0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #40 -: Март 29, 2007, 20:33:50 pm »
Фоксче, благодаря мила, мъжът ми като е самоосигуряващ се какво трябва да представи, той е собственик на еоод.
Моят има и ЕТ и ЕООД, по принцип казаха данъчна декларация, но ме посъветваха във форума на бг-мамма една бележка 6 месеца назад за доходите и на двамата. така ни приеха документите.
wa_wa не знаех, че не си от София. Извини ме за изключително глупавата грешка
изобщо да не те притеснява!
Хубавото е, че за документите мога да дам информация за Бургас и Враца
*
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #41 -: Март 29, 2007, 21:57:00 pm »

Цитат
Какви точно са критериите за определяне кое семейство е най-подходящо за дадено детенце?

Е това е въпроса на въпросите.... След многобройните ми разговори по телефона с различни директори на РДСП, всички казват общо взето едно и също, а то е:
Съвета по осиновяване във всеки град, заседава през седмица. На всяко заседание, се представят децата от съответния град, които са за осиновяване - напр:
Иван - 5 месеца - еди какъв си произход, досега не е предлаган за осиновяване, еди какво си здравословно състояние
Мария - 8 месеца - еди какъв си произход, има 2 отказа за осиновяване поради еди какви си причини, еди какво си здравословно състояние
и т.н.

След това за всяко дете се предлагат по трима кандидат осиновители. Критериите, по които "се напасват" осиновителите и дечицата са в по-голямата си част субективни. Защото, хайде на нас ясно как ни правят психологическите профили, ама на едно 5 месечно бебе.... как става тая работа, не ми го ражда главата  8O.
В този смисъл, фактора време, определено играе роля. В смисъл, ако има две двойки с обще взето сходни данни, предимство ще има тази, която е вписана по-рано. Има разбира се и обективни критерии -  напр. е, няма как, самотна жена на 58 години (една такава жена ме потърси за консултация)да осинови здраво бебе от бг произход, до 6 месеца. Просто защото е ОЧЕВИДНО, че винаги ще има семейство, което да иска да осинови такова детенце и едно младо семейство също така е очевидно че е по-подходящо от един самотен родител. Оставяйки настрана емоционалната част, съгласете се, че по обективни данни е така.

Просто за сведение:

ПРАВИЛНИК ЗА ДЕЙНОСТТА НА СЪВЕТА ПО ОСИНОВЯВАНЕ

ИЗДАДЕН ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО, МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА И МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
 Обн. ДВ. бр.107 от 9 Декември 2003г.

Чл. 1. Правилникът урежда структурата и организацията на дейността на Съвета по осиновяване към регионалната дирекция за социално подпомагане, наричан по-нататък "съвета".


Чл. 2. Съветът:
1. разглежда досиетата на децата и на осиновяващите;
2. изисква допълнителни документи и информация, необходими за осиновяването, от съответните лица и компетентни органи;
3. определя за всяко дете от регистъра в регионалната дирекция за социално подпомагане подходящ осиновяващ, съобразно определените в закона критерии;
4. следи и уведомява Съвета по международни осиновявания при Министерство на правосъдието за всяко дете, по отношение на което са налице условията на чл. 57в, ал. 9 от Семейния кодекс.


Чл. 3. (1) Съветът е колективен орган, който се състои от председател и членове.
(2) Председател на съвета е директорът на съответната регионална дирекция за социално подпомагане.
(3) Членове на съвета са: юрист, определен от областния управител; лекар, определен от териториалния орган по здравеопазване; педагог, определен от регионалния инспекторат по образование, и психолог, определен от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния адрес на детето. Членовете на съвета, с изключение на психолога, задължително са служители от съответната администрация.
(4) За определяне на осиновяващ на дете, което е настанено в специализирана институция, в съвета взема участие като член и ръководителят на съответната специализирана институция.
(5) Психологът по ал. 3 не може да е участвал в социалното проучване на детето, както и на осиновяващия.
В очакване ....
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #42 -: Март 29, 2007, 22:24:24 pm »
Здравейте моми4ета!На нас също ни искаха преглед,които да е само от 4 километър и струва6е 25лв.на 4овек.Моя позната също си подаде документите в друг район,казаха 4е може да извади бележка от всякъде.Според мен това си е ре6ение на соц.работници.Аз съм в Младост гр.София.
Пожелавам много късмет на вси4ки,бъдете търпеливи,знам 4е е трудно но това е на4ина.Не се от4аивайте,вси4ко ще се нареди!
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #43 -: Март 30, 2007, 11:20:50 am »
Цитат
Какви точно са критериите за определяне кое семейство е най-подходящо за дадено детенце?
Не спирам да мисля по този въпрос. Как може няколко човека, които изобщо не те познават само по един социален доклад да определят, дали си годен да бъдеш родител на дадено дете?
Вярно е, че сегашната система е по-добра от предишната според мен, но дали е възможно даден социален работник да обрисува семейството само от 3 срещи и може ли един социален работник, който готви доклад за много двойки, да обрисува индивидуално всяка от тях. Всички сме хора, така че предполагам, че социалните доклади, написани от един социален работник си приличат малко или много.
Друг е и въпросът, как преценяват детето?
Нашата социална работничка през цялото време на проучването ни повтаряше "Като ви се обадят за детенце, питайте всичко за него. Не се юркайте веднага да отидете да го видите - питайте и ако не отговаря на някой от критериите Ви, първо помислете, а после хуквайте към дома."
Да, но представете си, че не се обадят изобщо?
Вярно е, че ние сме свикнали да чакаме - от години все това правим - чакаме за тази процедура, чакаме за другото лечение, чакаме за .... все чакаме, така че си мисля, че това няма да е трудно, но какво става ако изобщо не се обадят и изтекат двете години? Технически знам отговора на въпроса - минаваш по процедурата отново, но дали ще имам сили?
Ох, много мътилка изписах, иначе не ми е толкова черно, нали все пак си чакам социалния доклад евентуално към края на следващата седмица.
Стискам палци на всички тук. :bighug:
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #44 -: Март 30, 2007, 11:43:27 am »
... ако има две двойки с обще взето сходни данни, предимство ще има тази, която е вписана по-рано. Има разбира се и обективни критерии -  напр. е, няма как, самотна жена на 58 години (една такава жена ме потърси за консултация)да осинови здраво бебе от бг произход, до 6 месеца.

Фуси, момичета,
намарих нещо доста интересно и след като го прочетох, установих, че измененията на Семейния кодекс, прочутата Наредба # 4 и всички други правилници, се основават на следния документ: "ПРАВАTА НА ДЕТЕТО ПРИ ОСИНОВЯВАНЕ В СТРАНАТА И ПРИ МЕЖДУНАРОДНО ОСИНОВЯВАНЕ" (публикуван е в страницата на Агеция за закрила на детето).

Там са изписани като препоръки почти всички членове и алинеи в цитираните по-горе нормативни актове. За мое огромно разочарование, нямаше конкретни указания как да бъде направен т.нар. maching (т.е. определяне кое осиновителско семейство ще е най-подходящо за дадено детенце, като естествено водещи са интересите на детенцето).

Единствения релевантен текст, който открих е:

"Поради тези причини Международната социална служба смята, че освен при оправдани, специални случаи, двойка от мъж и жена на възраст, която е съобразена с възрастта на детето, предлагат по-подходяща среда за развитието на детето, отколкото сам човек, или двойка от един и същи пол, или двойка с определени характерни черти (напреднала възраст на единия или и на двамата родители, сериозен здравословен проблем и т.н.), които им пречат да се приспособят към нуждите на детето или представляват определен риск за продължителността на родителската закрила."

П.п.: ако модераторите преценят, мога да изпратя файла на някой и да го качим в библиотеката тук.
Намерихме нашето синче.
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #45 -: Март 30, 2007, 12:45:29 pm »
Изпрати го на Сигнус.
*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #46 -: Март 30, 2007, 15:24:42 pm »
Готово - изпратих го :D.
Намерихме нашето синче.
*
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #47 -: Март 30, 2007, 22:25:00 pm »
Peti_pati, прати ми го на лични тук. Сега ще си видя мейла, но нещо ми създава проблеми  напоследък с входящите съобщения. Така и предположих, че го няма.

Ако не става на лични - прати го на другия ми мейл

като махнеш интервалите (крия го от ботовете на google, че голям спам ... не ми остана свестен мейл вече от тях )
« Последна редакция: Юни 29, 2016, 14:22:28 pm от cygnus »
*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #48 -: Април 02, 2007, 09:50:55 am »
Втори опит на този е-мейл :D, защото на лични не видях откъде може да се прикрепи файл (имам документа само в pdf формат, а като се опитам да го направя в Word се разформатира :?)
Намерихме нашето синче.
*
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #49 -: Април 02, 2007, 15:07:02 pm »
Ето тук като pdf ако искаш после можем да го качим като самостоятелна тема.
http://www.zachatie.org/etichen_kodeks.pdf
*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #50 -: Април 02, 2007, 16:50:05 pm »
Ами, всъщност нека другите момичета да кажат дали им е полезно и ако е така, може да се сложи в библиотеката или в отделна тема 8).
Намерихме нашето синче.
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #51 -: Април 02, 2007, 17:26:08 pm »
А може не ли и на двете места?  :oops:
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #52 -: Април 02, 2007, 18:28:12 pm »
Може, да, макар, че ще трябва да се раздели на части във форума щото не го приема като едно мнение и малко трябва да го пипна, че излиза като цял текст - без разделени заглавия и т.н. За библиотеката няма проблем също.
*
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #54 -: Май 11, 2007, 16:08:05 pm »
Да си призная и аз как завърши на тоя етап борбата със стерилитета: ами точно на 8 март  /не случайно/ станах най-после мама на прекрасно момченце!Казва се Божи Дар и вчера навърши 1 г. и 4 месеца.
Искам да кажа, че това е най-смисленото и истинско нещо в живота и колкото и банално да звучи и ние с мъжа ми съжаляваме, че сме чакали толкова...
Пожелавам на всички бързо сбъдване на мечтите и всички да бъдем най-щастливите мами на света!
Като преминала по трънливия път, бих помагала с каквото мога, ако има нужда!
Късмет и успех, момичета!
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #55 -: Май 11, 2007, 16:16:17 pm »
Честито, gulieta, да ви е жив и здрав малкия юнак:bori_001:, само щастливи мигове да имате заедно и много да радва мама и тати  :bighug:
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #56 -: Май 12, 2007, 07:03:21 am »
gulieta, честита радост!
Момичета, и аз се присъединявам към вашия клуб  :lol: При мен нещата не се получиха по естествен път, а мъжът ми не ще и да чуе за ин витро, не искал да ме мъчи  :oops:, казва, че държал на мен повече от детето, което бих могла да му родя, така че стигнахме до решението, че ще си осиновим детенце. Сега разучавам какви документи са ни необходими и др. седмица - живот и здраве започваме, това ме прави спокойна и уверена, не очаквах, че ще се чувствам по този начин  :lol:!
Здравей, мъниче!
*
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #57 -: Май 12, 2007, 10:19:16 am »
Жулиета, честито, мила.
Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #58 -: Май 12, 2007, 15:06:05 pm »
Mary,много ти благодаря за поздравленията!
bogdana,искам да те уверя,че когато вече си имаш детенце, ще се чувстваш още по-уверена, спокойна, щастлива, нова! Пожелавам ти да стане по най-бързия и лесен начин!
*

    lori 07

Re: Ами аз предлагам да вземем да се запознаем
« Отговор #59 -: Май 17, 2007, 20:45:45 pm »
Здравейте момичета! Желая на всички успех и скоро да гушкате Вашите дечица!Съветите по осиновяване избират за всяко дете,вписано в регистъра подходящ осиновяващ/семейство.За съжаление  или ..за радост осиновителите са много повече от децата. Секретаря на Съвета подготвя доклад за сходство между детето и семейството ,поне три ,може и повече семейства, се предлагат.Членовете на Съвета изслушват докладите, разглеждат документите на детето и семействата и всеки си казва своето мнение за кое семейство смята ,че би било най-подходящо за конкретното детенце.Накрая се взема общо решение съобразно гласовете на всички членове и се избира едно семейство за дете.Избраното семейство се уведомява писмено за насрочената дата за информационна среща.На срещата се получава информация за детето по документите му.Семейството трябва да прецени желае ли да види предложеното му дете и ако желае се отива на среща в Дома.Контактите на семейството с детето трябва да се осъществят в рамките на един месец от получаване на уведомлението.През това време семейството трябва да реши дали ще подаде искова молба за осиновяване в РДСП.Ако подаде, документите на семейството се  изпращат по служебен път в съда по настоящ адрес на детето в тридневен срок.След това в 14 - дневен срок ,съда определя дата за делото...Ако не желае да осинови предложеното дете, може да подаде писмен отказ или да не се обади повече...Дано да не се получава така..Понякога обаче се случва да не се получи връзката..за съжаление..Накратко това е...Успех още веднъж на всички, които чакат своето дете.