Здравейте, д-р Стаменов!
Ето, че и аз се престраших да Ви пиша – отново със същия проблем: не мога да забременея от приблизително 2 години. На 32 години съм, без предишни бременности, аборти и раждания.
Първи МЦ – на около 14 години, от 18-20 годишна възраст имам нередовен МЦ, поддържан с хапчета (Cilest, Orgametril, Diane 35 и др.) или предизвикван с инжекции. Дори когато пиех хапчета 6-9 месеца, кистите по двата ми яйчника не изчезваха. Без хапчета цикълът ми можеше да не се появи и повече от 9 месеца.
Изследвания през последните 2 години:
- 05.12.05 г. – цветна снимка в Св. София (Тина Киркова) – не е професионално направена, защото не се вижда матка; тръбите уж са пропускливи; съмнения за сраствания поради някакви нагъвания;
- 06.11.06 г. – 3D снимка при д-р Тодоров – установена седловидна матка (имам и картинка);
- 05.02.07 г. – оперативна лапароскопия в Майчин дом при проф. Налбански. Резултати:
Матка с нормална форма и големина, гладка повърхност, подвижна при паптация, твърдоеластична консистенция;
Ligg. Sacrouterina в дясно наличие на две ендометриозни огнища;
Лява маточна тръба – дължина 13-14 см, подвижна при палпация , запазен фибриален апарат; изпълва се и пропуска контрастната материя;
Ляв яйчник – уголемен, задебелена albuginea, наличие на задържани фоликули;
Дясна маточна тръба - дължина 13-14 см, подвижна при палпация, запазен фибриален апарат; изпълва се и след образуване на 2 колена емусията свободо пропуска контрастната материя;
Десен яйчник – уголемен, задебелена albuginea, наличие на задържани фоликули, без данни за овулация;
Дигноза от лапароскопията: Ovarius polycysticus billateralis + endometriosis peritonei;
Извършени процедури: 1. Fenestracio ovario;
2. Electrocoagulatio endometriosis;
3. Lavage;
Последни хормонални изследвания от 03.11.06 г., според които:
Prolactin – 142.19 lU/l – референтни граници 59.0 – 619.0;
LH – 10.51 lU/l - референтни граници 1.9-12.5;
FSH – 4.23 lU/l - референтни граници 2.5-10.2;
Estradiol – 590.74 pmol/l - референтни граници 40-606;
Testosteron – 2.81 nmol/l - референтни граници 0.5-2.6;
DHES-S – 5.23 mkmol/l - референтни граници 2.68-11.0;
Като цяло мога да кажа, че мъжките полови хормони почти винаги са били повишени. Окосмяването при мен, обаче, е в нормални граници, съвсем леко повишено.
Спермограма на моя съпруг от 02.02.2007 г. в Майчин дом:
Обем на еякулата – 2.8 мл. (1.5-6.0 мл);
pH – 7.5 (7.2-7.
;
Вискозитет – нормален;
Брой сперматозоиди – 9.6 млн./мл (40-120 млн./мл);
Подвижност – 60 % добре подвижни
10 % слабо подвижни;
30 % неподвижни;
Скорост – 16 микрона / сек (> 10 мк);
Метод на Хиние 100 сп. – 2 мин, 42 сек.;
Морфология – 60 % нормални (> 60 %);
40 % с отклонения; предимно ж 10-12 левкоцити (това не го разбирам и разчитам добре).
Мъжът ми има варикоцеле и трудно дава сперма чрез мастурбация.
Проследен фоликул на 10-16 май 2007 год. чрез вагинален ехограф, показал нарастване на фоликула през този период от 14 мм на 30 мм. Фоликулът не се пука. Според лекарят извършил проследяването, това означавало наличие на някакъв синдром, което означавало, че фоликулите не се пукат когато трябва. Не се знае още дали изобщо се пукат. Аз лично мисля, че не се пукат и затова имам поликистоза.
Въпросите ми са:
1. На кого да вярвам – на д-р Тодоров и неговата снимка, според които матката ми е седловидна или на проф. Налбански и лапароскопията, според които матката ми е с нормална форма и големина? Много често ми казват, че матката ми е обърната;
2. Необходимо ли е да правя нова цветна снимка и хидротубация, за да се гарантира пропускливост на тръбите?
3. В случй, че фоликулите нарастват, но не се пукат, какво трябва да се направи, за да забременея?
4. Трябва ли да правя някакви изследвания още?
Записала съм си час за първичен преглед при Вас за м. Септември 2007 г.; Какви изследвания да направя, че като дойда на преглед, да е ясно каква стратегия да се предприеме?
Предварително Ви благодаря за Вашето внимание, за отделеното време и отговори! Бъдете жив и здрав! Поздрави!