0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #920 -: Ноември 13, 2016, 08:48:42 am »
Добро утро в този почти зимен ден!

Надявам се, че всички сте добре :)

Аз имам едни размисли... Установих, че пак съм наддала на килограми. Не е задържана вода, защото вече успявам да пия по 2л и повече на ден и съм сигурна, че не задържам. Със сигурност не ям повече от преди, не ям и по-калорични храни. Вафли, шоколади, чипсове и прочее джънк по принцип не ям, и сега не ям. Обаче качвам. По-напред бях писала, че и с първата ми бременност бях по същия начин и първия триместър го завърших със 7 кг отгоре, а цялата бременност - с 23 кг отгоре. Тогава, честно казано, много-много не се замислих по въпроса, само се тюхках, че така дебелея от нищото, но сега съм притеснена. Това не е никак нормално - така да качвам без да съм увеличила калориите. Ще говоря и с докторката ми при първа възможност, но някакви идеи да имате на какво да обърна внимание, да поискам да се изследва?

Аз първо помислих щитовидна жлеза, и аз наистина имам един малък възел на жлезата, който си е там от много години и не нараства, хормоните винаги са ми били в норма досега. Във вторник док ще ми пуска ТСХ все пак. Освен ТСХ, нещо друго? Гестационен диабет? Друго? Какво би могло да причинява такова главоломно покачване на кг (кантара показва +2 кг от миналата седмица...).

Извинявам се за дългия пост и благодаря за всякакви размисли по темата.


Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #921 -: Ноември 13, 2016, 09:48:42 am »
Привет DreamOn,

Като начало преди консултацията си с лекар провери дали наддаваш в рамките на предвиденото според някой от калкулаторите за бременни в интернет. Аз ползвам този за ориентир:www.calculator.net/pregnancy-weight-gain-calculator.html

Като цяло жени, които имат по-нисък BMI индекс и са по-слаби преди бременността може да качат повече кг без това да буди тревога или да носи риск за майката и бебето.

Иначе според мен правилно си се насочила към изследванията, които споменаваш, но най-добре лекаря ти ще прецени дали и кога е необходимо изследване. Така или иначе ПКК, биохимия и чернодробни ензими, кръвна захар се изследват рутинно неколкократно през бремеността, по преценка на лекаря.

Друго, за което ми хрумва е умерени движения и разходки, ако бременността ти не е рискова и позволява.

« Последна редакция: Ноември 13, 2016, 09:50:35 am от Mirracles »
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #922 -: Ноември 13, 2016, 10:49:29 am »
Благодаря, Mirracles!

Според този калкулатор наддавам повече и тези кг, на които съм в момента, трябва да ги достигна чак в 19-20 г.с. Преди бременността бях слаба, 54 кг на 172 см - в норма, но в долната граница на нормата, и с много мускули, защото много интензивно спортувах. Честно казано, килограмите не ми тежат особено и не ги усещам много-много и на моменти и аз си мисля, че може би тялото ми по някакъв начин компенсира слаботата ми преди бременността, но все пак се притеснявам. Спирането на тренировките и на цигарите съвсем дооцветяват картинката, може би.

Ще говоря с док и доколко мога да започна някакви леки упражнения, предвид отлепянето, което имах. Ако ми позволи и е безопасно, бих правила с удоволствие - свикнала съм всеки ден да правя нещо, а и може би ще задържа покачването за известно време. Макар че килограмите след раждането на дъщеря ми ги свалих много бързо и 7-8 месеца по-късно бях по-слаба и в по-добра форма от преди бременността, някак не ми се иска и този път да стигам до 23 кг в плюс, макар да съм сигурна, че ще ги сваля и тях.


*
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #923 -: Ноември 13, 2016, 14:00:44 pm »
Изследването за диабет се прави към 25 седмица. Имаш време.
При отлепяне не знам дали не трябва да си почиваш само. Говори с лекаря си, но и внимавай и се пази! Килограмите са досадно нещо, но се свалят. Бебето е по-важно.
По-слабите жени качват повече по принцип.

Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #924 -: Ноември 13, 2016, 17:19:25 pm »
DreamOn, и аз смятам, че докато се храниш разумно, изследванията ти са добри, и ти  се чувстваш добре не бива да се притесняваш толкова за килограмите. Темповете на нарастване на тегло често са различни по месеци и за всяка бременност. При първата ми бременност не бях мръднала до към 5 месец на тегло, но после набързо качих 15-16 кг до края. През тази ми, втора бременност първоначално качих повечко и сега темповете се забавиха. Вече съм +20кг, очевидно съм наедряла особено на корем, но чак пък 20 не ги виждам къде са. Докато и аз, и бебо сме добре не се притеснявам. След раждането доста труд ще положа за да възвърна предишната си форма. Жив и здрав да ми се роди Мамин Сладък.:)
Момичета, тези дни като, че ли ми зачестиха подготвителните контракции. Явно му се вижда края. Нямам търпение за прегледа на 17и. Ще ми се направят и последни кръвни изследвания и микробиология, да ми се оцени плацента, води, шийка и т.н. Нямам и търпение да гушкам бебе вече.
*
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #925 -: Ноември 14, 2016, 11:32:51 am »
Здравейте момичета,
Аз днес сутринта бях на преглед че ми се появи някакво кафяво  зацапване на бикините и леко се изплаших!Слава богу док каза че бебо е добре и ми изписа Утрогестан и но шпа , без физически усилия и секс хахха, и в четвъртък пак при него!!Честно да си призная много се изплаших , но слава богу всичко е ок и така да продължава, надявам се с лекарствата всичко да е ок!!Хубава седмица на всички и успех на приближаващите дати:)
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #926 -: Ноември 14, 2016, 12:57:05 pm »
Добър ден и от мен.
Аз съм си в къщи от събота.Днес даже се пробвах да отида до офиса.Получи ми се само за 3 часа,но нищо пак беше нещо.Днес е едва 5 ти ден ,в който пазя леглото и ми тежи(въпреки разходките).Как ще се пази леглото 3-4 месеца,май няма да е толкова леко колкото си го представях  :D.
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #927 -: Ноември 14, 2016, 13:37:04 pm »
bebeshok0326 и аз си мислех , че ще леко да си лежа да ама не  :D
Лежах един месец направо откачих.Нооо както казва моя позната наваксвай с лежането сега , че после няма  :lol: А и лежим за добро  :balk_600:
*
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #928 -: Ноември 14, 2016, 16:06:46 pm »
Хей Bebeshok0326  радвам се, че си добре и почивай доколкото можеш, и аз живот и здраве мисля малко болничен да взема и да полежа малко у дома на спокойствие, докато мога:)Хубава седмица дами
« Последна редакция: Ноември 14, 2016, 16:26:09 pm от tuti20 »
*
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #929 -: Ноември 14, 2016, 16:43:50 pm »
Здравейте, мили дами!
Радвам се, че сте добре и много разговорливи....

Връщам се от прегледа при моята гинеколожка. Всичко е наред: бебко не иска да се покаже много добре за снимка, но иначе е добре: голям!!! 2500 гр. дотук.Но няма причина за безпокойство. Аз съм добре. Не съм качила нито грам от миналия месец. Дотук +8 кг. Но дори каза, че щом бебе наддава като за световно, то няма от какво да се притесняваме.
Колкото за килограмите, както казва Силвия, при всеки е различно и темовете на качване са различни. Първи триместър качих 1-2 кг. После за два месеца качих 5 кг. наведнъж, че чак ме сложиха на диета, а сега почти не качвам. Но и доста се движа, макар че вече ще забавяне темпото. Доки каза че тези контракции от последната седмица, които зачестиха и са доста по- усезаеми, са напълно нормални... Но да забавя ритъма.
Пазете се много и приятен ден на всички!!!


Нашето първо чудо е вече на 7 г.!!! 26.12.2009 г.
Второто ни чудо, нашият коледен подарък, се появи на 25.12.2016г.!
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #930 -: Ноември 14, 2016, 18:13:56 pm »
Привет мамчета!

Прегледът ни мина добре и бебчето ни е станало към 1,850 кг., върви с 4-5 дни напред, тоест всичко си е ок :) Видя му се този път по-ясно и личицето и ми стана много мило... :)

Силве,

С теб сме и стискаме палци! Понякога подготвителните контракции си продължават доста дълго, така че не се знае кога ще е великата среща, но когато и да е, стискаме палци всичко да мине леко и успешно! Ти къде плануваш да раждаш?

Тути,

Няма да се шашкаш! Терапията с Утрогестан и но шпа е стандартна при зацапване, а зацапванто се появява при много жених в началото. Аз също имах в началото и бях на Утрогестан до 13-14 седмица, но с повече пазене и спазване на лекарките препоръки всичко се оправи.

Бебешок и Ягодка,

На мен също ми дотегна лежането в един момент, когато трябваше да лежа повече, но каузата си заслужава. Къде покрай задачките за офиса, къде покрай филми и книжки изниза се времето неусетно. После се забравя :) Важното е да се пазите и бебчовците да са добре!

Лукреция,

Твоят бебок много слушка и папка, голямо момче ще е :) Наистина забави темпото и се погрижи за себе си, накрая наистина самият организъм започва за го изисква. Подготвителните контракции в Бг ги конкролират с магнезиеви добавки и почивка. Те са напъно нормални, но и все пак трябва да се следят и зачестяват при претоварване, установих го от собствен опит.

Спокойна и приятна вечер на всички!
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #931 -: Ноември 15, 2016, 10:14:24 am »
Добро утро!

Бебешок, радвам се, че си добре. Лежането наистина дотяга, но пък е за добро :)

Лукреция, Mirracles, радвам се, че прегледите са минали добре и сте видели бебетата.

Mirracles, с пола на твоето бебе какво стана? Нали първо било момиче, пък после - момче; последно разбра ли се какво е?

Аз благодаря на всички, които изказаха мнение по моя проблем с килограмите. Днес сутринта дадох кръв за изследвания - ПКК, ТСХ и още няколко неща ми е пуснала докторката. Като излязат резултатите, ще видим има ли нещо не наред там или просто тъй си дебелея, когато съм бременна.

Усмихнат ден на всички, въпреки студа :) Аз с нетърпение чакам да завали сняг и да дойде зимата, много я обичам :)


Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #932 -: Ноември 15, 2016, 10:53:32 am »
DreamOn,

Още ни държат в неведение за пола :D Казаха, че ще могат евентуално да потвърдят при третата фетална морфология към края на месеца. Аз вече свикнах с мисълта, че каквото и да ни кажат трябва да го приема с едно наум и да си изчакам бебо да се роди, за да се разбере пола, щом позата му е такава, че не може да се види добре. Така или иначе малкото неща, които сме купили към момента са в неутрални цветове, така че с вълнение ще си чакаме бебето-изненада :D

Нещо ми се прецака лентичката, която ми беше досега в подписа и се наложи да търся друг сайт за лентички и да нагласям нова. Предишната повече си ми харесваше, но явно нещо формата се е прецакал. От 5 сайта най-накрая успях да си направя лентичка, която да излиза нормално в подписа. Странно защо другите, когато ги слагах нищо не се виждаше. Явно е капризен формата.

Приятен ден на всички и да се пазите!
« Последна редакция: Ноември 15, 2016, 10:56:26 am от Mirracles »
*
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #933 -: Ноември 15, 2016, 11:17:09 am »
Щом се крие толкова, сигурно е момиче.

*
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #934 -: Ноември 15, 2016, 14:40:38 pm »
Щом се крие толкова, сигурно е момиче.
Moже и така да е, мойто момченце се показа още преди 15-та седмица. Момите се срамуват.
*
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #935 -: Ноември 15, 2016, 14:42:52 pm »
Здравейте и от мен в тоя студен ден,аз днес съм в къщи че от ниското кръвно едва не колабирах а  от шоколада ми се повдига много,но ще си полежа днес а може би и до края на седмицата,Mirracles можеш ли да ми кажеш къде и какви изследвания ми предстоят извън НЗОК и къде е нсй добре да ги направя😊Благодаря и спокоен ден😊
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #936 -: Ноември 15, 2016, 15:19:24 pm »
Тути,

За изследванията мога да споделя на мен какви са ми правили, но е най-добре да избереш лекар, който да ти следи бременността и той да прецени какво и кога да ти изследва.  Не знам в кой град си и какви са вариантите.  В повечето места, където има предплатен пакет за проследяване на бременност има и списък с изследванията включени в него по месеци/седмици.

При мен в началото следяха само ПКК и ходех на ултразвук. После започнаха да включват и урина и чернодробни ензими всеки месец. Тестваха ме и за гестационен диабет, след 20 седмица май беше, не помня. Прави се и цитонамазка еднократно и микробиология поне веднъж. Нямам идея кое от тези изследвания се покрива от касата, защото след 14 седмица някъде се отказах от проследяването по касата и се записах да ме следят в частна клиника, защото пакетът им е далеч по-добър и обслужването също.

За ниското кръвно аз пиех много айрян със сол в началото и хапвах солени маслини. Солта задържа доста вода в организма и регулира ниското кръвно. След 3 месец намалих много солта и сега гледам да хапвам почти безсолно, за да не задържам вода.
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #937 -: Ноември 15, 2016, 15:49:45 pm »
Ааааа забравили са ми ТСХ-то! Гледам си резултатите онлайн - всичко е там, само ТСХ ми го няма. Мисля, че изобщо не са го пуснали, защото първия път като проверих, не всички резултати бяха готови и си пишеше кои не са, а ТСХ изобщо не фигурира. Мрън.

Mirracles, и аз мисля, че ще да е мома, щом така се крие :) Моята дъщеря и тя дълго време се кри - все беше или с гръб, или с пъпната връв между краката, или някак накриво застанала. Помня, че чак в 6ти месец се видя пола ѝ, а всичките ми познати с деца бяха научили къде-къде по-рано, някои даже още на първата ФМ в 12 г.с.


Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #938 -: Ноември 17, 2016, 10:11:54 am »
Здравейте милички,

Къде сте се изпокрили всичките? :)
Надявам се, че сте добре!

DreamOn,

Аз също бях разочарована два пъти, че ми е пропуснато изследване - единият път в кабинета на док не ми бяха включили хемоглобина в бележката, а другия път в лабораторията се бяха разсеяли. На едната фетална морфология пък ми бяха издали амболаторен лист с новия им софтуеър, който се беше бъгнал и амболаторния лист нямаше нито име, нито друга идентификация, че се отнася за мен. Покрай безбройните изследвания и прегледи през бременността си създадох навик да си проверявам какво пише на бележките, които ми дават, за да се коригират навреме нещата и да си спестя излишни главоболия.

Колкото до пола на бебчо, до едно време много се терзаех, че не могат да ми кажат, после съвсем се успокоих по темата. Така или иначе най-важното е да се роди живо и здраво. Ще му се радваме еднакво и да е момче и да е момиче.

Днес е слънчево навън и независимо, че е хладно някакси друго е настроението, когато има слънчице. Тези дни ми е много странно, защото хем имам апетит, хем хапвам две хапки и ми се запълва стомаха и не мога да хапна повече. Просто няма място сякаш. Дори вода не мога да пия, колкото пия обикновено, защото от три глътки и корема ми се издува като балон и започва да ми се опъва кожата на корема болезнено, особено около пъпа. Така че хапвам като птиче - по мъничко и на почивки. Четох, че това било характерно за последните месеци, но все пак се надявам да хапвам достатъчно, за да може бебо да наддава добре. Все пак пише, че трябва в третия триместър поне с 300 калории на ден повече да се хапва, а аз не успявам да хапна дори колкото обичайно си хапвам.

Какво ново при вас, момичета?

Слънчев и усмихнат ден на всички!

« Последна редакция: Ноември 17, 2016, 10:13:33 am от Mirracles »
*

    Tsveteto

  • **
  • 137
  • Няма невъзможни неща! :)
Re: Тема на бременните № 98
« Отговор #939 -: Ноември 17, 2016, 10:30:32 am »
Добро утро, момичета!

Леле, колко много се е изписало! Надявам се, че всички сте добре - и физически и психически :)

Ние бяхме на преглед, нещата са добре, нашето човече вече е малко над 2300, терминът рязко мръдна от 16.01 на 24.12 :D , но така или иначе е Божа работа кога ще се появи.
 Аз имам желание да родя при лекаря, който следи бременността, проблемът е ,че той е на разположение целият декември и януари, с изключение на 4 дни, които са точно 5,6,7,8 януари :D Та се надявам законите на Мърфи да не сработят (не че ако съвпадне с отсъствието на лекаря, ще остана неродила де).

За килограмите да си кажа и аз - аз вече съм +16кг, но се чувствам много добре, не знам как са станали толкова, не съм си сменила режима на хранене, но си качвам. По едно време се бях шашнала, защото шкембето ми е доста голямо, няколко пъти ме питаха как още не съм родила и да не би да са близнаци... Околоплодните ми води са малко повечко, но засега не е проблемно.

Да ви кажа последно, че пак се олях с писането - последно време съм в някакво прекрасно настроение, може би е заради наближаващото събитие и ориентирането към покупки. В главата ми се е загнездило разбирането, че вече искам да идва раждането и да се прибера вкъщи с бебето :)