0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Влизам в тази тема по две причини. Първо за да благодаря сърдечно на д-р Тачева за това, че успява да отдели време и енергия за тази консултативна тема. Отлично знам колко отговорно е участието в такъв формат на общуване.

И второ, за да помоля за нещо - хора, когато задавате въпроси, моля ви, опитайте се да прецените кой е подходящия за конкретния ви въпрос консултант. Ако задавате въпроси, които не са в областта на съответния специалист, го поставяте в неудобно положение да коментира работата на негови колеги, а това не е редно.

Всички ние, които поддържаме консултативните теми, го правим доброволно, безкористно и с любов, с отговорност към вас, искаме да сме максимално полезни и адекватни. Ако и вие положите усилия да формулирате въпросите си правилно, максимално близо до истината и точно по проблема, ще имате по-голяма полза от нас. Надявам се да разберете смисъла на молбата ми.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Здравейте Д-р Тачева!
Радвам се, че извършвате онлайн консултации за такива притеснени и нетърпеливи като мен :oops:
Надявам се въпросът ми да е от Вашата компетенция..
Бременна съм в 3-та г.с. /първи ден на последна менструация беше на 7.април.2008г/. Около 21.04.08г получих остър гноен синузит, което наложи прием на аулин, беналгин и антибиотик-Амоксиклав 1000мг /10 дни/. Приема на болкоуспокояващи бе сумарно по около 10-ина от вид :? в рамките на 14 дни.
В този момент не знаех за настъпилата бременност, затова и пих въпросните медикаменти.
Въпросът ми е има ли опастност за плода...нужни ли са някакви изследвания извън стандартните за една бременност, предвид тази ситуация?
Благодаря Ви предварително!




Здравейте, д-р Тачева! Аз тепърва тръгвам по пътя на асистираните репродуктивни методи и в момента съм на етап проучване на всички подробности при инвитрото, за да знам какво мога да очаквам. С ендометриоза съм, и тази болест уврежда яйцеклетките, както и пречи на имплантирането на ембрионите, според всичко, което съм прочела. Имам два въпроса към Вас - Вие като човек, който следи тези процеси всекидневно, можете ли да кажете, че инвитро процедурите са по-малко успешни при жените с ендометриоза поради яйцеклетките с понижено качество, поради по-ниската успеваемост на оплождане и получаване на ембриони? И вторият ми въпрос е - четох за така нареченото ембрио лепило, което увеличава шансовете за имплантация на ембрионите. Използва ли се този препарат в България, и ако да - помага ли? Благодаря предварително, д-р Тачева! Много благородно е това, което правите.


Здравейте д-р Тачева,
искрено се надявам да можете да отговорите на въпросите си, защот съм много притеснена. Имаме неуспешно ИКСИ, след което замразихме два ембриона. Причината за иксито е мъжки фактор. Съпрга ми си напрви SDI тест, от които резултатите са повече от отчайващи - Диагнозата е голяма олигоасетотератозооспермия, общия брой е 17 мил., като подвижни са едва 5% и с нормална морфология са 0,8% по крюгер. DFI e 39,96 %, а HDS 17,35%. Искам да питам дали е възможно или по скорло има ли смисъл да използавме замразените ембриони, и въобще дали е възможно второ ИКСИ. Дали тези показатели могата да се повлията по някъкъв начин. Май зададох много въпроси, но съм много объркана. Предварително Ви благодаря.
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Д-р Тачева, това е спермограмата от първата ми инсеминация. Има ли реален шанс за забременяване? Благодаря ви.
въздържание-40 часа
обем - 2,5 мл
концентрация - 34,2 млн/мл
общо - 85,5 млн/мл.
клетки - 2,3
левкоцити-  не
вискозитет-N
ph -8,0
активно подвижни -15 %
подвижни -30%
бавно подвижни -10%
неподвижни -45%
аглутинация -не
нормална морфология-10%

Метод на капацитиране - gradient
Концентрация след обработка-48,0 млн/мл
обем-0,6 мл.
брой подвижни сперматозоиди-14,4 млн
подвижност:
а) 30%
b) 20%
c) не
d) 50%
*
Здравейте д-р Тачева,
Благодаря Ви, че Ви има тук!
Ето и моя въпрос: Имам 3 неуспешни опита инвитро. Лекарите казват, че извадените яйцеклетки са добри. SDI тест на мъжа ми показва висок оплодителен потенциал. Винаги се получава 100% оплождане...и всичко хубаво свършва до тук. Ембрионите не се развиват добре. Винаги са на долната граница на делене. На 3 ден са разделени на 4-5. Последният път правихме ко-култивиране на ендометриални клетки и с тях ембрионите се развиха по-добре - на 3 ден бяха на по 6-8 клетки, а на 5 ден имах и един що-годе бластоцит (от 3). Но бременност не се получи отново. Къде можем да търсим причината за  недоброто развитие на ембрионите????
Благодаря Ви предварително за отговора и Ви желая много успехи!
Съжденията  лош - добър, прав - грешен, умен - тъп, добро - зло не отразяват истината, не са истинни, защото това са частични гледни точки.Това е погледът на егото - то осъжда според това както на него му се иска да бъде и както му е изгодно в момента. Затова може би си забелязал, приятелю мой, че понякога една и съща ситуация я осъждаш като добра а в друг момент като лоша. Онзи който съди е егото.Твоята същност не познава такова нещо като съденето, защото нейният поглед е цялостен. Iamtheway
Д-р Тачева, искам да попитам, от какво зависи качеството на яйцеклетките след като се пунктират, и как можем да ги подобрим ,  с храна  , с лекарства или не можем. Нали при мъжете може да се подобри качествота на спермата, а при жената дали може ?
Dr.Tacheva nadiavam se tova da e na4ina da polu4a niakakva iasnota po niakoi vuprosi.V sledstvie na operacia ot rak na matu4nata shiika mi beshe otstranena matkata,uspiaha da zapaziat iai4nicite.Molia Vi daite mi savet kakvo moga da napravia za da se vzeme iaicekletka ot men i druga jena (az sum namerila dobrovolka)da iznosi ploda.Ima li na4in tova da stane v Bulgaria i ako ne v koia durjava tribva da otida.Gotovi sme na vsi4ko sus supruga mi no neznam kum kogo da se oburna
Даная, извинявай че се намесвам в темата, но мисля че всички инвитро клиники правят процедури с донорски яйцеклетки, то е на практика същото. Не виждам какъв може да е проблема - просто си избери клиника и започвайте.


Това, за което danaia_22 пише се нарича сурогатно майчинство (аз също съм се интересувала). Законово въпросът за сурогатното майчинство в България не е уреден. По закон у нас: майка на детето е тази, която го роди. Но все пак съм чела, че има някакви начини за припознаване от бащата и осиновяване от истинската му майка на детето след раждането му от друга жена. Тъй като много бях възмутена от това положение в нашата страна,една от препоръките ми към д-р Антония Първанова за разглеждане в Парламента заедно с 3-те безплатни опита инвитро бе и този въпрос-законодателно уреждане на сурогатното майчинство. Но за съжаление както и въпросът с безплатните инвитро опити в нашата страна са глас в пустиня.
Здравейте д-р Тачева. Аз имам към вас конкретен въпрос, искам да стана донор на яйцелкетки. Напълно здрава съм, на 26 год, без репродуктивни проблеми. Към кого да се обърна, можете ли да ме насочите? Предварително ви благодаря!
*

    marinowa

Здравейте! Искам да се обърна към вас за помощ и съвет. Прявя подготовка за инвитро и днес бях на фоликулометрия. Седми ден ми е имам 4 фоликула и дясно и 4 в ляво с големина 7мм (на петия ден бяха с големина 6). Матката и тя имала дебелина 7мм. Доктора нещо е притеснен че не растат фоликулите.
В началото бях на Пурегон 100 сутрин и вечер, на 5-я ден ми увеличи дозата вечер на 150, а сега от сутрин 100 вечер 200. Сутрин и вечер си слагам Декапептил 1/4 и менопур по 1амп.
Искам да ви запитам дали ща успеят да ми пораснат фоликулчетата до пункцията? Нормална ли е големината им в момента? Положението много ли е обезпокоително?
На пункцията с каква големина трябва да бъдат?
Здравейте !имам един много важен за мен въпрос мога ли да износя една бременост с донорска яйцеклетка и моя оплодени с различни сперматозойди!искам по този начин да помогна на една моя близка но немога да износя само нейно бебе защото не съм готова на това .мога ако си имам и за себе си бебче