0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #260 -: Октомври 19, 2014, 11:07:26 am »
Дани мисля, че Лахнева супа / вариация на супа със зелев сок/ е добре!
Хем запазваме автентичното име, хем е ясно за какво иде реч /вкус/ !
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #261 -: Октомври 19, 2014, 13:16:24 pm »
Усмивке, как е вкуса на супата с чубрица? Аз не си представям кисело зеле с чубрица и ми е странно  :).
Дани, много добре се получава.
Племенникът ми като му направих за пръв път беше на 3 години - злояд. Омете цялата супа. Точно така, месото трябва да е "шарено".  :D
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #262 -: Октомври 19, 2014, 14:20:24 pm »
Мерси за рецептите за чорбата, непременно ще пробвам. Като ми стане зелето де.  :D

Дани, сигурно звучи нелепо, че не я знам тази супа, щом казваш че по нашия край е известна, но нито съм яла такава, нито бях чувала за нея, нито някой у дома и сред познатите е готвил, или споменавал за такова ядене. Киселото зеле - на салата, за сърмички, за свинско със зеле, постно зеле...това са ми известните приложения. Т.е. бяха, сега се светнах, че имало и ощееее  :lol: Като се позамисля така...аз готвя като майка ми (базовите неща де), а майка ми се е учила да готви от свекърва си, която пък е от северна България. Та може би по тази причина не съм наясно с някои ястия типични за нашия регион.

Мише, кажи какво те интересува относно кофичката? Явно е от предназначените за зареждане на магазини, на етикетчето пишеше "нето: 8 кг", колко литра течност събира - не премерих точно, понеже ме домързя.  :oops: На снимката зарзавата (виждаш докъде стига, преди да е залят), като количество е: една средно голяма зелка, един средно голям кочан карфиол и 13-15 бр. моркови - нормален размер, 5 стръка кервиз. Залях ги с около 7,5 литра марината. Ако си знаеш точните  литри на кофичката - забъркай си марината по сметката на цигу. Еди колко си сол и оцет на литър вода. Аз малко на око забърквам маринатата, според това колко солена/кисела я искам туршията. Да ти кажа - става лесно, бързо, без цапотене и смрад, което е важно като се прави в апартамент. Поне за мен де. Замислих се, че хубаво измити кофички от латекс да кажем - също стават за такива цели, има всякакви размери, според зависи колко туршия искаш да правиш. В кварталните магазинчета, където продават сирене на килограм - също им остават ей такива кофички - всякакви чешити и размери и ако помолиш - няма проблем да ти запазят и дадат някоя празна, иначе ги изхвърляли. Онзи ден взех една такава от магазина до нас за приятелка, която също заточи лиги по снимките на туршията  :lol:, ама нямала кофичка пък.

Докато сме на тема съдове за туршии, да ви кажа че на село пък - са изкарали от употреба бидоните преди няколко години и си правят киселото зеле в пластмасови кофи за боклук. От тези "тип варел". Има ги по 50, 70, 100, 120 литра - на кой колкото му трябва. Много по-лесно се нареждали зелките в тях, не се налагало по-едри зелки да се режат на две, че не могат да минат иначе през гърлото на бидона, по-лесно се претакало така, или се бърбуникало с маркуч зелето... Та мисля в такъв съд да си правя моето. Та го споделям като идея за мераклийките да си слагат зеле, като вариант.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #263 -: Октомври 19, 2014, 15:30:57 pm »
Ети, те продават бидони с големи гърла и канелки, що да се тормозиш с такива работи  :D
Пък съд за туршия наистина от всичко става, съседката прави за цяло село  :lol: мъкне зарзават, пълни де що намери и после раздава, ама си търси съдовете  :wink: Който не връща, догодина не получава  :lol: И все я слушам как нямала да прави толкова много, ама и тя явно е по правенето   :lol:
АЗ имах гости за обяд и манджата предразполагаше за туршия, да отчета, че още не е напълно втасала, но я ометоха  :D
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #264 -: Октомври 19, 2014, 15:32:08 pm »
.. а майка ми се е учила да готви от свекърва си, която пък е от северна България. Та може би по тази причина не съм наясно с някои ястия типични за нашия регион.
Аз нали съм от твоя край, но и аз не я знам оттам. В моето семейство никога не беше правена. А свеки е от Северна България ... За пръв път там я ядох на една Нова Година.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #265 -: Октомври 19, 2014, 17:41:57 pm »
Марго, както казах - още не съм правила кисело зеле лично аз, та затова по темата засега - мога само да споделя Ората какво правят и за кое казват, че е по-удобно. На село има бидони разбира се, но са купувани едно време и не ще да са от най-удобните (сравнено с тези дето сега се продават). Ще помисля, ще поогледам за съдове и ще видим в какво ще е.
И моята туршия още не е напълно втасала, ама така като тествам...скоро ще е годна за консумация.

Смайли, добре че е нет-а ;) Вече няма значение кой от кой край е...рецептите Фърчат от регион на регион  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #266 -: Октомври 19, 2014, 18:31:13 pm »
Малко да оспамя по темата с  "лахна"
Аз съм добруджанско чедо и при нас зелето си  е зеле.
Заживях в Хасково с мъжа ми и баща му говори нещо за някакви "лай_а" ,   аз така интерпретирах непознатата дума и си викам :бре,тоя човек що така говори за някакви "лай_а" ,че и баба му и тя  8O   Работя  технолог в една фирма,замразяваме броколи,карфиол .Идва персонала -и пак почват -А,"лай_а" , ли ще обработваме днес.Аз пак  8O. Докато се пресрамих ,попитах ,разбрах че иде  реч за зеле  и думата била лахна .

Иначе супата е  чудна,подхожда й чубрица и дори останали пържолки от скара пасват.Подобна яхния правим и  с праз,свински месца и вместо вода се долива зелев сок .


*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #267 -: Октомври 19, 2014, 19:52:55 pm »
Хайде и аз да дооспамя за "лахана".  :lol: Знам какво означава думата, заради учебниците по история.  Лахана е прякор даван от византийските хронисти на българския цар Ивайло, който пък в собствената ни история наричаме "свинар". Ние го наричаме така обаче, понеже за него се знае, че е произхождал от най-бедните слоеве на населението. Докато византийците му лепват прякора лахана (от гр. λαχανον) демек зеле, понеже въпросният Ивайло е бил вегетарианец (казано на наш език), което преди кажи-речи 1000 години е правело впечатление на аристокрацията, която е Апвала цели печени глигани и изобщо...обилната трапеза наблъскана с месо - е била символ на социален статус.Реално - кое е било така, кое не е - един Господ знае след толкова столетия де... :lol:
Не, че това има връзка с правенето на буркани, ама ей на - това го знам, пък за чорбата не знаех - хем се оказа традиционна за региона в който съм родена. Явно човек колкото и да чете - винаги има повече за научаване, отколкото той е в състояние да прочете.

Тествах си одеве новата партида кисели краставици. Хубави са станали, ама някак - искат си още киснене в маринатата. И като сравнявам с предишната партида - най-вкусни стават като си отвисят една зима, че да се ядат на другата. Поради което - ще продължа да ги правя така, по 30 и... буркана лично аз. Да могат по-дълго да отвисяват мариновани, да се овкусяват по-добре, а и така - правя краставици през година. Което освобождава пък време за лютеница, или друга някоя краста, ако ме полази.  :lol:

Марго, чакам за тавите да докладваш, ако има новини!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #268 -: Октомври 20, 2014, 00:51:01 am »
КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Аз киселото зеле си го правя от години. По следния начин: зелето е кьосе другото не става, махам горните листа и цепя на четири през кочана. Т. Е прави се дълбоко кръстче през кочана, които не издълбавам. Редя зелките в бидон от 100л слагам в един тензух 2кг. морска сол, без една шепа и наливам вода, притискам зелето. На другия ден махам тензуха в които е събрана доста мръсотия от солта, бъл. сол е супер, но малко мръсна. Слагам два кочсна царевица и едно маьлкочервено зеленце зс цвят. После преточвам всеки ден и опитвам на сол и коригирсм ако се налага. Да не забравя, моя бидон няма канелка и затова докато се реди зеьето се слага маркуча за преточвамето
Щото после ако се сложи, я не стига дъното, я се криви.
?
Майко мила, пълно с правописни грешки, извинете писах от телефона
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #269 -: Октомври 20, 2014, 08:19:23 am »
Момичета ще си позволя да копирам едно мнение за киселото зеле от един кулинарен форум. Лично на мен ми се стори много информативно и полезно. Слагам уговорката, че не съм изпробвала съветите по-долу.

Кисело зеле в бидон - класическа рецепта
Тук ще порутя някои тертипи, които не са нищо повече от дан на традицията и повод да се пребяга до мазето, та да се накомка човек и с винце
Зелето НЕ е необходимо да се претака, мигар едно време в Булгарплод претакаха басейните със зеле?!
Солта е само за вкус - тя не консервира - консервира образуващата се от захарите на зелето при ферментацията млечна киселина. Оттук няколко важни извода:
- класиката 4% соленост си е класика, но аз го правя 2-2.5% - направо е готово на сол за салата и готвене и не е необходимо да се изкисва или мие с вода;
- царевични кочани, цвекло, ечемик са ускорители, но рискувате самото зеле да не ферментира докрай и да остане сладко на вкус, а и по-нетрайно;
- дъбови, вишневи листа, хрян, лук и чесън са забавители и "спирачки" - носят същия риск.
- универсална "спирачка" ако времето се задържи топло, а вече зелето е станало на вкус и на цвят( "сърцето" е яйчно жълто) е натриевият бензоат( E211 Sodium benzoate), всъщност по-подробно вижте тук: http://www.analytica-bg.com/pages/e/ - той обаче променя вкуса на чорбата( прави комплекси с железните соли от водата - става неприятно кафява, макар вкусът на зелето да не се променя); по удачно е да се използва млечна киселина( E270 Lactic acid) идентична е с продуктите от ферментацията на зелето, но може да го направите мнооого кисело, ако се обърка дозата или пък ябълчна киселина( E296 Malic acid); най-добре при по-малки количества готовото зеле да се прехвърли в пликове и - във фризера, а чорбата в бутилки и - в хладилника.
Това по "химията".


Технологията:
- всякакво дълбане, цепене и прочие на кочаните е излишна грижа - трябва да се подрежат чисто загнилите части, да се отстранят ВСЯКАКВИ почернели и омекнали места по листата, както и най горните зелени листа - те и да втасат вкусът им е като на стари вестници и за нищо не стават;
- зелето се нарежда както си е расло на къра - с кочаните към майката земя или по-посока на преобладаващата гравитация - цевките по жилките на листат ще си смучат колкото чорба им трябва;
- с рязани като торта на две-три-четири-пет парчета зелки се подпушват свободните места - зелето ще слегне около 15% по обем и ще се уплътни още;
- в кофа се разбърква сол и вода да се получи 2, 3 или 4% разтвор - съответно 200, 300, 400 грама на 10 литра вода. Не се безпокойте студената вода не поема повече от 4% сол - остава на дъното неразтворена; зелето се залива с такъв разтвор докато се покрие поне една педя;
- идеята на "затискането" е не да се смачка, а да не изплува над повърхността и да почне да загнива, затова:
=може да се затисне с пластмасови шишета от безалкохолно пълни с вода - все едно най-горният ред е от пластмасови зелки
= който иска да спази традицията може да използва круг от ДЪБови или БУКови дъски( главите на гвоздеите трябва да са мацнати с боя) или с подходяща неръждясваща тава, натоварена с камъни, в НИКАКЪВ случай МРАМОР, ВАРОВИК или БЕТОН - най-добре гранитни павета или вълшебен речен камък
- може да не се претака:
= претакането има за цел да се изравни солеността на чорбата, но нали го заливате с готов разтвор?
= продухването вкарва въглероден двуокис, който е "спирачка" на ферментацията.
Това съм събрал от опита на десетина знайни и незнайни мързеливци, както и моя личен 5-годишрен опит.
Винаги отличен резултат( ако не се стреснете и не сложите бензоат та да провалите чорбата).
Издържа до началото на май, ако дотогава не го изядете. К'вото остане - във фризера.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #270 -: Октомври 20, 2014, 08:57:53 am »
Смайл, всичко звучи супер логично, но няма как да убедя мъжът ми, че е възможно. Смятам в една кофичка да пробвам с 1-2 зелки и догодина може и да спазим препоръките за цялата бъчва. То сега по тая логика и туршията да спра да клатя а?!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #271 -: Октомври 20, 2014, 09:05:39 am »
Смайл, всичко звучи супер логично, но няма как да убедя мъжът ми, че е възможно. Смятам в една кофичка да пробвам с 1-2 зелки и догодина може и да спазим препоръките за цялата бъчва. То сега по тая логика и туршията да спра да клатя а?!
М-и, аз така или иначе мисля да сложа само 2-3 зелки. На нас повече не ни е необходимо.
Относно претакането - не знам какво да кажа. Далеч съм от тези неща.
Написаното мнение ми изглежда все пак доста компетентно и аргументирано.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #272 -: Октомври 20, 2014, 09:30:21 am »
Ей до сега за това спорихме. Накрая си призна, че баба му-украинка, така си прави кисело зеле целогодишно, предимно нарязано на ситно и в буркан го държи на терасата, но били така не правели зеле в бъчвата  :lol:
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #273 -: Октомври 20, 2014, 10:37:33 am »
Аз имам и машина за сушене, не съм гледала какъв е разхода ама има повече място за редене. Във фурната евентуално с повече тави едновременно и вентилатор ще е по-бързо.
М-и, дай, моля те, отзиви за тази машина, че смятам да си вземам!
Човек трябва да обича избрания начин на живот точно толкова,колкото претенции ще му предяви подир време;и аз го обичам

 
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #274 -: Октомври 20, 2014, 11:41:28 am »
а ви кажа за сушене, който има фурна с конвекция, може да я ползва за това. Аз на микрото имам конвекция и си суших билките там тази година. С друго не съм пробвала, не съм се сетила.
А сега кажете имам едни круши (2-3 кила) и искам да ги стерилизирам, ама не да ги варя на конфитюр. Мислех си по на Джбруля метода - сурови и почистени с малко захар и заварени за капачката дали ще станат. И да добавя ли и ябълки. Или да пекна всичко за малко във фурната и после в буркани.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #275 -: Октомври 20, 2014, 13:07:30 pm »
Постнатото от Смайли на мен ми звучи съвсем логично. Мисля си, че много от методите за консервиране, които знаем от баби, чинки и стринки включват излишни и трудоемки "пинизи" от които всъщност няма нужда. Казвам веднага защо така мисля.
От моя скромен опит с бурканите - почти всичко е направено, извън съветите на хората с опит. За киселите краставици ми казаваха, че ако не ги варя поне 30-40 минути ще ми бомбират. ОК, ама аз досега съм направила близо 70 буркана, които са кипнати само да запечатат капачките и нямам ни един дал фира. Първите бяха с обикновени капачки, вторите с винтови. Чушките - трябваше да ми се прецакат щото не им слагам аспирин, ама не се прецакаха. Туршията, която дъвчем (буквално и преносно  :lol:) последните страници, въпреки че по технологията дадена ми от свеки - следва да се претака, или обръща всеки ден за поне 10 дни - очевидно става и без тези процедури. Тази, която сега сложих - два пъти й обърнах чорбата за момента (на 13.10. я сложих), пък така като гледам - получава се безгрижно и тя.
Та като нищо ще се окаже, че и киселото зеле няма нужда да се плацика и бълбука. Пък не е като да няма значение дали наистина се налага, или не когато го направиш в един 100 литров съд. Все пак си е ужасна хамалогия при такъв голям обем и настъпва плескотене неизбежно, особено ако в апартамент ще се извършва процедурата.

Мими, може и сурови, може и пекнати да ги затвориш така. Ябълки - не съм консервирала така, ама...не виждам кое ще е по-различното и тях да ги бурканизираш барабар с крушите. Относно сушенето - става и на фурна с конвенкция и на фурна без конвекция. Но при моите опити с доматите поне - най-добре станаха тези, които правих в уреда за сушене. Тези във фурната някак бяха по-скоро печени отколкото сушени. Другото е, че във фурна, дори с три тави - пак ще изсушиш наполовина количество, ако не и по-малко, отколкото наведнъж с уреда за сушене. Във фурната ще станат за половината време, което ще искат в сушилката, но когато по-бавничко и не при толкова висока температура им се изпарява водата - според мен се получават по-добре на вид и вкус. Разходът на ток също е фактор. Сушилката харчи (моята де) колкото една крушка на час и дори при 48 часа непрестанна работа - няма да ти дръпне толкова ток, колкото фурната за 5-6 часа работа, а изсушеното количество ще ти е поне двойно сравнено с това на фурната.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #276 -: Октомври 20, 2014, 13:29:55 pm »
Аз имам и машина за сушене, не съм гледала какъв е разхода ама има повече място за редене. Във фурната евентуално с повече тави едновременно и вентилатор ще е по-бързо.
М-и, дай, моля те, отзиви за тази машина, че смятам да си вземам!
Машинката е от Метро, сега гледах Тарингтон хаус е марката, не беше скъпа, аз лично съм доволна. Изсуши ми сравнително бързо доматите до коричка. Тази година сливи и ябълки не съм сушила, но миналата година се получиха. Подправки не съм сушила, мисля, че ще се разтрошат и не ми се занимава, майка ми суши само чубрица и то навън във книжни фунии, другите подправки пресни и във фризера си ги държа. Разхода на ток е 250W Ако нещо конкретно те интересува, питай  :D
Мими, точно по метода на Жбрула си прибрах малко круши, всичко е ок с тях.
Жбрул, майка ми вари мариновани краставички (оцет, захар, сол) за 5 мин. и са си ок, те за 40 ще станат на каша бе  8O Доматите явно ти е била висока Т и затова са по-скоро печени.
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #277 -: Октомври 20, 2014, 15:46:43 pm »
Копи пействам рецептата от свеки (без да пипам нищо, вкл. името чорба вместо супа, щот така й викат в Северна България) :lol:

Чорба от свинско месо със зелева чорба

За около 4-5 порции
250-300г шарено свинско месо
1 стрък праз
1 шепа ориз
1 с.л. чубрица
1 ч.л. сол – да се внимава,зависи колко е солена чорбата
1 ч.л. черен пипер
800 мл. Зелева чорба
400 мл. Вода.
Месото се нарязва на парченца и леко се запържва – да изври водичката. Прибавя се нарязан на дребно 2/3 от сръка праз и продължава запържването. Прибавя се измития ориз и се залива с водата. Прибавя се чубрицата. Като заври, се прибавя солта. Ври докато се сварят месото и ориза.  Прибавя се зелевия сок – да заври. Опитва се на вкус /внимателно, че е много горещо!!!/ и се добавя вода/зелева чорба докато се уцели на вкус и гъстота ☺.  Преди да се свали от котлона, се прибавя черния пипер /може и на зърна – 3-4, но се слагат заедно със зелевата чорба, за аромат/. Сервира се гореща, с ракия /на децата – без ракията ☺/
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #278 -: Октомври 20, 2014, 15:56:19 pm »
Какво стана с последната 1/3 от праза?

Хубава рецепта, благодаря. Аз умирам за такива чорби.
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #279 -: Октомври 20, 2014, 15:58:49 pm »
Какво стана с последната 1/3 от праза?
Предполагам се изхвърля опашката :lol: :lol: :lol:
Но и на мен ми стана интересно същото...