www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Недоносени бебета => Темата е започната от: janeta в Април 06, 2008, 12:27:11 pm

Титла: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 06, 2008, 12:27:11 pm
Решението да пусна тази тема се зароди спонтанно след като прочетох един пост на taurus, където тя споделя как педиатърката и се била скарала и казала да спира едно от нощните хранения на малките й принцеси. А бебетата са на 3 седмици и са родени в 35 г.с.-т.е. те са недоносени.
При мен нещата стоят по същия начин-родих в 35 г.с. с тегло 2.100 кг. и се сблъсках с некомпетентността на педитата. Не може да караш една майка да спре едно нощно хранене на такова малко бебе-това просто е невъзможно, защото бебето е много, много малко и няма сила да изпие толкова мляко колкото са хранителните му нужди и причината за това е че бебето е много малко и слабо физически. Имам много въпроси и понякога притеснения, които ми се иска да мога да споделя тук с момичетата. И много бих се радвала на отделна тема за недоносените бебета за да можем там с другите майки като мен да споделяме притеснения, опит, грижи и развитието на нашите преждевременно родени бебета. Също така в темата предлагам майчетата да споделят причините довели до преждевременното раждане. Така бъдещите бременелки могат да получат полезна информация и съвети.

Моля модераторите да преценят дали да има или не такава тема. И ако остане да я сложат на подходящото място, защото аз не знаех къде е най-добре да я пусна!
Живи, здрави и добре растящи бебчета на всички!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: lidia в Април 06, 2008, 14:30:42 pm
Според мен темата е много хубава и полезна. Моята бебка също се роди 3-4 седмици по рано. Съвсем в началото на 9 месец. На килограми беше 3 330гр, но си поседя в кувиоз 10 дни заради дробчетата. Изписаха ни 3 300гр. Въпреки десетте дни в които бяхме разделени се научихме да се кърмим. Оставяла съм я да суче на пойскване в началото, после тя изгради сама режима си. Къпането и последното за нея хранене бяха вечер в 8, след това се будеше в 4 сутринта. Педиатърката и по мен е мрънкала, че това не може да е така, но за мен детето си знае най-добре. Опитах да и угодя, събудих я два три пъти в 10 да яде пак и резултата беше будни и ревящи цяла нощ.
От тогава просто казвах, че лягаме в 11 и ставаме чак в 8 да ядем и въпроса приключваше. Родителя преценява за момента състоянието на детето си. Малката сама измести храненето си от 4 в 6, 7 и сега закусваме чак в 8.

А за причината няма да обяснявам, защото ще се ядосам и ще напиша куп глупости.
Само съвет, дори да дадете 200лв да ви следят на частно, моля разчитайте си сами изследванията и си назначавайте сами микробиология и лечение.
Същност ще напиша, досега не съм писала май, ще е добре да се знае.
Записах се при доктор Янкова в 1 АГ. Позната на моя роднина и според мен много добър лекар. Да но месец октомври жената излезе отпуска до края на декември.
Прехвърлиха ме при доктор Семерджиева. Млада девойка. По принцип бях на мнение че след като съм си платила 200 лв за избор на лекар е редно аз да си го избера, но както и да е. Поне терминът ми беше 8 януари се разбрахме за раждането да си се обадя на Янкова. В края на 8 месец докторката ме прегледа, каза че съм с контракции, изписа ми Полижинакс профилактично и ме изпрати по живо по здраво. Разбрахме се да се видим след една седмица. Изследванията са ми били лоши, но никой не се е сетил да ми пусне микробиология. Е следващата седмица и звънях и тя реши че няма да слезе, щото ме гледала миналата седмица 8O. След 2 дни ми се спука мехура.
Отидох да родя при който и да е, паднах се при доктор Петров, който се държа страшно арогантно. Сравни ме буквално с ромите, и 15 минути недоумяваше как след инсеминация и 3 години стерилитет мога да се следя в кварталната поликлиника. 8O
Да не говорим че съм нямала и изследвания някъкви. След като изслушах господина и ми отвързаха тумбака от коланите за тоновете, му казах да се постарае да извади детето ми живо и естествено му върнах въпроса защо с дадените ми двеста лв в тази болница аз чувам това? 8O Естествено всичко се промени мигновенно....

През 13 дневния ми престой чувах само и единствено, че аз съм виновна. 8O
Изписаха ни на бъдни вечер и беше грехота да се разправям на този празник.
Благодаря на докторите и персонала на тази болница, че направиха раждането на моето дете най-големият ми десет дневен кошмар.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 06, 2008, 15:17:22 pm
Лидия, миличка благодаря за поткрепата относно темата, която пуснах. Бих искала да споделя и причините за моето преждевеременно раждане. И ще се радвам това, което ще споделя да е от помощ на бременните момичета. Двеса причините за моето преждевременно раждане. Първата причина е, че е трябвало да ми бъде направен серклаж защото съм била с разкритие(не добре затворена шийка) и после си обясних постоянните болки с влизането в 8-я месец(тогава станаха осезателни). Имах и контракции но гинеколога ми не ми обърна внимание. Дори смених гинеколога но резултата беше нулев. С това разкритие е трябвало повече да пазя леглото  и почти нищо да не правя. А аз имам и голям син по който грижите са много и трудоемки особено както аз бях бременна и с голям корем. Ако знаех за незатворената шийка щях много, много да внимавам. А втората причина е гнойна ангина, която изкарах през 7-я месец от бременноста. ангина, която личния ми лекар не излекува както трябва. И след като родих се оказа, че плацентата е покрита с гнойни петна. Слава богу, че на Теди му нямаше нищо. Дори мнението нанеонатолозите беше, че по-добре че се е родил по-рано отколкото да стои в тази заразена плацента. Качиха го в интензивното със съмнения за дихателна недостатъчност. Но това опасение не се потвърди и слава богу макар и малък се размина с кувьоза.
И извода до тук е: Аман от некъдърни лекари(има и невероятни специалисти)
Пазете се бременни момичета и при всяко неразположение или дискомфорт потърсете добър специалист, който да ви обърне нужното внимание и да проведе правилното лечение. Защото здравето и добрия старт на вашето бъдещо дете е във вашите ръце.



Лидия съжалявам много за лошото отношение с, което си се сблъскала. Аз родих в Плевен във Втора клинична база и искам да спомена, че отношението на персонала беше много добро. Едно голямо Благодаря на невероятните неонатолози от Интензивния сектор на Неонатологията и на лекарите и акушерките от Неонатологията на Дом майка и дете(там стояхме една седмица с Теди за докачкане на тегло). Всички те са невероятно внимателни, добри и сърцати хора!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 06, 2008, 15:36:07 pm
Janeta браво за темата страхотна е време беше да има такава тема. Аз също имам две прекрасни близначета момче и момиче появили се на бял свят в 33г.с. Моя случай е и аз незнам как да го обясня но благодаря на железния екип на Д-р Шуманов от Окръжна-София, че не ме оставиха и за секунда. Неговите думи бяха "тия близнаци са желани и ще се родят живи и здрави" и така и стана. Моя случай е спукан околоплоден сак на момчето. И аз самата не мога да си обясня как се е случило това. А преди да ми се спука околоплодния мехур всеки ми казваше че ми е паднал корема и че ще раждам. Незнам до колко е вярно. Бях с изтекли води с разкритие но без болки и контракции.Едното беше главично а другото седалишно и ми се наложи секцио. За което не съжалявам. Единствено сега ми е гадно и тежко чедецата не са при мен вече колко дена от както съм ги родила. Надявам се в най скоро време да ми кажат че мога да си ги пребера. Ще се радвам ако има още мамита като нас да споделят техните изтории и да си помагаме една друга. Е това е от нас ако ви интересува нещо питайте.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 06, 2008, 15:50:55 pm
Честита ти скорошна радост aneta! Да са ти живи и здрави малките слънчица, много да папкат и да растат за да се приберат бързо вкъщи при мама и тате1
aneta знам, че нямаш търпение да си приберете бебенцата вкъщи. Стискам ти палци това да стане много, много скоро. Имаш едно голямо Гуш от нас за малките ангелчета :bighug:
Кажи колко големи се родиха бебоците и започнаха ли да качват вече на тегло? Ще чакам да се похвалиш с новината, че всички сте заедно вече вкъщи.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 06, 2008, 16:13:15 pm
Честита ти скорошна радост aneta! Да са ти живи и здрави малките слънчица, много да папкат и да растат за да се приберат бързо вкъщи при мама и тате1
aneta знам, че нямаш търпение да си приберете бебенцата вкъщи. Стискам ти палци това да стане много, много скоро. Имаш едно голямо Гуш от нас за малките ангелчета :bighug:
Кажи колко големи се родиха бебоците и започнаха ли да качват вече на тегло? Ще чакам да се похвалиш с новината, че всички сте заедно вече вкъщи.

Здравей janeta мерси за пожеланията. Родих в 33г.с. както вече казах Иво го родих 2025кг. 49см., а Петя е 2080кг.46см. Докато бяхме в болницата и 4 дена в ковиоз спаднаха до 1800кг.
 Тогава се оплаших страшно много какво става. Сега в момента са Иво 2170, а Петя 2150кг.
Имат голяма жълтеница която днес вече ми казаха че поминава даже момчето вече нямало само момичето малко. Също така Иво е все още на сонда няма сокателен рефлекс.
От 2 дена го редували на шише сонда за да може да се научел да се храни.
 Незнам кога ще ни изписват с най голямо нетърпение да си ги приберем.
 В момента се намират в 1-ва грацка болница и мога да каже че там отношението не е много добро даже никак не е. Не ни разрешават да ги виждаме само 1 път в седмицата за 5мин.
Информация само по тел. но на 2 пъти ги хващам че ми казват различни килограми, после ми бяха объркали информацията на децата. Как го написах само дано си ме разбрала.
Също така се съмнявам че не им се занимава с детето ми за да го научат да се храни с биберон ако са по настоятелни и им се занимава до сега да са го научили това са 18 дена за толкова време да не го научат малко се съмнявам. Е това е от нас ако има нещо пак ще пиша. Мога всеки ден да ви казвам какво са ми казали от болницата ако ви интересува.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Април 06, 2008, 17:34:52 pm
   Моята Михаела се роди в 35та седмица с тегло 1650г. Престоя в кувьоз 29 дни. Изписаха я с тегло 1900г.
   Всъщност, бях бременна с близначки. Трябваше да родя с планово секцио, но се наложи операция по спешност, защото получих контракции. Другата близначка е починала в мен /според протокола от аутопсията, около едно денонощие по-рано/.Тя се роди с тегло 1600г. Оказа се, че съм развила вътреутробна инфекция, понеже повече от месец си бях с разкритие. А то пък е благоприятствало инфекцията. Освен това съм образувала и хидрамнион и на двата амниона, сиреч много околоплодни води - около 3 литра и на двата. От инфекцията водите са били изключително мътни и замърсени, особено на починалото близначе.
   И така, Михаела не е имала проблеми с дробовете - само 2 дни беше на кислород. Това се дължи от една страна на флостерона, който ми бе инжектиран 4 седмици по 4 ампули и от друга страна, на Сърфактанта, който са инжектирали на Миша. Тя имаше проблем с дефекацията, т.е. не можеше да отделя спонтанно, а само чрез клизми. Имаше анемия - преливаха и кръв на 2 пъти; много ниско тромбоцити - на три пъти и вливаха тромбоцитна маса и някои други по-несъществени проблеми.

Днес звъних на педиатърката точно по повод храненията и режима, защото ми е съвестно да я будя Миша. Тази нощ не я будих и тя си измести храненето в 4:20 и в 7:50, с което на практика изпуснахме едно хранене. Мнението на нашата докторка е да я будя, защото тя има да наваксва килиграми и при нея има дефицит на тегло.
   Това е. Дано се раждат повече живи и здрави дечица. След като родих едно билно дете, а по-късно и едно мъртво дете, вече наистина осъзнах колко много смисъл има в пожеланията:
Честита бременност! Да родиш живо и здраво бебе на финала!
Успех на всички!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 06, 2008, 17:54:52 pm
Милена, здравей!Вместо да си дописвам личното съобщение от онзи сега ще ти напиша нещо и за храненето-темата която ти си подхванала. Както ти писах Теди го изписаха от болницата на 14-я ден с тегло 2.195 кг. Опитвала съм да го будя за хранене и резултата беше лош. Още в родилното един ден постоянно го събуждаха за смяна на абоката, за вземане на кръв за генетичните изследвания, за ваксина, за къпане и детето тъкмо заспи и те го събудят. той се ядоса и плаче, плаче. После става изнервен и не успява да се нахрани. И така заспиваше на средата на храненето. В стаята имаше кантар и имах възможност да го меря преди и след кърмене и така знаех колко изсуква. В деня когато го будиха той сучеше наполовина по-малко и така за едно денонощие не беше качил изобщо та тегло(за сравнение предния ден беше качил 40 гр. а след това качи за едно денонощие 70 гр.) И както написах опитите ми да го будя за хранене се провалиха. Един път суче повече и съответно по-късно огладнява и обратното. И дори и сега е така. някой път му давам и след 2 ч. и 30 мин. след като е буден. Но друк път спи спокойно макар ида са минали 4 ч. от последното хранене. Относно режима-Теди си го прави сам. Храня го на поискване и денем и нощем още от както бяхме в родилното. И мисля, че този вид хранене на поискване е щадящ за бебето защото така то е спокойно.
Ех, Миленче толкова много си стискахме палци за успешен финал до края.......
Но сега е важно само да са ни живи и здрави бебоците и да растат. Целувки на малката Михаела!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: taurus в Април 06, 2008, 22:52:35 pm
janeta благодаря за темичката. Чудесна идея  :D.

При нас се наложи планово секцио по-рано, защото едното бебче беше започанло да изостава от другото с 2 седмици и доктора се притесни.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: tini в Април 06, 2008, 23:57:38 pm
Привет на всички мами! Janeta на теб специални  благодарности за темичката. Лично мен ме притеснява преждевременното раждане. Знам, че понякога има фактори, които не могат да се предвидят, но ще е хубаво мамите на недоносени бебчета да споделят причините за преждевременното си раждане. Моя много близка приятелка роди в 34 седмица и 3 дни и още си спомням първите мигове на притеснения, когато разбрах че е родила 10 дни преди да влезе в 9-тия месец. Слава на бога бебенцета са добре, но като отидох да я видя в болницата тя сподели, че е имала вътреутробна инфекция, която е предизвикала спукване на мехурите, плацентите са били заразени, бебетата имали пъпчици като се родили и няколко дни и тримата бяха на антибиотоци. Така й не й казаха как е лепнала тази инфекция. За мен, а предполагам че и за много други бъдещи майки, е важно да знам какви изследвания са нужни и на какъв период от време за да се хване евентуална инфекция и да се лекува навреме, преди да е предизвикала преждевременно раждане.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 07, 2008, 13:57:25 pm
Мамита може ли да ми кажете колко дена държаха децата ви в неоантологията? И какви бяха причините за задържането?
Имаше ли някакви инфекции?
Разкажете нещо повече за престоя на децата ви в неоантологията.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Април 07, 2008, 14:14:54 pm
...ще е хубаво мамите на недоносени бебчета да споделят причините за преждевременното си раждане. ... Моя много близка приятелка роди в 34 седмица и 3 дни .... тя сподели, че е имала вътреутробна инфекция, която е предизвикала спукване на мехурите, плацентите са били заразени, бебетата имали пъпчици като се родили и няколко дни и тримата бяха на антибиотоци. Така й не й казаха как е лепнала тази инфекция. За мен, а предполагам че и за много други бъдещи майки, е важно да знам какви изследвания са нужни и на какъв период от време за да се хване евентуална инфекция и да се лекува навреме, преди да е предизвикала преждевременно раждане.

Тини, аз по-горе съм описала причините довели до преждевременно раждане. И аз бях с вътреутробна инфекция, навярно е проникнало замърсяване през влагалището, тъй като бях с разкритие повече от месец и околоплодният мехур беше буквално в цервикалния канал. Това предполагат докторите, но никой не може да ти каже на 100% какво е довело до инфекцията. Мехурът е с дебелина на цигарена хартия и много лесно могат да проникнат микроби.
За жалост, има въпроси, на които няма отговори.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 07, 2008, 18:57:17 pm
Причината за преждевременното ми раждане е почти като причините довели до преждевременното раждане на Милена-разкритие и прекарано инфекциозно заболяване довело до заразяване на плацентата. В неонатологията стояхме 9 дни(не ме приеха при Теди на 4-я ден).Не сестигна до кувьоз. На 4-я ден отказваше все още да се храни от шише и беше на косъм от сондата но на последния опит преди да вкарат сондата мъничето ми запозна да суче от биберона. И тако размина сондата. А късно вечерта ми разрешиха да му давам с шишето кърма(вместо АМ, което те му даваха). А на другия ден го пробвах на гърдата и той засука. На 9-я ден ни изписаха от неонатологията и ни пратиха в Дом майка и дете за качване на още малко тегло и от там ни изписаха на 6-я ден когато вече поехме към вкъщи. Да спомена, че Теди отказа за около една седмица да суче от гърдата и го храних с шишето с изцедена кърма. Но след седмица отново започна да суче на гърдата(и до сега е така)

Въпрос-за първия сок и кога?
Хайде която знае и има опит да каже кога е най-добре да се започне със сока при недоносени бебета и кога и как става захранването. В сряда сме при педиатърът и вероятно ще ми каже да давам вече сок но неонатоложката ми каза до 5 месеца само млечно хранене(кърма или АМ-ако не стига кърмата). Кажете какво знаете по въпроса-страх ме е да не му разбъзикам коремчето с тези сокове.

Анета разбира се, че ще пишеш как са мъничетата ти-за това реших да пусна тази тема за да може да споделяме грижите, притесненията и радостите около нашите рано родени бебчета.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 08, 2008, 12:46:54 pm
Ето ни и нас отново все още няма надежди да ни изпишат. От вчера момчето е с инфекция на гърлото, днес ми съобщиха че и момичето е заразено. Според тях така са докарани от окръжна. Иво е вече 2190 а Петя е спаднала 2140. Незнам какво да правя страшно много съм претеснена.
Чудя се дали да се подпиша и да си взема децата?
Имам чуството че скоро ще откача.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: lidia в Април 08, 2008, 13:31:08 pm
Ето ни и нас отново все още няма надежди да ни изпишат. От вчера момчето е с инфекция на гърлото, днес ми съобщиха че и момичето е заразено. Според тях така са докарани от окръжна. Иво е вече 2190 а Петя е спаднала 2140. Незнам какво да правя страшно много съм претеснена.
Чудя се дали да се подпиша и да си взема децата?
Имам чуството че скоро ще откача.
Миличка имай търпение. по добре да са при лекари който могат да реагират на време и да закрепнат дечицата. Ще си ги вземеш, знам че е трудно. Тези дни и на мен ми бяха най-голямия кошмар. Мисли за тях и дните който ще прекарате заедно. :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: jam в Април 08, 2008, 14:35:04 pm
janeta, съветвам те да прочетеш закованата тема от подфорума за хранене и захранване.
публикувала съм там една статия против соковете. особено пък при недоносени дечица, соковете като първа храна определено трябва да се избягват. Световната здравна организация препоръчва изключително млечно хранене до 6 месеца.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: sami в Април 08, 2008, 14:50:39 pm
aneta,пожелавам ти много скоро
всичко да свърши и да сте в къщи заедно здрави и щастливи!!!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 08, 2008, 15:46:54 pm
aneta сигурна съм, че много искаш да си вземеш куклите вкъщи. И аз исках и настоявах да ни пуснат. Но отговора беше категорично-НЕ! Казаха ми , че трябва да укрепне и да видят че качва и е със стабилни физически показатели. Иначе ако стане нещо какво ще правиш у вас ме попитаха те. И бяха прави. Нека се стабилизират и те ще ги изпишат. Спокойно миличка, всичко ще си дойде на мястото. Знам, че е адски трудно-пиши и ще споделяме и помагаме.

jam благодаря ти! Веднага ще прочета закованата темичка. Аз също до колкото успявам да се информирам разбирам, че при недоносените бебета захранването става по-късно на 6 мес. и че не се пропоръчва да се започва със сокове. Неонатоложката също ми каза, че поне до 5 мес. трябва да е изключително и само млечно хранене. Утре със сигурност педиатърът ще настоява да започна сок-вероятно или ще се скараме или аз ще й казвам че давам(ще я излъжа да не ми досажда). Утре предполагам, че ще му бият Хепатит Б-това е приема който се слага на износените бебета на 1 мес. На Теди още не му е слагана.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Април 08, 2008, 15:48:21 pm
Здравейте,да споделя,че и нашите бебета бяха в кувиози не е толко страшно.Момчето ми се роди 1980 г.,а девойката 2300 г. после и двете спаднаха и стояхме 16 дни в болницата.Почти до края на престоя те не си възстановиха теглото дори и от раждането и изведнъж ни изписаха на 2200.Така,че това с меренето в тези болици е много относително.Младежа 10 дни не ми го даваха защото не можеха да го захранят и беше със сонда като се закрепи малко ми го качваха и него в стаята като видяха,че се справяме със шишето ни изписаха и тримата.
Във вкъщи отначало беше трудно и малкия повръщаше,но вече е по-добре храни се и качва по 200г. на седмица,а девойката ми е качила 300г.за седмица проблема е,че се храним непрекъснато неможем да се справим с график на два часа и половина.

Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Април 08, 2008, 19:19:11 pm
Въпрос-за първия сок и кога?
Хайде която знае и има опит да каже кога е най-добре да се започне със сока при недоносени бебета и кога и как става захранването. В сряда сме при педиатърът и вероятно ще ми каже да давам вече сок но неонатоложката ми каза до 5 месеца само млечно хранене(кърма или АМ-ако не стига кърмата). Кажете какво знаете по въпроса-страх ме е да не му разбъзикам коремчето с тези сокове.

Жанетка, според книжката на проф. д-р Лиляна Трифонова, която нашата неонатоложка също много я хвали, при недоносени бебенца до 6-ия месец - само на млечна храна.

"По-късното захранване /след 6-ия месец/ се препоръчва в много европейски страни с оглед запазване на кърменето за по-продължителен период.
.....Захранването започва по-късно.
Детето се захранва най-напред с млечна каша, тъй като тя е по-лесно смилаема. Най-подходящи са готовите млечно-оризове каши. Те не съдържат глутен. Оризовото нишесте е лесно усвоимо" ..... и т.н. и т.н.

Жанета, съгласявай се привидно с твоята педиатърка, а пък прави каквото ти казва неонатоложката. И Миша я следи същата неонатоложка, която я следеше в болницата.
На нея и направиха и 2те ваксини хепатит още в болницата.

Анета,
спокойно, не се притеснявай толкова. Нужно е много търпение. Наистина, много. Аз имах нагласата, че Миша ще стои в болницата около месец или до датата на термина.
Така че, въоръжи се с търпение. С теб сме.

Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 09, 2008, 09:03:33 am

Анета,
спокойно, не се притеснявай толкова. Нужно е много търпение. Наистина, много. Аз имах нагласата, че Миша ще стои в болницата около месец или до датата на термина.
Така че, въоръжи се с търпение. С теб сме.


[/quote]

Благодаря Милена. Знам че е нужно много търпение. Мога да го имам ама ако от болницата ми дават по-точна информация за децата ми. А и като ми кажат че нещо не са добре както вчера например че имали някаква инфекция питам ги аз каква е те ми викат не е страшна. Не е за тях а на мен питат ли ме какво ми е как са чуствам. Това ме кара да си мисля че не ми гледат добре децата. Днес ще ходим да ги видим и като се върнем ще пиша какво сме разбрали.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: jam в Април 09, 2008, 09:21:31 am
Анета, моят син беше 15 дни в интензивно отделение на неонатология, от които 10 дни в кувьоз на изкуствено дишане, въпреки, че не е бил недоносен.
познати са ми твоите терзания. обикновено лекарите и персоналът в интензивните отделения са много заети и пестеливи на думи. разпитвай постоянно, къде когото хванеш, така ще си сглобиш картинката. опитай се да завържеш приятелство с някоя сестра, с цената на малки почерпки.
в никакъв случай не е по-добре изписване, докато лекарите не кажат ДА.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 09, 2008, 09:35:45 am
Милена благодаря за инфото. Четох и закованата тема за захранването-е още не съм стигнала края защото е над 20 стр. От думите ти разбирам, че първото с което ще трябва да започнеем не е сока от ябълка и морков а е млечна каша-така ли? А сока кога ще се въведе? Ти от коя книжка четеш тези неща, как точно се казваше тази книжка-мисля, че се сещам коя е. Ще трябва да тичам да си я взема щом казваш, че има хубави неща в нея.

Анета ще чакаме включване от теб да кажеш как са бебките и дано ни зарадваш с новини за скорошно изписване. Джам е права, че лекарите в интензивното са много заети. В това се обедих лично от едноседмичния престой с Теди там. От всякъде пищят апарати и постоянно се тича нанякъде и дори и за миг не се сяда. Когато човек го види с очите си тогава разбира. Те само до обяд не могат да направят визитациите да не говорим за останалите куп неща като изписвания, свиждания, инфо по телефона, храненето, следене на апарати, ваксини, системи, документи, тоалет на бебетата и много други.......Изчакай да се стабилизират и от интензивното веднага ще ги изпишат-те нямат полза да ги задържат без причина, а напротив-бъди сигурна че и те искат бебетата да се стабилизират по-бързо и да ги изпишат.

Аси радвам се, че бебчетата са си вкъщи. За режима не се притеснявай много скоро те ще си го регулират. Давай им да папкат когато поискат и остави лекарските глупости(ако някой ти каже) да пропускаш нощем едно хранене и да даваш вода. В това не виждам логика-уж да му почине стомахчето и майката да почине. Ами то като е гладно и му дадеш вода вместо да заспи ще реве от глад и бълбукащ с вода корем. И нито бебето ще спи, нито майката. По- добре като е гладно аз му давам за 10-тина мин да суче и той заспива спокоен и сит.


Ох, мимичета да ви се оплача-Теди е със сополи от снощи. През ноща носът му направо свиреше и доста му пречеше да спи защото от време на време проплакваше. Аз го чистих с клечка за уши и ако знаете какви цивки изкарвам. Днес трябва да го водя наобяд на консултация. Баткото и той е за лекарката защото кашля а времето тук е ужасно-вали и много духа. Мъжът ми е извън града и няма кой да ни закара до болницата. И в този дъжд и вятър с двамата малки не зная как ще ида. Чудя се дали педиатърът ще се навие да дойде до вкъщи а датата за консултацията да я променим за някой от другите дни. Толкова ми омръзна вече това студено грипно време......Пазете бебоците и дръжте всички настрани от тях.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mishanta в Април 09, 2008, 09:38:29 am
Анета мила :bighug:, знам как се чувстваш и ти пожелавам бързо да наддадт Мишлетата и да си ги вземеш у дома!
Ох, това с невъзможността да ги виждаш и недаването на информация ме побърква просто!
На мен всеки ден ми казваха как е, аз питах постоянно и ми даваха отговори дори и на най-лаишките въпроси!
Ако не бяха педиатрите и акушерките, и основно д-р Масларска, полудяването ми беше сигурно!

Аз родих моя Митак в 36 седмица и 5 дни- 2970 и 49 см и се водеше недоносен!
Казаха ми, че бебетата родени преди 37 седмица ги водят недоносени!
Аз получих контракции, тоновете му бяха лоши и ме приеха за спешно секцио.
При всички изследвания дето си правих през и към края на бременността се оказа,
че съм развила вагинална инфекция, която е предизвикала раждането!
След раждането което също беше проблемнно, той не разтвори дробчета веднага и беше в кувиоз 6 дни
на един уред за подаване на кислород ЦИПАП и аз го хранех в кувиоза с коластрата, а послсе и с кърмата която цедях!
И понеже престоя в болницата е само 5 дни бях обезумяла че ще ме изпишат, а той ще остане там, просто полудявах.
След като го изведоха от кувиоза беше в интензивния сектор още два дни,
после още два с мен в стаята и като се увериха че наддава и билирубина е в норма след престой общо 9 дни ни пуснаха! В къщи всичко си дойде на мястото!

Много скоро Анета и вие ще си бъдете у дома и заедно!
И щастието ще бъде пълно!
 yahoo_17Късмет и Сила за Мишлетата!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: sami в Април 09, 2008, 13:36:30 pm
Анета,аз също ти съчувствам,знам какво е!
Аз родих в 35 седмица и 3 дни!Термина ми беше края на септември,началото на октомври,
а те се родиха на 10 септември!
Моите бебенца бяха 2,250,и 2,380 кг,и двете по 47 см.!
В болницата дето родих бебетата ги носеха на майките да ги кърмят.
Моите обаче бяха 8 дена в "монада за наблюдение"!Това е една стая,
дето ги гледат непрекъснато по малките бебета,не са били в кувиози,
но ми казаха че не знаели да ядат от бибата,а там ги гледаха непрекъснато!
Даже два дена им бяха сложили катетър през нослето да ги хранят!
Ходех и аз там през три часа да ги храня с бибата!
Мен ме изписаха на 6 ден,а тях на 8-я.Беше ми страшно мъчно да се
прибера в къщи без тях,но трябваше да останат,така ми казваха,а
може би искаха да "ми вземат повече пари" де,за тия 8 дена платихме
още 2 400 евро.Но след като казват лекарите,няма начин,трябваше да останат!
Като ги изписаха си ядеха много добре,даже се чудех на думите "не знаят да ядат" 8O :?
Та миличка,пожелавам ти много скоро всичко да свърши,и да се
приберат мишлетата у дома!
После ще бъде различно,колкото и да е в къщи и бебетата ще свикнат,
ще са по спокойни и няма да има никакъв проблем!
Късмет!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: z22 в Април 09, 2008, 23:49:01 pm
Анета мила ,дано скоро малките мишлета си бъдат при мама и тати.
  Аз родих Георги в 34 или 36-та седмица заради високо кръвно.Така и не разбрах,защото първият ми термин беше 5.04 , а след втората ФМ ми казаха 22.03(нали съм с много дълъг цикъл и по него не може да се определи).Бебо обаче беше 4045 гр.,та не знам в такъв случай дали се носи недоносен.
 На вторият ден започна да става много неспокоен и ревеше постоянно,но нали беше все при мен,а лекарите тук в Белгия не минават по визитации и нямаше кой да го види.Аз казах на сестрата за това и му измериха температурата -оказа се ,че има и то висока.Казаха,че уж била от това,че е ревал доста време. 8OНа другият ден пак имаше и беше един отуснат-чак тогава взеха да му правят изследвания и го претеглиха.За 2 дни беше свалил 500 грама.Оказа се,че има и много ниска кръвна захар.Взеха го в кувьоз и му пуснаха и системи.Стоя 5 дни.Аз имах право да ходя по всяко време и да стоя колкото искам при него и това ми беше утехата,но не можех да разбирам особено какво е състоянието му.Тук почти никой не говори английски,а аз не знам френски.Пуснаха ни на 7-мият ден и то по мое желание,но ходихме на изследвания и след това,ащото билирубинът му беше над допустимото.
 Бях толкова отчаяна тогава.А като гледах другите бебенца в кувьозите ,колко бяха мънички и си мислех,че сигурно не бих издържала,ако някое от тях беше моето бебе.

Радвам се,че всичко отмина и сега растем и хубавеем. :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: taurus в Април 10, 2008, 09:05:28 am
Имаме следния проблем. Като недоносени бебета ни захраниха с АМ Нестле Пре НАН и ни казаха като направим 3 кг. да го сменим. Вие какво мляко давате на бебчетата, че се чудя с кое да купя?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Април 10, 2008, 09:18:13 am
Имаме следния проблем. Като недоносени бебета ни захраниха с АМ Нестле Пре НАН и ни казаха като направим 3 кг. да го сменим. Вие какво мляко давате на бебчетата, че се чудя с кое да купя?
Таурусче, първо, да уточня, че Миша е на кърма и на АМ, защото за недоносени така се налага да се дава АМ като добавка. Започнах с Алфаре това е специално за недоносени и с него беше хранена в Неонатологията. Така препоръча нашата док, която я следеше в интензивния сектор. Като мине тегло 2100, продължавам с Аптамил премиум до като стигне 2500. След това - Аптамил, а ако кърмата е достатъчно, може и без добавка.

От думите ти разбирам, че първото с което ще трябва да започнеем не е сока от ябълка и морков а е млечна каша-така ли? А сока кога ще се въведе? Ти от коя книжка четеш тези неща, как точно се казваше тази книжка-мисля, че се сещам коя е.
Жанета, книгата се казва "Хранене на бебето", автор е проф. д-р Лиляна Трифонова на издателството на сп. Мама. Бях я купила от м-н "Штъркел". Не зная дали го имате във вашия град. Педиатрите, определено, я препоръчват. Ако искаш, ще ти я купя и ще ти я пратя по куриер.
В петък ще идва неонатоложката ни и ще я питам относно тези пресни сокчета. Вчера на консулт. ДжиПи-то каза вече да ги започвам. Аз се съгласих, но само привидно. Ще си слушам неонатоложката и ще ти пиша и на теб.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 10, 2008, 10:26:45 am
Здравейте и от мен. Вчера ходихме и видяхме нашите две сладки бебета. Видимо са добре, но са на антибйотик заради белите дробчета до петък ще са така. Док. ни успокой че са добре хранят се но все още Иво е мързелив. Вече са по 2250 и 2270. Моля се в понеделник или вторник да ми кажат че ще ги изпишат.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 10, 2008, 10:33:56 am
Таурусче, когато стана време да ни изпишат кърмата ми беше пред спиране(от притеснения, че Теди отказа да суче) и лекарката, която ни изписа също ни препоръча Аптамил или Нутрилон. За недоносени имената са както ти си написала- Аптамил премиум и Пре-нутрилон-Ненатал(тези са за тегли до 2500 гр.) След това-Аптамил и Нутрилон 1. Като пренутрилона се дава на деца с тегло над 1500 гр. и може и със сонда. Лекарката ми предложи тези две АМ. Като ми обясни, че аптамила е по-скъп и разликата е в това че се пропоръчва за деца със склонност към алергии. Лекарката обстойно ме пита за това от какво съм боледувала след, което каза че няма проблем да ползваме Пре-Нутрилон. Ние купихме Пре-Нутрилон(но слава богу кърмата ми се върна с чайове и спокойствие), а след седмица Теди засука така, че АМ не сме го ползвали.
Таурус-или Аптамил или Нутрилон 1(и двете са добри)

Вчера ходихме на консултация и да се похваля-малкото ми слънчице е вече 5 кг. и 59 сл(а се роди 2.100 кг. и 44 см.) Малкото ми слънчице е станал вече бузуранчо и се смее. Толкова е приятно да го виждам как расте-като знам колко малък и сбръчкан беше. Сополките от вчера намаляха(дори и спряха) Но отложиха Хепатит Б-втори прием заради тези сополки. А лекарката ми вика: Нали вече пие сок? (при условие, че на предната консултация ми каза, че е малък и му е рано) Казах й че не му давам нищо освен кърма. А тя вика да почвам. Отговора ми беше, че му е рано и че ще изчакам още поне 2 мес. със захранването. Е, педиатърът не възрази!

Анета, миличка кажи как са мъничетата? Кажи как мина вчера посещението ви при тях и какво казват лекарите-ще има ли скоро изписване? Целувки за бебоците и да растат бързо, бързо!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 10, 2008, 10:37:46 am
Анета, явно сме писали едновременно. Радвам се, че бебчетата са добре. Те като спрат да им вливат антибиотик и ще ги пуснат за изписване. Теди го изписаха с тегло 2.195 кг. Скоро ще чакаме хубави новини от теб-че всички сте заедно у дома.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Април 10, 2008, 10:40:54 am
Ние също сме на Пренан,а вече сме почти по 3 кг.аз ще питам детската лекарка кога да го сменяме с нещо друго.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 10, 2008, 10:46:17 am
Да Жанета писали сме по едно и също време, но нищо. Съжалявам момичета че незнам как да къча снимки на бебоците защото незнам как става.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 10, 2008, 10:52:49 am
Миленче мисля, че съм я виждала книгата в една книжарница. Днес ако не забравя и ако излизаме ще проверя. Тук при нас отново духа много силен вятър и аз умирам от страх да не простудя Теди. А ако не я намеря ще ти пиша да ми я вземеш, а аз ще ти пратя паричките. За тези сокчета е много рано дори и за Теди, който стана на 3 мес и е 5 кг. Неонатоложката каза поне до 5 мес само млечно хранене. Ние ще ходим до Плевен при нашата неонатоложка към края на другия месец(точно преди да направи 5 мес.) и тогава тя ще ми обясни с какво и как ще захранвам. Но в закованата тема за Хранене и захранване пише, че при недоносени бебета първото, което се дава не е сок, а млечна каша. Благодаря на мишанта за материала, който ми прати. Миленче отскочи до закованата тема и непременно пиши какво ти препоръчва неонатоложката. Но да знаеш, че Миша е много, много малка за сок.

Хайде някой да обясни за качването на снимки в профила! Аз не съм сигурна, че ще кача снимка защото свекито се рови насам-натам и може да прочете някой жлъчен коментар :D по неин адрес(а със снимки на децата, които се виждат съм лесно разпознаваема от тези за които искам да бъда скрита :wink:)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 10, 2008, 13:06:43 pm
(http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=5572622)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 11, 2008, 18:32:24 pm
Здравейте мамита, нещо изоставаме с темата май ми се струва. Днес ми казаха че на Петя са и спрели антибиотика и системата а иво ще го подържат още 3 дена. Да се надяваме понеделник вторник да се гушкаме вече. За килограмите немога да ви кажа защото от 2 дена не ги знам или по точно не са ми казани.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Април 11, 2008, 19:24:23 pm
Жанетка,
днес идва нашата неонатоложка. Ето какво каза тя по повод въпросните сокчета.
Да, можем да даваме от втория месецкоригирана възраст. Нали знаеш, това е възрастта според вероятния термин за раждане. А другото е календарна възраст. В лентичките ни стои календарната възраст на децата ни, а според коригираната възраст Михаела е на 4 дни, тъй като трябваше да се роди на 07.04. След 7ми май мога да започна с по 1 лъжичка сок. А на Теди вече може да му се дава.
И така, павим сок от моркови и ябълки и даваме първия ден една лъжичка, после 2, докато стигнем до 30-40мл. Иначе, другото си остава - до шестия месец - изключително млечно хранене.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: StefiZ в Април 11, 2008, 19:27:30 pm
дадеш ли сок вече не говорим за изключително млечно хранене :wink:
не се дават вече сокове, има много писано по темата, има и в закованата в подфорум захранване, прочетете моля ви преди да давате сокове на 2 м. бебета.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: jam в Април 11, 2008, 19:54:31 pm
вижте, майчета...
много ми е притеснено от факта, че точно вашата групичка - майките на недоносени бебенца - подхождате така лековато към захранването на децата си.
опитах се да ви насоча да прочетете, знам, че няма много време, но поне ни чуйте нас, които сме минали по тоя път и сме се информирали доста.
разберете - не се захранват бебета на 2 месеца. не се дава сок на деца под 1 годинка. даването на сок е захранване. тези неща са отречени от съвременната педиатрична наука. соковете са концентрирана киселина, която е ужасно вредна за неразвития стомашно-чревен тракт на малкото бебе, особено на недоносеното! ще берете ядове с колики, алергии и други подобни!
само в България май все още може да се срещне педиатър, който съветва да се започва със сокчета от 40-тия ден на бебето. съжалявам, че сте попаднали на такива, но бъдете по-отговорни - заради дългочаканите и изстрадани ваши бебенца, моля ви!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mini в Април 11, 2008, 20:16:32 pm
с право може да ви е страх да захраните на такава възраст децата си
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Shakira25 в Април 12, 2008, 00:41:56 am
Сори ,4е се намесвам в теми4ката ви ,но въпреки ,4е моето бебе се роди доносено(2750г и 48 см),не давам сок4ета и нямам намерение , има много инфо в нета ,жалко за бг педиатрите и неонатолозите :(,но поне  такива въпроси(без да е нужен преглед и оглед на бебето-имам впредвид) може да ги зададете на бърди,jam много правилно ви  го е написала .Не мислете за захранване о6те от сега има време и за пурета и за ка6и и за вси4ко :wink:.Радваите им се и ги гу6каите ,4е толкова бързоооооо минава това време и ми липсват толкова моменти от преди 4 месеца и съ6тевременно съм толкова 6тастлива на прогресите и  :D.

Миленка дано Ми6аната ви бързо навакса и вси4ки останали бебенца със ниско тегло
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 12, 2008, 15:25:10 pm
Хайде малко материал по темата за соковете и за захранването. Копирам материала от Мамата. Има много интересни мнения и препоръки:

Извадки от становището на Американската академия по педиатрия относно употребата и злоупотребата с плодовите сокове в педиатричната практика
(със съкращения)

(RE0047)
01 Май 2001

Въведение
В историята на педиатрията, плодовите сокове се препоръчваха от педиатрите като източник на витамин С и на допълнителен източник на вода за здравите бебета и малки деца. Плодовите сокове се представят като здравословен, естествен източник на витамини и в някои случаи калций. Соковете имат приятен вкус и децата с готовност ги приемат. Въпреки че консумацията на сокове има някои предимства, тя носи и потенциални вредни ефекти. Педиатрите трябва да са добре запознати със соковете и да информират родителите и пациентите за правилната им употреба.

Състав на плодовия сок
Основната съставна част на соковете е водата. Въглехидратите, вкл. захароза, фруктоза, глюкоза и сорбитол, са следващата най-голяма съставна част на соковете. Съдържанието на въглехидрати варира от 11 гр на 100 мл (0,44 ккал/мл) до над 16 гр на 100 мл (0,64 ккал/мл). Кърмата и повечето адаптирани млека съдържат 7 гр въглехидрати на 100 мл.

Соковете съдържат малко протеини и минерали. Соковете, обогатени с калций (каквито у нас няма), съдържат приблизително толкова калций, колкото млякото, но не съдържат другите хранителни вещества, намиращи се в млякото. Някои сокове съдържат голямо количество калий, витамин А и витамин С. Някои сокове са обогатени с витамин С. Витамин С и флавоноидите в соковете могат да имат дългосрочен здравословен ефект като намаляване на риска от рак и болести на сърцето. Соковете, съдържащи аскорбинова киселина, могат да увеличат усвояването на желязото до два пъти.

Усвояване на въглехидрати от плодовия сок
Четирите основни захари в соковете са захароза, глюкоза, фруктоза и сорбитол. Захаозата се разпада на глюкоза и фруктоза. Глюкозата се усвоява от организма лесно в тънките черва. Усвояването на фруктозата се подпомага от подходяща концентрация на глюкоза в сока. Максимално усвояване има, когато фруктозата и глюкозата са в съотношение 1:1. Сорбитолът се усвоява бавно чрез пасивна дифузия. Резултатът е невъзможност, той да бъде абсорбиран. Въглехидрат, който не бъде усвоен в тънките черва, ферментира в част от дебелото черво, наречена колон. В резултат от ферментацията се получават водород, въглероден диоксид, метан и късоверижни мастни киселини. Част от тях се реабсорбират в дебелото черво, но неусвоените натоварват храносмилателния тракт. Недоброто усвояване на въглехидратите в соковете може да доведе до хронична диария, метеоризъм, подуване и коремни болки. Най-често срещаната причина за това са фруктозата и сорбитолът, но е важно и съотношението на различните въглехидрати. По тази причина много лекари препоръчват соковете за лечение на запек.


Сокът в хранителната пирамида
Плодовете са една от петте големи хранителни групи в Хранителната пирамида. Препоръчва се децата, консумиращи приблизително 1600 ккал/ден (в зависимост от ръста, 1-4 години) трябва да получават 2 порции плод и тези, консумиращи 2800 ккал/ден (в зависимост от ръста, 10-18 години) трябва да консумират 4 порции плод. Половината от тези порции могат да се осигурят под формата на плодов сок (не плодови напитки). 170 мл плодов сок е еквивалентът на цял плод. Килокалория след килокалория, плодовият сок може да бъде изконсумиран по-бързо от целия плод. Да се разчита на плодовия сок, вместо на цял плод, да осигури препоръчителния дневен прием на плодове, не насърчава поведение при хранене, което се асоциира с консумацията на цели плодове.

Бебета под годинка
Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва, на деца до 4-6 месечна възраст да се дава само кърма. За майки, които не могат да кърмят или са избрали да не кърмят, може да се използва готово адаптирано мляко и то е пълноценен източник на храна. Няма нужда от допълнителни хранителни вещества. Няма показания да се дават плодови сокове на деца под шестмесечна възраст. Даването на сокове преди захранването с каши и пюрета може да доведе до заместване на кърмата със сок и в резултат от това – до намален прием на протеини, мазнини, витамини и минерали (желязо, калций и цинк). Недохранването, прехранването и ниският ръст се свързват с прекомерната употреба на сок.

На приблизително 4-6 месеца храната на бебето може да бъде обогатена с каши и пюрета. Добър избор за първа храна са обогатените с желязо каши или пюрираното месо. Кариесът също е свързан с употребата на сок. В миналото съществуваше загриженост, че бебета, на които се дава портокалов сок, могат да развият алергия от него. Появата на обриви при някои бебета след приемане на прясно изцеден портокалов сок е по-вероятно реакция на контактен дерматит, който може да се отдаде на маслата в корите. Причина за диарията и за други гастроинтестинални симптоми е вероятно недоброто абсорбиране на въглехидратите. Въпреки че в ранните години от живота могат да се развият алергии към плодове, те са рядкост.


ЗАКЛЮЧЕНИЯ
1. Плодовите сокове нямат хранителна стойност (не носят ползи) за бебетата под 6 месеца.
2. Плодовите сокове нямат хранителна стойност по-висока от тази на плодовете за децата над 6 месеца (да се предпочитат целите плодове – на пюре или малки парченца – пред соковете).
3. Натуралният сок (100%, без добавки) може да бъде здравословна част от добре балансирана диета. Плодовите сокове с добавки (от захар и др.) обаче не са равностойни по хранителната си стойност на 100% плодови сокове.
4. Соковете не са подходящи при лечение на обезводняване или диария.
5. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с проблеми в храненето (прехранване или недохранване).
6. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с диария, метеоризъм, подуване на корема и зъбен кариес.
7. Непастьоризираният сок може да съдържа патогени, които могат да причинят сериозни заболявания.
8. Разнообразието от плодови сокове, дадени в подходящо за възрастта на детето количество, е малко вероятно да причини някакви проблеми.
9. Соковете, обогатени с калций, са биоекивалентен източник на калций, но в тях липсват другите хранителни вещества, намиращи се в кърмата, адаптираните млека или кравето мляко.


ПРЕПОРЪКИ
1. Соковете не трябва да бъдат включвани в диетата на бебетата преди навършване на шест месеца.
2. На децата не трябва да се дава сок от шише или в лесно преносими покрити чаши, които им позволяват лесно да пият сок през целия ден. На бебетата не трябва да се дава сок преди заспиване.
3. Приемът на плодови сокове за децата от 1 до 6 години трябва да бъде ограничен до 120-180 мл на ден. За децата от 7 до 18 години, приемът на сокове трябва да бъде ограничен до 220-360 мл.
4. Децата трябва да бъдат насърчавани да ядат цели плодове, за да покриват дневните си нужди от плодве (2 порции на ден).
5. Бебетата, децата и възрастните не трябва да консумират непастьоризиран сок.
6. При оценяване на положението при деца с проблеми в храненето (прехранване или недохранване), здравният работник трябва да определи количеството сок, което те консумират.
7. При оценката на деца с хронична диария, силно изявен метеоризъм, абдоминални болки и подуване, здравният работник трябва да определи количеството сок, което те консумират.
8. При оценка на зъбния кариес, трябва да бъдат определени количеството и начините (от шише и др.) на консумиране на плодов сок.
9. Педиатрите трябва да обсъждат проблема с плодовите сокове и плодовите напитки и трябва да образоват родителите за разликите между двата вида.

П.П. Зная, че текста е дълъг но е полезен!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: jam в Април 12, 2008, 21:20:00 pm
точно към тази статия ви насочвах. аз съм я копирала в първите страници на закованата тема в подфорум "хранене и захранване на нашите бебета".
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Април 12, 2008, 21:31:58 pm
taurus,ходих при нашата педиатърка тя каза,че след като минем 3 кг. минаваме на НАН 1.Хубаво е ако бебенцата са свикнали с млякото на Нестле НАН да не се сменя още са много мънички и по добре да не се рискува и да се сменя млякото.На мен девойката ми е вече 2950,а момъка малко по лек.Пиши вие как сте.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: iliana_k в Април 13, 2008, 15:38:15 pm
Здравейте и от нас мили мамчета!  :D Жанета, много хубава и полезна тема! Знаете че и моите дечица са недоносени, въпреки че се справиха повече от отлично за гестационната си възраст.
За съжаление изобщо нямам време дори да влезна да почета в сайта. С татенце сме самички и се редуваме да поспим всяка възможна минута. Справяме се много добре засега.
Обещавам тези дни да напиша и нашата история.
Димитър вече минава 3,800кг. , а Елица 3,500кг. Ядат като змейове и наддават по над 400гр. на седмица.

Танче,използвам случая да ти отговоря и  аз за АМ. Ние в болницата бяхме на Фризолак прематюр и след като станахме на 3кг минахме на Фризо 1.
 Ама как пък ги направихме адашки нашите мацки?! :lol:

Анета, дано скоро дечицата ти бъдат при теб! Знам че ти е тежко, но имай търпение, по-добре е да са под наблюдение и скоро да ги изпишат. Кураж!

Миленче, миличка, много съжалявам за това което ти се е слечило. Прегръщам те силно.     

Целувки на всички   
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: taurus в Април 13, 2008, 20:15:53 pm
Ама как пък ги направихме адашки нашите мацки?! :lol:  
Така си е Илиянче. Елица - хубавица.
Иначе ние минахме на "Милумил 1". За сега съм доволна пък ще видим.

Анета хайде миличка с нетърпение ще чакаме снимки от вашето изписване. Кураж малко остана.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 13, 2008, 21:06:13 pm
Ама как пък ги направихме адашки нашите мацки?! :lol:  
Така си е Илиянче. Елица - хубавица.
Иначе ние минахме на "Милумил 1". За сега съм доволна пък ще видим.

Анета хайде миличка с нетърпение ще чакаме снимки от вашето изписване. Кураж малко остана.

Здравейте за съжаление нас още не са ни изписали и няма как да ви покажа снимки от изписването. Вече загубих вяра и надежда че някога ще си ги прибера. Незнам и аз какво да кажа вече. Утре ще видим какво ще каже докторката.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Април 14, 2008, 10:22:58 am
Привет, момичета.
Аз от няколко дни търся АМ Аптамил премиум и не мога да открия. Накрая го поръчах в една аптека, които са мои познати. Е, да ама те ми доставиха Нутрилон 1, като ми казват, че това било новото наименование на Аптамил Премиум. Но неонатоложката ми твърди, че не е така. Именно тя ми препоръча точно това АМ. На Нутрилона-а пише, че е за деца от 2500г нагоре. А на мен ми трябва такова АМ, което да е за деца от 2100г до 2500г, защото Миша в момента е 2200г.
А, ако става въпрос, дори мисля да я караме само на кърма, след като мине 2500г.
И така, този Нутрилон 1 си го имам тук, а не ми е нужен.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Април 14, 2008, 19:02:52 pm
Миленче, това което твоите познати от аптеката са ти казали не е вярно-Аптамил и Нутрилон са два различни вида АМ. Нутрилон 1 е за бебета над 2500гр., а за недоносени бебета името му е Пре-Нутрилон(ненатал). А ти имаш ли кърма, защо й даваш АМ ако имаш кърма? Теди беше 2000кг. на 4-я ден след ражднето и ми казаха да си му давам с шишето кърма. А на другия ден засука от гърдата. Миличка ако имаш кърма и давай и изобщо не се занимавай с АМ. Кърмата е най-полезна за бебето(и особено много за несоносените)

Анета къде се губиш днес, кажи какво казаха лекарите? Ще има ли скоро пълна къща :wink:? Как са бебчетата, наддават ли добре на тегло?

Илиянче, Таурус целувки и за вашите бебчета. То е ясно, че когато се появи бебе вкъщи няма много свободно време, но кажете как са вашите бебоци.

Теди още е със сополки и от петък вечерта кашля. В събота ходихме до спешния център(педиатърът има договор с тях извън работно време) и му изписаха за отхрачване Мукосулван. А двес педиатърът добави и Оспамокс-няма начин с тази калица. Дано бързо всичко да мине, че този грип ми омръзна.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Април 14, 2008, 20:11:35 pm
Миленче, това което твоите познати от аптеката са ти казали не е вярно-Аптамил и Нутрилон са два различни вида АМ. Нутрилон 1 е за бебета над 2500гр., а за недоносени бебета името му е Пре-Нутрилон(ненатал). А ти имаш ли кърма, защо й даваш АМ ако имаш кърма? Теди беше 2000кг. на 4-я ден след ражднето и ми казаха да си му давам с шишето кърма. А на другия ден засука от гърдата. Миличка ако имаш кърма и давай и изобщо не се занимавай с АМ. Кърмата е най-полезна за бебето(и особено много за несоносените)
Жанетка,
утре ще си взема от болницата с малко връзки една кутия Аптамил.
Аз Миша си я кърмя, но замествам 2-3 от храненията с АМ, т.е. давам го един вид като добавка. Това е по препоръка на неонатоложката. Все пак в тези АМ има доста витамини и всичко, каквото трябва.
Кърма имам за сега, но е малко. На този етап стига, но за по-нататък няма да стига.

Хайде, оздравявайте скоро.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: eleonor в Април 14, 2008, 23:25:34 pm
Анета, дано скоро сте си в къЩи вси4ки
Джам Жанета благодаря ви за статията :bighug:
аз си мислех като си дойда в България и да по4на със сок4етата до няколко дни, заЩото тук до 6 ти месец ниЩо не  дават освен кърма или ам
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 16, 2008, 11:35:53 am
Здравейте и от нас. Как сте. да ви се похваля вчера ми изписаха Иво и сега си е в нас и се гледаме. А Петинката след 2 дена да се стабилизира и тя и скоро ще си е в нас.Толкова съм щаслива.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: pimi в Април 16, 2008, 12:01:25 pm
Здравейте и от нас. Как сте. да ви се похваля вчера ми изписаха Иво и сега си е в нас и се гледаме. А Петинката след 2 дена да се стабилизира и тя и скоро ще си е в нас.Толкова съм щаслива.

Поздравления!
Дано скоро и малката Петя да се прибере в къщи!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mishanta в Април 16, 2008, 12:09:54 pm
Ех, Анета....прегърни този юнак, на юнаците....
Малко остана и ще сте всички заедно....
Скоро и Петя да си вземеш и да се успокой майчино ти  :heartbeat:!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Април 16, 2008, 13:53:16 pm
Ех момичета утре отиваме да си вземем и Петя  :balk_46:
Колко много хубави новини за толкова кратко време.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: taurus в Април 16, 2008, 14:11:19 pm
Анета все чудесни новини - браво. Айде чакаме снимки и на твоя комплект  :wink: :wink:

А иначе да се похваля - ние вече сме около 3300. И иначе си се мъчим доста с коликите и едната като се успокои почва да плаче др. ама какво да се прави - пак много си ги обичаме  :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: lidia в Април 20, 2008, 14:14:06 pm
Анета много се радвам че вече сте заедно  :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Май 12, 2008, 08:36:16 am
Привет, момичета!
Къде се загубихте? Надявам се, че всички сте здрави и ви няма тук, защото сте по разходки.

Анета, предполагам си твърде заета с грижите по близнаците.

Жанета, намери ли си онази книжка и искаш ли да ти я взема?

Последно говорехме тук за захранването. И аз благодаря за статиите. В крайна сметка, като попрочетох и тези статии, и други в мрежата, реших, че и аз ще последвам американската школа и ще захраня Михаела на 6 навършени месеца. За сега я караме само на кърма /за щастие, кърмата ми се увеличи, благодарение на лактогонния чай/ и малко чай от копър на Хипп.

Споделете, моля ви, при вас ваксините на календарна възраст ли ги правите или на коригирана? Ние ще ги правим на коригирана възраст. А кога ви биха БЦЖ-то? При нормално износеените деца го правят още в болницата до 48 часа след раждането, мисля, че така беше. А на Миша го правихме на 2 месеца, на така и питах от какви съображения се прави толкова късно.
Кога започнаха коликите и кога привършиха?
При Миша коликите започнаха на около 25-26 дни и все още я мъчат. Вече се чудя до кога ще трае това? 
Кога си изправи главата детето? Миша вече си я задържа изправена. :)

Споделете това - онова.
Дано всички сте здрави!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Май 13, 2008, 09:37:08 am
Привет, момичета!
Къде се загубихте? Надявам се, че всички сте здрави и ви няма тук, защото сте по разходки.

Анета, предполагам си твърде заета с грижите по близнаците.

Жанета, намери ли си онази книжка и искаш ли да ти я взема?

Последно говорехме тук за захранването. И аз благодаря за статиите. В крайна сметка, като попрочетох и тези статии, и други в мрежата, реших, че и аз ще последвам американската школа и ще захраня Михаела на 6 навършени месеца. За сега я караме само на кърма /за щастие, кърмата ми се увеличи, благодарение на лактогонния чай/ и малко чай от копър на Хипп.

Споделете, моля ви, при вас ваксините на календарна възраст ли ги правите или на коригирана? Ние ще ги правим на коригирана възраст. А кога ви биха БЦЖ-то? При нормално износеените деца го правят още в болницата до 48 часа след раждането, мисля, че така беше. А на Миша го правихме на 2 месеца, на така и питах от какви съображения се прави толкова късно.
Кога започнаха коликите и кога привършиха?
При Миша коликите започнаха на около 25-26 дни и все още я мъчат. Вече се чудя до кога ще трае това? 
Кога си изправи главата детето? Миша вече си я задържа изправена. :)

Споделете това - онова.
Дано всички сте здрави!


Здравейте и от нас. Да за съжаление все ни ми остава време да седна пред ком. и ми е много мъчно за вас. Милена при нас ваксините са на коригирана възраст. Иво и Петя също си държат главите изправени когато ги обърна по корем.Да ви се похваля вече сме по 3400 и 3300кг.
Искам да ви попитам вие как се справяте с коликите при Петя са много силни. Милата като се напъне и згъне чак се изчарвява и то доста много става на домат. Пробвах с топла кърпа с бебинос с копър и нищо не помага. Направо е ужас. Толова ми е жал като ги гледам как се мъчат.
Мен също ме интересува за коликите кога свършват.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Май 13, 2008, 17:19:52 pm
Анета,
Михаела също има ужасни колики. Пробвах какви ли не капки: саб симплекс, еспумизан л, колийф - нищо не помага. И тя става като домат червена от рев и не може да се нахрани.Старая се да избягвам всички храни, които биха и навредили и пак няма спасение. Гушкам я, със сешоара също пробвах - ами, в момента, в който го изключа и пак ревва. В някои дни няма проблеми, а в други се накъсва.
От днес почвам нови капки Ентерокинд. Да видим ще помогнат ли.
А относно мускулния тонус - тя Миша и като е изправена в мен пак си държи сама главата вече.

Не знам Жанета къде се изгуби.?....
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Май 14, 2008, 10:40:20 am
Миленка я кажи вие как ще започнете захранването по коригирани месеци или на колкото са си. И разкажи ми повече с какво се почва най напред. Че аз много съм боса по тия неща и все се рова нещо да прочета ама не ме задоволява. Говорих с пегито тя казва че щом на петя не и стига яденето ще се започне с всичко по рано.
В момента Петя е на 140АМ, което аз мисля че е много за нейната възраст. Даже понякога не я засища това количество все плаче и аз я дохранвам какво да я правя като е гладна.
А Иво е на 120АМ и неговото не е малко но така каза пегито да му давам че и на него му е малко яденето.
Направо вече се ошашквам какво да правя.
Давай някакви съвети.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: taurus в Май 14, 2008, 11:51:08 am

В момента Петя е на 140АМ, което аз мисля че е много за нейната възраст. Даже понякога не я засища това количество все плаче и аз я дохранвам какво да я правя като е гладна.
А Иво е на 120АМ и неговото не е малко но така каза пегито да му давам че и на него му е малко яденето.
Направо вече се ошашквам какво да правя.
Давай някакви съвети.
Лелее Ани какви а тези огрони количества мляко. 140 АМ е нормата за 4 месечно бебе 8O, а 120 за 2 месечно и то нормално родени.
Ние все още караме на 100АМ и сме си супер. Какво АМ им дава, че не ги засища? Ние сме с Милумил 1 и вече сме 3980 и 4220. През колко часа ги храниш?

А иначе захранването започва с ябълков сок.
С коликите няма спасение. При нас е неспрестанен рев. Реве ту едната ту другата/
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: StefiZ в Май 14, 2008, 13:16:36 pm
А иначе захранването започва с ябълков сок.

НЕ се започва с ябълков сок, НЕ се започва изобщо със сок, НЕ се дава сок до около годинката.
Започва се захранване с плод, зеленчук или с каша.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: White в Май 14, 2008, 13:21:10 pm
Момичета, много ми е мъчно да чета точно в тази темичка за АБСУРДНИ неща по отношение на захранването на бебетата. След толкова мъка и борба да сбъднете мечтата си...
Прочетете темата на Бърди, моля ви.

А иначе захранването започва с ябълков сок.

НЕ се започва с ябълков сок, НЕ се започва изобщо със сок, НЕ се дава сок до около годинката.
Започва се захранване с плод, зеленчук или с каша.


подкрепям!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: StefiZ в Май 14, 2008, 13:23:33 pm
И не само в темите на Бърди, в подфорум захранване има толкова много писано, има статии, примерни схеми кога, как и с какво се започва захранването.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Shakira25 в Май 14, 2008, 13:45:06 pm
И на мене ми прави силно впе4атление ,4е масово в БГ се употрбяват сок4ета и води4ки и за6то педиатрите ги препоръ4ват?Поне да има6е някво логи4но обяснение ,а те нямат ...Бебенцата са ви на едва 2 месеца за какво захранване мислите ,има време и за ка6и и за пурета .После само това 6те правите (първо ,второ ,трето)

Коликите минават до 3 тия месец ,търпения ,търпение се иска и мнго гу6кане .По4ти всяко новородено  бебе  има колики .И 4аи4ета да давате и капки ,цяр няма кои знаи къв за тях ....По4ти през всяка фаза на развитието на бебето се слу4ва по не6то ,с една дума беб6ките неволи нямат краи ...

Незнам в краина сметка всеки си ре6ава сам как 6те отглежда детето(цата) си ,но нета е бъкън с информация и е просто абсурдно (както казва white)да се правят такива гре6ки .

Аиде да минават по -бързо коликите на де4ицата ви и да са много здрави  :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: meshko106 в Май 14, 2008, 13:49:02 pm

Мен също ме интересува за коликите кога свършват.
При Мия коликите също бяха кошмарни. И тя, за съжаление беше в кувиоз и на антибиотици, та някак беше неизбежно. Изначално е имала нарушена чревна флора. При по-леките помагаше сешуара -хем й затопляше коремчето, хем се унасяше от звука. При по-силните нищо не подейства. Накрая давах комбинация от 2 вида капки -бебинос и еспумизан и пак нямаше подобрение. Добрата новина е, че ще свършат и става абсолютно неочаквано, изведнъж. При Мия спряха на 2 месеца и 8 дни точно. Въоръжете се с търпение.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Май 14, 2008, 14:32:03 pm

В момента Петя е на 140АМ, което аз мисля че е много за нейната възраст. Даже понякога не я засища това количество все плаче и аз я дохранвам какво да я правя като е гладна.
А Иво е на 120АМ и неговото не е малко но така каза пегито да му давам че и на него му е малко яденето.
Направо вече се ошашквам какво да правя.
Давай някакви съвети.
Лелее Ани какви а тези огрони количества мляко. 140 АМ е нормата за 4 месечно бебе 8O, а 120 за 2 месечно и то нормално родени.
Ние все още караме на 100АМ и сме си супер. Какво АМ им дава, че не ги засища? Ние сме с Милумил 1 и вече сме 3980 и 4220. През колко часа ги храниш?

А иначе захранването започва с ябълков сок.
С коликите няма спасение. При нас е неспрестанен рев. Реве ту едната ту другата/



Незна какви са тези огромни количества. Ние сме на Фризолак и на Фризовом комбинация за Петя а Иво е само на Фризолак. Храним се на 3,5-4 часа.Ние на 8.04 бяхме 3400 и 3300. А от кой месец се започва захранването?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: StefiZ в Май 14, 2008, 14:34:49 pm
5-6 м., но при положение, че са недоносени, незнам, попитайте Бърди и педиатрите си, как се започва захранване на коригирана възраст или не. :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: jam в Май 14, 2008, 15:26:55 pm
И не само в темите на Бърди, в подфорум захранване има толкова много писано, има статии, примерни схеми кога, как и с какво се започва захранването.

мама му стара, какво ти в друг подфорум - в ТАЯ СЪЩАТА ТЕМА БЕ, МАЙЧЕТА - 2 страници по-напред сме писали пак за пустите ви сокове и захранването.

понякога си мисля, че всички родители трябва да минават задължителен курс с полагане на изпит за отглеждане на малки бебета. и докато не си издържим изпита - никакво даване на бебето от родилния дом. много съм сериозна.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: ema2 в Май 14, 2008, 15:37:45 pm
Здравейте момичета, да се включа и аз като мама на две бебенца, родени по 1700 и 1600 грама.Моите нямаха никакви колики, верооятно просто бяха късметлии, но също така спазвах правилата: не давах вода изобщо, нито чайчета, само кърма до 3 месец, после додавах по веднъж, два пъти формула, внимавах да няма пяна в шишето, по средата на храненето спирах и оригвах бебето и така.Хранех под час, за щастие в неонаталното ги бяха научили на точно три часа,

Соковете са абсолютно противопоказни, особено за малки коремчета, аз даже и суров плод не бих дала...
започнах на 5 и половина месеци с оризова каша, понесоха всичко много добре, нямаха запек  ипрочие проблеми
Коликите ще отминат спокойно

целувки на малките

Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: marmotche в Май 14, 2008, 15:48:18 pm
Хе, аз това за изпита си го мислех, като изписваха Дани, едва го закрепиха детето, сега луди ли са да ми го дадат :wink: Сериозно, ранното захранване и изобщо ранното принуждаване за каквото и да било може да направи много, ама много големи бели. Никой не е пострадал от захранване на 6 месеца, но много деца имат хранителни алергии в резултат на захранване на 3м. Същото важи за гръбначни изкривявания в резултат на ранно поставяне в седнало положение, за гърнетата не ми се и отваря темата, че е много противоречива, а и на вас не ви е на главите сега. В началото човек е много ошашкан и няма време да си каже малкото име, неизбежно се правят грешки, но за големите стъпки като захранване, умолявам ви, прочетете подфорума тук, информирайте се и не се доверявайте сляпо на схемата на голяма част от Бг педиатрите със соковете на 1.5м и пържолите на 6.

Аз започнах захранване и на двамата малко след 5 месеца, много бавно, с ябълки и после моркови. Сокове не съм давала до 6м, а после на баткото само за да оцветят водата му, иначе не я пиеше. Малката на 7м не е близвала сок. За възрастта - при Даниел имаше около месец разлика между календарна и коригирана, според рехабилитатора всички "нормативи" за физическо развитие трябваше да ги следим по коригирана. Но за захранването с педиатъра тръгнахме по календарна, защото Дани имаше тежка анемия след раждането, 2 кръвопреливания и постоянно лека анемия след това. Затова се решихме на почнем на 5, а не на 6 календарни месеца. Анемията отшумя след още 2 месеца.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: kassi в Май 14, 2008, 15:56:35 pm
понякога си мисля, че всички родители трябва да минават задължителен курс с полагане на изпит за отглеждане на малки бебета. и докато не си издържим изпита - никакво даване на бебето от родилния дом. много съм сериозна.

jam, предлагам да поемеш председателското място  :D.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Май 15, 2008, 14:58:19 pm
Миленка я кажи вие как ще започнете захранването по коригирани месеци или на колкото са си. И разкажи ми повече с какво се почва най напред. Че аз много съм боса по тия неща и все се рова нещо да прочета ама не ме задоволява. Говорих с пегито тя казва че щом на петя не и стига яденето ще се започне с всичко по рано.
В момента Петя е на 140АМ, което аз мисля че е много за нейната възраст. Даже понякога не я засища това количество все плаче и аз я дохранвам какво да я правя като е гладна.
А Иво е на 120АМ и неговото не е малко но така каза пегито да му давам че и на него му е малко яденето.
Направо вече се ошашквам какво да правя.
Давай някакви съвети.

Анета,
в поста точно преди твоя съм писала, че възнамерявам да захраня Миша на 6 навършени месеца, по подразбиране, календарни. При нас това се пада септември месец. До тогава - само кърма, ако имам :wink:!

Последно говорехме тук за захранването. И аз благодаря за статиите. В крайна сметка, като попрочетох и тези статии, и други в мрежата, реших, че и аз ще последвам американската школа и ще захраня Михаела на 6 навършени месеца. За сега я караме само на кърма и малко чай от копър на Хипп.

Смятам да я захраня с оризова каша, но има още време, ще помисля.
Дори си смених пидиатърката и една от причините е именно тази, че тя е последовател на остарялата съветска школа. Дрън, дрън, колко много децата си ги искали сокчетата. То може да им харесва, ама те не знаят, че не е полезно за тях.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Shakira25 в Май 16, 2008, 10:19:15 am
тук препоръ4ват недоносените де4ица да се захранват от 6 месец ,а ако има алергии в семеиство от 7 ми (календарни)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Май 16, 2008, 11:54:40 am
тук препоръ4ват недоносените де4ица да се захранват от 6 месец ,а ако има алергии в семеиство от 7 ми (календарни)

Именно. :)
Аз съм решила на 6 навършени, т.е. в 7-ми месец.

Шакира,
а ти къде беше? В Белгия или в Испания?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Shakira25 в Май 16, 2008, 12:36:57 pm
в Белгия сме .Ами то и детето като е готово си показва .По4ва се едно лудо мляскане по цял ден  :lol:.Етърва ми захранва в 3 месец и вика "моите вси4ките плуеха храната "-е как няма да я плуят като не са готови да я приемат .При нас захранването стана нео4аквано толкова лесно ,4е 4ак не можах да повярвам -тъи като на6то е толкова злоядооо ,4е направо косите ми побеляха (ама това е друга тема ) :lol:.Много малко мляко изпива6е ,отслабва6е ,дали заради зъбите дето я по4наха от рано ,дали от медикамента за рефлукса ,дали от самият рефлукс -при бебета вси4ко е възможно ...Инъ4е вси4ки изследвания ни бяха добри ...Като стана на 5 месеца (тя е родена на термин )и запо4нахме по рано захранването заради рефлукса и за да нададе малко .Като яде6е първото си пуре ,4ак у6ите и плу6тяха ,и си гълта6е без проблеми няма6е плуене на храна -според мене момента е бил подходя6т .А да като захраних за 1 седмица ка4и 500 гр  8O , явно момента е бил подходя6т .Сега о6те си върви хилава(но в рамките на нормалното),ама кво да се прави ,не вси4ки бебета наддават по книга ... 
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Май 16, 2008, 16:11:48 pm
Да споделя и аз за коликите.Ние ревяхме от сутрин до вечер,ядяха през два часа и половина и никакви капки не помагаха нито еспумизан,сап симплекс,колив,инфакол и кремчета за мазане на коремчетата пробвах и затоплени пелени и нищо беше някакъв ад.Но от два дни смених млякото от НАН 1 на Аптамил като засега ги редувам през ядене и мога да кажа,че това се вече други деца.Може и коликите да ни поминават от това че са вече трети месец,но сме в началото и не ми се вярва да е това.Иначе единия яде по 120-150 мл.,а малката само по 120 повече не иска.Също така се отказаха от едното ядене през ноща последното хранене е в 24ч. и се будят в 6.00 сутринта което си е напредък.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Май 17, 2008, 12:59:47 pm
Аз да се похваля! Бяхме на консултация и Михаела тежи 3070г. Голям напредък!
Ама като чета какви количества поглъщат вашите бебета и определено си давам сметка, че моето е злоядо. Миша изяжда по 50-60мл, ако давам кърмата от шише. Вчера на пробното кърмене се оказа, че е изяла 70г от мен! Но пък я храня на около 2 - 2 и половина часа. Нямаме режим. На поискване сме. Когато сме навън спи по някога и по 4 часа не се буди. И аз си го оставям детето да спи.
Карам я на принципа, че тя като огладнее, сама ще си "каже" :wink:.
А за нощното хранене, тя не се буди в 12ч, но пък се буди в 3ч. От 21:30 спи до към 02:30 - 03:00.

asi73,
Смятам, че децата ти не са полияли толкова от Аптамила, а просто им се е паразвил стомахът и затова лека - по-лека отшумяват коликите. И аз бях на Аптамил премиум, освен кърма, докато стана 2500г. И ела да видиш - дереше се от колики, горкото. :(
Аз също пробвах всички възможни методи, но не помага.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: ЕVIQ в Май 17, 2008, 18:15:12 pm
Миленче, ама много сте пораснали. Браво на вас.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Май 18, 2008, 18:38:57 pm
А ние вече сме по 4350 кг.Доста папкат,но искат явно да си наваксат.Докторката каза да спирам и яденето в 24 ч.но не мисля че ще искарат чак до 6 ч. сутринта.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: taurus в Юни 10, 2008, 18:58:39 pm
Абе мами по колко време седите на вън с децата. Щото имам конфликт със свекито, която ни кара да висим по 4-5 часа независимо от времето и сега сме много болни  :?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Юни 10, 2008, 19:56:50 pm
Зависи от времето.Досега ги пазех в лошо време не сме излизали,но иначе сутрин от 9.30 ч. до 11.45ч. и следобяд след 15ч.Аз се съобразявам с яденето през три часа и като сложиш и обличането то трябва два часа навън после ядене и пак така.Досега не сме боледували да чукна на дърво.
И защо трябва да се съобразяваш с свекито аз сама решавам кога да излизат и кога не,а ние сме с детегледачка.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: bambina в Юни 12, 2008, 21:54:33 pm
taurus,
какво им е болно на бебетата? моите са навън от 10 до 12.30 и после ги извеждам след 18, откакто е много топло. а преди и следобед спяха навън.
asi73 моите се родиха 1780 и 1910 и наваксваха доста бързо, но аз не съм им махала хранене. те сами си правиха почивките между храненията все по-дълги.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Юни 13, 2008, 08:40:47 am
Нашите се родиха 2300 гр. и 1890,но аз си спазвам интервала на хранене през деня през три часа,но пък през ноща не ядът последното хранене е след къпането в 21ч. и после в 6 сутринта.Вече сме над 5 кг.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Юни 13, 2008, 12:44:28 pm
Нашите се родиха 2300 гр. и 1890,но аз си спазвам интервала на хранене през деня през три часа,но пък през ноща не ядът последното хранене е след къпането в 21ч. и после в 6 сутринта.Вече сме над 5 кг.

Здравейте, asi73 как успяват твойте деца да издържат толкова мойте също са близо толкова кила а не могат.Все са гладни нон стоп. Особено  Петя е много лакома и изяжда по 170-180мл.Аз дори и нощем ги храня.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Юни 13, 2008, 17:27:46 pm
Здравей,aneta.Нашето педи каза,че са много добре на кг. и трябва да ограничим храненето за да може коремчето да почива защото много ревяха от коликите най вероятно.И започнахме отначало да ги чакаме да се събудят и около 12 и да си пореват понякога ревяха 10,15 минути и сами си заспиваха,ако нищо не помагаше им давахме накрая АМ.Така постепено за около две седмици измествахме часовете все по късно и го премахнахме яденето в 12 и после това в 3 ч. през ноща.То иначе не се издържа да се спи по няма три часа защото докато ги нахраним и то ако станем и двамата минават 40 минути.Та така с рев ги отказахме,но трябва воля да ги търпиш да си пореват,а и за тях е хубаво да може стомаха да почине.Сега ми се будят около 6 ч. аз смятам да ги захраня към края на 4 месец и тогава ще минем на 5 храняния като премахна обедното мляко.
А и ние ядем по 120 АМ 6 пъти.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: taurus в Юни 20, 2008, 10:04:45 am
И ние сме по схемата на АЗИ. И аз смятам да почна захранването тогава. А ти с какво смяташ да го започнеш?

А иначе аз се чудия върху следния въпрос. Всички млека които съм виждала 1-чките ги дават до 3-ти месец и от 4-ти се сменя млякото с номер 2. Ама като ние сме родени в 8-ми месец и всички доктори казват, че се гледа не кога са родени а на кокло щеха да бъдат ако са родени днормално, та се чудя в нашия случй в 5-ти месец ли да сменям млякото????
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: StefiZ в Юни 20, 2008, 10:34:27 am
Първото мляко е до 6м., след това до 1г. и третото е до 3г., незнам какви са тези млека до 3м. :? Може би е хубаво да гледаш наистина коригираната възраст.
Извинете че се намесих в темата :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: taurus в Юни 20, 2008, 10:41:21 am
ами млеката са Аптамил, Милумил
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Юни 20, 2008, 19:04:26 pm
За захранването мисля да започна с картофче след това и морковче и общо взето със зеленчукови пюрета да заменя първо обедното хранене след това с плодовите следобедното.
И ние сме на Аптамил,но едното бебе яде по 120гр.,но пък не увеличава количеството тоест накрая едвам едвам го изяжда,а девойката ми вече не го ще и с мъка яде по 60гр. на мен ми казаха,че това мляко е по тежко и смятам да го сменя.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 22, 2008, 00:47:39 am
Гледам, че отдавна не съм писала тук.

Таурус,
за излизанията навън - аз нямам режим. Много често се налага да ходя по разни ангажименти и тъй като сама си гледам Мишата, просто я слагам в количката и тръгвам по задачи.
Вчера, например, изкарахме цял ден в парка под дебелата сянка. Така хубаво си спа детето. :)

За храненето Миша се храни на поискване. Съвсем до скоро ядеше на два - два и половина часа. Едва от около седмица започна да издържа по 3 или 3 и половина часа без хранене. Тъй като Миша е само на кърма, преди излизане се изцеждам с помпата и при първото огладняване, давам от шишето. За следващото хранене си търся някоя по-тайничка пейка да я кърмя или пък да се изцедя /помпата е в количката/. Тя се храни еднакво добре както от шише, така и от гърда.
Жалкото е, че все още я морят колики.
Ние хранене в 00 часа отдавна нямаме, но пък тя се буди към 3 - 3:30 и си я храня. Противник съм на всякакво принудително отказване. Така че, стомахът и си почива. Ето, например, забелязвам, че нощното хранене постепенно се изтегля към 04, 04:30часа. На това разчитам лека-полека часът да се изтегли до към 6.
Решила съм да я захраня на 6 навършени месеца.
Зсега изяжда по 70-80мл. После и да искам, не мога да я тъпча, тя отказва категорично. Ние сме на принципа "Колкото - толкова" Така де, няма да тъпча детето насила.

Аси73,
да, гледа се коригираната възраст. При нас в началото давах АМ като добавка един вид, заради недоносеността. Докато стана 2100г, бяхме на Алфаре. След това минахме на Аптамил премиум до 2500г и сега вече е само на кърма. Така, че аз до сега гледах не месеците на бебето, а теглото.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Юни 22, 2008, 14:30:35 pm
За храненето с нашите две бебета и през ноща е ад пък и педиатърът ни каза,че стомахчетата трябва задължително да почиват минимум 6 ч.защото и ние бяхме с ужасни колики.Ако бебетата си растат нормално,а ние сме догонили нормалните бебета едното ми тежи 5100гр. 60см.,а по-малкото което се роди 1890гр. вече е 5400гр. 57см. и си надават добре не мисля,че трябва да не спим изобщо и да ги храня цяла нощ.
За разходките не може да се сравнява извеждането на две или повече бебета с това на разходката на едно.Аз имам и детегледачка която сама трябва да се оправя с тях и все пак помагам за обличането и изнасянето на бебетата и количката и следователно и тяхното прибиране вкъщи.Предполагам,че Таурус също трябва да се съобразява със някой дали ще е със свекървата или някой друг помощник.
Милена виждам,че горе долу бебетата са ни еднакво големи колко тежи твоето бебе.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 22, 2008, 15:30:54 pm
Аси,
нас не ни гледай и не се сравнявай с моето бебе. :wink:
Миша се роди 1650, свали до 1500, когато я изписаха беше 1900. Точно сега в момента не зная колко е. На 10.06. беше 3500.
В понеделник ще ходя при педиатърката и ще видим. и на очен ще я водя за пореден път. ще пиша.

П.П. Аз бях онази с близначетата, която родих едното бебенце мъртвичко в осми месец.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Юни 22, 2008, 19:59:10 pm
Да мила знам. :(
Не съм искала да те обидя просто в зависимост от състоянието на децата,а и всеки преценява как да си ги гледа просто аз не считам за нужно да се хранят и през ноща след като си се развиват добре и натдават на тегло.Не знам какво е да се грижиш за едно бебе,но аз не мога да се справя с двете сигурно съм лоша майка и затова си наехме помощник.

Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: ole в Юни 22, 2008, 21:01:30 pm
Не знам какво е да се грижиш за едно бебе,но аз не мога да се справя с двете сигурно съм лоша майка и затова си наехме помощник.
Аси как така ще казваш 8O?Не си лоша майка!!!По добре с помощник,отколкото да се изнервиш!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 22, 2008, 22:30:57 pm
Не знам какво е да се грижиш за едно бебе,но аз не мога да се справя с двете сигурно съм лоша майка и затова си наехме помощник.

Аси,
не ме разбирай погрешно, моля те. Разбира се, че не си лоша майка.

При нас първоначалния план беше свекито да ми помага, детегледачка не бихме могли да си позволим. Абсолютно съм наясно, че две деца се гледат трудно. Но като стана така, че се оказах с едно и отказах помощта и.
Пак ще кажа, давам си сметка, че с близначета си е трудно, каквото и да си говорим за щастието умножено по две. Затова и когато разбрахме, че съм с многоплодна бременност, мъжът ми се стресна леко, дали ще можем да се справим и физически и финансово. После, разбира се, се ентусиазира много и си чакаше девойките.

Права си, че според състоянието на децата, всеки сам преценява как да ги гледа. Просто моята Миша има доста да наваксва и затова я храня на поискване и не и отказвам храна. Чак сега вече взехме да докарваме интервалите между храненията на 3, 3 и половина часа.

Не знам при вас как е, но Миша си върви и малко назад в развитието - и умственото, и физическото. Отговаря си на 2м и половина коригирана възраст.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Юни 23, 2008, 10:10:41 am
Ето ни и нас. От давна не съм писала но така съм се олисала покрай тия деца. А й нали сама си ги гледам. Чета че говорите за храненето и ние също сме на пойскване. Иво ми е вече 5200 а Петя 5000 това е от преди една седмица. По повод излизането аз не мога да смогвам за да изляза сутрин докато ги оправя докато ги нахраня то станало 11-12. И гледам тогава да не ги изкарвам. Винаги излизаме привечер за по 1 2 часа а така ми се иска да са повече време на вън. решила съм да спирам нощното хранене но да видим как ще стане. Аз по-принцип не мога да ги търпя да ми реват. искам да кажа че майките на близнаци са големи геройни. Аз сма много трудно изкарвам количката. Обличам ги по 1 час. А й тук пред нас на пешеходната алея са спрели коли аз от тях не мога да изляза все трябва да си търся някой за да пренесем количката. Направо е ужас.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: taurus в Юни 23, 2008, 10:52:41 am
абе това да се излезе с близнаци си е направо геройство  :x. Като чуя за излизане и припадам предварително  :D.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Юни 23, 2008, 11:05:11 am
Таурус  :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Юни 23, 2008, 11:28:08 am
абе това да се излезе с близнаци си е направо геройство  :x. Като чуя за излизане и припадам предварително  :D.

Да така си е. Всичко е геройство с близнаци. Които няма близнаци не знае какво е
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 27, 2008, 20:42:32 pm
Бях обещала да се отчета, но тия дни не ми оставаше време.
В понеделник, 23.06. бяхме при нашата педиатърка.
Мишата тежеше 4000г, дълга - 55см. Стройна мацка, а :D :wink:
Тя имаше лека хипотомия /слабо развита мускулатура/ на гръбначните мускули, която вече сме я преборили с упражнения и масажи. Щеше да се налага да ходим на рехабилитация, но се размина. Справих се и съм доволна от Мишана.

Освен това Джи Пи-то ни, когото не знам с каква специалност е и не разчитам на него за нищо, ме беше страснал, че Мишка имала рахит. Оказа се пълна глупост. Педиатърката ми обясни, че при недоносените деца нормално са има по-меки костите. Според нея Миша няма никакъв рахит!

И с рефлексите и нервно-психичното развитие също има напредък, става все по-адекватна. Така че, има напредък в развитието във всяко отношение. Много щастлива излязох! :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Юни 28, 2008, 21:13:00 pm
Браво Милена за малката мацка да продължава да расте и да ви изненадва с усмивки всеки ден. :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: taurus в Юли 03, 2008, 23:30:29 pm
която вече сме я преборили с упражнения и масажи.

Не сме се съмнявали нито в теб нито в Миша  :D. Браво на мама Милена  :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Юли 04, 2008, 19:08:07 pm
Мамита от кога започнаха вашите мъници да се обръщат сами?
Моите започнаха да се смеят много и да си гукат самички на техния си бебешки език. Ръстем с пълна пара. От раждането до сега сме си отроили килата. :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: vilimili в Юли 05, 2008, 10:22:21 am
Здравейте и от мен!Родих Йоанна в 34г.с,след двумесечен престой в болницата с диагноза-прееклапсия.Малкото зайче се роди 1,730кг 41см и беще в кувиьоз 3 дни.Изписаха ни 2,250кг,със стафилококи,но никой нищо не ни каза.Лекуваме заден ринит-много е упорит.Сега сме почти 6кг и 58см.Носим ортопедични гащи,защото имаме дисплазия,понеже е недоносена по-бавно й се развиват ставите[така каза ортопеда]!
Нейните връстнички вече се обръщат,но ние явно ще имаме забавяне заради гащите.Кураж на всички. :bighug:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Теоха в Юли 05, 2008, 13:14:01 pm
Здравейте момичета.
Моята Андреа я водят недоносена единствено заради теглото- роди се 2 450г.Иначе си я родих в последния ден на 38 седмица.
 Незнам дали съм за тази тема,но понеже в болницата ми надуха главата,че бебето ми е недоносено и малко,и аз почнах да я третирам като такава.Не мога да изградя оня режим на 2 или 3 часа хранене,а всички казват че трябва.
Виждам,че повечето сте на режим поискване,да обаче тя заспива бързо и после след няма и час,пак търси да яде..
Разкажете ми как въведохте някакъв ред на храненията и спането!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Юли 05, 2008, 16:32:51 pm
Аси и Таурус,
много ви благодаря за похвалите и подкрепата! :bighug:

Анета,
Миша се обръща самостоятелно на всички посоки от скоро, от около 5-6 дни, т.е. малко преди да навърши 4 месеца. Интересното е, че сама от гръб се обръща по корем, а после и е трудно и не винаги успява да се обърне обратно по гръб, започва едно мъчене, ама аз съм лоша и я оставям да се мъчи, :oops: то точно така преборихме хипотомията - с тормоз. Е, по някой път и помагам, :) не съм такъв садист.

Ако знаех как качвате снимки тук, щях да пусна да и видите измъчената физиономийка. Така че, конкретно на въпроса ти - на 4 месеца започна да се обръща.

Пак от една седмица започна да гука. :D

Вилимили,
абе тя много бързо наддава твоята Йоана. Кви 6кг! Миша е далече, а гледам, че Йоана е само с 8дни по-голяма. Миша се роди 1650 и 43см в 35та г.с. Но пък ние с баща и си я харесваме - тя си ни е стройна мацка! :D Последно, на 23.06. беше 4000г, 55см. Кво ще кажете, манекенка, а? :wink:
И ние ще ходим на ортопед идната седмица, но просто така, аз искам профилактично да си я заведа, да съм спокойна.

Ние не се притесняваме, че си е дребна. Та в края на краищата, детето си е съвсем здраво и нормално, просто е дребно. Това не е проблем!
Обаче, иди, че обяснявай на свекърва ми! Тя постоянно ме пита колко трябвало да наддава, колко трябвало да яде, теглото и в норма ли било? 8O
Да му се не види! Казах и, че не можеш да вкараш едно недоносено дете в някакви норми и, че не ме интересуват норми! Колкото - толкова!

Теоха,
виж сега, мила.
НЕ ТИ Е НЕДОНОСЕНО ДЕТЕТО! НЕ Е!
Не знам в коя болница си родила и кои са тия велики лекари, които са ти го втълпили.
Според книгата на проф. д-р Лиляна Трифонова, твоето дете е с ниско тегло, но НОРМАЛНО ИЗНОСЕНО.
За недоносени се считат децта, родени преди 36та г.с.
Деца с ниско тегло са родените с тегло под 2500г.
В много случаи едно дете може да бъде едновременно недоносено и с ниско тегло.
Друг път ще ти пиша за храненето, че сега нямам време.
А, да не си помислиш, че те гоня от темата, не бе, пиши тук при нас.
Само исках да те успокоя. :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: lady_11 в Юли 06, 2008, 22:12:04 pm
Здравейте момичета.
Моята Андреа я водят недоносена единствено заради теглото- роди се 2 450г.Иначе си я родих в последния ден на 38 седмица.
 Незнам дали съм за тази тема,но понеже в болницата ми надуха главата,че бебето ми е недоносено и малко,и аз почнах да я третирам като такава.Не мога да изградя оня режим на 2 или 3 часа хранене,а всички казват че трябва.
Виждам,че повечето сте на режим поискване,да обаче тя заспива бързо и после след няма и час,пак търси да яде..
Разкажете ми как въведохте някакъв ред на храненията и спането!
Детето ти не е недоносено. Ниско тегло може да бъде обяснено с много неща. Моят син се роди 2600 и после падна до 2450 и кво от това? Избий си от главата тъпите акушеррки в болницата - някои от тях не знаят за кво са там.
Като заспи - щипеш по бузката,галиш по ушната мида /действаше безотказно при нас/, абе с две думи стимулираш мускулите по пътя на сукателелния рефлекс . Дребните са по-лениви.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: z22 в Юли 06, 2008, 23:02:21 pm
a пък моето Жори е родено в средата на 35-та г.с.(това според термина определен с датата на последният цикъл,но реално е бил и по-малък,защото моята овулация не е на 14-ти ден,а към 20-25ти).Обаче се роди 4045гр. 8O(дали от протеините дето пих 3 месеца,дали от гестационния диабет ).Та сега не знам недоносен ли е или не.
 Притеснявам се от факта,че още не се обръща наникъде(само 2 пъти успя,но аз му наместих ръката),а играчка взима рядко и то подадена от мен-ако е на леглото или пък на гимнастиката изобщо не посяга.Иначе гука от 2 месеца,казва агъ,блю и т.н.,смее се с глас и е много любопитен.
 Ще взема да питам аз д-р Бърди.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: StefiZ в Юли 06, 2008, 23:18:16 pm
абе хора, стига с това обръщане, моето дето дето е доносено се обърна на 7м., за сметка на това се научи да седи на 6м. :lol:
оставете децата на мира :wink:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Юли 07, 2008, 07:51:15 am
И моят младеж се обръща от седмица сам доста време преди това само правеше опити,но не успяваше и само заемаше странна поза, пък девойката ми само на една страна си застава и няма намерение нито желание да се обърне по корем.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: lady_11 в Юли 07, 2008, 20:16:21 pm
абе хора, стига с това обръщане, моето дето дето е доносено се обърна на 7м., за сметка на това се научи да седи на 6м. :lol:
оставете децата на мира :wink:

Правилно, оставете децата на мира. Моят син се обърна за пръв път ... на седмия ден в болницата и даже си удари главата в металната рамка на кушетката, щото майка му не предполагаше, че може да сътвори такава дивотия. Педиатърката не ми вярваше, обаче повярва на първата ни консултация два дена по-късно като го видя. И кво от това? Не смятам детето си за вундеркинд. Ето, дори още не е проходил.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: cygnus в Юли 07, 2008, 20:26:07 pm
Ама толкова е индивидуално - Митко се обърна чак на 6-7 месеца. Не се научи да пълзи, всъщност научи се, но доста след като проходи.
Мима се обърна преди 4-я месец пък, много скоро след това започна да пълзи , изправи се на 7 месеца (той се изправи чак на 10), но пък проходи преди нея, защото тя много пълзеше и беше бърза с пълзенето.
Така, че Зори излишно се тревожиш според мен, но ако ще те успокои питай Бърди :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Nadyn в Юли 07, 2008, 21:09:06 pm
Зори, и аз да те успокоя. Рая много рядко се обръща от гръб по корем,
да не кажа никога. Само като и подам пръстче го прави.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: z22 в Юли 08, 2008, 00:43:38 am
много благодаря!
 Те децата толкова бързо се развиват сега.Както се оплаквах,че не хваща играчка,така днес го гледам как дърпа едно прасенце закачено на люлката му и се пробва да го набута в устата си. :lol:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Август 09, 2008, 23:37:32 pm
Вдигам темата, за да споделя какво става с Миша.
Тежи 4800г и е 58см.

От около 2-3 седмици вече хваща разни плюшени играчки и дрънкалки. Но ако аз се опитам да и подам, не посяга. Хваща си ги, само, ако са край нея в леглото и.
Уж трябвало да гука, но Миша по-скоро гака :). Казва "Гяяяя,   акууу, кокууу,   деее". Ето това е речниковия запас на Мишка :D, но рядко "говори". :)
Но за това пък се обръща и се търкаля като за световно. Най-обича да е по корем изправена като сфинкс. Това добре, но лошото е, че е станала една ревла. :x Щом и се доспи, не може да заспи, аз се чудя как да я приспя, а тя се изнервя и плаче.

Ходихме при ортопед профилактично - няма опасност от локсация.
Бяхме пак и при кардиоложката - пак си има шум, но сърцето и е здраво. Шумът е вибрационен, щял да изчезне до около годинката.
Имаме си анемия, хемоглобинът и е 94 и сега тъпча детето с желязо. Ама пък ще стане Желязната Лейди. :wink:

Момичета, да ви кажа, писна ми като ме питат на колко дни ви е детето, аз да отговарям на 4 месеца, а вече даже и на 5 месеца. След това чувам: "Аууу, ами то много мъничко." 8O Затова вече отговарям, че е на 2 месеца или на 3, според питащия. И тогава няма подобни шокирани реакции.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Август 10, 2008, 16:03:21 pm
Здравейте,ние утре сме на преглед и мерене на прага на 6 тия месец и като се върнем ще пиша повече.На мен пък непрекъснато ми казват,че бебетата ми изглеждали много по-големи и все питат колко са се родили.Йоанка вече иска да седи и я държа така по малко в мен много стабилно си седи и си разглежда насам натам.Знам,че трябва да мине и 6 тия месец,но по колко не е опасно да я слагам да седи и то ако тя иска.Да питам как се прави кисел,аз купих различни,но ме интересува как да направя по малко количество,а не цялото пакетче и дали се разваля или ако направя повече може да се съхранява в хладилника.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Август 11, 2008, 12:50:35 pm
Аси,
тя и Миша вече може да сяда, ако я придържам, но рано е още. Няма да бързаме с това. И права на крачета иска да стои и въобще във физическо отношение се развива по-бързо, от колкото в нервно-психическо.
От вчера вече посяга с две ръчички, като и подам играчка и хваща! :D :D Голям прогрес! От кога я чаках да хване нещо! :D

Аси, абе какъв кисел, бе мила? 8O Рано е още. Ти да не си ги захранила вече?
Това по-късничко се въвежда. И Бърди е против даването на кисел. Чети в закованата тема за захранването, както и във "Въпроси и отговори по храненето"
 
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Август 11, 2008, 17:40:57 pm
Да,захранила съм ги.От месец давам картоф,картоф+морков и картоф+марков+тиквички на обяд.Пили са и сокче от ябълка,яли са намачкан банан и пюре от ябълка - купено.Сега ще замествам следобедното ядене с каша на слънчо и кисел ще редувам през ден,а и месо след седмица започвам да редувам през ден на обяд.Досега не сме имали проблем освен,че с лъжица трудно ядът и затова всичко давам със шише с биба като кръстче и не спирам да пробвам с лъжица да ги уча да ядът.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mini в Август 11, 2008, 17:43:11 pm
 8O
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: tzvetenze в Август 11, 2008, 18:15:51 pm
аси, защо и закъде толкова бързаш. не се учудвай, че ядат трудно с лъжица - малки сте. това, че досега проблем няма хич не значи, че утре няма да го има вече. цял живот ще ги ядат тези неща, гладни  няма да останат. на 4ри месеца сте още - какво месо...
кашите на слънчо, поправете ме, ако греша, ама май са си с обикновено прясно мляко.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Август 11, 2008, 19:45:39 pm
Аси,
за къде бързаш наистина? 8O Захранването се започва на 5,5 месеца. Това е в общия случай. Щом са недоносени децата, би трябвало още да изчакаш. Можеше да ги захраниш на 6, например. Аз Михаела ще я захраня на 6.5 месеца.
До тогава - само кърма.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Август 12, 2008, 08:47:16 am
Така съм решила те удвоиха теглото си още на 4 месеца вече са на 5 и почват 6 ти.Недоносени са ако се има предвид,че се родиха с по-ниско тегло,но аз съм висока 1.60 иначе са родени в първия ден на 9 тия месец.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Август 12, 2008, 10:10:01 am
Аси,
в такъв случай, може би не са недоносени децата въобще. Ако са били в теб 36 седмици и си ги родила в първиия ден на 37ма седмица, не се считат за недоносени. А дете с ниско тегло е дете, родено с тегло под 2500. За недоносените е нормално да удвоят теглото си в третия месец, т.е. преди да са станали на 3 месеца. Това не се отнася за нормално износените деца. При тях това идва по-късно.

Миша си удвои теглото малко преди да стане на 3 месеца - стана 3300.
Скоро ще го утрои. :D

А пък за захранването - ОК - всеки родител решава как ще си отглежда децата. Аз съм привърженик на новата школа - късно и постепенно захранване.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Август 12, 2008, 12:54:22 pm
Сега се върнахме от консултация младежа ни е 6600 гр,а девойката 5930.На височина са станали еднакви 64 см.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: geri844 в Август 12, 2008, 16:07:27 pm
здравейте!Аз, също съм мама на недоносено дете.Жоро се роди  900 грама 31 см.По-късно ще пиша малко повече че сега дребо недоволства :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: meshko106 в Август 12, 2008, 16:31:39 pm
Аси, направо ме оставяш безмълвна с твоя начин на захранване 8O. Но, поне кисел не давай още...Моята дъщеря никога не е яла кисел, а и като го видиш как изглежда, мисля много бързо ще се откажеш да го предлагаш на бебе.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Август 12, 2008, 17:10:24 pm
Мешко,
Струва ми се, че ако Джам го види това, ще издивее тотално.

Гери,
ти ме заинтригува. Напиши подробности, когато имаш време. В коя седмица роди, в коя болница, колко време беше на кислород детето, колко време престоя в кувьоз, кое доведе до преждевременното раждане? Сега на колко е?
Аз в началото на темата бях разказала моята история.
Гери, радвам се, че имаш живо детенце! Дано е здравичък и да няма много усложнения, ясно ми е, че не може да няма никакви.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mini в Август 12, 2008, 19:32:09 pm
Аси, това че са доносени не означава, че трябва да ги натъпчеш с месо и кисел на 5 месеца, е...и
но си права- това са твоите деца, правиш с тях каквото искаш
аз съм втрещена, наистина оставам безмълвна
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: geri844 в Август 12, 2008, 19:50:41 pm
Та, Жорко се роди в бургас ,както вече споменах едва 900 грама и 31см.роди се 32 г.с,и благодаря на бог сега той е едно живо и здраво дете въпреки грамите с които се роди.Имаме проблем с очичките, но според офталмолози всичко ще се оправи .Вече е на година и 3 месеца и не е проходил още ,но невролог го преглежда всеки месец и той твърди ,че всичко е ок.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: geri844 в Август 12, 2008, 22:39:44 pm
Забравих да спомена ,че бях с прееклампсия/май така се пишеше/ и за това родих рано.Жоро беше близо четири месеца в кувиоз  8Oнаистина ми беше доста трудно и много мъчно !Докато бе още в неонатология ,около два пъти спира да диша/според лекарите забравял/,също така беше и с кръвоизлив .Сега от кравоизлива няма и следа.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: StefiZ в Август 13, 2008, 09:00:12 am
Geri, да ти е живо и здраво момченцето и всичко занапред да е наред :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Август 13, 2008, 16:57:25 pm
Здравейте момичета!
След дълго отсъствие(нямах интернет) ето че най-после имам нет и сядам и аз да пиша :D
Да ви се похваля-моята малка мишка вече е голямо момче. Сега се връщаме от педиатърът-7.600кг. и 71см.(2.100кг. и 44см. при раждането). Вече е на 7 мес. и 10 дни. Преди броени дни започнах местното пюре и 1/4 жълтък, който давам през ден със зеленчуковотопюре.  А към 18-19ч. давам каша. Кисел не съм давала-и не мисля да давам, изглежда ми гадно. Да ви се оплача сега от педиатърът-пита ме дали Теди може да седи сам 8O
А аз и казвам че седи в количката и сам още не можеа тя ми отговаря че ТРЯБВА вече да седи без помощ. То износените бебета на 7 мес. не моган да седят сами та да не говорим зе недоносено бебе. И тя ми написа направление за ортопед да му видел крачетата 8O-луда жена. Детето си е добре, просто мисля че му трябва време да укрепне
Кажете какво мислите вие за това?
Още не може да лази(макар, че то не всяко бебе лази), но пък се върти в момента в кръг из цялата спална-гледам го през 2 сек. да не падне.
Теди също не е гукал-на 2 мес. започна с леки усмивки и по-късно мина на смях с глас. А сега новото е, че бръмчи на негов си смешен бебешки език.
И е станам голям ревльо през деня, но пък нощем спи непробудно-вечер го кърмя към 21.30ч. и той заспива и се събужда около 7ч. сутринта. Направо не е за вярване :wink:

Миленче и мен така са ме питали на колко дни е бебето(а той беше на почти 5 мес. 8O, а теглото мубеше около 6кг.) Не се притеснявай за такива неща-просто попитай не са ли чували за недоносени бебета). Цункай Мишана от нас с Теди.

Гери  браво на твоя Жорко-той е голям герой. Не се притеснявай че не е проходил все пак се е родил много по-рано и много малък.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: tzvetenze в Август 13, 2008, 23:12:52 pm
Кажете какво мислите вие за това?

мисля, че съвсем нормално се развива детето,

Гери, живо и здраво да ти е момченцето!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: MALENA* в Август 13, 2008, 23:36:18 pm
Здравейте мами, ние сме недоносени редени в първия ден на 9 месец с тегло Димана 1900г и Миа 1700г.  Храним се с АМ, в момента Димана е 3300 а Миа 2800. Бяхме на кислород Димана 2 дни а Миа 6 часа. Интересуваме кога и дали заведохте децата при очен лекар?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: ole в Август 14, 2008, 15:24:26 pm
Браво на твоите момичета Малена,много са порастнали!
По въпроса за очния лекар,нашите бебета ги прегледаха още в болницата
преди да ги изпишат въпреки,че не са били на кислород/явно за всеки случай/,след това в началото на втория месец и док. каза че всичко е ок,но за всеки случай още един преглед. И сега ни предстои още един преглед другата седмица!За по нататък езная,но ще питам като отидем другата седмица.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Август 14, 2008, 17:00:58 pm
Жанетка,
хайде, добре дошла в твоята тема! :D Радвам се, че се завърна тук. Липсваше ми.
Виж какво, съвсем добре си се развива детето. В края на краищата детето си е недоносено и най-вече в първата година, а и в следващите 2-3 години всяко нещо ще се развива малко по-бавно и по-късно, от колкото при останалите деца. На нас това ни го каза и педиатърката, и кардиоложката, и офталмоложката. Нормално си е в нашия случай.

Гери,
браво на вас! Да е живо и здраво детето! Радвам се за вас. Бях чувала подобни истории и преди да родя, затова бях някак спокойна за Миша, докато тя престоя 1 месец в болницата. Знаех, че ще и помогнат и не се тревожех излишно. При мен беше друго. Плачех по-скоро, защото се обвинявах за мъртвата близначка, а не съм плакала за Миша. Тя беше жива, виждах си я, макар и в кувьоз, знаех, че е въпрос на време да си я гушна.

Малена,
и на теб ще кажа мила, вероятно децата ти не би трябвало да се водят недоносени, щом са родени в първия ден на 9-ия месец. Щом са родени в деветия (в 37-ма седмица и нататък) значе са си нормално износени. За недоносени се считат родените преди 37-ма г.с.

Сега за очния.
Преглед при офталмолог се прави при деца, родени в 28-ма - 35-та г.с. При тези деца ретината не е развита и съществува голям риск да развият ретинопатия. А ретинопатията в крайната си форма, на прост език казано, значи слепота. Недоносените са застрашени от появата на ретинопатия. Наблюдава се от близо състоянието им, докато завърши оформянето на ретината, което пък е индивидуално при различните деца.  При нас на около 4,5 - 5 месеца завърши това развитие.
Т.е. тук не говорим толкова за риска от предозирането с кислород в кувьоза. Това е друго.
При Миша нямаше сериозен риск от появата на ретинопатия, защото все пак се роди в 35та. Но така или иначе правехме прегледи на всеки две седмици в началото, после на 3 седмици и, когато последно бяхме при очната /на 26.07./, тя ни каза, че ще отидем отново на 1 годинка. Предупреди ни да имаме нагласата, че може да се наложи диоптър, което пак си е следствие от недоносеността.

Малена, конкретно на въпроса ти, първият преглед на Мишка беше в болницата на 25-6 дни. На 30 дни я изписаха и я заведохме при детски офталмолог във Варна и си я водим все там.
Заведи ги децата, ако искаш сега, профилактично и докторът ще прецени има ли нужда да ходите пак.

Чух за един случай тук в Русе, при който родителите се усетили, че детето има проблем със зрението едва на 5-месечната му възраст. Оказало се твърде късно и им се наложила да събират пари чрез дарения за скъпо струваща операция в чужбина.
Но ако навреме се диагностицира ретинопатията, тук в България е лечима. Във Варна в очна болницатова се лекува, предполагам също и в София, и не знам къде другаде.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: MALENA* в Август 19, 2008, 00:19:33 am
Оле, Милена благодаря ви  :).
Милена при кога ходите във Варна, може ли кординати?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Август 19, 2008, 00:29:54 am
Маленка,
д-р Светла Николова.
Работи в Очна болница, кабинетът е на първия етаж, в дъното. Работи със ЗК, т.е. вземаш направление и не плащаш нищо.
Има и частен кабинет на ъгъла на "Сливница" и "Патриарха".
Пращам ти телефона и на лични.
Ама ти не си ли от София?
От кой град си?
Ако не си от Варна, ще ти обясня подробно как да стигнете.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: MALENA* в Август 19, 2008, 00:39:45 am
Благодаря Милена, да в София живея, но в момента с бебенцата не сме в София. Само точния адреса на частния кабинет ако може да ми дадеш.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Август 19, 2008, 09:43:06 am
Малена,
телефонът на Николова вече го имаш.
За жалост, нямам визитка на докторката и не мога да видя точния адрес на частния и кабинет.
По принцип не се води на Сливница, а на ул. Пенчо Славейков. Тръгваш по Сливница от центъра в посока кварталите, точно преди светофара с Патриарха, ще ти се падне от дясно. Има един нов блок там, но се води на "Пенчо Славейков", т.е. това 10-ина метра встрани от бул.Сливница. Отвън на блока има табела.
Ти като и звъннеш да си запишеш час, докторката ще ти обясни подробно.

Ако имаш други питанки - насреща съм.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: geri844 в Август 21, 2008, 12:47:47 pm
Д-р Николова е прекрасен човек и специалист.Лично аз, съм много доволна и бих я препоръчала на всеки.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Септември 25, 2008, 14:19:39 pm
Здравейте, момичета!
Мина повече от месец от последното ми писане тук. Искам да споделя с вас как расте моя вече голям мъник. На последната консултация(преди няколко дни) беше вече 8.700кг.(от 2.100кг. при раждането) и 73см.(от 44см. при раждането). Аз още го кърмя, но съвсем малко-веднъж на ден и то не стига за цяло хранене. Ама и моя си е голям гладник-минат ли 3 ч. от предното хранене и той започва да мрънка. И за 1 мес(от предната консултация до тази) е качил 1.200кг. А лекарката на консултацията просот онемя и само каза: "Леле много си качил бе човек, какво правиш?" :)
Както ви писах предния път педиатърът ме прати на ортобед защото според нея на 8 мес. бебето ТРЯБВА да седи напълно само. Е, то трябва ама и моя мъник макар и вече голям на ръст  и тегло все още върви с месец назад-просто той е роден месец по-рано(все пак). Ортопеда го погледна и каза върви си булка, детето е добре и като му стане стабилен кръста ще започне и да седи.
И сега новото-от 10-тина дни малчо вече и седи сам, а и почти лази(ама много го мързи да лази и май повече му харесва да се придвижва с търкаляне по леглото от единия до другия край).
Иначе денем се сърди и иска на вън. Но днес как само вали и той само мрънка. През деня малко спи и може би за това спи цяла нощ непробудно.
Иначе все още няма зъбки, но тези венци не му дават мира...
Храненето му е още все същото-но мяй ще започна да му правя вкъщи разни супи и гозбички(нали не е рано за това?)..., споделете какво мислите з това и какво е вашето меню през деня.

Хайде спирам с писането-отчетох се за изминалия месец(че и тъкмо побутвам темата малко напред, че съвсем сме спряли с писането)

Лек ден на всички ви!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Септември 30, 2008, 22:51:23 pm
Никога не съм си и представяла, че ще бъдем за тази тема. Надявам се с ваша помощ  да мога адекватно да си гледам детето.
Поздрави на всички  мами.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Октомври 01, 2008, 09:12:38 am
Мери, така е мила, знаеш.  И аз много неща не съм си представяла, но ми се случиха.  :(
Имаш я помощта, само питай. :) Някои неща, наистина се по-специфични в сравнение с нормално износените деца.

Жанетка,
радвам се, че твоето момче се развива добре. :) Браво на вас! :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Октомври 01, 2008, 22:08:35 pm
Я да се запишем и ние, че отдавна не сме се записвали.  Вече сме на 6 месеца и малко отгоре. Вече сме доста тежички и се развиваме много добре Иво е 8300кг. 66,5см., Петя е 7200кг. 65,5см. Иво си има вече две големи зъпчета. Водихме ги на ортопет и също така и на очен. Иво беше допреди месец с запушени очни канали но слава богум всичко е на ред вече са отпушени. В момента папкаме доста неща. Давамим кашички плодови пюренца с месо им давах. На последната консултация док. каза да започваме риба и черен дроб. Но още не съм решила дали да им давам. Е това е за нас което се сещам като се сетя още неща ще ви пиша.

Мери добре дошла при нас и вярвай че всичко ще е добре. Няма от какво да се плашиш и той ще порасне ще стане голям мъж. Да ви е жив и здрав. Да ти кажа никой не е вярвал че ще пише в тази тема.
Е лека вечер момичета.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mishanta в Октомври 01, 2008, 22:56:46 pm
:)Привет Ани!
Пораснали са сладурите, да раста и да те радват.
Мисълта ми беше за рибата, аз дадох след 9 месец, по препоръка на педиатър.
Шести месец ми се вижда рано за рибка, а черен дроб още не съм!
Прочети в темата за захранването има и таблица на д-р Бърди за продуктите кое, кога се дава!
Ще потъря и ще ти я постна!

Ето и схемата *ЦЪК (http://www.zachatie.org/images/zahranvane/Zahranvane.png)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Октомври 02, 2008, 11:15:42 am
:)Привет Ани!
Пораснали са сладурите, да раста и да те радват.
Мисълта ми беше за рибата, аз дадох след 9 месец, по препоръка на педиатър.
Шести месец ми се вижда рано за рибка, а черен дроб още не съм!
Прочети в темата за захранването има и таблица на д-р Бърди за продуктите кое, кога се дава!
Ще потъря и ще ти я постна!

Ето и схемата *ЦЪК (http://www.zachatie.org/images/zahranvane/Zahranvane.png)


Благодаря ти mishanta за схемата.
Да наистина много бързо пораснаха.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Октомври 23, 2008, 15:13:54 pm
Мери, миличка :hug2:
Не се притеснявай за това, че се е случило да пишеш в тази темичка-повярвай ми мъничетата растат много бързо и докато се усетиш всичко ще е зад гърба ти. Ето моя мъник който така много ме притесни вече е на почти 10 мес. и е станал палав и пухкав, непрестанно лазещ и игрив. Желая ти само хубави емоции.

Милена как сте мила? Как е Миша? Надявам се да сте добре и много да се радвате на приятното есенно време навън. Ние с Теди по цял ден сме навън( и от улиците нямам кога да пусна интернета..., пък и като влезех в сайта не се виждаше темата "Дългоочаквана бременност, раждане......." и  аз мислех че е махната но като се разтърсих разбрах, че за да я виждам трябва да влеза с потребителското име и парола :balk_602: и ето ме най-после пак да пиша.

Анета ами браво на Иво и на Петя-те много са пораснали.  :balk_46: Все така да растат добре и да те радват.

Аз вчера водих Теди на консултация. Вече е 9.300кг.(+500гр.) и 75см.(+2см.) Вече изпревари връстниците си, които са родени с по над 3 кг. :balk_602:

Ами това е от мен за сега..., а щях да забравя-мисля да пробвам да взимам на Теди храна от детската кухня, че тези пюрета му втръснаха май. Дано му хареса, с с тези разходки изобщо нямам време за готвене. В понеделник ще взема храна от кухнята и ще ви разкажа след това. А сега лек и приятен ден, много слънце и усмивки.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Октомври 23, 2008, 20:08:16 pm
Здравей,Жанета.Пиши по подробно за кухнята на коя си се спряла и дали е хубава храната и най-важното дали малкия ще я хареса.
Аз видях,че на мама Люси е за деца над 8 месеца другите са за по-големи ако става въпрос за София.
Аз също мисля да пробвам от 9 тия месец за два месеца от такава кухня ем е по удобно да ми носят хръната вкъщи,а след това съм ги записала в държавната детска градина до нас на кухня.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Октомври 24, 2008, 08:51:02 am
Здравей, Аси.
Аз живея във Враца. Хубавото при теб е че може да ти доставят храната у дома. Ако и тук имаше подобна услуга със сигурност бих се възползвала, защото няма никой на който да оставя малкия ако е лошо времето за да ида до кухнята. Уж сме се уговорили с мъжът ми, че той ще ходи за яденето ако аз не мога да изляза с малкия...Ами чакам с нетърпение да видя дали Теди ще хареса тази храна. В понеделник ще пиша какво е яденето и дали го хапва.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: kassi в Октомври 24, 2008, 09:02:04 am
Ази, пробвай с кухня, дано я харесат. До вкъщи доставят вече всички частни, а Люси прави отстъпка за близнаци, поне така ми каза на мен лично собственичката. Мисля че беше 5лв. две порции. Аз сега готвя на малките. Може да пробваш и ти така, и после да им въведеш кухнята.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: vilimili в Октомври 24, 2008, 12:09:00 pm
Здравейте и от нас!Йоанна също си расте и наддава в норма-вече е 7,570кг и 67см(а се роди 1,730кг и 41см).Но както писа janeta,и ние не можем още да стойм седнали,иначе се опитва да пълзи,ама назад :),надявам се да започне и напред :)!Много я мъчат зъбчетата,двете предни отдолу,и не знам вече с какво да я мажа?!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Октомври 24, 2008, 17:14:48 pm
vilimili това че още не седи изобщо не е страшно. Теди започна да седи сам на почти 9 мес. Сега седи вече стабилно сам. И от последните 2 седмици усилено усвоява пълзенето и започна да се изправя сам в леглото си. Няма страшно, всичко по реда си. Когато детето се почуства физически готово то започва да седи, да лази, ходи или говори. И при нас проблема сега са венците, които много го сърбят но още няма покарало зъбче.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mini в Октомври 24, 2008, 20:35:53 pm
Вили, мазала ли си с Генгигел
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: kassi в Октомври 24, 2008, 21:25:29 pm
Здравейте и от нас!Йоанна също си расте и наддава в норма-вече е 7,570кг и 67см(а се роди 1,730кг и 41см).Но както писа janeta,и ние не можем още да стойм седнали,иначе се опитва да пълзи,ама назад :),надявам се да започне и напред :)!Много я мъчат зъбчетата,двете предни отдолу,и не знам вече с какво да я мажа?!

И, моите седнаха сами по-късно, а сега не се спират, хич не се тревожи.
Може също да пробваш с дентинокс, на нас той най-много ни помага при зъбоникнене.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: z22 в Октомври 25, 2008, 00:14:52 am
vilimili ,ще седне,не се притеснявай.Жори седи сам,но пък все още не се обръща от гръб по корем и за пълзене и дума не може да става.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Октомври 27, 2008, 15:06:10 pm
Здравейте и от нас. Ние отдавна не сме се разпсвали тук. иво и Петя са малко болнички и сега си стойм в нас. Искам да попитам мамите на по-големи деца от нас.
Иво не може да се обръща сам по очи. Забелязвам също че не си движи синхромно ръцете когато посяга към играчките си. Не може да стои на крачетата си когато го изправя. Когато го сложа в паяка стой като препариран.Всичко това място ли е за притеснение. Петя за разлика от него е много напред с матеряла тя се обръща взема си играчки който и трябват посяга с двете си ръце към тян. Когато я сложа в паяка тя върви на зад. Иначе Иво си има две напълно пораснали събчета и още 5 са на един резец. А Петя си има едно и половина зъбчета. Страшно много е жилава и палава не може да стой на едно място.Искам също да споделя че и двмата не могат да стоят седнали. Опитвам се да ги слагам но щом ги сложа и веднага се отхвърлят на пред и се пързулнат и легнат. Само как го обясних дано сте ме разбрали.Лек ден от нас моичета.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Октомври 27, 2008, 17:45:55 pm
Анета,всичко си е индивидуално.Моя младеж е по дебеличък и по кротък.Но всичко се развива изведнъж доскоро не можеха да седят и сега и двамата седнаха и си играят седнали,е от време на време се катурват и пак ги слагам да седнат.За обръщането от 4 месец се обръщат от гръб по корем,но сега чак се усетиха,че могат и на обратно и се търкулват и се обръщат пак на гръб.Ще се изненадаш как ще почнат да правят нови неща и то в рамките на 5 дни примерно..
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Октомври 29, 2008, 09:41:42 am
При нас е същото Ивчо е по пухкав и всичко при него е по назад. Надявам се всичко скоро да се оправи, че страшно много се притеснявам. Спецялно за него.
Момичета я казвайте вашите деца на колко часа хапват?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Октомври 29, 2008, 10:00:40 am
Ние хапваме 5 пъти.Сутрин като се събудят 7 - 7.30 АМ,10 - 10.30 попара, 13.30 - 14 ч. зеленчуково или месно пюре през ден +АМ зависи колко са изяли от пюрето, 17ч.каша ,плодово пюре,по малко кисело мляко около 30гр. не всеки ден,19.30 само АМ.Два пъти в седмицата жълтък по половинка на всяко бебе.
Пиши за вашия режим.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Октомври 29, 2008, 11:02:10 am
Нашия режим е ужас да си призная. Иво много рядко ми изкарва по 3,5 часа.
обикновено огладнява преди 3 часа.Ако е ял в 6.30ч. после яде в 9:00 или 9:30ч.папара.В 12:00ч.супичка или зеленчуково пюре с жълтък. После в 15:00ч. кисело мляко или сок от компот с бисквита. И после в 19:00ч. АМ.
Петя ми е малко по така тя ми изкарва и по 4-5 часа и тя ако яде в 7:00ч. после яде в 11:00ч.или 12:00ч.после 15:00 или 16:00ч.и после в 19:00ч. или 20:00ч. Всеки ден е различно, а така ми се иска да си имат режим и да намалят едно хранене.Понякога ми се будят нощем да хапват.Това е което се сещам ако искаш питай ме нещо.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: vilimili в Октомври 29, 2008, 11:54:52 am
Вили, мазала ли си с Генгигел
Препоръчаха ми Дентинокс,ама няма никакъв ефект!Постоянно мрънка и Къде що набара със светлинна скорост го пъха в устата! 8OМай ще пробвам и с Генгигел,дано е по-ефикасен.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: asi73 в Октомври 29, 2008, 12:17:02 pm
Ние от много рано им създадохме режим и не им променям часовете за ядене,е сега примерно 15 минути до половин час е нищо особено ако съм сама и храня първо единия после другия.И между храненията не им давам нищо друго освен водичка по рядко сок.От трети месец не ми ядът през ноща и не се и будят,но пак това се научава ако бяхме продължили да ги храним може би още щяха да си търсят.Те свикват с даден режим и са като по часовник за храненето.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Октомври 29, 2008, 17:15:00 pm
Да така е ама аз нямам възможноста да ги храня едновремно защото си ги гледам сама от самото начало. На мен ми беше добре да ги храня в различни часове, защото нямамх възможнос да ги храня сама и двамата.И така си остана и до ден днешен.Аз също между храненията не давам нищо само вода.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Ноември 01, 2008, 23:41:26 pm
Жанетка,
нали питаше за нас с Миша.  :) Ето, тук сме и се отчитам. :)

В четвъртък, на 30.10. Миша беше 6300г, 65см. Станала е голям бяс. Не стои на едно място, ама никак даже.
Пълзи по пода; аз и слагам играчки; тя пълзейки хваща някоя играчка, хвърля я на накъде и се отправя по посока да я гони. Много е смешна.  :lol: Като едно кученце захапва в устата си някоя играчка и пълзи с нея. Ако се държи за нещо (например, за ръба на кошарата или за дивана) сама стои права на краката си. За седенето - седи, ако се държи за ръцете ми, самостоятелно все още не може.
За обръщането - тя точно от 4-месечна възраст се научи и от тогава се върти като пумпал. А малко след това спрях да използвам плота за преповиване, защото тази бандиткане не спира да се върти, удря си главата и може да падне. Затова вече се преобличаме на спалнята, като буквално се налага да я гоня, защото тя пълзи по спалнята и, честно, изморявам се, докато я облека. :lol: То са си истински борби! :lol: Чак се дивя как едно 6-килограмово човеченце ми взима силите, докато я облека. :lol:
Имаме си 2 зъба и две обеци. :)

А в отрицателно отношение - Миша все още си има шум на сърцето, който според кардиолога ще изчезне до около годинката - функционален е и е свързан с недоносеността. С очите за сега сме добре - пак на годинка ще ходим на контрола във Варна и евентуално ще сложим очила, пък може и да ни се разминат. На скоро правихме трета трансфонтанелна ехография - вече са симетрични мозъчните структури, защото в началото не бяха. И при ортопед ходихме - няма опасност от луксация.
Моя приятелка ми се накара, че постоянно съм воделе детето по доктори. Но ако и тя беше в моята ситуация - и тя щеше да си води детето все по доктори. Та аз просто искам, ако се открие нещо нередно при Мишка, да реагирам навреме и да ми е здраво детето.
За храненето - захраних я на 6,26 мес. (5,20 коригирана възраст). Започнах с каша ориз. След това - ябълка, круша, банан, картоф, а от утре - морков. Новите храни го въвеждам на интервал от седем дни. Решила съм да не бързам. Все пак си е недоносено дете и не виждам защо да се бърза. та тя до 5-месечната си възраст имаше колики. Е, не искам да си експериментирам със стомаха и. Засега всичко е домашно приготвено от мен, но да видим до кога ще готвя. :wink:

Ами такива работи. Хайде стига, че ви отегчих сигурно. :oops: :)

Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Ноември 02, 2008, 19:34:25 pm
Миленка, душичко, нямаш си на представа колко много разчитам на теб. Живот и здраве  от другата седмица започвам да ти досаждам с купищата въпроси. Дано все така да върви добре малката Мишка.

Алекс днес става на 40 дни.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: StefiZ в Ноември 02, 2008, 20:25:51 pm
хехе, браво на момченцето, герой е той :D
хайде мамо, стягай се, че тепърва грижите предстоят :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Ноември 03, 2008, 10:39:38 am
Мери,
давай бе мила, насреща съм, знаеш. :D
Айде, аз се надявах да го изпишат за рождения ти ден, :wink: пък те тез доктори... :lol:
С теб съм! :bighug: :bighug: :bighug:

Мери, хожелавам ти след някой и друг месец и Алекс да стане такъв малък бандит като Мишата! :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Ноември 11, 2008, 12:11:31 pm
Здравейте и от нас. Искам да ви се похваля ходихме и на очен док. там всичко е добре и с двамата.Най много се радвам за ИВО защото той беше с запушени очни канали. Сега док. каза че са се отпушили и че са добре. Петя вече няма хематона който и беше на връта (няма да се наложи операция) :balk_46:
Вече започнаха да се обръщат и двамата по корем и обратно. Петя вече пълзи с пълна пара може да ходи с проходилката. Страшна работа е в къщи не можеш и за 2 мин. да ги оставя сами. Незнам после къде ще ги намеря.Момата се научи да стои седнала е разбира се с моя помощ де. И Иво се опитва ама неможе така хубаво.Вчера също бяхме и на консултация вече сме 70см. Иво и 8600кг. Петя 69см. и е 7500кг. педиатърът каза че са настигнали връсниците си. С хемоглобина който беше много нисък от самото раждане вече е в норма.
Иво си има 5 зъба, Петя 3. :balk_47:
Папка ме доста неща не се мръщят на нищо.
Най много харесват супичките.
Тия дни ще ходим пак на ортопед в Горня Баня да ги прегледат. Дано там всичко е добре както до сега.
Е това е от нас момичета ако има нещо ново ще пиша.
Лек ден от нас.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: eternity в Ноември 16, 2008, 09:39:18 am
момичета и аз се присъединявам към вашия отбор. моята Цвети се роди на 4 ноември, при термин 4 декември. беше 2300 и 45 см, в началото я хранеха със сонда, защото повръщаше и малкото количество от 5 мл. на третия ден и махнаха сондата и отново я захраниха, изписаха ни на 8-мия ден с тегло 2375г. не е била в кувьоз, защото лекаря направил секциото ми изписа още в 30-та седмица флостерон за разгръщане на дробчетата на бебка. жълтеницата също я изкара без облъчване с УВ. засега се храним неустановен часови график (на 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5 часа, в зависимост от това как се буди) и предимно с АМ за недоносени деца, защото с големи усилия успявам да изцедя 'огромното' количество от 35мл кърма да ДЕН! в тази връзка моля да ми кажете имали ли сте проблеми с кърмата и как сте я увеличили. малката може да суче, но просто количеството е недостатъчно. за сравнение баткото го родих 3750 и беше на кърма 4,5 месеца и чак тогава почнах с АМ. не съм чела темата, поради факта, че не съм предполагала, че ще стане член на клубчето :)
затова се извинявам, че задавам този въпрос, който може и да е дискутиран вече, но вероятно ще ме разберете. обещавам да ви изчета подробно когато имам повечко време
поздрави!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Ноември 16, 2008, 11:29:08 am
 eternity,
добре дошла в клуба. :) Макар че не е похвално да се озовеш в този клуб.
Първо, честита ти дъщеричка с цветно име! :D Да ти е жива и здрава и да носи радост на всички в семейството! :D
 :balk_5: :balk_16:
За флостерона - да ти кажа, аз бях на много здрава флостеронова терапия и май не помогна много, поне при моето дете. Аз от 31-ва г.с. в продължение на 4 седмици бях но флостерон и в 35-та родих, след като получих контракции. (6-7 седмици преди раждането си бях с разкритие.) Та, всеки вторник и сряда ми се биеха 4 ампули Флостерон - по една на 12 часа. Всеки ден взимах Магнерот 3х2, Гинипрал 3х1 за задържане. Но по мнението на екипа, развитието на бебетата е спряло около 2 седмици преди раждането. Тогава, между другото, за последно бях на ехограф и всичко си беше нормално.
Едната неонатоложка казва, че е добре за бебето, че съм била на Флостерон, другата твърди, че никаква полза нямало. В крайна сметка се наложи Миша да бъде интубирана (на кислород) за ден и половина, както и да и се бие ампула от животоспасяващия Сърфактант, именно той е за разгъване на дробчетата. После шефката на Неонатологията се изцепи, "Ако знаех, че майката е била на Флостерон, щях да си спестя Сърфактант-а" то ние и без друго си го платихме, ама нейсе.
В кувьоз беше 27 дни и 2 дни в легло.

Миша се роди на 2-ри март, при термин 8-ми април с тегло 1650г, ръст 43см.
В началото беше на системи, захранена е със сонда на петия или шестия ден. Хранеха я с Алфаре по 8 пъти на 3 часа по 20 - 25мл. когато стана на 28 дни ся я хранили с шише, а на мен ми позволиха да ходя да я кърмя по 2 и 3 пъти на ден.

За кърменето - какво да ти кажа - при мен беше много трудно. Противно на очакванията ми, обаче, все още я кърмя. Започнах да се изцеждам на 6-ия ден от раждането. Беше кошмар - запушени канали, силни болки и нищо не теква, а гърдите ми твърди и напрегнати. Мъчех се да се "доя" на ръце - не става, пробвах с помпа тип спринцовка - примрях от болки. После повечето момичета тук в седмичната тема ми препоръчаха помпата на Авент, за което им благодаря изключително много. Започнах да се цедя и изкарвах по 20мл и то с цедене в продължение на 30-40мин.  Не се отказах. Постепенно за около месец докарвах 50-60мл. Когато си взехме Миша, тя пък ми докара рагади, но и те минаха лесно. Кърмата ми ту намаляваше, ту се увеличаваше. Все си мислех, че утре ще спре.
После имахме един период, когато беше на 4 и на 5 месеца, не знам защо, не искаше да суче. Цедях се и и давах с шише. Само през нощта сучеше.
Сега отново си суче детето. :)
И при нас нямаше никакъв график. Когато си поиска - давах. На често се хранеше  - на 2 часа, но по малко. Имаше зверски колики почти до навършването на 5 мес.

 eternity,
За стимулиране на лактацията си купи лактогонен чай от аптека. Пий по 1л от него. Пий също и хапчета бирена мая. Тя е богата на витамини от групата В, които подпомагат лактацията. Пий много течности, поспивай, ако има кога :wink:, и се храни, но не и да се тъпчеш. Аз от нямане на време не си доспивах, не се и хранех ..., че то от де кърма да тече :?

...май много обстоятелствена станах

 eternity,
желая ти успех в грижите и в кърменето! Нагушкай малкото Цвете от нас с Михаела. :bighug:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: eternity в Ноември 16, 2008, 12:59:04 pm
здравей Милена, меси за мнението. аз пия чай, на Хип е, отделно боза и айран, но гърдите ми са все така меки и не идва кърмата. до вчера още течеше коластра 8O
от днес почна мляко, но за съжаление за обях изцедих едва 10 мл, до чвера цедях по 25-30 мл. препоръчаха ми една рецепта от семена на копър, коприва и анасон, всичко това по 50г и се бърка с мед (ама не знам точното количество), но не съм започнала още, защото не знам ако го ямо това дали няма да се отрази негативно на бебка (нали меда е алергенен). утре ще се консултирам с нашия педиатър, за да ми е спокойно. иначе продължавам с чая, ама ефект от три дни прием не виждам.

по-късно пак ще пиша
на всички малки сладури пожелавам да папкат и да настигнат връстниците си!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Ноември 18, 2008, 15:56:47 pm
Аз освен да се отчета.
След вчерашната консултация се оказа, че за 2 седмици вкъщи сме наддали с над 700гр. и вече тежим почти 3кг и сме пораснали 48см.
Утре ще ходим да му взимат кръв за ПКК, трябва да следим известно време хемоглобина.

Миленче, вие кога направихте първия очен преглед след като си взехте Миша. Някои лекари казват до термин /а той беше в на 16 в неделя/, други казват да мине месец от предния, а той му беше още в болницата на 24.10. Аз мисля да е по средата между двете дати.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Ноември 18, 2008, 16:50:54 pm
Мери, :)
много здраво наддава Алекс, браво! 8O :D Честно, изненадах се.
Миша едва на 2.5месеца стана 3кг, а точно на 3 месеца беше 3300, т.е. беше си удвоила теглото. По книгите пише, че недоносените през третия месец трябва да си удвоят теглото, а до 6 месеца - да го утроят. Гледам, вие сте преизпълнили плана. :lol:

А сега на въпроса ти - ами би трябвало офтолмологът, който го е гледал в МД, да каже кога се налага контрола.
При нас беше така: на 25-ия ден в болницата я е гледал очен, на 30-ия ние я заведохме във Варна при детски очен и от там нататък на 2 седмици. Докторката всеки път казваше: "За сега няма проблем, но трябва да следим състоянието на очите, защото и на двете очи ретината не се е доразвила. Докато завърши развититето, все още има риск от ретинопатия."
Така че, Мери, моят съвет е две седмици след първия му преглед от очен. Ако ретинопатията се хване в ранен етап, тя е лечима. Но трябва да се реагира своевременно.
Когато Миша стана на 3 месеца, контролите ги правехме през три седмици и така още на 2 пъти я гледа. Следващата ни контрола ще е на 1год., както и  при кардиолога.
Мери, нагушкай Алекс от мен!

Етърнити,
препоръчвам ти лактогонния чай - той е български билков чай и мисля, че е по-ефикасен от Хип. Момичетата тук ми го бяха препоръчали.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: eternity в Ноември 21, 2008, 18:19:51 pm
здравейте момичета, Цвети е наддала цели 325г за 9 дни и вече е 2700. продължаваме да се храним с АМ, че кърма така и не ми дойде като хората. все още не е спряла напълно (Милена, мерси за съвета, но нищо не помага при мен за съжаление :(), но пък малкото количество го давам на бебка да го изсуче изцедено или директно от гърдата. тя има доста силен сукателен рефлекс и се справя добре на гърдата, само дето бързо свършва. за съжаление няма как да премеря точно какво количество е изсукала, но пак оптах да се изцедя и количеството беше от порядъка на 20-ина мл. педиатърът ни препоръча чай от копър на Хип против колики, явно не е привърженик на капките Саб-симплекс. за запека, който е налегнал малката заради това, че е почти изцяло на АМ, ще варим овесени ядки и с водичката ще приготвям млякото. между другото тази лекарка според мен е мн. добра, никога не  е предписала излишно антибиотик на баткото, а ако може, се лекуваме и с лекарства на билкова основа. пренатално на Цвети й беше открита двустранна пиелектазия (увеличени размери на бъбречните легенчета) и педиатърът ни даде направление за детски нефролог и след прегледа другата седмица ще ви пиша какво е състоянието на бъбречните легенчета на Цвети. много се надявам проблема да е отшумял с раждането на детенцето!

Мери, вие как се храните с Алекс? с АМ или сте на кърма?

момичета моята бебка е родена в края на 36-та седмица, това значи ли, че ще трябва и ние да се консултираме с офталмолог?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Ноември 21, 2008, 19:31:18 pm
Оф нямам си и най-малка представа дали и вие трябва да се прегледате при офтамолог, за нас вече е задълже.
Бе нали казват, че като бозае детето има повече мляко, отколкото като се изцеждаш. Аз определено качих количеството, след като прибрахме детето от болницата, започнах да пия повече мляко, по често изцеждане, пия чая на Хип за кърмачки.

Ми Алекс нали е добро дете яде де к~во му се даде - яде и АМ, кърма от шише и бозае. Понякога бърка гърдата с бибата, но бързо влиза в крак. :lol:
Иначе след контролната ПКК се оказа, че хемоглобина пак ни е много нисък 94. В болницата 2 пъти му преливаха кръв даже на по високи стойности. Казват, че това е свързано с недоносеността и ще се израсте, но все пак педиатърът ни даде направление за консул с детски хематолог.

Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: z22 в Ноември 21, 2008, 23:36:37 pm
Мари,браво на малко Алексче,да наддава все така добре.

eternity ,то не е свързано с килограмите кърменето според мен.Жори също се роди в 36-та седмица,но беше 4045гр.Той си захващаше много добре и си искаше,но и при мен кърмата така и не дойде като хората.В началото и аз изцеждах по 15 -20 мл. на ден.После взех да се наливам със сокове,чай,билки,хранителни добавки и супи и какво ли не.Увеличи се,но не дотолкова,че да сме на кърма.Кърмата беше много малка част от яденето ни и в 3-ти месец спря окончателно.Жори беше 4 дни в кувьоз ,но ми даваха да ходя при него,когато си поискам и да седя,колкото искам,даже ме викаха да го храня и къпя.
Аз на офталмолог не съм го водила,но при раждането му направиха много прегледи и може и такъв лекар да го е видял-незнам.
Дано всичко е наред с Цвети и с бъбречетата и с всичко!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Ноември 22, 2008, 12:25:40 pm
Оф нямам си и най-малка представа дали и вие трябва да се прегледате при офтамолог, за нас вече е задълже.
Бе нали казват, че като бозае детето има повече мляко, отколкото като се изцеждаш. Аз определено качих количеството, след като прибрахме детето от болницата, започнах да пия повече мляко, по често изцеждане, пия чая на Хип за кърмачки.

Ми Алекс нали е добро дете яде де к~во му се даде - яде и АМ, кърма от шише и бозае. Понякога бърка гърдата с бибата, но бързо влиза в крак. :lol:
Иначе след контролната ПКК се оказа, че хемоглобина пак ни е много нисък 94. В болницата 2 пъти му преливаха кръв даже на по високи стойности. Казват, че това е свързано с недоносеността и ще се израсте, но все пак педиатърът ни даде направление за консул с детски хематолог.


Здравей Мери,не се притесняваи ние сашто бяхме с нисак хемоглобин. И Иво беше 90 даже.
Искам само да те питам не жи ли изписа някави лекарстжа за хемоглобина?

Да се отчетем и ние. Иво ми прави на няколко пъти вазпаление на ухото. Е вчера беше капака на всичко има гнои в ухото. Днес бяхме на УНГ направиха ни перфорация на ухото. Само мога да кажа че беше адски страшно и мъчително за него. Сега сме на антибьотик и куп други лекарства.
Е това е което се сештам за сега.
Лек ден момичета.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Elissa в Ноември 22, 2008, 16:22:55 pm
Привет мами, и аз да се запиша в тази не толкова радостна тема.

Ема и Михаил се родиха със спешно секцио (направих преекламсия, имах кривно 190/150 и страхотни отоци) на първия ден от 36 г.с.  Аз бързо влязох в ритъм, но на дечицата ми им трябваще един месец, най-вече за Ема, защото ги заразиха със стафилокококи, тази инфекция беше една от причините да избера в Токуда да родя, но така и не стигнах до нея.
Мишо се повлия бързо от антибиотиците и имаше лека жълтеница, дадоха ми го на 10 ден. Докато при Емето беше тежко положението. Силна жълтеница, анемия, не се хранеше добре и съответно не наддаваше много. Прегътнах я чак на 26 ден. :( Милата, колко е по-различна от брат си емоционално. Много е чувствителма, бих казала и доста нервна, не знам дали ще ми повярвайте, но има един тъжен и недоверчив поглед. Брат й от почти месец се смее с глас и "говори", а тя още не може да се отпусне и по-малко гука или да даде само широка усмивка.  Иначе физически е по-жилавата от двамата.

Много е важен контакта и най-вече майчината ласка в тези моменти, но за съжаление в повечето родилни домове това е на заден план. 100% са наясно с тези неща, но нещо им пречи за да позволят тази близост в интензивните отделения.
Но както и да е, ще си спомняме само хубавите моменти.

На кратко :), това е от мен и пожелавам да има по-малко нединосени бебет и само усмивки и щастливи моменти. 

Целувки!





Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Ноември 23, 2008, 12:20:03 pm
Ани, ми не са ми изписали нищо за хемоглобина, а ме предупредиха, че има вероятнаст пак да падне. Тя и братовчедка ми се учуди, нейното също е недоносено, но са й казали да дава капки.
Както и да е другата седмица ще ходим на хематолог, дано успея да запиша час.


Елиса, успех на борбените мънъци.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Ноември 26, 2008, 15:38:59 pm
След вчерашната контрола се оказа, че имаме шум на сърчицето. Казаха, че се случвало много често на дедоносените да имат или както е в нашия случай да се появи по-късно. педиатърът каза, че е възможно да се е появил заради анемията. За нея ни изписаха малтофер сироп.
Миленче, май и миша имаше такъв проблем, израснахте ли го вече.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: eternity в Ноември 26, 2008, 16:12:47 pm
Мери, и на Цвети чуха шум в Майчин дом, но до изписването беше изчезнал. било се срещало при около 25% от децата (не само недоносените, а изобщо). ние вчера ходихме на детски нефролог. бъбречните легенчета са увеличени и след раждането, но увеличението не било голямо. лекарят е оптимист, че ще се израстне проблема. след 3 месеца ни вика на контролен преглед и се надявам този проблем вече наистина да го няма.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Ноември 26, 2008, 16:58:35 pm
Мери,
да, и Миша има шум на сърцето. Появи се, когато стана на 1мес. Ходим при детски кардиолог. Казват, че е функционален. Засега все още си го има. Вече 3 пъти съм я водила при кардилога, следващият път ще е на годинката. Според докторката няма нищо страшно, просто си е свързано с недоносеността. Да, възможно е този шум, който са открили на Алекс да е свързан с анемията. Но е възможно и да излекувате анемията, а шумът да остане, както е при Мишката.

Миша също има и анемия. Хемоглобинът и е беше 95 на 5 месеца. Започнахме Малтофер капки 3 пъти по теглото на детето. Т.е. давах и 3 пъти по 4 капки, а в последствие 3 пъти по 5, после по 6 капки. Давах и също и витамини за кърмачета, в които има от В групата. На 7 месеца Хемоглобинът и беше 120. Сега продължавам да и давам Малтофер, но само по веднъж на ден по 6 капки.

Мишка в момента е болна с хрема и кашлица, но няма температура. Гърлото и е зачервено. В резултат на това отказва да яде, според док. заради гърлото, което я боли. Ако настоявам, да я храня, тя "ми го връща", :wink: сещайте се как. Та сега е само на кърма и АМ. Вчера при док. я изтеглихме и се оказа, че е свалила малко.
Ама аз съм оптимист, ще се оправи детето, че ще си и навакса грамчетата. :)
Днес и дадох малко топла каша и за моя радост, не ми я върна обратно.
Голяма мъка е да и дам капките за нос.
То, между другото и аз съм болна, ама на мен - майната ми. :lol:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Ноември 26, 2008, 19:55:15 pm
Оф, дано се оправят дечицата. Ние утре сме на очен, дано да няма нищо притеснително.
Целувки на Сашето, Цвети и малката Мишка.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: aneta в Ноември 27, 2008, 16:07:33 pm
Дано всичко е наред Мери с малкия Алекс.
За хемоглобина не се притесняваи ще се оправи с Малтофера. Само незнам защо са ти изписали сироп а не капки. Капките мисля че са по-добри.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Ноември 27, 2008, 22:08:44 pm
На очния преглед сме наред, сега ще чакаме фонтанелната ехография.

Ани, дано по-скоро има ефект, цункай по дупетата малките бандити.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: naty_84 в Декември 01, 2008, 14:08:45 pm
Много се радвам ,че има такава тема.Незнаех.И моята Ивайла се роди 36г.с.с незатворена клапа на сърцето и обратно кръвообращение.Но слава богу сега вече всичко е наред.Тя се роди 2400гр и 46см.Направо кукла.Ще ми бъде приятноо да си лафим.А и отдавна не бях влизала във форума.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: janeta в Декември 08, 2008, 13:36:23 pm
Здравейте момичета!
От цял месец приблизително не съм писала(но като се е прецакал компа тотално и само забива...та изобщо не го пускам...наложи се да помоля мъжото да ми донесе за малко служебния комп)
Ние сме добре. И дай Боже и всички вие да сте добре. Стискам палци на болните бързо да им минава. И всякакви проблеми при мъничетат да отшумят. Теди расте с всеки изминал ден и няма и помен от мъничето, което се роди само 2.100кг. и 44см. защото бързам да споделя с вас, че Теди е вече 10кг. и 76см., много пъргав, лази и се изправя по леглата, шкафове и каквото намери. Все още няма зъби. Вече не го кърмя-преди около два месеца(беше на 9 мес.) кърмата много намаля и той не искаше да суче и просто спря от самосебе си. Но се радвам, че след перипетиите покрай раждането и почти спрялата тогава кърма и факта, че той в един момент не искаше да суче-се радвам, че цели 9 мес. го кърмих.
На момичетата, които сега се сблъскват с гледане на недоносено ще кажа само едно-сила, сила и пак сила. Всичко скоро ще си дойде на мястото и ще си спомняте от време на време през какво е трябвало да минете за детето си. Аз много плаках и се притеснявах когато Теди се роди в 35г.с. недоносен и с ниско тегло. Сега това е зад гърба ми и Теди отдавна настигна и надмина на тегло връстниците си, които се родиха по 3.500кг.
Радвайте се на вашите слънчица и се моля всички вие и дечицата ви да сте добре-те може да са родени недоносени, но това ги прави много борбени още от самото им начало, те са силни и ще бъдат победители в живота занапред. Аз вярвам в това. Целувам ви всички!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: eternity в Декември 09, 2008, 17:38:26 pm
здравейте момичета, днес бяхме на консултация и бебка е вече 3 290г и 50 см. един месец след раждането е наддала 1 кг и 5 см! все още има колики, но намаляха, защото смених биберона. предишния беше явно неподходящ за нея и засмукваше много въздух с млякото. тя е вече изцяло на АМ, но добрата новина е, че вече не е на специалното мляко за недоносени, а минаваме на обикновен Фризолак за деца от 0 до 6 м. педиатърката ни даде направление за ортопед, но каза, че няма смисъл да ни праща на офталмолог, защото не е била на кислород и не е облъчвана с УВ. сложиха й ваксината против хепатит, а следващия месец ще й слагат Пентаксим. това е засега от нас.

Мери, абе каква е тая фонтанелна ехография? за какво се назначава и в какви случаи? вече съвсем ще лудна, все си мисля, че за Цвети се полагат и допълнителни изследвания, а ни ги спестяват!

поздрави на борбените майчета и здраве на дечицата!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Декември 09, 2008, 18:29:07 pm
педиатърката ни даде направление за ортопед, но каза, че няма смисъл да ни праща на офталмолог, защото не е била на кислород и не е облъчвана с УВ.


Мери, абе каква е тая фонтанелна ехография? за какво се назначава и в какви случаи? вече съвсем ще лудна, все си мисля, че за Цвети се полагат и допълнителни изследвания, а ни ги спестяват!

Етърнити,
може ли да ти отговоря вместо Мери? :wink: Дано и Мери няма нищо против.
Трансфонтанелна ехография е да гледа докторът мозъка на детето с ехограф през фонтанелата.
Принципно, нищо допълнително не се полага, а ти трябва да си го изискваш, ако педиатърът не се светне да го назначи. и си плащаш, разбир се. но не си мисли, че защото детето е недоносено, му се полага някакъв пакет от изследвания по Каса. :lol: Няма такива филми. Аз настоях за преглед при ортопед, както и трансфонтанелната ехография. Всъщност, първата такава е била още в болницата, по предписание на неонатолога там, след това правихме още две - на 2 месеца и на 6. Като при последната (на 6мес.) мозъчните структури вече бяха наред.

Още нещо, кажи на педиатърката, че малко не е в час.
Прегледът при офталмолог се назначава на деца родени в 8-ми месец и изключително на такива, родени в 7-ми месец. Именно при такива деца има риск от появата на ретинопатия. А ретинопатията няма връзка с кувьоза. Моето дете беше доста дълго в кувьоз, но не е било облъчвано с УВ лъчи. :lol: Не нам за какво облъчване говориш.

Иначе, радвам се, че детенцето наддава добре. :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Elissa в Декември 09, 2008, 18:54:05 pm
По повод трансфонтанелния ехограф и офталмолога, искам да попитам и чуя мнението на по-запознатите от вас, непременно ли трябва да се направят? Аз питах нащто педи и то ми отговори, че тези изследвания се правят само ако има някакви съмнения, а при нас не е такъв случая. Ема и Михаил бяха 8 дни в куваоз. Иначе за ортопед ни даде направление.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Януари 08, 2009, 17:04:31 pm
Лелеееееее, Етърнити, аз чак сега виждам че си писала.
Добре, че  Миленчето ти е писала, но аз да допълня, значи трансфонтанелната ехография я направих без да плащам. педиатърът ми даде направление и не съм плащала на частно. Също така и офтамолога е без пари, там даже и направление не ми искаха, не знам как и що, ма е така. Единствено за ортопеда се плаща.

Аз сега да питам, разбрах че има някаква нова ваксина synagis, била специално за недоносени. Някой наясно ли е с нея. Сега я лицензирали в България.
Иначе да кажа за нас, вече сме 4600кг., 56 санта. След вчерашната контрола хемоглобина има за първи път голямо покачване от 77 е 87. Дано вече да се оправи тая анемия.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: eternity в Януари 16, 2009, 10:05:00 am
момичета, мерси за отговорите!

значи Цвети е родена в първия ден на 9-ти месец и се надявам да нямаме проблеми с очичките, затова и  не сме ходили още на офталмолог. също така не ми стана ясно при какви показатели се прави трансфонтанелна ехография? още по време на бременността ми казаха, че мозъчните структури са ОК.

иначе за протокола: наддала е един кг за 35 дни, но само 1 см на дължина. вече е 4300 и 51см. поставихме Пентаксим и го понесе мн. добре. следващия месец сме на консултация за бъбречните легенчета, дано да се е нормализирал размера им.

хубав ден и целувки на малките бонбончета
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Януари 22, 2009, 11:56:25 am
Мери,
малко късно се включвам, но за въпросната ваксина, за която говориш, доста късно научих. Май се оказа, че вече е било късно да я направим.

Мисля си сега кое ли ни е наред в здравеопазването? Вижте темата "С какви проблеми се сблъсквате при лечение на стерилитет?" - сега не ми се търси самата тема, но мисля, че така я беше формулирала Ултра.
Ами същите са проблемите в общи линии, които ще опиша и тук, само дето не касаят стерилитет, а профилактика и лечение на някои болести при недоносени.

 - липса на добри специалисти в градовете, освен София, Пловдив, Варна и Плевен
Тук, например, в нашия що-годе голям град Русе няма нито един ортопед, който да направи ехография на тазобедрена кост. Няма! Възмутително! А уж тук сме били имали добри ортопеди! Е, да, но нито един от тях не прави ехография. Това лято водих Мишка при най-добрия в града д-р Чобанов (Мир на праха му! Нека почива в мир! Отиде си от рак. :() Докторът беше много мил и внимателен, имаше невероятен подход към бебета. Той я прегледа мануално и тъй като се усъмни в нещо, назначи рентгенова снимка. И аз трябваше да си облъча детето. :( :oops: За щастие, след огледа на снимката, той и още един негов колега бяха категорични, че всичко си е наред.
При него отидох с направление и нищо не съм плащала. При офталмолога също ходим с направление и не плащаме самия преглед
НО плащаме за път до Варна и обратно. Това отново доказва липсата на добри специалисти в повечето населени места, което пък ни кара да правим луди разходи за транспорт.

 - финансови проблеми
Малкото по-читави педиатри пък не работят с НЗОК, което води до плащания на частни прегледи. До финансови прблеми води и преднта причина - пътните разходи. Те нещата са взаимосвързани.

Тук поне направленияа за деца са без лимит, но пак по някой път Джи Пи-то се прави на велик, не дава направление, а ти назначава лечение, което после се оказва, че е некомпетентно и дори е влошила симптомите.

Аз, например, си платих трансфонтанелната ехография, защото просто педиатърката ни не работи с Касата и не помня вече 30 ли, 50лв ли ни взе. дано поне да е вярно последното и заключение, че мозъчните структури вече са развити.


новото при нас е, че правим сега упражнения, защото моето Чудо не може да си седи на дупЕто.
Знае само да ходи изправена, придържайки се за нещо. Рехабилитаторът казва, че в кръстчето е добре, но коремните мускули са слаби. Та сега и правя пресички. :)
 :D Вече мина 7 кг! :D Тежи 7100!

Поздрави и целувки на всички бебоци тук! :D да са здравички и да ни радват! :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Януари 22, 2009, 17:03:11 pm
Миленче, късно е за вас или за нас?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Януари 22, 2009, 18:07:54 pm
за нас е късно.
но за алекс - не е.

Мери, ето ти листовката.

http://www.bda.bg/bdias/6803s.pdf

Току-що говорих с една приятелка, която е представител на фирмата производител. Но това лекарство не било "нейно" - на приятелката ми, а на нейна друга колежка, която отговаряла за болничната помощ и бла-бла.
Значи, утре обеща да говори с колежката си, да я разпита за Синагис и да ми отговори подходящ ли е за тримесечно бебе.

За жалост, моята педиатърка (уж най-добрата в града) не е в час. Когато я питах, какво и е мнението за Превенар-аи ще го бие ли на Мишка, тя в отговор ме запита: "А, това тази новата ваксина за недоносени ли е?" 8O
Е, за кво си говорим? Жената не е в час ни за превенар, ни за синагис?
Трябва сами да си се образоваме тук. :wink:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Януари 22, 2009, 20:11:31 pm
Миленче, много много ти благодаря.

А тази ваксина заменя ли пентаксим-а  /преневар-а/ или трябва паралелно с другата да се бие?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Януари 23, 2009, 10:34:38 am
Меринка,
чакай бе Душата, малко да те светна сега. :wink:
Ще се опитам да го обясня ясно с думи прости, както аз си го разбирам.

Пентаксим замества ДТК и Полиомиелит. Това се две ваксини в нашия задължителен имунизационен календар. ДТК е тривалентна, т.е. защитава от три болести - дифтерия, тетанус и коклюш. "Имовакс полио" защитава от полиомиелит трите типа. Бият се двете наведнъж в един ден, примерно, ДТК - в едното краче, а Полио - в другото краче. Така на практика с две убождания защитаваш детето си от 4 болести. Това са безплатни ваксини, отпуснати от Касата.
Какво правим обаче повечето майки - ами купуваме си Пентаксим и се отказваме от държавните ДТК и Полиомиелит. Имай предвид, че Пентаксим в най-добрия случай ти струва 53лв. И ще трябва да я купиш общо 4 пъти, което не е малък разход, но ... айде да не почвам пак да плюя по здравната система! :x Дано се светнат тия от Касата да отпускат безплатно по-добрия аналог на нашенските ваксини, а именно Пентаксим.
Пентаксим е петвалентна ваксина, т.е. защитаваш с едно убождане едновременно от 5 болести. Това са дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и ХИБ (хемофилус инфлуенце тип Б).
Пентаксим е убита, а не жива, по-щадяща, понася се по-добре, няма раздразнителност у детето.

Ох, :oops: май като реклама звучи малко, :oops:, ама мисля, че повечето тук ще се съгласят.

В общия случай ваксината се започва на дву-месечна възраст.
Мери, при вас предполагам са отложени тия ваксини до навършване на коригирана възраст? или?
При нас ги отложихме до 6-месечна възраст. Грешка беше! Ама пусто, като съм далече от София и от д-р Масларска! :x

Превенар пък е седемвалентна и няма нищо общо с другите. Защитава от стрептококи, пневмонии и др. тя е още по-скъпа.
Ето ти листовката:
http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/Prevenar/H-323-PI-bg.pdf

в западно-европейските страни и Пентаксим и Превенар се поемат от тяхната Здравна каса и родителите не ги заплащат. За справка - з22, която е в белгия. Имам позната, която е в Италия и там са правили на детето Превенар безплатно. Дойде си тук, уплаши се от цената в нашенските аптеки и в крайна сметка не го купи, а реши, че пак в Италия ще го бият, но със закъснение.

Синагис пък няма нищо общо с горните две.
За него - инфо довечера или утре.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Януари 23, 2009, 22:55:00 pm
Ауууууу, Миленче, много ти благодаря. Ти си съкровище.

Да ти кажа аз така и не разбрах какви ваксини биха на Алекс в болницата. В момента нямам копие от епикризата, защото моето го оставих в хематологията, но ще взема от педиатърът и ще пиша, дано ти да знаеш.

А и да те питам още нещо, вие ходихте ли на невролог. педиатърът и рехабилитаторката, която идва вкъщи казаха, че нямаме нужда, но днес като бяхме за контрола на хемоглобина и хематолога каза задължително да отидем. Ох и аз нещо почнах да се панирам лекичко.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Януари 24, 2009, 21:08:02 pm
engerikx1, ФКУ и ТТХ, engerikx2, БЖЦ, Миленче, това са ваксините които са били на Алекс в болницата. Знаеш ли коя за какво е?
Знам само за БЖЦ-то, че е за туберколоза.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: hope в Януари 27, 2009, 01:03:31 am
Здравейте, смели мами на неденосени дечица. Присъединявам се като всички в началото с много свито сърце. За едното момченце лекарите препоръчват да се достави от Гърция препарата Pedea на ORPHAN Europe което предсталява ibuprofen в интравенозна форма.
Някой от вас налагало ли се е да търси този препарат и как го намерихте. С тези затворени граници не знам как да действам, за сега помолих да го потърсят и в Австрия. Дано има някой минал по този път! 
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mishanta в Януари 27, 2009, 07:02:44 am
Добре Дошла, Мила  :flower:Мамо Хоуп! Честити ти рожбици отново!
Прекрасни имена имат нека светците им ги пазят и скоро са у дома...
На въпроса ти една от мамите тук чакаше да вдигнат блокадата
и да пътува до Гърция, ще се свържа днес с нея и ще ти пиша!

Погали  :babyflips:Божана, :babyflips:Константин и :babyflips:Димитър по палчетата
и им кажи че ние тук им стискаме палци и ги очакваме!

 :bighug:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: hope в Януари 27, 2009, 08:28:15 am
Благодаря ти, mishanta,
тя вече се свърза с мен, страшни сте! Благодаря ви! Дано брат ми успее да направи нещо в Австрия и по самолет да дойде по-скоро. Разчитам много на вас!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mishanta в Януари 27, 2009, 08:42:57 am
Хоуп (http://www.fantasygif.it/Smiles/Smiles/16.gif)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Януари 27, 2009, 08:48:08 am
Хоуп,
за жалост, не мога да ти отговоря. Не ми се е налагало да търся този илач.
Успех, дано се снабдите с него.
Стискам палци на малките Душички бързо да се стабилизират и да си ги приберете.
Изпращам ти всичките си позитивни мисли! :)
:)

Мери,
снощи се видях с въпросната представителка на Абът - производителят на Синагис.
Тя обаче каза, че все още не можела да ми отговори. :(
Предположи обаче, че Синагис са прилага веднага слд раждането.
Щяла да се срещне с колежката си в сряда на симпозиум ... бла-бла. Нали ги знаеш, представителите все събират лекарите на разни симпозиуми в най-лъскавите ресторанти. :wink:
Каза също, че това (ваксината) е сериозно нещо, затова не пишело на листовката как се приема, на колко месечно бебе се прилага, за да не си решал някой, че ей така ще си назначи на детето Синагис.

За другите ваксини, които ме питаш, също като теб знам, че БЦЖ е против туберколоза.
engerikx 1 и engerikx 2 предполагам, че са против Хепатит Б, съответно първи и втори прием. Само гадая в момента. Първата доза се бие в първото денонощие след раждането, а вторатана 1 мес. Затова си мисля, че просто това е марката на хепатитната ваксина, която са ползвали в МД. :?
Обаче другите, които си изброила - идея си нямам кви са. :?
Питай някой неонатолог или поне педиатър - трябва да знае.

Мери, любопитно ми е, при вас отложиха ли ваксинациите на Алекс? Наясно ли си с това? При нас само хепатитната беше бита по стандартната схема, както при нормално родените деца. БЦЖ-то я правихме на 2 месеца, а не на 1 ден, както е нормално.
Другите съвсем ги отложихме.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Януари 27, 2009, 22:38:41 pm
Хоуп, кураж мила. дано успеете с лекарството. На мен не ми се е налагало да го ползвам и няма си напредстава доставката му.

Миленче, много ти благодаря за изчерпателния отговор. Аз попитах доц. Слънчева за синагист-а, но още нямам отговор.
А относно останалите ваксини, всичко отложихме, да. педиатърът каза, че ще са след нова година, но кога точно не знам. Сега на 2 февруари сме на консултация и ще се разберем кога ще е. Спомням си когато коментирахме ваксинацията и тя каза, че докато дойде време да ни се бие, щяло да има някаква нова по-добра ваксина. Ще поразпитам.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Януари 28, 2009, 10:19:30 am
Мери,
май съм пропуснала да ти отговоря на това.
А и да те питам още нещо, вие ходихте ли на невролог. педиатърът и рехабилитаторката, която идва вкъщи казаха, че нямаме нужда, но днес като бяхме за контрола на хемоглобина и хематолога каза задължително да отидем. Ох и аз нещо почнах да се панирам лекичко.

Не, не съм водила Михаела на невролог. Не са ни насочили, явно не е имало нужда.
А на рехабилитатор едва сега на скоро я заведох, защото не може да седи самостоятелно. Седи, но само ако се държи за стените на кошарата си.

Не се панирай! :) Ще се справим с отрочетата. :wink:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: nikolina-pikolina в Януари 29, 2009, 15:05:29 pm
Здравейте,

някой мами ме познават от другия форум - Бг мама.
Моите близначета се родиха в 25 г.с., поради инфекция имаше спукване на единия околоплоден мехур, лежах в Токуда 14 дни и на 9.09 се родиха моите малки принцеси. За съжаление едното бебче почина, но Александра се бори много. Още сме в Токуда и се моля всеки ден за нея. Там наистина полагат невероятни грижи за нея.

Имам и щастието да се запозная с мама Хоуп. Мила ако мога да ти помогна с каквото и да е, ми кажи.

Аз вярвам в нашите деца!!!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Януари 30, 2009, 00:47:18 am
Оооо, скъпа, много се радвам да те видя, че пишеш тук. Онзи де влизах да видя за новини покрай вас. надявам се, че Алекс вече е значително по-добре. Голяма е сладурана, няма начин да не се пребори.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: marmotche в Януари 30, 2009, 09:59:06 am
nikolina, ще се моля за малката борбена Алекс! Съжалявам много за близначенцето. Дано лошото минава и заминава и скоро да си прибереш здраво детенце!

За невролога - недоносените дечица са по принцип в по-голям риск, заради възможно незавършено развитие на нервната система. Разбира се, далеч не при всички рискът се развива в реални проблеми, надявам се да няма никакви такива неща при вашите деца. Просто статистически по-често има изоставане в двигателното и/или интелектуалното развитие. Недоносеността е просто един червен флаг да следите по-внимателно дали децата покриват нормите за това какво трябва да прави едно бебе на Х месеца и ако имате съмнения, да го заведете на невролог и да го стимулирате да догонва нормите, доколкото е възможно. Аз имам повече опит в догонването на двигателните изоставания (първото ми дете е леко недоносено, но и с усложнения след раждането), та за това ще споделя - ако имате съмнения, почнете рехабилитация колкото може по-рано, първите 2г от живота са безценни, защото мозъкът е още много пластичен и дори да има несъздадени/загинали мозъчни връзки и мозъкът да не подава правилните сигнали към крайниците, това може да се навакса по обратния път - чрез гимнастика, с повтаряеми упражнения "учим" мозъка, той има огромен потенциал в тази възраст да си създаде нови връзки и вече да подава правилните сигнали, т.е. детето да преодолее или намали до минимум двигателните си дефицити. Надявам се нищо от това да не ви трябва практически, дано!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: nikolina-pikolina в Януари 30, 2009, 10:34:02 am
Здравейте,

на Алекс й правят масажи вече от 2 месеца, тя много ги харесва и се чувства много спокойна след това. Наистина съм впечатлена от лекарите в Токуда, толкова грижи полагат, никога не й спестяват нищо. Към децата се обръщат с имената им, галят ги, обичат ги.
Дай Боже всичко да е наред с Алекс и с всички малки душички.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Януари 30, 2009, 20:42:46 pm
Мармотче, под рехабилитация имаш предвид масажите ли?
Ние от деня на изписването правим, вкъщи идва рехабилитатор - първоначално всеки ден, после 3-4 дни седмично, сега веднъж седмично. Иначе повечето упражнения ги правя и аз след банята вечер. Мисля поне до годинката да сме така.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: hope в Февруари 01, 2009, 16:10:45 pm
Намерихме PEDELA-та, още същия ден съдбата я прати и вляха на Косето, шума в сърцето изчезна на сутринта. За жалост той направи едно друго усложнение и сега е опериран в Пирогов, и с добрите и с лошите показатели постоянен. Молим се за него всяка минута, да има сили да се пребори и да му тръгнат системите да работят, разчитам и на вас, мили мами.
Другите фъстъчета са в Токуда под денонощните грижи на д-рМасларска и чудусния екип хора които е събрала. Един ден единия е добре, другия не толкова,после пък обратно, така ни казват всички че ще бъде.
С nikolina-picolina се радвам винаги когато се видя заради лъчезарната й усмивка и оптимизма. За жалост с теб не можем да говорим много, защото всеки миг при децата е много скъп, а отлитат страшно бързо.
Днес изписват едно от дълго гледаните недоносени дечица в това отделение, мечтаем си да дойде и нашето.
Много здраве и късмет на всички деца и майки!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: denisa в Февруари 01, 2009, 17:19:47 pm
hope , nikolina-pikolina моля се Господ да е с вас и с вашите дечица да бди над тях и да си ги приберете живи и здрави у дома.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Black_rose в Февруари 01, 2009, 17:37:16 pm
Хоуп, дано дечицата ти се преборят с трудностите и час по скоро дойде времето да си ги приберете вкъщи ! (http://www.zachatie.org/forum/Smileys/default/bighug.gif)
Ники (http://www.fantasygif.it/Smiles/Smiles/16.gif)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Февруари 01, 2009, 17:43:49 pm
Хоуп, вяра и кураж.
Имаш моята виртуална подкрепа.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Zizi в Февруари 01, 2009, 17:49:05 pm
(http://dl7.glitter-graphics.net/pub/501/501037pb72sjnq58.jpg) (http://www.glitter-graphics.com)
Hope, nikolina
Малки бебчета, борете се и бъдете силни!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: FreshBreeze в Февруари 01, 2009, 20:26:44 pm
Миличка Хоуп,
Дано Косето се справи с усложненията скоро! Непрекъснато ги мисля и тричките грахчета и се моля всичко да върви възможно най-добре!
Радвам се, че си писала тук, че не смея да ти звънна.
Целувки :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mishanta в Февруари 01, 2009, 23:55:51 pm
Кураж Хоуп, грахчетата ти са толкова силни колкото си и самата ти!
Знам че заедно ще успеете да се справите.
Имате и добрата Фея д-р Масларска в подкрепа!

 :bighug:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: kassi в Февруари 02, 2009, 10:48:06 am
Хоуп, моля се за мишлетата ти! Дано се справят и когато са добре, да се приберете всички вкъщи. Бъди силна, имаш нашата подкрепа тук! Прегръдки!

Ники, и на теб стиснати палци за Алекс. Ще се справи малката героиня!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: marmotche в Февруари 02, 2009, 11:01:44 am
Мармотче, под рехабилитация имаш предвид масажите ли? ...
Да, масажите и гимнастиката после. Щом имате и рехабилитатор, няма какво да се тревожиш, веяе сте направили всичко необходимо :)

Хоуп, стискаме палци на Косето, както и на всички мъниченца!
Ники, и на Алекс тоже!
Дано тази седмица ви носи само добри новини за дечицата ви.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Февруари 02, 2009, 11:08:28 am
Хоуп,
кураж! Бъди силна! Имай търпение и вярвай, че скоро ще се приберете заедно с трите бебенца. :)

Николина,
от няколко дни си мисля за теб и се чудя какво да ти напиша.
Мислех да ти кажа че, е разбирам, но в действителност едва ли някой разбира точно какво изживява другия, защото сме различни и по различен начин усещаме нещата, които ни се случват.
И аз загубих едната близначка, но при мен тя се роди мъртва. Въпреки това неонатоложката, която я пое, сякаш правеше опити да я съживи. Чувах как искаше адреналин и като че ли до последно се надяваше да е жива. Но в протокола от аутопсията пишеше "давност на смъртта - едно денонощие"
После се упреквах дълго, че така прецаках нещата, че ако бях постъпила на 1-ви март да ме оперират, щях да имам 2 живи бебета. Аз от първи си бях с контракции, но "стисках зъби" и си казвах, че ще ги задържа в мен още няколко дни. Родих на 2-ри, но само едно живо бебе. (Терминът ми беше 8-ми април.)
Та, Николина, казваш, че на 09.09. си родила и излиза, че вече 5 месеца детето ти е в болница и чакаш да го изпишат, за да си го прибереш? Страшно много ми се вижда. :( Толкова ли много усложнения има? Моята Михаела беше на 29 дни, когато я изписаха. Аз имах нагласата дори да седи още 10-ина дни до термн.

Искам да ти кажа едно от моя опит, въпреки че много ми е мъчно за мъртвата близначка. Утешавам се с това, че сега съм по-добра майка на единственото си дете.
Ако бяха две, нямаше да мога да ги гушкам толкова много, да ги приспивам на ръце (Михаела все още я приспивам на ръце); нямаше да мога и по време на разходка, да ги нося на ръце и същевременно да бутам количката с другата ръка. А с Миша имахме един такъв период от около 2 месеца някъде, тя започваше да реве в количката, вземах я на рамото си, докато заспи, а в това време бутах празната количка. А и добре, че беше лекичко бебе. :wink:
Не знам ... със сигурност, щях да съм по-малко всеотдайна, ако бяха две. Може би нямаше да бъда добра майка на две бебета едновременно, затова съдбата ми е отнела този шанс. (Това го знам от психоложка. :wink:) Сега съм по-отдадена на едното бебе.

Момичета, знайте, че нашите деца стават по-силни и борбени личности в живота си, :) тъй като още от раждането им се налага да водят сериозна борба за оцеляване.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: nikolina-pikolina в Февруари 02, 2009, 12:21:39 pm
Здравейте мами,

Хоуп мерси за милите думи. Ти си толкова силна жена и знам, че и твоите деца ще са такива. Заедно ще преодолеете трудностите.  :D

Милена, Алекс се роди в 25 г.с., само 730гр. Благодаря на Бог, че няма усложнения, освен бялото дробче, което разви бронхопулмонална диплазия. Единствено заради това сме още в Токуда. Тук в БГ няма кой да ни изпише с кислородна бутилка в къщи. Тя е свикнала там, гледат я много добре, така че съм по-спокойна като е там, отколкото да й треперя у нас.

Та за нея трябват слециални масажи за белия дроб, които за съжаление не се правят в България. И за това ще търсим рехабилитатор от чужбина, за да можем да преодолеем по-бързо белодробния проблем.

Сега Алекс е на термо легло, но й подават по малко кислород от една маска, която стои на 15 см от нея. Което е голямо постижение. А Алекс е първия случай в БГ. и за съжаление лекарите се учат в крачка с нея. Но тя е моето борбено детенце и съм сигурна, че с обичта на мама ще преодолеем всичко.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: ole в Февруари 02, 2009, 14:03:19 pm
Хоуп,надявам се Косето да е добре,както и другите две грахчета!
Както и Мишето е казала,ще повторя и аз че заедно с добрата фея д-р Масларска ще се справите!Вярвам!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mishanta в Февруари 02, 2009, 15:36:16 pm
Ники  :bighug:, радвам се че пишеш тук...
Сега разбирам за кое борбено момиченце ми разказваше д-р Масларска при миналия ни преглед.
От тогава често мисля за вас и виж как съдбата ни събра тук!
Такава гордост имаше в гласа и за твоето силно бебе!
Ще преодолеете всичко това и ще бъдете завинаги заедно.
С вас съм!

Миленка, мислех много върху думите ти....
Човек има неподозирани възможности в критични и не до там такива ситуации,
не можеш да знаеш как би се чувствала и каква майка би била на близнаци, преди да ти се случи!
А и всички сме строго индивидуални!Дай боже всеки му според възможностите!

Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: kassi в Февруари 02, 2009, 16:21:27 pm
Милена, много те моля, да не издаваш квалификации за майките на близнаци! Преди да напишеш каквото и да било, първо помисли дали няма да засегнеш някой, на когото съдбата е дала шанс да има близнаци! И този някой ги гледа всеотдайно сам по цял ден откакто са се родили. 
Само това ще ти кажа, и спирам!! Желая ти много щастие с Михаела!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: jazzybaby в Февруари 02, 2009, 16:35:30 pm
Милена,
ако беше по-пълничка Миша, нямаше да я носиш ли?
И, така като те чета, странни критерии имаш за "добра майка".
Разбирам, че си преживяла трагедия и имаш нужда да я преодолееш, но не мисля, че това е начина. Засягаш много хора с такива изказвания.
В моето сърце има място и за двете ми деца. И повярвай ми, при добро желание винаги има начин да отделиш внимание и на двете.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Февруари 02, 2009, 16:51:02 pm
Момичета, Касси и Джази,
моля за извинение, ако съм ви засегнала с думите си. Било е неволно.
В никакъв случай не мисля, че някоя майка на две бебета не е добра майка.
Това никъде не съм го казвала.
Моля ви, не ми вкарвайте думи в устата.

Просто се опитах да споделя моя начин да се утеша и да преодолея мъката. Имах период, в който бях започнала да превъртам, защото се упреквах, че аз самата прецаках нещата за мъртвата близначка.

Още веднъж, моля да ме извините, ако сте се почувствали засегнати. Не съм целила това.
Възхищавам се на майките на две бебета и съжалявам, че нямах този шанс и това щастие.
Надявам се искрено да няма повече обидени. Не съм се и опитвала да засегна когото и да било.
Спирам по темата за близнаци. Достатъчно ми е болна.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: eganeva в Февруари 02, 2009, 18:21:02 pm

Спирам по темата за близнаци.

Най-добре.

Нямам близнаци, даже едно детенце си нямам.
Сигурно и нямам право да пиша тук.
Ама си позволявам.
Ще спра дотук, щото знам какво мога да напиша.

 :witch:

Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: nikolina-pikolina в Февруари 03, 2009, 12:02:01 pm
Здравейте,

гледам по-напред сте писали за синагис. Понеже на нас ще ния бият, но още не съм я купила, ето тук можете да видите подробно за какви деца и кога се бие.

На мен в Токуда ми казаха, че е добре да се бие сега докато детето е на монитор. тя вече е над 2500кг така че е добре да се започне с първата доза, на нас ще ни трябват 5. Една доза е около 250 евро. В БГ ще се дава безплатно след септември 2009год. Честито на спечелилите!!!!!!!

http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/Synagis/190499bg1.pdf
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: hope в Февруари 06, 2009, 15:14:21 pm
Момичета, Косето си го прибрахме при брат му и сестра му. Хиляди благодарности на д-р Георгиев и д-р Пседерски от Пирогов,които го спасиха, както и на екипа на д-р Масларска от Токуда, че го преведоха там навреме!
Прегръдки и за вас които ни подкрепяхте!!!

Искам тук да напиша, че ми остана една опаковка PEDEA, което представлява 4 ампули ибупрофен в интравенозна форма. Препарата е за специфичен проблем при недоносени деца - незатворен дуктус. Така се получи че за нас го нямаше в наличност в България, това е препарата който търсихме миналата седмица. Първата опаковка съдбата прати още същия ден от Германия, подейства веднага и добре че стана така, защото след един ден детето направи дуго усложнение, заради което го оперираха. Ако някога на някого му потрябва да се свърже с мен на 0887728814, срока на годност е до 07.2012 година, изписан е през аптека в Австия на цена 610 евро. Тези парички ще ни потрябват за други препарати и рехабилитации за децата, малко започна да ми се изправя косата по финансовата част.

Още веднъж много благодарности за куража и съчувствието и много здраве на всички деца и родители!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: marmotche в Февруари 06, 2009, 15:37:19 pm
Hope, ужасно се радвам за Косето! Само добри новини да чуваме вече и за трите грахченца :balk_16:

Може би не е добра идея да си слагаш телефона на публично място, по-добре на лични да ти пишат хората :wink:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: pimi в Февруари 06, 2009, 15:43:15 pm
Норе,браво на Косето!Бързо да се възстановяват малките грахчета и само хубави новини около вас!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: hope в Февруари 06, 2009, 16:45:07 pm
marmotche,pimi,благодаря!
Косето бил толкова гладен вече, 4е щял да излезе през люка на кувьоза за да върви след сондата с глюкоза :) .
marmot4е, за мобилния и аз се колебах, но си спомних колко бързо трябваше да се намери, животоспасяващо е, а може да не вляза тук няколко дни.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: denisa в Февруари 06, 2009, 16:57:50 pm
 hope много се радвам че нещата се развиват добре пожелавам ви много скоро да сте си всички заедно у дома.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: bebe_13+15 в Февруари 06, 2009, 17:51:27 pm
Хоуп, толкова се радвам, че нещата се оправят :) Бог да пази мъничетата ти! Дано бързо се стабилизират и качват килца и ви носят много радост. Отново съм бясна на скапаната ни държава, че при всички тези притеснения е трябвало да търсиш скъпо струващото лекарства по чужбина, вместо държавата ни да ти го осигури или поне да го има в наличност по аптеките :witch: Нямам думи...
Дано са ни живи и здрави всички дечица!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mishanta в Февруари 07, 2009, 08:09:15 am
Хоуп, все с такива новини да ни зареждаш.
От вън пее пролетно пилее, добър знак е!
Скоро да запеят в дома ви и трите ви песнопойчета!
Прегръшам те!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: kassi в Февруари 07, 2009, 09:23:30 am
Хоуп, вяра и още сили и търпение! Браво на Косето!  :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: *Snow-white* в Февруари 07, 2009, 09:45:48 am
Хоупче много се радвам за Косето! Да им даде Господ сили и здраве на дечицата ти!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: galina_86 в Август 22, 2009, 19:29:29 pm
За първи път пиша в този форум,надявам се да ме извините,ако съм сгрешила.Исках да сподела,че и аз родих едно красиво момченце в 27 г.с. и тежеше 1030гр./40 см,но спадна на 800гр.Един месец бяхме в неонатологията на МБАЛ Бургас до стигане на 1 кг и от там вече сме в Майчин дом Бургас,където сега сме 1180гр.Надявам се всичко да е наред с него и скоро да си го гушкам.Успех на всички мами с недоносени бебчета,а и не само  :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: bebe_13+15 в Август 31, 2009, 18:46:52 pm
Галина, дано да е добре бебчо! Лекарите какво казват? Моля се от сърце момченцето ти да порастне здрав и силен мъж!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: ivkamel в Септември 07, 2009, 13:18:00 pm
Здравейте!
И аз родих бебенцето си преждевременн, в 30 г.с. Все още не мога да свикна с тази мисъл... Все още сме в кувиоз. Три дни бяхме на назален кислород и на глюкоза, след което 2-а дни с палатка и захранване с кърма, после 3-и дни с кислородна маска и сега е само в кувиоза. Все още го хранят със сондичка, от време на време го галя и му говоря/когато ме пуснат при него/ и после се чуствам много по-добре/, а имам чуството , че и той се чуство по-добре/, но през останалота време тотално полудявам...от мисли.
На 3-я ден ми казаха, че има кръвоизливчета, днес питах какво става и ми казаха, че в четвъртък ще го гледат на ехограф , а в петък очен.
Тази нощ сънувах, че го прегръщам и го кърмя...
Моля ви да се молите за нас....
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: ani4ka в Септември 07, 2009, 13:21:49 pm
ivkamel , стискам палци бързо да се приберете у дома със здраво и жизнено бебенце! Дано всички тревоги останат в спомените скоро, за да може пълноценно да се грижиш за малкото човече!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: ivkamel в Септември 08, 2009, 14:09:04 pm
Благодаря, Аничка!!! Днес го е гледал кардиолог има лек шум на сърчицето, но ми казаха, че е нормално при недоносените и с течение на времето това се оправяло...

Празнуваме Малка Богородица08.09.2006 08:42Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е сред 12-те големи християнски празника


Българската православна църква отбелязва днес големия християнски празник Рождество на Пресвета Богородица - един от трите най-големи Богородични празници.

Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е сред 12-те големи християнски празника, известен в народната традиция като Малка Богородица.

Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.


Родителите на Дева Мария - Йоаким и Ана, били вече престарели, но нямали деца. Смятайки, че греховете му са причина за бездетството им, Йоаким се отправил в пустинята, където се отдал на пост и молитва.

Жена му Ана пък, упреквайки себе си, се обърнала с гореща молитва към Бога да ги дари с дете, като му обрекла бъдещата си рожба. Внезапно й се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди благословена дъщеря, чрез която целият свят ще получи спасение. Архангелът се явил и на Йоаким в пустинята и му съобщил за бъдещото рождение на Пречистата Дева.


Православната църква приема, че на 9 декември станало зачатието на Света Ана, а девет месеца по-късно се родила дъщеря им, която по Божията повеля била наречена Мария.

Мили майки идете на църква и запалете свещички за да са ни живи, здрави, умни и щастливи дечицата!!!
 
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Септември 09, 2009, 22:16:30 pm
ivkamel, това със шума на сърчицето не трябва да те притеснява. На мен
Успех. ми казаха, че голям процент недоносени дечица имат шум който изчезва до годинката. На моето дете се появи при една лека настинка на 6 месеца. Онзи ден бяхме на консултация и лекарката каза, че вече е изчезнал, но до няколко години ако има някакви проблеми като бронхит или прочие, може пак да се чуе.
Успех.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Melissa в Септември 11, 2009, 09:16:50 am
Олеле, Mary, колко голямо ти е станало момчето. Като че ли беше вчера, когато се притесняваше, че се е родил недононосен и колко време стоя в болницата. Нека все така да расте, Пу пу.  :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mary в Септември 11, 2009, 21:21:29 pm
нали
на мен  отдавана ми забраниха да му викам недоносче :lol: по мнението на специалистите вече доста е изпреварил нормално родените си връсници :wink:
пу, пу да не му е уроки
нека всички дечица са така.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: katituu в Март 15, 2014, 18:12:07 pm
Гледам ,че отдавна не е посещавана темата, но все пак ще се запиша и аз тук. Нашата принцеска се роди на 27.02,  31г.с. 1450гр. и 40 см. ,за сега всичко върви добре качва си грамчета вече е 1650гр. Казаха към началото на април ще я изпишат и аз тръпна в очакване, сега ни предстои очен преглед стискайте палци всичко да е наред  :bori_018:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: alemariya в Март 15, 2014, 20:03:26 pm
 :bighug: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: Uspeh !
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: donika79 в Април 13, 2014, 12:25:18 pm
Здравейте мами.Нашето слънчице се роди в 32 г.с.1450 кг.на 21.10..2014г.искам да ви попитам ,подходящо ли е след навършване  на 6 месеца,в април ,да я захраня.Решила съм да започна със зеленчукови ,домашни пюрета.А какво масло се използва за тях,не разбрах.Дайте ми съвет.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: sixsens в Април 13, 2014, 14:22:13 pm
Здарвей, Доника! Да, подходящо е, но най-вече следвай интуицията си, ти си познаваш детето и ако мислиш, че е готово за захранване - действай! Моята дъщеря също се роди раничко - в 33 г.с., 1750 гр, 42 см, сега е на 3 г. и 3. м. и помен няма от недоносеност :lol: Захраних на 6 навършени месеца по схемата на д-р Бърди. Нямахме проблеми. Ако видиш, че детенцето не понася много добре захранването или някоя определена храна, спри, изчакай известно време и опитай отново. Захранването не е толкова сложно, колкото изглежда, момичета, не се притеснявайте!

Katituu, успех на прегледа! Всичко ще е наред!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: donika79 в Април 13, 2014, 15:03:53 pm
Благодаря ти  за съвета,след седмица започваме със захранването,дано всичко е наред.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: donika79 в Април 13, 2014, 15:15:32 pm
Злати,нещо не мога да намеря тази схема на захранване,на др.Бърди.Ще ми изпратиш ли поне първоначалните неща ,с които се почва.АЗ горе долу се насочих,но искамда чуя и други мнения.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: blue_sky в Април 13, 2014, 21:22:30 pm
В началото се слага рапично олио, а не масло.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: sixsens в Април 13, 2014, 23:23:02 pm
Злати,нещо не мога да намеря тази схема на захранване,на др.Бърди.Ще ми изпратиш ли поне първоначалните неща ,с които се почва.АЗ горе долу се насочих,но искамда чуя и други мнения.

Разбира се! Заповядай в прикачения файл е!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: dess_dess в Април 17, 2014, 11:04:10 am
Злати,нещо не мога да намеря тази схема на захранване,на др.Бърди.Ще ми изпратиш ли поне първоначалните неща ,с които се почва.АЗ горе долу се насочих,но искамда чуя и други мнения.

Разбира се! Заповядай в прикачения файл е!

Сикс и аз бих искала да ползвам схемата, ние също се родихме недоносени в 36 седмица и 5 дни, но само откъм кг :? Захранване, не сме започнали, все още, чак от 5 месец някъде ще го започнеме  :lol:

Аз чак сега открих тази тема, много е полезна!  :youwoman:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: katituu в Април 17, 2014, 11:32:38 am
Здравейте, никой не беше писал в темата от много време и се радвам че я подновихме. Нашия преглед мина добре с препоръка за друг преглед след 6 седмици. От 4 април сме си вкъщи и се гледаме, за сега всичко е наред освен малко колики .При вас как бяха коликите има ли някаква разлика с доносените бебета,примерно да са по дълго време или нещо друго и с какво ги облекчавахте?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: dess_dess в Април 17, 2014, 15:14:16 pm
katituu
може би, повечето бебета минават през този период с коликите, незнам как е при доносените, но едва ли, има някакви разлики ;)
 Ние се борихме с тях и на нас ни помогна Инфакола  :D и едни торбички с черешови костилки (на мен ми ги подариха, но знам, че са купувани от магазините ДМ у нас), затоплят се в микровълновата фурна за няколко минути и се поставят на коремчето на бебенцата  :lol:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: katituu в Април 17, 2014, 16:55:48 pm
Инфакола нещо не и хареса,неще да го близне даже каква е такава капризна незнам. Днес личната каза да пробвам да го разтварям в млякото, та ще видим дали ще се излъже да го пие.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: dess_dess в Април 17, 2014, 18:32:19 pm
Инфакола нещо не и хареса,неще да го близне даже каква е такава капризна незнам. Днес личната каза да пробвам да го разтварям в млякото, та ще видим дали ще се излъже да го пие.

Странно, той нали е с плодов вкус, ами има и други илачи, не сме ги пробвали ние, ама може повече да и харесат :lol:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: sixsens в Април 17, 2014, 23:56:37 pm
Дес, в поста, който си цитирала съм качила като файл схемата на д-р Бърди. Изтегли си го.

Моята дъщеря нямаше колики, ако не броим едни 2 седмици, в които всяка вечер около 20:00 часа започваше много да плаче за около 40 минути до час. Тогава само гушкане, разнасяне и капки за колики малко помагаха, правех й и чай за колики. Давах Лефакс, намерих от една мама, в БГ го нямаше тогава. Но в общи линии, кой знае какъв ефект - нямаше, може би малко успокояваше, колкото да не се съдере съвсем от рев, но си плачеше. Но продължи наистина само 2 седмици. Та и аз не го броя за колики това, като знам други бебета колко ги мъчат :(
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: blue_sky в Април 18, 2014, 00:20:25 am
Няма значение за коликите дали бебетата са недоносени. Като цяло по-често страдат момченцата (на моето нищо не му помогна, рева си повече от три месеца всяка вечер часове наред). Дъщеря ми два пъти плака по два часа без причина колкото и тя да се отчете.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: charizmana в Юли 04, 2014, 17:33:45 pm
Здравейте,
И аз се разписвам в темата :) Божидарка се роди в 32г.с. 1450гр, 40см. Вече е на 7 месеца. Раждането ми беше ужасно - не като раждане, а като преживяване и сблъсък с бездушни хора. След това притесненията около бебка, но за сега всичко е наред. Вече се захранва, но няма особен апетит за зеленчук. Започна да се оглежда в храната и да е гладна през 5 месец. Но упорито я захранвам от края на 6.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: sixsens в Юли 04, 2014, 22:52:36 pm
Здравей! Радвам се, че всичко е наред с детенце, все така да е!
Не всички бебета харесват зеленчуковите пюрета, пробва ли плодови дали ще яде? Тиква давала ли си? Ако си дала и й харесва, може да слагаш по малко в зеленчуковите, за да пречупи вкуса. Тя сладни и много мъници я харесват и покрай нея се пробутва и другото :lol:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: rosidanailova в Юли 04, 2014, 23:01:01 pm
Също така и сладък картоф.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: charizmana в Юли 05, 2014, 06:17:52 am
Опитвах и с тиква и с картоф, а пъщарнака направо го изплю ( така се научи да плюе). Вече добавям и помалко месни да видя как е. Може да се окаже месарче от малка :) Благодаря ви за съветите, момичета.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mousyt в Август 16, 2014, 16:49:28 pm
Здравейте момичета :)
Записвам се и аз в темата, защото имам много въпроси, а всичката информация онлайн е само за доносени бебета :?
Нашият бонбон се роди преди една седмица, в 30г.с., 1400гр, 40см. Дванадесет часа след раждането го екстубираха и диша самостоятелно с кислород в кувиоза, благодарение на инжекциите, които ми сложиха преди един месец :) Изкара една бърза жълтеница още на втория ден, но докторите казват че е добре и няма засега други неща. Храни се през сонда с мляко и всеки ден му вдигат дозата, засега е стигнал до 8 пъти по 15мл и всичко си изяжда юначето. Аз имам много кърма (днес ми е четвърти ден да се цедя) и достигам около 750мл за денонощие. Досега я хвърлях, защото пих антибиотик и трябваше да се изчистя, но мисля да започна да замразявам вече. В неонатологията ми казаха, че още малко като му се увеличи дозата мога да нося кърма да му дават през сондата вместо АМ, т.ч. съм силно мотивирана да успея :) Има ли други мами родили толкова рано, които да са минали през това? Ходих в млечна кухня да ми обяснят за замразяването и даването, но имам чувството, че имам още хиляди въпроси  :?
Например мога ли да нося кърмата в еднократни пликчета за съхранение на кърма или е задължително да е пластмасово контейнерче? Те казаха, че може да им нося и замразена кърма, но аз ако започна да прибирам в такива контейнерчета ще ми свърши скоро хладилника.... Освен това според вас на какви порции е най-добре да разделя кърмата преди да я замразя? Знам, че не трябва да смесвам количества от две различни цеденета, но сега например на едно цедене като изкарам 100мл няма смисъл да ги замразя на едно място, защото са много... И как става процедурата в МД? Носиш горе и веднага ли го свалят за хранене или как.... Ако има някой с опит моля да сподели :)
Знам, че е адски индивидуално как ще тръгне бебчо да расте и наддава.... Но ако си запази положителния тренд в яденето и качването според вас реалистично ли е след 40 дни да си е вкъщи или не? Знам, че няма верен отговор, ама поне ориентир бих се радвала да имам кога ще се прибере съкровището ми  :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: blue_sky в Август 16, 2014, 18:44:38 pm
На моята колежка се роди бебето като твоето момченце, в 29 г.с. и 900 гр само. Изписаха я на термин.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: м-и в Август 16, 2014, 19:46:25 pm
Mousyt, аз те съм замразявала големи количества, но ми беше по-удобно да са в пликчета да по едно хранене. А за смесване от две цеденета, сйм чела точно обратното, ме може цял ден да събираш в хладилника на едно мяста и вечерта да местиш вйв фризера.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mousyt в Август 17, 2014, 08:26:26 am
Благодаря ти м-и,

Аз така или иначе няма смисъл да събирам, защото цедя по около 100мл на едно цедене, последните 24ч съм изцедила 975мл и такива контейнери не съм виждала  :lol: Мисълта ми да е на по-малки порции е, че за начало ще нося много малки порции в болницата и да са на удобни разсфасовки за да може да им нося колкото трябва, защото ако я размразя останалата трябва да я хвърля...
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: 47 Smiles в Август 17, 2014, 09:31:42 am
Mousyt, да не си докараш свръхлактация с изцеждането?
Дори и моето бебе, което е на 4 месеца (а е голямо) изяжда по 750 мл на денонощие.
Нека се включи някой по-компетентен де :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: magi_st в Август 17, 2014, 10:14:39 am
Наистина много цедиш, внимавай да не направиш свръхлактация.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mousyt в Август 17, 2014, 12:26:48 pm
Ами уж внимавам... намалих честота на цедене но засега само дето количеството се преразпредели. Разговарях онзи ден и с акушерката в млечна кухня, и тя беше леко учудена, дори сякаш не ми повярва много, но не каза нищо. Каза да замразявам, защото тя е много трайна замразена и ще си я ползвам по-натам... А какво представлява свръх лактацията? :oops: Сестра ми като  кърмеше докарваше такива и малко по-високи количества, но не съм чувала да казват да е притеснително. Аз винаги гледам да се изцедя докрай, гърдите са ми меки, няма бучки, не са топли, т.ч. мисля че засега няма страшно...
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: sixsens в Август 17, 2014, 12:55:38 pm
И аз замразявах по описания от м-и начин. Събирах през деня в хладилника и вечерта в пликче и във фризера.
А защо ще се цедиш предварително и ще носиш в МД? Не можеш ли направо там да изцедиш, колкото е необходимо? Те си имат специална стая за кърмене и цедене горе в неонатологията! Ти като носиш, за целия ден ли ще е? Попитай там как да процедираш.

Моята дъщеря се роди в 33 седмица, 1750 гр, 42 см. Престоя в неонатология 28 дни. Ако всичко е наред и си наддава нормално, напълно е възможно след 40-тина дни да сте си вкъщи. Бебето трябва да е поне 2300 гр, за да го изпишат.

Знам колко ти е трудно и притеснено сега, но и това минава. Предполагам си от София и ще можеш честичко да си виждаш детенцето. Аз съм от Бургас, но също родих в МД София, освен 3- те дни, докато бях там след раждането, после си видях детето само веднъж, преди да я изпишат :(  Възползвай се максимално от възможността да си виждаш бебето, говори му, пей му, казват, че това им помага на мъниците. Всичко ще е наред и скоро ще сте заедно.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mousyt в Август 17, 2014, 14:15:23 pm
sixsens,

Благодаря ти за включването. Да от София съм, но ме пускат само веднъж седмично - такава е практиката. При по-големите бебета, които се хранят с биберон пускат майките два пъти дневно да ги хранят за да свикват - иначе всеки ден дават сведения, но в отделението пускат само веднъж седмично. Е аз влязох два пъти :oops:, ама да си призная прави са си хората да има строг ред, защото все пак са малки дечица и крехки и иначе си представям какво щеше да е...

За кърмата ходих в петък на 12 етаж в Млечна кухня, където трябва да им я давам уж да ме инструктират. Е акушерката беше много внимателна, но мен пак ми останах много въпроси  :lol: Та тя така каза - носиш ни в еди си какви контейнерчета всеки ден по обяд и как да го правя... Каза че мога да нося и замразена кърма, не каза да се цедя там... Аз докато бях в болницата пробвах три пъти да ползвам помпата им и да ти кажа все нямаше консумативи или нещо не ставаше. Аз живея на 5 мин с кола от болницата, т.ч. по-добре да го правя вкъщи с хладилна чантичка според мен. Иначе за количествата не успяхме да се разберем, защото тя като чу колко е малко бебето и колко яде каза, че едва ли на този етап ще му дадат кърма и като кажел педиатър тогава, иначе аз да цедя и замразявам засега. Аз и обясних, че точно педиатъра от долу ме изпрати при тях, но тя продължаваше да казва, че още не е време и съответно не ми отговори... Утре си правя списък с въпроси и отивам пак, защото ако може да му се дава кърма, а и аз очевидно имам, не виждам причина да отлагаме - все пак и те са единодушни, че това ще е най-доброто за детето ако я приеме за да може по-бързо да навакса.

Добре де, а като сте замразявали в такова количество - аз гледах днес, контейнерчетата са ми до 180мл, но после като го размразя това количество, то нали няма как да го изяде на веднъж, не може да се замразява повторно :ask: Някак не мога да визуализирам ситуацията.... не че е драма, и да замине малко фира, живот и здраве да имам все така по много... ама нали в момента без бебе вкъщи главата ми седи и работи на едно място и такива въпроси ме мъчат :?

Иначе текущо изписват като мине 2100гр, ако всичко останало е наред разбира се :) В нашия случай мисля, че и някакви седмици ще гонят - например да стане поне 34-36 г.с., защото си има все пак узряване на някои органи. Например за дишането докторката каза че ще надрасте забравянето най-рано началото-средата на септември... пък преди това се съмнявам да ми го дадат такъв забравящ да диша. Аз от първия ден си знам, че минимум месец до четиридесет дни ще е и се старая да не съм крайно нетърпелива, ама стои ли се мирно така ;)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: 47 Smiles в Август 17, 2014, 16:12:19 pm
Mousyt, най-добре звънни на телефона на Ла Лече да зададеш всички въпроси за кърмата.
Свръхлактацията е когато произвеждаш повече отколкото бебето може да яде. Гърдите се пълнят много бързо и стават болезнени. Може да образуват бучки.
На денонощие трябва да цедиш толкова, колкото би изяждало бебето.
Ти като цедиш докрай, караш тялото ти да произвежда повече и повече (защото все едно не стига) и когато Матей може да сучи няма да може да изяжда цялото това количество. Количеството, което цедиш сега е като за 4-5 месечно бебе, което не е нормално.
Аз обаче пак казвам че не съм спец. Звънни на момичетата от Ла Лече. Правят консултации по телефона. Когато се налага идват и в дома ти. Всичко е безплатно и на добра воля.  :P
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mousyt в Август 17, 2014, 16:25:13 pm
47 Smiles,

В моя случай каквото и да изцедя все ще е повече от колкото бебето може да изяде :? Освен това предвид липсата на естествена стимулация, стреса около бебето и прочие лактацията ми изобщо не е ясна с каква перспектива ще бъде и затова честно казано предпочитам сега да я поддържам, за да не се окаже, че когато най-сетне потрябва да няма. Консултирах се с трима гинеколози, две педиатърки и няколко акушерки, и две еднакви мнения няма освен това - да я поддържам колкото може и да замразявам, защото при недоносеното бебе няма яснота кога и колко и какво и няма как да се предвиди. А и сега ако цедя по-малко после няма как да я вдигна... Затова и не намирам смисъл специално за количеството засега да правя повече консултации. А останалите ме терзания са по-скоро организационни, за което смятам че най-добре ще знае някой минал по този път в неонатологията в МД. В краен случай се надявам до края на седмицата да разбера от опит...
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Jbrul в Август 17, 2014, 16:29:36 pm
Аз като замразявах кърма, то Сикс ми прати контейнерчетата всъщност - замразявах колкото изкарам на едно цедене, не съм ги пълнила до горе. Понеже аз пък имах много кърма - на едно цедене съм замразявала кърма и в две отделни контейнерчета, по 60-70мл. във всяко. Именно, за да размразявам после за едно хранене. Поне такава ми беше идеята де.  :lol:

"Сложното" идва оттам, че всъщност не знаеш колко кърма би изяло бебето на едно хранене - или няма да размразиш достатъчно, или ще остане повечето от нея фира. Можеш да потърсиш някакви осреднени данни, от майки, които теглят контролно бебетата си след хранене и оттам да се ориентираш на каква възраст по колко ядат при едно хранене. Пак не е точен показател естествено, но все пак ориентир е. За мен е по-разумно, да замразяваш в по-малки количества и при нужда да размразиш още, отколкото да хвърляш кърма. Пък дано не опреш изобщо до замразената, ама - нека си подготвена все пак.

Дори при АМ, където уж количествата са много сходни при бебета на дадена възраст - от опит ти казвам, че има изключения. Дани на 4-5 месеца пиеше по 220-240мл. АМ на хранене, при положение, че ядеше на 3-4 часа средно и нощното хранене му продължи 10 месеца. Няма паузи, няма спирка брате - яде та се пука, хем и захранен беше след 6-я и пак АМ заминаваше в такива количества. За справка - 240 мл. АМ, обикновено пият децата на 8-9 месеца. ;) Предвид, че е "щигляв" като мен - не са ми вярвали хората колко АМ пие на едно ядене, преди лично да го видят.  :lol:

Та цеди и замразявай в повече контейнерчета, но по-малки количества, че да не става зян, ако не се изяде. Това, което Сикс ми прати - бяха пликчета всъщност, на "Лансинох" мисля, приличат на банките за глюкоза. Много са компактни и се събират по много във фризера. Друга опция ти е да оставяш големи количества кърма да се размразяват в хладилника. От предишния ден. Кърмата се втечнява, но си е годна за употреба поне 24 часа, ако не си я затопляла. Та на 180мл. размразена така примерно - затопляш 60мл., даваш ги, другата си седи в хладилника. Ако потърси още - затопляш още 30-40мл. и така.

Не знам дали си против ползването на микровълнови фурни, но ако не си... Моята е с настройки на времето до секунда. АМ така го правех - установих, че за 50 сек. подгряване на водата - тя става точно толкова топла, че да се разбие добре АМ и да е годно за пиене на секундата. Ако наемеш подобен метод за подгряване на кърмата - дори да не му стигне вече затоплената - ще ти отнема по-малко от минута да затоплиш още. Това за у вас разбира се.

В болницата - колкото занесеш - толкова, не е твоя грижа, гладен няма да остане 100%.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mousyt в Август 17, 2014, 17:35:38 pm
И аз съм се снабдила с такива контейнерчета, защото с пластмасовите ми се струва абсурд. Засега имам едно зареждане от около 50 пликчета и ще докупувам и то точно същата марка са...
Не съм против микровълновата, дори ще стерилизирам в нея, защото ми се вижда дота по-лесно и компактно от огромното чудо стерилизатор дето са ми дали....
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: z22 в Август 17, 2014, 18:23:05 pm
Авно всяка болница има различни правила.Братовчедка ми роди преди месец почти
Бебето беше 22 дни в Токуда. Пускаха я всеки ден при него.Кърма носеше и тя,но там позволяват само след изследване на кърмата и ако е ок ,носиш. Караха я да носи по 8 замразени дозички от по 60мл. ,които задължително да са в пликчета,там не разрешават контейнери.По-късно и позволиха и на място да го кърми.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Алекс 77 в Август 17, 2014, 18:45:01 pm
Моусит,правилото при нормално родените бебета е,че докато навърши 1 м.трябва да яде 90 максимум 100 гр.на хранене,от първия месец по 110 гр.,от втория по 120 гр.и т.н. за всеки месец поне аз така съм го учила и така гледах дъщеря ми това правило съвпадаше с това,което ми казваше педиатърката ѝ,но аз нямах кърма и нямам идея как пък точно го изчисляваш като си го сложиш на гърдата да яде точния грамаж...
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mousyt в Август 17, 2014, 19:03:33 pm
z22,

Мисля че в МД  пастьоризират и затова не я искат в готови дозички и може би не те проверяват за нея... ама не знам и аз. То там такъв хаус цари, че се чудя понякога как смогват да не омажат всичко.... може би просто щото са тромава ама смазана от годините машина, знам ли 8O
Иначе за виждането и аз смятам, че би било по-добре за майката да е по-често до него... Но така както им е организирано отделението (като разпределение и пропускателност и т.н.) според мен е по-добре така, защото иначе става един "хан" вътре, а все пак това са малки и чувствителни същества и хигиената и спокойствието са им много важни :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: м-и в Август 17, 2014, 20:58:59 pm
Мисля, че можеш ако са ти големи разфасовките да ги оставяш да се размразяват в хладилника от предната вечер и през деня да вадиш колкото ти трябва за едно хранене.
 Това със замразяването ми се струват едни големи, ненужни занимания, защото ако си имаш кърма, надали ще вадиш да храниш от фризера. Аз почти не съм използвала замразяваното, ми то каша да правя или в пюре да сложа все търпи термична обработка и всичко ценно си отива, та си го кърмех, отделно, че захранването беше няколко месеца по-късно и то седяло във фризера 3-6м. ми де да знам, не посмях. Ние дет се вика една манджа два пъти не я ядем, изхвърлям я, та на детето да вадя от държавния резерв  :lol: но това са си мои мисли и разбирания де, може би и просто ситуацията не ме е принудила, защото примерно ако ми беше спряла кърмата щеше да е много зле положението, то моето АМ повече плюеше отколкото гълташе и биха ми влезли в работа за адаптация тия количества.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: sixsens в Август 18, 2014, 14:06:21 pm
Мдам, веднъж в седмицата позволяват. Но моята дъщеря след една седмица я преместиха в Първа градска и там с 300 зора успях да си издействам да я видя веднъж, защото беше януари месец, имаше грипна епидемия и много бяха затегнали режима по неонатологиите.
Ако ми позволяваха да ходя всеки ден да нося кърма или да кърмя, когато бебето е готово за това, щях да остана в София през цялото време. Но при положение, че нямаше такава опция, просто си се прибрах в Бургас като ударена с мокър парцал, отидох само веднъж с 1000 уговорки да си видя детето и така.

Замразяването на кърма в първите дни след раждането не е съвсем безсмислено, дори родилката да има много кърма. Това е коластра, най-хранителната кърма по принцип и е най-полезна, особено за новородени. И щом дават толкова рано на бебето кърма, най-добре да е коластра. За Габриела и един грам не съм занесла и много ме беше яд, тя доста време се храни само със сонда, но не знам защо не ми даваха да нося кърма :( Замразявах, но аз и нямах много по принцип. Едва-едва докарвах по малко повече от 100-150 гр на ден, при все, че се цедях на 3 часа. Близо месец цедене, накрая вместо да се увеличава лактацията, аз на едно изцеждане с хиляда зора изцъцвах 30-тина мл 8O Много оскъдно, не знам защо. Направих си гърдите на нищо, буквално.

Като си я прибрах вкъщи, нямаше и 10 дена мъки да кърмя, тя си засука без проблем, но явно нямаше достатъчно сила да дърпа хубаво, при положение, че явно не пускаше и кой знае колко. На пробни кърмения /взех назаем везна/, установих, че изобщо не поема, въпреки, че усещах как суче. Винаги дохранвах с АМ, което си изяваше лакомо. Аз едва изцеждах за едно хранене кърма, накрая вече не можех и толкова и така или иначе се налагаше да дохранвам. След 10 дена мъки, рев и нон-стоп кърмене-цедене-кърмене-цедене и т.н., просто се отказах. Кърмата ми спря съвсем сама, буквално за 2-3 дни. Добре че имах малко замразена, че да давам.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mousyt в Август 18, 2014, 14:54:49 pm
И аз си задавах въпроса със замразяването, но не знам докога положението ще е такова и по-добре да имам да хвърля после отколкото да се чудя защо няма ;) Поне да съм опитала :P
Днес вече пробих - от утре ще нося кърма. Носи се веднъж дневно за 24ч, като леко с завишава количеството, че нали всеки ден сменят дозата, а и при такава малка доза има загуби от спринцовката и прочие. Но няма проблем - аз имам достатъчно да не броя капките ;) Дано да влезнем в ритъм :) Сега яде 8 пъти по 22мл със сонда. Не получих отговор на въпроса кога започват да ги опитват с биберон - това ми е надеждата да го виждам всеки ден  :oops:
Ако нямах кърма сигурно щях да бия отбой. Моите адмирации към всички дето се стараят да си вдигнат млякото, ама цялото упражнение е адски изтощително... Само че аз се опитвам вече да разредя цеденето, за да спре да се увеличава количеството и не е крайно успешно... На всеки 3-3.5ч вадя по 125+ мл => на денонощие става около литър  8O
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: цигу в Август 18, 2014, 17:26:03 pm
Mousyt, добре действаш. Цеди и замразявай, и непременно записвай датата на цеденето върху пликчето. Един ден ако се стигне до хвърляне, защото не ти стига мястото във фризера, поне да знаеш какво да изхвърлиш. А ако можеш да дариш кърмата, има банка, където ще ти я приемат, и така ще помогнеш на друга майка и бебето й.

Сиксенс е споменала нещо много важно: коластрата е много ценна. Ще видиш как кърмата ти се променя на цвят - от жълта първите дни ще стане бяла. Може дори вече да е се е случило, коластра не върви дълго. Пази я и я дай на бебето, когато знаеш, че ще я изпие, а няма да я изхвърлят, защото е голямо количеството.

Ако се опасяваш за хперлактация, непременно поговори с консултатка по кърмене, за да ти даде конкретен за теб съвет според количеството кърма и честотата на цедене. Но правилото е по-малко и по-нарядко, за да намалее лактацията.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mousyt в Август 18, 2014, 19:31:10 pm
Аз не знам дали коластрата при мен не мина - все пак се цедя вече една седмица. В началото беше наситено жълта, после започна да исветлява, но още е доста жълта, а си мислех че вече трябва да е бяла кърма. Днес замразих първата си доза, за съжаление досега хвърлях заради антибиотика, но пак смятам че ще е добре дори и така :)
Иначе си записвам на пликчетата дата, час и количество - да знам за после ;) За даряването и аз съм мислила, но четох изискванията и май няма да приемат такава замразена, а първо те изследват и после им носиш нещо такова... но ако изпаднем в такава ситуация ще питам първо ;) Засега не се тревожа от място във фризера, ама не мога да оценя като обем колко ще трябва да ще видим... надявам се съвсем скоро бебето да яде достатъчно, че да замразявам по-малко :) Иначе за хиперлактацията за сега не се тревожа, започнах да се цедя по на рядко, само че като наближи времето и гърдите ми стават като на бучки и започват сами да текат. След 5мин изцеждане омекват добре и реално около за 10мин съм изцедила 100мл. Страх ме е да не ги доизцеждам до край, защото едната явно е с по-тесни канали - много по-трудно тече и не искам да се запуши нещо или възпали. Така че стига да няма някакви други странични последици, засега ще се радвам че имам и ще замразявам и няма да му мисля много влизам ли в статистиката или не, че май всичко е условно...
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: sixsens в Август 18, 2014, 21:09:29 pm
Mousyt, чудесно се справяш! Правилно следиш да не цедиш докрай, като в същото време пък, не оставяш гърдите да станат прекалено твърди и болезнени. Всичко ще се нареди, не се притеснявай!
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mishanta в Август 21, 2014, 15:03:19 pm
Mousyt, един битов щрих от мен :)
Фризерите понякога дори и добре почистени имат лека миризма на друга храна,
аз бих взела голяма кутия в която да слагам само торбичките с кърма. На пазара има
изобилие от размери и затваряния, които да са съобразят с капацитета на фризера.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mousyt в Август 21, 2014, 15:26:10 pm
mishanta,

Благодаря за съвета :) Не ми беше хрумнало... от вчера си мислех за кутия, но по-скоро с идеята да ги подреждам, че стават много и ще стане каша скоро, но и това също е разумно :)

Ние сме трети ден на кърма, вече няма антибиотик и си върна кг от раждането. Засега оставаме на етап хранене и чакане :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: charizmana в Септември 08, 2014, 14:30:12 pm
Mousyt,  замразявай не се притеснявай :) моята злоядка като я изписаха много бързо свършихме запаса с кърма :D
А при първи удобен случай искай да си храниш сама детенцето. Така по-бързо ще наддаде и ще си го прибереш :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: stoeka71 в Септември 18, 2014, 14:30:37 pm
Моята дъщеря се роди в 34 седмица с тегло 2260, изписаха ни с тегло 2200. Днес при прегледа при педиатъра тежеше 4500, а преди седмица 4200. Съответно ми се караха,че наддава много,че трябва да яде по 120 АМ, а не по 140мл както и давам. И ме стресираха,че развива пъпна херния, сложиха някаква лепенка на пъпчето. Та въпросът ми колко трябва да.яде при навършен 2месец и започнат трети. С пъпната херния да се е.сблъсквал някой?
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: 47 Smiles в Септември 18, 2014, 14:43:09 pm
Колко пъти яде на денонощие?
Моят Дани, който е на 5 месеца отскоро яде по 135 мл. Преди ядеше по 120 мл. и пак ми се "караха" (малко силно казано де), че наддава много. Той още има нощно хранене обаче. т.е прави ги 7 яденета
Ние сме на Аптамил, което се води по-калорично също така.
Не е недоносен, но се роди 2700 и първите два месеца и той качи много - по около 1.4 кг на месец.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Алекс 77 в Септември 18, 2014, 15:53:16 pm
Здравей Стоека,много е пораснала Мария :) правилото е следното на 2 м.трябва да яде по 120 мл.на хранене,на 3 м.по 130 мл.на хранене и чак на 4 м.по 140 мл. :lol:
А,инак и Вера имаше пъпна херния и доста време бяхме с такива лепенки тъй,че не се притеснявай оправи се  :D
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: м-и в Септември 18, 2014, 16:32:38 pm
Бе я си храни детето и не слушай педиатърката! На кърма от де го знаеш колко яде, някой и по кило и половина наддават.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: stoeka71 в Септември 18, 2014, 16:37:30 pm
Последно се храни между 21 и 22 часа,после яде към 4.30 сутрин. Основно са 6 хранения. Обаче като не и стигне, реве та се къса, от колики можеш за 10 минути да я успокоиш, но гладна ли е, нищо не помага нито вода, нито чая ни за колики, само  ако дам мляко млъква. От днес за коликите и лефакс започмах. А за пъпа ми казаха да занеса еднп голямо копче и лекарката ще ми каже как да го поставям на пъпа.
Значи 120  мл, обаче дадох толкова на обяд, бесня до 15 ч, сега пак 120 и пак беснее и не спи, защото е гладна.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: 47 Smiles в Септември 18, 2014, 16:44:56 pm
Ако бебка плаче от глад, не бих я ограничавала наистина  :hungry:
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Септември 18, 2014, 16:57:55 pm
Вижте какво ще ви кажа относно педиатърките: :wink:
Но това, което ще Ви споделя се отнася не за недоносеното ми дете, а за второто.

Второто ми дете си беше само на кърма. Педиатърката често ми задаваше въпроса: "По колко изяжда?"
"Не знам" - казвам и. - "Нямам брояч на гърдите!"
 - "Е, ма как, ти трябва да знаеш. Изцеди се, че да знаеш."
 - "Не ща - викам и - то като се цедя, както правех с Михаела, не е показателно. По-малко ще е! Не виждам, за какво ми е да го правя! Той не желае да пие от шише! За какво да се цедя?!"

та, хранете си бебетата и не ги оставяйте да реват от глад.  :wink: :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: elis в Септември 19, 2014, 11:50:45 am
Стоека, и моята дъщеря се роди 2400 г и беше само на АМ, но тя е невероятно злояда така че за мл не мога да ти кажа, но от тогава помня ,че различните млека действат различно на бебето. Ние бяхме на Лактана Био, само от него не се запичаше и тогава бях чела, че от това мляко децата не се ''напомпват'' както от някои други марки. Попитай педиатърката и за такъв вариант, защото с херния не е хубаво да се напъва много, а при плач това е неизбежно. Малката също беше с пъпна херния, залепиха я когато беше на 52  дни и към 6 месец я махнаха, втора не сложихме защото получи обрив по ръбовете на новата лепенка и я свалиха. При нея пъпната се прибра, друг е въпроса, че тази година направи ингвинална, и ни казаха че при някои недоносени бебета, тази мускулатура е по-слаба и затова се получават, но не е нещо притеснително.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: blue_sky в Септември 19, 2014, 12:13:45 pm
Не съм имала недоносено бебе, но ми се вижда безумие да му се намаляват порциите, щом е гладно.
Синът ми беше дебело бебе, на три или четири месеца вече беше 7200 гр. Педиатърката не се притесни. Каза, че е на горна граница, но като започне да се движи, няма да качва вече така. И сега човекът е на 5 г., теглото му е малко под 50-ия перцентил, ръстът - малко над него.
Пиеше НАН. На дъщеря ми й давах Хумана и мисля, че от него не се помпат толкова бебетата, ама тя беше и злояда, така че не го твърдя със 100 % сигурност.

Така че, Стоека, не бих ограничавала толкова детето.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: синьо кокиче в Септември 20, 2014, 11:06:05 am
И аз съм "с две ръце за" Лактана био. Много добро мляко!
Иначе за недоносени докато направят 2500г тегло, се препоръчва Аптамил премиум.


Мехаела след шестия месец та до две години и 4мес. си беше на Лактана био (е, и на кърма, но тя беше само като лека добавка към АМ).

А в началото, поради странни съвети на две неонатоложки, сменяхме разни млека. Сега си давам сметка, че е било грешно това. Най-странното беше, че едната ме караше да смесвам в шишето АМ с изцедена кърма от мен .... абе... горкото бебе.

Мousyt, силно стискам палци за твоето мъниче. Желая ти бързо да наддава и по-скоро да си го приберете у дома! :)

Стоека, за хернията - не знам. Не съм се сблъсквала с това. Дано оправите проблема.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: stoeka71 в Септември 20, 2014, 14:43:38 pm
Аз пак я водих на лекар, защото плаче постоянно.  Не са колики, не свива крачета, не почервенява. Явно я притеснява ьепенката на корема.  Днес и сложиха едно копче върху пъпа, и лепенка. Пак е крива, но по малко
 Ние сме на мляко Хип комбиотик, пробвах с Нам НА, запече се, сега с Хип нямаме проблем, ака редовно. Аз и давам да яде колкото иска, не мога да я държа гладна
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: Mousyt в Септември 20, 2014, 18:49:54 pm
Здравейте!

На мен от търчене до болницата не ми остава време направо дъх да си поема...
Ние сме готови за изписване, даже щяха вчера или днес да ни пускат, но нали са почивни дни и на дежурните не им се пишат епикризи та май ще чакаме до вторник  :( :x
В майчин дом в неонатологията хранят бебетата с Friso Premature и такова дават и на изписваните. На някои само им назначават Vomm или нещо подобно... Не мога да споделя впечатления обаче, т.к. ние сме изцяло на кърма, но това го виждам при другите бебчета :)
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: stoeka71 в Септември 23, 2014, 08:54:09 am
Дайте някакъв съвет, моето бебе вече 5 поредна нощ реве жестоко.Всичко почна след поставяне на ваксина за хепатит В, нормално е да плаче през този ден, но дори и температура нямаше. Обаче от тогава особенно вечер като я приспивам иска да спи на ръце, оставяли я на креватчето, отваря очи и край реве по 2 часа, дъх не си поема. Държа я докато заспи дълбоко, пробвах и веднага. Не и не, рев през деня не спи, по 15 минути между храненията
Снощи като заспа, спа 8 часа, но само да мръдна и отваря очи, спа при мен на леглото. Преди спеше сама, след ваксината всичко се промени.  Водих я на лекар, здрава е, няма причини да реве и не са колики
Иска да я гушка и само така спи.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: magi_st в Септември 23, 2014, 09:19:32 am
Мисля, че сте влезли в ревливия втори месец.Поне ние имахме един ужасен, ревлив втори месец. Не искаше да спи, спеше по 15 мин, заспиваше само на ръце, ако я оставех на легло се събуждаше.Спеше само на вън или на ръце.Просто се примирих, разнасях я с мен навсякъде, и като заспеше лягах до нея да ме усеща, така се чувстваше спокойна.
Обикаляй из жилището ви, спирай при огледалото всички дребчовци се впечатляват от него, пей песнички. Все нещо ще я успокои.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: stoeka71 в Септември 23, 2014, 09:42:33 am
Права си, ето сега спи, но аз да съм до нея, отидох до тоалетната и ококори очи. Не спи спокойно, пъшка, ръмжи извива се.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: charizmana в Октомври 08, 2014, 21:09:35 pm
Хранете си детето колкото иска да яде. Нашето педи казва" дайте му сирене", че как да  дам като не иска да погледне пюре, та да не говориме за нещо друго. "Давайте месо" - как???? Устата и затворена - насила ли да я храня. Иска мляко и нищо друго. Е напоследък прояде. Може би за всяко нещо има време и просто трябва да си дойде на мястото. Та за това не слушайте много какви са препоръките, а слушайте бебчовците.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: м-и в Октомври 09, 2016, 22:35:38 pm
Момичета, как наддават недоносените бебета? Нямам някакви конкретни притеснения. Просто информативно, на година примерно ще бъдат ли с тегло на нормално родени деца? Трябва ли да се вписват в нормите и таблиците за тях?
Стоека, а и някой друг ако е лепил пъпче. Как се оформи самото пъпче след лепенето? На моите госпожици, не им се оформи дупчица, стои сякаш кожичката е слепнала.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: stoeka71 в Октомври 09, 2016, 23:52:12 pm
М-и, около годината навакса откъм ръст и тегло. Даже основно на тегло, след годината бързо навакса и ръста и задмина средните норми. В горната граница е на ръст и в средната за тегло.
Относно пъпчето, нейното е хубаво вдлъбнато пъпче. Лекарката го зави първо добре, после сложи плоско голямо копче и чак след това лепенката. При нея пъпчето падна чак на 21 я ден, дебела пъпна връв от преждевременното раждане, после от коликите изскочи много, чак се притеснявах за пъпна херния. Но, личната се справи перфектно.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: м-и в Октомври 11, 2016, 09:01:42 am
Благодаря Стоека :* Нашите аз ги лепих, а педиатърът няма да ми даде адекватен отговор дали е ок или не. Ще питам някой друг явно.
Титла: Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
Публикувано от: mira_m66 в Януари 12, 2017, 14:41:04 pm
Здравейте и от мен! Не съм писала, но съм си обещала да пиша, защото знам колко е важно, когато човек е притеснен и търси информация.
Та моето дете се роди първия ден от 35 седмица. Роди се 2 400 и 48 см. Не се наложи престой в кувьоз, но понеже при мен се очакваше преждевременно раждане - аз бях в болница и ми бяха направени 2 курса кортикостероиди за дробчетата на бебето.
И така - 5 дни детето ми беше хранено с Аптамил за недоносени. Изписаха ни като нормално родило се бебе и в къщи продължихме на кърма. Наддаваше мисля добре. На 1 година тежахме 9 400 и бяхме 76 сантиметра. Това беше дори повече от някои от нормално родените в 9-ти месец бебета покрай нас. Иначе и ние направихме пъпна херния. Оправи се за около 3 месеца - личният ни лекар в началото я лепеше, после моя мъж видя как става и продължи той да си я слага лепенката, когато се налагаше подмяна. Сега всичко с пъпа е наред. До 11 месеца и половина беше само на кърма - в смисъл без АМ. А след това продължихме смесено - с Лактана Био. Сега ползваме също Лактана Био. Тя не харесва обаче адаптираните млека. Голям зор в това отношение имам - пие ги само на сън.