0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #100 -: Февруари 23, 2016, 22:12:29 pm »
Аз сигруно съм ви разказвала, но Деси може би е била към 3г., когато "четеше" на сестра си. В къщи много обичаме да четем, и може би още от 6 м. започнахме да й четем книжки и така ката ден и нощ. Детето гледаше в книжката и е научила наизуст дори по страници приказките. Идват ни едни приятели на гости и Деси хваща книжка и започва да "чете", дума по дума и разгръща страниците като свършат, събра им очите  :lol:
Деси също научи цветовете към 2 г., по колите, като отивахме и се връщахме от градина ги брояхме и познавахме цветовете. А Еленка милата, ако ви кажа че нито разбрах кога е научила цветовете, нито кога се е научила да брои, а пък да познава животните, формите и т.н. Само помня, че на 1 г. и 5 м. вече говореше с изречения от по 2-3 думи. Може би за всичко заслугата е на сестра й. Реже с ножица от край време, за разлика от първото на което купувах безопасна ножица, тя милата си режеше с к'вото докопа. :lol: Фината й моторика е толкова добре развита, че никой от преповадателите й не вярва, че няма 7 г. още. Не можеше да чете като тръгна в първи клас, сестра й можеше. Е сега чете гладко, дори не срича, без да съм й седяла на главата и 5 мин.
*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #101 -: Февруари 23, 2016, 22:24:37 pm »
Да, второто много по-бързо се развива от първото, защото се учи от по-голямото.

Пете
, София има какви ли не джаджи, за да прави фигурки от пластилин. На кутията пише от 3 години нагоре. Да, де, ама съседката й го дала без да видя дори. Имаше много гости на рождения й ден. И познай колко махнах от килима, но не всичко. Още не може да играе сама. Е, ако седна до нея или заедно правим фигурки, да. Има и такава спринцовка.  :lol:

*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #102 -: Февруари 23, 2016, 23:01:20 pm »
Идват ни едни приятели на гости и Деси хваща книжка и започва да "чете", дума по дума и разгръща страниците като свършат, събра им очите  :lol:

Хаха, аналогична ситуация, на същата възраст, около 3г.
Отивам да го взема от градина (кооператив) и ме посреща учителят с думите "бързо, бързо, да видите Коко как чете на децата!" Влизам вътре и ги заварвам седнали на пода в кръг, нашият в средата - държи книжка, "чете" гладко и внимателно си разгръща страниците, точно където трябва. Оказа се, че същият ден една майка занесла книга ("Мустакатите бавачки"), която имахме вкъщи и бяхме прочели сигурно стотина пъти  :lol:



Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #103 -: Февруари 24, 2016, 00:15:51 am »
Coffee lungo, благодаря то много за подсказката с лесната ножица и тренажорите за писане. Дани е в 3 клас, левичар с лека форма на ДЦП вдясно, често не успява да запише план на урок или да довърши упражнение, защото е бавен. Не държи химикала правилно, сега ще опитам да помогна с тренажор.

При нас хипотезата за паралелно развитие на реч и фина моторика съвсем не се доказа. Имам чувството, че той компенсира физическите дефицити с по-бързо развитие на речта. На 16 месеца каза първото си цяло изречение с глагол, на 18 произнасяше правилно "Мицубиши", но проходи едва на 22. Фината моторика винаги е била проблем, в детската ненавиждаше ръкоделията. И до днес не изрязва съвсем точно по контур, дори с ножица за лява ръка. Сега ще пробвам с лесната, даже не знаех, че съществува.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #104 -: Февруари 24, 2016, 05:44:06 am »
Вени виждаш ли връзка при развитието на речта и по-усъвършенстваното боравене с ножица при твоето дете? Питам, защото има теория /на която аз вярвам и съм проверила въвъ времето/ според която развитието на финната моторика и развитието на речта са паралелни и вървят ръка за ръка. Обяснението е че при изследване с ЕЕГ, когато пазиента е накаран да говори се наблюдава активност и в центъра управляващ финните движения на пръстите на ръцете и обратно когато е трябвало да върши нещо с ръцете си е имало активност и в центъра управляващ речта.

Имаше първо експлозия в двата езика, като френския взе привес и после в моториката и цветовете, контур и т.н. От тази година рисува по-разбираеми картини и някак колкото повече развива езика, толкова по-напредва.
[/url][/url]
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #105 -: Февруари 24, 2016, 08:37:04 am »
Я да повдигна една нова тема. За тези с деца вече в училище - как отпразнувахте завършването на ДГ? Понеже днес ще имаме РС по въпроса. „Ще си говорим за ресторанти“ по думите на едната учителка. После обаче, когато децата доиграваха, разбрах от друга майка, че то и заведението и датата са избрани. Ама когато е студено не им виждаме очите на тия госпожи, ако специално не се качим да питаме за нещо. Та май ще си говорим с тях „на високо ниво“. На предишната среща едната госпожа ни обясни, как учебната година за ПГ6 приключва на 31.05. И със специалното благоволение на директорката може да продължи до 30.06. Още тогава ги репликирах, че аз знам друго, понеже се сетих какво публикува тук Джам. Отговори ми се, че „оооо, то това беше преди, те го промениха“. Ама с този тон дето и аз съм ползвала  :oops:, когато не ми се ще да свърша нещо, дето по принцип трябва да свърша. Аз както знаете не работа и реално не ми е проблем това, но много ме ядоса такова отношение и нагли лъжи. Питах Джам, тя каза да проверя в общината, намерих в нета адрес на общината, отдел „образование, култура ...“ Писах им с въпрос конкретно за децата от ПГ6 и ми отговориха хората. Че и неочаквано бързо ми отговориха (може би щото беше преди изборите :lol:). И ми отговориха това, което знам - до 14.09. е учебната им година. Та довечера ще повдигна и този въпрос, не че ме касае, ама мразя да ме правят на балама.
*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #106 -: Февруари 24, 2016, 09:04:07 am »
Я да повдигна една нова тема. За тези с деца вече в училище - как отпразнувахте завършването на ДГ?
Ние много рано организирате завършването  :lol:
Към средата на май имаха прощално тържество в градината пред родителите - с програма и т.н. За тогава им поръчахме една торта-книга. В края на май им организирахме в едно кафе детска дискотека със сокче, сандвичи, родителите в друга зала на свободна консумация. Много се забавляваха.
За оставането лятото - понеже за мен си беше огромен проблем, бях проучила въпроса. Пуснах едно заявление до директорката, че искам да останат в градината и лятото. На входирано писмо не може да пише "Не", защото няма право. Останахме, но таксата беше двойна т.е. плащахме и частта, която се поема от общината. имаше една госпожа от сборните групи, която всячески се опитваше да ме откаже да ги водя - много били палави ( моите?! ), не слушали, искаше да ги разделя двамата в 2 групи. Просто единия ден след последната реплика и обясних, че тя НЯМА право да ги разделя, и как 4 години никой не се оплака от тях, а тя сега за 3 дни толкова наговори. Казах и, че явно толкова са и педагогическите възможности щом не успява да задържи вниманието на вече научени на ред деца и ако продължава по въпроса с разделянето, да попита директорката дали има право без моето разрешение да прави каквото и да било. От децата разбрах, че през цялото време "мърморела", че били много (25 деца) и тези големите (моите и още 2) и идвали в повече и малките да не играели с тях, за да станели по-малко. Спря атаките с разделянето, защото казала на директорката, но тя забранила ;) След няколко дни едната тяхна учителка се върна от отпуск, говорих с нея и тя си ги взе отново и всичко си стана пак спокойно. Просто заместващата от мързел искаше да е с група без деца.
*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #107 -: Февруари 24, 2016, 09:44:56 am »
И двете ми деца си завършиха ДГ с тържество организирано от тях и госпожите в ДГ. Занесахме почерпка, купихме на всички деца еднакви подаръчета, цветя и подаръци за госпожите и леличката, веселба, снимки с госпожите и те така. Все пак завършват ДГ, не 12 клас. Няма нужда да им правим балове на всяка завършена година, щото то голямо постижение  :lol:
Целия мастраф ни струваше по 40-50 лв. за подаръците на децата, гопосжите и почерпката....
Аз съм споделяла, че за госпожите и леличката на Деси, купихме ваучери за екскурзия до Италия, струваше ни по 30 лв., а колко се зарадваха жените да не казвам, останаха много доволни от екскурзията  :)
След това за Ели изобщо не се бутах в организацията, защото ми дойде вече в повече, та само попитах колко пари искат и туй то, даже не знам какво купиха на госпожите  :P
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #108 -: Февруари 24, 2016, 09:52:24 am »
Ах, гадина! и3винете ме, ама може ли да настройва педагог деца срещу други деца и то щото я мър3и?! Думи нямам. Мими, те пак че поне са си двамата да се подкрепят. Ако е самичко дете и по-чувствително не ми се мисли как би му се отра3ило такова отношение. В нашата градина преди 1г по3нато дете в последната група с голяяям 3ор го ставиха до края на юни в сборната група и то сякаш кой 3нае какъв компромис му правят. И после до 15 септември го "гледа" основно батко му, който е на 14-15г. Да оставиш от 3ор дете дете да гледа, щото ги мър3и госпожите. Като са им големи групите, да спрат да се раждат деца, че да нямат много работа. Ама туй то манталитетът, че са на "държавна" работа - никой не мой ма пипне, всички са ми длъжни да ми търпят простотиите, щото съм много важен. У нашето село, се мусят да 3аписват "бели" деца, щото мургавички има прееедостатъчно и майки те им нито работят (т.е. могат да си ги приберат в 16:00 и да им търпят отпуските по 2 месеца), нито има претенции нещо да им обра3оват децата ;) Па ние, интелигенцията  :P, трябва и на работа да ходим и искаме и децата ни да правят нещо в та3' градина - не само ТВ да гледат. Ох, много ми е болна тая тема, а като си помисля, че в училище не стават по-добре нещата... И3винете ме 3а словои3лиянията  :oops:
Жбрул, и мойто е от те3и - много дрънкащите  :lol: Направо главата ми гръмва понякога. На всеки отговор следва нов въпрос, плюс неговото мнение. А вечер като почне да философства, а баща му да си усилва новините, че не можел да ги чуе от него, и малката ако не е на кеф и мрънка... Пътуваме снощи и той "мамо, 3ащо има луна цял ден, колко е хубава та3и луна, къде се скри та3и луна, не искам да има по цял ден, искам да има" И така 15 мин ода 3а луната :) Това е само кратък пример. Още не ми се е "карал", че не го слушам, ама има време.


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #109 -: Февруари 24, 2016, 12:12:00 pm »
аз ако съм на Пешек, ще ги попитам тия гужи в прав текст - готови ли са да се подпишат под тия  твърдения "това го отмениха" и след това ще им прасна отговора на общината.

аз лично отидох при директорката с писмото на общината, праснах й го на масата, тя се сгърчи като кисела краставица, въздъхна и рече - еее, толкоз години сме ви го гледали, ще ви го изгледаме още 3 месеца, айде...

сладуранка. всичките са еднакви, колкото по-малко деца лятото, толкова повече икономии и премии в джоба. ваша грижа е да не допускате да ви лъжат.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #110 -: Февруари 24, 2016, 12:15:07 pm »
Завършването на Митака бе едно от най-вълнуващите преживявания за мен откакто съм майка!
В една зала на бизнес сграда до градината децата направиха "представление състезание"
с въпроси върху материали от подготвителната група.
Връчиха им свидетелствата под една арка от цветя, почерпиха се с торта и това е.
В онзи момент брат ми бяха в чужбина и племенницата ми получи "бутафорна грамота  :thankyousign: Гери ",  за завършването си с нашата група независимо, че живее в Пловдив. Получих пълното съдействие от директорка и родители, за да се случи това, защото знаех какво преживява детето.

Та Пеше, рибата от главата ....ние имахме РС снощи във връзка с кандидатстването в 1ви клас,
тя е традиционна провежда се всяка година! Директорката кани 4 училща в района, идва директора и
госпожите, които ще поемат първолаците и се презентират!
За мен много полезна среща, независимо, че Калина ще е в училището на Митака,
е уважително да присъстваме, защото рядко има директори да мислят по този начин
и да предоставят тази възможност за информация!

Сега на въпроса ти, който бе зададен и на нашата Директорка, която присъства на тази среща,
аз самата съм виждала кандидат първолаци на 14 септември в двора на градината и на 15 на училище, тя каза "Имате право, подавате заявления, но децата са разпределени в сборни групи!"

Ще ми липсва ДГ .... но трябва да гледаме напред!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #111 -: Февруари 24, 2016, 12:16:39 pm »
Ние правихме по едно прощално тържество и при двете деца - кратка програма пред родителите, около 40-45 мин (нещо като театър, подготвен от групата с текст и песни; прочувствено слово от директорката, изяви на каратисти, гимнастички, народни танци и де що извънкласна дейност са имали), подаръчета за децата и за госпожите, осигурени от нас. После родителите вън, да си обменят информация за училища и летни ваканции или да пият кафе наблизо, а за децата торта и каквото сме донесли за почерпка и още 1.5 ч веселба в самата ДГ, с водещ, танци и бяс в стаята и на площадката пред тяхната стая. Братя и сестри също бяха добре дошли за танците.
Имаше идеи за детски клуб или подобни, но и в двата случая ги отхвърлихме още на първата РС по темата - все пак се прощават с градината и особено ако е хубава и просторна, е пълна глупост да ги завреш на непознато място, вместо да си обходят своите си местенца за последно.

В нашата градина си ни казаха, че имат право да я посещават до някое време през септември. Не е имало сумтене и опит за по-ранно изгонване никога.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #112 -: Февруари 24, 2016, 13:11:38 pm »
Джам, не съм се сетила да я накарам да се подпише госпожата, ама и днес ако се пробва пак с тоя номер, ще я накарам. Аз след като получих отговор по съвет на една от майките, публикувах на страницата на градината „снимка“ на екрана с отговора. Току що писах и на инспектората, когато и те ми отговорят и този отговор ще лепна на стената им.
А за празнуването - искам са чуя с ушите си, какво са намислили и тогава ще беснея :lol: Понеже чух нещо за р-т Марица, а той хем е голям, хем скъп. За кича, който е сътворил Ветко няма да говоря.
*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #113 -: Февруари 24, 2016, 13:27:09 pm »
А за празнуването - искам са чуя с ушите си, какво са намислили и тогава ще беснея :lol: Понеже чух нещо за р-т Марица, а той хем е голям, хем скъп. За кича, който е сътворил Ветко няма да говоря.

Тия пък... 8O А бални рокли, смокинги и симфоничен оркестър няма ли да има по повод завършването на ДГ? Скоро си гледах един детски албум (черно - бял) и тържеството за приключване на ДГ си беше като другите там за годината, които правехме. Във физкултурния салон на градината - родителите бяха публика, ние правехме някакви представления с песни и танци и така. Накрая сме седнали всички на столчета за обща снимка гледах и стискаме някакъв набор от книжки вързани с панделка. Това са били подаръците. Да си призная - не го и помня този момент, понеже така мразех ДГ, че явно съм се постарала да го забравя, наред с всичко друго там.  :lol:

Хайде сега...по-модерни са времената, тържествата не са толкова соц и са за веселба на децата, а не за демо на мама и тати какви чудеса е научило отрочето в ДГ, ама това със заведения, парти-центрове и пр. по този повод - ми е неуместно на мен лично. То до завършването на ДГ на Дани има още към година и половина де (той щото се уби да ходи нали... :lol:), но като стигнем дотам - за мен бива да има някакво парти в самата градина за децата. Да кажем голяма тематична торта, някакви напитки, музика и танци за децата и толкова. Ако от градината решат децата да ни изнасят на нас представления - ок, ако не - не, за мен е все едно да си призная. Но някакви селяндурски грандоманщини, като споменатата от Пешето - абсурд да подкрепя. Ако ще има подаръци за персонала - ще оставя грижовните майки да мислят какви и ще се включа със съответната сума само. Аз имената им не помня на госпожите (освен на първата), камо ли да знам какво би им се понравило на тези жени.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #114 -: Февруари 24, 2016, 13:39:48 pm »
И в ДГ на Коко - тържество, вкл. и прожекция на част от предните им тържества през годините. Как се забавляваха децата, като се гледаха можете да си представите.
Бяха наели една голяма зала със сцена в НБУ.  После - парти в кафето там, с торта. Малки подаръчета за децата, от ДГ.
Там им връчиха и "грамотите" от всички допълнителни дейности, които са посещавали през годината.
От нас за г-жите подарък фотоапарат,щото винаги молеха някой да им занесе като плануват нещо по-интересно.
За посещение през лятото не знам, не съм се интересувала.



*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #115 -: Февруари 24, 2016, 13:48:31 pm »
Да, и е края на май месец, времето е прекрасно, всяка градина има двор, нека си потичат и поиграят децата след тържеството.  :)

Добре че беше това тържество та и аз да се запозная с родителите на децата от групата на Ели, защото умишлено не се бутах в родителския актив и странях. Та тогава в двора, говорейки си с родители идва една майка при мен и казва - Вие ли сте майакта на Елена, аз от кога искам да разбера кои са родителите й.. и аз застинах, познайвайки я реших че е ступала някое дете. Казвам, да аз съм, какво е направила?
Жената се размаза - аз искам да Ви поздравя, имате прекрасна дъщеря, такова дете не съм срещала второ .. и аз ей така  8O казвам, ама какво е направила?
Ами една сутрин оставям моя син и тя чака на врата и влачи едно друго момиченце за ръка и пита дали аз съм майката на Н. и казва, ние с А. трябва да Ви се извиним, вчера обидихме Н. без да искаме, извинихме му се, но трябва и на Вас да се извинимим и бута А. да се извини и тя  :lol: (говори на вие, жената впечатлена от факта)
След една седмица казва, оставям Н. и го целувам, тя пак се мота там с едно момиченце и то започва да му се подиграва, Н. ти си бебе, майка ти те целува, а Елена, казва, го хваща за ръката и му казва - Не й обръщай внимание, естествено, че майка ти ще те целува, кой друг  :lol:
Аз загубих и ума и дума, и само промълвих, че нямам много заслуга и че тя просто си е такава. Та така  :)
Сега са в едно училище с момченцето, но в съседни класове и майката много съжалява, че нейния Н. не е с Еленка  :lol:

Та на мен това ми е спомена от тържеството на Ели, а от на Деси, как годпожата й ме прегърна и каза, че такъв випуск деца и родители отдавна не са имали  :) Мили спомени  :)
*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #116 -: Февруари 24, 2016, 14:37:01 pm »
И на мен ми се струва, че едно тържество в самата градина е предостатъчно с разни дреболии за ядене за децата, ох, при вас пък не може да се вкарват отвън, трябва торта със сертификат. Добре, че при нас е друго. И да се учуди човек как пък на никого не му е станало лошо от сладкишите, правени от родителите.  :lol: Нека бъде торта, нещо за пиене! И ако прецените, някакъв подарък за учителките. При нас някои родители не дават изобщо. Не си четат имейлите ли, не се интересуват ли, не знам. Но не си мислете, че сте длъжни, защото не е така.

*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #117 -: Февруари 24, 2016, 16:37:45 pm »
Само като си помисля какво ме чака догодина и ми прималява. В нашата градина "абитуриентите" празнуват в ресторант, тип "сватбарски"  :lol:. Миналата година слушах съседка и майки на други деца от групата на дъщеря й - то тоалети обсъждаха, то куверти... В нашата група аз съм най-запънатата майка  8). Не се притеснявам да питам "защо" и да казвам какво мисля. Затова едната ни госпожа е коментирала пред друга майка, която пък ми е близка, че "майката на Теди все от нещо е недоволна". За техен ужас съм касиер на групата и режа от раз всички глупави прищевки. Преди Коледа ми направили списък какво им е нужно и чета - пънч, голям, снежинка и елхичка. Питам защо е това? Да направели коледни картички. Хайде, моля, 30лв излишни нямаме, научете децата да изрязват снижинки и елхички от хартия. Та, представям си за "бала" какво ме чака...
     
*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #118 -: Февруари 24, 2016, 17:45:39 pm »
Значи да занимават децата целогодишно отказават или се дърпат, но на изпроводяк банкет искат...

Аз бих отказала категорично да участвам в такива панаири на ниво детска градина. Всичко там се прави за благото на децата и такива "празненства" за мен са анти-възпитателни. Жестът на признателност към учителките и формалната раздяла с тях изобщо не се осъзнава от децата с подобни прояви.

И бих ги попиталал директно тези учителки нямат ли други поводи и начини да се гощават на ресторант, ами до невръстните дечица са опрели?
« Последна редакция: Февруари 24, 2016, 17:47:10 pm от цигу »
*
Re: Нашите пораснали деца през февруари 2016 г.
« Отговор #119 -: Февруари 24, 2016, 18:54:53 pm »
Цигу, общо взето, проблемът не е в учителките и техните желания. Родителите се натискат и организират такива ресторантски събития.