0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #180 -: Ноември 22, 2008, 16:22:55 pm »
Привет мами, и аз да се запиша в тази не толкова радостна тема.

Ема и Михаил се родиха със спешно секцио (направих преекламсия, имах кривно 190/150 и страхотни отоци) на първия ден от 36 г.с.  Аз бързо влязох в ритъм, но на дечицата ми им трябваще един месец, най-вече за Ема, защото ги заразиха със стафилокококи, тази инфекция беше една от причините да избера в Токуда да родя, но така и не стигнах до нея.
Мишо се повлия бързо от антибиотиците и имаше лека жълтеница, дадоха ми го на 10 ден. Докато при Емето беше тежко положението. Силна жълтеница, анемия, не се хранеше добре и съответно не наддаваше много. Прегътнах я чак на 26 ден. :( Милата, колко е по-различна от брат си емоционално. Много е чувствителма, бих казала и доста нервна, не знам дали ще ми повярвайте, но има един тъжен и недоверчив поглед. Брат й от почти месец се смее с глас и "говори", а тя още не може да се отпусне и по-малко гука или да даде само широка усмивка.  Иначе физически е по-жилавата от двамата.

Много е важен контакта и най-вече майчината ласка в тези моменти, но за съжаление в повечето родилни домове това е на заден план. 100% са наясно с тези неща, но нещо им пречи за да позволят тази близост в интензивните отделения.
Но както и да е, ще си спомняме само хубавите моменти.

На кратко :), това е от мен и пожелавам да има по-малко нединосени бебет и само усмивки и щастливи моменти. 

Целувки!





*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #181 -: Ноември 23, 2008, 12:20:03 pm »
Ани, ми не са ми изписали нищо за хемоглобина, а ме предупредиха, че има вероятнаст пак да падне. Тя и братовчедка ми се учуди, нейното също е недоносено, но са й казали да дава капки.
Както и да е другата седмица ще ходим на хематолог, дано успея да запиша час.


Елиса, успех на борбените мънъци.
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #182 -: Ноември 26, 2008, 15:38:59 pm »
След вчерашната контрола се оказа, че имаме шум на сърчицето. Казаха, че се случвало много често на дедоносените да имат или както е в нашия случай да се появи по-късно. педиатърът каза, че е възможно да се е появил заради анемията. За нея ни изписаха малтофер сироп.
Миленче, май и миша имаше такъв проблем, израснахте ли го вече.
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #183 -: Ноември 26, 2008, 16:12:47 pm »
Мери, и на Цвети чуха шум в Майчин дом, но до изписването беше изчезнал. било се срещало при около 25% от децата (не само недоносените, а изобщо). ние вчера ходихме на детски нефролог. бъбречните легенчета са увеличени и след раждането, но увеличението не било голямо. лекарят е оптимист, че ще се израстне проблема. след 3 месеца ни вика на контролен преглед и се надявам този проблем вече наистина да го няма.
@ целува всички във форума и им желае щастие



http://www.bgphoto.net/Arabidopsis/
http://s9.bg.bitefight.org/c.php?uid=69366
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #184 -: Ноември 26, 2008, 16:58:35 pm »
Мери,
да, и Миша има шум на сърцето. Появи се, когато стана на 1мес. Ходим при детски кардиолог. Казват, че е функционален. Засега все още си го има. Вече 3 пъти съм я водила при кардилога, следващият път ще е на годинката. Според докторката няма нищо страшно, просто си е свързано с недоносеността. Да, възможно е този шум, който са открили на Алекс да е свързан с анемията. Но е възможно и да излекувате анемията, а шумът да остане, както е при Мишката.

Миша също има и анемия. Хемоглобинът и е беше 95 на 5 месеца. Започнахме Малтофер капки 3 пъти по теглото на детето. Т.е. давах и 3 пъти по 4 капки, а в последствие 3 пъти по 5, после по 6 капки. Давах и също и витамини за кърмачета, в които има от В групата. На 7 месеца Хемоглобинът и беше 120. Сега продължавам да и давам Малтофер, но само по веднъж на ден по 6 капки.

Мишка в момента е болна с хрема и кашлица, но няма температура. Гърлото и е зачервено. В резултат на това отказва да яде, според док. заради гърлото, което я боли. Ако настоявам, да я храня, тя "ми го връща", :wink: сещайте се как. Та сега е само на кърма и АМ. Вчера при док. я изтеглихме и се оказа, че е свалила малко.
Ама аз съм оптимист, ще се оправи детето, че ще си и навакса грамчетата. :)
Днес и дадох малко топла каша и за моя радост, не ми я върна обратно.
Голяма мъка е да и дам капките за нос.
То, между другото и аз съм болна, ама на мен - майната ми. :lol:

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #185 -: Ноември 26, 2008, 19:55:15 pm »
Оф, дано се оправят дечицата. Ние утре сме на очен, дано да няма нищо притеснително.
Целувки на Сашето, Цвети и малката Мишка.
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #186 -: Ноември 27, 2008, 16:07:33 pm »
Дано всичко е наред Мери с малкия Алекс.
За хемоглобина не се притесняваи ще се оправи с Малтофера. Само незнам защо са ти изписали сироп а не капки. Капките мисля че са по-добри.

*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #187 -: Ноември 27, 2008, 22:08:44 pm »
На очния преглед сме наред, сега ще чакаме фонтанелната ехография.

Ани, дано по-скоро има ефект, цункай по дупетата малките бандити.
*

    naty_84

  • ***
  • 193
  • Искай нещо много силно и то се сбъдва.Повярвайте
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #188 -: Декември 01, 2008, 14:08:45 pm »
Много се радвам ,че има такава тема.Незнаех.И моята Ивайла се роди 36г.с.с незатворена клапа на сърцето и обратно кръвообращение.Но слава богу сега вече всичко е наред.Тя се роди 2400гр и 46см.Направо кукла.Ще ми бъде приятноо да си лафим.А и отдавна не бях влизала във форума.

[link=http://www.mamaibebe.com][img noborder]http://
*

    janeta

  • ***
  • 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #189 -: Декември 08, 2008, 13:36:23 pm »
Здравейте момичета!
От цял месец приблизително не съм писала(но като се е прецакал компа тотално и само забива...та изобщо не го пускам...наложи се да помоля мъжото да ми донесе за малко служебния комп)
Ние сме добре. И дай Боже и всички вие да сте добре. Стискам палци на болните бързо да им минава. И всякакви проблеми при мъничетат да отшумят. Теди расте с всеки изминал ден и няма и помен от мъничето, което се роди само 2.100кг. и 44см. защото бързам да споделя с вас, че Теди е вече 10кг. и 76см., много пъргав, лази и се изправя по леглата, шкафове и каквото намери. Все още няма зъби. Вече не го кърмя-преди около два месеца(беше на 9 мес.) кърмата много намаля и той не искаше да суче и просто спря от самосебе си. Но се радвам, че след перипетиите покрай раждането и почти спрялата тогава кърма и факта, че той в един момент не искаше да суче-се радвам, че цели 9 мес. го кърмих.
На момичетата, които сега се сблъскват с гледане на недоносено ще кажа само едно-сила, сила и пак сила. Всичко скоро ще си дойде на мястото и ще си спомняте от време на време през какво е трябвало да минете за детето си. Аз много плаках и се притеснявах когато Теди се роди в 35г.с. недоносен и с ниско тегло. Сега това е зад гърба ми и Теди отдавна настигна и надмина на тегло връстниците си, които се родиха по 3.500кг.
Радвайте се на вашите слънчица и се моля всички вие и дечицата ви да сте добре-те може да са родени недоносени, но това ги прави много борбени още от самото им начало, те са силни и ще бъдат победители в живота занапред. Аз вярвам в това. Целувам ви всички!
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #190 -: Декември 09, 2008, 17:38:26 pm »
здравейте момичета, днес бяхме на консултация и бебка е вече 3 290г и 50 см. един месец след раждането е наддала 1 кг и 5 см! все още има колики, но намаляха, защото смених биберона. предишния беше явно неподходящ за нея и засмукваше много въздух с млякото. тя е вече изцяло на АМ, но добрата новина е, че вече не е на специалното мляко за недоносени, а минаваме на обикновен Фризолак за деца от 0 до 6 м. педиатърката ни даде направление за ортопед, но каза, че няма смисъл да ни праща на офталмолог, защото не е била на кислород и не е облъчвана с УВ. сложиха й ваксината против хепатит, а следващия месец ще й слагат Пентаксим. това е засега от нас.

Мери, абе каква е тая фонтанелна ехография? за какво се назначава и в какви случаи? вече съвсем ще лудна, все си мисля, че за Цвети се полагат и допълнителни изследвания, а ни ги спестяват!

поздрави на борбените майчета и здраве на дечицата!
@ целува всички във форума и им желае щастие



http://www.bgphoto.net/Arabidopsis/
http://s9.bg.bitefight.org/c.php?uid=69366
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #191 -: Декември 09, 2008, 18:29:07 pm »
педиатърката ни даде направление за ортопед, но каза, че няма смисъл да ни праща на офталмолог, защото не е била на кислород и не е облъчвана с УВ.


Мери, абе каква е тая фонтанелна ехография? за какво се назначава и в какви случаи? вече съвсем ще лудна, все си мисля, че за Цвети се полагат и допълнителни изследвания, а ни ги спестяват!

Етърнити,
може ли да ти отговоря вместо Мери? :wink: Дано и Мери няма нищо против.
Трансфонтанелна ехография е да гледа докторът мозъка на детето с ехограф през фонтанелата.
Принципно, нищо допълнително не се полага, а ти трябва да си го изискваш, ако педиатърът не се светне да го назначи. и си плащаш, разбир се. но не си мисли, че защото детето е недоносено, му се полага някакъв пакет от изследвания по Каса. :lol: Няма такива филми. Аз настоях за преглед при ортопед, както и трансфонтанелната ехография. Всъщност, първата такава е била още в болницата, по предписание на неонатолога там, след това правихме още две - на 2 месеца и на 6. Като при последната (на 6мес.) мозъчните структури вече бяха наред.

Още нещо, кажи на педиатърката, че малко не е в час.
Прегледът при офталмолог се назначава на деца родени в 8-ми месец и изключително на такива, родени в 7-ми месец. Именно при такива деца има риск от появата на ретинопатия. А ретинопатията няма връзка с кувьоза. Моето дете беше доста дълго в кувьоз, но не е било облъчвано с УВ лъчи. :lol: Не нам за какво облъчване говориш.

Иначе, радвам се, че детенцето наддава добре. :)

Бъдете добри и не губете кураж! :)
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #192 -: Декември 09, 2008, 18:54:05 pm »
По повод трансфонтанелния ехограф и офталмолога, искам да попитам и чуя мнението на по-запознатите от вас, непременно ли трябва да се направят? Аз питах нащто педи и то ми отговори, че тези изследвания се правят само ако има някакви съмнения, а при нас не е такъв случая. Ема и Михаил бяха 8 дни в куваоз. Иначе за ортопед ни даде направление.
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #193 -: Януари 08, 2009, 17:04:31 pm »
Лелеееееее, Етърнити, аз чак сега виждам че си писала.
Добре, че  Миленчето ти е писала, но аз да допълня, значи трансфонтанелната ехография я направих без да плащам. педиатърът ми даде направление и не съм плащала на частно. Също така и офтамолога е без пари, там даже и направление не ми искаха, не знам как и що, ма е така. Единствено за ортопеда се плаща.

Аз сега да питам, разбрах че има някаква нова ваксина synagis, била специално за недоносени. Някой наясно ли е с нея. Сега я лицензирали в България.
Иначе да кажа за нас, вече сме 4600кг., 56 санта. След вчерашната контрола хемоглобина има за първи път голямо покачване от 77 е 87. Дано вече да се оправи тая анемия.
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #194 -: Януари 16, 2009, 10:05:00 am »
момичета, мерси за отговорите!

значи Цвети е родена в първия ден на 9-ти месец и се надявам да нямаме проблеми с очичките, затова и  не сме ходили още на офталмолог. също така не ми стана ясно при какви показатели се прави трансфонтанелна ехография? още по време на бременността ми казаха, че мозъчните структури са ОК.

иначе за протокола: наддала е един кг за 35 дни, но само 1 см на дължина. вече е 4300 и 51см. поставихме Пентаксим и го понесе мн. добре. следващия месец сме на консултация за бъбречните легенчета, дано да се е нормализирал размера им.

хубав ден и целувки на малките бонбончета
@ целува всички във форума и им желае щастие



http://www.bgphoto.net/Arabidopsis/
http://s9.bg.bitefight.org/c.php?uid=69366
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #195 -: Януари 22, 2009, 11:56:25 am »
Мери,
малко късно се включвам, но за въпросната ваксина, за която говориш, доста късно научих. Май се оказа, че вече е било късно да я направим.

Мисля си сега кое ли ни е наред в здравеопазването? Вижте темата "С какви проблеми се сблъсквате при лечение на стерилитет?" - сега не ми се търси самата тема, но мисля, че така я беше формулирала Ултра.
Ами същите са проблемите в общи линии, които ще опиша и тук, само дето не касаят стерилитет, а профилактика и лечение на някои болести при недоносени.

 - липса на добри специалисти в градовете, освен София, Пловдив, Варна и Плевен
Тук, например, в нашия що-годе голям град Русе няма нито един ортопед, който да направи ехография на тазобедрена кост. Няма! Възмутително! А уж тук сме били имали добри ортопеди! Е, да, но нито един от тях не прави ехография. Това лято водих Мишка при най-добрия в града д-р Чобанов (Мир на праха му! Нека почива в мир! Отиде си от рак. :() Докторът беше много мил и внимателен, имаше невероятен подход към бебета. Той я прегледа мануално и тъй като се усъмни в нещо, назначи рентгенова снимка. И аз трябваше да си облъча детето. :( :oops: За щастие, след огледа на снимката, той и още един негов колега бяха категорични, че всичко си е наред.
При него отидох с направление и нищо не съм плащала. При офталмолога също ходим с направление и не плащаме самия преглед
НО плащаме за път до Варна и обратно. Това отново доказва липсата на добри специалисти в повечето населени места, което пък ни кара да правим луди разходи за транспорт.

 - финансови проблеми
Малкото по-читави педиатри пък не работят с НЗОК, което води до плащания на частни прегледи. До финансови прблеми води и преднта причина - пътните разходи. Те нещата са взаимосвързани.

Тук поне направленияа за деца са без лимит, но пак по някой път Джи Пи-то се прави на велик, не дава направление, а ти назначава лечение, което после се оказва, че е некомпетентно и дори е влошила симптомите.

Аз, например, си платих трансфонтанелната ехография, защото просто педиатърката ни не работи с Касата и не помня вече 30 ли, 50лв ли ни взе. дано поне да е вярно последното и заключение, че мозъчните структури вече са развити.


новото при нас е, че правим сега упражнения, защото моето Чудо не може да си седи на дупЕто.
Знае само да ходи изправена, придържайки се за нещо. Рехабилитаторът казва, че в кръстчето е добре, но коремните мускули са слаби. Та сега и правя пресички. :)
 :D Вече мина 7 кг! :D Тежи 7100!

Поздрави и целувки на всички бебоци тук! :D да са здравички и да ни радват! :D

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #196 -: Януари 22, 2009, 17:03:11 pm »
Миленче, късно е за вас или за нас?
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #197 -: Януари 22, 2009, 18:07:54 pm »
за нас е късно.
но за алекс - не е.

Мери, ето ти листовката.

http://www.bda.bg/bdias/6803s.pdf

Току-що говорих с една приятелка, която е представител на фирмата производител. Но това лекарство не било "нейно" - на приятелката ми, а на нейна друга колежка, която отговаряла за болничната помощ и бла-бла.
Значи, утре обеща да говори с колежката си, да я разпита за Синагис и да ми отговори подходящ ли е за тримесечно бебе.

За жалост, моята педиатърка (уж най-добрата в града) не е в час. Когато я питах, какво и е мнението за Превенар-аи ще го бие ли на Мишка, тя в отговор ме запита: "А, това тази новата ваксина за недоносени ли е?" 8O
Е, за кво си говорим? Жената не е в час ни за превенар, ни за синагис?
Трябва сами да си се образоваме тук. :wink:
« Последна редакция: Януари 22, 2009, 19:06:50 pm от Милена Б »

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #198 -: Януари 22, 2009, 20:11:31 pm »
Миленче, много много ти благодаря.

А тази ваксина заменя ли пентаксим-а  /преневар-а/ или трябва паралелно с другата да се бие?
« Последна редакция: Януари 22, 2009, 20:22:31 pm от Mary »
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #199 -: Януари 23, 2009, 10:34:38 am »
Меринка,
чакай бе Душата, малко да те светна сега. :wink:
Ще се опитам да го обясня ясно с думи прости, както аз си го разбирам.

Пентаксим замества ДТК и Полиомиелит. Това се две ваксини в нашия задължителен имунизационен календар. ДТК е тривалентна, т.е. защитава от три болести - дифтерия, тетанус и коклюш. "Имовакс полио" защитава от полиомиелит трите типа. Бият се двете наведнъж в един ден, примерно, ДТК - в едното краче, а Полио - в другото краче. Така на практика с две убождания защитаваш детето си от 4 болести. Това са безплатни ваксини, отпуснати от Касата.
Какво правим обаче повечето майки - ами купуваме си Пентаксим и се отказваме от държавните ДТК и Полиомиелит. Имай предвид, че Пентаксим в най-добрия случай ти струва 53лв. И ще трябва да я купиш общо 4 пъти, което не е малък разход, но ... айде да не почвам пак да плюя по здравната система! :x Дано се светнат тия от Касата да отпускат безплатно по-добрия аналог на нашенските ваксини, а именно Пентаксим.
Пентаксим е петвалентна ваксина, т.е. защитаваш с едно убождане едновременно от 5 болести. Това са дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и ХИБ (хемофилус инфлуенце тип Б).
Пентаксим е убита, а не жива, по-щадяща, понася се по-добре, няма раздразнителност у детето.

Ох, :oops: май като реклама звучи малко, :oops:, ама мисля, че повечето тук ще се съгласят.

В общия случай ваксината се започва на дву-месечна възраст.
Мери, при вас предполагам са отложени тия ваксини до навършване на коригирана възраст? или?
При нас ги отложихме до 6-месечна възраст. Грешка беше! Ама пусто, като съм далече от София и от д-р Масларска! :x

Превенар пък е седемвалентна и няма нищо общо с другите. Защитава от стрептококи, пневмонии и др. тя е още по-скъпа.
Ето ти листовката:
http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/Prevenar/H-323-PI-bg.pdf

в западно-европейските страни и Пентаксим и Превенар се поемат от тяхната Здравна каса и родителите не ги заплащат. За справка - з22, която е в белгия. Имам позната, която е в Италия и там са правили на детето Превенар безплатно. Дойде си тук, уплаши се от цената в нашенските аптеки и в крайна сметка не го купи, а реши, че пак в Италия ще го бият, но със закъснение.

Синагис пък няма нищо общо с горните две.
За него - инфо довечера или утре.

Бъдете добри и не губете кураж! :)