0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #340 -: Октомври 19, 2015, 19:00:58 pm »
Бебе, давай и чайче освен Колийфа. Този на Хип е много хубав. Освен него за коликите давам и Инфакол. Вечерите, когато е най-страшно я облекчавам с метода корем в корем. Така се успокоява и бързо заспива.
Шинзу, това с белите чорапки съм го чувала и аз. Знам, че когато избие зъбчето вземаш толкова чифта бели чорапки на колкото месеци е пробило.


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #341 -: Октомври 19, 2015, 19:46:46 pm »
Джбрул, те в частните ясли така ги адаптират - направо цял ден. Тук напоследък и от доста държавни чух сходни тактики, но не и при нас. За мен той е адаптиран - яде чудесно, заспива не се оплакват, играе си, не реве и най-вече го взимама спокоен, чист, доволен.

Нищо не мога да твърдя за частните ясли/градини на общо основание, щото имам опит само с една.  :lol: То това на Дани не е ясла, а си е детска градина, в която имат нещо като нулева група и приемат деца на 2 години, или оооколо тази възраст, не съвсем бебета де. Относно адаптацията, предполагам, че при Дани мина гладко и заради възрастта му когато тръгна де... Но аз преди това бях чела, че всички деца за доста време в началото са до обяд на ясла/градина и го заведох първия ден с идеята, че незнайно докога - така ще правим и когато те преценят, че всичко е ОК - ще ми кажат вече, че по цял ден ще стои. И попитах в колко часа да си го взема де... Директорката тогава ми обясни, че ако аз държа да правим така, докогато аз преценя, че е нужно - те не могат да ми откажат, но нейното и на педагозите мнение е, че това е грешен подход. Понеже водело до адаптация два пъти реално. Първо свиквали да ходят изобщо тям, ама до обяд и решават, че по принцип ще е до обяд, свикват с това, няма дерт и после като ги оставиш целия ден - айде всичко наново с ревовете и тръшкането ставало обичайно, докато свикнат пък с това да са по цял ден. Има логика да ти кажа. За повечето неща - не страдам от българския синдром, че всичко знам по-добре от хората, на които това им е пряка работа (има и изключения де  :lol:) и казах - ОК, нека е както те считат за най-добре. Ако има проблем все пак и не могат да се справят - да се обадят. Изрично уточних, че не съм ОК с часове непрекъснат плач (ако се случи) и държа да ми звъннат да си го взема при такова положение. Е, не звъннаха - ни първия ден, ни по-нататък.

Бебе, като си знам положението и защо е такова, идва ми да прегризя гърлото на поредния катил, който ми заразвива теории за "мързеливите майки, дето си седели 2 години у дома на ПОМОЩИ, ей така за по-лесно"  8O Моето майчинство за втората година беше 240лв. на месец. Като знаете кое колко струва с бебе, дЪл някой с акъла си кеси у дома добровоно, за такива "пари" и дали му стигат за нещо, ако няма други доходи м? Или ще седя у дома за 240, ако мога да ходя на работа за 1000? Защото? Ми който няма баби и милиони к'во да го прави това дете на 1 годинка а? То и да не боледува - само като ви чета за яслите и абсурдите в тях - егати помощта е. В общия случай пък, докато се адаптират и се почват болестите и кой да го гледа тогава детето? Бе казвам ви моето не е бебе, не е на ясла, на градина, не е по принцип болнаво и нямаше и нямаше задържане там. Супер се кефя на 5-а година вегетация у дома, вместо да си гледам живота, работата и да ми е що годе нормално всичко. Ми да, просто съм мазохистка, че заради това. Просто сега го осъзнах.  :? Успех с Колийф, у нас това беше магичното решение на въпроса, дано и у вас да е!  :D

Mousyt, след като ти самата си убедена, че детето ти е адаптирано вече - ми просто ги отрежи по темата "елате си го вземете" бе човек. Като се обадят: "Съжалявам, не мога, извън града съм по работа, няма кого да изпратя, ще дойда в 16:30ч. (или когато е там края на работното време)" и точка по въпроса. Какво ще направят? Отделно - аз не мисля, че това с "адаптацията" и "до обяд" е нормативно разписана някъде опция, с която родителите са длъжни да се съобразяват. Повечето родители са нормални, разбира се се тревожат как почти бебето им ще понесе промяната и като им кажат от яслата, че така предлагат - те се съгласяват, заради доброто на детето си. Но изобщо не съм убедена, че родители, които не могат да си позволят това със взимането по обед месец-два, че и три, или просто считат, че по-лесно детето им ще свикне, ако си е по цял ден от самото начало - могат да бъдат задължени да направят другото. Прегледай нормативните уредби по въпроса. В крайна сметка - детската градина на моето дете работи според същите нормативни документи и щом там може от ден първи - не ще да е задължителна другата версия по закон. ;) Каквото и да си говорим - персоналът по държавните ясли и градини работи с много деца, срещу много немотивиращи възнаграждения и явно каквото и докогато могат да си спестят като усилие - спестяват.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #342 -: Октомври 19, 2015, 20:25:57 pm »
И аз съм на мнението с адаптацията, че по-добре да не се влачим, ама на :)
Права си, че не могат да ме задължат и ако съм по-твърда ще го държат. Може би (дори направо си е така) си е моя вината за цялото, защото съм доста емоционална тия дни покрай връщането на работа, разправии с шефове, свекърви, липсващи съпрузи дето само наливат масло в огъня и прочие... И както се изрази сестра ми те като ми "оказват социален натиск" да го взимам и като около мен по цял ден само ми се вайкат каква лоша майка съм да го оставя толкова малко и как ще оцелеем и прочие и въпреки капаците дето съм сложила липсата на нормална приказка с някого дори за малко ми избива.
Сега и да се похваля де - днес седя до 16:30 :) От 13ч с майка ми седим и чакаме на педал да се обадят и вече в 16ч се чудехме дали ние да не звъннем :lol: Луда работа, ви казвам :oops: :lol: Пратих майка ми, а тя е доста приказлива и е успяла да се разбере с лелята да седи тази седмица до 16-16:30, но е стъпка напред. Бил им детето мечта на тема хранене - дали са му двойна порция в 4ч и всичко си изял :lol:, но за жалост не е спал много. Той при тях е кротък, защото се залисва с децата, но едно че аз като го взех вече залиташе и заспа в колата в 18:30....и още спи...., второ че като се поокопити вместо да се захласва и да става неадекватен ще го избие на нерви и тогава няма да е добре в яслата. Силно се надявам следващите дни да усети, че там се спи и да спинка повече. Жал ми е само, че не спи предиобед, но се надявам и там да си влезне в режим, щото той ако му се доспи те ще го сложат - няма къде да ходят....
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #343 -: Октомври 19, 2015, 20:49:50 pm »
Милото Мати, направо си го представих, едно такова недоспало  :(
Ако заспива сам, нищо не им пречи наистина да го слагат за една дрямка и преди обяд.
Иначе за яденето сме като вас  :D

Mousyt, като те чета колко неща жертваш и направо ми е едно виновно, че Дани вече е на ясла, и то платена, а аз още съм в майчинство и си размотавам з...ика из къщи.
Пиша CV-та и подавам мотивационни писма, днес започнах да се подготвям и за изпита, но пак се чувствам като една лехуса  :(

Бебе, дано коликите да ви подминат бързо, бързо!
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #344 -: Октомври 19, 2015, 21:29:22 pm »
Руми, щом яде сам листа пробвай ЗВБ  :lol: може нещо лъжицата да го притеснява  :lol:
Смайл, ти не като да бездействаш, просто най-големият ангажимент е отпаднал и още ти е странно. Възползвай се докато не си на работа, че после...  :)
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #345 -: Октомври 19, 2015, 22:19:13 pm »
Смайл, ти не като да бездействаш, просто най-големият ангажимент е отпаднал и още ти е странно. Възползвай се докато не си на работа, че после...  :)
:good_post:
Смайли, прави каквото трябва за да сте добре, това е моята рецепта :)
Моето отдавна мина и моите представи за нормално дори в екстремна ситуация, и то не заради самото тръгване на яслата на малкия, а просто защото бих искала нещата да стават по-спокойно. Да съм планирала и подредила нещата и да няма нерви и да не съм притисната. Но си мисля, че знам защо е тази жертва и се надявам да си струва :)
А Смайли, аз малко неудобен въпрос, ама Дани като е на ясла ти как така си майчинство? Нали и да е в частна ясла пак се декларира и се прекъсва? :oops:
И за да не е гол въпросът ми да задам и един доста странен. Някой да е взимал държавна детска кухня успоредно с това детето да е посещавало ясла/детска градина? :? Аз не намерих да има пречка, макар и да звучи леко странно, но не би ми хрумнало това ако не търсех решение за храна за вечеря за малкия, а се оказа че около работата ми нямам удобен пункт на частна, а сутрин когато я разнасят съм в движение за да ми я доставят, а имам не един а два пункта за държавна под носа си и ако имат места би било чудесно :)
Малкият още спи....направо не ми се мисли, дано не реши да си играем по никое време, че и яслата утре ще отиде по дяволите....
« Последна редакция: Октомври 19, 2015, 22:20:51 pm от Mousyt »
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #346 -: Октомври 19, 2015, 22:55:43 pm »
Руми, щом яде сам листа пробвай ЗВБ  :lol: може нещо лъжицата да го притеснява  :lol:

Къде на шега, къде не съвсем, и аз се замислям за това. Давах му един два пъти парченца успоредно с пюретата без интерес. Ще се поровя за детайли за ЗВБ. Според мен най го притеснява седенето на стол. Ако му сложа на земята и го пусна по корем, ще е много по-щастлив :)



   La vita è bella
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #347 -: Октомври 20, 2015, 07:50:36 am »
А Смайли, аз малко неудобен въпрос, ама Дани като е на ясла ти как така си майчинство? Нали и да е в частна ясла пак се декларира и се прекъсва? :oops:
Ами оказа се, че не е така.
Имало един допълнителен член, в който пише, че само, ако заведението е на издръжка на държавата. Директорката в детската градина и тя ми каза, че никъде не подават никакви данни за децата. Абе въобще частните детски градини са доста неуредени законово явно.

Дано Мати да е продължил да спинка и да не сте лудували среднощно  :P
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #348 -: Октомври 20, 2015, 07:54:36 am »
Mousyt, една приятелка вземаше кухня. Дори и по две порции е поръчвала, за да прави комбинации някакви и да има и за събота и неделя  :lol: детето не искаше нейните манджи дали заради консистенция или подправки и така, докато свикнат.

Руми, ако сложиш на пода ще пада мазане  :lol: ако самото дете дава възможност да го храниш така ок, моето се давеше от храна с размер на грах и през ум не ми е минало да давам цели парчета. Столчетата май всички ги притесняват, те затова има с позиции на облегалката, но и на възглавница в почти легнало положение съм виждала да се хранят бебета (пак притеснително за мен де  :lol: ).
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #349 -: Октомври 20, 2015, 09:28:06 am »
Mousyt до навършване на 2 години на детето имаш право на половината майчинство ако си се върнала на работа. При мен беше така, независимо, че тръгна на ясла. А държавната кухня ни беше към самата ясла, така че автоматично се прехвърли.
<br />[link=http:
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #350 -: Октомври 20, 2015, 09:42:05 am »
Моусит и ти Мати сте герои,браво  :)
Бебе,дано отминат коликите бързо..
Смайл,почивай докато можеш,че после нямааа :lol:
Ето ви торта от вчера от порасналото ми момче :)
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #351 -: Октомври 20, 2015, 09:44:10 am »
Смайли, дори и частна да е яслата, пак се прекратява отпуска по майчинство: http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/1565-faqbenefits17
Аз миналата година проучвах подробно. Така е според НОИ. Ако яслата не се декларира пред НОИ, това вече е друг въпрос.

Алекс, честито :) Да ви е жив и здрав юнакът и вие с него да сте здрави и щастливи, разбира се

Днес дадох круша на дълги парчета и беше веселба :) Има надежда за захранването :) Ще ви държа в течение



   La vita è bella
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #352 -: Октомври 20, 2015, 10:19:16 am »
Алекс, да ти е жив и здрав Алек :) Да е едно спокойно и щастливо дете  :P

Руми, този отговор на писмо съм го чела няколко пъти и не го разбирам, честно. В бгмама ми тълкуваха точно по него, че не трябва да се връщам на работа на база на ето това:
"Обстоятелствата, при които не се изплаща паричното обезщетение по чл. 54 от КСО, са изброени в ал. 3 на същия член. Едно от тези обстоятелства е настаняването на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка. В заявление-декларация по образец /Приложение № 4 към НИИПОПДОО за изплащане на обезщетението по чл. 54 от КСО/ майката е декларирала, че детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Промяна в обстоятелствата, която да изисква подаване от майката на декларация по образец приложение № 12 към НИИПОПДОО, е налице, ако детето е настанено в заведение, в което му се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния или общинския бюджет, без да се заплаща такса. Ако детето не е настанено в такова заведение, няма промяна в обстоятелствата, която да води до прекратяване на изплащането на обезщетението по чл. 54 от КСО, и майката няма задължение да уведомява Националния осигурителен институт."

Объркващо ми е и това, че тук се говори за обезщетението, а мен не ме вълнува толкова обезщетението, а по-скоро задължението за връщането на майката на работа.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #353 -: Октомври 20, 2015, 10:42:41 am »
Да, и на мен отпускът по майчинство ми беше важен, не обезщетението. Той се прекратява безусловно, ако детето тръгне на ясла: "Когато детето бъде настанено в детско заведение, включително детска ясла, се прекратява и отпускът на майката по чл. 164 от КТ – чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските."

На мен така ми обясниха от две различни счетоводни места. Но човек никога не знае :) В бгмама не съм гледала какво пишат.



   La vita è bella
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #354 -: Октомври 20, 2015, 11:38:28 am »
Пак до 2 часа мрънкане - рев - писъци с малки почивки между тях :( С таткото на смени я гушкахме и носихме душичката. А тука една баба викала на мъжа ми, че това били инати  8O То се вижда, че ужасно му се спи на бебето, ама като го присвие и писва. В 2 часа - щрак и 3аспа. Ама от 8:30 до 2... Днес продължаваме с колийфа, а3 почнах да пия чай от копър (освен някоя хиперлактация да си докарам, че преди го пиех 3а повече кърма). Гледам, че единият бебешки чай на ХИП е от копър, а а3 съм си сварила обикновени семена от копър и не 3нам мога ли да давам на бебе от него. С баткото не помня чак толкова 3ор да е било, а уж момичетата били с по-слаби колики.
Руми, ще следя напредъка ви с 3ВБ, че и а3 май към него клоня 3а малката.
Алекс, живо и 3драво да е порастналото момче :)


*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #355 -: Октомври 20, 2015, 12:06:52 pm »
Моусит и ти Мати сте герои,браво  :)
Бебе,дано отминат коликите бързо..
Смайл,почивай докато можеш,че после нямааа :lol:
Ето ви торта от вчера от порасналото ми момче :)
Честит Рожден Ден на Алек! Да е жив и здрав, много щастлив, и да слуша мама и тати!
P.s. Много красива торта!
« Последна редакция: Октомври 20, 2015, 13:55:31 pm от kati_vm »
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #356 -: Октомври 20, 2015, 12:23:09 pm »
Честит рожден ден на Алек! Весело детство му желая!

Бебе, при моят син Колийфа имаше ефект, но не на 100% после минахме на Биогайя и беше доста по-добре. Само до някъде съм съгласна с бабата и инатите, имало е случаи, в които и така се е държал моят син, но ти си го гледаш детето и си знаеш. А и инати да са какво?! Това е темперамент някакъв и ти нямаш опции на тази възраст.
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #357 -: Октомври 20, 2015, 14:02:45 pm »
доколкото си спомням, майчинството наистина се прекратява при започване на яслата. даже имаше някакъв кратък срок, в който трябваше да представя бележка, че е записан в яслата. А половината сума от обезщетението се получава до навършване на 2 години на детето, но само при условие, че майката се е върнала на работа. Аз лично много приятно се изненадах от тази сума, която получавах, не знаех за нея. даже първоначално смятах, че ми ги превеждат погрешка, но се оказа, че всичко е точно. Автоматично спряха, когато Яши навърши 2.
<br />[link=http:
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #358 -: Октомври 20, 2015, 14:11:37 pm »
Мешко, ти за държавната или за частната ясла говориш?

В темата в бг мама, в която си поставих въпроса имаше представители на някакъв родителски комитет или нещо подобно, които дават предложения за промени по отношение на КСО, майчински и т.н.. Така че се надявам да са ми отговорили правилно. Освен това не беше само един отговор, а поне 5-6 души ми написаха, че нямам такова задължение след като яслата е частна. Точно,

Когато го проучвах този въпрос, го направих точно, защото обичам и искам да спазвам законите. Но си признавам, че вече не ме вълнува точно това, дори и да са ме подвели. Наистина това не подлежи и на контрол, защото за частните ясли няма такива регистри, както има за държавните ясли. Те нямат задължение да декларират каквото и да било.
В момента си търся нова работа и сегашният ми работодател е информиран за това. Надявам си да си намеря бързо и да започна по-скоро, защото с една заплата и частна ясла си е по-трудничко.
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #359 -: Октомври 20, 2015, 16:20:58 pm »
Смайли, Явор ходи в държавна от самото начало. За частната не знам как стои въпроса и както казах тук условията са при всички случаи майката да се е върнала на работа. Ако не се връщаш на работа, не мога да кажа със сигурност какво се случва. В момента как се водиш? Ако не е прекратен отпуска по майчинство, значи предполгам, че трябва да се прекрати в момента, в който започнеш работа.  Аз се бях върнала на работа 6 месеца преди да тръгнем на ясла, но помня наистина, че ми искаха бележка от кога точно тръгва на ясла. Тогава смятах, че е за да ми спрат тези 50% от обезщетението, но после се оказа, че те се получават до навършване на 2 години на детето, а не до тръгването му на ясла. реално погледнато не ми стана ясно защо бързаха да получат бележка от кога точно тръгва на ясла.
<br />[link=http: