО тя води до ИЯР и НЕОБРАТИМИ последици, както по отношение на стерилитета, така и за здравето на жената, а най-доброто лекарство е бременност.
P.S. Ако е възможно някой да ми отговори: при така описаната ситуация и препоръка на лекаря ми за незабавно ин-витро, какви са възможностите за покриване критериите на правилника на фонда? Съжалявам за повтарянето на публикацията, но после прочетох къде е мястото и всъщност.
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #45 -: Февруари 05, 2009, 00:21:48 am »
Не ми стана много ясен чл.26 ал.1 т.2 а, а именно, че ако една жена е напълно здрава, а мъжът и е с азооспермия, ще и бъде отказано безплатно ин витро и възможнодтта да има собствени деца, макар и от донор. Да бъдат включени и безплатни процедури за двойките, нуждаещи се от донори на яйцеклетки или на сперматозоиди.
Подкрепям написаното!Като гледам така и моят шанс е =на 0 :(
Аз се нуждая от донорска яйцеклетка,сега съм на 32 а иначе ИЯР датира от около 5 год.И какво да направя -това е необратимо.Ако имах шанса дори и на 1 собствена яйцеклетка може би щях да гледам малко по смело..Като се замисля/само хипотетично/ има жени които откриват любовта си и създават семйство по късничко,което всъщност е напълно нормално.И в един слънчев и прекрасен ден дадената жена разбира за диагноза ИЯР 8O-нима тя няма право на шанс!!!Много съм разочарована и се извинявам за малко пооплетеният пост :oops:
Предлагам паралелно с текущият правилник/ако бъде приет/ да се създаде  и втори за двойките нуждаещи се от донори.Ако държавата не желае да спонсорира такива двойки,то те да ползват дарителският фонд!
ИЗВИНЯВАМ СЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ
*
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #46 -: Февруари 05, 2009, 01:16:07 am »
И на член 26 алинея 2 да й сменят заглавието защото е несериозно дори чисто граматически.
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #47 -: Февруари 05, 2009, 07:53:13 am »
Цитат
Чл. 41. ал.1, т.д, която гласи
д) за индикации по чл. 26, ал. 1, т. 5: данни за безплодие в период поне от две
години като за лечение на проблема са реализирани поне четири цикъла с IUI.
неточен текст( аз нямам 4IUI, имам 2 IUI+3 ИКСИ)
И на мен това нещо не ми е ясно,аз имам 3 IUI и пристъпваме към ИКСИ,трябва ли да правя четвърта,като така или инъче е явно че така не се получава.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #48 -: Февруари 05, 2009, 08:58:51 am »
Цитат
Чл. 41. ал.1, т.д, която гласи
д) за индикации по чл. 26, ал. 1, т. 5: данни за безплодие в период поне от две
години като за лечение на проблема са реализирани поне четири цикъла с IUI.
неточен текст( аз нямам 4IUI, имам 2 IUI+3 ИКСИ)
И на мен това нещо не ми е ясно,аз имам 3 IUI и пристъпваме към ИКСИ,трябва ли да правя четвърта,като така или инъче е явно че така не се получава.

Ами не е чл.41 ал.1 б. "д", а е чл. 31 ал.1 т.1 б. "д"
*

    kiara

  • *****
  • 1449
  • Това, което не ни убива, ни прави по-силни!!!
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #49 -: Февруари 05, 2009, 10:37:31 am »

Чл. 27. Не се извършва финансиране по реда на този правилник, независимо от наличие на индикациите по чл. 26 в следните случаи:
1. съществуват кoнтраиндикации съгласно Наредба № 28 от 2007 г. за дейности по асистирана репродукция
2. лицата са извън репродуктивна възраст.
3. наличие на яйчников резерв:ФСХ не повече от 12.0 mIU/l или АМХ по-малко от 1.0 ng/ml.

 Възраженията са ми конкретно към точки 2 и 3 на този член. Какъв ще е критерия за това кои лица са извън репродуктивна възраст?
Точка 3 автоматично изключва лицата с изчерпан яйчников резерв/ИЯР/ от финансиране. Защо, какви са доводите при създаването на програмата? Конкретно в нашият случай, защо аз да нямам право на финансиране като съм правила вече 4-ри опита, които почти сами сме си финансирали? На 30 години, с ИЯР съм, следствие на ендометриоза!!!Значи ли това, че нямам шанс за успех според проекта, след като не ми се дава шанс в случая? Защо се изключва използването на донорска яйцеклетка? Нали целта на фонда е да се подпомагат хора с репродуктивни проблеми, нима ИЯР не е репродуктивен проблем? Голям процент от хората имат този проблем и не винаги е свързан с някаква възрастова граница, а в много от случаите е вследствие от заболявания, за които е разрешено финансирането по чл. 26, ето тук е парадокса!!! Незнам точно какъв е процента на двойките с този проблем, но за нас конкретно е 100%!!!
 Да отпадне член 27!!!


*
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #50 -: Февруари 05, 2009, 10:57:09 am »
аз също те подкрепям и аз съм с ендометриоза и едно неуспешно инвитро,закоето отодоха повече от 5000лв.нима ние не заслужаваме да станем майки :balk_145:
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #51 -: Февруари 05, 2009, 11:28:35 am »
Как може да се искат ехографски снимки за каквото и да е при условие,че незнам кой доктор дава такива?Аз лично имам не един или два цикъла следени,но от кого да си търся снимките сега за да доказвам?
При условие че съвсем скоро съм правила Икси защо пак трябва да правя всички тези изследвания,че те са пари и то много пари?
И защо нищо за поликистоза?На нас ни казаха с тази поликистоза и липса на овулация и с тази лоша спермограма"Само Икси,не си губете времето с друго".
А сега как да си докажа липсата на овулация и към коя точка е моя проблем?
 
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #52 -: Февруари 05, 2009, 11:45:00 am »

Имам възражение във връзка с Чл. 27: при така съществуващите текстове се явява противоречие във възрастовото ограничение-един път от т.1: контраиндикация напреднала репродуктивна възраст - жени, навършили 43 и повече години и от друга страна от т.2: лицата са извън репродуктивна възраст-което означава според мен, че според тази точка лицата може да са в напреднала репродуктивна възраст-все пак това е репродуктивна възраст 43, 44 години.

Затова предлагам да се промени текста по следния начин, като се добави към двете точки:
Чл. 27. Не се извършва финансиране по реда на този правилник, независимо от наличие на индикациите по чл. 26 в следните случаи:
1. съществуват кoнтраиндикации съгласно Наредба № 28 от 2007 г. за дейности по асистирана репродукция с изключение на т. 3.10.7 от раздел VI, а именно напреднала репродуктивна възраст - жени, навършили 43 и повече години.
2. лицата са извън репродуктивна възраст – по-малко от 15 години и повече от 49 години (както е в другите страни с по 3 безплатни опита Ин витро).



Имам възражение във връзка с  Чл.31  ал.1  т.1 подточка б) : Безсмислено е при наличие 5 броя спермограми в продължение 1.5 година в един единствен център по Репродуктивно здраве (ЦРЗ) с отклонения в едни и същи показатели и направено скъпоструващо Цитогенетично изследване-доказващо Робертсонова хромозомна транслокация, да се отиде в друг ЦРЗ, за да се направи формално и фиктивно още една 6-та спермограма, която няма да се промени поради генетичното заболяване което не подлежи на лечение-човек така се ражда и така умира с първоначално заложената си при раждане генетична информация.

Затова предлагам да се промени текста по следния начин, Чл.31  ал.1  т.1 подточка б): като подточка б) се раздели на 2 други подточки и се добави нова б-б):
б) за индикации по чл. 26, ал. 1, т. 2: подточка б-а) ИЛИ подточка б-б):
б-а) документи от извършването на два или повече спермални анализа в протежение на най-малко 3 месеца между първия и последния в повече от едно лечебно заведение, получило разрешение по чл. 131, ал. 1 от Закона за здравето. Ползват се критериите на Световната здравна организация (СЗО) за нормоспермия като е желателно поне едно от изследванията да е с морфология, оценена по стриктните критерии на Крюгер, ИЛИ

б-б) документи от извършването на два или повече спермални анализа в протежение на най-малко 3 месеца между първия и последния от едно лечебно заведение, получило разрешение по чл. 131, ал. 1 от Закона за здравето и наличие на документ с много по-задълбочено и мащабно изследване (в сравнение със спермограма) като например Цитогенетично от Медицински университет-катедра Медицинска генетика, удостоверяващо причините за горепосочените отклонения в показателите на спермограмите.
*

    Pipi_M

  • **
  • 148
  • Няма невъзможни неща!
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #53 -: Февруари 05, 2009, 12:24:33 pm »
Не ми стана много ясен чл.26 ал.1 т.2 а, а именно, че ако една жена е напълно здрава, а мъжът и е с азооспермия, ще и бъде отказано безплатно ин витро и възможнодтта да има собствени деца, макар и от донор. Да бъдат включени и безплатни процедури за двойките, нуждаещи се от донори на яйцеклетки или на сперматозоиди.
Подкрепям написаното!Като гледам така и моят шанс е =на 0 :(
Аз се нуждая от донорска яйцеклетка,сега съм на 32 а иначе ИЯР датира от около 5 год.И какво да направя -това е необратимо.Ако имах шанса дори и на 1 собствена яйцеклетка може би щях да гледам малко по смело..Като се замисля/само хипотетично/ има жени които откриват любовта си и създават семйство по късничко,което всъщност е напълно нормално.И в един слънчев и прекрасен ден дадената жена разбира за диагноза ИЯР 8O-нима тя няма право на шанс!!!Много съм разочарована и се извинявам за малко пооплетеният пост :oops:
Предлагам паралелно с текущият правилник/ако бъде приет/ да се създаде  и втори за двойките нуждаещи се от донори.Ако държавата не желае да спонсорира такива двойки,то те да ползват дарителският фонд!
ИЗВИНЯВАМ СЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ
Подкрепям написаното по-горе,защото при нас проблемът е точно такъв-ИЯР.След 2 неуспешни ИКСИ,Фондът е единствената ни възможност.
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #54 -: Февруари 05, 2009, 14:36:06 pm »
В Чл. 31  ал.1 т.2 Медицинска документация, удостоверяваща липса на контраиндикации съгласно Наредба  № 28 от 2007 г. за дейности по асистирана репродукция като подточки точно да бъдат конкретизирани необходимите документи
*
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #55 -: Февруари 05, 2009, 17:25:36 pm »
Нещо не разбирам - нали щяха да отпускат от фонда по 5 000 лв за всеки опит на една двойка, а след това щеше да се прави калкулация - дали ще се връщат или доплащат пари от пациентите? Какви са тези приказки сега за различни суми?
И аз като Дони съм изумена на това определение и не го разбирам - стерилитет при жената поради мъжки фактор!
« Последна редакция: Февруари 05, 2009, 17:27:46 pm от du6ka »

*
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #56 -: Февруари 05, 2009, 18:20:14 pm »
Момичета, сега видях този правилник и се го чета доста подробно, но все пак пред мен изникна въпроса - Какво става с тези двойки, на които до сега не са открили причина за стерилитета (показатели в норма), а бебе няма?! В същото време са в "напреднала възраст" и нямат никакво време за чакане и единствената алтернатива предложена от лекуващия ги специалист е инвитро...
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #57 -: Февруари 05, 2009, 18:38:29 pm »
изпратих преди малко коментарите ви, синтезирани от трите теми.
на пощата на работната група е дошло предложението за промяна от д-р Николов (член на работната група)
прегледайте и него, за да преценим доколко нашите забележки се различават от неговите.

http://www.skatafka.com/download.php?file=f760d1451468e04c3c80b78ec0985949


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    kiara

  • *****
  • 1449
  • Това, което не ни убива, ни прави по-силни!!!
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #58 -: Февруари 05, 2009, 19:42:19 pm »
 Погледнато на прима виста е добре отпадането на т.2 от чл.27, но преработената т.3 от същият член, мисля че има същото значение!!! Поправете ме ако греша!!!


*
Re: има ли нещо ново?
« Отговор #59 -: Февруари 05, 2009, 19:52:08 pm »
Да, същото е. Аз лично мисля, че трябва да отпадне.