0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,момичета!Ние със съпруга ми от 5 години имаме проблеми със забременяването!През март тази година се решихме да подадем нужните документи за да си осиновим рожба! :D Подадохме през април и сега след проучване на социалната чакаме да ни даде разрешително за вписване в регистъра!надявам се да не ни отхвърлят! :?
Чудя се колко време след изтичане на тримесечния срок може да се бави отговора на социалната???Защото беше обещала да приключи юли,а сега се отметна и каза в началото на август! :(
« Последна редакция: Юли 24, 2008, 23:32:06 pm от p4eli4ka »
Ако живеете в България, срокът е 3 месеца, нито ден повече. Аз на твое място ще й се обадя и ще я попитам "невинно" нещо от сорта - Ама нали подадохме документите на ... март 2008 г., значи срокът за изготвяне на доклада е изтекъл на .... юни 2008 г. или нещо бъркам? Ако те забаламоса се обади на шефа й, ако и това не свърши работа, оплачи се писмено - не могат да ви дадат отказ, ако всичко в документите ви е наред, пък и отказът може да се обжалва, но предполагам че като й покажеш че си запозната с правата си, ще спре да те мотка.
Фуси също ще се включи предполагам (нали си модератор, трябва да четеш всичко  :wink:), дано не е на почивка - те имаха подобен проблем. Аааааа, имай предвид и че август месец обикновено е месец на отпуски, та отлагайки ви за август, кой знае какво значи това.
Успех и скоро да се похвалиш с вписване в регистрите.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
Подадохме преез април,а се решихме март!
Ами,тя да Ви кажа беше в отпуск юли и затова каза,че август,ще е готова!
Иначе ве4е я питах-Защо се бави нали има срок,до 24 юли и тя ми заяви,че не е така и няма точен срок,а е приблизително!
*
Законния срок за разглеждане на заявлението е 3 месеца от подаването на документите. Обаче при нас, както ти е казала Фоксчето се проточиха 4, защото и нашата социална излезна в отпуск. Опитах се да се скарам - но бързо разбрах, че това не е в мой интерес. Обади й се и я посръчкай мило... Няма приблизителни срокове -
Семеен кодексЧл. 57а. (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) (1) Лице, което желае да осинови дете при условията на пълно осиновяване, подава писмено заявление до дирекция "Социално подпомагане" по постоянния си адрес за получаване на разрешение за вписване в регистъра.

(2) Дирекция "Социално подпомагане" извършва социално проучване на лицето по ал. 1 за годността му да осинови дете.


(3) Проучването се извършва в срок до три месеца от подаване на заявлението и съдържа информация за:


1. личните данни на осиновяващия;


2. здравословното състояние на осиновяващия;


3. семейството на осиновяващия;


4. личните данни на членовете на семейството му, както и данни за здравословното им състояние;


5. икономическото и социалното положение на осиновяващия;


6. мотивите за осиновяването;


7. други обстоятелства от значение за осиновяването.


(4) За резултатите от проучването се изготвя доклад, въз основа на който директорът на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен срок от представянето му издава разрешение на лицето по ал. 1.


В очакване ....
*
Искам да попитам,защото от известно време това е тема и вкъщи,понеже нямаме собствено жилище със съпруга ми,а имаме и кредит(който използвахме за ин витро),дали това е минус

За кредита никой не те пита, така че не казваш.
За жилището - много зависи дали е на родителите ви или сте под наем - ако сте под наем, се предполага, че трябва да имате някакви доходи, но хора, живеещи под наем осиновяват без проблем. Виж, ако е на родителите ви - в някои отдели искат среща и с тях, за да разберат, какво е отношението им към осиновяването. Казвам в някои отдели, понеже в други не искат. Успех, каквото и да решите - няма нищо по-хубаво на този свят от две детски очи и думичката "мамо", независимо дали детето е расло в теб или не.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*
Фоксче,благодаря ти за информацията,ние сме под наем,мъжа ми взема горе-долу хабави пари,но го осигоряват на много по-малко,сега се преместихме в Казанлък,но по принцип адресната ни регистрация е в Г.оряховица,дали и това ще е проблем,да подам документи в Горна а дефакто да живеем в Казанлък,аз започнах работа,но още не ме осигоряват,има много такива едни неяснотии заради които се страхувам да подам документи,иначе и аз и мъжа ми сме на мнение,че да си осинивиш детенце също може да те направи щастлив

Това с адресната регистрация чисто технически не е проблем, но... моето мнение - поне единия от двамата да си смени адресната регистрация и кандидатствайте в Казанлък - иначе започва едно миене на ръцете между отделите в Г.Оряховица и Казанлък, едно размотаване, едно ненужно хабене на нерви... По-добре да изчакате малко с подаване на документите, но да си подготвите нещата, отколкото после да се нервирате. Но това е лично моето мнение.
За парите... лошо е, че го осигуряват на по-малко, защото искат служебна бележка, а работодателят му ще му издаде бележка за сумата, на която го осигуряват, но както казах - много хора са осиновили с ниски доходи и живеещи под наем. Още веднъж успех и да ни държиш в течение.
А, и последно - помислете за изискванията към детето, които ще поставите - колкото повече изисквания, толкова повече чакане.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*
Ами аз нямам никакви големи изисквания,просто искам да е колкото се може по-мъничко,нито имам претенции да е момче нито момиче,каквото такова,в крайна сметка,при една бременност не знаеш какво дете ще родиш,само се молиш да е живо и здраво.
Благодаря ти със сигурност ще ви държа в течение само да си оредим нещата и да сме на 100%сигурни в желанието си :bighug:

*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
  Социалното проучване( по т.5-икономическо и социално положение на осиновяващия),
включва ли посещение в дома на кандидат-осиновителя? И трябва ли да е подготвена детска стая или изобщо изискват ли се готови битови условия за детето?
Да, включва задължително посещение в дома на кандидатите, но не е задлжително да има готова стая. Достатъчно е да има местенце, където да може да се сложи детското легло. Ние нямахме готова стая, когато ни проучваха, направихме я после, просто казахме на социалната работничка: "Ето тази стая мислим да направим детска стая" и толкова.
А ние никога не сме имали детска стая, добре че спалнята е голяма, та спим и четиримата (петимата с кучето) там  :D.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
Момичета,благодаря Ви за съветите!
Надявам се на всички да ни се усмихне щастието в усмивката на едно детенце!  :D
Да ви споделя,че нас като ни посети в къщи(имаме апартамент на изплащане и не скрихме това) показахме детската стая,която казахме,че ще обзаведем :crib: като вземем детенце,все пак незнаем колко ще е голямо! :wink:
А, социалната беше доста "нахалничка" да ни пита дали ще обзаведем и хола и направим ремонт в кухнята,че там мивката и плочките са ни стари от другите собственици,на около 30 години!!!Мисля,че това не и влиза в работата,но карай само живот и здраве да си гушнем   :sucky: детенцето и няма значение всичко друго ще забравим и преглътнем!
Успех на всички!
*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
...но не е задължително да има готова стая. Достатъчно е да има местенце, където да може да се сложи детското легло. Ние нямахме готова стая, когато ни проучваха, направихме я после, просто казахме на социалната работничка: "Ето тази стая мислим да направим детска стая" и толкова.

  Аха!Благодаря за пояснението,Цвети.Знаех си аз,че не е за пренебрегване факта,какви условия можем да предложим за детето.Успех на всички!
*
Ние също нямаме самостоятелна детска стая, живеем в гарсониера,но това не попречи да ни одобрят и включат в регистрите.Просто в едната стая казахме къде смятаме да направим кътче на детето и според социалната това беше напълно достатъчно.
 Успех!  :D
*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
А, социалната беше доста "нахалничка" да ни пита дали ще обзаведем и хола и направим ремонт в кухнята

Това таистина е доста нахалничко!!! :x Нас не са ни питали дори къде смятаме да сложим детско легло! Нямахме подготвена и ремонтирана детска стая, а апартаменат ни е също на изплащане със заем от банка, но пък мога да ви зарадвам, че бяхме одобрени без проблем и вече 6ти месец се радваме на малкия ни син :D!
Така че кураж момичета - според мен битовите условия не са най-важното в проучването. Чакането може да се проточи, ако имате по-строги изисквания към самото дете.
Намерихме нашето синче.
*
Нас ни питаха дали покривът тече  :lol: /защото живеем на последния етаж/.
Но, извън този момент, в който трябваше да се обясняваме, че не, покривът не тече, и аз мисля, че битовите условия не са от определящо значение.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



Естествено, че не са определящи битовите условия.
А по отношение на въпросите - ми хора различни, ограничени и простовати има и сред социалните работници.
Наистина се учудих,на въпросите й,но пък казват,че всичко ходи по хората-дори и простотията..... :bonk:
Е,надявам се всички да успеем,накрая!
Peta ,при Вас колко време мина докато ви предложат детенце,че нашата соц.работничка  :balk_154: твърди,че първите 4-5месеца ЕДВА ли ще ни предложат?
*
Peta ,при Вас колко време мина докато ви предложат детенце,че нашата соц.работничка  :balk_154: твърди,че първите 4-5месеца ЕДВА ли ще ни предложат?
На нас  не са ни предложили все още, но ние съвсем скоро получихме и подписахме доклада и сега получаваме писъмцата от дирекциите, че ни включват в регистрите си.... Вече имаме 18-ет такива  :D
 Дано всички чакащи имаме късмет по-бързо да ни се обадят!  :D