0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #280 -: Август 17, 2014, 17:35:38 pm »
И аз съм се снабдила с такива контейнерчета, защото с пластмасовите ми се струва абсурд. Засега имам едно зареждане от около 50 пликчета и ще докупувам и то точно същата марка са...
Не съм против микровълновата, дори ще стерилизирам в нея, защото ми се вижда дота по-лесно и компактно от огромното чудо стерилизатор дето са ми дали....
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #281 -: Август 17, 2014, 18:23:05 pm »
Авно всяка болница има различни правила.Братовчедка ми роди преди месец почти
Бебето беше 22 дни в Токуда. Пускаха я всеки ден при него.Кърма носеше и тя,но там позволяват само след изследване на кърмата и ако е ок ,носиш. Караха я да носи по 8 замразени дозички от по 60мл. ,които задължително да са в пликчета,там не разрешават контейнери.По-късно и позволиха и на място да го кърми.
<br />
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #282 -: Август 17, 2014, 18:45:01 pm »
Моусит,правилото при нормално родените бебета е,че докато навърши 1 м.трябва да яде 90 максимум 100 гр.на хранене,от първия месец по 110 гр.,от втория по 120 гр.и т.н. за всеки месец поне аз така съм го учила и така гледах дъщеря ми това правило съвпадаше с това,което ми казваше педиатърката ѝ,но аз нямах кърма и нямам идея как пък точно го изчисляваш като си го сложиш на гърдата да яде точния грамаж...
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #283 -: Август 17, 2014, 19:03:33 pm »
z22,

Мисля че в МД  пастьоризират и затова не я искат в готови дозички и може би не те проверяват за нея... ама не знам и аз. То там такъв хаус цари, че се чудя понякога как смогват да не омажат всичко.... може би просто щото са тромава ама смазана от годините машина, знам ли 8O
Иначе за виждането и аз смятам, че би било по-добре за майката да е по-често до него... Но така както им е организирано отделението (като разпределение и пропускателност и т.н.) според мен е по-добре така, защото иначе става един "хан" вътре, а все пак това са малки и чувствителни същества и хигиената и спокойствието са им много важни :)
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #284 -: Август 17, 2014, 20:58:59 pm »
Мисля, че можеш ако са ти големи разфасовките да ги оставяш да се размразяват в хладилника от предната вечер и през деня да вадиш колкото ти трябва за едно хранене.
 Това със замразяването ми се струват едни големи, ненужни занимания, защото ако си имаш кърма, надали ще вадиш да храниш от фризера. Аз почти не съм използвала замразяваното, ми то каша да правя или в пюре да сложа все търпи термична обработка и всичко ценно си отива, та си го кърмех, отделно, че захранването беше няколко месеца по-късно и то седяло във фризера 3-6м. ми де да знам, не посмях. Ние дет се вика една манджа два пъти не я ядем, изхвърлям я, та на детето да вадя от държавния резерв  :lol: но това са си мои мисли и разбирания де, може би и просто ситуацията не ме е принудила, защото примерно ако ми беше спряла кърмата щеше да е много зле положението, то моето АМ повече плюеше отколкото гълташе и биха ми влезли в работа за адаптация тия количества.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #285 -: Август 18, 2014, 14:06:21 pm »
Мдам, веднъж в седмицата позволяват. Но моята дъщеря след една седмица я преместиха в Първа градска и там с 300 зора успях да си издействам да я видя веднъж, защото беше януари месец, имаше грипна епидемия и много бяха затегнали режима по неонатологиите.
Ако ми позволяваха да ходя всеки ден да нося кърма или да кърмя, когато бебето е готово за това, щях да остана в София през цялото време. Но при положение, че нямаше такава опция, просто си се прибрах в Бургас като ударена с мокър парцал, отидох само веднъж с 1000 уговорки да си видя детето и така.

Замразяването на кърма в първите дни след раждането не е съвсем безсмислено, дори родилката да има много кърма. Това е коластра, най-хранителната кърма по принцип и е най-полезна, особено за новородени. И щом дават толкова рано на бебето кърма, най-добре да е коластра. За Габриела и един грам не съм занесла и много ме беше яд, тя доста време се храни само със сонда, но не знам защо не ми даваха да нося кърма :( Замразявах, но аз и нямах много по принцип. Едва-едва докарвах по малко повече от 100-150 гр на ден, при все, че се цедях на 3 часа. Близо месец цедене, накрая вместо да се увеличава лактацията, аз на едно изцеждане с хиляда зора изцъцвах 30-тина мл 8O Много оскъдно, не знам защо. Направих си гърдите на нищо, буквално.

Като си я прибрах вкъщи, нямаше и 10 дена мъки да кърмя, тя си засука без проблем, но явно нямаше достатъчно сила да дърпа хубаво, при положение, че явно не пускаше и кой знае колко. На пробни кърмения /взех назаем везна/, установих, че изобщо не поема, въпреки, че усещах как суче. Винаги дохранвах с АМ, което си изяваше лакомо. Аз едва изцеждах за едно хранене кърма, накрая вече не можех и толкова и така или иначе се налагаше да дохранвам. След 10 дена мъки, рев и нон-стоп кърмене-цедене-кърмене-цедене и т.н., просто се отказах. Кърмата ми спря съвсем сама, буквално за 2-3 дни. Добре че имах малко замразена, че да давам.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #286 -: Август 18, 2014, 14:54:49 pm »
И аз си задавах въпроса със замразяването, но не знам докога положението ще е такова и по-добре да имам да хвърля после отколкото да се чудя защо няма ;) Поне да съм опитала :P
Днес вече пробих - от утре ще нося кърма. Носи се веднъж дневно за 24ч, като леко с завишава количеството, че нали всеки ден сменят дозата, а и при такава малка доза има загуби от спринцовката и прочие. Но няма проблем - аз имам достатъчно да не броя капките ;) Дано да влезнем в ритъм :) Сега яде 8 пъти по 22мл със сонда. Не получих отговор на въпроса кога започват да ги опитват с биберон - това ми е надеждата да го виждам всеки ден  :oops:
Ако нямах кърма сигурно щях да бия отбой. Моите адмирации към всички дето се стараят да си вдигнат млякото, ама цялото упражнение е адски изтощително... Само че аз се опитвам вече да разредя цеденето, за да спре да се увеличава количеството и не е крайно успешно... На всеки 3-3.5ч вадя по 125+ мл => на денонощие става около литър  8O
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #287 -: Август 18, 2014, 17:26:03 pm »
Mousyt, добре действаш. Цеди и замразявай, и непременно записвай датата на цеденето върху пликчето. Един ден ако се стигне до хвърляне, защото не ти стига мястото във фризера, поне да знаеш какво да изхвърлиш. А ако можеш да дариш кърмата, има банка, където ще ти я приемат, и така ще помогнеш на друга майка и бебето й.

Сиксенс е споменала нещо много важно: коластрата е много ценна. Ще видиш как кърмата ти се променя на цвят - от жълта първите дни ще стане бяла. Може дори вече да е се е случило, коластра не върви дълго. Пази я и я дай на бебето, когато знаеш, че ще я изпие, а няма да я изхвърлят, защото е голямо количеството.

Ако се опасяваш за хперлактация, непременно поговори с консултатка по кърмене, за да ти даде конкретен за теб съвет според количеството кърма и честотата на цедене. Но правилото е по-малко и по-нарядко, за да намалее лактацията.
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #288 -: Август 18, 2014, 19:31:10 pm »
Аз не знам дали коластрата при мен не мина - все пак се цедя вече една седмица. В началото беше наситено жълта, после започна да исветлява, но още е доста жълта, а си мислех че вече трябва да е бяла кърма. Днес замразих първата си доза, за съжаление досега хвърлях заради антибиотика, но пак смятам че ще е добре дори и така :)
Иначе си записвам на пликчетата дата, час и количество - да знам за после ;) За даряването и аз съм мислила, но четох изискванията и май няма да приемат такава замразена, а първо те изследват и после им носиш нещо такова... но ако изпаднем в такава ситуация ще питам първо ;) Засега не се тревожа от място във фризера, ама не мога да оценя като обем колко ще трябва да ще видим... надявам се съвсем скоро бебето да яде достатъчно, че да замразявам по-малко :) Иначе за хиперлактацията за сега не се тревожа, започнах да се цедя по на рядко, само че като наближи времето и гърдите ми стават като на бучки и започват сами да текат. След 5мин изцеждане омекват добре и реално около за 10мин съм изцедила 100мл. Страх ме е да не ги доизцеждам до край, защото едната явно е с по-тесни канали - много по-трудно тече и не искам да се запуши нещо или възпали. Така че стига да няма някакви други странични последици, засега ще се радвам че имам и ще замразявам и няма да му мисля много влизам ли в статистиката или не, че май всичко е условно...
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #289 -: Август 18, 2014, 21:09:29 pm »
Mousyt, чудесно се справяш! Правилно следиш да не цедиш докрай, като в същото време пък, не оставяш гърдите да станат прекалено твърди и болезнени. Всичко ще се нареди, не се притеснявай!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #290 -: Август 21, 2014, 15:03:19 pm »
Mousyt, един битов щрих от мен :)
Фризерите понякога дори и добре почистени имат лека миризма на друга храна,
аз бих взела голяма кутия в която да слагам само торбичките с кърма. На пазара има
изобилие от размери и затваряния, които да са съобразят с капацитета на фризера.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #291 -: Август 21, 2014, 15:26:10 pm »
mishanta,

Благодаря за съвета :) Не ми беше хрумнало... от вчера си мислех за кутия, но по-скоро с идеята да ги подреждам, че стават много и ще стане каша скоро, но и това също е разумно :)

Ние сме трети ден на кърма, вече няма антибиотик и си върна кг от раждането. Засега оставаме на етап хранене и чакане :)
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #292 -: Септември 08, 2014, 14:30:12 pm »
Mousyt,  замразявай не се притеснявай :) моята злоядка като я изписаха много бързо свършихме запаса с кърма :D
А при първи удобен случай искай да си храниш сама детенцето. Така по-бързо ще наддаде и ще си го прибереш :)
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #293 -: Септември 18, 2014, 14:30:37 pm »
Моята дъщеря се роди в 34 седмица с тегло 2260, изписаха ни с тегло 2200. Днес при прегледа при педиатъра тежеше 4500, а преди седмица 4200. Съответно ми се караха,че наддава много,че трябва да яде по 120 АМ, а не по 140мл както и давам. И ме стресираха,че развива пъпна херния, сложиха някаква лепенка на пъпчето. Та въпросът ми колко трябва да.яде при навършен 2месец и започнат трети. С пъпната херния да се е.сблъсквал някой?
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #294 -: Септември 18, 2014, 14:43:09 pm »
Колко пъти яде на денонощие?
Моят Дани, който е на 5 месеца отскоро яде по 135 мл. Преди ядеше по 120 мл. и пак ми се "караха" (малко силно казано де), че наддава много. Той още има нощно хранене обаче. т.е прави ги 7 яденета
Ние сме на Аптамил, което се води по-калорично също така.
Не е недоносен, но се роди 2700 и първите два месеца и той качи много - по около 1.4 кг на месец.
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #295 -: Септември 18, 2014, 15:53:16 pm »
Здравей Стоека,много е пораснала Мария :) правилото е следното на 2 м.трябва да яде по 120 мл.на хранене,на 3 м.по 130 мл.на хранене и чак на 4 м.по 140 мл. :lol:
А,инак и Вера имаше пъпна херния и доста време бяхме с такива лепенки тъй,че не се притеснявай оправи се  :D
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #296 -: Септември 18, 2014, 16:32:38 pm »
Бе я си храни детето и не слушай педиатърката! На кърма от де го знаеш колко яде, някой и по кило и половина наддават.
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #297 -: Септември 18, 2014, 16:37:30 pm »
Последно се храни между 21 и 22 часа,после яде към 4.30 сутрин. Основно са 6 хранения. Обаче като не и стигне, реве та се къса, от колики можеш за 10 минути да я успокоиш, но гладна ли е, нищо не помага нито вода, нито чая ни за колики, само  ако дам мляко млъква. От днес за коликите и лефакс започмах. А за пъпа ми казаха да занеса еднп голямо копче и лекарката ще ми каже как да го поставям на пъпа.
Значи 120  мл, обаче дадох толкова на обяд, бесня до 15 ч, сега пак 120 и пак беснее и не спи, защото е гладна.
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #298 -: Септември 18, 2014, 16:44:56 pm »
Ако бебка плаче от глад, не бих я ограничавала наистина  :hungry:
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #299 -: Септември 18, 2014, 16:57:55 pm »
Вижте какво ще ви кажа относно педиатърките: :wink:
Но това, което ще Ви споделя се отнася не за недоносеното ми дете, а за второто.

Второто ми дете си беше само на кърма. Педиатърката често ми задаваше въпроса: "По колко изяжда?"
"Не знам" - казвам и. - "Нямам брояч на гърдите!"
 - "Е, ма как, ти трябва да знаеш. Изцеди се, че да знаеш."
 - "Не ща - викам и - то като се цедя, както правех с Михаела, не е показателно. По-малко ще е! Не виждам, за какво ми е да го правя! Той не желае да пие от шише! За какво да се цедя?!"

та, хранете си бебетата и не ги оставяйте да реват от глад.  :wink: :)

Бъдете добри и не губете кураж! :)