www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Осиновяване на дете => Темата е започната от: p4eli4ka в Юли 24, 2008, 22:37:17 pm

Титла: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Юли 24, 2008, 22:37:17 pm
Здравейте,момичета!Ние със съпруга ми от 5 години имаме проблеми със забременяването!През март тази година се решихме да подадем нужните документи за да си осиновим рожба! :D Подадохме през април и сега след проучване на социалната чакаме да ни даде разрешително за вписване в регистъра!надявам се да не ни отхвърлят! :?
Чудя се колко време след изтичане на тримесечния срок може да се бави отговора на социалната???Защото беше обещала да приключи юли,а сега се отметна и каза в началото на август! :(
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Фоксче в Юли 25, 2008, 16:08:21 pm
Ако живеете в България, срокът е 3 месеца, нито ден повече. Аз на твое място ще й се обадя и ще я попитам "невинно" нещо от сорта - Ама нали подадохме документите на ... март 2008 г., значи срокът за изготвяне на доклада е изтекъл на .... юни 2008 г. или нещо бъркам? Ако те забаламоса се обади на шефа й, ако и това не свърши работа, оплачи се писмено - не могат да ви дадат отказ, ако всичко в документите ви е наред, пък и отказът може да се обжалва, но предполагам че като й покажеш че си запозната с правата си, ще спре да те мотка.
Фуси също ще се включи предполагам (нали си модератор, трябва да четеш всичко  :wink:), дано не е на почивка - те имаха подобен проблем. Аааааа, имай предвид и че август месец обикновено е месец на отпуски, та отлагайки ви за август, кой знае какво значи това.
Успех и скоро да се похвалиш с вписване в регистрите.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Юли 25, 2008, 16:18:38 pm
Подадохме преез април,а се решихме март!
Ами,тя да Ви кажа беше в отпуск юли и затова каза,че август,ще е готова!
Иначе ве4е я питах-Защо се бави нали има срок,до 24 юли и тя ми заяви,че не е така и няма точен срок,а е приблизително!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Юли 25, 2008, 16:43:41 pm
Законния срок за разглеждане на заявлението е 3 месеца от подаването на документите. Обаче при нас, както ти е казала Фоксчето се проточиха 4, защото и нашата социална излезна в отпуск. Опитах се да се скарам - но бързо разбрах, че това не е в мой интерес. Обади й се и я посръчкай мило... Няма приблизителни срокове -
Семеен кодексЧл. 57а. (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) (1) Лице, което желае да осинови дете при условията на пълно осиновяване, подава писмено заявление до дирекция "Социално подпомагане" по постоянния си адрес за получаване на разрешение за вписване в регистъра.

(2) Дирекция "Социално подпомагане" извършва социално проучване на лицето по ал. 1 за годността му да осинови дете.


(3) Проучването се извършва в срок до три месеца от подаване на заявлението и съдържа информация за:


1. личните данни на осиновяващия;


2. здравословното състояние на осиновяващия;


3. семейството на осиновяващия;


4. личните данни на членовете на семейството му, както и данни за здравословното им състояние;


5. икономическото и социалното положение на осиновяващия;


6. мотивите за осиновяването;


7. други обстоятелства от значение за осиновяването.


(4) За резултатите от проучването се изготвя доклад, въз основа на който директорът на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен срок от представянето му издава разрешение на лицето по ал. 1.


Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: hriska в Юли 25, 2008, 17:49:01 pm
Искам да попитам,защото от известно време това е тема и вкъщи,понеже нямаме собствено жилище със съпруга ми,а имаме и кредит(който използвахме за ин витро),дали това е минус
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Фоксче в Юли 25, 2008, 18:56:18 pm
За кредита никой не те пита, така че не казваш.
За жилището - много зависи дали е на родителите ви или сте под наем - ако сте под наем, се предполага, че трябва да имате някакви доходи, но хора, живеещи под наем осиновяват без проблем. Виж, ако е на родителите ви - в някои отдели искат среща и с тях, за да разберат, какво е отношението им към осиновяването. Казвам в някои отдели, понеже в други не искат. Успех, каквото и да решите - няма нищо по-хубаво на този свят от две детски очи и думичката "мамо", независимо дали детето е расло в теб или не.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: hriska в Юли 25, 2008, 19:12:48 pm
Фоксче,благодаря ти за информацията,ние сме под наем,мъжа ми взема горе-долу хабави пари,но го осигоряват на много по-малко,сега се преместихме в Казанлък,но по принцип адресната ни регистрация е в Г.оряховица,дали и това ще е проблем,да подам документи в Горна а дефакто да живеем в Казанлък,аз започнах работа,но още не ме осигоряват,има много такива едни неяснотии заради които се страхувам да подам документи,иначе и аз и мъжа ми сме на мнение,че да си осинивиш детенце също може да те направи щастлив
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Фоксче в Юли 25, 2008, 21:06:28 pm
Това с адресната регистрация чисто технически не е проблем, но... моето мнение - поне единия от двамата да си смени адресната регистрация и кандидатствайте в Казанлък - иначе започва едно миене на ръцете между отделите в Г.Оряховица и Казанлък, едно размотаване, едно ненужно хабене на нерви... По-добре да изчакате малко с подаване на документите, но да си подготвите нещата, отколкото после да се нервирате. Но това е лично моето мнение.
За парите... лошо е, че го осигуряват на по-малко, защото искат служебна бележка, а работодателят му ще му издаде бележка за сумата, на която го осигуряват, но както казах - много хора са осиновили с ниски доходи и живеещи под наем. Още веднъж успех и да ни държиш в течение.
А, и последно - помислете за изискванията към детето, които ще поставите - колкото повече изисквания, толкова повече чакане.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: hriska в Юли 25, 2008, 21:15:40 pm
Ами аз нямам никакви големи изисквания,просто искам да е колкото се може по-мъничко,нито имам претенции да е момче нито момиче,каквото такова,в крайна сметка,при една бременност не знаеш какво дете ще родиш,само се молиш да е живо и здраво.
Благодаря ти със сигурност ще ви държа в течение само да си оредим нещата и да сме на 100%сигурни в желанието си :bighug:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: baracuda в Юли 25, 2008, 22:14:39 pm
  Социалното проучване( по т.5-икономическо и социално положение на осиновяващия),
включва ли посещение в дома на кандидат-осиновителя? И трябва ли да е подготвена детска стая или изобщо изискват ли се готови битови условия за детето?
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: tsvetelina в Юли 25, 2008, 22:29:09 pm
Да, включва задължително посещение в дома на кандидатите, но не е задлжително да има готова стая. Достатъчно е да има местенце, където да може да се сложи детското легло. Ние нямахме готова стая, когато ни проучваха, направихме я после, просто казахме на социалната работничка: "Ето тази стая мислим да направим детска стая" и толкова.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Фоксче в Юли 26, 2008, 07:16:40 am
А ние никога не сме имали детска стая, добре че спалнята е голяма, та спим и четиримата (петимата с кучето) там  :D.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Юли 26, 2008, 12:03:00 pm
Момичета,благодаря Ви за съветите!
Надявам се на всички да ни се усмихне щастието в усмивката на едно детенце!  :D
Да ви споделя,че нас като ни посети в къщи(имаме апартамент на изплащане и не скрихме това) показахме детската стая,която казахме,че ще обзаведем :crib: като вземем детенце,все пак незнаем колко ще е голямо! :wink:
А, социалната беше доста "нахалничка" да ни пита дали ще обзаведем и хола и направим ремонт в кухнята,че там мивката и плочките са ни стари от другите собственици,на около 30 години!!!Мисля,че това не и влиза в работата,но карай само живот и здраве да си гушнем   :sucky: детенцето и няма значение всичко друго ще забравим и преглътнем!
Успех на всички!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: baracuda в Юли 26, 2008, 20:40:51 pm
...но не е задължително да има готова стая. Достатъчно е да има местенце, където да може да се сложи детското легло. Ние нямахме готова стая, когато ни проучваха, направихме я после, просто казахме на социалната работничка: "Ето тази стая мислим да направим детска стая" и толкова.

  Аха!Благодаря за пояснението,Цвети.Знаех си аз,че не е за пренебрегване факта,какви условия можем да предложим за детето.Успех на всички!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: peta в Юли 27, 2008, 08:02:45 am
Ние също нямаме самостоятелна детска стая, живеем в гарсониера,но това не попречи да ни одобрят и включат в регистрите.Просто в едната стая казахме къде смятаме да направим кътче на детето и според социалната това беше напълно достатъчно.
 Успех!  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: peti_pati в Юли 28, 2008, 09:22:04 am
А, социалната беше доста "нахалничка" да ни пита дали ще обзаведем и хола и направим ремонт в кухнята

Това таистина е доста нахалничко!!! :x Нас не са ни питали дори къде смятаме да сложим детско легло! Нямахме подготвена и ремонтирана детска стая, а апартаменат ни е също на изплащане със заем от банка, но пък мога да ви зарадвам, че бяхме одобрени без проблем и вече 6ти месец се радваме на малкия ни син :D!
Така че кураж момичета - според мен битовите условия не са най-важното в проучването. Чакането може да се проточи, ако имате по-строги изисквания към самото дете.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Grace в Юли 28, 2008, 12:24:18 pm
Нас ни питаха дали покривът тече  :lol: /защото живеем на последния етаж/.
Но, извън този момент, в който трябваше да се обясняваме, че не, покривът не тече, и аз мисля, че битовите условия не са от определящо значение.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: tsvetelina в Юли 28, 2008, 12:52:23 pm
Естествено, че не са определящи битовите условия.
А по отношение на въпросите - ми хора различни, ограничени и простовати има и сред социалните работници.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Юли 28, 2008, 14:36:08 pm
Наистина се учудих,на въпросите й,но пък казват,че всичко ходи по хората-дори и простотията..... :bonk:
Е,надявам се всички да успеем,накрая!
Peta ,при Вас колко време мина докато ви предложат детенце,че нашата соц.работничка  :balk_154: твърди,че първите 4-5месеца ЕДВА ли ще ни предложат?
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: peta в Юли 28, 2008, 15:01:28 pm
Peta ,при Вас колко време мина докато ви предложат детенце,че нашата соц.работничка  :balk_154: твърди,че първите 4-5месеца ЕДВА ли ще ни предложат?
На нас  не са ни предложили все още, но ние съвсем скоро получихме и подписахме доклада и сега получаваме писъмцата от дирекциите, че ни включват в регистрите си.... Вече имаме 18-ет такива  :D
 Дано всички чакащи имаме късмет по-бързо да ни се обадят!  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Юли 28, 2008, 18:20:58 pm
Peta,  зна4и и Вие сте като нас в очакване дано скоро стане и има какво да се похвалим,желая ти успех!:crossfingers:
Аз малко съм се объркала,тя Peti_pati пише,4е се радва ве4е 6 месеца на синчето си!:babbycarrage:
Значи нея искам да помоля да пише колко време е минало до първото предложение?Или някой друг от форума,който ве4е го е преживял! :D 
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Фоксче в Юли 28, 2008, 20:29:41 pm
Нас ни вписаха началото на май месец 2007, предложение получихме в началото на юни 2007 г., но нашите изисквания бяха доста широки.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: tsvetelina в Юли 28, 2008, 21:30:27 pm
От нашето вписване до обаждането за дете минаха 13 месеца. Но това е, защото в началото имахме изисквания за български произход, което променихме след шест месеца чакане.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Август 10, 2008, 18:27:37 pm
Хей,в петък имах обаждане от социалната,каза че всичко е готово и чака да и върнат доклада от дирекцията,най-късно до сряда щяла да се свърже с мен! :D
Най-после!Е,сега пък почва другото чакане,но имаме напредък!
Пожелавам и на другите тръгнали по този път късмет! :bori_002:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Август 10, 2008, 21:05:13 pm
Ех, и аз много се надявам до края на годината да сме подали всички документи.С чакането ще се справя по-добре от това губене на време, защото на съпруга ми ваканциите му ги съкратиха на 1 месец, от който той 2 седмици се опитва да дойде на себе си, а другите 2 опитваме да свършим всичко...но нестава:(
Надявам се сега като си дойде октомври вече поне да подадем документите, а аз утре съм при социалната за да ми кажат как ще процедираме защото за да изготвят доклада искат и двамата от семейството да присъстват на срещите а той няма как да остане 3 последователни месеца в БГ.
Пожелавам на всички очакващи спокойни летни дни и добри новини:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Август 12, 2008, 21:20:36 pm
 ...............
.............а той няма как да остане 3 последователни месеца в БГ.

Лиско,мила май сме със сходни проблеми-моя мъж пътува по корабите. :D Аз бях приготвила всички документи,взех необходимите формуляри и като си дойде го грабнах под ръка 8O из клиниките(никакви адаптации) за медицински,свидетелства за съдимост и тн.да знаеш,че можеш да кажеш на социалната ,4е той не може толкова много да остане и тя може да поускори нещата!По-късно да ти даде разрешение,дори той да отсъства,но все пак трябва поне 1,5 до 2 месеца!Защо не го обмислите как да стане!
Дано успеете!
ИСКАМ ДА СЕ ПОХВАЛЯ В4ЕРА НАЙ-ПОСЛЕ ПОЛУ4ИХ РАЗРЕШИТЕЛНОТО!
Сега чакам писма от домовете.....
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Фоксче в Август 12, 2008, 21:37:32 pm
Писмата не са от домовете, а от дирекциите. Честито.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: stela_ivanova в Август 12, 2008, 22:14:32 pm
Момичета имам нужда от помощ. Сега сме писали в изискванията от 0 до 1 годинка, ако променим изискванията си от 0 до 2 годинки имаме ли по-голям шанс да ни повикат някъде... Кажете ми моля Ви, незнам какво да правя! Ще сгрешим ли ако удължим периода...?
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Фоксче в Август 12, 2008, 22:24:52 pm
Чисто статистически шансът ви е по-голям. Дали ще сгрешите? Застани пред огледалото, представи си, че гушкаш дете на 2 години вместо бебе на 7 месеца например. Приемаш ли картинката? Приемаш ли, че детето вече ще ходи, най-вероятно ще знае 2-3 думи или искаш бебе? Ти сама трябва да си отговориш.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновя
Публикувано от: stela_ivanova в Август 12, 2008, 22:28:44 pm
Благодаря ти!!! Все пак реших - аз наистина искам дете, дори и то да ходи вече, толкова много съм отчаяна вече :rockon: , че ще откача... Не издържам вече - толкова е празна голямата ни къща, че ми идва да се гръмна.
Вече 6 години, всеки месец се моля да не ми идва цикъла, а той все идва... Просто е ужасно това чакане. Аз съм на 26 години, а мъжа ми на 36, всичките ни познати и приятели имат деца - това е толкова мъчително, двете ми най добри приятелки миналият месец родиха две прекрасни бебчета - само аз не. ЗА КАКВО ДА ЖИВЕЯ - ТОЛКОВА МНОГО ЛЮБОВ ТАЯ В СЕБЕ СИ - НА КОГО ДА Я ДАМ...
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: tsvetelina в Август 12, 2008, 22:36:31 pm
Отговорих ти и в другата тема, но само искам да те предупредя, че ние бяхме писали дете до две години, но това не направи чакането ни по-кратко. Докато ни се обадят за дете минаха 13 месеца от вписването ни в регистрите. И да ти кажа, бяха отвратителни 13 месеца. Възрастта не е показател за кратко чакане, а изискването за произход. Съжалявам, че звуча банално, но това е положението.

Освен това и аз като теб нямах търпение, мислех, че ще съм перфектна майка и много ще обичам детето си, но не съм такава, каквато си се представях. Действителността е много по-различна и да имам дете в действителност се оказа съвсем различно от това, което съм си представяла. Не вземай решения, водена от емоцията. Тя в случая не е добър съветник.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Август 12, 2008, 22:43:08 pm
Стела,опитай се да се заредиш с търпение и се опирай на половинката ,за да не "откачиш"Ще ти трябват сили,за детенцето и емоциите запази за него!Дано имаме късмет и не чакаме 13 месеца,като Цвети!
Вярвам и знам,че ще успеем! :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: tsvetelina в Август 12, 2008, 22:45:11 pm
От сърце ви го пожелавам  :balk_103:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: stela_ivanova в Август 12, 2008, 22:48:32 pm
И АЗ ПОЖЕЛАВАМ ЩАСТИЕТО НА ВСИЧКИ ЧАКАЩИ В СКАПАНИЯ РЕГИСТЪР ДА ИМАТ ЕДНИ ПРЕКРАСНИ ДЕЧИЦА  :bori_003:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: stela_ivanova в Август 12, 2008, 22:55:25 pm
Утре така или иначе ще ходя до социалното защото нашата социална ни е издиктувала само 15 дирекции, а те са над 25 доколкото разбрах и ще реша до утре какво да правя с тая възраст. Чудя се да взема да променя поне до годинка и 6 месеца ли? Просто, ..... само Вие знаете колко съм отчаяна сега.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Август 12, 2008, 23:04:58 pm
Стела,ние бяхме писали от 0 месеца до 1г и половина и  10 окръга,а после в доклада социалната написала от 6мес-до 2г и в цялата страна!Това за цялата страна ние го искахме.По важно е да подадете и да запо4нете проу4ването,за да може да се предвижат нещата! :wink:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: stela_ivanova в Август 12, 2008, 23:17:44 pm
Какво проучване точно имаш предвид? Ние вече сме в регистрите и просто чакаме, и чакаме. кажи ми ако знаеш нещо което мога д направя, нещо след чакането, пробвах и с връзки но от всякъде ми искат пари - но така няма да стане, ние нямаме толкова пари да изхраним социалните и директорите по дирекциите - и затова само чакаме и се молим на Господ!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Август 12, 2008, 23:56:38 pm
...............
.............а той няма как да остане 3 последователни месеца в БГ.

Лиско,мила май сме със сходни проблеми-моя мъж пътува по корабите. :D Аз бях приготвила всички документи,взех необходимите формуляри и като си дойде го грабнах под ръка 8O из клиниките(никакви адаптации) за медицински,свидетелства за съдимост и тн.да знаеш,че можеш да кажеш на социалната ,4е той не може толкова много да остане и тя може да поускори нещата!По-късно да ти даде разрешение,дори той да отсъства,но все пак трябва поне 1,5 до 2 месеца!Защо не го обмислите как да стане!
Дано успеете!
ИСКАМ ДА СЕ ПОХВАЛЯ В4ЕРА НАЙ-ПОСЛЕ ПОЛУ4ИХ РАЗРЕШИТЕЛНОТО!
Сега чакам писма от домовете.....
:)Да, съвсем сходни са ни проблемите и професиите на мъжете:)
Вчера не успях да дочакам жената с която преди това се бяхме срещали и си уговорих среща за утре.Дано утрешният ден ми е на късмет и успеем да измислим вариант.
Мен не ме притеснява ако доклада се забави, по скоро се притеснявам, че ще им е трудно да направят проучването защото мъжа ми е само по 1 месец вече ваканция, но съм убедена,че ще намерим изход:)

Поздравления за разрешителното и дано чакането е възможно най - кратко за всички ни.
Успех момичета.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: tsvetelina в Август 13, 2008, 10:01:38 am
Какво проучване точно имаш предвид? Ние вече сме в регистрите и просто чакаме, и чакаме. кажи ми ако знаеш нещо което мога д направя, нещо след чакането, пробвах и с връзки но от всякъде ми искат пари - но така няма да стане, ние нямаме толкова пари да изхраним социалните и директорите по дирекциите - и затова само чакаме и се молим на Господ!
На мен пари не са ми искали, променихме изискването за произход и след няколко месеца ни се обадиха. За две деца.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: stela_ivanova в Август 13, 2008, 10:45:24 am
Цвети, можеш ли да ми кажеш, ако разбира се не те притеснявам по някъкъв начин, как ви точно изисквания сте писали.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: tsvetelina в Август 13, 2008, 11:42:37 am
Първо бяхме писали, че искаме дете от български произход и след шест месеца четене и разговори с осиновители успях да убедя мъжа ми да подадем молба, че сме съгласни на дете от смесен или неизвестен произход. В крайна сметка ни предложиха дете от смесен произход, с майка от ромски произход. Другото дете не знам от какъв произход беше, не съм питала. Когато бащата е неизвестен, детето се води със смесен произход. Но това е евфемизъм за ромски произход.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Август 13, 2008, 12:36:34 pm
Ние също сме писали,4е искаме дете по възможност от бг произход,но 4е нямаме нищо против да е от ромски произход,ако не са особенно личащи характерните за етноса 4ерти,така ни посъветва социалната! 8O
Стела,а колкото за проучването,помислих,4е още не сте преминали през 3 месечното проучване и се колебаете за първоначалните формуляри!Извинявам се! :)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: stela_ivanova в Август 13, 2008, 13:52:41 pm
Не мила, още септември 2007 год. подадохме документите и започна проучването, в началото на януари приключи проучването. В заявлението описахме, че желаем детенце до 1 годинка и да е от български или турски произход /за уточнение - ние сме българи/,без здравословни и психични проблеми и без претенции за пол, и така - оказа се че станала грешка, това което ни продиктувала социалната като градове трябва да се промени и го променихме /вместо да ни излезе заповедтта за вписване в регистрите през февруари, тя беше готова през март/. Така ни забавиха един месец. Освен това се оказа, че социалната ни е спестила около 10 РДСП-та, така че днес ще ходя да се карам с нея, че взе да ми писва. Има и друго не от всички РДСП-та сме получили писма че сме вписани в регистъра - а вече минаха 4 месеца и половина. това малко ме притеснява.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: tsvetelina в Август 13, 2008, 21:26:40 pm
Нямам намерение да ставам досадна и предварително се извинявам ако е така, но само една малка подробност. Деца от турски произход има, но са изключително малко, много по-малко и от децата с български произход. Познавам два случая на осиновени деца от турски произход, но по принцип хората от турски произход НЕ оставят децата си, дори и за отглеждане от държавата. Само в много редки случаи.

Не се притеснявай за това, че не сте получили писма от всички дирекции, някои от тях не уведомяват.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Август 27, 2008, 13:28:13 pm
Хей да ви се похваля ве4е полу4их две писма от две дирекции-Пловдив и Ямбол!Като ги видях така се зарадвах!
Дано скоро се похваля и с друго!  :balk_104:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Фоксче в Август 27, 2008, 14:42:45 pm
Ха, Пчеличка, ти си късметлийка - ние от Пловдив така и не получихме писмо  :lol:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Kremkaramel в Август 27, 2008, 20:39:44 pm
Ние получихме 22 писма!Казахме да ни впишат във всички регистри,така ни посъветва социалната.Колко писма общо трябва да дойдат?
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Август 27, 2008, 21:03:14 pm
Мисля,4е дирекцийте са 28 на брой!Аз полу4их още 4 писма днес,толкова се радвам,4увствам се като дете  :balk_46:!!!Убедена съм,4е щастието ни 4ака да го открием и да си го вземем в къщи!Дано и вие вярвяте и успеете! :bighug:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: bogdana в Август 28, 2008, 15:43:05 pm
Ха, Пчеличка, ти си късметлийка - ние от Пловдив така и не получихме писмо  :lol:

И ние не получихме, явно са ги стегнали и тях :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Ноември 08, 2008, 13:35:05 pm
Вчера ни беше първата "домашна" среща със социалната:)
Мина много добре:)
Следващата седмица ще имаме още една и до края на месеца още поне 2 защото съпругът ми после заминава за 3 месеца:)
Социалната ни каза, че ще се постарае до края на декември да е готова с доклада, тоест месец по рано от предвиденото:)
Ще се регистрираме във всички 28 дирекции:)

И аз се чувствам като малко дете:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Ноември 10, 2008, 21:26:08 pm
Здравейте!Искам да се похваля одобриха ни за едно мом4енце на 1г.,ходихме и го видяхме миналата седмица,сега 4акаме насро4ване на делото. :D е даже му  накупихме някой дрешки и кошарка:balk_115: нямам търпение да си го вземем у дома :bori_020:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Ноември 10, 2008, 21:45:38 pm
:)))))))))))
Пожелавам ви времето до срещата с вашето детенце да мине много бързо:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Ноември 10, 2008, 21:46:19 pm
:)))))))))))
Пожелавам ви времето до срещата с вашето детенце да мине много бързо:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kapka_lubov в Ноември 11, 2008, 09:25:54 am
Честито, пчеличке!Хубава новина!  :D
Лиско, успех!  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: zayana в Ноември 21, 2008, 09:12:50 am
Честито пчеличке.
Желая ви щастие и здраве и много много да се обичкате  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Vivid в Ноември 21, 2008, 11:20:38 am
Честито!  :babyflips:

Много здраве и щастливи моменти :party:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: hriska в Ноември 21, 2008, 15:12:45 pm
Това е чудесна новина Пчеличке!Честито!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Фоксче в Ноември 21, 2008, 15:40:19 pm
Честито, пчеличке, много щастие ви желая.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Black_rose в Ноември 21, 2008, 16:47:57 pm
Честито, Пчеличке !
Много щастие и поводи за радост !

(http://sl.glitter-graphics.net/pub/1174/1174680cpmwzbcqfd.gif)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Ноември 28, 2008, 12:49:27 pm
Блейка Блейкова пак проспа хубавата новина  :lol:
Пчеличке,
ВЕСЕЛА КОЛЕДА!!!

 :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Osiana в Ноември 28, 2008, 13:38:12 pm
:babydust: Пчеличке, честито. :babydust:
Много да сте щастливи и весели!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: RIBA в Декември 05, 2008, 09:53:12 am
          Честито Пчеличке!
Много щастие ви желая!  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Suerte в Декември 05, 2008, 11:53:36 am
Честито Пчеличке, много щастие, обич и радост :D :D :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Bora82 в Декември 05, 2008, 16:50:44 pm
Ех, че красота  :D
Скоро да си гушкате юнака и да му се радвате!!!
Незабравима Коледа!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: ised в Декември 06, 2008, 19:30:17 pm
Честито,моного радост и топлина да има в порасналото семейство!!!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: мама Мишка в Декември 07, 2008, 14:41:09 pm
Да се включа и аз.Приготвихме почти всичко, остана утре да си вземем свидетелството за съдимост на мъж ми и едната препоръка.Във вторник отиваме да ни сдобият с лична социална и... не знам после какво ще стане.Още не сме почнали сериозно, а вече нямаме търпение да научим какво ли детенце ще имаме.  :ask:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Tarja в Януари 13, 2009, 17:27:42 pm
Приветки и от нас  :D
Подадохме документите си на 17.12.2008, а миналата сряда ни беше първата опознавателна среща със социалната.
Утре ще е втората  :wink:

Имам някои притеснения относно темите, които ще разискваме, но ще пиша по-късно, че сега съм затрупана с работа и не мога да си систематизирам мислите  :oops:

Стискайте ни палци
И ние стискаме на всички  :)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: joshi в Януари 13, 2009, 18:22:14 pm
Стискаме ви палци на всички в процедура по осиновяване!Успех!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Януари 13, 2009, 19:25:12 pm
Светле имаш и нашите стиснати палци:)

Днес второ семейство което ни написа препоръка бяха на среша при социалната:)до края на седмицата доклада ни трябва да е готов и да ни го изпратят да го видим.

Ние сме писали от 6м до 1 година, момиченце, български, турски, смесен произход като в смесен може единият от родителите да е с ромски произход. Съпруга ми настояваше да пишем и ромски произход с не толкова отличителни белези, но засега не го посочихме защото имаме време да чакаме и решихме, че можем да го добавим допълнително.
Аз май малко се стреснах защото социалната ни каза, че ако пишем от изцяло ромски произход може и след 2 месеца да ни се обадят. Трябва ми малко време да премисля нещата макар предварително да си бяхме говорили с мъжа ми. Затова и засега не писахме изцяло ромски произход.

Успех на всички семейства.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Фоксче в Януари 14, 2009, 10:52:21 am
Аз май малко се стреснах защото социалната ни каза, че ако пишем от изцяло ромски произход може и след 2 месеца да ни се обадят. Трябва ми малко време да премисля нещата макар предварително да си бяхме говорили с мъжа ми. Затова и засега не писахме изцяло ромски произход.

Успех на всички семейства.

Може, може, на нас ни се обадиха след 1 месец  :D.
Хайде, успех на всички чакащи.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Vivid в Януари 14, 2009, 11:29:57 am
Хихи и при нас проучването мина, доста леко беше - с една обстойна и дългичка среща вкъщи (социалната така предпочете да слеем срещите в една) и с по 10-минутен разговор с двете двойки поръчители и така :) Тази седмица трябва да напише доклада, надявам се всичко да е ок и да започнем да чакаме, аххх ... :pink_dust_1:
Вече се усещам как се заглеждам по колички, легълца, дрешки и т.н., ама се възпирам - знам си, че трябва да се въоражим с търпение и спокойствие и само спокойствие (както казва Карлсон  :lol:), офф  yahoo_17
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Януари 14, 2009, 12:01:12 pm
абе момичета - господ си знае работата! ще видите на финала. Желая от сърце на всички чакащи той да е близо :lol:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновя
Публикувано от: Chandra в Януари 14, 2009, 14:00:43 pm
Аз все още не съм стартирала процедурата по осиновяване (предстои ни, да тръгнем по вашия път през юли  ;)),
но с огромен интерес чета, докъде сте стигнали...


Лиско, Мама Мишка, Таrja, Vivid, стискам ви палци и ви желая скорошна радост в къщи! 
(http://s.rimg.info/27c559dd029bd560a3c875dea5ca5e6a.gif)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Tarja в Януари 15, 2009, 13:44:44 pm
Такаааа, дали е удобно да споделя тук някои неща, които ме притесняват?
Удобно, неудобно - започвам  :wink:

Най-голямото ни притеснение относно проучването е разговора за нашите родители. Не че не се разбираме с тях или сме в конфликт. Просто и двамата с Дани не одобряваме тяхното поведение (и на моите и на неговите родители).
Неговите родители например дори не знаят, че имаме проблем, а пък моите изобщо не ги вълнува  :(
Не одобряваме начина, по който са ни отглеждали и възпитавали и това не и просто някакъв необоснован негативизъм спрямо родителите ни - можем да дадем множество примери и основания да имаме такова мнение  :(
Та как да му се не види да преминем безболезнено този разговор със социалната ни работничка?

Иначе нашата социална е много млада, много усмихната и ужааааасно приказлива  :)
Каза ни, че не се придържа към предварително написан план с теми за разискване, а скача от тема тема. Това ми се струва по-добър вариант, защото ако не дай си Боже знам за какво ще говорим следващият път ще има да го мисля...

Още не сме подписали декларацията за етноса на детето, но тя каза, че има време.

Поздрави от нас с Дани  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: eganeva в Януари 15, 2009, 13:49:02 pm
Tarja, успех!!!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Grace в Януари 15, 2009, 13:57:42 pm
Таря, при нас поне, разговорът не се е фокусирал много върху родителите. Просто ни питаха в какви семейства сме израснали /най-общо/, братя, сестри и т.н. и как роднините като цяло приемат решението за осиновяване. Това беше на една среща и повече не сме и говорили за това  :D
Моят съвет е с няколко приказки да разкажете за родителите си, без да се впускате в подробности. В крайна сметка родители на вашето дете ще бъдете вие, а не вашите родители.
Успех ти пожелавам  :D

Жени, Аля, Елфи, мъжете като че малко по-бавно ги възприемат тези идеи, но не се страхувайте да говорите, дори и ако срещате отпор. С разговори и с течение на времето нещата стават по приемливи за тях.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Януари 15, 2009, 14:30:04 pm
При нас едната среща беше само за родителите ни:)
Свекърва ми също незнае, че сме подали документи за осиновяване и аз и казах на социалната че не искаме да зане засега и затова не сме и казали.
Споделих съвсем откровено за проблемите които съм имала, за нещата с които не съм била съгласна:)но нашата социална ме оредразположи да говоря спокойно:)Супруга ми се опита да изкара, че всичко в неговото семейство е било идеално но тя го разконспирира:):). На мен ми беше по лесно да не отклонявам разговора и да си призная всичко:) Сега като се сещам...май се възползвах от социалната като че съм на психолог:):):).
Моя съвет е да говорите открито:)или по скоро да не се притеснявате, защото наистина...вие сте тези които ще осиновяват и те проучват Вас...не родителите ви:)

Успех на всички:)

Фоксче благодаря за всичко което правиш:)
Чандра, благодаря за пожеланията:):):)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Vivid в Януари 15, 2009, 14:51:42 pm
А пък моето мнение е обратно.  :wink:
Според мен трябва да им се казва само толкова, колкото те питат, иначе сам им даваш повод да задълбават. Важното е, че ти си знаеш вътрешно за теб, че няма нещо от твоя живот, което да повлияе зле на детето и това е.
Казваш - нормални родители, нормално детство и отношения, и толкова. Ако тях ги интересува друго, те ще си питат. За социалните това си е работа, трябва да си зададат въпросите и да се опитат да придобият представа за вас, да видят, че сте нормални и в крайна сметка да напишат доклада. Срещите за мен са формалност. Вие ще си решите какво да им кажете, но както и да постъпите няма нищо страшно. Успех!  :wink:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Grace в Януари 15, 2009, 14:57:53 pm
Торя, може би някъде по средата. Фактите, без да навлизаш в подробности.
А и зависи какъв човек стои пред теб все пак.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: sura в Януари 15, 2009, 15:09:14 pm
Наистина не навлизайте в подробности.Не всичко трябва да се казва на социалните.Все пак семейството е от родители и деца.Бабите и дядовците са роднини.Тези срещи наистина са по-скоро формалност.Не се задълбочавайте!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Tarja в Януари 15, 2009, 15:13:40 pm
Grace, и аз така ги виждам нещата.
Малко гадно ще се получи, когато ни попитат какво мислят родителите ни за желанието ни да осиновим, и ние трябва да кажем, че не знаят. Това ще породи въпроси, сигурна съм, но ще се постараем да не навлизаме в подробности.
Категорично НЕ смятам да лъжа обаче.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Chandra в Януари 15, 2009, 16:14:52 pm
Според мене ако сте спокойни и сигурни в решението (и във възгледите) си, няма как да възникне проблем... Ваше право е да прецените, кога да кажете на родителите си.
Важното е да покажете, че знаете какво искате и правите...
Успех!  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kapka_lubov в Януари 15, 2009, 18:50:34 pm
И при нас едната среща беше само и изцяло посветена на семейството, в което сме израстнали, взаимоотношения и т.н.Хич не беше формална.
Виждам, че си намерила отговора за себе си. Успех ти желая!  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Фоксче в Януари 16, 2009, 09:10:11 am
И аз не харесвам начина на възпитание и възгледите на родителите си. И аз мислех, че ще бъдем различни от тях, но... станах майка и с изненада откривам, че от време на време се държа като тях. Има неща, които са залегнали в нас още от най-ранната ни възраст и когато станем родители следваме част от модела на нашето възпитание, дори да е една малка част. Колкото и да се стараем да бъдем различни, откриваме, че в някои отношения възпитанието, което са ни дали е било правилно.
Затова социалните разпитват за средата, в която си израснал. Тях най-вече ги интересува модела на възпитание - били ли са те, как са решавали проблемите - с разговори или с наказания и т.н. Основните, съществени неща от възпитанието е ясно, че вие като здравомислещи, възрастни индивиди, ще направите по ваш си начин.
А колкото до неказването - ами и ние не бяхме казали на свекърва ми - не защото се страхувахме от негативизъм, а защото тя е много емоционална и щеше да ни побърка докато чакаме за дете от въпроси от сорта на Кога ще ви се обадят? На въпросът на социалната отговорихме истината - моите родители са против, на мъж ми не знаят. Това по никакъв начин не повлия после на срока, в който ни предложиха дете.
Аз съм за истреността - отговаряйте честно и искрено, иначе и социалната ще ви усети.
Успех!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Tarja в Януари 16, 2009, 11:53:47 am
Благодаря на всички ви за отговорите и менията. Навярно напразно се притеснявам от тази тема, но съм си такава - мисля за всичко, от всеки възможен ъгъл  :?
Пак ще кажа - искреността и за нас е на първо място. Може нещо да премълчим, ако не ни попитат директно, но в никакъв случай няма да лъжем или да изменяме истината, пък да става каквото ще.

П.П. Причината да не кажем на свекитата за проблемите ни и за осиновяването е същата, която посочва Фоксче - ще ни побъркат просто от любопитство, плюс това цял Добрич и половината села наоколо ще научат за нашите неволи  :wink:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Януари 19, 2009, 10:54:05 am
Личен съвет - отговаряй искрено, но само ако те попитат. Не давай повече информация отколкото ти искат. Отговора - "по принцип ни подкрепят" е напълно достатъчен
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Vivid в Януари 21, 2009, 15:42:01 pm
Момичета, някой да е ходил на обучение за кандидат-осиновители? Отзиви? Предполагам, че ще е полезно. Ние мислим да се запишем  :wink:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Януари 21, 2009, 15:46:07 pm
скептична съм....
ние не сме ходили - по наше време  :wink: нямаше
Хората, които са ходили са ми разказвали неща,от които съдя, че провеждащите обучението не са много прочели по темата....
Иначе обучението на кандидат осиновителите по принцип Е АДБОЛЮТНО НЕОБХОДИМО.


Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Grace в Януари 21, 2009, 16:02:33 pm
Ние със съпруга ми ходихме на такова обучение миналата есен. Провеждаше се много стриктно, 7 модула, по 2 часа седмично, т.е. 7 седмици.
Аз също мисля, че обучението е наложително, но честно казано, не си го представях точно така. Нещата бяха много повече теоретични, отколкото практични. Някои от задачите просто ме учудваха и всъщност и досега не мога да разбера смисъла им. Обучението се провеждаше в един Дом за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 год., но децата така и не ги видяхме ... 
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: plod4e в Януари 21, 2009, 16:12:51 pm
А ние сега, в събота ще ходим за пръв път. Веднага ще напиша отзиви.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Vivid в Януари 21, 2009, 16:23:31 pm
На нас това, което ни го предлагат е 2 съботи за по няколко часа и толкова.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Януари 21, 2009, 16:29:35 pm
Скромната аз....  :oops: :oops:
Да ви кажа..., по-голяма полза ще имате от нашите теми тук - и за първия ден в къщи и за първичната рана

Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: plod4e в Януари 21, 2009, 16:35:40 pm
Vivid, ние сме по същата програма - в две поредни съботи.
Fussii, този материал вече го минах :)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Януари 21, 2009, 16:38:44 pm
уф малко на чат го обърнахме  :oops:

Плодче - ти ще си отличничката на випуска  :lol: :lol:. Абе, де да знам... после да разкажете как е минало.

За четящите англ. - разполагам с бая литература по въпроса - ако искате давам назаем
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Vivid в Януари 21, 2009, 17:11:46 pm
То и аз вече съм изчела и изгледала какво ли не - английски, френски литератури, филмчета, форуми... :lol: ама всичко само теоретично, като стане реалност (надявам се по-скоро) имам чувството, че няма да знам какво да правя  :crazy:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: sura в Януари 21, 2009, 19:49:25 pm
Нашето пък обучение се провеждаше в стаичката,в която ни приемаше и социалната,но обучението беше с психолога.Ходихме 6 пъти по един час.Рисувахме,писахме някакви домашни,гледахме филм от 56 година.За дете много не ставаше дума.ААА,питаха ни дали бихме го набили,ако направи беля.Това си го спомням ясно.Иначе беше разтоварващо донякъде,все едно сме си на психолог.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Януари 21, 2009, 19:57:24 pm
:)Доклада ни е готов и днес е изпратен където трябва:) (просто забравих къде го изпраща социалната:)
В понедлник отивам да си подам молба за участие в обучението за кандидат осиновители и социалната ни каза, че ще се провежда при тях  в агенцията от техния психолог. Надявам се да е полезно и ще пиша отзиви после.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Chandra в Януари 21, 2009, 23:30:23 pm
Лиско, честито за доклада! :)
Желая ви скорошно влизане в списъците и бебе в къщи!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Vivid в Януари 22, 2009, 15:20:32 pm
Лиско, честито!  :wink:
Свършихме си нашата работа, сега ни остава да чакаме  :wink:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Tarja в Януари 23, 2009, 11:59:37 am
Лиско, честито!

При нас трудната тема май мина  :D
Добре се получи.
Направихме както каза Фуси - отговоряхме искрено в рамките на въпросите и така...

Обучението за кандидат-осиновители и на нас ни го предложиха, но още мислим дали да ходим. Щяло да бъде 2 съботи по няколко часа.  Не знам какво повече могат да ми кажат от това, което е написано тук и на други места в нета, но ще помислим...

Поздрави на всички :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Януари 23, 2009, 12:03:05 pm
Само незнам, дали няма да е в плюс за пред социалните.... затова се размислих
Успех Таря
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Януари 23, 2009, 13:48:20 pm
:)Благодаря на всички:)
Преди малко се прибрах, бях в агенцията за закрила на детето за да подпиша заповедта за вписването ни в регистъра:)
Разпечатах доклада в 16 екземпляра и от понеделник започва истинското чакане да ни изпратят писма и да ни се обадят за детенце:):)
Не мисля да се съсредоточавам върху времето защото рискувам календара да ми стане непрекъснат спътник:)Но разбира се се надявам и съм в приповдигнато настроение макар и съвсем в началото:)

Успех момичета.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Януари 23, 2009, 13:56:23 pm
Браво Лисугер!!!!
А пък след месец - почвай да им досаждаш  :lol:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: hriska в Януари 23, 2009, 14:20:26 pm
Успех миличка,дано не чакате дълго и скоро бъдеш една щастлива мама!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Black_rose в Януари 23, 2009, 16:45:25 pm
Браво, Петя !
Дано по-скоро идват писмата !
Чакаме заедно с теб  :)


(http://img217.imageshack.us/img217/8306/mimi2ns9ve5.gif)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Suerte в Януари 23, 2009, 19:31:31 pm
Лиско, честито!
Дано по-скоро домът ви да е пълен!

Относно обучението за кандидат-осиновители - на нас социалната ни каза, че се гледа с добро око на преминалите обучението и макар че не е задължително, решихме да го направим. Даже днес социалната ни се обади да ни каже, че е получила доклада и е с много добра оценка. При нас обуението се състоя от три тричасови срещи, проведени в два последователни дни. И за двама ни, основната полза, е че се срещнахме с реални хора, които искат да осиновят дете, до сега познавахме само хора от форумите. По отношение на другите теми ми се струва че липсва практическата помощ.

Още веднъж - честито на Лиско и скорошна радост!!!

Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Януари 24, 2009, 00:24:03 am
:)Благодаря ви за подкрепата:):)
Ще ви държя в течение:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: mishanta в Януари 24, 2009, 08:49:31 am
Лисе  :biglove:, дано скоро ви се обадят!
И да стане твоя домашен зоопарк още по Усмихнт и Щастлив!
-две големи лисаники, една малка, Додо и Бари!
 :PЕх, че компания!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: plod4e в Януари 25, 2009, 12:41:40 pm
Само да кажа...
Вчера бяхме на училище за осиновители. Останахме доволни - "учителки" бяха две млади психоложки и по моя преценка бяха ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРЕ ПОДГОТВЕНИ, много професионални и разказваха интересни неща. Освен това се запознахме с няколко мн. приятни двойки, с които споделяхме притеснения и надежди и беше полезно.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Vivid в Януари 26, 2009, 09:53:10 am
 :)
Ооо екстра!
И аз мисля, че ще си заслужава. Ние сме записани за Февруари  :wink:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kapka_lubov в Февруари 05, 2009, 08:58:50 am
И ние вчера получихме покана за обучение за осиновители.
Днес ще разбера подробностите.
Успех на всички!  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Февруари 05, 2009, 11:35:39 am
Аз си оттеглям резервите към обученията. Не съм била права, идзвинете  :oops:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: sonnenschein в Февруари 05, 2009, 12:56:00 pm
Аз също посещавах такъв курс. Ще се опитам да преразкажа, а всеки сам да прецени. Ето как премина при нас: Четири сесии, съдържащи шест теми. 1. Осиновяване- въведение(запознаване със същността на осиновяването 2. Подготовка на настаняването. 3. Детето- развитие и възпитание. 4. Психологически аспекти на осиновяването 5. Насилие над детето 6. Безопасна грижа. Последните две се отнасяха не само за осиновени деца като при безопасната грижа бяха изброени всички места и предмети, които могат да са опасни едно дете- напр. в кухнята- найлонови торбички, кабели,битови химикали, подът да не хлъзгав, ножове да се държат в чекмедже със заключалка, хладилник и фризер също е добре да имат заключалка. Изброено е по този начин и за спалнята, банята, дневната, стълби, градина... Раздадоха ни листи с 20 неща, които осиновеното ви дете иска от вас да знаете ( превода на Теодора Танева). Всеки си казваше мнението по написаното. Като цяло  темите, свързани с осиновяването бяха по материали от сайта www.osinoviavane.com
Може би защото съм стояла дълго време в подобни сайтове си мислех, че този курс е по-подходящ за хора, които нямат възможност да ползват интернет. Литературата, която препоръчаха беше същата, която е упомената в този сайт.
Много ценно за мен е споделеното от реално съществуващите осиновители в бг-мама. Там има толкова много мъдрост, толкова много личен опит, там човек може наистина да научи много.

Fussii, относно резервите не ги оттегляй :wink:




Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Февруари 05, 2009, 12:58:19 pm
Не ги оттеглям аз! Защото обучението е най-малкото още известно време (час, два, пет) прекарано в размисъл за това как да се подготвим като родители. В никакъв случай няма да е изгубено време
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kapka_lubov в Февруари 05, 2009, 13:44:10 pm
А може ли някой, който е ходил на обучение, да разкаже за т.нар. ролеви игри,ако е имало такива разбира се...Малко ми е чудно какво се разиграва.  :ask:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: sura в Февруари 05, 2009, 19:38:41 pm
Аз пак ще се включа.Къде ги правят тези обучения с групи ,ролеви игри и т.н.?Нашето обучение беше по-скоро като проучване за нас двамата като отделни личности и семейство.Темата за дете се засегна чрез един филм и разговор дали ще разкрием на детето истината за осиновяването,като убеждаването по този въпрос беше безпредметно,тъй като ние предварително бяхме за истината.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: sonnenschein в Февруари 06, 2009, 00:48:14 am
Относно ролевите игри: Разделиха ни на две групи- мъже и жени и трябваше всеки един от групата на един лист да напише всичките си страхове свързани с осиновяването и това как би се справил с тях. След това заедно ги дискутирахме. Типична ролева игра беше например финалът на обучението. Застанахме прави в кръг, психоложката държеше чаша с вода, раздаде ни кибритени клечки. Всеки трябваше за времето докато му гори клечката да каже с какво впечатление е останал- положително и отрицателно и след това да пусне клечката в чашата. Психоложката направи същото, но беше последна и каза няколко обединяващи думи като за финал.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kapka_lubov в Февруари 06, 2009, 09:02:20 am
sonnenschein, благодаря ти.  :D
sura, нашето обучение ще бъде в самия Отдел за закрила на детето, ще се води от соц. работник и психолог.Чакаме да се събере група от 5-6 семейства. А самото проучване като личности, семейство, отношения и т.н. предхожда Доклада, незнам при вас как е било. Наблюденията ми са, че соц. работници имат различни подходи, така че всичко е възможно.  :wink:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Февруари 06, 2009, 20:29:28 pm
Хей,колко много кандидат осиновители имало ве4е,това е супер!
Ние си гушнахме нашия мъник на 18.12.2008. :D Не съм писала,защото някой ве4е знаят как е първите седмици,а други скоро ще нау4ат. 8O
Първите два дни само ревеше безутеха,неможехме да му помогнем особенно!Нито милувки,нито гушкане го успокояваха,след известно време просто сам се поуспокой,всяко ново нещо го довеждаше до истери4ен рев :(
:Коли4ката(макар и да ги разхождаха в дома и ние сме го правели)все пак не е като тяхната,събли4ането,обли4ането,къпането,заспиването...Само за храната нямаме проблем-много е лаком,налага се да го ограни4аваме(повръща от преяждане)
Сега ве4е сме много по-спокойни и с времето се отпусна доста,ина4е е безкрайно контактен,дава ръце на всеки,малко сме и инати,но пък това ни е от зодийката(скорпион4е)все пак сме мъже с характер.
Той-Илия запълни празнотата в съцата ни и изпълни със Светлина дома ни!Надяваме се и ние да бъдем достоини и добри родители в порасналите му о4и!
4естито на Лиско и успех ,дано късметът Ви споходи както нас!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: *слонче* в Февруари 06, 2009, 21:30:12 pm
p4eli4ka честита радост. да расте здрав и щастлив и много да ви радва. :)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Февруари 06, 2009, 23:22:23 pm
 :DПчеличка, зарадва ме много поста ти:)
Прекрасно е всичко което ви се случва:)

Бъдете здрави и много поводи за усмивки в дома ви ви желая.

Благодаря ти от сърце:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: mishanta в Февруари 07, 2009, 08:50:47 am
Честита радост  :flower:Мамо Пчеличкееее!
Имали сте прекрасна Коледа!
(http://www.fantasygif.it/Globi/GlobiVari/Globo_65.gif)
Пожелавам ви много щастливи с юнак  :babyflips:Илия!
Нека гласа му изпълва дома ви като радостен камбанен звън!

Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: du6ka в Февруари 07, 2009, 09:43:08 am
Честит син, мамо Пчеличке! :lol:
Много щастливи да сте тримата с Илия! :lol:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Black_rose в Февруари 07, 2009, 10:38:28 am
(http://sl.glitter-graphics.net/pub/1502/1502640tkw2mgtyrs.gif)
Честио, Пчеличке !
Да Ви е живо и здраво момченцето !
Много щастливи мигове заедно !
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: baracuda в Февруари 07, 2009, 10:55:18 am
              Честито,мамо Пчеличке!Изключително много с радвам за вашето юначе Илия!
           Да ви е здрав,послушен и бързо да се адаптира!
       Желая ви много щастливи семейни мигове заедно!

                   :balk_16: :balk_16: :balk_16:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Ваня:) в Февруари 07, 2009, 11:32:04 am
Много хубава новина :)ЧЕСТИТО на двамата родители!Да ви е живо и здраво юначето Илия!
Да расте с много обич, и късмет.Много щастие, радост и положителни емоции
на цялото семейство пожелавам! :rainbow: :blowingdust2: yahoo_17

Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: sonnenschein в Февруари 07, 2009, 14:41:28 pm
Честит син! Много да ви радва. :)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: plod4e в Февруари 08, 2009, 11:37:49 am
Честито Пчеличке! Нека домът ви бъде пълен с обич и много смях. И, както се казва, да дочакате внуци и правнуци! :)Попътен вятър! :)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Kremkaramel в Февруари 08, 2009, 15:40:49 pm
Честит син, Пчеличке! Да е жив и здрав и много, много радост да ви носи!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: green apple в Февруари 08, 2009, 18:54:31 pm
Честито мамо Пчеличке! Да сте живи и здрави в щастливата къща, да расте малкия Илия за радост на мама и гордост на тати. И Вие, като нас сте имали най-хубавите Коледни празници!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kapka_lubov в Февруари 08, 2009, 19:37:50 pm
Честито Пчеличке!  :D
Бъдете много щастливи!  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Vivid в Февруари 09, 2009, 18:44:18 pm
Честито!  :wave:
Много здраве и щастие!  :wink:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: beny_luska в Февруари 09, 2009, 18:46:52 pm
Честито, Пчеличке! Да сте живи и здрави и много щастие да ви споходи! То, щастието, вече е у вас :D

И аз имам хубави новини :D Вече съм майка на момченце, което ще навърши 2 годинки през март. Още е в домът, но до ден-два, ще си го водим у нас :D Нашето чакане беше точно една година и на 27 декември 2008, получихме най-хубавият Коледен подарък-писмото за нашия син!!! Делото ни беше миналата седмица и утре минават седемте дена за обжалване. Казва се Алекс и нямам тъпрение да си го вземем у нас!!! Поздрави на всички и сбъдване на мечтите ви, момичета!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: baracuda в Февруари 09, 2009, 19:10:05 pm
И аз имам хубави новини :D Вече съм майка на момченце, което ще навърши 2 годинки през март... Казва се Алекс и нямам тъпрение да си го вземем у нас!

        Лелееее,beny_luska!Каква прекрасна новина!Да знаеш само колко ме зарадва!Честита синя радост,мамо Люси!
  Да ви е жив и здрав сладура Алекс и да сте много щастливи заедно!

          :blowingdust2:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: sonnenschein в Февруари 09, 2009, 19:12:51 pm
Честито! Много хубава новина наистина.  :D Бъдете щастливи!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: hriska в Февруари 09, 2009, 19:26:30 pm
Честито на мама Пчеличка и мама Люси!Бъдете здрави и само щастливи мигове от тук нататък! :blowingdust2:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: *слонче* в Февруари 09, 2009, 21:35:39 pm
beny_luska , честита радост. да расте малкия щастлив и много да ви радва. късмет и успех в живота. бъдете щастливи и се обичайте. :)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: du6ka в Февруари 09, 2009, 22:15:36 pm
Честит син, мамо beny_luska !  :lol:
Само щастие и радост да ви носи!  :lol:
Да сте живи и здрави и тримата! :lol:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Февруари 09, 2009, 22:25:27 pm
beny_luska, честито:)
Да ви е здрав, палав и да е пълен домът ви със смях:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Black_rose в Февруари 09, 2009, 23:02:15 pm
Ейййййй, Люси, страхотна новина ! Браво, Честито !
Много, много се радвам за Вас !
Да сте живи и здрави и мноооого щастливи !
Да идва по-скоро времето малкият сладур да се прибира вкъщи !
Незабравим рожден ден за Алекс, през март  :D


(http://img222.imageshack.us/img222/369/medved67vl8.gif)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Миники в Февруари 10, 2009, 00:10:53 am
Люска, мислех си за теб, нямаше те, а ти си имала да споделиш прекрасна новина.
Честито, нека животът на трима ви бъде красива приказка, пожелавам го от все сърце!! Прегръщам те :bighug: :bighug:

(http://www.bermati.nl/images/Gefeliciteerd.gif)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kapka_lubov в Февруари 10, 2009, 09:00:38 am
Честито щастие с име Алекс, beny_luska!  :D
Радостно е, когато темичката се пълни с такива хубави новини!
Бъдете живи и здрави,обичайте се много!  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Vivid в Февруари 10, 2009, 09:20:33 am
Честито beny_luska  :lol:
Толкова се радвам, когато една от нас успее  :balk_602:
Мнооооого здраве и щастие!  :wink:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Февруари 10, 2009, 09:24:41 am
Beny_luska 4естито!!!Много е хубаво ,4е още един мал4угане намерил  дома си,а още едни родители късмета си!Много да Ви радва! :balk_118:
Съветвам Ви през първите две седмици да не бързате с бабите и дядовците,това на нас ни изигра малко лоша шега,те са доста контактни деца и отиват при всеки,но  мама и тати още не са си изградили авторитет пред тях,по-късно има шанс да се глези и реве без само да ти привле4е вниманието,а когато сте сами се поуспокоява и вси4ко върви по-добре!Да не споменавам с колко съвети те затрупват бабите!!!(напр. "да не го къпеш със студенА вода ,та пла4е от банята!те децата оби4ат да се къпят!"osi_13)да ама не и децата от домовете!
 osi_12Това е от мен,надявам се да сме "повлекли кра4ета" и вси4ки тук скоро да полу4ат своето писмо!  :babbycarrage:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Tarja в Февруари 10, 2009, 14:02:07 pm
Честито Пчеличке!
Честито Люска!
Безкрайно щастие ви желая!

Да знаете, давате на мен, а мисля и на всички останали чакащи много надежда.
Благодаря ви от сърце!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: tzvetenze в Февруари 10, 2009, 15:14:49 pm
Честито на Пчеличка и Люска :)

На всички очакващи момичета - успех и нека съвсем скоро домът ви се изпълни с детски глас!
Петенце, Светленце, пръгръщам ви и ви изпращам най-хубавите пожелания :)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: green apple в Февруари 10, 2009, 22:38:22 pm
Честито на Люси. Да сте живи и здрави, да се гледате и радвате на малкия юнак.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: mishanta в Февруари 14, 2009, 14:04:23 pm
Честито  :sunshine: огряло дома ви,  :flower:Мамо Люси!

(http://firegsm.com/data/color/568852.gif)

Нека  :babyflips:Алекс расте здрав и силен!
Бъдете много щастливи заедно!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Февруари 18, 2009, 19:38:24 pm
:)Последните 6 дни в пощенската ни кутия пристигнаха толкова писма колкото, вероятно в следващите 3 години няма да видим:)
През ден има по 2-3:)или ни ги носят с обратна разписка:)
До тук, получени от 10 дирекции, остават още 7:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Osiana в Февруари 18, 2009, 19:48:39 pm
:)Последните 6 дни в пощенската ни кутия пристигнаха толкова писма колкото, вероятно в следващите 3 години няма да видим:)
През ден има по 2-3:)или ни ги носят с обратна разписка:)
До тук, получени от 10 дирекции, остават още 7:)


 :smiley_abxb: :bighug:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Black_rose в Февруари 18, 2009, 20:47:30 pm
...
(http://img8.imageshack.us/img8/8816/hugs145bj2.gif)(http://img12.imageshack.us/img12/4883/899gn4.gif)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: mishanta в Февруари 18, 2009, 21:57:49 pm
Лисун.....

(http://a3.rimg.info/10668e7b75518e90a50a5b534706840f.gif)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: p4eli4ka в Март 01, 2009, 19:32:19 pm
Лиско,защо 4акаш още 7 писма,щоми маш 10?Да не сте подали до 17 дирекции? 8O защото ,ако е до цялата страна трябва да полу4иш около 20 и няколко.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Март 01, 2009, 20:08:27 pm
Лиско,защо 4акаш още 7 писма,щоми маш 10?Да не сте подали до 17 дирекции? 8O защото ,ако е до цялата страна трябва да полу4иш около 20 и няколко.

Подадохме за 17 дирекции, не за всички 28 Пчеличка. Остават още 3:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Kremkaramel в Март 01, 2009, 20:09:46 pm
Честит син, Beny_luska !
Да е жив и здрав малкия Алекс! Желая ви много щастие!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Suerte в Март 19, 2009, 21:52:21 pm
Честито щастие на Пчеличка и Бени Люска!!!

Искам и аз да споделя, че вече сме вписани в регистъра на кандидат осиновители. Сега очакваме нашето слънчице, дано дойде по-скоро!!!  :D :D :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Kremkaramel в Март 25, 2009, 20:14:48 pm
Момичета, днес се обаждах на нашата социална да питам дали и в нашия град се провежда обучение за осиновители. Изобщо не е чувала за подобно нещо. Само в София ли се провежда такъв курс?
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Март 25, 2009, 23:02:37 pm
Момичета, днес се обаждах на нашата социална да питам дали и в нашия град се провежда обучение за осиновители. Изобщо не е чувала за подобно нещо. Само в София ли се провежда такъв курс?

И във Варна. Аз яакам да ни се обадят за кога е насрочен.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Tarja в Март 27, 2009, 17:26:26 pm
Лисе, много бързо да ви дойдат останалите писъмца, а после още по-бързо да се намерите с вашето малко лисиченце!

За София, нашата социална ни каза, че март месец не е имало дати за това обучение.

Иначе нашия доклад е готов.
В четвъртък ще отидем да си го прочетем и т.н.
Изключително съм доволна от социалната, която ни се падна! Жената наистина си обича работата и я върши с удоволствие, което си личеше отдалеч. И тримата ни препоръчители са със същото впечатление от нея и много приятно изненадани от отношението. Срещите минаваха  много непринудено и леко, не сме се чувствали като на разпит нито за миг.

Сега съм си втълпила, че трябва да подсигуря недостъпност на пощенската ни кутия, което и идея си нямам как ще стане в блока-гето в който живеем в момента. Търсих само метални вратички за пощенска кутия, но не намерих и се чудя дали ще е достатъчно само да сменим ключалката...
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Март 27, 2009, 17:45:52 pm
:)Благодаря ти Таря:)

Вчера ми звъннаха от агенцията и днес в 11 имах среща за да уточним дата за курса.
Започваме най-вероятно на 6.04., после 8.04. и после 10.04. Всяко от събиранията ще трае 3 часа. А последното четвърто ще е седмицата след 13 април.
Засега така остава, но ако има промяна ще ми се обадят. Момичето с което разговарях беше изключително любезно и мило. Освен нас има още 2 семейства, които ще присъстват. Съобразиха се с това, че започвам стимулация и, че след 13 април ще ми е по-трудно да присъствам предвид факта, че незнам кога ше ми е пункцията точно и трансфера.
Дано разбира се и останалите 2 семейства да могат.
Ще пиша после дали сме доволни:)

Успех и на вас Таря:):):)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Tarja в Април 02, 2009, 12:55:26 pm
На 26.03.2009г. е издадена Заповедта за включването ни в регистъра  :balk_46:
Сутринта отидохме уж само да си прочетем доклада и т.н., а милата ни социална взе, че ни връчи и писмото, с което ни уведомяват за включването в регистъра.
Много, ама много съм щастлива днес  :D

Лисе, колко време след включването ви в регистъра започнаха да идват писмата от регионалните дирекции?

Гушкам ви всички :heartbeat:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Април 02, 2009, 13:31:13 pm
Честито Таричка!  :lol:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kapka_lubov в Април 02, 2009, 13:31:37 pm
Честито, Tarja! Хубави вълнения :D
Ще си позволя да отговоря вместо Лиско. Следващите 2 седмици очаквай писмата от дирекциите.
Успех!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Suerte в Април 02, 2009, 21:01:12 pm
Честито Тара,
 :balk_602:
леко чакане и дано по-скоро ви се обадят!!! Ние също чакаме с нетърпение нашето бебче, дано по-скоро дойде хубавата новина  :balk_24:    :balk_46:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Април 02, 2009, 21:29:01 pm
На 26.03.2009г. е издадена Заповедта за включването ни в регистъра  :balk_46:
Сутринта отидохме уж само да си прочетем доклада и т.н., а милата ни социална взе, че ни връчи и писмото, с което ни уведомяват за включването в регистъра.
Много, ама много съм щастлива днес  :D

Лисе, колко време след включването ви в регистъра започнаха да идват писмата от регионалните дирекции?

Гушкам ви всички :heartbeat:

:):):)Таря, мила, много се радвам за вас:)И дано чакането ви е по-кратко:)
И за всички семейства също:)

Нашето първо писмо пристигна около 2 седмици след подписване на доклада и връчването на заповедта:)Днес получихме последното от Силистра:)Останалите 16 ги получихме доста отдавна:)
Повеччето бяха с обратна разписка или препоръчани. Може би само 2 пристигнаха "свободно" в пощенската ни кутия:)

 :bighug: :bighug:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: eganeva в Април 02, 2009, 22:58:26 pm
Светле, честито!!! :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Kremkaramel в Април 02, 2009, 23:41:08 pm
Преди година подадохме документите, но от Пловдив така и не получихме писмо. Има ли и други, които не са получили?
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: blue_sky в Април 03, 2009, 12:56:35 pm
Таря, честито! Дано скоро се срещнете с вашето детенце!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: jazzybaby в Април 03, 2009, 23:07:41 pm
Светле, успех! Дано скоро да се радваш на едно малко съкровище  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: tzvetenze в Април 03, 2009, 23:13:33 pm
Светле, честито и успех!!!
На Лисето успех и на двата фронта :wink:
Прегръщам ви, мили момичета.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: baracuda в Април 05, 2009, 12:29:13 pm
Tarja,много се радвам за теб!Успех ви желая! yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Април 10, 2009, 15:43:43 pm
Вчера бяхме на първо обучение от програмата за обучение на осиновители:)
Искам да споделя с вас, че отидох малко с резерви и си тръгнах с много положителен заряд:))А и останалите 2 семейства също. Така се смяхме и забавлявахме, споделяхме, научихме:):):)
Вчера беше опознавателен ден за нас.Всеки разказа за себе си, за очакванията си, за страховете и трудностите с които се сблъсква и от които се притеснява. Създадохме си правила на групата, които трябва да спазваме по време на курса:)
Раздадоха ни "родителски дневници", които да попълваме.
Имаше и задача по двойки. 2 въпроса на които единия от семсйтвото отговаря я другия трябва да го позитивира и да разсее страховете му:) 1 въпрос беше: "По отношение на осиновяването ми е особено трудно да приема...(моите трудности, свързани с осиновяването)", вторият "Решението да осиновим дете има следните положителни страни...(какво ни дава решението да озиновим дете)".
Всяко семейство сподели за критериите , които са посочили, за произхода на детето, са притесненията си.

Знаете ли,...в един момент си дадох сметка, че така научавам неща за съпруга си, които съм пропускала докато разговаряме двамата (или по скоро докато си пишем:).
Много съм доволна и с удоволствие ще отида и на втората среща:)
Тази първа сесия беше за: Запознаване със същността на осиновяването и подготовка на настаняването.
Втората сесия ще е: Детето-развитие и възпитание
Трета сесия: Психологически аспекти на осиновяването; Насилие над детето.
Четвърта сесия: Безопасна грижа:)

Успех на всички чакащи:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Chandra в Април 15, 2009, 17:40:22 pm
Лиско, описаното звучи страхотно!!!
Направо ти завиждам благородно за хубавия курс! :wink: :D

Пожелавам ти бързо чакане и скоро да се появи малкото лисиче!

А на всички, много успехи и
хубав ден!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Април 17, 2009, 21:35:29 pm
:)Благодаря ти Chandra:)

Курса ни приключи вчера, или поне основната част от него.Остана заключителната среща:)
Изключително съм доволна и изключително полезно ми беше лично на мен. Вчера беше поканено едно семейство , което вече има детенце:)Изненадаха ни и дойдоха с петмесечната си дъщеря:))))) Разказваха ни много от тяхното дълго чакане съпроводено не само с хубави моменти, но башата беше ухилен до ушите през цялото време докато говореше.
Съжалявам, че беше толкова кратко:)
Продължаваме напред:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Chandra в Април 21, 2009, 12:14:36 pm
Браво Лиско!  :) (http://s10.rimg.info/fb95069e453136fe845c201fa200606b.gif)


Исках да те попитам, вашия курс във Варна ли се проведе или в София? ...
А след като курсовете са само в тези градове се питах, дали семействата от провинцията сами избират, къде да отидат?

Стискам палци и
желая слънчев ден на всички!
(http://s17.rimg.info/02bf54b813465fd62dff572f028ab36b.gif)

Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kapka_lubov в Април 21, 2009, 14:44:09 pm
Лиско, добре звучи всичко, което си описала.  :D
Тази или другата седмица чакаме да ни се обадят за започване на курса в Русе.
Chandra, обученията се провеждат в Дирекцията, в която са подадени документите, и то ако се организират такива въобще. За Русе - нашата група ще бъде втора. Първата група кандидати са приключили обучението си миналата година.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Април 21, 2009, 15:31:05 pm
:)Благодаря ви:)
Chandra, както kapka_lubov ти е казала, курсовете се организират и провеждат в дирекцията където са подадени документите, но аз си мисля, че ако тази дирекция не организира такива не пречи да се отиде и в друга ако имате желание и възможност:)
Ако не ви е късно, на заключителната среща на 29 април ще питам и ще ти пиша дали е възможно това:)
Нашият курс беше във Варна:)
:):):)Тези лисковци емотикони са много хубавииииииии:)))))))))))
Поздрави и хубав ден:)))))
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Chandra в Април 27, 2009, 13:47:49 pm
Момичета, много ви благодаря за информацията!  :) (http://s13.rimg.info/381ebd1df604d3625cab4c1a0b823e0f.gif)

...курсовете се организират и провеждат в дирекцията където са подадени документите, но аз си мисля, че ако тази дирекция не организира такива не пречи да се отиде и в друга ако имате желание и възможност:)
Ако не ви е късно, на заключителната среща на 29 април ще питам и ще ти пиша дали е възможно това:)

Лиско, не ни е късно и ще се радвам, ако попиташ...  :) (ние живеем в чужбина и ще се прибираме през лятото, за да започнем с процедурата...)

Малко подаръче  (http://s4.rimg.info/3f33f9490a13f0bd6f21be035dcc8e90.gif) -
ето тук линкчето, от което взех лисичетата :)
http://smiles.33b.ru/smile.bereich0_153_360.html (http://smiles.33b.ru/smile.bereich0_153_360.html)
http://smiles.33b.ru/smile.bereich0_153_1530.html (http://smiles.33b.ru/smile.bereich0_153_1530.html)
(На тази страничка има изключително много емотиконки, разделени в категории... и са много готини...)

Приятен ден на всички!  :) (http://s13.rimg.info/381ebd1df604d3625cab4c1a0b823e0f.gif)

Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Lisko в Април 27, 2009, 14:09:54 pm
:))))))))))))))))))))))Chandra, ако знаеш какво направи с тези два сайта:))))
Благодаря ти от сърце:)

В сряда няма да забравя да попитам, само ми кажи ако може в кой град ще подавате документи?
След сряда на лични ще ти изпратя телефони на психоложката с която евентуално да поддържате връзка когато решите и сте готови с документите:)

Успех:)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Chandra в Април 27, 2009, 17:30:04 pm
Лиско, благодаря ти, мила! Писах ти на "лични"...

(Off topic: Имаш ли актуална снимка на лисичето? Сигурно е порастнало, а?  :))

Поздрави!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Ваня:) в Август 14, 2009, 12:23:49 pm
Здравейте момичета! Искам да попитам колко писма общо трябва да получим при положение ,че сме подали за цялата страна?
Досега сме получили 27писма(в рамките на 3 месеца и половина) + 1писмо с Заповедта,която разрешава да бъдем вписвани в регистрите на осиновяващите.
Има ли надежда да ни се обаждат от самоинициятива или трябва да натискам :lol:?
Общо взето не знам как да постъпя от тук нататък :oops:...
лек и усмихнат на всички! :biglove:
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: slantze37 в Август 16, 2009, 18:03:26 pm
Здравей адаш писмата са 28, ако си подала за цялата страна.Ако чакаш самоинициатива според мен рядко става.Мисля че трябва да им напомняме че сме истински хора със своите мечти и планове ,а не само номер на един лист хартия.И в тази връзка момичета аз да питам-след като сме подновили 2годишните си документи получихме само едно писмо.Питах социалната тя каза:Може да получите може и да не получите,шото вие така или иначе сте регистрирани.Вий какво ще кажете дали да не почна да звъня по другите,тъй тъй имам повод,уж да питам?
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kiara в Август 16, 2009, 18:07:19 pm
 При подновяването на двугодишните документи, ние получихме само едно писмо от Варна, че сме вписани в регистрите им!!! Не е лоша идеята за звънене и напомняне!!!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: slantze37 в Август 17, 2009, 22:23:24 pm
Да и нашето писмо е от Варна само те явно ни отразяват.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: rosi76 в Октомври 01, 2009, 12:32:24 pm
Здравийте момичета,
Искам да Ви се похваля, много сам щастлива и обнадеждена и че в нашия дом ще има детски глъч. Преди седмица подадохме документите за кандидатстване, а днес имахме първа среща със социалната ни работничка.Всичко мина добре, така си мисля.Сега чакаме втората среща.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kapka_lubov в Октомври 01, 2009, 13:28:12 pm
Дано срещата ви с вашето детенце бъде час по-скоро!  :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: rosi76 в Октомври 19, 2009, 16:23:21 pm
Има ли скорошни мами, които да са намерили своите слънчица? Нашта социална каза ,че все още процедурата е тромава и много бавна. Все още се чака дълго и търпеливо.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kiara в Октомври 20, 2009, 09:00:00 am
Има ли скорошни мами, които да са намерили своите слънчица? Нашта социална каза ,че все още процедурата е тромава и много бавна. Все още се чака дълго и търпеливо.
Има, има!!! Ние си имаме слънчице от 14-ти септември!!! Успех на всички чакащи!!! :D
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: rosi76 в Октомври 20, 2009, 09:41:44 am
Kiara, разкажи ми колко време чакахте и колко е голямо твоето слънце. Може би си споделяла във форума, но моляте направи го пак. Предварително ти благодаря.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kiara в Октомври 20, 2009, 10:13:59 am
Kiara, разкажи ми колко време чакахте и колко е голямо твоето слънце. Може би си споделяла във форума, но моляте направи го пак. Предварително ти благодаря.
Здравей, Роси!!! Нашият син е в момента на 5 месеца и половина!!! Ние си подадохме документите май месец 2007 и на 6 юни 2007 бяхме вписани в регистрите!!! Тази година юни месец подновихме документите си, защото ни изтекоха двете години!!! На 31 юли получихме писмо с предложение за нашето синче!!! Това е в общи линии, ако нещо още те интересува питай, насреща съм!!!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: dageya в Октомври 20, 2009, 12:56:47 pm
Здравейте момичета. Когато получите писмо, че сте вписани в Регистъра на осиновяващи при условията на пълно осиновяване, оттам нататък, социалните ви работници нямат кой знае каква роля (поне до момента на осиновяване, след това социалният работник прави периодични посещения в дома на осиновителите в период на 2 години). Избирането на дете за дадено семейство става от съвет по осиновяване в РДСП, а не от социалните работници в ДСП.

Голяма част от децата в специализираните институции са от ромски произход. Това е една от главните причини някои семейства да чакат по - дълго. Просто не могат да намерят дете което да отговаря на това което е посочено в заявлението за кандидатстване. Друга причина може да е, че дете има, но е момче, а семейството иска момиче, разликата във възрастта също (примерно има дете на 6 мес., а семейството иска 1 год. и 6 мес.)

Дано да съм била полезна.
Пожелавам на всяко семейство да прегърне скоро своето малко съкровище.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Delphin в Октомври 21, 2009, 14:47:25 pm
Има ли скорошни мами, които да са намерили своите слънчица? Нашта социална каза ,че все още процедурата е тромава и много бавна. Все още се чака дълго и търпеливо.
Има, има!!! Ние си имаме слънчице от 14-ти септември!!! Успех на всички чакащи!!! :D

Киара, честито  :). Да ви е жив и здрав сина и много да ви радва :)
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: rosi76 в Октомври 22, 2009, 10:03:00 am
Kiara:""Нашият син е в момента на 5 месеца и половина!!! Ние си подадохме документите май месец 2007 и на 6 юни 2007 бяхме вписани в регистрите!!! Тази година юни месец подновихме документите си, защото ни изтекоха двете години!!! ""
Kiara, през тези две години,не са ли ви предлагали дете? Иако не е тайна какжи бяха вашите изсквания?
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kiara в Октомври 22, 2009, 11:14:58 am
 Имахме през юни 2008 предложение, което отказахме!!! Това беше за тези години!!! Първоначално бяхме вписали възраст до 6 месеца, български произход, добро здравословно състояние, след една година чакане вдигнахме възрастта до 1 година!!!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Октомври 22, 2009, 11:40:21 am
Киара, можеш ли да си спомниш, колко време след като подадохте декларацията за промяна в обстоятелствата, получихте предложението
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kiara в Октомври 22, 2009, 11:46:57 am
Фуси, със сигурност не мога да кажа, но може би година и повече, защото първото предложение получихме юни 2008 и вече бяхме променили възрастта, може би май 2008, сме променили възрастта!!! На 31 юли 2009 дойде писмото за нашето съкровище!!!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: kapka_lubov в Октомври 23, 2009, 15:00:58 pm
Има ли скорошни мами, които да са намерили своите слънчица? Нашта социална каза ,че все още процедурата е тромава и много бавна. Все още се чака дълго и търпеливо.

Зависи. Аз съм мама от юли.Изискванията бяха до 2 год. възраст на детенцето, без значение на пол, добро здравословно състояние, български произход. След година и половина чакане, без нито едно обаждане с предложение,разширихме изискването за произход. Два месеца след това/ Фуси, ако ти върши работа  :) /, ни се обадиха.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Fussii в Октомври 26, 2009, 10:39:44 am
На мен персонално, назнам каква работа би могло да ми свърши  :).
Мисълта ми беше, да видят останалите момичета и да помислят върху претенциите, заявени в първото заявление за осиновяване и ако е възможно за тях, да ги постеснят (претенциите де  :wink:)
Просто обикновено, когато дълго си чакал, а после ревизираш изискванията си, процедурата наистина се задвижва по-бързо
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Тенеза в Май 02, 2011, 13:58:59 pm
Има ли скорошни мами, които да са намерили своите слънчица? Нашта социална каза ,че все още процедурата е тромава и много бавна. Все още се чака дълго и търпеливо.
Има има ето ни и нас с Иви.
При нас стана за 4 месеца всичко беше толкова на кино че и до днес не мога да повярвам но е факт Иви е прекрасна млада дама почти на 11 месеца е жизнена и много любопитна пожелавам ви и на вас скоро да гушнете вашите слънца
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Елфи в Май 02, 2011, 15:00:43 pm
Тенеза, много сте хубави и двете! Да ви е жива и здрава Иви!
Извинете ме за спама.
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: Тенеза в Май 03, 2011, 07:35:52 am
Благодаря много
Искам също така да споделя на бъдещите мами и бащи да не отказват да видят дете понякога това което сме писали като изискване към детето пречи на самите нас да видим едно красиво дете чакащо нас.
Късмет мили дами
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: elma_gb в Май 03, 2011, 12:16:52 pm
... понякога това което сме писали като изискване към детето пречи на самите нас да видим едно красиво дете чакащо нас ...

Съгласна съм с теб Тенеза. :good_post:
Честито прекрасно попълнение в семейството, много щастливи мигове заедно!
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: mashinka в Септември 15, 2016, 12:19:43 pm
Здравейте на всички. Сега се регистрирах ,но чета форума от почти година. Започнах процедура по осиновяване/събрани документи+2 срещи със социален работник и училище за родители/осиновявам сама.В лекциите които ни четат на родителския курс нещо категорично се загнезди като притеснение у мен...останах с чувството че се набляга на евентуални неприятни изненади при представяне на децата.Спестяване на малко информация от здравния статус на детето.Ужасно съжалявам че първия ми пост е с въпрос и то на една неприятна тема ,но моля ако има и други почувствали нещо подобно да споделят ...Силно се надявам притеснението ми да е плод на мото въображение ,но все-пак реших да попитам...
Титла: Re: Как да стигнем до щастливия финал-осиновяване?
Публикувано от: ALFI в Август 08, 2018, 22:32:08 pm
Девойки, препоръчайте педиатър добър диагностик, също невролог, които биха се съгласили да видят детенце в Хасково, т.е. такива от града или съгласни да пътуват до там. Благодаря предварително на отзовалите се.