0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    benito_79

  • *
  • 31
  • Чакам чудото да се случи
Re: Практически съвети
« Отговор #340 -: Април 20, 2011, 21:03:01 pm »
Здравейте майчета извинявам се че нахлувам така в темата ,имам и аз един въпрос.След серия от неуспешни бременности 5 на брой последната приключи на 6.04.11г. взех много сериозно да се замислям за осиновяване,мисля да отида до социалните но ме интересува това дали е задължително да имаме жилище на наше име.
Предварително ви благодаря...
ЧАКАМ ТЕ БЕБОНЧЕ
Re: Практически съвети
« Отговор #341 -: Април 21, 2011, 13:34:02 pm »
Изобщо не е задължително да имате собствено жилище. По принцип имущественото състояние на кандидат осиновителите се проучва, но то не определящо за преценката дали са подходящи да станат родители. Ако мислите за осиновяване - направи първото си посещение при социалните и те всичко ще ти обяснят. Действайте, че процедурата е тромава и отнема доста време. Успех.
Re: Практически съвети
« Отговор #342 -: Април 21, 2011, 15:47:45 pm »
Здравейте, нахълтвам в темичката по повод детенцето на tipin, по точно дали има нужда да настоявате за здравни документи. Моят съвет е непременно да ги искате и ако може да изискате и епикризата от раждането на детето. Ако е родено в голяма болница, би трябвало да й е направена и Трансфонтанелна ехография изследване на мозъка през фонтанелата, доста показателно за мозъчни увреждания. В никакъв случай не искам да ви плаша, но трайните проблеми като детска церебрална парализа съвсем не са видими през първите месеци, освен за най-тежките случаи и са трудни за диагностициране вкл. от невролозите. Моят син е с ДЦП, следен е от раждането като рисков, защото е роден 28 г.с., а първите съмнения от невролог се появиха чак в 4-ти месец коригирана възраст (т.е. 4 м. от термина).
Най-рисковите фактори са следните - недоносеност, особено ако детето е било интубирано, (след 32-33-та г.с., рискът е почти като на доносено дете), асфикция при раждане (ниски стойности на Апгар), ниско тегло при раждане, прекарана тежка следродилна жълтеница.
Най-очевидни прояви, по които можете да се ориентирате за двигателни проблеми (приложими са обаче след навършени 3-4 месеца, съответно за недоносени - броите от термина):
-като хванете детето за ръчички от легнало положение и го изтеглите да седне, главичката не трябва да виси назад, а да е в линията на тялото.
- като държите детето за кръстчето изправено, то трябва да ритка свободно с крачета, а не да ги държи изпънати, ако крачетата са изпънати и се кръстосват е още по-притеснително.
-след 2-2.5 м. детето не би трябвало да си държи често ръцете в юмручета, още по-притеснително е, ако палецът е вътре в юмручето.
- трябва да си събира ръчичките пред гърдичките самичко (например като му подадете играчка); трябва да посяга за играчка от около 2 м. - 3 м. възраст
- като го сложите по корем да стои хубаво на лакти, а не да изпъва ръцете, в 4-тия месец, максимум до петия, би трябвало да стои по корем с разтворени длани (не на юмручета).
 - ако му опънете ръчичките нагоре не трябва да чувствате съпротивление и изпъване (ако детето не ви се противопоставя умишлено в момента).
- до края на 5 м. трябва да може да се обръща от гръб по корем, като го прави със свита напред глава и видгнати нагоре и свити напред крачета, ако се извива назад при обръщането или не свива крачетата в колената, не е добре.
Възможно е някой от горепосочените белези да го има и при напълно здраво дете, при  недоносени също е възможно по-дълго задържане на тези пози (те са в резултат на повишен мускулен тонус) и това да отшуми, но си имайте едно наум, особено ако са в съчетание. Гореописаното са белези на спастична ДЦП,която обхваща около 80% от случаите, за другите форми нищо не мога да кажа.
Успех на всички. Tipin, сигурна съм, че вече си намерила твоята госпожица  :D. Наистина, не исках да те притеснявам, но мисля,че за всеки най-важно е да има здраво дете, особено ако има право на избор.
« Последна редакция: Април 21, 2011, 16:28:10 pm от annie13 »

Re: Практически съвети
« Отговор #343 -: Април 28, 2011, 17:26:59 pm »
Честито на всички нови мами.Да са живи и здрави дечицата и да растат много щастливи.
Когато ни извикаха за първа среща разбрахме ,че има малоформация на едното ухо,т.е няма развита ушна мида и ушенцето е затворено,но да си призная това изобщо не ни притесни , не сме правили консултации с други доктори,доверихме се на това което ни бе предоставено като информация от социалните , а след това и от докторката на дома която беше и директор на дома.Вече 8 месеца и половина сме заедно и мога да кажа ,че живота ни започна отначало, с най-хубавите, весели и щастливи дни.В момента си имаме един малък тайфун на 1г и 4 месеца.
an_manisto много бързо сте взели малката госпожица,ние трябваше да чакаме 14 дни след делото.
Много късмет на всички


*
Re: Практически съвети
« Отговор #344 -: Май 18, 2011, 23:06:48 pm »
На нас вчера ни мина делото. Големи притеснения за документите бяха, а пък то всичко беше за 5 минуги и съдията ни обяви за родители.
Сега чакаме евентуални обжалвания и скоро ще сме трима. В почивните дни започваме да набавяме вещи, че няма време!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Практически съвети
« Отговор #345 -: Май 24, 2011, 19:25:01 pm »
Чудесна новина, Тipin, вече сте родители! :) Пожелаваме ви много щастие, радостни мигове заедно и здраве! Взехте ли момата вече у дома? Как преминаха първите дни?...
:sunshine: :sunshine: :sunshine:
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Практически съвети
« Отговор #346 -: Май 24, 2011, 22:10:56 pm »
Благодаря ти Chandra, и вие скоро!
Още не сме я взели. На 17.05 беше делото, утре ще се обаждам в съда, дано са готови, че вече нямаме търпение.
Добре, че имам малки племенници, та ни напълниха с дрехи, имах даже възможност да избирам количка, кой като нас. И снахата и зълвата като изсипаха бебешки принадлежности, и на мен ми се зави свят какво да избера.
*
Re: Практически съвети
« Отговор #347 -: Май 25, 2011, 17:33:06 pm »
Утре ни влиза в сила решението. И е толкова прекрасно.
Но, днес получихме ново писмо. След толкова години чакане имаме още 1 предложение. А на нас ни се приискаха 2 деца. И сме щастливи, и ни е яд на нас си.
Така бяхме отчаяни, че нямаме предложения, та изобщо не сме мислили да пишем в заявлението 2 деца. /най-първите 2 години бяхме писали 2, но после минахме на 1, а само увеличавахме възрастта/.
И днес вече се ядосваме, имаме време да помислим за второто детенце, но се притесняваме дали ще се справим така изведнъж с две.
А се чудим ако другата година почнем нова процедура, дали пък няма да е по-бърза?
Ох, много съм объркана. Ще ми кажете - ти видя едно, сега второ, ама в главата ми е каша. Не мога да реша, е ясно ми е, че не вие, а аз трябва. Обаче трябваше да се оттъжа, извинявайте за което.
Има ли мами, които са осиновили 2 деца. Споделете как беше при вас?
Re: Практически съвети
« Отговор #348 -: Май 27, 2011, 13:13:36 pm »
Типин,ние имаме същата дилема и социалната,каза колкото по-рано толкова по-добре,после има вероятност първото дете да страда повече.
Молете се за нещата,които желаете,но работете за нещата,от които имате нужда.
Re: Практически съвети
« Отговор #349 -: Май 27, 2011, 13:15:18 pm »
      Аз исках да ви напиша друго
получих следния съвет от съдия в окръжния съд който ми е познат та поради тази причина друг ни гледа делото,
Та съвета е като мине делото да си поискате заверен препис от него,аз днес ходих и пуснах молба,утре ще ми е готово,опитаха се да ми кажат,че те били пратили такъв до социалните и на мен за какво ми бил,но аз като знаех,че съм в правото си
им се опънах,плаща се според това колко страници ви е делото.Аз платих 4лв+2.50лв такса на банката.
  Пишете следното:
               
                                          Мобла до Окръжен съд
                                          гр.......... по дело .......

          Молба
    от ..........................
    имена ,адрес и ЕГН
          Моля
    да ми бъде издаден заверен препис от влязлото в сила решение
    по дело.......
/номера на делото ви го пише в призовката/

дата                                   подпис

Това го подавате в деловодството на Окръгния съд където ви се гледа делото                             


« Последна редакция: Май 27, 2011, 13:25:15 pm от an_manisto »
Молете се за нещата,които желаете,но работете за нещата,от които имате нужда.
*
Re: Практически съвети
« Отговор #350 -: Май 27, 2011, 13:44:44 pm »
Личния ми съвет е да изчакате с второто осиновяване. Детето има нужда от време за адаптация, но ви е бедна фантазията от колко време ВИЕ имате нужда да се адаптирате.
Ще си причините ОГРОМЕН стрес.

ама това е лично мнение де
В очакване ....
*
Re: Практически съвети
« Отговор #351 -: Май 28, 2011, 07:13:51 am »
От снощи сме в къщи. Пътуването от 500 км го понесе добре. Но спането беше кошмар - ами тя не иска да легне в леглото. Спахме цяла нощ гушнати. Май наистина ни е рано за второ.
Иначе усмивките са милион. Даже се научихме да се обръщаме. Чао, че тя иска внимание
Re: Практически съвети
« Отговор #352 -: Май 28, 2011, 09:41:41 am »
Ако трябва ще спите гушнати известно време :wink:Ще видиш, че бързо ще се успокои и всичко ще си дойде на мястото. Успех и много прегръдки от нас /имам момченце на 4 години, което осиновихме, когато беше на 6 месеца/
*
Re: Практически съвети
« Отговор #353 -: Май 30, 2011, 13:13:39 pm »
Благодаря ти. Вече свикнахме в леглото, махнахме грифа с играчките отгоре и сега всичко е добре.
Re: Практически съвети
« Отговор #354 -: Май 30, 2011, 14:00:18 pm »
Супер, tipin, ше чакаме още разкази от тебе. Да знаеш как се вълнувам, като си спомням еуфорията от първите дни на нашето дете в къщи. Най-най-щастливите дни в живота ми до сега...
*
Re: Практически съвети
« Отговор #355 -: Януари 05, 2012, 11:22:06 am »
Мили момичета чета ви от доста време и благодаря на всички за безкрайно полезните съвети, които сте споделили. Със съпруга ми започнахме процедура по осиновяване, но сме още съвсем в началото - на етап вадене на документи. Тъй като сме на финалната права бих искала да споделя опита ни (институции, цени за вадене на документи, време, местоположение) и ще се радвам много, ако съм помогнала на тези, които тепърва тръгват по този път. Ние живеем в София - ж.к. Надежда и съответно ще се придържам към изискванията на тази социална служба.
Хората бяха безкрайно любезни и разбрани при първата среща и ни дадоха извлечение от наредбата с необходимите документи:
1. Удостоверение за здравния статус (вкл. изследвания за СПИН, хепатит Б, сифилис, туберколоза, удостоверение от психото): насочихме се към личната лекарка, която ни обясни, че след като си набавим всички изследвания тя ще направи окончателното удостоверение за здравно състояние.
       - Изследванията за СПИН, хепатит и сифилис се правят в частни лаборатории и не се покриват от здравната каса. Оказа се, че и Закрила, към които имам допълнителна здравна застраховка, също не ги покриват (поне такъв е договорът на моя работодател с тях). Ние направихме нашите в Кандиларов и цената на трите е 54 лв. Резултатите излизат за 1 ден. Моя съвет относно Кандиларов е да отидете директно в централната лаборатория на ул. Бузлуджа, тъй като в по-малките лаборатории в кварталите и по-специално в Надежда работят недостатъчно компетентни лаборантки.
       - Изследването за туберколоза (проба за Манту) се прави в Тубдиспансера на ул. Кирил и Методий 78. Пробата струва 5 лв. и се прави понеделник, вторник и петък, манипулационната работи от 7.30-19 ч. Аз отидох във вторник и ми казаха в петък да отида за резултат и лекар ще ми напише удостоверение.
       - Удостоверение за психично здраве се дава от Психодиспансера на ул. Екзарх Йосиф 59 и струва 40 лв. Първо на регистратурата попълват дали се водите на отчет и после има среща с лекар, който задава общи въпроси за здравното състояние, фамилни обременености, какво работите и т.н., пише на гърба на удостоверението и подпечатва. На мен всичко това ми отне макс. 10 мин. Имайте предвид, че между 12.30-13.30 са обедна почивка, а работното им време по спомен е 9-17 ч.
2. Удостоверение, че не сте лишавани от родителски права: вади се от съответната служба АПОН към общината, в която сте регистрирани. Преди това обаче трябва да си набавите служебна бележка, че не дължите местни данъци и такси. В Надежда двете служби са на различни адреси: бележката, че не дължите данъци се дава от испекторите към службата по местни данъци и такси, която е в т.нар Кръгъл магазин, а удостоверението за родителски права се вади от общината, която сега е на ул. Кирил Дрангов 55 - зад 8-ма поликлиника. Удостоверението струва 7 лв., ако искате да ви го дадат в момента и 3 лв. за 3 раб.дни.
3. Свидетелство за съдимост: за София се вади в сградата на бившия Нотариат (на Попа) и струва 5.80 лв. Необходимо е да носите акт за раждане. Тъй като аз не съм родена в София моето удостоверение стана за 2 дни, докато на съпруга ми, който е роден в София стана веднага.
4. Свидетелство, че срещу вас не се води следствие: вади се от Следствената служба на Г.М.Димитров. Аз лично отидох към 11.30 на обяд. На страничния вход има будка, в която подавате молба. Това беше единственото място, на което успях да подам едновременно за мен и съпруга ми без да искат неговото присъствие. Общо за двамата платих 4 лв. Отидох на 27.12.2011 и ми казаха на 05.01.2012 (днес) да отида между 15-16 ч. да взема удостоверенията. Човекът беше изключително любезен, особено след като разбра за какво ми е необходимо, и ме попита на какъв етап сме с документите, за да не ни забавят.
5. Две препоръки - казаха ни, че може да са от семейството (братя, сестри, родители) и близки приятели, хора, които ще ни подкрепят.
6. Служебна бележка за доходите за 6 м. назад.
7. Копие от нотариални актове, ако имате собственост - не е задължително, но е препоръчително.
8. Копие от акт за граждански брак.
От социалната служба ни дадоха заявление за осиновяване, в което се попълват характеристиките на детето, което искаме да осиновим, причини за осиновяване, кратка история на семейството и декларация за сътрудничество.
Като направя кратка сметка ще ни отнеме общо около 2 седмици от първия ден, в който започнахме да вадим документи до подаване на пълния комплект - оригинали и копие за всеки един от нас. Казаха ни, че с подаването на комплекта ще ни дадат входящ номер и тогава започва процедурата по проучване.
Успех на всички и дано новата година донесе много детски усмивки и щастие във вашите домове!
*
Re: Практически съвети
« Отговор #356 -: Януари 17, 2012, 17:48:51 pm »
Само да допълня, че когато ходих да ми отчетат резултата за туберкулоза и да взема бележка ми поискаха още 10 лв. А когато отидохме при личната лекарка за удостоверение, че сме здрави тя предположи, че трябва то да е издадено и подписано от ЛКК. Оказа се, че такова удостоверение струва 40 лв. Личната лекарка се обади на нашите социални да ги пита какво точно искат, но и те не знаеха и тя ни издаде бележка на нейна бланка, с неин подпис и печат. Вчера подадохме и не ни върнаха нито един документ. Успех на всички!
Re: Практически съвети
« Отговор #357 -: Февруари 28, 2012, 12:02:56 pm »
Здравейте на всички, които са си осиновили вече детенце и тези, които като мен сме в самото начало или в процес на осиновяване!
Изчетох много внимателно темата и това разбира се породи купища въпроси в мен, които старателно си ги записах и смятам да задам на социалния работник, когато се видя с него. Ако той не ми отговори тогава ще питам конкретно вас, все пак да не се повтарям с едни и същи въпроси. Но ще ми кажете ли коя е наредбата регламентиращи осиновяването, за да е прочета и да съм максимално подготвена.
Много ви благодаря и успех на всички!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Практически съвети
« Отговор #358 -: Февруари 28, 2012, 16:50:31 pm »
Здравей Роси!
Осиновяването е регламентирано в следните документи:
1. НАРЕДБА № РД-07-7 ОТ 5 ОКТОМВРИ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РЕГИСТРИТЕ ЗА ПЪЛНО ОСИНОВЯВАНЕ
2. Семеен кодекс /в сила от 01.10.2009 г./, Глава 8

Дано съм ти помогнала малко,... но според мене е излишно човек да задълбава толкова в наредбите... По-добре е да концентрира силите си в подготовка по другите теми...
Успех! :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Практически съвети
« Отговор #359 -: Февруари 28, 2012, 16:52:37 pm »
Здравей,
вече мина достатъчно време, за да не ми е неудобно да си препоръчам книгата  :wink:
http://books.bg/books/229/151335.html

Купи си я - мисля няма въпрос, на който да не намериш отговор вътре. Правната уредба все още е актуална
В очакване ....