0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #160 -: Февруари 03, 2009, 11:26:43 am »
Ще публикувам тук материала за кърменето. Малко е дълъг текста, дано е полезен.
После ще сложа и списъка с нещата за бебето.


Предизвикателството да кърмиш близнаци

Кърменето е начин на живот, казва д-р Уилямс Сиърс, един от водещите автори по темата за възпитанието и отглеждането на детето. Защото кърменето не е просто начин на хранене, а начин на общуване. Кърмата е най-пълноценната и полезна храна за вашето бебе. Това е съвсем естествен и физиолигичен процес, при който бебето набавя най-необходимито, за да расте здраво. Контактът с майката е изключително важен, защото дава спокойствие и топлина за новороденото.
Как да се справим обаче, когато имаме близнаци. Как да имаме достатъчно кърма и за двете бебета, коя поза е най-удачна за кърмене, и дали да кърмим близнаците заедно или поотделно. Това са само част от въпросите, които си задава една жена очакваща две бебета. Страховете и въпросите и са съвсем основателни, защото не е никак лесно да отглеждаш близнаци, но водени от желанието и инстинкта децата да са здрави и да получават най-доброто, майката на близнаци приема това предизвикателство и в повечето случаи се справя геройски.
Първото нещо е още докато сте бременни да се запознаете с някои важни въпроси свързани с кърменето и да намерите отговор на тях още преди да родите бебетата. Някои бъдещи майки посещават курс за бременни или лекции за кърменето.
Най-напред трябва да сте твърдо убедена, че каквото и да ви коства този процес, вие смятате това за най-правилния начин за хранене на вашите бебета.
Преди това обаче, трябва да изберете педиатър за вашите деца, който да ви разбира и окуражава, да в бъде в помощ и да сте убедена, че макар и трудно, вие ще се справите с кърменето на вашите бебета.
Бъдете готова да чуете коментари от вашите близки, че ще ви бъде прекалено трудно или пък че няма да имате достатъчно кърма, затова не позволявайте да ви разколебават, макар те да мислят за вас най-доброто. Вашата убеденост, че можете да се справите с две бебета е най-важното нещо, от което трябва да се ръководите.  
Поверете на близките ви грижите по домакинството. Не забравяйте, че първите месеци, основното нещо, което ще правите е да кърмите и да се грижите за бебетата. Оставете домашната работа за някой друг, за да бъдете по-спокойна и по-уравновесена психически.

От значение за кърменето са няколко фактора. Един от тях е начинът на родоразрешение. В повечето случаи при раждане по естествен начин, кърмата идва по-бързо, почти веднага, а при цезарово сечение едва на третия-четвъртия ден. Но това е така защото при нормалното раждане в повечете случаи бебетата се поставят на гърда много по-рано отколкото при секцио, а именно те подпомагат слизането на млякото. Затова желателно е да се даде на бебетата да сучат възможно най-скоро, което за съжаление не е практика в българските болници. При невъзможност обаче се препоръчва родилката да започне да се изцежда много скоро след раждането.
Ако сте родили секцио, както е при почти 60% от ражданията при многоплодна бременност, то започнете да подготвяте гърдите си веднага щом преминете реанимационния период. Важно е да използвате помпа или с ръка да предизвиквате кърмата да слезе. В първите дни ще имате коластра, която е изключително полезна. Изцеждайте я често и редовно, за да се запази и регулира производството на достатъчно количество кърма от самото начало. Ако бебетата не са при вас, и се налага да останат няколко дни в интензивно отделение, не се отказвайте, продължете да се изцеждате и носете млякото на малките.  

КЪРМЕНЕ С РЕЖИМ ИЛИ НА ПОИСКВАНЕ
Следващата стъпка пред вас е да изберете дали да кърмите на поискване или под час.
И при двата варианта в началото нощното хранене е от изключителна важност за стимулиране на лактацията. Нивата на хормона пролактин който е отговорен за производството на кърмата са най-високи именно през ноща. Това трябва да е така, защото в повечето случаи близнаците са родени с ниско тегло и се нуждаят от повече храна, за да наваксат и да растат здрави и в норма. Препоръчва се първия месец те да имат между 8 и 12 кърмения за 24 часа.
При кърменето на поискване бебетата сами ще ви показват кога са гладни. Кърмите тогава когато се събудят бебетата, без значение дали заедно или поотделно. Някои майки, които кърмят на поискване споделят, че така се чувстват по-свободни, защото не са зависими от определен час, в който трябва да са вкъщи. Нощното хранене отпада по-късно защото именно бебетата определят кога да се хранят.
Ако изберете да кърмите бебетата под режим,  може би ще имате малко повече свободно време, за да свършите нещо друго. При създаването на режим, можете да се опитате да махнете нощното хранене, ако бебетата наддават добре. Срещат се привърженици и на двата начина на хранене, и всеки оттях има своите убедителни доводи за избора си. Всичко е въпрос на лично усещане.

НАЧИН НА КЪРМЕНЕ
Когато започнете кърменето, ще трябва сама да изберете най-удобната поза за кърмене. Също така сама ще прецените дали да ги кърмите заедно или едно след друго. Ако решите, че ще се справите с двете едновременно, така ще спестите време за себе си. Някои майки споделят, че едновременното кърмене им позволява да виждат разлики и прилики в децата си и така ги опознават по-добре още като кърмачета.

Най-често срещаната поза за кърмене в този случай е, като седнете на удобно място със свити крака на хикс, положите възглавница в скута си и поставите бебетата на нея с крачетата навън. Това няма да ви затрудни в първите месеци, когато бебетата са още малки. Те трябва да са обърнати с лице към вас, а не по гръб.
Също така може да кърмите и като сте в полулегнало положение, а те от двете ви страни с коремчета полунастрани.
В по-големите месеци и когато те започнат да проявяват своите навици и характер ще ви е по-трудно, тогава пък може да ги кърмите в легнало или седнало положение, а те разположени от двете ви страни по коремчета или също легнали.  
Някои майки дори споделят, че само тогава си почиват и дори поспиват. За предпочитане е да кърмите бебета и от двете гърди, като редувате, така ще регулирате лактацията.    
Още едно предимство на кърменето едновременно е спестяването на много време, а също така и на нерви. Не са малко случаите, когато кърмейки само едното, другото бебе плаче, и тогава и вие и бебето, което храните ще сте неспокойни, защото трябва да обърнете внимание на другото бебе. Някои майки кърмят едното бебе, а другото държат в скута си.
При кърмене едно след друго, ще ви отнема повече време, но пък този начин на хранене го предпочитат майките, които имат до себе си помощник. Така докато се храни единият близнак, не се грижите вие за другия.

КЪРМЕНЕ ОТ ШИШЕ И ОТ ГЪРДА
Относно цеденето и даването на кърма от шише, съществуват различни мнения за и против.
Майките, които кърмят от гърда, отбелязват, че цеденото изисква повече усилия и време, защото реално процеса на хранене се удвоява. Отчита се и факта, че при непосредствено кърмене, кърмата няма опасност от замърсяване и  е винаги с нужната температура. Не е необходимо стерилизация на шишета и биберони.
При кърмене от гърда връзката е двупосочна, тоест организма на майката също е в контакт с всички бактерии и вируси на детето и може да изгради защита и срещу тях, докато при изцеждане и даване на кърмата от шише това се губи.

Ако предлагате кърмата от шише, възможно е след това да имате трудност със сученето, защото малките привикват към по-лесното сукане от    биберон, отколкото от гърдата. Това се среща най-вече при случаите, когато бебета са родени недоносени и за тях се полагат лекарски грижи, а майката се изцежда и носи кърма в интензивното отделение. Също така и при случаите, когато няма достатъчно кърма и за двете бебета за всички хранения, и се дава адаптирано мляко през ноща. Тогава може някой друг от семейството да поеме храненето на близнаците, за да може майката да си почива. Ако се храни с шише е хубаво самото хранене да става непосредствено след изцеждането.
Едно бебе винаги може да изсуче и да изпразни гърдата по-добре отколкото майката с помпа, което е предпоставка и за по продължително кърмене при хранене от гърда, а не с изцеждане.
Все пак основната причина да  се прибягва до хранене с изцедена кърма е когато бебето отказва да суче. Възможно е едното бебе да се кърми от гърда, а другото което не е пожелало да се храни от шише. Има случаи пък при които единият близнак е изцяло на кърма, а другият на адаптирано мляко, защото отказва да приема майчиното мляко под всякаква форма.
Жените, които изцеждат млякото си и го предлагат от шише, споделят, че по този начин те знаят колко изяждат бебетата и също така се избягва преяждането, което се среща при сученето на поискване. Разбира се това е рядкост при близнаците, защото в повечето случаи притесненията на родителите са дали им достига млякото. При хранене с шише майката определя какво количество ще изпива бебето, което отговаря на потребностите му за възрастта.
Срещат се и майки, които дават добавка, защото нямат достатъчно кърма. Това също е удачен вариант пред това да се премине изцяло на адаптирано мляко.
Каквото и да решите, трябва да сте уверена, че това е правилният избор за вас, като майка на близнаци. Кърменето е най-естествения процес в отглеждането на децата. Дайте им шанса да получат най-доброто, за да бъдете и самата вие удовлетворена от себе си като родител, а децата ви да растат здрави и обичани.





   




София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #161 -: Февруари 03, 2009, 13:03:47 pm »
Аз закърмих Криси още на следващия ден, а Дани ми го донесоха на втория. В болницата бях им направила режима с разлика от половин час, за да мога да ги кърмя един след друг. Вече вкъщи се кърмихме понякога и заедно. Сега пак, ако искат едновременно да ядат, понеже са тежички, държа на единия шишето с кърмата и кърмя другия или направо се цедя за двамата. Важното е да приемат кърма, без значение по какъв начин.
На Каси статията изчерпва всичко по въпроса  :D
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #162 -: Февруари 03, 2009, 14:52:27 pm »
Каси, благодаря за статията. За кърменето на близнаци четох и в книгата на д-р Спок и все пак ми се струва някак сложно - организацията кой кога да суче, дали от гърда или от шише, а най-вече ме притеснява моментът веднага след секциото. И как ще вземе да тръгне това мляко дето до сега го е нямало. Няма как да посетя някой курс за бременни, защото трябва да пазя леглото. Надявам се, като дойде моментът, нещата да се получат (и да не ми се смеете на "мъдрите" размисли  :P )Но съм твърдо убедена, че ще направя всичко, което зависи от мен да кърмя бебчетата :) И много се радвам на мамчета, които се справят с тази задача и не слушат модерни съвети.
Жабче, браво на твоите мъници! Все така да растат и да стават силни. Аз пък броя тези дни и нямам търпение да приближа към края. Едва 18-та седмица - още сме на средата на пътя. Искам вече да са по-големи и да ги усещам по-ясно, че шават и са добре.
За килцата - не че държа да качвам много. Но искам да кача колкото е нужно за бебетата да са добре. Те пък са си в норма и даже малко изпреварват седмиците си с някой друг ден - пупупу :) Та дано да стигна поне до началото на 9-тия месец, че да видя и аз колко ще порастна. Моят мъж и той иска да види нещо по-мекичко, а не само кокали  :lol:
За сега не сме тръгнали да купуваме нищо - едно, че е рано и не смеем и друго - не ми дават от леглото да ставам, пък за обиколки по магазини да не говорим. Хвърлям по едно око на бебешки работи в нета и им се радвам, събирам идеи. За това списъкът на Каси се надявам да ми помогне, че явно при нас ще се наложи за по-кратко време да набавим нужните за бандитковците ми неща.


*
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #163 -: Февруари 03, 2009, 14:54:34 pm »
И да го мислите и да не го мислите то само си показва. В родилния дом моите мишки бяха толкова слабички и мънички, че нямаше шанс сами да сучат. Така че се цедях и им давах. Веднъж свикнали на шише по-късно и да пробвах се сърдеха на гърдата НО колкото и каквото да правех повече от 60 мл общо на хранене не се получаваше, така че постепено минахме на смесено а накрая само на АМ.

Така, че когато няма достатъчно кърма само желани за съжаление не стига  :?
"http://lilypie.com/"><img src="http://lb4m.lilypie.com/UB2up3.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Fourth Birthday tickers"
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #164 -: Февруари 03, 2009, 15:46:24 pm »
Каси, мерси за статията. И аз ще "хвърлям" по един поглед тук, макар да ми е още доста рано. Да се настройвам на тази вълна, де. :D

*
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #165 -: Февруари 03, 2009, 18:56:01 pm »
Каси, още едно благодаря за статията за кърменето и на evro също за линковете. На мен на теория ми изглежда ок, ама да видим как ще е с практиката. Няма да е лесно, но няма да се отказваме  :D.     
*
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #166 -: Февруари 03, 2009, 19:23:56 pm »
Не е лесно ,но си заслужава  :D
*
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #167 -: Февруари 03, 2009, 23:09:49 pm »
И на мен ми е интересно да чета, но съм сигурна че ще е много трудно да влезем в някакъв ритъм. Много са прави хората като казват,че всички близки и познати ме уверяват колко е трудно и как било направо невъзможно да имам кърма за частично или камо ли за цялостно хранене на бебчовците, но аз не се оставям да ме сломят! Надявам се и ще направя каквото зависи от мен, а вече каквото дойде! Ако ми е писано ще кърмя, ако ли не ще сме на Ам и толкова, ама много се дразня като ми кажат че съм си навивала едва ли не невъзможни неща на пръста и едва ли не това че някои близнашки мами кърмят не значело че и аз ще съм от тях! Но нали знаете и с това се свиква, просто го пропускам покрай мен и гледам да не обръщам особено внимание. И без това напоследък си имам достатъчно други грижи а и се щувствам като парцал. Контракциите вече зачестяват и започвам все по-често да се замислям дали ще устискам още цял месец.... Въпреки,че си почивам активно и почти не правя разходки не ми се разминава изобщо и всяка вечер коремът ми става твърд все по често и по-често. Дано това да са само подготвителните контракции и моите бебоци да имат време да си постоят още малко на топло за да пораснат. Много се притеснявам че може да се родят осмаци и макар да знам че при близнаците това не е толкова фатално, колкото при единичната бременност, все си мисля че не е добре да се раждат сега! Всяка вечер се моля всичко да се размине и да е било само фалшива тревога. Незнам дали и другите мами се чувстват по този начин, но на мен от това ми е много притеснено. :?
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #168 -: Февруари 04, 2009, 09:49:33 am »
Бо, ако това ще те успокои поне малко, близнаците узряват по-рано от другите бебета. Смята се, че след 34 седмица са зрели и би трябвало да нямат съществени проблеми с адаптацията ако се родят по-рано. ПОне на мен всички лекари ми казват да стискам до 34 на всяка цена.
А контракциите - и аз имам доста, но са подготвителни, само стягане, без болка. Засега не са ефективни т.е. шийката не е пострадала. Забелязвам, че напоследък понамаляха като че ли, може би защото се успокоих, че докарах дотук, а и покрай приготовленията за малките имам доста положителни емоции и нямам време да мисля глупости.  :D Само дето Док каза да си сядам на дупето и да полежавам доста, а не тепърва да се активизирам.  :oops:

Иначе и моите близки отсега са се затюхкали как ще ги гледаме две бебета, но не им се връзвам. Ще видим като се родят, няма какво да се плаша отсега. Толкова хора са се справили, защо да не можем и ние.  :lol: Аз май и сама ще си ги гледам, никоя баба не е заявила желание за помощ.
  09.11.2007
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #169 -: Февруари 04, 2009, 09:55:31 am »
... Аз май и сама ще си ги гледам, никоя баба не е заявила желание за помощ.
Бе ти си попитай, пък може и да те огрее. :lol:
Майтапа на страна близнаци се гледат с баби, по възможност.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #170 -: Февруари 04, 2009, 10:34:19 am »
Ами ако не предложат, ще си питам, пък да видим.  :lol: Но и двете баби са далече - на 150 и 250 км оттук и си имат ангажименти. Майка ми пък май повече от страх не смее да прави планове, че се изпонаплаши покрай моите патила.
  09.11.2007
*
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #171 -: Февруари 04, 2009, 12:19:14 pm »
Bo на всички притесненията са ни едни и същи май. Но ще трябва да се стегнем и да стискаме още малко както се казва образно. И на мен корема ми се стяга много често, все се чудя дали са бебетата понеже нямат вече много место, и от това се стяга, дали са газове, дали са контракции не мога да определя точно. Най важното е да не се скъсява шийката както Жабче казва, а контракциите са нещо нормално явно за този период. На мен при всяко ставане от легло или свиване, навеждане, клякане, седене на твърд стол ми се стяга също доста корема.                                           
*
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #172 -: Февруари 04, 2009, 12:46:42 pm »
За гледането, не се притеснявайте, като си влезете в ритъм всичко ще се нареди. Аз мойте малчугани си ги гледам сама от самото начало, лятото всеки ден на разходка си ходихме с количката самички, сега пак сме си по цял ден сами. Вечер естествено таткото се включва, за да мога аз да пооправя вкъщи. Къпането от 3-4 месеца е негова грижа (откакто правя вечер АМ). Преди това двамата ги къпехме и после си ги кърмех (един след друг естествено тогава, за да могат да заспят).
Бо, за кърмата не се притеснявай, и аз имах същите страхове, но 4 месеца мойте бяха само на кърма. Имах и за после, но много се будиха нощем (и все още го правят) и затова започнах вечерното хранене на АМ, за да ги засища повече, но не действа...
Сега вече се храним и с пюренца, наредени един до друг, успявам дори да им направя домашна храна.
Така че не се плашете, ако трябва да се гледате самички. И ако можете поспивайте с тях през деня, защото това ми е грешката на мен, че не го правя, но не мога да спя през деня и това е....
*
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #173 -: Февруари 04, 2009, 14:05:20 pm »
И ако можете поспивайте с тях през деня, защото това ми е грешката на мен, че не го правя, но не мога да спя през деня и това е....
Хи хи,и аз съм същия караконджул като тебе :lol: - никога не съм можела да спя през деня,ако ще да ми се спи, та две да не виждам...Ще видим понататък обаче как ще е :lol:

Аз да се похваля днес бях на ЖК - много добре са младежите,растат та се късат :D Все още вървят напред,едното с 1,другото с 2 седмици. И понеже ги усещам от всевъзможни места да ритат,та питах докторката да ми покаже аджеба точно как са разположени,че ми беше любопитно - та засега са и двамцата малко така диагонално разположени,успоредно един над друг,иначе с главите надолу - докторката ми вика - направо стават и за естествено раждане,а и ти, вика, имаш хубав таз (каквото и да означава това) :lol: :lol: :lol: А бе те живот и здраве до края кой знае още колко пъти ще се преобърнат,ама карай :wink:  Пък и Александров ме гласи за секцио по принцип :wink:

А,и още нещо да се отчета от днешния преглед - дотук съм +12кг :D
« Последна редакция: Февруари 04, 2009, 14:13:51 pm от Counterfeit »


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*

    eganeva

  • *****
  • 4584
  • И утре е ден, но друг....
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #174 -: Февруари 04, 2009, 14:07:26 pm »
Пък и Александров ме гласи за секцио по принцип :wink:

А,и още нещо - дотук съм +12кг :D

12, 22, здраве да е!
Пък за секциото - каквото господ реши.
Успех до края, Таничка!!!
*
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #175 -: Февруари 04, 2009, 14:11:54 pm »
Пък и Александров ме гласи за секцио по принцип :wink:

А,и още нещо - дотук съм +12кг :D

12, 22, здраве да е!
Пък за секциото - каквото господ реши.
Успех до края, Таничка!!!

Благодаря ти,Жени! :bighug:

Иначе за кг съм съгласна с теб - няма значение колко са или колко ще станат,само бебетата да са добре и здравички :D  За секциото си права също :)


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #176 -: Февруари 04, 2009, 15:09:56 pm »
Танче, браво за добрите новини  :D
Въобще не се притеснявай за килограмите, аз родих на +29, ела ме виж сега  :wink:
Хубаво е че младежите са големички и с главичките надолу, ама щом при Александров ще раждаш по-вероятно е да си секцио. Абе раждането няма значение какво ще е, важното е да стискате до края и всичко да е наред накрая  :bighug:
*
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #177 -: Февруари 04, 2009, 15:27:56 pm »
Танче, браво за добрите новини  :D
Въобще не се притеснявай за килограмите, аз родих на +29, ела ме виж сега  :wink:
Хубаво е че младежите са големички и с главичките надолу, ама щом при Александров ще раждаш по-вероятно е да си секцио. Абе раждането няма значение какво ще е, важното е да стискате до края и всичко да е наред накрая  :bighug:

Мими, :bighug:

И да,права си - да устискаме до края е най-важното,пък раждането каквото дойде :)

пп. за килограмите хич даже не съм се притеснила,както споменах по-горе - просто давам отчет колко са дотук :D


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #178 -: Февруари 04, 2009, 16:56:24 pm »
Здравейте мамчета, извинете ме за глупавия въпрос, но и аз имам много страхове ще имаме тризнаци аз съм 14-15г.с и миналата седмица доки ми прави серклаж?
Искам да попитам какво е усещането при контракциите,болки ниско долу като при цикъл?извинете ме пак ама страх лозе пази :oops:
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Близнашка тема - 5
« Отговор #179 -: Февруари 04, 2009, 17:31:49 pm »
Да, Бали. Това е усещането. Лежи си повечко и пий по едно но шпа като усетиш подобни болки.