0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #60 -: Януари 04, 2015, 17:48:40 pm »
Тези дни се замислих, че много съм се вторачила само във "физическото" обслужване на бебо - хранене, акане, спане и т.н., а той вече е голям и трябва да помисля и за възпитанието. Напоследък много лесно възприема и повтаря това, което му показвам. Вече разбира определени думи.
Исках да прочета нещо по въпроса. Вкъщи имам д-р Спок. Чувала съм хубави думи и за д-р Карп. Вие какво мислите?
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #61 -: Януари 04, 2015, 19:14:41 pm »
Никакви книги не съм чела по въпроса(не, че имам и време, де), действам по интуиция и по това, как са подхождали към мен  :lol:

Рачо добре дошъл, за хълцането -водичка  :P моята Стефи, така от емоции, често се разхълцва :D

Рафаила добре дошла и на теб! Каквато и помпа да си вземеш, ако и сега с ръчната нямаш кърма, такава няма да се появи, според мен от собствен опит  :wink: Но пък можеш да пробваш с едни хомеопатични хапченца, с чая на ХИП за кърма, с хапването на повечко ядки и подходяща храна - не и с боза, де   :lol:
И да знаеш, че най-добрата помпа е бебето!


Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #62 -: Януари 04, 2015, 19:57:00 pm »
Абсолютно съм съгласна с Dess,то като няма кърма как като си вземеш ел.помпа ще имаш... :lol: иначе Рафаила и аз пия чай за кърмачки и между другото и българския на биопрограма също е хубав:)
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #63 -: Януари 04, 2015, 20:26:50 pm »
Рачо, Матей първия месец хълцаше след всяко хранене и като казвам хълца - яде 40мин, уригва се 20мин и после хълца още поне 40мин. Ако успее да преглътне водичка помага, но той много рядко се излъгваше, особено на пълен стомах - смучеше и плюеше. Помагаше също да го гушкаш и затопляш - в одеялце, пеленка и все едно го уригваш. И пак спасение няма, а то милото цялото подскачаше като хлъцне :? И сега доста често хълца, но вече съм на принципа - предлагам вода, ако глътне - глътне, ако не - да си му минава и обикновено след няколко минути сам спира :lol:

Пропуснах да отбележа, че ние перем само с течен вкъщи и затова и бебешкия е течен препарат. Благодаря за идеята за Персил - не бях срещала, но преди малко в Карфур видях че има и ще пробвам :) Иначе видях и Пурлан Бейби 8O та чак ме върнах в детските години с онази реклама на бебето с пуловера :lol: Някой да го е пробвал?

За кърмата - аз и преди съм писала, но да кажа пак -в началото бях с ръчна, после с електрическа помпа и двете на авент и на един и същи засмукващ принцип. Ръчната смуче повече! На мен ми помагаше цедене по график на 2часа а също така и боза (има една био боза на хармоника с истинска ръж), но после изеднъж бебето получи киселини и мисля беше от една кофти партида на бозата та спрях - иначе аз много обичам :P Чаят за кърма също знам че българският е много добър :) И не на последно място сега когато се цедя само при нужда - така както бебето изсмуква едва ли има помпа дето да може :wink: Също и дъвкането на бебето е най-силният стимулатор, така че моят съвет е засега да запазиш спокойствие и да не се отказваш - все някога ще даде резултат (естествено ако си решила да кърмиш, иначе както ти е казала Маги - да сте здрави, пък хората и АМ са измислили).

47 Smiles, аз отсега се кахъря когато го оставям сам да се занимава нещо например, че виждаш ли не го развивам интелектуално като не се занимавам с него, така че напълно те разбирам :) Тази страна не е по-малко важна и тревожна от храненето.... Аз нищо не съм чела по темата, но някак си мисля че ще се справя по интуиция. Единствено напоследък малко ме хваща страх, че ще го разглезя и разлигавя, щото то от толкова чакане сега ми се иска само и единствено да го гушкам и целувам и  :oops: :? :lol:
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #64 -: Януари 04, 2015, 20:35:12 pm »
Благодаря ви момичета,за съветите и мненията:) аз с професионалнага помпа в родилното успях да изкарам някакво скромно количество и затова имах надежди към електрич. Между другото от утре има 30% намаление на всичко в Комсед;) до 10.01.
за пране ползвам сано сензитив концентрат и съм доволна:)
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #65 -: Януари 04, 2015, 21:06:40 pm »
Единствено напоследък малко ме хваща страх, че ще го разглезя и разлигавя, щото то от толкова чакане сега ми се иска само и единствено да го гушкам и целувам и  :oops: :? :lol:
Ахахах  :lol: Така си е, но когата килограмите нарастнат и желанието за честото гушкане ще намалее. Дани в момента е около 9.5 кг и ми дотежава доста бързо  :lol: А той в момента е на вълна, че все иска мама да го гушка и като ме види протяга ръчички. Аз съотвено гледам как да го залъжа да седне някъде.  :lol:

Иначе наистина имам чувство, че не се занимавам достатъчно с него - т.е. да го уча на някакви неща.
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #66 -: Януари 04, 2015, 21:26:59 pm »
На тази възраст няма нужда да ги учите на каквото и да било. Просто играйте с тях! Това е достатъчно. Бебетата имат естествена потребност да учат неща, затова няма нужда да им показвате как да пълзят, ходят или други подобни!

Смайлс, д-р Карп е американец и не ми допадна неговия налин на мислене. Имах чувството, че съм в някое шоу, където ми обещават, че стига само да плясна с ръце и ще стана най-щастливият човек на света.   :lol:
Д-р Спок си стои на рафта и не мърда. Мисля, че за коликите бях търсила нещо и повече не съм отваряла. Излишно е да казвам, че не му помогна на моя ревльо, но то реално нищо не му помагаше за тях.
Ами, имам една книга за препоръчване, ама е само на немски. Авторът е швейцарец.

Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #67 -: Януари 04, 2015, 21:36:16 pm »
... затова няма нужда да им показвате как да пълзят, ходят или други подобни!
Аз не точно това имах предвид, а например как да му задържам вниманието, какъв вид игри да играем, как да го успокоявам, как да говоря с него. Той вече разбира определени неща, но с моя помощ сигурно би разбирал и повече.

А иначе от д-р Карп знаем само това за шъткането и много ни е помагало. И до сега така го приспиваме  :lol:.
Д-р Спок четох по време на бременността, но основно за първите няколко месеца на бебето. 
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #68 -: Януари 04, 2015, 21:46:17 pm »
Смайлс, не помня с какво са играли децата на тази възраст. Виж дали този сайт може да ти е полезен! http://www.babycenter.com/0_lets-play-weekly-activities-for-your-babys-first-year_1501475.bc

Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #69 -: Януари 04, 2015, 21:56:45 pm »
Смайлс, не помня с какво са играли децата на тази възраст. Виж дали този сайт може да ти е полезен! http://www.babycenter.com/0_lets-play-weekly-activities-for-your-babys-first-year_1501475.bc
Много мерси, ще го разгледам  :P
Ние в момента играем на "дзак", "буба лази", правим "чук чук" с две кубчета, брррр с уста, боц не иска да дава, яде ми пръста  :lol: И с това ни се изчерпват.  :lol:
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #70 -: Януари 04, 2015, 22:10:47 pm »
Смайл на вашата възраст общо взето е това :lol: може да му пееш хей ръчички и да му показваш как едната мие другата,а двете лицето  :lol: друго не се сещам Вера много обичаше да си играе с топка да си я търкаляме по земята :lol:
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #71 -: Януари 04, 2015, 22:45:36 pm »
И аз имах предвид игри и закачки, не учене буквално :)
Ние от няколко дни сме на вълна "Дзак" и е голям смях, голям кеф... Пея му хей ръчички, но той каквото и да му пееш или свиркаш и гледа опулен :lol: Има една плюшена дрънкалка като чукче и с нея му чукам по коленцата, закачам го и като че и обръща внимание. Други играчи е пълен игнор дори само за зяпане. Иначе леля му му подари за Коледа въртележка зад над леглото дето свети, пее (вкл. бял шум, класическа музика или природни звуци) и върти три животинки и е като зомбиран като му се пусне :lol: Преди това имаше една по-проста с едни бухали, на които се заглеждаше, ама не е било така чак...
От два дни вече съм "спокойна" за моторното му развитие :lol: Както се чудех защо н си лапа ръцете (рефлекс намери себе си), сега не само се намира с една ръка, ами успява да си разпери хубаво дланта и да си налапа палеца 8O(досега не го е правил) :?
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #72 -: Януари 04, 2015, 23:13:55 pm »
Ние също играем на дзак и буба лази, голям смях пада. От два дни играе с една малка топка, подавам я, хваща с едната ръка и си я мести в другата. Като я изтърве си я намират ако е до нея и пак я хваща. Забавлява се с кубче да го върти.
Обаче не иска и секунда да е сама, до нея да стоиш и да играем, оставена сама играе минута максомум, почва да си гледа пръстите и да пее и след 5 минути започва да пищи, не плаче пищи с пълно гърло. Ако майка не е до мен, не мога да отида и до тоалетната, заради пищенето. Някакви съвети?
А да ръцете отдавна са в устата и не могат да се извадят само ако реши тя, иначе пищи. Но и биба не иска.
« Последна редакция: Януари 04, 2015, 23:15:41 pm от stoeka71 »
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #73 -: Януари 04, 2015, 23:21:36 pm »
Обаче не иска и секунда да е сама, до нея да стоиш и да играем, оставена сама играе минута максомум, почва да си гледа пръстите и да пее и след 5 минути започва да пищи, не плаче пищи с пълно гърло. Ако майка не е до мен, не мога да отида и до тоалетната, заради пищенето. Някакви съвети?

И ние сме така от няколко дни :( Само дето и отказва да спи - приспивам го, 10мин и се буди с писъци! Ако съм до леглото няма проблем, но иначе минава в рев и истерия... дано е временно - досега не е прави така :?
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #74 -: Януари 04, 2015, 23:54:14 pm »
И нашите не искат да стоят сами или по-скоро-рядко се заиграват с поставени около тях играчки.Баткото ги забавлява със смешни подскоци,физиономии и дърдорене.А публиката се кикоти сладко на глас.С баща им ги забавляваме на кой с каквото му хрумне.Говорим им,пеем,самолетчета,пляс ръчички,хей,ръчички и какво ли още не.
Не ми беше хрумвало,но баткото наду много балони през празниците.Няколко дни се мотаеха из къщи,а малкитр се забавляват да ги държат в ръчички като са легнали или седнали в кошниците.Още по-голям кеф им е ако някой стои до тях и им ги подава по различен начин.
Днес успях да отклоня Митака от рев,като му подадох лъжичка от техните.Много се зарадва и като започна едно дърдорене,едни радостни възгласи.Може би си въобразяваше че храни някого или се храни сам.Успях да свърша нещо належащо,докато пак заплаче
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #75 -: Януари 05, 2015, 00:08:56 am »
Как щях да забравя.На Кирето са му пробили последователно и двете долни зъбчета.Голям герой излезе той.Няколко вечери само изплака с ръчичка пъхнатс в устата или отлазваше да си захапе шишето докато не дадем памадол и нсюацем с гел.Като подействат,се хранеше и заспиваше.Нощем проплакваше често,но на сън,без да се буди и да иска да го гушкаш.Само го погалвам или залюлявам малко и продължава да спи.А,бе,душичка.Той и коликите понасяше по подобен начин.Виж Митака е съвсем различен.Не ми се мисли като напънат неговите зъби.Сигурно ще назнача баща му за носач нощна смяна. :)
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #76 -: Януари 05, 2015, 01:45:05 am »
Привет :) Влизам малко неканена и не навреме, но поста на Рафаила ме заби.
Миличка, просто виждам нас в твоята история. Едно към едно. Моят съвет - след накърмване, направи пълна доза АМ и дай. Няма да се спре кърмата от едно-две дохранвания. Доктор Бърди казваше, че често коликите се бъркат с чист глад. Ние 3-4 месеца обяснявахме всичко с колики (не че нямаше), но голяма част от болките си бяха просто чист глад. След като започнах да дохранвам всичко "изчезна" почти изведнъж.

Рачо, добре дошъл и успех в нощните дежурства, ако молитвите не помогнат :)
[/url][/url]
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #77 -: Януари 05, 2015, 09:29:11 am »
47 Smiles, на тази възраст наистина няма кой знае колко неща, с които можеш да привлечеш и задържиш вниманието на детето за дълго време. Аз минах през същите терзания като твоите. Особено като четях из нета как други майки се хвалят, че детето им седи на гърне от 6 месеца, например. Или как си мие зъбите само на 10-11 месеца, как майките не се отделят за секунда от децата си т.н. И все се чувствах виновна, че аз не правя достатъчно. Но после установих, че това въобще не е така. От една страна, детето се научава за всяко едно нещо, когато то самото е готово за това. От друга - една част от майките се "изхвърлят" с хвалбите си, а реалността е друга. Моят син до 1-2 седмици преди да стане на 1 година, почти нищо не правеше, въпреки всичките ни опити да го научим на нещо. И от тогава като започна да ни имитира за всяко едно нещо, няма спирачки. Като малко папагалче е :). За няколко седмици стана коренно различно дете - пее, танцува, заиграва се за дълго време сам с играчки и т.н. Така че спокойно. Със сигурност правиш най-доброто. Всяко нещо с времето си.
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #78 -: Януари 05, 2015, 09:44:12 am »
Рафаила,  ако бебето спи след хранене 3-4 часа, няма как да е гладно. Гладно бебе не заспива. Бих посъветвала да го кърмиш още по-начесто ако смяташ, че няма кърма, но според мен щом спи, значи не е гладно. Или пък имате жълтеница още? Явор първият месец спеше по доста часове, защото имаше жълтеница. След това започна въобще да не спи и ядеше през час :).  От друга страна пък ако наистина няма кърма, има АМ. Няма страшно.
Аз доскоро перях със Сано Максима сензитив, а сега сме с течен Тео бебе. И в двата случая бях доволна.
Книгата на д-р Спок много я ползвах с първото дете. Според мен е много лесно да намериш конкретен отговор там за текущи въпроси. Много добре е систематизирана и подредена. Относно възпитанието мога да препоръчам Франсоаз Долто -страхотна детска психоаналаитичка. Ще си погледна библиотеката вкъщи за другите книги, които си заслужава да се прочетат.
<br />[link=http:
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #79 -: Януари 05, 2015, 10:14:53 am »
Аз съм прала с Пурлан бебе в началото, но го имаше само в Метро и като го спряха, намерих друг. Вече нямам спомени, но сякаш переше добре, дори пюре от моркови дето уж не се пере, при мен излизаше.