0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Многократни пелени
« Отговор #40 -: Септември 12, 2014, 12:39:10 pm »
50% разградими пак е добре. Определено ще ги купя. Но пак основната ми цел ще е да минем на многократни. Дано да е успешно.  :lol:

Блу, и на мен не ми е хич лесно да уча. На 34 съм. Трудно помня вече. При това изпитите са на английски и не са да заграждаш верен отговор, ами си е яко писане в продължение на 4 часа. Учебникът за 1 изпит е между 600 и 900 страници формат А4.
Хубавото е, че е много гъвкаво като образование. Може да се явяваш по на колкото изпита искаш два пъти в годината. Може да пропускаш явявания. Имаш 10 години преди да ти изтекат правата. Абе подходящо е за заети хора.
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #41 -: Септември 12, 2014, 16:55:47 pm »
На мен чуждият език не ми е проблем. Но мозъкът ми просто не е свободен за такива дейности.

*
Re: Многократни пелени
« Отговор #42 -: Септември 12, 2014, 19:12:51 pm »
О, едната баба (майка ми) още в началото ме пита, няма ли да ползвам многократни. Тя беше по-информирана от мен по темата за многократните. Общо взето е една върла природо-защитничка. Няма да изпадам в подробности, за да не спамя темата.
Другата баба също е страхотна домакиня. Нищо не й тежи на жената.
Моят мъж също ме питаше в началото няма ли да ползваме многократни.
Общо взето желание има в цялата рода  :P

Ооо, вие сте безбожно "зелени" бе хора! Къде се бутам и аз  :lol: :lol: :lol:
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Многократни пелени
« Отговор #43 -: Септември 12, 2014, 19:58:53 pm »
О, едната баба (майка ми) още в началото ме пита, няма ли да ползвам многократни. Тя беше по-информирана от мен по темата за многократните. Общо взето е една върла природо-защитничка. Няма да изпадам в подробности, за да не спамя темата.
Другата баба също е страхотна домакиня. Нищо не й тежи на жената.
Моят мъж също ме питаше в началото няма ли да ползваме многократни.
Общо взето желание има в цялата рода  :P

Ооо, вие сте безбожно "зелени" бе хора! Къде се бутам и аз  :lol: :lol: :lol:

 :jump12:

Така, аз прочетох разни неща за пелените, за евентуални внуци се готвя, току-виж ми се паднала за снахичка някоя върла еколожка. Та да съм подготвена. :)

Разбира се, аз също рециклирам, събирам боклука разделно, пестя вода и каквото се сетите от онези ежедневни дейности, които човек с някаква обща култура може да свърши, без да губи огромна жизнена енергия. Но да си мисля, че с това спасявам планетата, би било наивно предвид огромните промишлени замърсители. Няколко неща ме тревожат в тези многократни пелени. Първото по важност е хигиената. Прането на 60 градуса не е достатъчно за дезинфекция. Ако се ползват допълнителни дезинфектанти, това би било приемливо, но, доколкото разбирам, не се ползват такива, а и те са екологично недобри. Така че, ако снахата ме накара да ги ползвам, ще ги пера на 90 градуса, ерго ще им съкратя живота. На второ място, тази сметка с трайността им и как ще се отгледат две-три бебета с тях е малко без кръчмар. Само човек, който пере агресивно всеки ден, знае как се захабяват нещата, велкрото остарява, копчетата се повреждат, багрилата цапат и т.н. И последно, понеже съм гледала децата си сама, а сега съм и с друг акъл, не бих жертвала свободното си време за сметка на пране, било то и с кауза. С възрастта човек се научава да цени моментите, които прекарва с близките си, дори с това да уврежда природата. Може би не съм толкова извисена духовно натура, знам ли.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #44 -: Септември 12, 2014, 20:35:19 pm »
Мелииии  :youwoman:
напълно споделям мнението ти, все едно за мен говориш :D
и аз така за внуците... :lol:
ама като човек, който не е имал и няма арсенал с баби, гледачки и баячки никога не бих си създала допълнително зор точно заради това...
готвя до 12-1-2 часа за децата си, за да се хранят здравословно и добре, но да стържа акита от плат, не мерси :wink:
Re: Многократни пелени
« Отговор #45 -: Септември 12, 2014, 21:16:38 pm »
Мели, дезинфектант се използва задължително. По-назад в темата съм сложила и линк към въпросния.
Трайността на многократните пелени не е за 2-3 бебета, но е достатъчна. Велкро-лепенките се слагат в специални джобчета при прането, за да не се захабяват. Има модели и с тик так копчета. Вие сами знаете като си купите качествена дреха как и след 5 години изглежда като нова. Няма какво да ви убеждавам, че за да струват тези "гащи" маса пари са направени от по-издръжливи материи и цветове.

Нека всеки следва собствените си разбирания. Аз не ви вземам на подбив с вашите. Моля и вие да имате уважение.
« Последна редакция: Септември 12, 2014, 21:31:42 pm от 47 Smiles »
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #46 -: Септември 12, 2014, 21:43:50 pm »
смайлче, извинявай ако мнението ми е изглеждало като подбив, изобщо не съм имала това предвид. Просто като майка с 8г. стаж, по-скоро се опитвам да дам една по-различна гледна точка и да се опитам да кажа, че има много ама наистина много по-важни неща при отглеждането на децата, запазването на собствената си психика, нерви, и взаимоотношенията между партньорите, които са от огромно значение при развитието на децата ни от това да са с еко пелени. :)
Но преди всичко е важно ти да се чувстваш добре, а щом това ще те направи щастлива, дерзай :)
Re: Многократни пелени
« Отговор #47 -: Септември 12, 2014, 22:06:45 pm »
Стефи, наистина ме обиждат коментарите, че за сметка на пелените ще жертвам здравословното хранене на детето или времето, прекарано с него. Въобще и нямам такива намерения. Ако нещо въобще пострада, то няма да е свързано с детето.

Но и от друга страна да погледнем въпроса с времето.
Не отделят ли повечето жени време да ходят на маникюр, на масаж, на козметик? Трябва ли да се чувстват виновни, че са жертвали това време за себе си? Аз през живота си не съм посетила нито една от тези услуги например. Трябва ли да се чувствам обаче виновна, ако отида на спорт или гледам филм или се видя с приятели? Няма как да си 100% отдаден на детето и да се чувстваш виновен, ако направиш нещо не за него, а за себе си.
« Последна редакция: Септември 12, 2014, 22:08:33 pm от 47 Smiles »
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #48 -: Септември 12, 2014, 22:32:41 pm »
Стефи, наистина ме обиждат коментарите, че за сметка на пелените ще жертвам здравословното хранене на детето или времето, прекарано с него. Въобще и нямам такива намерения. Ако нещо въобще пострада, то няма да е свързано с детето.

Няма как да си 100% отдаден на детето и да се чувстваш виновен, ако направиш нещо не за него, а за себе си.

Смайлче, таман обратното се пише според мен. ;) Стефи казва, че готви за децата си до сред нощ (т.е. лишава себе си от някакво време за нея самата, за отношенията с мъжа й, за свои лични удоволствия), но го прави в името на това децата й да бъдат хранени с каквото трябва. Защото това е важно и отнасящо се пряко към техния растеж и добро развитие. Както мисля всички тук отделяме време за готвенето за децата/семейството си по същите причини. Това е важно нещо, абсолютно незаобиколимо, ако търсиш качество. Не, че повечето не можем просто да поръчваме готова храна, ама...ясно какво ще ядем в такъв случай.

Та (според мен поне) - никой не ти казва "да се чувстваш виновна, защото смяташ да правиш нещо за себе си".  8O А, тъкмо обратното, че и без това имаш и ще имаш все по-малко време за себе си и всеки начин да го направиш повече въпросното е добре дошъл. И понеже ние не приемаме прането и сушенето на пелени, баш като "време прекарано приятно и в полза на мама" - директно го слагаме в графа "още една галимация покрай бебето". Аз лично - разбирам, че да переш пелени те удовлетворява лично, защото така имаш екологично поведение и затова бих могла да го отметна в твоя случай - като вид "удоволствие". Щом те кара да се чувстваш добре, значи е добре. Не се обиждай, че повечето жени с деца не могат да възприемат процедурата като теб и да видят нещо хубаво и приятно в нея за себе си. Аз персонално - си оставам със съмненията относно хигиената, мани екологията, но това е ТВОЕТО дете и ТВОЯТ избор, който аз уважавам. Аз за моето съм решила какво и как, когато е било време. И отделих време на темата, защото взимам избора ти насериозно и затова исках да разбера какво го мотивира, кое те убеди, че е ОК за бебето и пр.
Да те взима някой на подбив обаче...вече халюцинираш, честно.  :wink: Ако исках да те гъбаркам и подигравам по темата - ми щях да спретна един "каламбур" от три изречения на "твой гръб" и да се омета. Да съм направила подобно нещо? Някой друг да го е направил?

П.П. Днес в темата за палачинки и гофрети - прояви същата ненужна мнителност )спрямо мен персонално) Пък накрая се оказа, не само че "не бия на никъде", а ти дадох идея как да ти е по-лесно с палачинките. ;) Помисли пък дали не търсиш под вола теле понякога. Ходя и на фризьор и маникюр редовно - не се чувствам обидена изобщо, ако някой счита, че това ме прави лоша майка. По същия начин - на теб какво ти дреме кой какво мислел за едно и друго, което ще правиш ти, в своя си живот? Твоя си работа в крайна сметка, както си е наша дали бихме направили същото като теб. Просто разговаряме...уж.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Многократни пелени
« Отговор #49 -: Септември 12, 2014, 22:48:24 pm »
JBrul, наистина в повече ми дойдоха всички коментири ПРОТИВ ползването на пелените.
Това е като да си на стадиона и всички да викат Левски, а пък ти да си от ЦСКА. И не просто да викат Левски, ами и да пеят гадни песнички за ЦСКА.
Няма как да не ти стане криво :(
А за да ми стане криво, едва ли е само от халюцинации.

PS. Ама нека вече спрем до тук. Не се сърдя. Утре ще ми е минало и кривото  :P
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #50 -: Септември 12, 2014, 23:07:13 pm »
Смайли, всички "против" идват от хора с по-големички деца, някои са и с повече от едно дете. Аз разбирам защо са им такива мненията (относно самата играчка, не другото) и знам, че първоначалнта еуфория от бебето, после утихва, на нейно място идва една по-осъзната радост, но изнервеност от рутината, въпиющата нужда просто да направиш нещо РАЗЛИЧНО и то да не е свързано с детето по никакъв начин... Затова ти каззахме всички - цени си времето, прави си домакинството и грижите за детето (чисто битовите) по-лесни и не времеемки за теб самата. Щом ти звучи като "гадна песен" на агитка - ОК. Това е скъпа инвестиция в крайна сметка и затова изказаните "против" - бяха по всички аспекти на темата, не само техническите параметри.

Аз лично - няма да "припявам" повече.  :lol: Желая ти да са ти удобни пелените и да сте доволни и двамата с малкия от тях.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Многократни пелени
« Отговор #51 -: Септември 12, 2014, 23:32:28 pm »
Да мисли човек за природата е да отиде на протеста миналата неделя срещу добива на въглищен газ в Добруджа. Пеленките и разделното събиране на боклука, както и почти всички зелени инициативи и пр акцийки са green wash. Ако не знаете какво е това - замазване на мозъци. Тоест масово хората правят нещо, мислейки се за зелени, а от това печелят компаниите дивиденти, че са green,  а хората да са вътрешно удовлетворени , че пазят природата. Пазят патки. Промишлените замърсители компенсират това 10 на степен 10 кратно. Но тях никой не смее да ги пипне.

Мели, колко си права!

Смайлче, никой не се подиграва, просто напоследък има много модерни практики на хората да правят нещо, с което си усложняват живота, като уж правят нещо "зелено". Всъщност понякога е спорно дали е достатъчно ефективно това и дали не се прави нещо зелено, което повече вреди на природата, отколкото я защитава.

Имат една книжка децата, в която на една страничка е показан отпечатъка от човешката дейност върху околната среда на една силно развита икономически държава и една от третия свят. Стъпчицата на втората едва се вижда на листа, а първата заема цялата страница. Тоест най-бедните хора живеят най-зелено. Защото потребяват малко.  В консуматорско общество да каже някой, че е зелен е оксиморон. Освен може би ако е екоактивист в организация, с цели и приоритети в глобален мащаб и това е довело до решения на високо ниво с реални мерки срещу промишленото замърсяване.
« Последна редакция: Септември 13, 2014, 00:29:57 am от cygnus »
Re: Многократни пелени
« Отговор #52 -: Септември 15, 2014, 00:05:19 am »
Подкрепям казаното от Jbrul, Дони, Мели, Стефи...

И добавям, Смайли, грижите и работата около 4 месечното бебе са нищожни, в сравнение с тези след няколко месеца. Да не говорим, ако има и второ малко дете.... :D

Нека си поговорим след ок. 6 месеца отново, като стане мобилно човечето....

Успех с многократните пелени.

Re: Многократни пелени
« Отговор #53 -: Септември 15, 2014, 07:50:28 am »
Със сигурност ще си говорим пак  :lol:
Само да вметна, че майките, които познавам, ползващи многократни пелени са с по 2 и 3 деца ....
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #54 -: Септември 15, 2014, 15:11:44 pm »
Е то значи нямало нас кво да ни питаш как и що, имаш си го нагледно  :D
Гледах тия памперси, които казва Блу, има ги в ДМ 17-18лв е пакета, но не прочетох никъде да пише дали са 100% еко или друго.
Re: Многократни пелени
« Отговор #55 -: Септември 15, 2014, 16:10:25 pm »
За тези памперси разбрах, че горната част е биоразградима, а вътре гелът не е.
Явно затова се водят 50% биоразградими.
В нашия DM има 15% отстъпка на всички стоки и мисля да се възползвам  :P
Между другото дойдоха ми и многократните. Сега се перат.
Ето тези два модела съм поръчала пробно само, че други разцветки.
Мамите, които познавам ползват по-стари модели, но и те са много доволни. Не са ми много нагледно, че едната се премести в Пловдив, а другата с трите деца няма как да я виждам често  :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=w0H5xip5FPg
https://www.youtube.com/watch?v=zDunDFv1kKY
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #56 -: Септември 15, 2014, 16:56:08 pm »
Аз имам позната която ползва многократни.Като недостатък изтъкна, че лятото малкия се подсича лесно с тях и че нощем пропускат ако не се сменят.Иначе са готини.Аз лично не бих позлвала, цялата хамалогия ми идва на нагорно.Но никого не съдя и мога само да адмирирам всеки решил да ползва такива.

Re: Многократни пелени
« Отговор #57 -: Септември 15, 2014, 17:26:08 pm »
За подсичането не бях чела. Може би не са смянени достатъчно често. Те се пълнят по-бързо от обикновените.
За пропускането вечер, наистина е така. Затова трябва да се слагат допълнителни подложки само за през нощта. Тези два модела, които показах имат такива.
Ще видя дали с тях ще пропусне.
 
*
Re: Многократни пелени
« Отговор #58 -: Септември 15, 2014, 17:31:16 pm »
Пробвай наистина.За подсичането, тук лятото е голяма жега и на час да се сменят ще се свари детето със всичко на дупето си, та и вярвам.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Многократни пелени
« Отговор #59 -: Септември 19, 2014, 01:53:49 am »
По-добре пробвай ЕБХ, по-зелено е. На всеки половин час дръж бебето над леген/мивка/тоалетна и чакай да си свърши работата. Няма да переш, няма да се подсича и бързо ще се научи да пишка и ака на гърне после, още преди годинката сигурно.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!