0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #80 -: Април 08, 2015, 17:11:51 pm »
Ползата от флуорната паста за зъби не е, че почиства, а че прилага флуора директно върху зъбите и заздравява емайла. Здравият емайл предпазва зъбите от кариеси. Зъбната плака е различен проблем. Детските зъбки може да нямат плака, но са уязвими към деминерализация, когато бактериите в устата/слюнката се комбинират със захар и произведат киселина след всяко хранене.

Аз въведох миене само с четка много рано (детето имаше 14 зъба на едногодишна възраст), после с безфлуорна паста. Сега миенето на зъби е част от сутрешната и вечерната рутина, точно както приказката, обличането на пижамата, миенето на лицето и ресането на косата. Няма стрес, няма драма. Хлапето се гордее, че има електрическа четка, мием си зъбите заедно и след това ми дъхва в носа, за да му кажа колко свеж дъх има.  :)
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #81 -: Април 08, 2015, 18:19:07 pm »
Blue_ sky  аз не търкам директно със содата по зъбките, а я разтварям във топла вода, и топя четката. Содата е антисептик, та за това най вече. Виж при нас големите, един път седмично може да се натриват зъбите, все пак е доста финна, поне аз такава вземам.
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #82 -: Април 08, 2015, 19:14:32 pm »
Блу да, аз разбрах позицията ти и много ми хареса. Просто насилственото миене остана да ми кънти в главата и... да си кажа :)
Джасмин, ние засега не се очертава да имаме като вашите проблеми, и по-специално с тесните пространства. Зъбите на Калина растат толкова накриво, че повече ме притесняват широките пространства :(
Додич, налепите от храна не се ли премахват и само с четка или парченце ябълка? Надявам се да е така. Ех, тегава ще ми е тази тема, особено ако сме със зъбките на тати  :?
Бонболини, относно пюрето скоро чух следното: захранваме децата с пюрета и храни, които обикновено възрастните ядат когато са на диета   8) Мисля че това обяснява донякъде незасищането ви. Кърмата и ам са много по-калорични.
И нас днес ни валя дъжд, после пече слънце, и накрая валя сняг :) Аз днес бях на лов за ново столче за кола, но нищо не налових. Стоека, Хоупче, вие сменихте ли кошниците? С какво?
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #83 -: Април 08, 2015, 21:08:37 pm »
Еха, Цигу, 14 зъба на 1 годинка, това си е направо рекорд  :lol: Остава да са избивали и лесно....

Нашият тати много държи на зъбната хигиена. Той самият ходи на всеки 6 месеца при един зъболекър педант, та ще му възложа й хигиената на зъбките на малчо.

Бонболини, и Дани след пюре не издържаше повече от два часа. Той и сега е пак почти така. Много си обича млякото и веднага след твърда храна да му дам, пак ще си го изпие.

Нашичкият нали не може да пълзи, но взе да се придвижва успешно по дупе, избутвайки се с ръце по хлъзгавия паркет  :lol:
Днес гърба ми издаде малко багажа от непрекъснатото навеждане, за да го държа за ръце и да ходи. Искам вече да прохожда, ама няма изгледи засега.

Започнах да му давам да си хапва и сам и мацаницата започна  :lol: Рядко успява да загребе нещо, но като успее и започва да размахва лъжицата като диригентска палка и аз само залягам  :lol: Докато си поднесе лъжицтата към устата и тя вече е обърната и в нея нищо няма  :lol:

Днес спа много малко през деня и почти нищо не успях да свърша. Дано утре да поспи, та да успея да боядисам яйцата  :balk_44:
Нали с първото червено яйце трябва да му направя кръст на челцето и това яйце да го пазим до догодина? Други традиции имаше ли?

Малко разхвърляно пиша, но ми е трудно да си събера мислите днес  :oops:
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #84 -: Април 08, 2015, 21:42:20 pm »
Лили,не сме сменили кошниците.Нямам никаква идея какво ще купуваме.Ще ми се да не даваме някакви луди пари застолчетата за кола,но...незнам.Приемам всякакви идеи и съвети.
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #85 -: Април 08, 2015, 21:46:25 pm »
Лили, хоуп, защо не си поръчате от нета от чужбина? Джей Брул може да ви даде акъл, ако искате. Като цена и качество ще е много по-добре отколкото да купувате скъпо и прескъпо китайските боклуци с огромната надценка, които се продават в България. Марковите са също с много завишена цена. Друг вариант би бил втора употреба.
Вижте в темата за столчетата! Там тъкмо дискутираха със Стоека за избора на столчета в категорията, която ви трябва.

Роси, а защо не му купуваш паста?

Смайлс, като се замисля, синът ми имаше осем зъба на осем месеца. На година и половина (може и преди това) имаше пълния набор. Щерката също се беше "озъбила" преди да стане на две. На моите им излизаха безпроблемно. Май веднъж бях купила дентинокс и неотворен го подарих.

Лили, моята маймунка малка е в момента в тази възраст, в която иска всичко сама да прави, всичко е "не", има писъци, хвърляне на земята и прочие. Към всичко това, което май все пак по-леко го понасям от първия път, като или го игнорирам или го обръщам на игра, остава да си причиня и театър с насилствено миене на зъби. Мъжът ми хич не смята, че е важно да се мият зъбите на тази възраст. Ако го направя това, първо той ще ме направи на луда.  :lol: А и си имам достатъчно други неща, че и това да си го причиня и на двете ни. Гледам да я надхитря нещо, но не искам да я тормозя все пак, защото ще вземе да намрази и миенето на зъби, а може би и зъболекарите. Моите родители имат/имаха много лоши зъби. И затова гледам за себе си да правя каквото мога, защото не искам да се обзаведа с протеза на 45 г. Не ме е страх, ходя редовно. Само веднъж, може би защото закъснях, и за отмъщение зъболекарката така ми изчисти зъбния камък, че после два дена бях само на течности.  :lol: Това ми е "най-страшното" изживяване.
« Последна редакция: Април 08, 2015, 21:56:30 pm от blue_sky »

Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #86 -: Април 08, 2015, 21:58:36 pm »
Blue_sky, все още се въздържам, чак като се научи да жабари и плюе. Самата аз ползвам без флуорна паста. Имам си моите обеждения.  :)


*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #87 -: Април 08, 2015, 22:25:52 pm »
В темата за столчета писах. Наши приятели ще ни купуват столче. Те жиееят в Англия и се оказа двойно по евтино. За сравнение Бритакс Фърст кЛас плюс е 80 паунда група 0+ 1тук е 452 лв.
Май това ще е столчето, след малко ще разбера какво са ми поръчали. Аз се водих от сигурност и факта, че карам много стара кола, без изофикс и търсех столче да се захваща с колани. Аз, както ме съветваха и момичета исках стол до 36 кг. Група 1,2,3. Но мъжът на приятелката ми се занимава с някава безопастност основно при деца и твърдо беше против комбиниран стол. Износване и т.н. , понеже е подарък се съобраЗих с доводите му. А и обещаха и следващата група стол да ми купят  :P

Да това са поръчали, като пристигне ще дам отзиви.

Свате, като пишеш за Дани, все едно Мария описваш. Не пълзи, но от два дни успешно се придвижва седнала по дупе. Подскача и хоп напред, даже единият й крак е сгънат.
Относно пюрета тя май издържа след тях, обаче след кашата не може повече от два часа да издържи. Кога се минава на 4 храненетс? Мария от седмица последното мляко което е е 21 часа не го иска, пие само максимум 100 мл. и край. А така и се събира 420 мл. Мляко на ден? Сутрин също не иска да яде много, само в 10 часа изпива 180 мл
« Последна редакция: Април 08, 2015, 22:52:46 pm от stoeka71 »
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #88 -: Април 08, 2015, 22:53:37 pm »
Леле Стоека, тия разлики звучат страшно! То и аз днес като погледнах цените....  Лорели, Бертони, Чиполино, Мони и куп други са все български столчета на които не знам да са правени краш тестове и прочие, а ако гледаш цените им сякаш са правени, че и са ги минали с много добри показатели. Аз искам столче 0-18 с три легнали положения, с максимално дълго возене обратно на движението. Странична защита уж всички имат... Избирам модел, а после ще прегледам олх и сайтовете навън. Аз проходих наскоро в чужбинското пазаруване.
Смайли, може да пробваш да сгъстяваш леко консистенцията в началото, колкото да са разумни пораженията. А и детето ще успява повечко да вкара в уста. Друга идея: парченцата от супата да пробва да ги яде с лъжичка, а течната част отделно да изпива от чаша.
Моята малка кифла също е в някаква 'не' фаза, хвърля, блъска.. ужас! Знам че уж е много малка за това, но започвам да се страхувам че съм я леко поразглезила. Или повечко.
На какво играете с децата си? Калина пълзи, преодолява до 10 см ниво (и нагоре и надолу) сама, обикаля и се занимава сама, но например 'боц' не дава. Сигурно и е под достойнството :lol:
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #89 -: Април 08, 2015, 22:59:41 pm »
Лили, този стол които ми поръчаха до 13кг е назад, после се обръща и има 5 позиции, до 18кг. е. Виж в амазон или в темата за столчета е линка 79.99 паунда

http://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B009O1P1YQ/ref=pd_aw_sim_by_8?refRID=0D7NC9DDKSBEQ1FSWVQF#productDescription_secondary_view_pageState_1428413941606

Срещу 450 лв. В България

http://www.detski-sedalki.com/%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%87%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-britax-first-class-plus

Сори за спама
« Последна редакция: Април 08, 2015, 23:12:15 pm от stoeka71 »
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #90 -: Април 09, 2015, 00:05:29 am »
Мда, и брат ми в България също си купува безфлуорна паста и си мисли, че голяма услуга си прави. Струва ми се, че хората масово са отчаяни от здравеопазването и търсят алтернативни методи за лечение, включително не само разни билки и отвари, те са традиционни и поне за мен имат някакво действие, макар и не чудодейно, а направо елексири, които правят чудеса. И разбира се, да не се изненадате сега! Произведени са в Германия. Наскоро майка ми пита за едно такова нещо за кръстницата ми. Да проверя колко струвало в Германия! Подсилвало имунната система, сваляло кръвно и какво ли още не. Баба Станка не знае немски, няма интернет, но аз като се поразтърсих и се хванах за главата. В статията се използва името на института по имунология в Хановер. А в интернет има опровержение. Цялата информация излиза само от български сайтове. Разбира се, пълно със снимки и истории на доволни клиенти. Кой знае в кое мазе и с какво ги пълнят тези шишенца, които ги продават три броя на промоция за 100 лв.?! Дано не е нещо отровно поне!
По въпроса за флуора - докато има такива статии като ето тази, където ни препоръчват да ползваме изкуствени заместители на захарта, ясно ми е, че пак си мислят, че са открили Америка и великата теория на конспирацията. http://www.blitz.bg/article/12207 Поне да беше изпипано от начало до край, но не.

Роси, нищо лично срещу теб. Голям човек си. Сама си преценяваш как да живееш и да гледаш детето си. Просто се чудя защо толкова масово народът в Бг се опитва в случая да си мие зъбите с безфлуорна паста и да си мисли, че е открил топлата вода.
В ДМ продават био пасти за зъби. Не знам дали има флуор в тях. Аз си купувам на Алверде, това е био марката на ДМ. Беше към 2 евро. За сравнение на Веледа е 6. Понякога си купувам и по-евтини пасти, но първо проверявам в нета дали има хормони в тях. И да, не взимам никога паста за избелване. Избелващите частички са пластмаса, която после попада в околната среда, в океаните и в крайна сметка, често води до смъртта на морски обитатели, които я бъркат с храна.
« Последна редакция: Април 09, 2015, 00:07:28 am от blue_sky »

Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #91 -: Април 09, 2015, 05:14:28 am »
Мда, и брат ми в България също си купува безфлуорна паста и си мисли, че голяма услуга си прави. Струва ми се, че хората масово са отчаяни от здравеопазването и търсят алтернативни методи за лечение, включително не само разни билки и отвари, те са традиционни и поне за мен имат някакво действие, макар и не чудодейно, а направо елексири, които правят чудеса. ............................ Просто се чудя защо толкова масово народът в Бг се опитва в случая да си мие зъбите с безфлуорна паста и да си мисли, че е открил топлата вода.

Защото все ни се иска да сме п-по-най и всичкото чужбинско е лошо, за някои хора, които пък налагат възгледи и така...

Пример - в канадската тема, мама пита как да избегне флуорната баня на детето си, която се предлага от училището. Друга мисли как да не ваксинира детето, ама ще ли да го приемат на училище? Трета не приготвя тя лично храната на детето, ама иначе е био-веган и не дава месо на лапето. Идея нямам как е открила градина по нейните стандарти. В България купуват кутии за обяд за 50$, тук за 3 долара. И за почти година не видях някой, който:
-отказва ваксина на детето си
- не води детето на задължителни медицински и стоматологични прегледи
- е родител веган/вегетарианец и налага това на детето си
-не спазва препоръките на специалисти - стоматолози, консултанти по кърмене, диетолози.

Самата аз бях доста предубедена, но се убедих, че тук са по-здрави и живеят по-лесно.

а за шуслеровите соли, тази мода не дойде ли от Германия? по едно време всичко живо ги дъвчеше :lol:

и да не е съвсем спам - Ники на година имаше 4 зъба, които миех със силиконов накрайник. Последващите изникващи бяха тежки и ужасни случаи. Надявам се сестра му да мине по-леко.

Кога спират да реват на умряло бебетата докато им сменяш памперс или ги събличаш? Забравила съм.
[/url][/url]
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #92 -: Април 09, 2015, 08:11:42 am »
Кога спират да реват на умряло бебетата докато им сменяш памперс или ги събличаш? Забравила съм.
Спират ли някога?  :lol: Нашият още не е. Дори само чорапи да му обувам и съседите разбират  :lol: А като тръгнем да излизаме и трябва да облечем връхна дреха е най-трагично положението ....

Жаси, аз съм от доволните от Шуслеровите соли. На себе си съм ги изпробвала. Идееално ми притъпяват симптомите на сенната хрема. Иначе е едно кихане, едни сополи като реки, силен сърбеж на очите. Със солите направо се раждам  :P Ето, че отново им идва сезона.

Лили, аз доста гъсто му правя яденето. Само киселото мляко е по-течно.
Дани също блъска и хвърля. С такава сила, че думи нямам. Само да не стане на неговата и се почва.

Свате, колкото мляко й се пие на Мария, толкова й давай. Не е проблем, че не си изпива всичко.
Аз пък сега трябва да купувам по-големи шишета. Тези от 240 мл са ни вече малки, защото като сложа 210 мл вода и АМ и се препълва.

Лошо ли правя, че му пускам детско? Сутрин си стои кротък докато гледа Замръзналото кралство. Поне по половин час гледа без да отдели поглед.

Дани също има само 4 зъба и даже вече не купувам гелчета за мазане, защото до следващия зъб и му е минал срокът на годност, а никненето не е чак толкова проблемно.

*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #93 -: Април 09, 2015, 10:56:31 am »
Смайлс, не знам как Дани успява да си задържи вниманието толкова дълго. Ако големият гледа, София и тя се настанява, но след пет минути скача и почва да се чекне на стола.  :lol: Половин час за такова малко дете ми се вижда малко множко. Но това е мое мнение и ти го казвам приятелски. Знам, че няма да ми се разсърдиш.

Вени, и в Германия има точно от интелектуалките доста, които не си ваксинират децата. Не знам как ходят на градина и училище. Води се, че не е задължително, но от нашата градина ни дадоха лист с ваксини, които трябва да са сложени, и този лист трябваше да се подпише и подпечата от педиатър. И точно заради тези приумици, миналата зима са се разболяли 600 човека (само в Берлин). Преди месеци едно бебе на 18 м. и почина. Затова си сложих и аз още една ваксина (за моя набор се препоръчваше опресняване).
Имам една позната, която замина за Монреал. Станаха с мъжа си пълни вегетарианци. Имат три деца. По същия начин се хранят и те. Не знам колко е здравословно. Доведеният ми син твърди, че няма проблем. Половин Индия така се изхранва и страда по-рядко от високо кръвно и диабет. Предполагам, че са се поинтересували и са прочели доста, щом са се впуснали в такова начинание.
Немските майки също недоволстват, ако детето ходи при жена, която го гледа, и те държали да не му дава месо. И предполагат обаче, че въпреки това тя го правела. Като са малки, не могат да ти кажат какво са яли за обяд. Той и синът ми не помни.  :lol: Не знам. Ако е по здравословни причини, ок. Има деца с непоносимост към лактозата, на тях някакви други неща им дават в нашата градина. Но само поради морални причини да се налагат такива неща на тази възраст, вижда ми се малко преувеличено. Как да обясниш на едно тригодишно защо другите ядат наденичка, а то не може?
Иначе в Германия водят децата редовно на лекар и зъболекар. Не съм чула някой да е отказал да го прави.
В градините не се впечатляват от хрема и кашлица. Могат да ходят децата, ако нямат температура, конюктивит, повръщане, разстройство. И в никакъв случай не мисля, че в резултат на това децата като цяло са по-болни.

Спирам, че оспамих темата.  :lol:

*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #94 -: Април 09, 2015, 12:42:48 pm »
Добър ден!

Много сте изписали не смогвам нито да ви изчета, нито да се включа по темите :lol: Аз сутринта се захванах да боядисам яйчица, от 10 се пукнаха при варенето 3  :x боята, уж от 6 цвята, пък те 3-те червени на всичкото отгоре едно бледо бледо червено, нИ съм доволна - никак!!! Но все пак им нашарих лицата въпреки опитите им, да ми отнемат червенкото яйце, то е нарочено , ще го нося при мама и може би и затова стана, най-ярко от всички :)

Сега съм сложила в хлебопекраната, една смес за козунак и иии незнам, какво ще се получи идеята е, там да се меси, после аз, ще заплета, ще втасва и ще го пека във фурната, ама, ако пак ми се получи тип, сладък хляб, повече няма да пробвам :lol:

Столчета и ние взехме от Амазона не са марка, бяха на сносна цена и като дизайн ми харесаха, доволни сме засега :P


*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #95 -: Април 09, 2015, 13:35:06 pm »
Лили, аз започнах директно да мия с четка, така че нямам поглед дали гризането на ябълка върши работа. Първите няколко дни не слагах паста, за да свикне със самото упражнение, налепите действително намаляха. После включих в играта и паста, подходяща за възрстта. Сега сам се натиска да мие и не му чупя хатъра, но после минавам и аз колкото ми разреши. :)

Смайли, имам приятелка логопед и с нея много съм коментирала темата за телевизорите и гледането на филмчета. Нейната препоръка е те да се изключат по възможност поне до 2-3 г. Така се създава рефлекс да се вършат определени дейности само на телевизор (когато са свързани). Речта не се развива добре, особено като се гледат непреведени канали. Децата се превъзбуждат, което също влияе върху говора. Това последното съм го виждала съвсем нагледно с моето дете. До втората година почти не сме пускали ТВ, докато е бил буден. Сега гледа филмчета, не сме налагали някакви специални ограничения, но предпочитам по възможност да се занимаваме заедно и той не ламти да гледа.
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #96 -: Април 09, 2015, 14:02:01 pm »
Dodich, и аз съм го чела това за гледането на телевизия и евентуални проблеми с говора.
Уж опитвам да ограничавам, ама .... и аз искам да си измия сутрин зъбите и да се преоблека и да пийна кафе  :lol: а не да чакам бебо да заспи и тогава  :lol:

Блу, предполагам, че се заглежда толкова дълго по това филмче, защото е като мюзикъл. Има доста песнички и му харесват. Много се радва на Анна и Елза като са малки също.
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #97 -: Април 09, 2015, 14:06:59 pm »
Здравейте и от нас!

В последно време ме е налегнал един мързел и само ви чета, а не ми се пише. :lol:

des_des, браво на теб. Ние нашите ще ги боядисваме в събота, че и нашият тати трябва да се включи. Боядисването е като един вид семейна традиция. :lol: Аз правя козунаците по тази рецепта и до сега не съм имала фалове. http://tanitaang.blogspot.co.at/2008/04/k.html

47Smiles,че то има ли и по-големи шишета. 8O Аз до сега само от тези до 260 мл съм виждала май. За телевизията е по-добре да я избягвате още известно време. Знам че през това време ти си вършиш нещо, но е по-добре да се заиграват децата. И нашата педиатърка това казва, че гледането пречи на децата да се развива речта. И на нас ни е болна тема, Марти е като хипнотизиран и гледам да ограничавам най-много до 1,5 часа на ден. Малката не се заинтригува за сега и се радвам много, защото Марти на тази възратс беше като Дани.

Нашата педиатърка ни съветва да почваме с миене на зъби от първия зъб още и даже ни е изписвала таблетки с флуор за смукане допълнително. Аз реално започнах като си ни излязоха повечето зъби, с показване и игри. И до ден днешен не мога да мия след него, че са големи драми. И с малката така ще процедирам, тя вече си има 5 зъбчета.


*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #98 -: Април 09, 2015, 15:12:58 pm »
Аз телевизор на Моника не пускам, само едни песнички и то когато е много нервна а ми трябват 5 минутки.Сутрин и по принцип по цял ден е весело, защото тя вече ходи навсякъде.Имаме и две котки и храната им е вдигната на високо, но тоалетната няма как да скрия.
Моника е с 12 зъба и от както са пробили резците ги мием с накрайник вечер.Детето се забавлява и дава да и се четкат зъбите.Баща и има ужасни зъби, и се надявам да не е взела неговия ген за това.

Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #99 -: Април 09, 2015, 16:09:20 pm »
Вегетарианството е начин на живот, както и  яденето на месо за някои.  Родителите, които употребяват месо, го предлагат и на техните деца, без да знаят искат или не искат. От форума съм чела дори за деца не искащи да ядат месо и насилване от страна на майките, също и поднасяно по какъв ли не начин, за да баламоса детето да яде. Родителите вегетарианци  по същия начин постъпват, и не разбирам защо се осъждат. Докато зависи от нас диетата на децата ни, правим това, което смятаме за правилно. Аз смятам, че не е нужно да ядем месо и не го ядем, но не  осъждам тези които ядат.
 За флуора, това че масово се ползва не означава, че е добро.Навремето и аспартама беше напълно безвреден. Как заздравява емайла, след като го и разрушава-Флуорит? Сега ще кажете, че в малки количества помагал, но в Бг и питейната вода е обогатена с флуор, като сложим и пастите става доста.
   Най-важното е давата да са здрави!
« Последна редакция: Април 09, 2015, 16:14:42 pm от rosidanailova »