0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
съмнение за хламидии
« Отговор #60 -: Януари 30, 2006, 17:43:14 pm »
В четвъртък съм на PCR/ ДНК тест! Много ме е страх от резултатите............. :?
*

    Starlet

  • *****
  • 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
съмнение за хламидии
« Отговор #61 -: Януари 30, 2006, 18:30:34 pm »
Не бива да те е страх. Не е нещо страшно всичко е поправимо по принцип стига да си вземаме мерки навреме. Дори и да е положителен ще пиете малко антибиотици и нещата ще се поправят. Хайде пиши за резултата.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

    Starlet

  • *****
  • 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
съмнение за хламидии
« Отговор #62 -: Януари 30, 2006, 20:57:17 pm »
Хламидията: в гонитба с биологическият “стелт”

Небивало широкото разпространение на заболяването, предаващо се по полов път,  заставя медици и правителства на различни страни да се замислят за  здравето на младото поколение, което рискува да става все по-болно,затлъстяло и безплодно от които и досега предишни поколения.
    Като основна причина за мъжкото и особено за женското безплодие стои хламидийната инфекция, или хламидиозата. Заболяване на половите пътища, причинено от вътреклетъчни паразити – хламидиите - отличава се със скрито, безсимптомно протичане, трудна диагностика и лечение, а също така и много висока предаваемост (заразност).
   Това е една от немногото полови инфекции която можете да се предава по битов път – чрез посуда, различни предмети, даже чрез ръцете. В такъв случай, появяването даже на един болен от хламидиоза в семейството, довежда до това, че скоро всички в семейството биват инфектирани включително и децата. Хламидията също се предава при различните видове секс без предпазни мерки – генитален, орален и анален.

   Невидимият враг

   Редките симптоми на инфекцията обясняват уникалните способности на възбудителя (хламидията). Хламидията се намира в биологическата класификация между бактериите и вирусите, взела от тях най-ценните качества за устойчивост и преживяемост. Хламидията живее и се размножава в клетките на приемника (вътреклетъчната форма на хламидията се нарича ретикулярни тела) и затова подобно на вирусите разкъсва  клетъчната мембрана, настанява се в междуклетъчното пространство или кръвта и заразява здравите клетки. Тази форма хламидии, която произлиза от заразените клетки (тя се нарича елементарни тела)  е потресаващо приспособена към оцеляване в неклетъчна среда.
   Още една важна особеност на хламидията е че тя отделя ферменти които не позволяват на клетките на нашия организъм просто да вземат да се преборят с нея. В такъв случай хламидията може да се разпространи по всички органи и системи в организма, причинявайки хронически заболявания не само на половата система.
   В хода на еволюцията си хламидията си е изработила още една уникална способност – тя може да се превръща в своеобразен “стелт” – невидима клетка, която като не я “види” то и няма да я разпознае нашата имунна система. А като няма намеса – няма и имунен отговор, организма благополучно си функционира в неведение, а когато най-накрая се усети – вече е твърде късно.


   Как да открием хламидията

   Така както хората са се научили да засичат невидимият “Стелт” самолет в небето, така и на биологическият “стелт” се е намерил начин за засичане. С развитието на съвременните технологии на  лабораторна диагностика става възможно практически на 100% да се определи наличието в организма на хламидии.




   Покажи си личицето

   Първата група методи е основана на визуалното определяне на възбудителя в намазката взета от пациента. Хламидията може да се скрива от имунната система, но от зорките очи на лаборанта (особено след специално оцветяване) криенето не се получава. Отначало хламидията са я разглеждали под цветен микроскоп, а после под луминисцентен (като са използвали специално луминисциращо вещество). Точността на този метод достига 95% , но както винаги има едно “НО”.
   Тази методика предполага вземането на намазка, тя трябва да се вземе от пикочния канал, шийката на матката и влагалището. Хламидията както знаем има уникални приспособителни механизми, и в случаи на засичане, засилване, лечение и неволно лечение на инфекцията може да отиде в по-дълбоките слоеве на лигавицата, които не попадат в намазката естествено. В резултат на това получаваме сигурен отрицателен резултат. Също така може да проработи и прословутия  човешки фактор. Лаборантът, особено ако това е 100-та или 200-та намазка за деня, може просто да не види прикриващата се в дълбокото под митохондриите хламидия, и резултата отново ще бъде отрицателен.

   Нашият отговор към хламидията

   Втората група методи основаваща се на определяне от имунния отговор на организма е определяне чрез специфичните антитела към възбудителя. Тук материала за изследване е кръв, и ако има антитела то те ще бъдат намерени. Толкова дълго хламидията не стои в клетката, на нея така или иначе ще и се наложи да излезне от там за да усвои нови клетки. И точно тук няколко паразита обезателно ще бъдат засечени от имунната система. И започва отговора на имунната система, чрез изработката на различни антитела.
    Без да влизаме в подробности само ще отбележим, че антителата са бърз отговор на организма, но  в началото не са точно специализирани и достатъчни на брой  за тази борба, след време те се изработват с точност и в достатъчно количество за конкретния възбудител. По съотношението на тези две степени в антителата можем да съдим за конкретния стадий на инфекцията – а именно това първа среща ли е с хламидията , или събуждането на спящия хронически процес. Определянето на антителата с помощта на имуноферментния анализ (ИФА), е един от точните методи в съвременната лабораторна диагностика. Методът позволява количествено да се измери имунният отговор и да се оцени и постави ефективно лечение.
   Тук също има подводни камъни. Имунният отговор може да се забави или просто да отсъства и това не е нужно да е болестно състояния на човека (като при имунодефицит) – например по време на бременност в жената се наблюдава физиологическо спадане на имунитета. Също във втория случай когато “липсва” имунен отговор би било по-точно казано, че всъщност имунен отговор при всички положения има, но количеството на антителата в кръвта е толкова малко, че диагностическата система просто не може да хване наличието им  в кръвта.

   Госпожо, направете ДНК

   Третата група методи се основава на определяне на възбудителя на инфекцията в кръвта или намазката с помощта на полимеразната верижна реакция ( ПВР или на англ. PCR). PCR е основан на определяне в изследвания материал на цели молекули или фрагменти от ДНК-то на определения възбудител. Чувствителността  на съвременните системи е такава че дори и една молекула да има намирането и ще е на 100%.
   Но ефективността за намирането на хламидята с помощта на PCR зависи от редица условия. Първото от които е намазката да бъде взета правилно и от тези места където живее тя. Намазката за изследване по метода на PCR трябва да се вземе от опитен лекар гинеколог или уролог.
   Втората засада която очаква ловецът на хламидията е възможността за замърсяване на материала за изследване с генетичен “отпадък”, например от въздуха където присъствах фрагменти от ДНК-то на хламидии от други видове, а също така и лошото качество на самите лабораторни образци използвани за идентифициране на хламидията – така наречените праймери. Но това не зависи по никакъв начин от пациента. В съвременните лаборатории за това следят много зорко. При този метод недостатъка е че може да се получи фалшиво положителен резултат.

   Кое да изберем?

   Както виждаме нито един от методите не е съвършен, всички притежават своите плюсове и минуси. От тук следва и логичният въпрос – Как да бъдем сигурни, че в нашият организъм не се таи зловредният биологически “стелт”? Необходимо е да комбинираме методите на изследване. “Златният стандарт “ се счита комбинацията ИФА + PCR , дотолкова че единият метод покрива слабите места на другия. И накрая, всякакви резултати от вашите лабораторни изследвания правилно могат да се преценят само от лекар.


   Новини от фронта

   Основополагащият принцип на медицината – по-лесно е да предупредиш, отколкото да  лекуваш – е приложим и тук при хламидиозата. Да употребиш презерватив поне веднъж е много по-просто, отколкото да успееш да се излекуваш веднъж от хламидиоза. Лекарите от различните страни по различен начин се опитват да решат този проблем. В Швеция например е създадена служба – презервативи по поръчка. Чрез телефонна поръчка от всяка част на града, на нормална цена ще ви доставят опаковка презервативи.
   Британските лекари настояват за провеждането на масов скрининг (включително и поставяне на билбордове) на населението,  който да им напомня постоянно за това, че хламидиозата в по-голямата част от случаите протича безсимптомно  и довежда до състояние на безплодие, особено при жените.
   Даже президента на САЩ, страната където в последно време училищната програма за сексуално образование се свежда към пропаганда на пълно въздържане от полови контакти, признава ефективността и необходимостта от ползването на презервативи като средство за профилактика срещу СПИН и други заболявания предавани по полов път.
   Както и да е, ситуацията с хламидиозата  е случай, когато презервативът може да се превърне в най-доброто средство против главоболие. А ако имате каквито и да е съмнения в себе си или в партньора си – просто прежалете един ден в изследвания и консултации с лекар, за да не страдате след това цял живот от последствията.


                                   Алексей Водовозов
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

    Starlet

  • *****
  • 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
съмнение за хламидии
« Отговор #63 -: Януари 30, 2006, 21:03:50 pm »
Това е обещаната преди повече от седмица от мен статия. Съжалявам за забавянето. Дано да станат повече неща по-ясни на повече хора.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
съмнение за хламидии
« Отговор #64 -: Януари 31, 2006, 22:45:09 pm »
Цитат на: Starlet
Това е обещаната преди повече от седмица от мен статия. Съжалявам за забавянето. Дано да станат повече неща по-ясни на повече хора.


След тази статия притеснението ми е още по-голямо  :?
*
съмнение за хламидии
« Отговор #65 -: Февруари 01, 2006, 08:29:26 am »
Денди, не се притеснявай мила! :)  Проблемът хламидия според мен малко се преекспонира. Аз също бях много уплашена, след като прочетох почти всичко свързано с нея. Изчакй си изследването без притеснения. В момента има добри антибиотици и хламидията се лекува успешно.
Споко и успех! :)
Благодаря на Старлет за статията! Интересна е и е обхваща всички изследвания.
*

    Starlet

  • *****
  • 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
съмнение за хламидии
« Отговор #66 -: Февруари 01, 2006, 11:49:29 am »
Цитат на: bori_st
Проблемът хламидия според мен малко се преекспонира. Благодаря на Старлет за статията! Интересна е и е обхваща всички изследвания.


Съгласна съм донякъде с казаното, но напоследък доста често се сблъсквам с хора на които им е "открита" хламидия по един метод, а по-друг нямат и разни такива неща. Не е лошо човек да е наясно с какво си има работа. Защото изпитвам съмнения че голяма част от нашите лекари и лаборатории си имат предства все пак колко сериозни са последствията и от тази гадина, а атибиотиците трябва да се предписват в правлната доза за да са ефективни. Ще видя ако има нещо ново по-въпроса ще пусна и нова статия.  :)
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
съмнение за хламидии
« Отговор #67 -: Февруари 01, 2006, 16:48:12 pm »
Момичета, утре ми е излседването, но имам проблем. Получих някаква инфекция от долу май са гъби /много силно възпалено мястото, като рано дори кърви/, да отложа ли хламидията?
*
съмнение за хламидии
« Отговор #68 -: Февруари 01, 2006, 17:00:58 pm »
Dendy, мисля, че ще е добре да отидеш на лекар първо. Ако са гъбички, не отлагай лечението им, особено щом е нарушена цялостта на лигавицата (казваш, че кърви). Имаш ли болки (парене) при уриниране?
*
съмнение за хламидии
« Отговор #69 -: Февруари 01, 2006, 17:06:10 pm »
Цитат на: panda
Dendy, мисля, че ще е добре да отидеш на лекар първо. Ако са гъбички, не отлагай лечението им, особено щом е нарушена цялостта на лигавицата (казваш, че кърви). Имаш ли болки (парене) при уриниране?


А ми аз днес ходих на лекар и  тя ми изпиза лечение, но ме е страх да го запо4на,защото съм на Клостил, пък и не и казах. Оф объркана работа, остави гъби4ките, какво да правя с хламидията, да ходя ли утре?
*
съмнение за хламидии
« Отговор #70 -: Февруари 01, 2006, 17:14:05 pm »
О, милата! Направо си кажи всичко, само лекар може да те посъветва какво да правиш. Кажи за клостила и питай за изследването. Аз съм имала само веднъж възпаление, причинено от гъбички и направо не искам да си спомням! Няма как да мине от самосебе си. Ако е същото де.. Ами какво да ти кажа, аз лично бих отложила изследването за хламидия. Но ти говори с лекар все пак.
*
съмнение за хламидии
« Отговор #71 -: Февруари 01, 2006, 17:17:41 pm »
Слушай, ако ти е неудобно да звъниш на лекарката, защо не се обадиш направо в лабораторията за консултация? Мисля, че ще могат да те посъветват как да постъпиш
*
съмнение за хламидии
« Отговор #72 -: Февруари 01, 2006, 17:20:13 pm »
Цитат на: panda
Слушай, ако ти е неудобно да звъниш на лекарката, защо не се обадиш направо в лабораторията за консултация? Мисля, че ще могат да те посъветват как да постъпиш


Мдааа, така ще направя, утре ще звънна. Щото мен ми е неудобно и да ходя в това състояние, то от километри се вижда, че има нещо.
Благодаря ти panda, много си мила.  :lol:
*
съмнение за хламидии
« Отговор #73 -: Февруари 01, 2006, 17:29:16 pm »
Уф, нали знам какво е! И аз често се колебая какво да правя.. Хайде, стискам палци, дано се реши по-бързо проблема!  :D
*
съмнение за хламидии
« Отговор #74 -: Февруари 02, 2006, 16:48:41 pm »
Моми4ета, ХОДИХ  :lol: , а бе то не било голяма философия. Докторката много внимателна, взе ми секрет, но резултатите чак другия петък  :(  , е нищо айде сега ще из4акам. Помолих я също да ми вземе секрет и за микробиология като ме прати в една лаборатория за посявка. Та с един куршум..............сега ще имам и микробиологияяяя. Успех на всички!
*
съмнение за хламидии
« Отговор #75 -: Февруари 02, 2006, 17:00:25 pm »
Браво на теб.Хайде сега вземи малко се успокой докато ти излязат резултатите. :wink:
*
съмнение за хламидии
« Отговор #76 -: Февруари 02, 2006, 17:19:42 pm »
Dendy, значи реши двата проблема от раз! :D  Браво! Хайде стискам палци, а ти пиши като получиш резултатите  :D
*

    Starlet

  • *****
  • 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
съмнение за хламидии
« Отговор #77 -: Февруари 02, 2006, 17:20:08 pm »
Цитат на: dendy
Моми4ета, ХОДИХ  :lol: , а бе то не било голяма философия. Докторката много внимателна, взе ми секрет, но резултатите чак другия петък  :(  , е нищо айде сега ще из4акам. Помолих я също да ми вземе секрет и за микробиология като ме прати в една лаборатория за посявка. Та с един куршум..............сега ще имам и микробиологияяяя. Успех на всички!


Айде успех и от мен :)  Чак сега виждам раздвижването тук  :) И както ти е казала Пета успокой се малко, хабиш много нерви за нищо работа  :balk_21:
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

    Star

съмнение за хламидии
« Отговор #78 -: Февруари 08, 2006, 12:38:21 pm »
Мойте резултати от кръвния тест са:
lg G 15AE
lg M   2AE
Как мога да го тълкувам по горе описаното? Значи ли това, че съм го проболедувала и напр., че имам имунитет? И в това съотношение, ако е старо и е само в кръвта ми може ли да го предам на партньора ми?Чрез акт или орална любов?В смисъл като не е действаща инфекция?Или няма знач. дали е действаща или проболедувана? И това 15АЕ значи ли че е малко като количество?Така мъцна докторката като ми казваше за изследването?
Между другото изследването е правено в Цибалаб? Там за такива изсл. добри ли са?Разбрах, че са много зле със спермограмите, а с този вид изследвания?
Ох, много изписах.....извинявам се, но ако имаш поглед върху тия неща кажи ми моля те :oops:  :?
Предварително ти Благодаря!
съмнение за хламидии
« Отговор #79 -: Февруари 09, 2006, 14:22:44 pm »
А бихте ли казали кое е най-доброто изследване за мъжа?
Благодаря ти, Бени!