0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #120 -: Декември 06, 2016, 21:37:49 pm »
Марси, на вашата възраст му направиха няколко зъба на Ники с местни упйки. Първо слагат паста, за да не се усеща боцкането и после боцкат. Ама вие сте май-май малко по-сложен случай.
Писах на моята зъболекарка и чакам отговор. Междувременно провери д-р Атанаска чешмеджиева в сайта на ВМА и се подготвие до утре да си взела час някъде. Има ли миризма има инфекция и добре, че е разчупен, че да изтича нанякъде, но според мен категорично ти трябва консултация по спешност.

Другарки, писах курсова работа върху Макаренко и очите ми изтекоха. Днес съм вкъщи, затова съм активна :)
[/url][/url]
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #121 -: Декември 06, 2016, 21:56:09 pm »
Вени, Макаренко е личният идол (явно) на моя зъбен хирург. Ако нещо закъсаш за материали - имам му телефона, да му звъннеш.  :lol:
По принцип си права, че такъв инфектиран зъб - е добре да бъде отворен, все тая как и по каква причина. НО. Както наскоро се убедих на свой гръб, дори отворен, при тръгнала сериозна инфекция вече - това няма значение. И като го махнеш - пак няма.  Разделяйте нещата в случая ми е мисълта. Зъб може да се нфектира, да се извади, но с това действие - проблемът не се ликвидира грам вече.  :? Отивате на друго ниво "на играта", което няма общо със стоматологията изобщо. Има остра инфекция, която се нахожда в главата. А от това по-голям кошмар за всеки нормален лекар - няма. Покрай моя случай, майка ми ми разправя как главният лекар я е попилял навремето, че е пуснала пациент с разчоплена пъпка на лице за "домашно лечение". Това едно време, веднага след МУ, когато е почвала като общопрактикуващ. Шефът й е казала, че щом е нещо на глава, било и пъпка разчоплена - пациентът с приема, за наблюдение и няма хър-мър. Та ходила да го издирва у тях  въпросния и го завлякла в болницата все пак. И добре, че е, щото се оказали стрептококи, та вливки, та чудо....

Това го говорихме разбира се по повод моята си ситуация и колко безумно се е действало. Но обръщам внимание, че не следва да се фиксирате върху зъбът в момента. Той може да е причина за проблем , да се извади, но ваденето не би решило проблема причинен от зъба. Т.е. след ваденето - още консултации и мерки трябват. Непременно!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #122 -: Декември 06, 2016, 22:16:58 pm »
Всъщност методите на Макаренко откричат физическата болка и наказание, досега четох доклад на Уницеф. Много лоша слава има, ама май само в Бг.

нашият счупен горен зъб беше на подвенечно ниво, та имаше гранулом, който изкюретираха и даже и антибиотик не пи, ама защото не беше засегнал нагоре. проследиха ни тук само с обикновени прегледи+ренген
[/url][/url]
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #123 -: Декември 06, 2016, 23:35:46 pm »
проследиха ни тук само с обикновени прегледи+ренген

ТУК си наясно, че това в общия случай  - просто не е възможно. Причина, поради която отдавна взимам медицински решения, не толкова "по целесъобразност" и "да минем по тънкото", а повече в посока - "да е по-малкият риск". Жалко, осъзнавам го, но...това е положението у нас засега. Излязла от нечий кабинет, все тая за какво и все тая дали аз, Дани, ти, Марси, някой...сме на произвола. Съвсем буквално. Ако е след работно време, ако е уикенд, ако са празници - няма какво да се лъжем. Хеле , ако не сме в София и да тичкаме до "Пирогов", ама и там не е сигурно поради наплива. Не щото не са кадърни.

Утре по план пътувам за София, до неделя съм там. Дани го взима мама. Дани кашля, пие Флудитек, има задръстен нос...Ако не  е до часове, то е до ден-два (за мен), че ще пие АБ. И няма да има начин да се размине. Майка ми, поради явно старческо - бабински отклонения - много държеше да го видела педиатърката му днес. Направо ме нервира като прави така, честно. Абе човек, ти това си работила 100 години преди да вземеш специалност и да бачкаш по нея. Какво ще чуе колежката дето ти не можеш м? Ама като се тръшка да го водела - да го води. Звъни ми. Ми такова, онакова, не се чуват хрипове на слушалка. Знам и аз имам слушалки и не се чуват, казах ти и ти не ги чу. Ни с твоите, ни с моите слушалки. Щото ОЩЕ няма такива! "Новините" са, че му е запушен носа и кашля. Не думай?! Тука се чудя вече,що ЛЛ взимат пари и що майка ми и тя ходи там с детето ми, но си трая. Изрежда се списък с "хомеопатия" за 100 кинта изписана, капки за уши, щото новото е , че Дани е казал, че вече го боли ухо. При това инфо настръхвам, нямаше го сутринта такова оплакване. Изписан бил АБ, ама, ако станело зле - тогава.
Казвам й на мама да ходи да взима АБ и да го почва веднага, другата гняс - да не се купува. Аб, Отипакс за ухото, капките за нос и да се почва моментално всичко това. Предлагам да го води у дома и да не пътувам, ако е притеснена. А не! Аман - заман, да ходя, аз след всичко това...мисли ме жената, не е лесно да си майка. Очевидно. Ама все пак да почвала ли АБ сега, бил видимо добре, колежката не казала, че е за АБ... Кипвам и я уверявам, че преди да си легнат - ще е недобре вече - видимо, невидимо, темепратурно и всякак. Добре, добре, явно съм била изнервена и праноична в момента. Ми не, не съм! Познавам си детето, носа му, всеки вид "смрък", 'кашлица", не съм толкова неграмотна и не съм идиот. Или се почва АБ сега и минава по-леко , или се почва с треска, възпалено ухо и Т 39,5 и го пие повече, по-дълго и му е зле повече време. Няма да се размине каквото е. С "хомеоптаия". Няма и 2 часа - мама звъни. Ми той вече има 39 Т, ама дадох му АБ де, щото ти настояваше... Хубаво си направила й казвам, сега не истерясвай покрай него, всичко ще мине.

Вени, няма чалъм кой и как да проследява нещо като това на Дани у нас, нейде три пъти на ден в поредни дни. А и нужда няма. Когато родителите не са малоумни поне - даже няма нужда да се влачи по кабинети такова дете, за такива неща. За по-лошите неща у нас специално - опциите са само две. Прием в болница, или "ако имаш късмет - ще се опраИш". Между тези двете - реално няма нищо като вариант. Не и в масовия случай, извън определени специалисти в частния сектор, да не говорим да е извън столицата , или Пловдив. Това е положението. И по ТАЗИ причина точно - кардиналните решения за нещо са доста по-малко рисковите. Не казвам по-добрите по принцип. И дотук, от личен опит и за мен и за детето - кога съм се навила на мотане, "проследяване"и пр. ослушванки - все съм яла дървото. Вкл. и последния път. И не мога да посъветвам никого у нас с чиста съвест - да следва "добри медицински практики", само че възможни в едни други държави. У нас - не са просто. не са реално приложими, което от теоритично добри - ги прави просто опасни за пациента. Ще ми се да кажа друго, ама...няма как.



НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #124 -: Декември 07, 2016, 05:14:16 am »
ти нали осъзнаваш, че майка ти се чалдисва? щом медик почва да приема на сериозно хомеопатията при налични УНГ проблеми, то положението е сериозно. На мен пък една приятелка ми заяви, че е от ваксините и ме включи в тайна група против ваксините, та тия са много голямо движение бе, забавлявам се като ги чета.

Аз скоро казах ли ви как подпалих на тема майчинство? След поредната статия на пострадало дете в детската градина, моя съученичка е постнала коментар "ей затова жените трябва да си стоят у дома и да гледат деца, а не да ги отглеждат институциите". Зяпнах! Тя има две момиченца, за които на смени се грижат 2 броя баби и дядовци, тя, мъжът й и не знам още кой. Единствената й работа е да хубавее, да ходи на Инсанити, да прави селфита тип 3 кила грим и моите деца и аз, обаче видиш ли, всички останали майки сме грешни, че работим?, учим?, нямаме менажерия ?, на всичкото отгоре не веднъж е изявявала мнение, че това килограмите са от мързел и 90% от майките са повлекани. Не в пряк смисъл, но контекста е разбираем.

НО! изненадващо за мен МНОГО жени и МЪЖЕ бяха подкрепили мнението й! За момент се запитах в кой век сме, даже се погледнах дали не нося кринолин. Та казах си аз, каквото има да си казвам, знаете, Ники до 3тата година сама го гледах, Катерина от петмесечна е на градина. Смятам, че връзката ми и с двамата е еднакво силна, въпреки разликите в отглеждането в домашни условия, Катерина се развива по-бързо по отношение на реч, моторика, ритуали у дома (носи си чиниите в мивката бе!). Обаче видиш ли, тия кат мен едва ли не си раждали децата и после институциите са ги гледали, те домашно възпитаните деца говорят за космос и старогръцка митология. Ей бре! И един мъж иМА наглостта да ме пита какво налага една жена да работи или учи?!

Тревожното е, че това са образовани хора, юристи, преводачи, собственици на аптеки и сме различни поколения завършили една и съща гимназия. И всички са на мнение жената край печката, в мола, при децата и толкоз.

Нещо съвсем сериозно народа изтрещя!
[/url][/url]
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #125 -: Декември 07, 2016, 07:51:41 am »
Май и аз съм член на антиваксърската група  :lol: Съгласна съм да си ги гледам у дома. Реално плюсът от тази лудост обаче е само един и той е боледуването. С колкото и възрастни да общува, те рядко се държат с тях като с равни и елементарни неща, като примера с вдигане на чиниите, няма да се случат. Синът ми още говори лошо, поправям постоянно, но нали го разбираме и не му дреме много. За това просволуто Р, вече мисля и на логопед да го водя. Отделно, че мама е слугиня 24 часа в денонощието и на моменти и аз се чувствам повлекана, не защото не ползвам грим, а и имам нужда от различно общуване. Вече мразя да ме питат за децата ми, тази тема ми е безкрайна, но и безинтересна толкова за обсъждане.
Записвам се в групата на болните. Тази нощ и аз боря едни 39.5 градуса и също давам АБ. Снощи си ги смятам и явно не е супер зле, само 4ти АБ за 4 месеца е  :) Продължавам да се чудя, защо тия деца не боледуват като не са на ДГ, а играят заедно, същите... започвам да мисля, че някой там нарочно носи вируси и бацили, та да им пада работата  :lol:
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #126 -: Декември 07, 2016, 08:43:02 am »
Явно си е до дете, м-и. И извън всякаква логика не винаги е свързано с каляване, правилно и здравословно хранене и т.н. Ей го Дани на Жбрула и Стефания на Мини - и готвят домашни храни и здравословни и какво ли не - и не и не - как се мярнат в градината и се тръшват болни. Сина на една приятелка е същия модел, но за него знам, че е изнежен, Колкото моята Ники е, ама 11 месеца по-голям, ами колкото пъти сме се събирали, той все е по-облечен от нея и все го преоблича, слага кърпи на гърба и какво ли не. Обаче и той като Дани боледува и доде пусне сопол и работата отива на зле. Та се оказва, че няма чак толкова голямо значение как се отглежда въпросното дете, ако е от боледуващия модел, ще си боледува, ако ще майка му на челна стойка да застане. Но се въдят безброй „перфектни“ майки имащи късмет с не боледуващи деца, които ръсят съвети на едро и гледат някак отгоре и с укор. Простата истина е, че понякога някои деца боледуват по-често и понякога това няма общо с начина на отглеждане.
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #127 -: Декември 07, 2016, 11:05:54 am »
Вени, тя майка ми изобщо не знае, че са изписали на Дани, освен нормални лекарства и "хомеопатии" разни.  :lol: По нейната логика - щом е на рецепта и го е писал колега с диплома по медицина и две специалности, а не някой вещер - значи това са лекарства. ИстЕнски. Просто ми прочете по телефона какво пише на рецептата, а аз ги знам по заглавия тези "вълшебни лекове" и какво са всъщност. Никой не е толкУ луд, че да ме адне в анти-ваксърска група, или про-хомеопатична, но и извън групите - попадат ми У фейса всякакви дискусии между майки, на тема "как да спре да боледува детето". И оттам знам куп заглавия на ей тия скъпи боклуци, чиито инструкции за приложение и дозировка само - следва да светнат лампата на всеки с 2гр. мозък, че е взет за мезе. "Давайте по една супена лъжица, три пъти дневно, за три месеца. Ако няма ефект - увеличете дозата на сиропчето на половин шише дневно за още три месеца, ако и тогава не действа - пийте сиропчето на корем, докато подейства."  :lol: И не забравяйте да си преведете заплатата, директно на сметката на аптеката до вас. Детето ви, като пие сиропчето три години, ама РЕДОВНО -  най-после ще спре да боледува. Вероятно ще спре, просто защото е вече на 8 години, но никой няма право да ви убеждава, че не дължите този ефект на вълшебното "хомеопатично" сиропче Се пак. Това последното апропо, съм го чела съвсем наистина, от майка която познавам лично. Твърдеше, че просто трябвало упоритост с хомеопатията, за да подейства и ей на - тя понеже била упорита и давала сиропче три години (вярно, скъпичко било това, освен всичко друго), нейният син във 2-ри клас - значително разредил боледуванията. Евала на такава упоритост наистина! И на такава чудовищна глупост де... :lol: Аз откога разправям, при това с искрена завист, че това е бизнесът на века. На който му е дошло на акъла - поклон! Произвеждаш и продаваш нищо (гола вода и шекер) и най-големият ти разход в такова производство е всъщност опаковката на нищото. После продаваш въпросното нищо и то на обичайно мазни цени, а народът сам се натиска да го купува, защото така "воюва с фарма-мафията" и й натрива носа отвсякъде. Обемите на тези продажби са изумителни и постоянно нарастват, а за какви пари иде реч... Всеки едър търговец на оръжие, дрога, или петрол може да се разплаче. И с право. А това, че въпросните продукти съдържащи нищо, се дистрибутират в аптеките, наред с истинските лекарства, биват изписвани на рецепта от медици, препоръчват се от самите аптекари на клиентите им - е съвършен завършек на тази маркетингова стратегия.

На този фон, хич не се чуди, че има куп народ, който и на тема майчинство - счита, че трябва да се върнем пак на клона, или в пещерата (или до печката). Такава е актуалната тенденция в момента за всичко. "Назад към природата" и към средните векове. Тогава всичко е било цветя и рози, не кЪт сега зер... Ще раждаш две деца, че ще им трепериш, ще ваксинираш, ще се занимаваш с дивотии, като учене и работа и пр. глупости? Можеш да си седиш у вас, да бъркаш манджички, да родиш 10 деца, 8 от тях ще умрат от какво ли не, но накрая пак ще имаш 2 живи. Просто е. Но за разлика от първия случай, във втория ще си осмислила живота си и ще си изпълнила "женското си предназначение" - слугинаж до смърт и инкубатор, докато дойде менопаузата. Осъзнай се бе!  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #128 -: Декември 07, 2016, 13:26:26 pm »
И тъй като сте на тема - ДГ и боледувания , да питам нещо .
Jbrul, понеже те чета доста често виждам ,че Дани продължава да  боледува  . Пишеш ,че даваш АБ /като се налага и изписан от лекаря ти /  и все ми се иска да попитам като давате АБ на децата си , пускате ли антибиограма всеки път . Аз ли съм карък не знам, но на Ния за втори път й се случи да пие АБ , който не й подейства . След седмица и се наложи да пие втори , но след като стигнах до Токуда при доктор пак УНГ и след като ми се накара как мога да давам на детето си АБ без такова изследване .Там наистина веднага й пуснаха всички нужни изследвания и се установи ,че има три вида бактерии в гърлото и има гнойни налепи . Два дни преди това я водя при педиатърът , ей тъй да не се разхождам пак до другия край на София при другата УНГ - докторка , че тя не спира да кашля , а уж пи АБ. педиатърът -казва -нищо й няма ,няма зачервено гърло , кашля от сополите . Ай едни антибиотични капки за нос , че скоро не съм капала .... Да , ама тя се дава неистово още два дни и решавам да я водя в Токуда вече .  Държа да поясня ,че първият й АБ беше изписан пак от доктор УНГ и уж добър . Та случвало ли ви се антибиотика да не е правилен ? Как давате на децата си АБ без антибиограма , щото аз повече няма да посвмея.
Да не помислите ,че това е укор към някоя от вас , щото то и аз до сега така съм правила . Та Ния е пила  6 АБ до сега , като само два от тях не са били правилните !!! Това е обаче , защото от само март е на градина . Косата ми настръхва как ще я пусна след Нова година и колко още ще изкара здрава . Честно .....
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #129 -: Декември 07, 2016, 14:39:20 pm »
Никога не е пускал антибиограма педиатърът ни. Тук няма и при кой да заведа, за да пусне, дори и да плащам. В много лоша ситуация бях изпаднала, когато разбрах, че и на частен педиатър мога да ида със седмица напред записан час, а не ДНЕС, когато ми трябва... Александра е с хъркащ нос от последният АБ, който пи преди близо месец, преди това имаше и обилен теч, явно все пак нещо умря, но не всичко. Според педиатъра, естествено е от сух въздух, алергия, хванала е новият вирус на баткото и каквото и да е, но ще и мине със солен разтвор....  :x антибиотични капки капах още преди да пие антибиотика. Сега пак се влошава и започва да кашля, гърлото било ок, гърди чисти и да пие Стодал... че съм го и купила, съответно тя не го харесва и аз като знам, че е гола вода, не я и зоря да го пие...
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #130 -: Декември 07, 2016, 21:48:08 pm »
Марси, на вашата възраст му направиха няколко зъба на Ники с местни упйки. Първо слагат паста, за да не се усеща боцкането и после боцкат. Ама вие сте май-май малко по-сложен случай.
Писах на моята зъболекарка и чакам отговор. Междувременно провери д-р Атанаска чешмеджиева в сайта на ВМА и се подготвие до утре да си взела час някъде. Има ли миризма има инфекция и добре, че е разчупен, че да изтича нанякъде, но според мен категорично ти трябва консултация по спешност.
Вени, много благодаря за координатите!

Срещнахме се с д-р Чешмеджиева и още един неин колега, когото тя повика. На база рентгеновата снимка и оглед на зъбчето, ми препоръчаха да не бързаме да го вадим, а да направим още една консултация в Юниордент, които добре работят с деца, и евентуално да се направи опит за спасяване на зъба (почистване, затваряне).
След това посетихме въпросната клиника и лекарката, която прегледа Цвети, прецени че този зъб може да остане така и дори е по-добре да не се затваря. Той сега си дренира, затова не се подува венецът, и така е по-добре. Ако се затвори, е по-голяма вероятността след известно време отново да се възпали с оток. Така както сме го наблюдавали досега този зъб, ако си остане за още 2 години би било най-добре, и разбира се, дано не създава по-големи проблеми.
Лесно може да се извади, но проблемът с разместването на зъбите е много голям - на такова малко дете да се слага местопазител просто няма да е ефективно, а и за тъкъв дълъг период.

Това е в общи линии. Успокоих се донякъде, че не е наложително влизането ни в болница и махането на този зъб, а и явно начинът по който процедираме вкъщи е правилен, ние вече една година го наблюдаваме това зъбче и много внимаваме за храненето (примерно да не отхапва твърди храни с предните зъби), почистването, и т.н.
« Последна редакция: Декември 07, 2016, 23:35:56 pm от marsi »

Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #131 -: Декември 08, 2016, 04:32:00 am »
Марси, това беше и мнението на зъболекарката ми като й казах снощи, но реших да си премълча да видя какво казват специалистите независимо един от друг. Тази сутрин тя замина за Испания и чака новини по твоя случай от мен :)
следете положението но като слушам, то дете е, все ще отхапе я ябълка, я шоколад. Така си мисля. И ще падне сам.
[/url][/url]
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #132 -: Декември 08, 2016, 05:05:51 am »
Всички болни да оздравяват ВЕДНАГА , абра кадабра, сим слабин!
Аз тази седмица се върнах 6-7 години назад и захранвам Калина като бебе,
от къде извади това дете толкова търпение, чудя се! Явно много се уплаши
от състоянието в което беше или аз съм била обезумяла много качествено
та безропотно изпълнява всичко предписано от лекарката ни.

Марси, прегръщам ви!
След две години се има предвид естествената смяна на зъбите, нали?
А как е зародиша на постоянния зъб, на ренгеновата снимка видя ли се?

Вени, реагирала си адекватно, силно се надявам тази неприятна случка
да не остави никаква трайна следа у Ники, щом е споделил доверието между вас е на ниво.
Признавам си, много искам и се стремя да ми бъдат приятели
и да си доверяваме всичко, за да можем да им помагаме във всяка ситуация.

М-и, факт е 3 месеца лятото НИЩО, сега за един месец 2 пъти ентеро вирус
и двамата.
Говоря *1000000 за хигиената в училище ръцете, миене, тоалетни .....
У дома няма проблем на маса се сяда с измити ръце, щом се приберат
се минава през банята, често дори си слагат душ и сменят дрехи, ако са тренирали.
Няма да ти прозвучи успокоително, но след 7мата година мишоците разредиха драстично
неразположенията и разболяванията тип хрема, уши и гърла! Много пиша, рогатия не спи
и ще ме калеса с някое от изброените. Та тихо  8)
« Последна редакция: Декември 08, 2016, 05:07:43 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #133 -: Декември 08, 2016, 13:43:40 pm »
Марси, чудесни новини! И аз като Вени питах моята си зъболекарка, какво мисли по вашия случай - същото каза относно дренирането, разместването на зъби, ако се вади сега, ама с уговорката че не е виждала детето все пак - не може да е категорична. И затова и аз си трая и чакам какво ще кажат във ВМА.  :lol:  Дано не й прави проблем този зъб, докато дойде ред да си пада сам. Ако все пак направел проблем - не било зор да се махне спешно, хем млечен, хем резец. Но пожелавам да не се налага. За наблюдението си знаете и досега сте го правили, ама хубаво че отидохте и при тесен специалист по темата, да ти е спокойно сега по идващите празници.  :D

Дидомира, антибиограми съм му пускала няколко пъти, НО в ситуации, когато е можело да се изчака ден-два, за да се започне лечение. Примерно, точи някакви бистри секрети седмица, ни по-зле става, ни по-добре, взимаме секрет, пуска се антибиограма. Добрата медицинска практика е такава наистина - пуска се антибиограма, винаги когато обстоятелствата го позволяват, че тогава се решава какъв АБ точно да се изпише. В доста случаи обаче, вкл. и у нас, състоянието на Дани става много тежко за часове. Температура гонеща 40-то, калица + бронкоспазъм, възпалено и болезнено ухо... В такава ситуация - може да се вземе материал, да се пусне за изследване и да се чака антибиограмата, но докато тя излезе - се започва симптоматично лечение с АБ по преценка на лекаря. Шансът да се улучи точния и така, зависи и от опита на въпросния лекар и от това доколко познава пациента, знае по принцип как се развиват определени състояние при него, има ли някакви други особености (както при Дани и мен синусите са проблемни) и пр. Аз и за себе си и за малкия - посещавам специалисти в такава ситуация - УНГ, пулмолог и двамата, ако трябва. Хич не се помайвам, ако ми се каже, че трябва рентген. Особено след една вирусния пневмноия, преди две години, която просто не се чуваше на слушалки, ама като снимахме - чудоооо. Целия десен дроб и левия наполовина. Ако се случи така, че този АБ който вече се пие не е правилния, или най-подходящия за случая, спира се и се започва друг, който е най-добър според антибиограмата. И пак не е задължително да има такава, че да те лекуват адекватно. При споменатия случай с пневмонията - бях започнала "Аугментин" и четвърди ден го пиех, че тогава снимахме. Просто се усещах,че на толкова дни прием - не следва да се чувствам като прегазена от валяк, ако този АБ си вършеше работата и явно ме е треснало нещо по-тежичко, отколкото изглеждаше в началото. Пулмоложката ми изписа два други, които да пия в комбинация, реално - вече в състоянието в което бях - няма какво друго да се изпише. Та антибиограма е тотално излишна, а и няма време да се чака. И все пак по нейно мнение - това, че съм пила "Аугментин"-а - е "покрило" ситуацията в достатъчна степен тогава, за да успея вече с точните за случая АБ - да се освестя за няма и 48 часа. Да, слабичък е дошъл той, за да се справи изцяло с инфекцията тогава, но ако не го бях почнала и пила - щях да се окажа в гръдна хирургия и я прескоча трапа, я не. Та не е бил "без нужда" и "грешка" и той. Между другото, това ми е единствения случай, в който вместо при специалист - се гръмнах при ЛЛ. ;) Кадърна е жената, има специалност педиатрия и алергология взе наскоро, но няма опита и познанията на пуломолжката, за да реагира адекватно при една такава атипична пневмония. И си беше само моя грешка тогава, че се гръмнах при ЛЛ. Разказвам ти го подробно, за да обясня защо е по-добре да си водиш детето при специалисти в дадена област. Шансът и без антибиограма, да предпишат точния АБ е доста висок. Аз не съм имала случай досега поне - изписаният ми АБ по симптоми, да не съвпадне с този, който излиза на антибиограмата после (когато сме пускали такава). Само, че тя излиза на третия ден на започнато вече лечение ;)
А пък при ситуация, като тази последната ми, дето тръгна от зъба...нещата са буквално на живот и смърт. Не дни, ами часове нямаш да се ослушваш и да мислиш какъв да е АБ.  :? Клиндамицинът беше избран, защото покрива и грам положителните и грам отрицателните и е достатъчно силен в същото време, за да пребори такъв тип инфекция. А и не съм първият им пациент все пак, попаднал в болница в такова състояние, провокирано от точно такъв проблем, та и опитът им си има значение. Естествено - следяха се нещата с кръвни изследвания, не само "на око" да решават  дали се подобрявам и се имаше предвид какво още ще ми включат като АБ, ако и този не е достатъчен.
Та така с антибиограмите. Не е зле да се пусне, ама пак си зависи от конкретна ситуация както виждаш. И в двата споменати от мен случая, които са си доста тежки - без такава ме лекуваха съвсем правилно и успешно. Предвид факта, че при децата - всичко се развива доста по-бързо  нямат все пак устойчивостта на един зрял организъм, не е ли за някой сопол, без нещо друго - лично аз антибиограма няма да чакам, че тогава да се мисли какво и как. Предпочитам да пие не баш правилния АБ и после друг вид, ако се налага, вместо да зазлее сериозно от ослушванки. НО това си е моето лично мнение, което се отнася за мен, моето дете и моите близки. Нито е професионално, нито е с претенции за меродавност. То е такова, защото моят опит ми е показал, че по-добре така, вместо няколко дни чудене, мотане и да имам по-голям проблем за разрешване от първоначалния, заради загубата на време.

Последния път, докато попадна на точните специалисти, като добавиш и малшнаса да има поредица грешни преценки и действия от страна на хирурга  - тази драма се точеше близо три дни. Ако не бях пила междувременно АБ (макар и не точните за ситуацията), щях да се окажа в болницата в още по-лошо състояние отколкото бях. Първо ми изписаха "Доксициклин", после "Родажил", после "Аугментин" (това в рамките на няма и три дни повтарям). Те с инфекцията не са могли да се справят, камо ли да я излекуват - да. Но малко от малко са я задържали да не стане още по-остра и да се докопа и до окото ми, че....тогава да видиш чудо.  :? Като направиш рекапитулация - за няма и 2 седмици съм взела 4 различни вида АБ, последния от които - бая хард, че и венозно. Не звучи хич радостно това, да. Но по метода "полза/вреда" - ползите са къде повече от вредата. Вредата е, че съм си понатоварила черния дроб след всичко това, аз съм в общо добро здраве, черният ми дроб също, за няма и месец ще е компенсирал приема на медикаментите. Не е "болка за умирачка" това, ама изобщо. Предвид "алтернативата" пък - сещай се. С което не казвам, че е ОК да се пият АБ на корем, с нужда, без нужда, да не са точните и пр. Хич не е ОК даже. Само напомням, че в куп ситуации, пиенето на АБ, дори не само един без антибиограма -  е най-малкият дерт възможен. Пожелавам на всички да нямате такива ситуации разбира се. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #134 -: Декември 08, 2016, 15:48:56 pm »
Jbrul,не съм съгласна с теб и то за първи път , признавам  :).Първо -от две годишна възраст на Ния- аз педиатър не ползвам, щото и без него чудесно се справям като са леки нещата , сещаш се . Второ - ходим при доктор УНГ точно от тогава ,защото Ния има уголемена трета сливица и в повечето случаи това й е проблема,като при твоя Дани . При Ния сега  бяха доста зле нещата , макар да беше вече пила един път АБ. Освен ,че спря да вдига температура , друго подобрение нямаше . Три седмици не беше спало това дете и едва гледаше от умора , щото кашляше не като магаре , ми ... не знам като какво . Молеше ме всяка вечер да й помогна и да заспи да не се буди по сто пъти вечер от пристъпи  . Аз как съм се чувствала , няма да коментирам просто . Та ..  , когато вече отидох в Токуда напълно отчаяна след нЕнам си кви илачи и докторката ми се накара и аз облещих очи , че тя няма да пие нищоооо до като не излезнат резултатите,демек поне още три дни .Думите й бяха - до сега като си я натъпкала с какви ли не химии да има резултат.... Е , права беше жената . Та прибрахме си се чинно , отидохме пак сутринта да дадем на гладно и жадно секрет от гърлото и тогава тя ми каза да я мажа с гранофорин /незная правилно ли го пиша това / , но дано пък на някой от вас помогне в подобна ситуация.Ама грам не възложих надежди ,че с това чудо , което цапа и ужасно и те ще спре да кашля и ще й облекчи гърлото . Ми спря от не помня колко време на сам и спа детето дооо като излезнат резултатите и не се видя ,че тя е чувствителна към ен-та наб рой  АБ-ци .Почнахме правилния АБ и след още втория прием кашлицата и сополите й спряха . Та с целия този разказ искам да кажа ,че явно си от късметлийките ,колкото и да е тъпо това като го казвам , че детето ти се повлиява от антиботиците изписани без антибиограма .Аз за моето , пък и докторката ми го каза изрично да внимавам много , защото просто всеки организъм е различен . Аз с нея изпих също два АБ и всеки път като го спирах пак ме заболяваше гърлото зверски , но това е било защото имайки тя три бактерии всеки път ме е заразявала .Поне така си мисля ,де .
Надявам се не се обиждаш , не назидавам , а просто обяснявам моята ситуация и защо има случаи когато пък може да се изчака и не само може , ами и желателно . Остави ,че се трови , ами и не помага грам и се мъчи детето .
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #135 -: Декември 08, 2016, 16:42:13 pm »
Дидомира, от какво да се обиждам бе човек?  :lol: Но обърни внимание на някои неща. Аз никъде не казвам, че антибиограма е излишна и ненужна, таман напротив, НО при условие, че състоянието на пациента допуска да се изчака технологично нужното време, че същата да стане готова. И не е така остро и тежко, за да е належащо през този период пациентът да се крепи единствено и само с някакъв АБ и всяка друга алтернатива да е прекомерен риск. И двата примера лични, които аз ти дадох - са за остри и тежки състояния.  :wink: При тях - всичко друго, освен АБ по симптоматика - би било поемане на неоправдан риск. В описания от теб последен случай с дъщеря ти - нещата са различни. Повярвай ми - знам що за мъка е било и за теб и за нея това й състояние, но то все пак не влиза в графата "остро". Т.е. да те притиска времето чак толкова, че да не чакаш антибиограма, заради дискомфорта й. При секрети от носа, болезнено гърло, видими полипи...логично се предполага, че бактерията не е само една. И тогава си е наистина задължителна антибиограмата. И съвсем правилно са ти казали в Токуда, за този ваш КОНКРЕТЕН случай. Има и налична история на пациента - да не действа някакъв АБ пит, предполага се налична резистентност. Всичко това е показание, че е належаща антибиограма, да, освен това - нищо не ви притиска да не можете да я дочакате въпросната.

Но от частния случай - не бива да се правят обобщения за "общия" и всяка друга ситуация, в която може да изпаднете нататък. Единствено това казвам аз. В смисъл - ето сега се е оказало и то по недвусмислен начин, че не е провеждано правилно лечение, именно защото не е пусната антибиограма още в самото начало. Защо не е пусната, когато е имало възможност за същата т.е. не е било толкова остро, че да кажеш...много рискуваме с чакане - нямам идея. Не ти познавам лекарите. Моите във вашата ситуация - щяха да пуснат такава. Да пази Господ обаче, след тази случка при вас, ако дойде една такава, като споменатите от мен? И ти вече с този опит и убеждения - запънеш и не щеш да се дава АБ без излязла антибиограма, а ситуацията просто не позволява да я чакате същата? Не знам дали се изразявам добре и разбираемо в момента. Ако не - ще дообясна при нужда, за да не досаждаме и на ЛС ще го направя.

В общи линии, нещата са "грешката е вярна" понякога, ама зависи от конкретни обстоятелства и организъм това. Сега е било така. Следващ път - можеш да сгрешиш, именно чакайки антибиограма. И няма как да се предвиди предварително дали, или... Гаранции - няма. Единственото по нашите сили и това, което аз лично правя е внимателен избор на лекари за едно и друго, "държа ги на каталог" и ако някаква ситуация е "на кантар" и не особено ясна - разчитам на преценката им. Може да не е най-доброто решение, ама друго засега - не съм измислила. Дотук поне, може и късмет да е както казваш - не са ме подвеждали и не са грешили. Ама медицина е това, не математика...може и да сгрешат някога, надявам се да не се случва и толкова. "Пенкелер - решения" по тези въпроси - просто няма. Примири се и винаги го отчитай. Всяка ситуация и пациент - отделни и сам за себе си. Пример: С проблем като с моя зъб - през ръцете на хирурга са минали 100-ици пациенти, че и къде по-зле от мен. Стигало е при тях - да се отвори зъба, че после даже е можело да се лекува, ремонтира и запази. Логиката и процедурите при мен - бяха същите, има база рационална да са такива. Не е некомпетентност. Ама...1 на 500 да съм била - "нъц" се оказа положението и стана дебело за часове. Общи правила и алгоритъм в медицината има разбира се и неслучайно това наричаме "добра медицинска практика". Тя е валидна и сработва в масовия случай. Ама мега добрите в своята област лекари, винаги знаят, че на Х броя пациенти - някой случай ще е от изключенията. И няма да действат по обичайният протокол с тях, което не означава автоматично, че ще действат погрешно. Таман напротив. Късмет за нас е, да имаме под ръка такъв тип лекари - хем с познания, хем с отношение към работата и пациента. Трудно се намират, знам, ама...има все още и такива.

Аз с чиста съвест - не мога да ти кажа: "Ааааа оттук нататък, без антибиограма, никога не се съгласявай да се почва АБ". Щото в 1 от 10 случая - такова решение може да ти коства непосилно скъпо за жалост, нищо че е по принцип правилното. Достатъчно си интелигента и все повече опит добиваш по тези въпроси и да не искаш. Та все по-лесно ти самата ще можеш да прецениш в бъдеще - коя от двете ситуации ви е споходила и все по-малко грешки като последната ще се случват. :) И да уточня - не пиша за да споря, да те убеждавам в нещо, щото смятам че разбирам повече от теб и пр. глупости. Само ти давам аргументи за мненията си. Ако са ти полезни с нещо - радвам се, ако не - не са ми се счупили пръстите от това, че съм ги написала. Здраве да е.

П.П. Причината за боледувания при Дани, случващи се по една и съща схема и обстоятелства - се изясни окончателно. Лошата новина е, че това, че вече знам защо - е все тая. Освен да го правим наново и да го родя наново, надявайки се определени мои гени да не му се лепнат - няма какво да се направи.  :? Относително добрата е, че след някоя и друга година, организмът му ще е достатъчно укрепнал, за да не го събарят така често и тежко проблемите със синусите му. Премахнатат трета сливица - значително облекчава картинката също така.  И при мен беше така и при баща ми е било така....дефектният ни ген върви по тази схема. Новият ми кошмар във връзка със синусите е, прясното осъзнаване, че с висока степен на вероятност - те при Дани ще докарат зъбни проблеми, каквито аз влача цял живот.  :x  Това, че аз за тази връзка не знаех доскоро - нищо не променя. Сега като знам - методи да предотвратя подобен развой при него - не са измислени. "Чудничко" :(
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #136 -: Декември 08, 2016, 16:59:04 pm »
Jbrul-че ,прекрасно те разбрах .Първият АБ го почнахме в неделя ,помня щото сещай се къде да я водя от събота като е така и с температура и щото е пред пневмония , каза доктор УНГ - доктор и директор в еди коя си болница , да не пиша и това сега . Бях уплашена много , защото това на Ния й се случва за втори път и дъх не може да си поеме като се закашля ... ,очите й ще изскочат .
Дано не ми се налага да избирам като дойде следващия път , заклевам се ,че ще умра вече от нерви и притеснения и както по -горе писахте - аз съм  групата на тия дето НЕ искат децата им да стъпват в ДГ , ама пусто пари няма .  Честно , но съм пред дилемата пак дали да не напусна пак работата си , която харесвам и да не я спра от тая градина ,че сега като си помисля как пак ще я пусна след Нова Година и лошо ми става . Айде да не се оплаквам вече .
Та с две думи ... прекрасно те разбрах и опита учи , това е ясно . В друга , подобна ситуация не бих дала АБ вече , пази боже да имам тоя избор , обаче , нали !!
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #137 -: Декември 08, 2016, 17:33:49 pm »
Дидомира, аз май го разправях навремето, ама...изкушаваш ме да повторя.   :lol: Шефът на УНГ отделението в болница "Тракия" в С.З. (Токуда е мизерна раУта спрямо нашата) - прегледа Дани по повод третата сливица и моите тогавашни подозрения спрямо нея. Мега именит, яка надувка, преподавател в МУ, "черешката на тортата", часове за преглед се записват 2 месеца напред... Как аз няма да заведа детето баш при него м? Всички връзки се пускат в действие, че да го види от днес за утре. Дани, ако реве 3 пъти в годината - много е. И то ако нещо се пребие чудовищно. И като новороден не плачеше. "Светилото" го разрева на 30-тата секунда в кабинета си, а мен ме изби на агресия чак. За капак - този така и не погледан това дете има ли изобщо трета сливица и ако да - в какво състояние е  8O. Сопна ми се, все едно съм видимо малумна с: "Ако мислите, че като я извадя ще спре да боледува...". Казах "мерси, приятен ден", оставих чинно 30лв. за нищото което получих"...и по обичайните причини - колата, детето, Пловдив. Месец по-късно - се насладих на отстранената трета сливица - уголемена 3-та степен. Дори закъсняхме с ваденето. Ама добре, че в "Каспела" случих на лекар - слънце, дамммм. Човекът е кадърен и знае какво и защо работи, без да се мисли за "пъпа на света", като споменатия напред и го работи добре.
Ще досадя за пореден път и с метода си на подбор на лекари. Не най-именитите, тцъ. Търси хора, които вече имат достатъчно опит, ама още работят за име и са мотивирани. "Светилата" твърде често лежат на стари лаври и бачкат през пръсти. В общия случай.

За ДГ...аз мога да го гледам у дома все още и тогава болести няма с месеци. Обаче при почти 6-годишно дете - има други фактори, които няма как да пренебрегнеш. Иска си средата, децата, предучилищната и дилемата ти е- здраво дете, или да отглеждаш социопат един вид.  :? Докато стане на 3 - такава дилема нямах, но след това.... Или нормален социален живот и по-чести болести и хапове, или го гледам здрав, ама му прецаквам психо-емоциналното развитие. Егати "избора" нали.

За АБ с антибиограма, или без такава, ако недай боже ви споходи неясна ситуация... Искай я задължително. Ако лекар, на когото имаш доверие все пак, настоява поне 2-3 пъти, че рискуваш много и някакъв трябва сега и веднага - съгласи се. Просто съвет и той е за конкретни ситуации, разбираш за какви. Това, че само й е гадно и на теб ти се свива душата както на всяка майка, ама можеш да чакаш (чисто медицински) антибиограма - не е причина да не я чакаш. Ако се съмняваш, че е разумно да чакаш - давай каквото казват по симптоми. Това, че три дни го е пила, ама не било баш нужното - не е нещо, което ще й навреди трайно и задълго.  Ама и веднъж стига то да ти е грешна преценката в някоя засукана ситуация, че цял живот да скубеш коси.

П.П. Да те "утеша" - от нерви не се мре така лесно. Ако ставаше - да сте ми купили чемшир още 2012  :lol: Иначе чувството, че ще умреш от нерви - в един момент хронифицира и просто му свикваш. Както на безсънието, друсането на пазарска количка в супера, когато чуваш бебешки рев, ама ти си без дете. На по-късен етап, след 5 години с дете навсякъде - си отишла на море веднъж без него и си изпускаш книгата и коктейла от внезапно обзел те ужас, че не си виждала и чувала детето и то се е удавило...и ти отнема 20 сек. да се сетиш, че си на плажа без дете и то е на сигурно при майка ти... Смътни са ти спомените, за живота преди да имаш дете, чудно ти е какво те е изнервяло преди това, но си даваш сметка винаги, че всъщност...не би се отказала от това сега за нищо на света. ;) И си лягаш с чувството, че все пак си нормален и добър човек, жена, майка. Аз поне си лягам така. От доста време. Е...имам съмнения, че съм в някаква степен мазохист, ама с натренираните ми нерви - хич не ме тревожат такива неща.  :lol:

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #138 -: Декември 11, 2016, 17:05:37 pm »
Мале ,  за какви хоръри си    говорите тук -   страхотии и ужасии  .
Jbrul ,     дай боже никому подобни преживявания . 
Аз попитах за отзиви за зъболекарска игра с пластелин ,а  вие какви работи взехте да разказвате  :)

Радвам се   малкото марсианче  е  прегледано и  зъбчето е проверено   , така че marsi  да е спокойна.

Останалите дечица да са здрави   и щастливи .


При нас дядо Коледа от толкова рано взе да идва , че  ще омръзне  .
Но някой тържества и мероприятия започнаха още от този уикенд .

А  единия  дядо Коледа  е разконспириран вече , че не бил истински - първо  по обувките     ;  второ  - бил много дребен     ; и накрая -  видял , че на блузата на  единия чичко имало бял и червен мъх от костюма . Поне Кало  е много  наблюдателен . Обясних , че този е  артист , който помага и понеже още не е дошла Коледа , облича костюма само за снимките .

Аз се чудя основния подарък , който си пожела  -дали да е  под елхата или да му  го подари дядо Коледа  на коледното парти  в детския кът .  Подпитах го -той каза -под елхата ,че очаква да е . А и в детския кът , ако пак  разконспирира  добрия старец , рискувам да се разочарова .


Дайте съвет -  за рожден ден на близнаци момче и момиче -  общ голям подарък за двамата  или  поотделно за всеки е по- подходящо да взема ?
 Не знам дали са свикнали да имат едни и същи неща  .
Аз  мисля  да взема   за всеки  отделен   , но сходни -някакви творчески комплекти .
 


*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #139 -: Декември 12, 2016, 13:57:22 pm »
Дайте съвет -  за рожден ден на близнаци момче и момиче -  общ голям подарък за двамата  или  поотделно за всеки е по- подходящо да взема ?
 Не знам дали са свикнали да имат едни и същи неща  .
Аз  мисля  да взема   за всеки  отделен   , но сходни -някакви творчески комплекти .
Ако можеш, попитай майка им как е най-добре. Зависи и от възрастта на децата. Моят опит показва, че е най-добре отделни подаръци. Може и да са доста различни. В крайна сметка пак ще си играят и двете деца с тях :).