0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #80 -: Януари 06, 2009, 19:15:39 pm »
Честита Нова Година! Много здраве и прекрасни моменти на всички дечица и техните семейства!

Надявам се, че не сте ме забравили, не съм писала отдавна, макар че чета доста редовно, ама айде да не редя оправдания :)

Емо вчера стана на 1 годинка, много хубав, прекрасен празник! Правихме и прощъпулник вчера, ще става инженер, бащичко :)

И аз се вълнувам за яслите. Как може детето да тръгне напролет? Нали приемат само наесен? Или в частни ясли?

Навън излизаме, Емо много се радва на снега, ама да седи или пълзи из него, нещо го е страх да ходи :) ама като се има предвид, че проходи по Коледа, струва ми се нормално да не ще да ходи по туй странно бяло нещо :)
Аз карам ски (а баща му борд) и съм голям фен да го пробвам даже още този сезон, макар че е бая раничко... ама ще видим, ако има толкова малки ски и обувки бих го пробвала.

*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #81 -: Януари 06, 2009, 21:30:28 pm »
аз пък майчинство май изобщо няма да получавам. :xКато родих и счетоводилката на аптеката ,в която работих,ходи няколко пъти да пита за документите,които трябва да попълним и занесем.Тия казаха да ходя лично,нищо че не съм в БГ в момента.Отивам аз лично и като започна едно препращане по кабинетите,защото никой незнае как се процедира в моя случай и пред всеки порядъчна опашка.Накрая уж ми казаха какво да направя,но след като изпълних всичко,се оказа че не трябвало така,а по друг начин.Е писна ми направо,то мина 1г. от раждането аз още немога да си подам молда за първите 135 дни,пък к'во остава за до 2г.И то не по моя вина.
И без това се прибираме и ще сме и двамата без работа,ми и това дет ми се полага,няма да си го получа. :x

За гърнето - незнам дали е правилно,но аз от месец слагам Жори на гърне по няколко пъти на ден и винаги ака и пика в него.Естествено си пика и в памперса и изобщо не разбира защо е на това гърне,но го слагам да си свиква.Той изобщо не протестира.
<br />
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #82 -: Януари 06, 2009, 21:37:06 pm »
Pippi, в чистите ясли (не яслените групи към ОДЗ) може да се приеме детето по всяко време на годината, стига да има места.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #83 -: Януари 06, 2009, 22:48:59 pm »
В нас вече е студено, но продължава да има гореща вода...
Мислех си, че и с подгряването на водата ще има проблем. Знаете ли как стои там въпроса?


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #84 -: Януари 06, 2009, 23:53:02 pm »
ами незнам, но четох че имали запаси от навта за 10-на дни :?
идвайте у нас, ще ви приютяваме дорде и мрежата на НЕК-а сдаде багажа :wink:
*

    borovinka

  • *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #85 -: Януари 07, 2009, 00:52:21 am »
Толкова са ми големи удръжките, че винаги гледам ако държавата нещо предлага да опитам да го взема. Ето сега едната баба я "наех" като детегледачка по програмата за подпомагане на майчинството (по настояване на одиторката ни, благодаря и много!)и ще деля "заплатата" между двете баби, които редувам през седмица от както съм на работа.

Иначе, срам не срам, излязохме в Морската Градина със шейната на 1 см сняг, поодрахме я по голите камъни на едно баирче, но Елица се пързаля, търкаля и предимно мокри на воля. На ски не съм се качвала от гимназията, размечтах се като ви четох и следващата зима, да е живот и здраве само, ще набележим някоя чудна хижа, далеч от навалицата и тая идиотска цивилизация.

За памперса и гърнето не се тревожа още, но виж с биберона положението не ми харесва и се усещам безсилна. Вода не иска да пие от чаша, настоява да е от биберон-шише. Не заспива без шише с вода и биберона-залъгалка. Махам залъгалката като заспи и стои скрита да не я вижда до следващото приспиване. Не бих се тревожила толкова, ако предните и два зъба не се бяха изнесли напред и нагоре. Сякаш самото небце с венеца е деформиран. Някой със сходни грижи? 
« Последна редакция: Януари 07, 2009, 01:17:28 am от borovinka »
*
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #86 -: Януари 07, 2009, 01:36:11 am »
borovinka, мислиш ли, че биберона е виновен за зъбките? аз имам спор с мъжа ми на тая тема и май взех да се притеснявам. свикнах малката с биберон, той е против, щели зъбите й да растат накриво, за което порядъчно го огаврих, че се изказва неподготвен  :? сега, обаче, аз самата се чудя дали няма право ...
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #87 -: Януари 07, 2009, 07:25:27 am »
Ей ни на и нас....след една нощ в песни и танци.
Действието се развива около 2 ч българско време-
пея аз и дрема "Я кажи ми облаче ле, бялооооо" и заспивам, а той ми припява "ааааааа" :lol:
Къде дават така, Майка аниматорка и да спи  :lol:
Вчера направи 3 крачки  :Pсам, мислеше си че го държа и тръгна...
Още малко му трябва да се отпусне и превземе света!

Още не са спряли ни газта сЮфсем, но вчера момчето ходило да палти сметката
и са му казали, че са намалили подаването за квартала.
Профилактирахме климатика, обаче ако има режим на тока и това няма да ни помогне! :?

Ей братушките ни цъкнаха шалтера....и те така

Гърнето у нас се ползва главно сутрин, аз сложих Митака като седна съвсем стабилно на около 8м.
И то само защото не ми протестира, ако се беше опънал изобщо нямаше да правя втори опит!
Далеч съм от мисълта, да търча по него с гърнето, но навика е голяма работа!
А "Бравото" на финала е задълже, независимо дали има резултатност начинанието или не! :lol:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #88 -: Януари 07, 2009, 08:45:00 am »
Боровинчо, и ние си бяхме пристрастени към бибата, доста трудно я отказа, почти месец след като "дошото пиле" я взе си я търсеше при заспиване и поне по 10 пъти питаше за нея, даже вече се пробуждаше проплаквайки - дай бибатаааа :lol:
Беше на 1г. и 10м., важното е да решиш да я махнеш и да си твърда, изхвърляш всички биби от къщи, за да не ти дожалее като реве и така се решава въпроса :)
Я кажи за програмата за бабите, ти по новата сега от 01.01 ли ги нае, дай малко подробности.
*
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #89 -: Януари 07, 2009, 10:29:23 am »
Джам, мерси! аз отскоро се интересувам от ясли и май хич не съм в час - как да разбера кое е чисти ясли и кое е яслени групи към ОДЗ? :oops:

Емо седи на гърнето от както стана на 9 месеца. Не протестира, даже знае с каква цел е сложен в гърнето. засега целта е "голямата работа" и почти винаги си я свършва в гърнето. Е, понякога я свършва и в памперса, разбира се, ако не го хвана, ама определено е малък да си казва. Доволна съм, че не протестира и знае какво трябва да прави на гърнето. Надявам се постепенно да се научи.

Мише, браво на Миташки за трите крачки :) Емо по Коледа се пусна да ходи сам и още ми е прясна емоцията, много са готини тръпката и вълнението.

Ние почти нямаме парно, а топлата вода е хладка... Емо спа с пуловер тази нощ, а ние с реснач. Ич ни е дубре таз работа...

*
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #90 -: Януари 07, 2009, 10:38:00 am »
Боровинчо, ако само при заспиване ползвате бибата, а не постоянно, чак пък да изкриви зъбите :? виж при постоянно и продължително ползване, да...
не знам какви съвети да дам за махане на биберон, нас проблем ни е пръста, иска ми се да стане като при вас - сама да се откаже и да ме изненада приятно, ама нц.

при нас има някаква топла вода, но определено не като преди. за гореща не може и дума да става. тъпото е, че нямаме бойлер, айде ел.печките ще ги включим, но с водата нямаме алтернатива.
*

    borovinka

  • *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #91 -: Януари 07, 2009, 10:50:51 am »
За "бибитУ" - не мога да съм сигурна за причината за кривите зъбки, на брат'чедката момиченцето денонощно беше с биберон, едва му се разбираше като приказва, но си му е наред захапката. На него му отрязаха половината гума, едно коте го било отхапало уж... и тъй. Обаче онова взе дръжката да дъвче... Жал ми е за съседите, иначе бих пробвала от раз да я махна, ама много силно реве. Снощи реших, че вече дълбоко е заспала и дръпнах биберона, светкавично насън ми грабна пръста и го захапа.

За програмата - първо подаваш Заявление в дирекция социално подпомагане + удостоверение от местоработата. Чакаш да ти се обадят, че си одобрен. Медицинско на бабата, декларация, че не искаш свидетелство за съдимост, регистрация на бабата в бюрото по труда+насочващо писмо и заедно с бабата и документите в дирекцията за социално подпомагане се сключва договор между дирекцията и бабата за гледане на дете срещу една минимална работна заплата. Дебитната карта се получава от бюрото по труда. Майката трябва да е на работа, детето да е под 3 г., детегледачката да е пенсионер или безработен.
http://www.az.government.bg/Projects/Prog/Maiki/Frame_maiki.htm
*
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #92 -: Януари 07, 2009, 10:56:03 am »
И тук парното е по-слабо,но не е чак толкова зле.Прогнозата е,че ще застудява още тези дни.Това е неприятното.
Относно гърнето ние сме до никъде.Пробвах го.Не иска да седи, веднага става.Ще го пробвам пак след известно време.
*
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #93 -: Януари 07, 2009, 11:03:44 am »
поправка за водата - има си топла вода. при нас има и някакви други проблеми, някакво съоръжение блокът ни трябва да подмени, защото от време на време имаме проблем с водата, явно и сега това е била причината да няма хубава топла вода тази сутрин.
*
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #94 -: Януари 07, 2009, 12:08:52 pm »
и при нас на работа кръцнаха парното, направо си е чисто студено :?
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #95 -: Януари 07, 2009, 12:33:22 pm »
Тук още вчера преди обяд спряха отоплението на тези, които са на природен газ. :( За топла вода - не знам дали имат - ще питам. Но парно нямат. :? Ние сме на ток. Ама кви сметки правим на Е.он няма да ви казвам. :x

За биберона - ами Миша така и не е ползвала такова чудо. Въобще не го заобича и това си е. В началото на няколко пъти настоятелно пробвах да и го поставя, но тя след 2 всмуквания, откриваше, че този биберон нищо не пуска и го изплюваше като коркова тапа под налягане. Дълго време го носех в количката, но не се прие този аксесоар и толкоз. :wink:
При нас има друга особеност, не бих го нарекла проблем за сега - Михаела вечер заспива на гърда. Нощно време се пробужда по 1-2 пъти, суче малко и си заспива. Смятате ли, че това е проблем?
На скоро една позната ме обяви за луда и извратена, защото съм кърмела детето, а то вече било над 6м. Кърмата според нея нямала полезни качества след 6-ия месец. Била "разредена вода". Да поясня, че Михаела приема и АМ Лактана 2.

За гърнето - такова нещо все още нямаме. Тя Миша не може да си седи на дупето. Знае само да стои права и да подрежда шкафонете и чекмеджетата.  :lol:А и смятам по-късно, може би към 1г,3-4-5м тогава някъде да я пробвам. Чела съм, че ако по-късно се започне, по-лесно ставало приучаването. 
« Последна редакция: Януари 07, 2009, 12:35:44 pm от Милена Б »

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    borovinka

  • *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #96 -: Януари 07, 2009, 13:25:34 pm »
За биберона - ами Миша така и не е ползвала такова чудо. Въобще не го заобича и това си е. В началото на няколко пъти настоятелно пробвах да и го поставя, но тя след 2 всмуквания, откриваше, че този биберон нищо не пуска и го изплюваше като коркова тапа под налягане. Дълго време го носех в количката, но не се прие този аксесоар и толкоз. :wink:

Тя и Елица докато я кърмех до към 7-8 месец категорично отказваше биберона-залъгалка. И до скоро го ползвах за утешаване само в извънредни случаи. Неусетно за мен се получи пристрастяването.
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #97 -: Януари 07, 2009, 16:28:23 pm »
Ъпдейт за детските градинки - има 1-2 новини на сайта от последните 2 дни, може да почетете тук http://kg.sofia.bg.

Понастоящем щекотливият въпрос е дали в класирането за 1 група (което ще бъде изнесено в края на май) ще участват всички деца от набор 2006 или само тези, които вече са навършили 3г към датата на класирането, т.е. родени до края на май 2006. Вчера СтефиЗ получи обнадеждаваща инфо от общината, че ще са всички, но днес 2 майки ходиха на място и ето какво им отговорили (цитат от http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=342820.1080):

Днес девойките от Оборище 44 с които разговаряхме, изобщо не отрекоха това,че кандидатурите ще се активират на рожденния ден на децата.
Струваше им се съвсем естествено..
Опитаха се да ни успокоят с думите: "Ама и вашите деца ще имат шанс на текущите класирания"...   
Естествено, след като местата вече са заети от децата родени до 31 май...
НО..ако това ви успокоява (защото мен никак), едната девойка изрази ЛИЧНОТО СИ МНЕНИЕ, че е добре децата да си вървят с набора, но..какво ще стане ще се разбере, когато се реши какви ще са леките изменения в регламента ..Тя лично щяла да се постарае да се реши "вашия казус с децата родени след 31 май 2006"..
Изгледа ме силно неразбиращо и изведнъж много се забърза с други задачи, когато й казах,че към днешна дата такъв казус ВСЕ ОЩЕ не съществува...., но..се предвижда да просъществува с новия регламент и..тъкмо това се опитват родителите да предотвратят (разбира се основно родителите на които децата са родени след заветната дата 31 май 2006)..

Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #98 -: Януари 07, 2009, 16:39:24 pm »
такаааа, говорих с госпожата от СФ община повече от половин час. И, да, така е, кандидатурите се активират към РД, но профила е активен и ти си попълваш въпросника за точките и видиш ли, детето участвало в класиранията, нищо че кандидатурата ти се активира към РД. Което повярвайте ми на мен не ми е съвсем ясно. Т.е. и нашите деца ще са в базата, ще се класират по точки, но аз ще разбера това едва на РД, безумие, пълно безумие...
но, още по-голямото безумие е че за децата родени след 15.09 още нищо не е решено, защото видите ли в закона пишело - в първа група тръгват децата навършили 3г. към 15.09. Ама той закона бил стар, те го знаели... е тук госпожата го отнесе вече. Ами аджеба като го знаете какво правите по въпроса, ми променето го тоя закон от балканската война :x Та така мили момичета, децата родени до 31 май може и да имат шанс, но за другите да мислим ние-родителите.
Аааа и другия бисер, кандидатурата не ти се активира точно на РД, а от първо число на следващия месец :lol: :x
*
Re: Снежна, здрава и празнична седмица! 05.01.-11.01.2009г.
« Отговор #99 -: Януари 07, 2009, 16:57:20 pm »
ЕМИ МНОГО ЯСНО!!!!
Стефу - и ти пък сега.... това е заради равнопоставеност на зодиите...да могат децата от един зодиакален знак да са с равно начало.... туууууууууууу как пък не разбра, всичко трябва да ти обяснявам :P
В очакване ....