0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    VeryMe

  • ***
  • 198
  • Любовта можеш да задържиш в длани, а не в юмруци
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #260 -: Октомври 09, 2013, 11:47:04 am »
Понеже се изписа доста за мелатонина, като фактор за подобряване качеството на Я, искам да ви подсетя и за един друг негов ефект, който в природата също се наблюдава, а именно: повишените нива на мелатонин през зимата е в пряка зависимост с намаляване на броя на бременностите.
Ето и извадка от листовка на производител:
Мелатонинът не се препоръчва на мъже с депресивни настроения, с други психични заболявания, с автоимунни болести, алергии и левкемии. По никакъв повод хормонът не бива да се използва от бременни и майки-кърмачки, както и от жени , които имат желание да забременеят. Високите дози мелатонин нерядко имат контрацептивен ефект!
http://www.pharmacy-bg.com/farmaciya/melatonin-estestveniyat-hormon-na-sunya-melatonin/
Ето и малко по-специализирана информация: Abstract
Melatonin: a contraceptive for the nineties
The hypothalamic GnRH pulse generator activates the pituitary-gonadal reproductive axis, and contraceptive techniques have advanced to the point where GnRH analogues can block this effect. However, nature has an even finer form of contraception, whereby the GnRH pulse generator is activated or inactivated at different seasons of the year. Darkness affects the retino-pineal nervous pathway to cause the synthesis and release of melatonin from the pineal gland at night. The duration of the night time release of melatonin is longer in winter than in summer; and it is the prolongation in the duration of the night time release of melatonin, with the change of season from summer to winter, which acts as the endocrine signal for inactivating the hypothalamic GnRH pulse generator. Humans are not seasonal breeders, and evidence is presented to indicate that this is due to an impairment of the retino-pineal pathway rather than an impairment of melatonin hypothalamic function. Thus the way is open for utilising melatonin as a human contraceptive, and a melatonin-based contraceptive is at present undergoing phase III clinical trials. The challenge is to develop more refined methods for administering (or releasing) melatonin, so that it has a night time amplitude and duration which mimics that seen in long day breeders.

No full text is available. To read the body of this article, please view the PDF online.
http://www.journals.elsevierhealth.com/periodicals/eurold/article/0028-2243%2893%2990099-X/
Тъй че, ако ще разчитате на естествено забременяване /а не стимулиран цикъл/, по-добре не рискувайте. Това последното е мое мнение, не факт.


Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #261 -: Януари 28, 2014, 14:49:56 pm »
Да повдигна малко тази тема, че нещо съм учудена.
С нормална стимулация правя 8-9-12 яйцеклетки, веднъж 15, но бяхме позасилили нещата. Но бях и по-млада. Сега съм на 37, с лека стимулация с Фемара и инжекции произведох 8, а преди два месеца с подобна - само 6, от които 2 незрели. Между първата и втората стимулация започнах л-аргинин и намалих сладкото до минимум (само 1 равна чаена лъжичка с кафето - и не съм спряла кафето...) и увеличих физическото натоварване, а още преди първата си слагах смляно ленено семе+сусам в салатата. От скоро преоткрих сусамовия тахан, с малко мед е не само вкусен, но и много полезен. Броколи обичам и готвя по принцип, но го обработвам термично. От години пия цинк, селен, омега-3. Понякога посягам и на бърканицата с мед, която е за мъжа ми (ми, вкусна е). Диетата ми е нисковъглехидратна-високомазнинна, но не ограничавам плодовете и добавям малко мед (не го изключвам). Нямам инсулинова резистентност или СПКЯ, нито ендометриоза. Но нямам и тръби.
Едната ми чуденка е свързана с броя яйцеклетки - възможно ли е само от л-аргинина така да се повиши бройката? Имах един цикъл почивка между двете стимулации, не може да се говори за остатъчен ефект. Или пък може?
Втората чуденка, е че и при двете последни стимулации естрадиолът ми беше нисък - около 400. Струва ми се наистина свръх-нисък, но яйцеклетките били хубави (на външен вид или каквото там им гледат ембриолозите). При предишните, с нормална стимулация, е бил 1500-2000-2500 в деня на прегнила. А сега едва 400-450? Дали е от възрастта? Нещо да променя, добавя? Приемам всякакви коментари.
*

    deep

  • *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #262 -: Февруари 01, 2014, 09:56:06 am »
Еми, критерия за качествена яйцеклетка е да се оплоди и ембриона да се развива добре, това е и крайната цел.

С нивото на естрадиола не винаги може да се прогнозира броя и качеството, лично аз мога да дам пример за нива на естрадиол 3000-4000 pg/ml и около 15 фоликула,  без нито една яйцеклетка на пункция. Принципно сме свикнали да пресмятаме 200-250pg/ml да отговарят на 1 една зряла яйцеклетка.
Има клиники, които изобщо не проследяват нивата на естрадиол по време на стимулация и имат много добри резултати. За това си мисля, че важното в случая е, мнението на   ембриолога :

" яйцеклетките били хубави (на външен вид или каквото там им гледат ембриолозите)."  :D

По отношение на диетата аз бях наблегнала на протеиново хранене, защото по принцип до този момент почти бях изключила месото.

Относно кафето по време на последната процедура на ЕЦ и след трансфера си позволявах да пия по няколко глътки, колкото да усетя, освежаващия ефект но след положителния тест го спрях категорично.  При предишни съм го спирала. Да, има негативно влияние но не мисля, че е основна причина за неуспех.

Еми, Успех!   

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #263 -: Февруари 01, 2014, 12:09:35 pm »
Благодаря, Дари  :bighug:
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #264 -: Февруари 01, 2014, 13:51:27 pm »
Еми, не знам какво да ти кажа по тези въпроси, опита ми и това, което съм чела и чувала от лекари е, че няма категорични изследвания, които да определят качеството на яйцеклетките, особено преди да се пристъпи към оплождане. Има ориентиращи белези, ако мога така да се изразя. Но тези неща, предполагам и ти ги знаеш.
При мен се получаваше така - много яйцеклетки, на пръв поглед зрели, качествени, всичко им е наред. Да, обаче, когато се стигне до оплождането, много малко от тях изобщо се оплождаха на ин витро, затова и практикувахме ИКСИ, а дори и тогава, не всички се оплождаха. И накрая оставах с малко ембриони, не особено добри. На втория ми опит, разказвал съм и преди, от 19 яйцеклетки - 13 ембриона, от които може би 3-4 оплодени на ин витро, другите от ИКСИ /правехме сплит/. Всичко нормално, делят се добре до 3 ден, чудесна възможност да чакаме до 5-ти за бластоцисти. Е, на 5 ден - нито един оцелял. Така и не разбрахме защо. Според ембриолога - нямаше никаква причина да стане така. Спермограмата - чудесна, стимулацията - по учебник, яйцеклетките - чудесни. Факт е, че след този опит открихме инсулинова резистентност и при двамата. Лекувахме. Следващия опит не беше по-различен. Пак достатъчно много оплодени, уж всички върви добре и на 3 ден ми звънят по спешност да отивам на трансфер, защото останали 4, от които само един става. Това беше успешния ми опит. Явно има някакъв проблем с яйцеклетките ми, който, обаче не успяхме да установим какъв. Правихме и генетични изследвания, там нищо не излезе.

Относно храненето и аз като Дари се стремях към белтъчно-ориентиран режим. Година преди да започна опитите отказах цигарите, не пиех кафе и кола. Не съм приемала добавки, освен фолиева киселина и метформин, който пиех за инсулина. Него го спрях, обаче, когато започнах стимулацията. Наистина не знам какво да те посъветвам.

За Естрадиола, подкрепям Дари. В моята клиника не го изследваха по време на стимулация, по причините, които и тя сподели - не е категоричен показател и може да подведе лекаря. По мое скромно мнение - едни подвеждащи стойности на Е2 могат да доведат до неефективна промяна в стимулацията и нещата да се объркат. Не е задължително, но най-общо казано - при ниски стойности на Е2, а реално има фоликули, лекарят може да реши да увеличи дозите и това до доведе до презряване или влошаване на яйцеклетките, примерно. Както и обратно - при високи стойности, намаля дозите и яйцеклетките не успяват добре да съзреят, знам ли. Не знам дали наистина е така, просто следвам някаква си моя логика, която може и да е напълно погрешна.

Еми, наистина от сърце ти пожелавам успех и дано намерите верния път с лекаря ти! С теб съм!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #265 -: Февруари 01, 2014, 16:18:20 pm »
Благодаря, Злате!
При нас има и мъжки фактор, затова ембрионите не винаги бяха с много добро качество. Но мисля, че намерих цаката на преодоляването на мъжкия фактор с помощта на уролог, разбира се - ТЕСЕ, ПЕСЕ или каквото там е преценил, но определено е свързано с оперативно изваждане на опашатите. Всичките ни досегашни опити бяха с ИКСИ.
Навих мъжа ми да намали сладкото, от три месеца пие билки, яде бърканицата с меда и въобще - много сериозно си спазва режима Отделно аз по време на стимулация ям яйца до прокудкудякване (това от Дони го знам), а и извън нея съм предимно на месо и бобови + салати и плодове.
Ще видим как ще се развият нещата, ще ви държа в течение  :D
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #266 -: Февруари 01, 2014, 19:56:11 pm »
Момичета, преди блокаж се оказа, че съм с ТСХ 3,15... не смятам да чакам 45 дни за следващ резултат, колкото и да е рисковано.
иначе д-р Начев каза, че хапчета не помагат за ИР - само диета - без мазно и сладко...
от вчера метфодиаба ми бе заменен с Л-тироксин
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не повече ...
Айнщайн
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #267 -: Февруари 01, 2014, 20:00:38 pm »
обясни ми, че акно тсх е над 2, има голяма вероятност да имам некачесвени Я, а над 4 - липса на имплантация
иначе съм на инфолоки то 1 година...  последният път нямах оплождане на 2Я при икси
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не повече ...
Айнщайн
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #268 -: Февруари 01, 2014, 21:01:13 pm »
Ограничаването на мазното влияе зле на яйцеклетките. Не знам при ИР как е, обаче.
*
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #269 -: Февруари 01, 2014, 21:03:08 pm »
little_rabbit, коментирали ли сте събиране на яйцеклетки на ЕЦ. Аз съм на ЕЦ вече повече от година. Междувременно по мое настояване направихме две стимулации. И в двата случая, въпреки че бях стимулирана с различни медикаменти, направих около 5 фоликула, извадени 2 я., едната лоша и само 1 оплодена, абсолютно идентично. От което заключих, че каквото и да правим, потенциалът на яйчниците е такъв и не можем да го надскочим, както и да стимулираме. Не казвам, че твоя случай е идентичен с моя (аз съм вече със силно редуциран ЯР), но не пречи да пробвате и този вариант за 3-4 месеца, при някои жени на ЕЦ качеството на я. е по-добро. От сърце ти желая успех!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #270 -: Февруари 01, 2014, 23:59:19 pm »
Еми, при нас също изскочи мъжки фактор след втората процедура, но на нормалната спермограма не се вижда. Открихме го с SDI тест, жива и здрава да е, Мели! И на моя мъж му правих бърканица, пи Фертил, той не пуши вече 8 години, бях му забранила и алкохола около процедура :oops: Той не че пие много, рядко - с приятели ако седнем да се видим. Ама аз вече от параноя му броях чашките на човека, чак ме взеха на подбив по едно време :lol:
Иначе за хранителния режим, при инсулинова резистентност се спазва ниско въглехидратна диета, може да се ядат плодове, ядки и т.н. Смята се, че инсулиновата резистентност влошава качеството, както на яйцеклетките при жените, така и на сперматозоидите при мъжете.
Съкровище, не съм съгласна, че хапчетата не помагат при ИР. Не помагат, ако пиеш само тях, без да промениш хранителния режим. Поне в началото на лечението, докато се вкара инсулина в норма, трябва да се пие метформин, именно той регулира нивата. Диетата допълва нещата. Проблемът при ИР е мастните натрупвания в клетките, които "задръстват" рецепторите за инсулин. Поради тази причина, нивата му в кръвта нарастват много и само с диетка и спорт няма да се саморегулират. Ще стане, но след доста повече време, а междувременно, щетите си вървят. Панкреасът не е неизчерпаема жлеза, в един момент ще откаже и ето ти Диабет. Шега не бива. Поне 6 месеца трябва да има лечение с метформин и диета, след което се прави контролно изследване, за да се видят нивата на инсулина и да се прецени как да се действа. Истината е, че хранителния режим трябва да си го спазваме цял живот и много да внимаваме с въглехидратите. ИР не се лекува трайно и ако се върнем пак към безконтролното приемане на въглехидрати и напълняване, отново се влиза в омагьосания кръг.

Извинявам се за отклонението.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #271 -: Февруари 02, 2014, 07:55:08 am »
Зайче, не видях нещо според мен много важно- сурови ядки
от миналата година се храня предимно със салати и сурови ядки, по време на моета процедура също, резултата беше 10 фоликула и 9 перфектни яйцеклетки
наскоро ни правиха изследвания към фирмата, оказа се, че аз която винаги съм била с хемоглобин под 120 съм с 141  8O онемях, но го отдавам на режима на хранене предимно, листните зелени зеленчуци са източник на желязо, суровите ядки са естествен антиоксидант, съдържат много микроелементи- цинк, манган, селен, мед, витамин Е, фолиева киселина
ако не си ги включила в менюто си- пробвай и това, освен всичко останало са перфектно допълнение към всеки хранителен режим, защото дават енергия и преспокойно шепа ядки могат да ти заместят някаква бърза закуска
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #272 -: Февруари 02, 2014, 08:14:58 am »
Марси, не съм имала проблем с качеството на яйцеклетките (или поне не са ми казвали), просто реших да засиля тази насока. С тубарен и мъжки фактор сме, като най-вероятно липсата на имплантация идва от мъжкия, независимо от прилаганите ИКСИ, МАКС и т.н. Сега съм обнадеждена с това ТЕСЕ/ПЕСЕ, да видим. А за естествения цикъл - имам една извадена я. по този начин, но вече нямам време за това. От 2004 г. се подмотвам и след всеки опит си казвам "има време, сега малко почивка". Е, времето свърши, на 37 съм. Не е много, но не искам повече да чакам. Затова събираме яйца и после ще връщаме докато стане или докато свършат събраните. Много късмет и на теб! Тази година трябва да се случи!

Злате, не се отклоняваш. Колкото повече се пише за хранителен режим, толкова по-добре. Сладкото намалява потенциала както на яйцеклетките, така и на сперматозоидите и това трябва да се знае. Според мен при вас успехът се дължи именно на това - лечението и при двамата.

Мини, благодаря за ядките, добавили сме ги още от есента (бразилският орех е на почит у нас). Само да разсея заблудите, обаче - желязо почти няма в листните зеленчуци, по-скоро е от ядките.
Има ли някъде писано с какво те стимулираха и по колко - моля за линк, за да прочета.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #273 -: Февруари 02, 2014, 08:33:39 am »
Cetrotide- 5* 0.25
GonalF 75 450*3
Gonal F 300*2 + 150
Merional 75*14
Овитрел 0,25

може би е важно да отбележа, че в семейството ни всички жени са с ранна менопауза /около 40-42 години/, при мен има явни сигнали, че вероятността да е на такава възраст също е доста голяма
въпреки това, смятам че големият брой яйцеклетки не е важен за опита, а качеството им
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #274 -: Февруари 02, 2014, 09:27:36 am »
sixsense, и аз четох доста за ИР,но това ми бе казано от др Начев,което доста ме изненада.
Сега дори съм само на лтироксин.
А за храненето имаше доста интресни материали.
Най-тъпото е,че трябваше аз да се ровя и да си открия тези неща след последния ми крах:(
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не повече ...
Айнщайн
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #275 -: Февруари 02, 2014, 23:18:20 pm »
Еми и аз смятам, че при нас голяма роля изигра лечението на ИР, макар аз да нямах особено голямо търпение да чакаме 6 месеца за нова процедура :oops: и я направихме след 3. Т.е 3 месеца мъжът ми пи Фертил и Метформин, аз само Метформин, направихме контролен SDI и резултатите бяха изумителни - доста голямо подобрение, аз чак не вярвах. Мели рече, че е по-добре още малко да изчакаме, но аз не-та не, не исках да губя време. Тя каза, че все пак можем да опитаме, шансовете са добри, но реално - на моя отговорност :lol:
Може би е важно да спомена, че моите 3 процедури бяха в рамките на 9-10 месеца. Първата септември 2009, последната май 2010. Не съм от търпеливите :oops:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #276 -: Юни 12, 2014, 21:14:53 pm »
Гледам,че в тази тема не е писано много отдавна. Имам питане към някой който е пил DHEA-B. Имали ли сте някакви странични ефекти? При мен започва едно бучене в главата ,вие ми се също така ,а много искам да продължа да го пия заради качеството на яйцеклетките.
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #277 -: Юли 10, 2014, 15:47:12 pm »
Здравей Butterfly,
изпих и второто шишенце вече, пия по 2 на ден, нямам абсолютно никакви странични ефекти!
Потърси ли други причини? Кръвно налягане?
Аз сама си ги предписах , но информирах доктора , който не каза да ги спирам....
Пия ги заедно с Ларгинин и Омега 3 , Еутирокс...

поздрави
*
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #278 -: Юли 10, 2014, 16:29:27 pm »
Здравей Butterfly,
изпих и второто шишенце вече, пия по 2 на ден, нямам абсолютно никакви странични ефекти!
Потърси ли други причини? Кръвно налягане?
Аз сама си ги предписах , но информирах доктора , който не каза да ги спирам....
Пия ги заедно с Ларгинин и Омега 3 , Еутирокс...

поздрави
Аз го пих 3 месеца и след това по-лошо качество на Я не съм имала от всичките 3 опита. Из форумите много жени споделят същото. Този път не пих абсолютно никакви добавки (освен фолиева к-на) и се получиха много повече и качествени Я и съответно ембриони...В събота ми е първия преглед след 2 + теста.


*
Re: Инвитро/ИКСИ - Качество на яйцеклетката!
« Отговор #279 -: Октомври 12, 2014, 08:49:02 am »
При мен се оказа, че резултатът след стимулации /ембриони с фрагменти, леко изоставащи/ и на ЕЦ /перфектни ембриони/ е един и същ - биохимична бременност. Явно има нещо нередно в тези яйцеклетки, но  не знам как да го открия. Ще се наложи да чакам за донорски яйцеклетки.