0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Многократни пелени
« -: Септември 09, 2014, 09:49:14 am »
Здравейте мами!  :P
Моля споделете дали някой ползва многократни пелени и от кой модел сте доволни.
Ние досега бяхме с еднократни, но сега искам да мина на многократни.
Четох и на други места, но ценно ми е и вашето мнение.
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #1 -: Септември 09, 2014, 10:26:57 am »
47 Smiles,

Лили беше споменала в бременната, че е купила такива - сигурно ги и ползва ;) Дано да се включи - аз не вярвам, че ще стигна дотам, но ще ми е интересно да се образовам :)
А ще се радвам също ако споделите мотивите ви да използвате многократни пеленки - ей така да видим дали има някакви по-интересни :)
Re: Многократни пелени
« Отговор #2 -: Септември 09, 2014, 10:55:01 am »
Mousyt, аз не исках и да чуя за многократните в началото, макар и да го бяхме обсъждали с мъжа ми.
Просто с тези колики на бебо беше някакъв ад и съм нямала време дори да ям през деня, а камо ли да отделя 30 мин (толкова казват, че отнема) да пускам перални с многократни пелени.
В момента обаче сме без колики и ми остава повече време.

Бих минала на многократни най-вече заради замърсяването. Като си дойде Матей при теб, ще видиш как на всеки 2-3 дни изхвърляш една пълна торба с памперси, които се разграждат много много бавно.

Аз лично не вярвам, че излиза по-евтино, макар да казват така. Многократните памперси са доста скъпи (особено ако са от по-хубавите), а и покрай тях купуваш и разни други неща - дезинфектанти, еднократни биоразградими подложки, специални торби за съхранение, харчиш ток за пералнята. Отделно от време на време пак използваш и еднократни (например при пътуване, някои слагат и вечер).

Отделно за мен е голям недостатък, че са по-обемни (те са универсален размер от 3 до 16 кг) и има риск да не ни се закопчават бодитата отдолу.

Но въпреки това имам мерак поради причината, която споменах по-горе.

Иначе ето една статия по въпроса  :P
http://www.estestveni-idei.com/prod/polezno-1/statii-peleni/10-reasions.html
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #3 -: Септември 09, 2014, 11:12:49 am »
Аз нямам нерви за цялата хамалогия по прането и гладенето, въпреки че в Германия можеш да ги събираш в един чувал и минават и ги прибират, като след няколко дена ти ги връщат изпрани и изгладени.
Вместо това купувам еко пелените на ДМ, които не помня с колко процента разградим материал са. Поне за през деня. През нощта слагам памперс, защото щерката пие много течности и друга пелена не издържа.

Мои близки приятели имат пелени за многократна употреба. Не ми се вижда чак толкова сложно, честно казано. Но в яслата и бабата отказват да ги ползват. Май само бащата ги слага през уикенда. Друго, което са ми споделяли, че са такъв дебел пакет, че на детето му пречело да се движи свободно при пълзене и ходене.

И аз не мисля, че реално е по-евтино. Те имат пополини (https://www.popolini.com/index.php?id=22&L=2). Като цена са си доста. Разгледай страницата, ако искаш! Имат и английска версия.
« Последна редакция: Септември 09, 2014, 11:26:29 am от blue_sky »

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Многократни пелени
« Отговор #4 -: Септември 09, 2014, 11:55:09 am »
Мога да споделя мнение като майка, която първо е ползвала пелени за многократна употреба, защото просто нямаше други и едва след това - за еднократна. Щастието, което изпитах при появата на еднократните пелени, не може да се опише с думи. И няма земна сила, която би ме накарала да премина отново на многократни.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Многократни пелени
« Отговор #5 -: Септември 09, 2014, 12:39:40 pm »
Блу, този модел не го бях виждала.
Четох мнения на майки, че в бг яслите, приемали и мнократни пелени, ако им занесеш.
И между другото не се гладят. Изрично го пише в инструкциите за употреба. Поне моделите, които аз гледах.

Мели, многократните пелени са претърпяли голямо развитие.
Буквално всяка година има по-нови и подобрени модели.
Сега са почти като еднократните като функционалност, само дето се перат.
« Последна редакция: Септември 09, 2014, 12:45:32 pm от 47 Smiles »
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #6 -: Септември 09, 2014, 13:03:23 pm »
Цената на едните и на другите я оставям настрани, защото решението дали ще се ползват, или не многократни пелени обикновено не е мотивирано от това "да е по-евтино". Пък и като чета...не е и по-евтино май с тях. Колко са "по-екологични" - също ми е под въпрос на мен лично. Най-малкото редовно заради тях се пуска пералнята, а тя харчи ток. Разните дезинфектанти, подложки, торбички и пр. консумативи "вървящи в комплект" - също не ги произвеждат "добрите екологични джуджета в гората"  :lol:  От това, което съм чела по въпроса - всъщност пак се ползват и стандартни памперси в разни случаи и по разни поводи, та все купувате и от тях. Хамалогията - не е нужно да я коментирам даже и аз като Мели - никога не бих си причинила такова нещо.
От чисто хигиенна гледна точка...ами нищо не може да ме убеди, че една опикана и наакана пелена, след к'вото ще да е пране и дезинфекция ще е толкова чиста колкото един чисто нов, стандартен памперс от пакета. Не бих ползвала дамска превръзка за многократна употреба (ако има такива), за мен е същото да сложа и на детето си използван памперс. Една такава пелена, по някаква причина да не изпера/почистя идеално (и да не го знам) - хоп уроинфекция, или нещо кожно, или друга "екстра" от вида. Все още, когато си ляга вечер Дани му слагам памперс, понякога пишка, когато пие много вода. Има сутрини, в които памперса е абсолютно сух (на пипане и вид), но го изхвърлям все пак. Дори малко да е пишнал - за мен не следва да го оставя този памперс и вечерта да му го сложа пак (както ме посъветва баба ми веднъж  :lol:) Може би аз прекалено се тревожа в този случай, ама залагам на сигурно за такива неща и толкова.

Друг проблем при многократните пелени (за мен) - "универсален размер" + това, че са доста по-обемни (дебели). Минала съм през всички размери стандартни памперси и си има причини да са различни размерите. Първо, че несъответстващият размер памперс - или стяга на детето, или не приляга плътно и пропуска. Пропуска ли - все едно няма памперс всъщност. За новородено бебе - може и да няма особено значение точно какъв размер "тухла" ще му стои между крачетата, но за пълзящо, прохождащо, ходещо - има си и още как. Повечето стандартни памперси си имат серии за вече ходещи деца (или много подвижни), които са по-изрязани около крачетата, еластични в тези зони, материята на дупето е по-стегната (за да не провисва памперса толкова) и да пречи на ефективното движение на бебето. Според мен - това са важни моменти, с пряко отношение към развитието и здравето на детето ми. И никаква екология не може да ми е по-важна от тях. Пък и това е някаква "чат-пат екология" да ви кажа  :lol: Цялото домакинство е неекологично и баш ся пелените - био. Както каза и Блу, има и стандартни памперси, на разни производители, чиито състав е достатъчно еко и разградим в голяма степен, ако ще е до екологичност само...То и такива "найлонови" торбички има, че памперси да няма.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Многократни пелени
« Отговор #7 -: Септември 09, 2014, 13:15:40 pm »
JBrul, аз никого не искам да убедя да ползва многократни пелени.
Просто исках да видя има ли мами тук, които ползват и дали и от кои са доволни.

Иначе аз лично не вярвам, че по някакъв начин биха навредили на детето.
Като купувам ще гледам да се хвърля на доказаното, затова и проучвам по-дълго време. Иначе знам, че има разни евтини варианти, от които има оплаквания. 

И между другото има дамски превръзки за многократна употреба  :lol:
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #8 -: Септември 09, 2014, 14:10:57 pm »
Смайли, аз никого не убеждавам да не ги ползва.  :wink: Ти поиска мнения и "аргументи" по темата - споделих своето и аргументите си към него. Аз лично - не съм ползвала такива, имам познати които тръгнаха да ги ползват и до една се отказаха за 2-3 месеца. Та споделям по-скоро техните мнения + собствени съображения защо аз не бих. Четох навремето по форуми за въпросните, когато взеха по ел. магазини да ми излизат като артикул - ей така от любопитство четох.

За мен - многократната употреба на всякакви санитарни/хигиенни материали е пълно безумие. Все едно сега да се съглася някой да постави на мен, или детето ми инжекция с едновремешните стъклени спринцовки за многократна употреба. Ми няма начин, пък ако ще уж да няма риск, пък да се води "по-екологично", к'вото ще да е. За някои неща - категорично "назад към природата и 19-и век" - не е опция, която да си заслужава, по никакви причини. Но това си е за мен и според мен. Да пишеш отзиви, когато започнеш да ги ползваш ти, ще ми е интересно да споделиш мнение.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Многократни пелени
« Отговор #9 -: Септември 09, 2014, 14:16:55 pm »
Да пишеш отзиви, когато започнеш да ги ползваш ти, ще ми е интересно да споделиш мнение.
Обещавам!   8)
Аз сега ще поръчам само пробно два различни модела.
Ще видя как е и после ще поръчвам повече, ако ни се понрави (и на мен и на бебо).
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #10 -: Септември 09, 2014, 18:53:34 pm »
Аз също смятам, че ще са голяма хамалогия тия пелени. Те няма да се перат ежедневно(както едно време) и ще се събират, представям си смраааад  :x Отделно би ми било гнусно да ги пипна после  :lol:
Re: Многократни пелени
« Отговор #11 -: Септември 09, 2014, 19:27:37 pm »
Те няма да се перат ежедневно(както едно време)
Ами, май повечето перат всеки ден. За да си позволиш да не переш всеки ден трябва да имаш поне 24 бройки, което е сериозна инвестиция. Има модели по 42 лв. за бройка.
И аз планирам да пера ежедневно. Те затова казват, че ти отнема по около 30 мин на ден - да пуснеш пералня, да простреш, да събереш.
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #12 -: Септември 09, 2014, 21:56:20 pm »
За да си позволиш да не переш всеки ден трябва да имаш поне 24 бройки, което е сериозна инвестиция. Има модели по 42 лв. за бройка.

Тия пари чисто съм ги инвестирала в хубаво бельо за мама - "Палмерс", "Виктория...", кой каквото харесва.  :lol:  :lol:  :lol:  Каква е разликата между тези за 42лв. парчето и тези за по...20 да кажем? И ако купиш най-скъпото - колко ще ти трябват за старт, предвид времето за събиране, пране, сушене. Дани ми харчеше 10 и нагоре памперса докъм годинката дневно например. Както и да го смятам, е и много по-скъпа версия това, освен хамалогична.  :? Не те разубеждавам! "Сметката" и технологията са ми любопитни в случая. Освен самите пелени, какво още към тях трябва да купиш, колко струва и за колко време средно стига?

Сетих се още нещо да те питам. Напишканите памперси да кажем - складираш ги някъде... Макар, че и от тях - събраната урина не следва ли по някакъв начин да се изкара преди пералнята (изстискване, друго?). Едва ли ги бухваш в пералнята със съдържанието им. А нааканите какво ги правим? Освен механично да се отстрани съдържанието от тях (културно казано) преди да ги обработваш нататък - не виждам друг начин. Аз знам, че съм от малкото гнусливи към конкретни неща жени и МАЙКИ, но Бога ми - от първото, до последното ако, което се е е наложило да бърша - винаги ме е напъвало на драйфане. Та с времето - си "наех техниката" - поемам въздух предварително, бързо бърша основното и смотавам в памперса "продукта", опитвам да мисля за нещо друго. Вече остатъци някакви да бърша с мокрите кърпи с бясно темпо - понасяше се. Ако вяко от тези л***а трябваше да ги стържа чинно от памперса, да ги гледам и мириша - щЕх да умра.  :lol: Сега на АМ само - нищо не е, ама дойде ли нормалната храна  - малееее. Като реших да махам памперса - купих 10 чифта боксерки от китайците по 2 лв. парчето, щото уж щеше да има изпускане, та ако имаше - да ги хвърлям просто и да не ме е яд. Ама оцеляха де... :lol:
« Последна редакция: Септември 09, 2014, 22:40:34 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Многократни пелени
« Отговор #13 -: Септември 09, 2014, 22:51:31 pm »
Jbrul, за евтините казват, че по-скоро биха отказали някоя майка да ползва многократни пелени. И аз не знам какво значи това. Май пропускали, но не само.

Бройката зависи от много неща, напр. колко често искаш да переш (всеки ден или през ден), колко бързо съхнат, респ. имаш ли сушилня и др. Някои модели съхнат по-бързо, но са с  подложки, които попиват по-малко количество. Други съхнат бавно, но са с подложки, които попиват повече.
В момента и аз си нямам идея колко ще ми трябват.

Едните, които съм харесала са ето тези (това е вече четвърта подобрена серия):
TotsBots EasyFit V4
А другите са тези:
Pop-in

Иначе ти трябват още:


Дезифенктант, който се използва при прането. При всяко пране се слага една лъжичка. Кутията стига за 50 пранета.
Вместо дезифенктант може да се използва масло от чаено дърво. Слагат се по 3 капки.


Непромокаема торба за мокрите пелени.
Необходими са ти според мен две. Една малка, когато си навън и смениш пелената да сложиш мръсната вътре и една голяма, в която да събираш напиканите вкъщи.

Може отделно да купиш допълнителни многократни подложки, защото те са частта от пелената, която съхне по-бавно. Те се отделят от основната част на пелената (закрепени са към нея или с копченца или с лепенки или са поставени в специален джоб - това зависи от модела на пелената). Има и т.нар. нощни подложки, които се добавят в пелената само вечер, за да не пропусне 12 часа.

Еднократни биоразградими подложки Приличат на ТХ или на мокри кърпички. Слагат се върху пелената. Целта им е да задържат акото и да не трябва да го остъргваш от плата. Ох как го обясних. Може и въобще да не ползваш такива еднократни подложки. Акото се измивало много добре с душ слушалката.

A най-добре е да си купиш комплект, след като се ориентираш към модела, който си избрал. Излиза по-евтино.

Надявам се да мога да пиша повече от опит скоро  :P
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #14 -: Септември 09, 2014, 23:15:23 pm »

Еднократни биоразградими подложки Приличат на ТХ или на мокри кърпички. Слагат се върху пелената. Целта им е да задържат акото и да не трябва да го остъргваш от плата. Ох как го обясних. Може и въобще да не ползваш такива еднократни подложки. Акото се измивало много добре с душ слушалката.


Разбрах принципа споко.  :lol: Ей тия подложки си ги купи непременно според мен. Не пропускаййййй! Мани тая раУта с душа ти...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Многократни пелени
« Отговор #15 -: Септември 09, 2014, 23:32:35 pm »
Мани тая раУта с душа ти...
:lol:
Смайл, ако имах някакви съмнения дали или ти тотално ме отказа  :lol:
Цената на стартовия комплект е колкото памперсите за 8м., а следват ток, вода консумативи, време :) Половин час бих пила кафе, бляла баирите ако щеш или се любувала на детето :)  От екологична гледна точка не знам дали ще има положителен ефект. Но виждам, че си доста ентусиазирана и ще се раздам да споделиш впечатления след като започнеш употребата  :D
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #16 -: Септември 09, 2014, 23:55:57 pm »
Смайли, за напиканите не ми каза. Напоените с урина подложки как се изцеждат от същата преди пране? Те нали са за многократна употреба и те? (да не би да не съм разбрала де, ама така схванах). Няма да ги набухаш тия пълни с пикня подложки в пералнята я и да се плацикат вътре урина и препарат...
Друг въпрос. Колко е "срокът на годност" на един брой такава пелена, ако всеки ден я переш? Т.е. с един комплект - изкарваш ли от-до, или пелените искат тотална подмяна на няколко месеца, година, две? Както шишетата например... Понеже си има значение като крайна цена, ако ще караш с тях докато се ползват памперси изобщо.

м-и , категорично и аз бих "бляла баирите" половин час, вместо да стържа акота и да пера, но аз и от колата не слизам, та екологията - няма да я докарам откъм пелени баш.  :lol: От по-елементарни неща опитвам да съм полезна в областта - не така епични, но пък редовни. Нищо не ми е по-ценно на мен от личното ми време, няма кауза и пари, които да ми остойностят и 15 мин. от същото, та...всичко "бързо, лесно и удобно" ми е любимо.

Смайли, абе друго си мисля сега...Както има биорзаградими торбички, подложки за тия перящи се пелени и какви ли не още биоразградими чудеса...Ти провери ли детайлно за биоразградими стандартни памперси, преди да се хвърлиш на тия пелени? Ето. Блу ползва такива на ДМ, няма начин да няма и на други марки, ако ДМ не ти е ОК. Просто е твърде голяма инвестиция за нещо, което неизбежно ще трябва да ползваш още доста време (памперси), пък ако нещо се окаже, че не са ти удобни, при такива цени си е кофти. Не ти "правя сметка на парите", твои са си, просто ако е до екологичност само този ти избор - виж за биоразградими памперси "стандарт" първо.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Многократни пелени
« Отговор #17 -: Септември 10, 2014, 00:30:52 am »
Мисълта ми беше, че ако е за каузата дали се равняват двете вреди  :D отделно скъпата инвестиция и ако не те устройва, продължаващата покупка на памперси.
Мен лично от "калпазанлък" и гнус ме отказа тотал , пък ти като почна ма ще стържеш ли, че ще цедиш ли  :lol: :lol:
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #18 -: Септември 10, 2014, 02:14:15 am »
Мен лично от "калпазанлък" и гнус ме отказа тотал , пък ти като почна ма ще стържеш ли, че ще цедиш ли  :lol: :lol:

 :lol: :lol: :lol: Не съм "почнала" бе душа. Питам си нещата, които на мен ми се виждат важни по темата. То все пак е въпрос на чиста физика (с примес на физиология :lol:). К'вито ще да са модерни пелените - пишканото и аканото от тях - следва да се отстрани механично в голямата си част първо, че после да ги переш и пр. Ок, тия имат "джобчета", пък сменяеми подложки (добре абсорбиращи и уж еко), ама и те като тензуха дето са ползвали при нас едно време - поемат разни неща и тия неща - преди пране просто трябва някак да се махнат. И естествено - важно ми е как точно ще ги махам, хеле при тия цени за въпросните гащурки ;) На простите памперси - пишканото и акото - заминава в кофата на топка и точка. При тези - пишканото и аканото - не отива в кофата, не отива обаче и в пералнята в "пълния му блясък", а има междинен процес. Значи между дупето и пералнята - мама трябва да изстисква и стърже тия неща от "златните гащи". Съвсем екологично, механично и ръчно.  :lol:  Ако не стърже - ползва пак ЕДНОКРАТНИ приспособления, които били биоразградими... И к'во пречи целите гащи да са такива и да няма хамалогия. К'ва екология има в хабенето на вода, да плакнеш лайна от тия пелени и после да хабиш още вода и ток да ги переш и още ток да ги сушиш в сушилнята... ? Сериозно питам - къде е екологичното? Мани играчката за мама и парите, които ще ръсне...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Многократни пелени
« Отговор #19 -: Септември 10, 2014, 08:25:19 am »
А да попитам аз съвсем лаишки - тези многократни пелни оставят ли дупето сухо, щото все си представям едноврмешните, където са действали като "загревающ компрес", особено нощем. Струва ми се, че от цялата работа това е най важното - сухо дупе, все пак не знаем кога точно ака и пишка, е акането често не съвсем е тихо изпълнено, но все пак ..... та да се смени веднага пелената за да не мокри.
Честно казано и аз (като Жбрул) се питам какво пречи всичко да е от материала като за подложките - биоразградим  :lol:
« Последна редакция: Септември 10, 2014, 08:49:42 am от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.