0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Многократни пелени
« Отговор #60 -: Септември 19, 2014, 08:52:29 am »
По-добре пробвай ЕБХ, по-зелено е. На всеки половин час дръж бебето над леген/мивка/тоалетна и чакай да си свърши работата. Няма да переш, няма да се подсича и бързо ще се научи да пишка и ака на гърне после, още преди годинката сигурно.
Четох за това. Бебето трябва да започне да седи обаче. 
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #61 -: Септември 19, 2014, 12:10:32 pm »
Не мисля, че трябва да седи. Има един стар блог, в който е описано как едно бебе от новородено е пишкало в леген. Ти го държиш както трябва то и с глава надолу може да пикае  :lol:
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Многократни пелени
« Отговор #62 -: Септември 19, 2014, 12:12:37 pm »
Не мисля, че трябва да седи. Има един стар блог, в който е описано как едно бебе от новородено е пишкало в леген. Ти го държиш както трябва то и с глава надолу може да пикае  :lol:
Именно! Ти ще го държиш в началото.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Многократни пелени
« Отговор #63 -: Септември 19, 2014, 13:48:34 pm »
47 Smiles,  гледах клипчетата. На мен лично ми изглеждат супер обемни тези пелени. Когато бебето започне активно да се движи, според мен ще му създават тежест. Лично мнение на майка, чието бебе е доста активно двигателно от самото си начало, но ти си преценяваш. И аз като повечето момичета, не бих отделяла толкова време на смяна на пелени. А и за друго се сещам, гледайки клипчето, на легнало и неподвижно бебе изглежда лесно да ги поставиш, но на непрекъснато въртящо се или тичащо, не знам как ще бъде. За мен човек трябва да се възползва максимално от всички улеснения на цивилизацията. Пожелавам ти успех все пак.
<br />[link=http:
Re: Многократни пелени
« Отговор #64 -: Септември 24, 2014, 08:49:37 am »
Момичета, не съм забравила да се отчета за многократните.
В момента все още изпробвам различни пелени и варианти - с/без допълнителни подложки, пране, съхнене и т.н.
Почти сигурно е обаче, че ще ползваме (и сега се пазаря за отстъпки) в комбинация с еднократна пелена за нощта (поне в началото).
Ще пиша повече като събера още малко опит.

Cygnus, защо не сложиш линка в тази тема:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50415.0
Re: Многократни пелени
« Отговор #65 -: Септември 24, 2014, 15:16:33 pm »
На мен пък ми се струва едно и също като трудност на сменянето, че даже доколкото схващам е възможно самата пелена да не се измокри или изцапа  и понякога да може  да сменяш само подложките. Ако не бяха толкова скъпи сигурно и тях щях да пробвам ей , така  от чисто любопитство.
За остъргването на акото , сега дано не ви погнуся, но аз го махам и от обикновените еднократни пелени - просто обръщам памперса в тоалетната , то си пада и така  хвърлям "празен" памперс в коша ,защото иначе от коша в цялата баня се носят разни аромати (въпреки 2-та ароматизатора).
Смайл, аз не съм "зелен човек" ,ама грам даже (не се гордея с това ), но наистина ми е страшно любопитно дали си струват тези пелени, много ще се радвам ако искрено споделяш отзиви  ( дори  да се окаже , че си сгрешила в преценката си, и изобщо не ти допадат пак да пишеш). Аз няма да те разубеждавам по простата причина , че нямам база на сравнение с такива... бих ти дала съвет ако бях пробвала и едното и другото и реално мога да сравня и преценя кое и как. На пръв поглед и на мен ми с вижда сложно като ежедневен ангажимент да переш , простираш и т.н (отнема си часове това ), но пък знае ли човек , може да не се окаже чак такава драма и всъщност да се поддържат много лесно. Ти си човекът , който ще сравнява и и ще информира тук
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #66 -: Септември 24, 2014, 20:32:14 pm »
да, ще го сложа, спря ми интернет днес като опитах
Re: Многократни пелени
« Отговор #67 -: Октомври 01, 2014, 14:42:34 pm »
Момичета, обещах да обобщя впечатленията си за многократните пелени.
Мисля, че постът ми този път ще бие по дължина тези на Jbrul  :lol:
Ползването на многократни пелени изглежда доста сложно и объркващо в началото (в т.ч. и за мен беше така). След като започнеш да ги използваш обаче, всичко се изяснява и нарежда.
Ще разкажа нещата в повече детайли, надявам се и за повече яснота.

За самите пелени
Всяка пелена се състои (най-грубо казано) от непромокаеми “гащи” и подложка, която да попива течността. При различните модели подложките са прикрепени към гащите по различен начин. Напр. при пелените тип “джоб”, гащите имат отвор от задната част, в която се пъха подложката. При модела, който аз съм избрала, подложката се прикрепя към гащите с копченца.
Към всяка пелена обичайно могат да се сложат допълнителни подложки за по-добро попиване, най-вече нощем, когато пелената не се сменя дълго време. Много често тези допълнителни подложки се продават (са в комплект) със самата пелена. Могат да се купят и отделно. Моделът, който съм избрала, включва такава допълнителна подложка. Тя се прикрепя отново с копченца за основната. Може да се сгъне на две и да е позиционирана в предната част на пелената за момченца (както е в моя случай).
Това, че подложките не са едно цяло с гащите е добре, защото по този начин може да съхнат поотделно. Гащите съхнат много бързо. Тогава вместо да се купят повече пелени, могат да се купят по-малък брой пелени, а повече подложки. Така излиза по-евтино, защото пелената може да струва два пъти повече отколкото само подложката. Има обаче и модели пелени, при които гащите и подложката са зашити и са едно цяло.
Подложките са от различни материи. Обичайно подложките от естествени материи (бамбук, памук, коноп) попиват повече, но съхнат по-бавно в сравнение с изкуствените материи (микрофибър, полиестер) и обратно. Аз съм купила и от двата вида за разнообразие и според нуждите.
За да бъде дупето на бебето сухо е необходимо, освен пелената, да се поставят допълнително и:
- еднократни “stay dry” подложки (много приличат на мокри кърпички, само че са сухи) или
- многократни “сухи” подложки (много мекички и пухкави парчета плат).
Целта и на двете е да отведе течността в основната попиваща подложка като запази дупето сухо. Еднократните подложки са удобни при наличие на ако, защото ги изхвърляш заедно с него директно в тоалетната. Ако са само напикани, се изплакват веднага на чешмата, съхнат за около 5 мин и могат да се използват отново. Аз ползвам и двата вида. Ако очаквам бебо да се изака слагам от еднократните (при нас е възможно, защото ака веднъж на два или три дни, та горе-долу на този етап е предвидим).


Размер
Повечето пелени са един размер – от 3 до 16 кг. Има специални модели за новородени, но те не могат да се използват дълго.
За да стават на малко и на по-голямо бебе, пелените се коригират чрез копченца или велкро. Моделът, който аз ползвам се коригира в кръста с велкро, а дълбочината с копченца.
Многократните пелени са по-обемни от еднократните и понякога се налага закупуване на 1 размер по-големи бодита например. В моя случай бодитата, които имаме ни стават, защото бебо е на 5.5 месеца, а ползваме така или иначе вече размер 6-9 месеца.

Пране
Пелените трябва да се изперат до 48 часа след ползването им. Аз до момента гледам да ги пера на същия ден.
Пускам първо програма за изплакване само с пелените (10 мин продължителност), за да се отмие пикото. После добавям останалото бебешко пране и пускам основна програма + прах за пране + дезинфектант (без центрофуга). След като приключи основната програма, пускам второ изплакване + центрофуга (това го правя винаги, без значение дали пера нас или бебето). Омекотител не ползвам.
Препоръчително е прахът, който се използва, да е без фосфати и ензими и да се пере на 60 градуса. Периодично (на няколко месеца веднъж) е добре пелените да се пускат на 60 градуса изпиране без никакъв препарат. Това се налага, защото попивността на подложките може да намалее, ако се затлачат с препарати.

Съхранение на мокри пелени
Продават се специални торби или кутии за съхранение на мокрите пелени. Аз лично реших да си спестя този разход и си купих обикновена пластмасова кутия с капак. Може да се надупчи, за да не спарват пелените. За навън и обикновена найлонова торбичка върши работа.

Сушене
Могат да се сушат в сушилня, навън или вътре. Не се гладят. Сушенето на слънчева светлина е препоръително в случай, че са останали петна по тях.
 
Необходим брой пелени
Много е относително колко пелени са необходими. Може би между 10 и 24 в зависимост от това колко често искате да перете, имате ли сушилня или не, от каква материя са подложките и колко бързо ще съхнат.
Аз нямам сушилня. Мисля да пера всеки ден или най-много през ден. Купих 12 пелени с подложки, които съхнат бавно + 6 комлекта само подложки, които съхнат бързо. Отделно имам още 3 пелени, от 3 различни модела, които бях купила да се ориентирам в ситуацията.

Цена
Еднократна инвестиция
За пелените (общо 15), допълнителните подложки (общо 6), “сухите” подложки (3 бр. само до момента имам),  еднократните подложки (200 бр.), дезинфектант (за 50 пранета), специален прах (за 10 пранета, но няма да купувам от него, ще си ползвам моя, който си е ОК) дадох общо около 700 лв.
Всъщност това са парите, които детето събра от кръщенето.
Аз купих най-скъпите пелени на бг пазара. Спокойно инвестицията може да е около 400 лв., дори има варианти и до 200 лв. Аз си признавам, че съм склонна към изхвърляне в такива ситуации.

Допълнителни месечни разходи
Дезинфектант – около 6 лв. на месец
Еднократни подложки – ако не се перат 15 лв. на месец. Ако се перат двойно и тройно по-малко. Ако се купят многократни “сухи” подложки (по 2 лв. е едната) този месечен разход отпада или съвсем може да се стопи. Това мисля и да направя.
Ток и вода - според “зависи”.
В дадени ситуации могат да се използват и купуват и еднократни пелени, напр. при пътуване, тъй като няма да има възможност за пране.

Сравнение с еднократните
Еднократните пелени (памперси) в случай, че се използват 2 години излизат поне 1400 лв. Но и това е много относително в зависимост от модела, както и кога детето ще спре да ползва памперси.
Като се тегли чертата, може и равни да излезнат двете инвестиции в моя случай, защото не съм търсила икономия, а удобство и защото ги въвеждам след като бебето е станало на почти 6 месеца, т.е. изпуснала съм икономията първите 6 месеца.

Минуси на многократните пелени
1. Многократните пелени е необходимо да се сменят малко по-често от еднократните. Това отново зависи от модела, защото тези които съм купила са може би най-попивните на пазара и ги сменям толкова често, колкото и еднократните. Т.е. този минус за мен не важи.
2. По-обемни са. Има модели, които са като топка на дупето на по-малко бебе. Това за мен си е недостатък, дори и бебето да е много сладко в тях. Може да се наложи закупуване на по-големи бодита също. Моят модел е най-компактният.
3. Обгрижването на пелените (пране + простиране + събиране) изисква допълнително време. Не съм засякла колко време отнема, но според разни източници около 30 мин на ден.

Плюсове
Най-големият плюс за мен е, че няма да изхвърля над 3000 памперса в коша. Това е един от най-бавноразградимите отпадъци.
Използването на многократни пелени в комбинация с ЕБХ би било още по-добро постижение, както ми подсказаха някои съфорумки. Обещавам, че сядам да чета за това ЕБХ.
Останалите плюсове, само ще ги link–на, защото за мен не са толкова важни, както вече бях писала.
http://www.estestveni-idei.com/prod/polezno-1/statii-peleni/10-reasions.html
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #68 -: Октомври 01, 2014, 15:28:09 pm »
По мои сметки ако си се ползват обикновени памперси постоянно 2г. разходът е двоен просто 2г х 6-8бр дневно са над 5000бр, съответно и сумата.
 Въпреки твоето положително мнение и погледнато от страна, че веднъж съм минала през това, просто с моето дете не би се получило, а при второ и ако са две такива, съвсем не  :D Не мисля, че бих си го причинила това, нищо лично спрямо теб, но пък никога не бях смятала количествата и следващият път бих ползвала екологични пелени ако естествено на бебето му е добре с тях.

Благодаря за подробностите, вероятно други майки ще се възползват!
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #69 -: Октомври 01, 2014, 19:43:58 pm »
Смайл, пелените и консумативите от нета ли ги поръчваш?
« Последна редакция: Октомври 01, 2014, 19:54:23 pm от kati_vm »
Re: Многократни пелени
« Отговор #70 -: Октомври 01, 2014, 20:39:13 pm »
Кати, да, от нета ги поръчвам.

М-и, така е, между 4000 и 5000 памперса се изхвърлят за едно дете.
Аз смятах с по-малка бройка, защото ние за 5.5 месеца, вече сме изхвърлили доста.
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #71 -: Октомври 01, 2014, 20:57:23 pm »
След толкова негативни изказвания, относно многократните пелени, бих искала да поздравя Смайл за решението й.  :balk_47: Аз все още проучвам въпроса и не съм решила,  но зелената част на идеята доста ме привлича.
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #72 -: Октомври 01, 2014, 22:36:01 pm »
За ЕБХ беше шега Смайли, недей чак толкова. Нали вече имаш безвредни пелени :) Цени си времето, знам защо ти го казвам, не е с лошо. Достатъчно направи по въпроса, за да си зелена - с нищо няма да замърсиш. Не откачай ся с "чишкане на кърмаче" моля те!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Многократни пелени
« Отговор #73 -: Октомври 02, 2014, 09:08:58 am »
Jbrul, не се притеснявай, няма да направя нещо само защото е "зелено", а то да ми коства екстра усилия и да ме кара да се чувствам изтормозена.
Наистина, ако нещата се правят насила и с нежелание, по-добре да не се правят.
Пелените ги приемам напълно позитивно и подхождам с мерак дето се вика.
Ако понякога ми дойде нанагорно поради някаква причина, имам и еднократни под ръка и винаги мога за ден-два да мина на тях. Купих Baby Love Nature.

За ЕБХ-то не е шега за мен. А и като нося Дани 80% от времето, когато е буден - дали ще го разнасям или ще го държа над гърнето е все едно й също.
Засега обаче ще изчакам да ми мине изпита, а и също да пуснат парното, за да е равномерно топло в целия апартамент. Че да го оголвам в студената баня не си е работа в момента.

Кати, мерси за подкрепата.
Уж гледам да не се вълнувам от чуждите мнения, но не винаги успявам, а едно потупване по рамото винаги е добре дошло  :P
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #74 -: Октомври 02, 2014, 09:17:15 am »
Смайли, организмът трябва да достигне определен етап на развитие, за да бъдат волево контролирани изхожданията. Условно - този момент настъпва, когато детето може само да изкачва стълби. Тогава и мускулатурата контролираща функциите в малкия таз и съзнанието на детето достигат нужната зрялост за такива цели, или поне опити по темата. ЕБХ е пълна дивотия, затова ти казвам, че Сикс със сигурност се пошегува по въпроса. Дали ще го държиш Дани над гърне/тоалетна на този етап, или не, дали понякога ще нацелиш момент точно тогава да свърши нещо - не създаваш навик с това, нито ускоряваш процеса по сваляне на памперси ми е мисълта.
Но като искаш да опиташ и това - твоя си воля разбира се.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Многократни пелени
« Отговор #75 -: Октомври 07, 2014, 18:37:25 pm »
Що да е дивотия бе Жбрулче.... че не създаваш навик е вярно , но си има и своите предимства това да ходи  в гърне - не миеш дупе ,защото то не се цапа, кожата е винаги беличка и пухкава , няма зачервяване , няма подсечено..... аз по моя Калоян виждам разликата и знам каква му беше кожата като ми ходеше в гърне всеки път и сега като не ходи. Ела да видиш- всеки ден мазила и бомаги,и тамааан мине малко и на следващия ден пак...хем като направи работата пресушавам на мига, даже и 2 мин. не остава с мръсен памперс, но много чувствителна излезе нашата кожа ..пффффф
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #76 -: Октомври 07, 2014, 18:48:37 pm »
Еми щото знаеш каква е честотата на изхождане при деца под година, че и година и половина. Я сметни колко често трябва да "чишкаш бебе" за 24 часа и колко пъти няма да уцелиш и колко ще преобличаш и переш по тоя повод. Затова е дивотия и на тази възраст - не създава навик, защото рефлекторно не е възможно детето да го усвои и да иска.

Не всички деца са с капризна кожа освен това. Дани е бил нон стоп с памперс до 3,5 години и никога не е имал кожни проблеми от какъвто и да било тип. За да се прави това при много малко дете - следва да има сериозно основание, свързано със здравето на детето, вкл. на кожата в интимната област. Иначе си е "упражнение за луди" в кърмаческа възраст и нищо повече.

При дете на възрастта на твоето и при положение, че кожата е толкова чувствителна - да, има смисъл, че и нужда да се постараеш да сваляш памперса. Има и мегдан това да се случи ефективно. Ако Дани беше така - вероятно и аз щях да положа усилия да го махнем доста по-рано. Ако като кърмаче беше имал подобен проблем и допуснем, че Смайли е права и многократните пелени парират алергични прояви и зачервявания - по-скоро щях да ползвам такива, но не и да се занимавам с ЕБХ. Пак подчертавам - прочети от каква възраст фенките на ЕБХ прилагат тоя "пиниз". При бебета на 2 месеца.  8O  Ми дивотия е разбира се, какво друго да го нарека? Не отричам правото на никого да му хлопат всички дъски естествено, но и аз имам право да забележа похлопването им все пак и да го коментирам.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Многократни пелени
« Отговор #77 -: Октомври 07, 2014, 23:21:41 pm »
« Последна редакция: Октомври 07, 2014, 23:26:13 pm от м-и »
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #78 -: Октомври 07, 2014, 23:31:39 pm »
Имам приятелка, която и двете си деца практикува ЕБХ. Нейните деца са носили памперси САМО първите 2 седмици от живота си. След това се започва, новородено бебе, сгънато над мивката да пишка. Идват ти на гости и ти казват - Отиваме до мивката да пишка! Понякога и ака, зависи какво му се прави на детето  8O Тя ползва и многократни пелени. Втората й дъщеря в момента е година и половина и все още ползва пелени. Та от ЕБХ файда е нямало, май  :wink:
Не разбирам смисъла на ЕБХ, по причините, които е изложила Jbrul по-горе за волево контролираните изхождания. Много изтрещя народа, по-точно майките  :wink:
За многократните пелени, щом го влече някой, ползва. Въпрос на избор, уважавам избора на всеки!

п.п Това, което прочетох в линковете, които е постнала м-и са пълни глупости.
Бебе на 4-8 месеца дава знаци, че му се пиша или ака. Да не сме гледали бебета, да не знаем.
« Последна редакция: Октомври 07, 2014, 23:35:12 pm от Ники »

*
Re: Многократни пелени
« Отговор #79 -: Октомври 07, 2014, 23:36:59 pm »
Те писанията от линковете на м-и говорят достатъчно на всеки дето не му скърцат паркета, дъските, пироните и к'вито там са му "сглобките". И на никого не се извинявам за това си мнение точно, няма и да го направя. Ако някой списващ и четящ тук прави гореописаните дивотии с кърмачето си - може свободно да се чувства обиден от мен лично.  :lol:  Което не значи, че няма право да е изкукал де. Просто аз имам право също да му кажа, че според мен е такъв. В добавка - и неграмотник.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!