0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #40 -: Април 05, 2015, 22:00:02 pm »
Дес, в рамките на два часа можеш да си редактираш поста. Няма нужда да пускаш два един след друг.

За зъбите - вече можеш да започваш с миенето. Не толкова, че иначе ще свърши светът, ами за да си създават навик. Аз дремах и сега щерката не дава да й мия зъбите. Иначе те не могат сами. Трябва вие да им ги миете. До 10-годишна възраст трябвало да им ги мие човек, твърди една зъболекарка. Синът ми си ги мие сам. Има какво да се желае и при него.

*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #41 -: Април 05, 2015, 22:49:26 pm »
dess_dess, на мен си ми дойде веднага след раждането (на 40-я ден някъде...) и си е ОК оттогава с леките колебания. Нищо че кърмя, а по онова време имах и хиперлактация ;) Аз само отговарях на mgstra. Дентокинд и аз давам, но пише да е с 1 час разлика от хранене. Аз не винаги го спазвам един час, но гледам да мине време. Иначе мажа и с Dologel и помага както е писала Маги - мажа да размине и да заспи... Днес обаче сме олицетворение на последното изречение на Маги :( Накрая така се вкисна, че баща му го разнася един час в кенгурото...добре че такива дни засега се случват от време на време, че не знам...

Момичета, ако не давам витамин Д например една седмица дали ще е проблем? Нещо като пауза? Досега от раждането съм давала чинно и нямаме някакви проблеми - профилактично...
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #42 -: Април 05, 2015, 22:56:54 pm »
Аз съм забравяла да давам витамин Д доста време.Но Моника е била на вън или на слънце почти всеки ден.Стига да има слънце де.Не мисля че няколко дневно забравяне ще е много негативно или въобще ще се отрази.Да Мати е недоносен и има значение, но все си мисля че вие излизате редовно и той ще навакса от към слънце.

*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #43 -: Април 05, 2015, 23:09:38 pm »
Маузи, а защо искаш да спираш вит. Д?

*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #44 -: Април 05, 2015, 23:49:35 pm »
blue_sky, няма да го спирам, просто има неща, особено такива с име "витамини" и "добавки", които обичайно ако пропуснеш да вземеш няколко дни не е проблем... но тук е друго, с този витамин Д - все пак си е профилактика за рахит.
magi_st, по принцип досега нито неонатолога нито педиатъра са дали някакво особено мнение по темата, защото е недоносен - пие си по една капка, стандартно дори зимата, а аз гледам да сме максимално навън :)

Иначе не се смейте защо питам и не ме взимайте на сериозно, че да не излезе че не ми е важно на детето здравето, ама се чудя кое да пропусна в багажа за Дания, че свят ми се завива само от на малкия добавките - витамин Д, малтофер (желязо), Биогая,....  :lol: А да и от Биогаята АЗ не се лишавам, че той става крив и нетърпим :lol: Иначе там вероятно ще сме навън по цял ден :)
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #45 -: Април 06, 2015, 01:06:36 am »
Не си мисли, че се е утрепало от слънце в Дания!  :lol:
Като не носиш млека, пак си добре. Като ходих веднъж във Франция с малката, бях си взела Хумана, че там не продават. Понякога мъкна и памперси, че ако сме на някое забито място, къде ще обикалям да търся. Лека-полека багажът им намалява, но както едно момиче отбеляза, тогава дрехите им започват да заемат много място. Все пак си мисля, че като престанем да влачим колички, столчета, млека, памперси, стерилизатори, шишета, креватчета, стерилизатори, спални чували и прочие, малко по-леко става. Е, тогава трябват много книжки и играчки, но пак може някои неща да се измислят на място отколкото да се разнасят.
Един куфар ще е само с негов багаж. Може и да не стигне. И достатъчно дрехи, че се напикават, оповръщат и каквото там друго се сетиш.
« Последна редакция: Април 06, 2015, 01:11:27 am от blue_sky »

Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #46 -: Април 06, 2015, 03:42:50 am »
Я да питам мамите с недоносени или хипотрофни бебета- калциев глюконат вливан ли ди е или давате ли?  Че една позната на свеки от Шейново ми каза по скайп да дам заради хипертонуса на мускулите при малките бебета. Мнението на д-р Бърди е против...аз пък още търся дали се дава или не. Тук не дават. Ама започна да ме гони параноя, че не мога да гледам малкото бебе и ако пропусна да дам нещо ще го повредя...ох,  що така не знам...досега бях уверена.
[/url][/url]
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #47 -: Април 06, 2015, 08:20:33 am »
Нищо не мога да посъветвам за калциевия глюконат , аз :?!! Не съм и чувал. Маусит,не мисля,че е толкова фатално ако се пропусне витамин Д за кратко.Още повече,че вече слънцето е все по ясно и продължително на небето  :wink:. Само,дето не разбирам колко място ще спестиш от кутийката с витамина  :lol: :lol:? Ние спряхме с Рефакса. Май коликите отминаха и няма нужда от него. Маусит,вие сте по-големи ,а защо още му даваш Биогая?? Това за колики ли? Не ви ли оставиха вече? Вие сте на ред за зъбчетата :). Според мен,ще му стане лениво стомахчето така и ще има проблем с изхождането,но това е мое мнение. Ние днес пак сме на лекар. Първите резултати за двата билирубина страшно завишени  8O.Естествено бяхме в паника.А колко плака до като му взимаха кръв.... Сърцето ми се скъса.После втори път,но в друга лаборатория за кръвна картина.Там нещата малко по добри.А и много зависи,кой взима кръвта... Опита си казва думата,макар че пациента е на 3 месеца,което си е притеснително  :lol:.Днес ще се видим с Доки,да ни назначи нещо :D Иначе ,юнака е ухилен до ушите..... :D
« Последна редакция: Април 06, 2015, 08:35:40 am от ra40 »
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #48 -: Април 06, 2015, 08:23:28 am »
Благодаря ви за отговорите.
Значи няма да се притеснявам, че  навлизам в друга възраст  :wink:

Jasmin_veni, не знам как е с недоносени деца, но в БГ много обичат да го изписват тоя калциев глюконат. Аз лично не съм давала, след като съм чела препоръките на д-р Бърди. Не мисля, че ще навредиш на детето си, но нека се включат и мами на недоносени бебета.


*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #49 -: Април 06, 2015, 08:31:11 am »
Жаси, ако си спомняш, Стаси се роди в 35-та седмица и полежа в кувиоз, нищо че беше 51см. и 3.01кг. :)
Та, такова чудо не съм давала  :wink:
А като гледам го дават за деца над 7м. възраст, поне на сиропчето така пише, а ампулите....без инфо за възраст 8O
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #50 -: Април 06, 2015, 09:53:31 am »
Jasmin_veni,и аз не съм давала калциев глюконат...и Рачо не са давали :lol: нямам спомен Мих и Моусит да са давали,но нека и те да си кажат  :lol:
Рачо,браво на Тео,че е такъв веселушко  :)
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #51 -: Април 06, 2015, 10:43:18 am »
Mousyt, Калина расте вече девети месец без вит. Д. И си расте доста добре, бих казала :) Признавам също, че не съм се старала умишлено да я излагам на слънце като компенсация - колкото-толкова.
Аз доооста съкращавам и бездруго малкото и багаж когато пътуваме, доскоро багажът ни на двете се събираше в градската ми раница, само пелените бяха отделно и раницата в която я носим, но вече влачим и портативно столче за хранене. Вероятно и гърне.
mgstra, често се случва цикълът да не е редовен след раждане. Е, в някои случаи закъснява с повечко месеци ;) но то е за хубаво.
Хоупче, честит рожден ден, миличка! Много здраве ти пожелавам, и пълно удовлетворение от родителството! Бъди щастлива!
Дес, ние сме малки за миене на зъбки, но към момента нямам никакво намерение да и мия зъбите под поне тригодишна възраст. Навик се създава винаги, не мисля че има реална нужда и ползи за децата. Почистване на зъбките ако правилно си спомням може спокойно да се направи с изяждане на парченце или цяла ябълка.
Рачо, кърменето много помага за спадането на нивата на билирубина. Ако не се кърмите, то течностите като цяло също. Спокойно, случва се, не е нещо необичайно, ще паднат скоро. Водете се по бебчо - щастлив и усмихнат :)
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #52 -: Април 06, 2015, 11:04:45 am »
jasmin_veni, аз не съм давала такова нещо, даже за пръв път чувам 8O Нямам спомен и в болницата да са му давали (доколкото изобщо са ме информирали де, но все пак :?). Хипертонуса го борихме с рехабилитации, ама нашият се роди в 30г.с. все пак (1400гр) :(

ra40, прав си че едно шишенце няма да е препъни камъка, ама нали те са 1000 неща и дори да са дребни като се натрупат и става олеле малеле :lol: Биогаята в началото я давах профилактично и не знам от нея ли, но той колики не е имал. Няколко пъти я спирам и след няколко дни го хващат газове и става голям киселяк и затова...а с изхождането нямаме никакви драми. Дори след захранването и в дни, в които майка му не съобразява много добре да е балансирано менюто пак го правим по 2-3 пъти на ден качествено :lol: Така че ще опитвам пак без нея скоро, ама няма да се тествам баш на почивката 8)

Иначе за багажа - аз няма да нося нищо освен дрехи, двете му лъжички и две шишенца (едно с вода и едно ако се наложи нещо мляко да додавам например да имам), бибероните и две играчки. Планът вече е обсъден с отсрещната страна - в блока им има магазин дето и памперсите и храните са по-евтини от БГ! Отделно той е на кърма, така че АМ не ми трябва, а пюрета яде каквото му дам, така че и това не е проблем (а и едва ли там не продават Хип :lol:). И да забравя нещо нали имат магазини, аз имам карта в джоба - няма да съм първата и последната :)
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #53 -: Април 06, 2015, 11:17:46 am »
Нашата педиатърка е от тези, които изписват калциев глюконат за укрепване на имунитета, когато бебо има хрема. Аз досега не съм го давала обаче, защото тук няколко души ми писаха, че това било отживелица.

За зъбките знам, че е хубаво да се четкат. В другата тема за големите дечица, бяха писали, че трябва да се мият и с флуорна паста. Едно детенце беше получило някакъв проблем, защото зъбите са били мити с детска паста без флуор (според зъболекаря). Жаси, не беше ли това твоето голямо детенце?

Искам да ви кажа, че новите обувки не са ни удобни (подметката е много твърда, иначе кожата отгоре е много мека) и продължаваме да си излизаме с Атипаските. Накрая ще се окаже, че съм дала 60 лв. на вятъра.
Бяхме уикенда в Декатлона. И видях, че там има страхотни спортни обувки за по 20-25 лв. (мекички и лекички) и вече ме е много яд, че не купихме от там.  :(
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #54 -: Април 06, 2015, 12:25:23 pm »
И аз не съм давала калциев глюконат. Повишения мускулен тонус го оправихме с рехабилитацията. Много съм доволна от нея, даже ще моля педиатърката да ни даде направление за още един курс. Малчо вече стабилно си вдига главичката като е по корем и даже взе да се подпира на лакти :D Ние още не сме спрели капките за колики, защото като се опитах да ги спра имаше газове и стана много нервен. Давам му Абоколикен и те нали разграждали лактозата в млякото. И ми изникнаха едни съмнения дали нямаме лактозна непоносимост. Ще трябва да питам педиатърката, като отидем на консултация.
Да попитам вашите бебета като бяха на 4 месеца по колко пъти на ден се хранеха? Стефан отказа вече и яденето в 24 часа. Вече се храним по 5 пъти на ден, но в по-големи количества- между 160 и 190 мл. на хранене.
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #55 -: Април 06, 2015, 12:29:55 pm »
Arianda, бебчетата са доста различни относно яденето.
Моето на вашата възраст ядеше по 7 пъти. До скоро дори ядеше по 6. Чак от една-две седмици мина на 5 хранения.
Не мисля, че е притеснително да минете на 5. Даже трябва да се радваш, че няма да ставаш нощем  :wink: Някои се молехме за това  :lol:
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #56 -: Април 06, 2015, 12:47:16 pm »
И аз да додам кЪт дърта свекърва...не си сравнявайте децата, особено на тема хранене, количества изяждана храна, честота - "всяко за себе си" дето има един лаф. Те са бебета, ама са все пак хора като нас и както ние не ядем все едни и същи количества, под час, или аз ям така, друг онака, трети - по трети начин - с децата е същото. Щом е здраво и наддава добре - значи се храни достатъчно.
Моето например имаше нощно хранене до 10-я месец, винаги в 3 ч., молех се да го откаже не амииии... :lol: :lol: :lol: На 4-5 месеца омиташе по 200мл АМ на хранене, ама пък вкара по-големи интервали, водех се по него - проблем не е имало и досега няма с яденето де.
« Последна редакция: Април 06, 2015, 13:48:56 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #57 -: Април 06, 2015, 13:03:56 pm »
Jbrul, те и "дъртите" свекърви дават ценни съвети :D Ама пусто нали ми е за първи път да съм майка и все се притеснявам. Но малко по-малко влизам в час :) И Стефан така почна да яде повече, през 3 и половина - 4 часа.
Смайли, да ти кажа много съм доволна, че не ми се налага да ставам посред нощ. Че когато ядеше през нощта и двамата с баща му бяхме много неадекватни. Веднъж даже татко му направил млякото и ми носи шишето, но забравил да сложи биберона :D
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #58 -: Април 06, 2015, 13:16:50 pm »
Един бърз поздрав за близнашките мами в темата 8)
https://www.facebook.com/video.php?v=10153495624034179
*
Re: Априлска-Великденска тема за най-малките
« Отговор #59 -: Април 06, 2015, 14:54:15 pm »
Моята зъболекарка ме уплаши, че ако на малко дете му се наложи да му се правят зъби (ставаше въпрос за тогава почти двегодишната ми дъщеря), щяло да бъде с пълна упойка. И честно казано, предпочитам да търкам колкото ми дават или да я оставям сама да търка. Често я пращам с брат й и на него дава маймуната да й мие зъбите. На мен - не. Зъболекарката каза да съм й ги миела насила, но аз нерви за такъв театър по два пъти дневно нямам, а и според мен е контрапродуктивно.
На нито един от двамата не са му правили нищо по зъбите, но Жасмин, Мишето и кой друг беше разказваха , че е трудно, много трудно. Не че миенето е гаранция. Това си зависи в голяма степен от гените. Но просто, ако стане нещо, не искам да се обвинявам, че е заради това.