0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #200 -: Юни 05, 2011, 21:13:39 pm »
Eли, я не слушай дивотии, ти и Ади си знаете най-добре! Де да имаше универсален наръчник за отглеждане на бебета - ама не, всеки от дребосъците ни си е башкА луд :-)
Аз да си поправя една предишна вметка - за помпата Медела Суинг: усърдното й ползване вече има чудесен за мен резултат - не съм надъвкана, цедя около 3 пъти повече от преди (и то без стимулацията на сукането, ако изобщо е имало сукане при Кай) и сега реално сме на кърма:АМ = 70:30. Мама е много доволна, че може и да дава на бебо хууубаво мляко и да не се побърква, бебо е доволен, защото много си обича това мляко и спокойно виси в парка с часове, и цялото семейство е щастливо, защото мама не плаче вече по мин. 7 пъти на денонощие.
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #201 -: Юни 05, 2011, 22:26:39 pm »
да ви питам сега за друго - от сутринта мисля, че имам запушени каналчета - на едната гърда май го оправих - беше твърда и болезнена, но с топли кърпи и дълго сукане сега е наред, но пък другата стана болезнена. та въпроса ми е - освен топлите кърпи, друго мога ли да правя и дали само преди кърмене да ги слагам (за колко време) или и между кърменията? благодаря предварително
Бях дала по - горе линк за едни "компресчета" на Нук - загрявам ги в микровълновата и си ги слагам 20 мин преди кърмене. На мен лично са ми много по - удобни от топлите кърпи, ако искаш ги пробвай /има и на други фирми подобни, но нямам впечатления/. Другото е топъл душ и кърмене при всяка възможност от засегнатата гърда. Хубаво е брадичката на бебенце да е от страната на запушването, за да може да те масажира. Това е проработи при нас. Успех!
П.С. Много е сладка Адрианка :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #202 -: Юни 06, 2011, 14:42:57 pm »
надин, елле, мерси много, аз си поръчах от тези с термо гела вътре, сега ги чакам да дойдат, нали за токова говориш елле? май се пооправихме, мисля, че вчера нещо беше кисела и от време на време сучеше само от едната гърда, та може и това да е усложнило ситуацията, но като не ще втората, нищо не мога да направя, освен на следващото кърмене да ги редувам.

надин, радвам се, че сте се оправили с кърменето. аз съм много доволна, защото откакто консултант по кърмене ми помогна зърната ми се оправиха и не ме болят и мога да кърмя спокойно (като изключим това със запушването, де) и разликата е огромна. така, че това да не ти виси кърменето като дамоклиев меч над главата е огромно облекчение и се радвам, че си му намерила цаката.

мислите ли, че е добре да се цедя, чудех се дали на ръка или имам ел. помпа, но ме е страх, че това ще доведе само до повече продукция на мляко, не до облекчение?
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #203 -: Юни 06, 2011, 15:10:55 pm »

мислите ли, че е добре да се цедя, чудех се дали на ръка или имам ел. помпа, но ме е страх, че това ще доведе само до повече продукция на мляко, не до облекчение?

Elena B, ако ще цедиш за облекчение, мисля  че е по-добре да е на ръка. С помпата ще се увеличи лактацията и от там рискът от запушване е по-голям.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #204 -: Юни 06, 2011, 16:40:58 pm »
Елена, аз бях много внимателна с цеденето, за да не увелича без нужда лактацията. Моят съвет е (ако имаш достатъчно кърма и не целиш увеличаване) да пробваш със сукане и компреси, а само в краен случай да изцеждаш. Това, което казва loriane ми звучи логично, защото помпата все пак засмуква...

По отношение на сукането от една гърда - не е необичайно. Просто редувай коя предлагаш първа. Възможно е бебето да изяви предпочитание към едната ти гърда, тогава се почва една борба... лично аз по-често предлагах дясната като първа, защото Бобо си обичаше лявата. Ако не успея да го излъжа така, започвах с лявата, после го прехвърлях на дясната. Идеята е да стимулираш производството на кърма и в двете гърди, а и да ги поддържаш сравнително еднакви на големина. Аз не се справих много добре с гореописаната тактика, между другото ;) Така че, може да се ослушваш за някоя по-успешна.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #205 -: Юни 06, 2011, 17:17:42 pm »
Ели, аз очебийно нямам опит, но имайки предвид резултата от ползването на ел.помпата при мен - увеличаване на лактацията - май наистина е логично да пробваш да се цедиш на ръка. Аз лично обаче така и не му хванах цаката: много опитвах докато 2 дена бях спряла кърменето заради текналата кръв, но освен да си насиня гърдите друго почти не постигнах; може би трябва да видиш някой от онези ЛЛЛ люде за адекватно обучение.
Преди да ми пристигне Медела-та, вече толкова се бях отчаяла, че и аз се обадих на консултант тук - не ЛЛЛ, а Национална асоциация за подкрепа на кърменето; за съжаление дамата, с която се свързах, само ми изброи всички неща, които аз вече бях проверила/направила (и които и без това ги пише из нета най-малкото). И накрая ми каза да съм се обадила да си запиша час за неонатолжката-председател на асоциацията, друго не можело да се направи; не стана и дума за домашно посещение, може би трябваше да настоявам, ама беше много неудобно. Звъннах аз за час, но пък оттам мило ми обясниха, че преди това трябва да дойде да ме види консултгант у дома... Тоест трябваше да звъня и да се моля и обяснявам отново на някой доброволец (друг, явно няма да се обадя пак на същата дама), а мен хич ме няма в молителстването... И понеже междувременно Кай стана на месец и кусур, реших, че това бебе ще я кара на изцедена кърма, колкото има, пък за следващото ще му мисля по-овреме. Нищо лошо не искам да кажа за НАПК, просто обаче не успях аз да се възползвам от тях, за да има какво да кажа.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #206 -: Юни 06, 2011, 18:51:58 pm »
Трябваше да дам отчет за прегледа още в четвъртък, но ме подгони деменцията и чак сега се сетих  :oops: Запушените канали се отпушиха сутринта преди прегледа, откарах си 8 дни така.
Цеденето на ръка и на мен ми беше трудно в началото, но като му хванеш цаката е супер лесно и бързо. Има клипчета в интернет, от там се учих, ще се опитам да намеря и ще пусна.
Намерих:
http://video.about.com/breastfeeding/Hand-Expression-Technique.htm
http://www.youtube.com/watch?v=6ZViuYKX5LU
има и още, на мен тези ми бяха достатъчни.
 :offtopic: Та пратила ме на гинеколог, 'щото такава била системата на ЗО - Джи пи-то те праща при АГ и от там те пращат на мамолог... нЕмам думи и тука бюрокрация. Не могло директно на мамолог.
« Последна редакция: Юни 06, 2011, 18:54:58 pm от aditoo »

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #207 -: Юни 06, 2011, 21:23:44 pm »
:offtopic: Та пратила ме на гинеколог, 'щото такава била системата на ЗО - Джи пи-то те праща при АГ и от там те пращат на мамолог... нЕмам думи и тука бюрокрация. Не могло директно на мамолог.

Виж сега, ти не разбираш висшата цел на системата: по този дъъъълъг път да умори колкото се може повече пациенти, постигайки бленувани спестявания от бюджета си и, съответно, възможност за разпределение на бонуси за отлично свършена работа... Няма начин сега да не си изпълнена с желание да си плащаш здравните осигуровки  :D
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #208 -: Юни 06, 2011, 23:37:46 pm »
лошото е, надин, че както се вижда от твоя опит, дори организации, чиято цел  е да са алтернатива на здравната система се държат по същия начин.

лориан, боби, благодаря ви, май се пооправихме, днес с топлите компреси и кърменето, адито, много са хубави клипчетата, може би ще ми се наложи ако тя продължава да суче от едната страна само. мисля, че прави това, когато "похапва", на тези честите хранения през деня. но е успокоително да знам, че не е нещо дето аз правя не-както трябва (естествено това ми беше първата мисъл). лека ви нощ
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #209 -: Юни 09, 2011, 14:27:31 pm »
Моля за помощ!
Близнаците ми са родени със секцио 2 седмици преди термина (37 г.с. + 6 дни) – здрави и доносени - 2690г/47см и 2450г/46см
Сложих ги за пръв път на гърда на 2рия ден след операцията. Кърмата ми слезе едва на 4тия ден. Първия месец беше недостатъчно, за това се налагаше да ги дохранвам (средно с по 30мл АМ на всяко ядене, давах Лактана Био). За първия месец бяха наддали около килограм всеки от тях. Постепенно успях да увелича количеството на произвежданата кърма и започнах да намалявам добавката (прехода стана за около седмица). Изцяло на кърма са от началото на 2рия им месец, т.е. вече месец и половина. За втория месец наддадоха по 700 -800 г и към момента двамата са почти еднакви на тегло – всеки по 5 кг.  Кърмя на поискване – нямат стриктен режим. Напоследък все по-рядко се будят нощем и така ни се събират 5 ранения за 24часа – 6.30, 10.30, 14.30, 18.30, 22.30 (часовете са приблизителни). Кърмя винаги двете бебета едновременно – във футболна поза (подпрени с възглавници), разменям ги на всяко ядене – ляво/дясно. Държа ги минимум по 20 мин на гърда – докато пуснат зърното – около 30 мин.
Моят проблем започна още докато ги дохранвах с АМ. По време на кърмене бебето започва да плаче – внезапен, силен истеричен плач. Изведнъж както се храни (обикновено около 10тата минута от началото на кърменето), пуска зърното и се разплаква, започва да пищи и да се дере с цяло гърло. Опитвам се да му върна зърното в устата, но то отказва. Или то само се опитва да продължи да се храни, но се спира по средата и отново извръща глава и реве с пълна сила. И се почва една страхотна борба... Проверявала съм не веднъж - мляко имам предостатъчно (цедя след всяко кърмене по около 30 мл – трупам запаси за всеки случай). Този плач се случва почти на всяко хранене, и с двете бебета, и на двете гърди. Често се случва плачът да започне почти едновременно при двете бебета.  Пробвах различни пози – без резултат. Пробвах да ги храня от шише с прясно изцедена кърма – тогава не плачат. Явно проблема е в гърдите ми, или в начина на сукане – те са доста лакоми май – гълтат задъхано. Единственото облекчение , което сме открили до сега е оригването – уви, и то не помага всеки път. Случва се понякога нищо да не може да ги утеши. Налага се да правим пауза – да се гушкаме и разхождаме. След 5-10 мин , когато ги сложим обратно на гърда , си засукват без проблем, все едно че нищо не се е случило. Понякога се налага да правим повече от една такива паузи на хранене. Случва се и понякога да не плачат (в около 10% от кърменията) – обикновено когато са сънени.
Не знам дали има връзка с моя проблем, но и двете бебета не пълнят редовно памперсите – правят го веднъж на 7-10 дни (дори до 14 дни стигнахме веднъж). Иначе мокрят обилно памперсите, и ги цапат по малко почти всеки път – петно с размери на монета от 1 лв. Видимо нямат проблем с това неизхождане според мен – весели са, изхождат се без чужда помощ – изпражненията са нормални, кашести, жълто-охра на цвят.
Моля, ако някой има идея какъв може да е проблемът и как да го преодолеем – да ми пише. На път съм да се откажа да кърмя – гледката на 2 ревящи гладни бебета, които отказват гърдите ми ме побърква!
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #210 -: Юни 09, 2011, 16:27:46 pm »
Лите, много ти съчувствам! Преди около седмица и ние имахме подобен проблем, е, с едно ревящо бебе. Стигнахме дотам, че се будеше гладна, но не искаше дори да засуче... Рових из нета, питах... Накрая намерих постинга на една мама, която съветваше бебенце да се кърми под наклон, за да не му се връща млякото. Повдигам й главичката дотогава, докато й стане комфортно. При нас това веднага даде ефект, явно това беше причината. Желая ти спокойствие и успех!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #211 -: Юни 09, 2011, 16:46:30 pm »
Я да питам, мамитата които се изцеждат, а не кърмят - вас болят ли ви зърната и ако да как се справяте. Аз съм на път съвсем да преустановя даването на кърма, поради това че всеки път когато почна да се изцеждам първите минути са ужасни болки. Направо сълзи ми тръгват от очите.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #212 -: Юни 09, 2011, 16:58:44 pm »
elle22 ,
Благодаря за съвета. Пробвала съм вече това със смяната на позите (т.к. едното бебе доста повръща - кърмих го почти прав) - но уви, никакъв ефект нямаше. Опитах дори да ги кърмя обратно на гравитацията - аз легнала по гръб, а те - захлупени върху мен - и това не помогна. Но нищо не пречи да опитам пак. Аз и сега гледам като ги намествам с възглавниците коремчетата да са по-долу от главичките - да са под наклон телцата им
А аз съм пробвала вече какво ли не:
- да се кърмим на почивки - да ги махам от гърдата преди да са се разплакали - еми не работи - те започват да плачат пак истерично (този път от глад) и ефекта е нулев
- да им давам малко водичка преди храненето - уж да им залъже глада и да не гълтат лакомо в началото - и това не работи
- пробвах да давам водичка след като се разплачат (за успокоение) - пак никакъв ефект - пийват малко, и после продължават да плачат
- пробвах да им давам малко кърма от шише първо, и после да ги слагам на гърда - без успех - пак си плачат като ги сложа на цицата
- в началото още пробвах да изключа разни храни от менюто си, но после се убедих, че проблема не е в качеството на кърмата.
- пробвах да мажа гърдите си с едно олио на Веледа - уж за равномерно потичане - и то не ми помогна.
- пробвах и да изцеждам 5-10 мл от гърдите точно преди кърмене - да не би да им идва силна струята - и пак ефект никакъв. Не мисля, че имам проблем с хиперлактация - да, случва ми се да се събудя сутрин с протекли гърди (след 8 часова пауза), но все пак храня 2 бебета и ми се струва нормално да са ми пълни гърдите сутрин. През деня не ми се случва така. Не мисля че имам някакъв проблем с гърдите (поне външно) - не са нито огромни, нито много малки, зърната са добре оформени, мисля че са им точно по размер на устичките  :D захапват ги добре - никога съм нямала рани

Наистина ми се изчерпа фантазията вече, а инстинкта ми изневерява и не ми подсказва къде точно греша. Готова съм да експериментирам какво ли не, само и само да открия пътя към истината. Така че ще съм благодарна на всякакви съвети.

tucy, в началото и мен ме наболяваха зърната - и при сукане, и при цедене - но това беше само първата седмица - докато загрубее кожата. Мажех след всяко хранене с Лансинох. Виждам, че бебчето ти е вече на месец - според мен не би трябвало да имаш такъв дискомфорт. Опитвала ли си с друга помпа?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #213 -: Юни 09, 2011, 17:14:00 pm »
tucy, в началото и мен ме наболяваха зърната - и при сукане, и при цедене - но това беше само първата седмица - докато загрубее кожата. Мажех след всяко хранене с Лансинох. Виждам, че бебчето ти е вече на месец - според мен не би трябвало да имаш такъв дискомфорт. Опитвала ли си с друга помпа?

Не съм пробвала с друга помпа. И честно казано това се появи съвсем наскоро - от няколко дни. Преди това имаше лека болка - все пак вакум дърпа и предполагам е нормално. Но в последните няколко дни направо все едно зърната са ми изгорели и в комбинация с вакуума е направо ужас. Иначи и аз мажа с Лансинох след всяко изцеждане.

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #214 -: Юни 09, 2011, 17:50:25 pm »
Liteto, и моето бебче се нервира от време на време. При мен проблемът беше в силната струя на кърмата. От доста време вече го кърмя в легнало положение, на страни и бебето с лице към мен. Така не му се излива кърмата с такава сила и то успява някак си да регулира яденето. Научи се да пуска зърното, когато струята стане много силна...Също така задължително го оригвам по средата на яденето, защото поглъща много въздух. Не знам дали при теб проблемът е същия. Аз като се цедя на ръка или с помпа гърдите ми са като душ, излизат по 7-8 струи от тях, та си представям това в устичката на бебето  :?

туци, аз много рядко изцеждам с помпа, именно, защото ми е много неприятно и ме боли с нея  :oops:зърната ми посиняват направо. Предпочитам да го правя на ръка, като се налага. Но наистина ако само цедиш, то на ръка ще ти отнема много време...Мисля, че е добре да пробваш с друга помпа, след като и с мазане с Лансинох няма подобрение...
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #215 -: Юни 09, 2011, 22:04:46 pm »
На мен проблема на Лориан ми прилича на слаба струя. В един момент намалява струята. Единствено се сещам за компресия на гърдата, но с близнаци не знам как става номера.
Лориан, да ти препоръчам ли консултант от ЛЛЛ?

tucy да не би помпата да е заразена с някаква гъбичка? Стерелизира ли добре?
[/url][/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #216 -: Юни 09, 2011, 23:13:40 pm »
Жаси, защо мислиш, че е слаба струята ? От самото начало, още като акушерката ме видя, ми каза, че била силна струята и че имам много мляко. Сега с времето се пооправиха нещата, нагодихме се . Бебето нали яде и повече отколкото първите дни. Някак си лактацията ми се регулира според нуждите на бебето. И все пак, ако имаш консултант пред вид ще се радвам да ми го препоръчаш  :)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #217 -: Юни 09, 2011, 23:18:30 pm »
Жаси, защо мислиш, че е слаба струята ? От самото начало, още като акушерката ме видя, ми каза, че била силна струята и че имам много мляко. Сега с времето се пооправиха нещата, нагодихме се . Бебето нали яде и повече отколкото първите дни. Някак си лактацията ми се регулира според нуждите на бебето. И все пак, ако имаш консултант пред вид ще се радвам да ми го препоръчаш  :)

Прощавай, обърках те с Литето! :oops: Ти май нямаш нужда от консултант, при теб нещата потръгнаха :)
[/url][/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #218 -: Юни 09, 2011, 23:32:34 pm »
 :lol: ами помислих си, че май за литето става въпрос но... :oops:
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #219 -: Юни 10, 2011, 20:43:46 pm »
Момичета, имам въпросче. С бебка се кърмихме по около 12-15 мин от всяка гърда, но от вчера суче не повече от 15-20 мин общо. Възможно ли е изведнъж да е почнала да изсуква всичко за двойно по - малко време? Изглежда спокойна и щастлива, тази нощ направи 10 часова пауза  8O.
Туци, хранех сина си с изцедена кърма до 6 седмици и зърната ми бяха в ужасно състояние от помпата. След което той се научи да суче и гърдите ми се оправиха. С Тереза, с която се кърмим, зърната ми започнаха да се оправят едва сега /почти 6 седмици/, тоест, същата работа. Май си е до гърди...