Цената на едните и на другите я оставям настрани, защото решението дали ще се ползват, или не многократни пелени обикновено не е мотивирано от това "да е по-евтино". Пък и като чета...не е и по-евтино май с тях. Колко са "по-екологични" - също ми е под въпрос на мен лично. Най-малкото редовно заради тях се пуска пералнята, а тя харчи ток. Разните дезинфектанти, подложки, торбички и пр. консумативи "вървящи в комплект" - също не ги произвеждат "добрите екологични джуджета в гората"
От това, което съм чела по въпроса - всъщност пак се ползват и стандартни памперси в разни случаи и по разни поводи, та все купувате и от тях. Хамалогията - не е нужно да я коментирам даже и аз като
Мели - никога не бих си причинила такова нещо.
От чисто хигиенна гледна точка...ами нищо не може да ме убеди, че една опикана и наакана пелена, след к'вото ще да е пране и дезинфекция ще е толкова чиста колкото един чисто нов, стандартен памперс от пакета. Не бих ползвала дамска превръзка за многократна употреба (ако има такива), за мен е същото да сложа и на детето си използван памперс. Една такава пелена, по някаква причина да не изпера/почистя идеално (и да не го знам) - хоп уроинфекция, или нещо кожно, или друга "екстра" от вида. Все още, когато си ляга вечер Дани му слагам памперс, понякога пишка, когато пие много вода. Има сутрини, в които памперса е абсолютно сух (на пипане и вид), но го изхвърлям все пак. Дори малко да е пишнал - за мен не следва да го оставя този памперс и вечерта да му го сложа пак (както ме посъветва баба ми веднъж
) Може би аз прекалено се тревожа в този случай, ама залагам на сигурно за такива неща и толкова.
Друг проблем при многократните пелени (за мен) - "универсален размер" + това, че са доста по-обемни (дебели). Минала съм през всички размери стандартни памперси и си има причини да са различни размерите. Първо, че несъответстващият размер памперс - или стяга на детето, или не приляга плътно и пропуска. Пропуска ли - все едно няма памперс всъщност. За новородено бебе - може и да няма особено значение точно какъв размер "тухла" ще му стои между крачетата, но за пълзящо, прохождащо, ходещо - има си и още как. Повечето стандартни памперси си имат серии за вече ходещи деца (или много подвижни), които са по-изрязани около крачетата, еластични в тези зони, материята на дупето е по-стегната (за да не провисва памперса толкова) и да пречи на ефективното движение на бебето. Според мен - това са важни моменти, с пряко отношение към развитието и здравето на детето ми. И никаква екология не може да ми е по-важна от тях. Пък и това е някаква "чат-пат екология" да ви кажа
Цялото домакинство е неекологично и баш ся пелените - био. Както каза и
Блу, има и стандартни памперси, на разни производители, чиито състав е достатъчно еко и разградим в голяма степен, ако ще е до екологичност само...То и такива "найлонови" торбички има, че памперси да няма.