0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #620 -: Януари 22, 2023, 11:05:56 am »
Честита Адриана!

Хелиантус, като си бременна се притискат разни кръвоносни съдове. Май си е нормално ниското кръвно.
Щом качва и няма страдание на плода, значи е добре всичко.
Не остана.


При нас нормалните неща- болести, усложнения и тн. Иначе сме добре :D
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #621 -: Януари 23, 2023, 09:28:48 am »
Честита Адриана, Робин! Да ви е жива и здрава и много да ви радва! Бързо възстановяване на теб!

Аз раждах без упойка и първия, и втория път. Втория път съм забравила за първия и много съжалих, като усетих болката. Поисках инжекция, вече като напъвах, но беше късно. Много ме беше страх как ще излезе. И на мен ми казаха, че не напъвам добре. Добре че излезе сравнително бързо.

На мен много ми се иска Ивона да проговори скоро само за да я разбирам. Знам, че няма за къде да бързаме, но така си мисля на моменти, че ще ми е по-лесно. Сега с това "мммм" и сочене само се питаме кое иска от няколко предмета. Помня, че батко й на 2-рия си рожден ден говореше, казваше кратки изречения, всичко се разбираше.
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #622 -: Януари 30, 2023, 18:20:27 pm »
Здравейте, как сте? Как е времето при вас? При нас от 1 седмица е ужасно студено, вятър, мъгли сутрин и си стоим с малката вкъщи само, излизаме за някакви минути на терасата, но определено не ми е ОК времето. Вчера откраднаха 30 минути да излезем пред блока с баткото да се попързаля на шейната, но измръзнах, докато го чаках.
Много е потискащо между 4 стени  :(
Gracy, баткото много късно проговори и до късно ходи по логопеди. Сега се надявам с малката това да ни размине  и да си проговори "навреме". Притеснено ми е отсега, въпреки че е едва на почти месец.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #623 -: Януари 31, 2023, 09:16:08 am »
Привет. Дребните при нас са като кречетала. Не млъкват. Ходихме на фотосесия, фотографката побеля. Трите гледат в различна посока, всяка се зъби, хили, вдига крака, ръце. Има и хубави снимки  :lol: Имаше и тук някакъв сняг, та излизахме три дни под ред да газят и да се въргалят, за пързалка чак нямаше сняг.

Бонболини, вземи един слинг и така може да я извеждаш, като се махне мъглата, ако още те е страх с количката. Аз близначките в студа ги изкарвах. Те са родени декември.

Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #624 -: Януари 31, 2023, 16:56:02 pm »
Да, в събота ще ходим с мъжа ми да вземем слинг или раничка. Че сме и на 3ти етаж без асансьор, трудно е с количката. Днес тъкмо грейна някакво слънце, тя спа, после като се събуди, тръгна виелица  :D
Маги, забавно е било на фотосесията  :D
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #625 -: Февруари 03, 2023, 21:06:38 pm »
Ние излизаме всеки ден, вече ги извеждам сама двете, днес даже и на автобус ги качих. Цяло приключение беше 😀

Маги, и ние бяхме на фотосесия миналата седмица, мислех, че нищо няма да излезе, но фотографката успя да омагьоса София и станаха много хубави снимки.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #626 -: Февруари 04, 2023, 21:47:14 pm »
През няколко дена отварям форума да видя писали ли сте, все излиза "Нямате непрочетени теми"
А то колко се е изписала.
Че и бебе Адриана имаме. Да е здрава, обичана, нахранена и наспана.

Интересно по едно време само момчета се раждаха, сега е тръгнало на момиченца.

Бонболини, изобщо не я тегли така преди ядене и след. Не са всъщност толкова точни канарите. И ние имахме и не съм особено доволна. На контролните прегледи се прави сумарна сметка колко е качила и по колко на ден. Минимума е 17гр на ден, оптимално 25-30гр. А пък да цедиш с помпа и да даваш е безумно. Първо На много жени (като мен) помпата не им пуска и капка кърма. Второ ако пък ти пуска кърма, детето успява да изцока поне 1/3 повече кърма от помпата. Такъв тип хранене само те обрича теб да висиш на помпата , а детето да свиква с шишето. Матей беше с тежка жълтеница, а аз с гърди с мастит и не особено мляко. Хранех го на два часа. Често, но по малко. Първоначално качваше на долна граница, после си дръпна много добре с теглото и то само на гърда. Просто гледай да имате хранене на поне три часа, това включва и нощта и всичко ще е наред. Кърменето е много голямо улеснение. Да детето все е с теб, ама сега е времето да сте заедно.

Не мога да повярвам, че с 20 дена разлика ви пиша и толкова промени точно в насоката, в която ви се оплаквах (липсата на непрекъснат сън). Откакто се е родил Матей постоянно го наблюдавам много и елиминирам една по една пречките на съня му: лампата, тих рефлукс от абкм, рахит, липса на желязо, проблем с успокоението, болки в корема заради определени храни. Накрая останахме с няколко събуждания и тук-таме по 3-4 часа непрекъснат сън за мен. Осъзнах, че мъжът ми буди детето, защото се върти много в леглото, а ако не събуди детето буди мен и аз се цъкля цяла нощ. Взаимно решихме, че ще спи вече в другата стая. И чудо, още първата нощ 7 часа сън без будене. Махнах и нощното кърмене, остана само преди лягане. Вече имам по 9 часа сън през нощта. Отговорите винаги са под носа на човек

Бяхме на ортопед за контролен преглед. Видя, че Матей ходи често на пръсти. Според мен се е научил на нещо ново и го упражнява, но ни изпраща на невролог, защото можело да е превъзбуден. И тъй като няма екрани около него, би било само заради това, че спи малко сумарен денонощен сън.
Изпраща ни и на еднокринолог, защото личната му изписа 6 капки витамин Д за зимния период и така си кара месеци наред. Като бебе беше с рахит и е пил дори по 10 капки (консултирано и с неонатолог). Това било токсични дози и да ни изпише ендокринолог коректна доза витамин Д и Калций заради безмлечната диета.
Иначе Матей е голям гушанчо. Горкият му татко получава само рев, а аз всички прегръдки и целувки.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #627 -: Февруари 05, 2023, 15:27:40 pm »
На мен ми се струват много тези капки вит. Д,но все пак ви са изписани от лекар. Лично ние имаме лош опит с вит. Д-давахме на баткото по 2 всеки ден, отделни беше настинал като бебе, дадоха и Калций, а фонтанелата му беше почти затворена и костите на черепа му се вкостиха много рано и се наложи операция... Ноооо, това е в нашия, частен случай. Сега педиатърката каза да давам на Ема по 1 капка вит Д през 1 ден, после след консултацията с лекар по трансфонтанелна ехография, ще решим за дозата, защото нейната е сравнително "нормална", но мен много ме е страх да не стане същото. От друга страна, за 1  месец израстна с 8см.,а това крие рискове от рахит...
А имаме и изпъкнал пъп и днес, по препоръка на педиатърката, го лепихме и се надявам да се оправи  и да си вдлъбне, ставало по - бавно.  :?
Вие имате ли опит с пъпни хернии?
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #628 -: Февруари 09, 2023, 16:11:08 pm »
Тери, кога сте на ендокринолог?Хубаво е човек да се наспи.

Аз съм с три болни деца, и аз кашлям.Не знам как ще оцелея, имам чувството че само крещя...

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #629 -: Февруари 09, 2023, 21:34:45 pm »
Бонболини, това с изпъкналия пъп е често срещано. На племенника беше така, лепиха го с някакво тиксо/лепенка и се прибра. Матей се роди с прибрана пъп и сега на 1г+ от рев ли и аз не знам по едно време си беше изпъкнал направо. Сега се прибра леко, ама не е така хубаво оформен като в началото. Но това няма никакво значение.
Никога не съм вярвала, че може на човек да му липсва да си боледува като едно време, докато не се бяхме изпонатръшкали с коронавирус на пролет. Хем се радвахме, че Матей се оправяше по-бързо, хем ние не можехме да се вдигнем, че да играем с него.
Кураж Маги! Но пък много хубави снимки са ви направили. Това ви е най-хубавата фотосесия сякаш. И декорите са някак различни в необичаен цвят.

Ние първо бяхме на невро-психоложката. Каза, че изобщо това не било токсична доза (тя е университетска лекарка от много, много години). Даже добре,че сме в давали, защото септември нямаше никакви наченки на затваряне на Фонтанелата. Сега вече я намалихме, но пък изписа Калций всеки ден заради безмлечната диета. Това го очаквах, Реално такива би трябвало да е схемата му.
Каза ни, че детето е доста развито комуникативно и игрово за възрастта си. Директно ни попита прави ли неща, които не очакваме от толкова малко дете. И той наистина съвсем наскоро сам беше разгадал една музикална книжка с игра как да я играе (издава се звук на животно и той трябва да познае кое животно е, което изисква преди това от негова страна да е анализирал и запомнил всички животни). Докторка ни каза, че това че детето има потенциал е страхотно, но ние да не се стремим насила да го развиваме чрез сложни игри, нетипични за тази възраст. Реално ни каза, че детето трябва да бъде дете, защото всяко ново нещо, което научава затормозява мозъка, той го преживява и си дава отражение на психиката в по-късен етап. А в нашия случай може и да дава отражение на съня. Аз никога не съм се и опитвала да го правя Айнщайн, но би било хубаво затова даде говори повече от специалистите в публичното пространство, защото в момента отглеждането на дете е надпревара. Кое може повече неща от другите, въртят се видеа на малко деца, знаещи наизуст имената на столици, на будители. И така някои родители се чувстват по-лоши родители от други.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #630 -: Февруари 10, 2023, 08:46:47 am »
Да, залепихме лепенка, трябва да стои 2 седмици, после 2, 3 дни се маха да почине кожата, после пак ще слагаме.
На 9.03, живи и здрави предстоят ваксини, предлагат ротавирусна. Вие слагали ли сте я?
Тери, браво за прегледа, между другото много точно неща е казал лекарят. Аз въпреки, че не гледам какво могат другите деца и гледам да не сравнявам, ми става доста неприятно, когато други родители волно или не, започват да хвалят гарджето си колко може и знае и видиш ли колко сме "изостанали". А за съжаление в училище, учителите в голямата си част се водят по "по-знаещите" деца, които дори учат уроците за следващия ден  8O предварително. И аз се изнервям, започвам да натискам да учим повече, изнервяме се и двамата и не постигаме резултати, освен нерви и сълзи. Сега с малката гледам какво трябва да прави по "класическите" изисквания, при казвам й, пея, слагам по корем, хранене, масаж, гимнастики, показва едни карти с черни кръгове и линии за ранно детско развитие, но тя не ги отразява  :D и се сетих, че пак залитам в тази посока 😄
Маги, бързо оздравяване
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #631 -: Февруари 10, 2023, 14:35:07 pm »
Много скоро ще откриете, че майките се хвалят за неща които не са така. Реално те преувеличават, а вие се вкарвате в жесток филм. Аз бях така с Моника. Тя беше изключително мързеливо бебе до към 8-9 месечна. И когато другите ми обясняваха колко са подвижни техните деца, как се въртят, пълзят, ходят и бях в шок. Почти я бях записала на рехабилитатор. На първия РД на който бяхме установих, че всичко са едни големи приказки на майките. Моето мързеливо дете беше подвижно, колкото техните супер развити деца. Та тогава си сложих пердето и спрях да сравнявам. Сега с близначките не си позволих дори да се запознавам с нови майки, да ставам близка с тях и т.н. Не мерси съм.

Колкото до новите умения, децата вървят горе-долу така. Когато напредват вербално, то забавят физическото развитие и обратното. Всяко ново умение при тях носи нервност, защото са превъзбудени. Това заедно с неузряла нервна система води до лош сън. При едно по-чувствително дете е ужас, имам Моника и Аделина като пример. Разправяла съм ви как нощем докато спи започва да пълзи и да се бие в таблата на леглото Аделина. Ужас беше.

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #632 -: Февруари 10, 2023, 22:17:34 pm »
Тери, наистина е хубаво да се следва детето.
Сими разбира и говори на 2 езика, правейки сложни изречения. Има обаче артикулационен проблем от проблемите със сливици и от там и уши. Дренажите и тн. Наскоро направи ужасен отит с кръв и гной много обилни. От там има проблеми със звуци като -с, з, в, ф. Та в училището му ми казаха, че бих ненормален, защото не го разбирали съвсем добре.
Не знам в какъв смисъл тръгнах да го пиша, но рамки и хваления, хайде няма нужда.
Аз правя необходимото, но не се престаравам.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #633 -: Февруари 13, 2023, 15:25:49 pm »
Бонболини, ние сложихме ротавирусната.

Вярно е това за надпреварата. Аз лично си давам сметка, че е по-добре един човек да е емоционално интелигентен, отколкото да може да научава факти и да има развито логическо мислене.

Павла, много е неприятно някой да казва такива неща за детето ти особено ако са възпитатели. Много некоректно от тяхна страна.

Тери, и ние имаме такава игра (пиано с животни, звуци и после въпроси кое е животното). Не съм сигурна, че Ивона ги е научила, но понякога познава. :)

Една позната пък сподели, че вече детето й ходи на гърне (в един ден са родени). Аз тепърва сега купих гърне, но засега само си играе с него. Но четох, че няма за къде да бързам.

Аз имам друг проблем - от няколко дни Ивона се буди в 7:30, играе си в леглото и няма заспиване. Вземам я в 9, 9 и нещо и след закуска продължава играта. На обед към 1 си търка очите и я слагам до 1:30 в леглото. Заспива към 14 ч. Следобед спи до 16:30 - 17 ч. някъде. И вече я слагам след 20 ч. и до 21 ч. е заспала.
Иначе преди месец се събуждаше 8:30-9, понякога 10. А ако се е била събудила 6-7 ч. после заспиваше към 8:30 за час някъде или дори до 11 ч. После режимът беше горе-долу същият - но следобед спеше от 15 до 17 ч., вечер я слагахме около 20 ч.
Сега вече няма такова нещо и това не е никак добре за мен - не мога да се наспя... Знам, че има майки, които по цяла нощ не спят, ама... разбута ми се режимът и трябва да се нагаждам, няма как. От друга страна е добре за детето, че е готова със съня за ясла :) Иначе не знам дали е готова, но ще се пробваме на лято.

Какво стана с Хелиантус? Май терминът й беше сега тези дни.
« Последна редакция: Февруари 13, 2023, 15:28:08 pm от Gracy »
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #634 -: Февруари 13, 2023, 15:42:19 pm »
Gracy, ако ще тръгва на ясла, режимът е ТОП. По-добре е, според мен, да я оставиш така. Тя на колко стана? Баткото към 1.5г в началото беше като нея, после с доста зор го нагодихме да спи по 1 път на обяд да му е лесно в яслата. Гърнето до 2,5 г. го имаше за каска.  :wink:
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #635 -: Февруари 13, 2023, 15:51:57 pm »
Тъкмо направи 1.4 г. Да, ясно ми е, че е по-добре така. Преди на будене в 8:30 негодувах, след ден-два се събуди в 8 точно и след още ден-два 7:30-7:20  8O И така, оплаквам си се.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #636 -: Февруари 13, 2023, 21:06:56 pm »
Децата сами си се нагласят. Симеон спеше до 10, 10 и нещо и после към 13ч на обяд и към 18ч дрямка за 30 мин. В 21ч30 22 вече спеше. На мен ми беше супер.
Борис беше и е равобуден. Не знам, аз не бих разбутвала режима в твоята ситуация.

Не ненормален,  а невербален. Автокоректорът ми е всеизвестен :D
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #637 -: Февруари 13, 2023, 23:02:21 pm »
Тери, честито наспиване, дано все така продължава. За ходенето на пръсти - какви обувки ползвате, пробвай с боси обувки. На София само такива взимам, оттам реших да пробвам и аз и сега ми е много трудно да нося конвенционални обувки, удобството на босите е несравнимо.


*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #638 -: Февруари 14, 2023, 09:39:17 am »
Привет! Минавам да се похваля, че моето първо чудо днес стана на 9! Да се почерпите за нейно здраве.

Аз няма да казвам какъв ужасен режим имат вече близначките и как едва ги приспивам в 22,30 и в повечето случаи аз съм заспала преди тях. Сили вече нямам.

Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #639 -: Февруари 14, 2023, 14:36:54 pm »
Маги, жива и здрава да е твоята принцеса!
 Не съм влизала скоро. В някаква въртележка съм влезнала. Преди около месец Иван започна да куцука с десния крак, стъпва на външната част, болка няма. Бяга скача, но като тръгне да ходи си куца.Водих го на ортопед каза че няма проблем, мина за около 6-7 дни. След 10 дни пак започна пак със същият крак, пак за 4-5 дни и отмина. От петък пак започна да куца, вчера го водих пак на ортопед. Правиха снимка на глезен и ходило и кръвни изследвания пуснахме. И снимката и изследванията са нормални, непоказват проблем и сега седя и се чудя какво да правя, къде да го водя и какъв може да е проблема. Останалите как сте, здрави ли сте?