0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #80 -: Януари 05, 2015, 10:43:40 am »
Особено като четях из нета как други майки се хвалят, че детето им седи на гърне от 6 месеца, например. Или как си мие зъбите само на 10-11 месеца, как майките не се отделят за секунда от децата си т.н.
Хахаха, да бе да. Като на една позната, внучка й на 2г и 3месеца снахата наела учителка по английски три пъти седмично 8O
Когато детето е още бебе и не разбира думите единственото от което се нуждае е да чувства сигурност и любов. Гушкане и усмивки . Вродената му способност да учи и любопитството ще подскажат към кое в даден момент проявява интерес и "прихваща", нашата работа е добре да и познаваме детето и да използваме точно тези моменти, не примрено сега точно е време и АЗ съм решила, че тряба да научи определено нещо. Това е моя принцип.  Все повече си мисля че бебетата нас учат, не ние тях, и то най-вече да следваме инстинктите си на майки. Да четем, учим и прилагаме нещо сързано с емоциите на бебето - тц, това не е професия.
От всичко по малко правя и говоря и не говоря, къде пея къде не (малко гарга си падам) и в кошарата дълго сама я оставям да си преоткрива играчките (но и тя няма против), в бънждито се заседява с кеф, бейби тв пускам за определено време, вечер се търкаляме,борим, гъделичкаме..... Свекърва ми, понеже беше фен на това, че трябвало мнооооого да се говори на бебето, също и че от самото начало и книжки трябва да се четат - ето ти книгата, чети й ти. Когато я оставям тя до скоро подкарваше песнички и едно постоянно дърдорене, екзалтирано някакво такова поведение, изобщо смяташе че постоянно трябва да запълва "пространството" на възприятията на детето ... е доста месеци й отне за да разбере, че просто няма нужда и прекалява. Нора  сама й показа с поведение - нервничене и рев, че й досажда, докато най-накрая кандиса.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #81 -: Януари 05, 2015, 11:01:04 am »
Ако майка не е до мен, не мога да отида и до тоалетната, заради пищенето. Някакви съвети?

Стоека, влизането ми в банята/тоалетната няколко години си беше винаги
с придружител. Първоначално в кошницата за кола, после когато проходиха на отворена врата,
за едни реклами време съм се къпала.
Свекърва ми се смееше, че съм като войник, тя за толкова не можела само да се приготви!

Добре дошли на всички новопостъпили в темата, всички въпроси са позволени :)
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #82 -: Януари 05, 2015, 11:06:34 am »
О, и моят свекър много напира да го учим на разни неща. Аз го оставям като има мерак той да се занимава. Все пак се виждаме рядко с тях. Но аз нищо не подхващам  :lol:
Първо казваше да сме го слагали седнал, подпрян с възглавници. Аз разбира се, не съм го слагала. Сам си се научи да седи. Сега слагам само възглавници, защото по някое време пада назад (не винаги) и да не си удари главата.
После настоява да сме го учили да пълзи  8O. Слага го на земята. Повдига го откъм коремчето и му предвижва ръцете и краката. Лудница  :lol:
И по скайпа повтаря да му ги правим тези неща, но ние нищо не правим разбира се.

Бебето си подсказва, съгласна съм, но със сигурност има и неща, които няма как да ни подскаже, а е добре да знаем.

Авалон, това с английския, май точно така се прави, защото малките деца много лесно научават чужди езици. ОКоло мен има няколко интернациоанлни семейства, в които се говорят 3 езика (майката и бащата са от различни народности и живеят в трета държава). Точно на 2 годинки е едното момченце и разбира български, немски и хърватски. С говоренето му е още трудно - смесва езиците.

Хоупче, добре че ме подсети за балоните. Отдавна не съм му надувала.

Стоека, бебетата минават през различни периоди. И аз съм имала много моменти, в които до тоалетна не мога да отида, но отминават сравнително бързо.

Мешко, ще го сърчна този/тази Франсоаз Долто в нета.

Бяхме коментирали някъде преди кога е по-лесно, когато бебето е малко или когато е поотраснало. На мен засега всеки месец ми е все по-лесно и по-лесно. Последното облекчение ми е точно, когато Дани започна да стои сам седнал.

Момичета, в това време излизате ли на разходка? Нашият квартал е много заледен. Не е изчистен стария сняг. Не знам с количката ще мога ли да се предвижвам, а с раницата ме е страх да не се плъзна и да падна заедно с бебето.
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #83 -: Януари 05, 2015, 11:24:04 am »
Смайли излезнах в събота...е,голямо приключение бе с количката и неизчистените от снега тротоари...накрая по улицата...ама вече не става,софиянци се върнаха от родните си места и си има движение
 :lol: ей,сега се върнах от аптеката ами то в тая поледица,ни е за количка,ни е за кенгуру за жалост... :?
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #84 -: Януари 05, 2015, 11:24:43 am »
Ние онзи ден при минус 17 градуса ходихме с Яворчо да купуваме ботушки. Най-трудно беше да се измъкнем от нашата улица, след това що годе добре стиггнахме до мола, но си беше ужасно студено. През ръкавиците ни бяха замръзнали ръцете. Ама ботушките бяха много належащи,  и се справихме.  И аз снощи се къпах с един ревящ Явор пред вратата. хем го оставих с баща му и си гледаше филмче, ама след малко се усетил, че ме няма и тръгнал да ме търси. Сега не мога да го оставя нито за секунда сам. Толкова е бърз в белите, че ми трябват очи и на гърба. А как се катери навсякъде, няма да казвам.
<br />[link=http:
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #85 -: Януари 05, 2015, 11:25:18 am »
Смайли, интернационалните семейства с даденост и нямат нищо общо със заниманията под час. В тези семейства децата просто растат такава среда , на близка прителка сина й проговори (силно казано) на 3г. на три езика, долу горе на 4 можеше да се разбере какво казва . Майката българка мъжа грък, помежду си на английски. Съседите й като видеха детето се хващаха за ухото (демек пази боже) . Малко, малко, но на 2,3г. е твърде малко за да учи език по график - лично мнение.

Тъкмо се чудех днес дали да излизаме, но май пак ще се откажа. Много силен вятър на пориви, онзи ден за малко да хвръкне дъждобрана, така се завъртя вятъра из под количката сякаш,  иначе макар студено е слънчево.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #86 -: Януари 05, 2015, 11:32:03 am »
Като заговорихте за тоалетна :oops: и аз от половин час искам, ама дребния днес е на тема рев и единствено кротува спящ в кенгурото и сега сме така 2 в 1 :? Вчера пак беше така - не знам какво му става - дори като заспи дълбоко и само го отлепя от мен и най-много 5минути в кревата и започва да реве, а през другото време като го поднеса към кревата или кошчето все едно на тръни го слагам.
И аз намирам, че колкото по-голям става толкова по-лесно ми става. Дано само му размине този глезен период все някой да го държи, че няма толкова свободни вкъщи :lol:
Ние не сме излизали навън скоро, че в нашия квартал е трудно проходимо когато няма сняг, а сега не знам... чудех се дали да не скокнем с кенгурото до магазина, ама ме е страх и мен да не паднем някъде :? Иначе ходим тези дни няколко пъти до някой мол да повъртим, не че това го броя за разходка, ама все има нещо да се купи/свърши, а и поне като се движим спи, че според мен е кисел и от недоспиване :x
Племенниците ми са двуезични и с двамата проговориха със закъснение благодарение на това. За сметка на това баткото, който е почти на 5 е като подвижен преводач - питаш го и ти превежда от един на друг език :lol: а вече слава богу започна и граматически да понацелва времена и родове, че в началото беше голям смях да го слушаш :lol:
Сетила съм се да ви питам от каква възраст може да се слага бебето в кенгуро/раничка/слинг да гледа напред?
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #87 -: Януари 05, 2015, 11:56:02 am »
Авалонче, аз не си го представям като да седне на маса и да учи английски, а под формата на някаква игра. Те като гледат Baby tv също научават разни думички.

Mousyt, със слинг и раница не може да се носи напред. Има странична поза - носене на хълбок. Тези, които се занимават със слингоносене не препоръчват позата напред. С кенгуру обаче може.

Май няма да излезнем на разходка. Дано не откачи вкъщи.
Напоследък яде много дълго време. Разсейва се, играе си. От половин час мъчим едни картофи със зелен боб и пиле :lol:
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #88 -: Януари 05, 2015, 12:15:07 pm »
Mousyt, със слинг и раница не може да се носи напред. Има странична поза - носене на хълбок. Тези, които се занимават със слингоносене не препоръчват позата напред. С кенгуру обаче може.
Странно - аз съм виждала много снимки на дете в слинг напред, ама все са по-големи и затова и питам...
Ние тези дни също се разсейваме при кърмене. Ако тропне нещо или звънне телефона се врътва рязко по посока на шума (без да пуска зърното разбира се  :? :lol:).
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #89 -: Януари 05, 2015, 12:24:36 pm »
Авалонче, аз не си го представям като да седне на маса и да учи английски
Смайли, едва ли има някой нормален, който да си представя така едно двугодишно дете (че и 3,4,5 г.)  :D
Да, за бейби тв -така е , но е нейн избор да гледа или не, често обръща гръб и толкова с гледането. Преподавател в къщи в определени дни и часове, не е избор на детето да си ангажира  вниманието с нещото, за което е готово. На 2,3 г. с частен учител за мен си е болна амбиция (под каквато и да е форма и метод), на 4 обаче е друго, в градината, неусетно и непринудено, между други деца - друго си е.

Абсурд с излизането. Освен, че е леден вятъра, ами и щеше да ме отмести като излязох преди малко.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #90 -: Януари 05, 2015, 14:08:43 pm »
Mousyt, във ФБ има една група "Бебе в слинг". Там основно следя какво казват и препоръчват за носенето. И в бгмама също има теми.
А за поза в слинг напред наистина не се сещам да съм виждала :ask: Нали краката са в поза жабче, и обгръщат родителя, та напред май не се получава. В кенгуруто не са в поза жабче, а висят надолу и затова е възможно.

Авалон, аз още не знам какъв ще ми е акъла като бебо стане на 2 г. Ако се върна на същата работа, не за английски, ами за ядене няма да имам време да помисля  :lol: Сещам се, че и мои колеги избираха частни ясли с английски език. На плуване също много ги водят на тази възраст.

След обедното омазване направо влезнахме в банята  :lol: :lol: :lol: "Измисля" всякаки начини за плескане: пъха си ръката в устата докато има ядене и после с тази ръка се пипа навсякъде; прави бррр; рязко ми засича лъжицата с ръка и съдържанието изхвърча навсякъде или пък я хваща и започва да я клати.  :lol: :lol: :lol:
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #91 -: Януари 05, 2015, 14:16:11 pm »
Смайл, една позната с бебе на възрастта на Матей в Дания вече един месец води бебето на плуване за бебета :lol: Но там има създадени много занимавки и условия за бебета и деца :)

Съчувствам ти за мацаницата :lol: И ние вече се мием по два пъти на ден, защото редовно се наакава до ушите и нищо друго не помага :? едното къпане е вечер с тати във ваната, а през другото време на мивката колкото можем (че е малко сбъркана мивката). Та в тази връзка кога спирате да къпете бебето във ваната - много е досадно. Може би когато може да седне в едно от онези столчета дето бяхте показвали :ask: Мен по-скоро май ме тревожи температурата на водата, че при нас много играе да не го изстудя/изгоря... А и ние сме с вана и ако го сложа във ваната аз ще се сгъна на 16 за да го стигам :?
Мати тези дни също много си рови в устата, дори след ядене (и то след преяждане) го държа аз да се уригне (повърне) и го гледам нашия юмръка в ръката 8O Не схващам защо го прави... когато е гладен иди дойди, ама така след ядене 8O За зъби ни е рано...
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #92 -: Януари 05, 2015, 14:31:20 pm »
Относно ученето на чужди езици, аз лично смятам, че е малко безсмислено на 2-3-4 години да се дават пари за това. Едно е да живее в двуезична среда, друго е да му се създава изкуствено такава. Двете неща нямамт нищо общо. На тази възраст могат да се научат само отделни думички, за никакво разбиране на чужд език не може да става дума.Разбира се ако видите предразположеност у детето, насърчавайте го. Това е друго. Но повечето деца на 2 години тепърва проговарят на собствения си език.  Винаги има време да се научи език, докато времето за игри е ограничено в живота. Аз лично започнах да уча английски в 4 клас по собствено желание, а италиански в 8 клас. Италианският дори го учих сама вкъщи. Сега говоря свободно и работя ежедневно с него. Важното е да има желание.
<br />[link=http:
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #93 -: Януари 05, 2015, 14:52:05 pm »
 Ох, това с работата ми е болна тема. Имам точно 4 месеца още да майчинствам. По Гевргьовден трябва да се връщам обратно в "джунглата". Лошо ми става само като се сетя, кроя някакви планове - ще видим какво ще излезе накрая.
meshko106, това исках да кажа и аз, но яно КПДто силно ми е паднало и не мога да се изразявам като хората.
Също се замислям за столчетата за къпане, но пак ще е зорно. Вана нямаме. Столчето е ниско, а аз съм 1,80 и като я сложа в него на земята голямо сгъване и навеждане ще му правя, а с това ниско кръвно и виене на свят.....
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #94 -: Януари 05, 2015, 15:17:24 pm »
Ех ама сте си разписали няма прочитане,че и малката не ме оставя на мира  :D
За ученето на децата на разни неща да кажа-също мисля и така и правя де не съм насърчавала детето точно нещо определено да научи тутакси,че някое друго дете го знаело ,а нашето пък нищо не казва.Първо тя сама взе да показва къде е лампата,къде се пуска знае,имитира как кашля,как се смее е такива неща това още на 7месеца.Обича да й пеем,книжки сме купили музикални и други не ги отразява много,иска да слуша народна музика и да играем хоро,абе умни деца.Винаги тя си показва какво й е приятно да правим и го правим.С топки си играе,с плюшени играчки иска да ги гушка,с музикални играчки много се занимава,обича и балони много.Сега вче от 1 месец казва и чао като се тупа по главата  :) това съответно ние сме й показвали.Та така това не е състезание според мен- водим се понея някъкси и мисля,че не е изостанала с кой знае какво.Единствено сега й повтарям да се научи да показва на колко годинки ще стане нали щеставаме на 1 годинка  :wink:.
А това с ученето на английски на 2г. ми се вижда чисто мъчение за детето,та то не може още дето се вика български да говори,че и друг език,според мен са превземки,не че неискам детето ми да умно и да знае много,но има време и за тези неща.
Авалон и аз се връщам на работа от 1-ви април,ужас как ще влизам в такт не знам  :?
Влизането до тоалетна става като тя е в проходилката и ме чака пред вратата.Много обича банята- там да стои цял ден с легените да си играе няма омръзване :)

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #95 -: Януари 05, 2015, 15:52:33 pm »
Също се замислям за столчетата за къпане, но пак ще е зорно. Вана нямаме. Столчето е ниско, а аз съм 1,80 и като я сложа в него на земята голямо сгъване и навеждане ще му правя, а с това ниско кръвно и виене на свят.....
Аз съм 1.70 и да ти кажа какво правех /вече сама се къпе  8)/ Махнах стойката на ваната и я поставях на пода. Купих си едно столче от Джъмбо, пластмасово, сгъваемо. Сядах на столчето и така къпането беше песен и за двете ни. Всички помощни материали нареждах до мен и не се налагаше да ставам.
Ето го столчето, родих се с него. Сега пък тя сяда на столчето и се къпе  :D

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #96 -: Януари 05, 2015, 15:53:04 pm »
понеже беше фен на това, че трябвало мнооооого да се говори на бебето...
Минах през непрестанното говорене и след 2 седмици бях с фарингит. Сега го давам и аз като avallon, къде говоря, къде пея, в бънджито, на дюшека, на дивана под мой контрол.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #97 -: Януари 05, 2015, 17:27:24 pm »
Смайл, ние днес в Плевен излизахме с количката.Е га си приключението.Лед и киша.Добре че е с големи гуми, че иначе никакъв шанс.Стигнах до едната ясла и подадох документи.Сърцето ми се сви, септември се връщам на работа :(

За говоренето, говоря и пея, занимавам се, но не нон стоп.Тя има моменти дето може и сама да се занимава и аз тогава не я закачам.

Не съм съгласна, че гладно бебе особено новородено не спи.Напротив, при тях се започва линеене и те не дават знак че са гладни.Имам примери много близки покрай мен, казвам го от опит.Да Моника никога не е търпяла да е гладна, но това е тя, дете на моя много близка пък спеше като пън, накрая се оказа недохранено и не качило и грам.За това първия месец особено, спането не е показател.

Не мога да пиша на всички щото направо ме разбихте колко сте писали.Радвам се така като сте активни :)

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #98 -: Януари 05, 2015, 18:04:05 pm »
Не мога да пиша на всички щото направо ме разбихте колко сте писали.Радвам се така като сте активни :)
:lol: :lol: :lol: И аз днес си мислех скромната ни темичка колко е активна ;)
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #99 -: Януари 05, 2015, 18:30:41 pm »
Не мога да пиша на всички щото направо ме разбихте колко сте писали.Радвам се така като сте активни :)
:lol: :lol: :lol: И аз днес си мислех скромната ни темичка колко е активна ;)
Еми, то с тоя студ на вън полудяхме по къщите. След обед пак излизах (рррррр, на зъболекарр), ми то вънка вие вук, дали ме втресе и от неприятното преживяване е друг въпрос .. ама студ си е. Връщам се,  свеки - пак от улицата ги чувам с песни и танци. Влизам, то детето мънка едно такова, а тя да му отвлича вниманието само дето не кудкудяка. Казвам ,че й се спи, тя въобще нямало да й дойде на акъла, каза, призна хахах. Не се оплаквам, щото и малкото помощ отчитам.  Прибрах си Нора у нас, едвам я нахраних и сега спи блаженно, довечера ще вампиряса, а майка й време за нея си - нъц.
Ники, това столче чудно.
Момичета, вие до кога мислите да карате с комбинираните колички?  Аз вече съм вдигнала мерника на нашата.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.