0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #300 -: Ноември 11, 2014, 19:03:53 pm »
Jbrul, аз не държа да правя сърмички май. Може да ги заместя със зеле с ориз на фурна, хем е по-мързеливо  :lol: По ми е важно чорба да има  :D
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #301 -: Ноември 12, 2014, 08:20:34 am »
То като е за готвене може предварително и да го нарежеш даже  :lol:
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #302 -: Ноември 12, 2014, 10:03:11 am »
Че майка ми и баща ми слагаха зеле в буркани преди онова на главите в кацата. Нарязано, със саламура и в 3-литров буркан на остъклената тераса. Става си нормално кисело зеле и то бързо. Изобщо баща ми беше фен на разни такива трушийки в буркан. Слагаше корнишони и зелени домати, че ставали за бране преди другите съставки на обикновената трушия. Даже понеже беше почитател на зелените домати (единствения в къщи) си правеше за лична употреба доматчета, които като ги надупчеше с върха на ножа и в отворите пъхваше скилидка чесън. Това го казвам ако има някой, който като него ги обича.
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #303 -: Ноември 12, 2014, 10:10:36 am »
Любимото ми в туршията са зелените домати  :lol:
Аз целя да изкарам основно зелева чорба. Ще видим дали ще го нарежа, но вече трябва да го слагам, че да не ми почернеят зелките.  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #304 -: Ноември 12, 2014, 14:00:46 pm »
Правила съм нарязано кисело зеле, но не със саламура, а в собствения му сок.

Нарязва се зелето като за салата, посолява се и се мачка със солта за да омекне. Тъпче се на части в буркан и се притиска силно за да пусне сок, за целта аз го чукам с едно дървено чукало от хаванче. Накрая в буркана зелето трябва да е така натъпкано, че собственият му сок да го покрива към 1 пръст. Затваря се бурканът и се оставя да втаса, може и на стайна температура. В стаята става за около седмица - десетина дни. Като втаса, ако не трябва да става по-кисело, се премества на студено.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #305 -: Ноември 12, 2014, 16:44:58 pm »
Jbrul, нали знаеш, че по твоя метод направих в бурканчета ябълка, круша, сливи и праскова.
Сега се чудя може ли по същият начин да сложа и тиква? Дадоха ми домашни тикви, но са наранени повечето и няма да издържат дълго и трябва да ги консервирам. Или на кубчета сурови във фризера или мислех в бурканчета както правиш ти.
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #306 -: Ноември 12, 2014, 16:59:09 pm »
Стоека, отдели тиква и за малката на кубчета във фризера. Аз така направих - 20-тина порцийки от по 100-150 гр. всяка (слагам ги в малки найлонови пликчета). Но ти може и няколко по-малки порцийки да направиш за въвеждането в началото.

PS. В крайна сметка реших да купя малко бидонче за зелето, но докато се усетя и те ги разграбили в нашия квартал  :lol: Та взех по-голяма кофа - 16 л. Зелките сега на половинки ще ги сложа с повечко солен разтвор.
« Последна редакция: Ноември 12, 2014, 17:01:52 pm от 47 Smiles »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #307 -: Ноември 12, 2014, 17:15:21 pm »
Стоека, доколкото ми е известно - всичко можеш да направиш по този начин в бурканчета. Според мен, изборът как ще съхраниш даден продукт, зависи от това как възнамеряваш да го ползваш/сготвиш по-нататък. Ако нарежеш на кубчета и затвориш в бурканчета тиквата, по-нататък можеш да свариш кубчетата на пара и да правиш с тях тиквеник, или нещо друго от вида. Предполагам, че може да ги печеш на фурна, въпреки че ще са малки парченца - вкусът няма да е по-различен. Обаче пък - тиквата при всички случаи ще иска допълнителна термична обработка след като я извадиш от бурканчетата, за да се яде. Не е като малини, круши и пр., които директно се ядат.

Та в този смисъл - за моженето - може, ама няма смисъл за тиквата според мен. По-лесно е да почистиш тиквите, да си отделиш здравите парченца и да си ги сложиш във фризера и когато решиш да правиш нещо с тиква - вадиш си и си готвиш с нея. Сега можеш за малката обаче да си затвориш няколко бурканчета сварена на пара и пасирана тиква и да си ги ползваш при захранването. Тиквата и без това ще ти е от първите храни, та като имаш домашна - действай :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #308 -: Май 20, 2015, 19:23:41 pm »
Момичета, хайде малко да си размърдаме казаните и бурканите  :lol: :lol: :lol:

Скоро ще има череши и съм решила да правя сладко от череши тази година. Някой би ли дал проверена рецепта за такова?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #309 -: Май 20, 2015, 20:28:39 pm »
Рецепта имам ама трябва да пробвам сладкото от миналата година, че да кажа, че е проверена  :oops:
Другото което е, аз обичам да са ми червени, някак по-свежи да стоят сладката. Гледам сега продават някаква желирана захар, евентуално няма да е нужно много варене. Смятам да опитам и в хлебопекарната.
И накрая си викам "Що по дяволите ги правя като не сме изяли и 5 буркана"  :lol:

пп Прати череши, нашите чак след месец сигурно ще са готови :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #310 -: Май 26, 2015, 16:05:03 pm »
Вече са узрели  и много вкусни !Но аз не варя сладка.


Jbrul ,  я кажи как правеше  плодове  в бурканчета натюр -слагаш плода ,тъпчеш ли плодовете  , малко захар и стерилизираш за капачка - така ли беше ?

Че майка ми вари едни сладка с тонове захар , които си остават.
« Последна редакция: Май 26, 2015, 16:07:43 pm от nimika »


*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #311 -: Май 26, 2015, 18:44:36 pm »
Моите круши така заварени за капачката и с малко захар пък мухлясаха, та ще ги правя на компоти ако остане ред за буркани.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #312 -: Май 26, 2015, 18:51:34 pm »
nimika, не ги тъпча, ама защото затварям предимно малини така и искам да са цели, а не на каша. Но, ако ги искаш плодовете наподобяващи конфитюр - може и да тъпчеш си мисля.

м-и, за да ти мухляса к'вото и да било в буркан - трябва да е влязъл въздух в него. Не виждам друг начин да се случи. Имам така затворени малини, хем от по-миналото лято - ми няма мухъл, няма нищо. Даже зимата отварях един буркан, ей така за да яде дребното, че искаше.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #313 -: Май 26, 2015, 19:22:06 pm »
Аз мисля, че проблемът е в мен, но като не знам какъв е, може ли пак да разваля плодовете и да се разправям с миене и чистене. Мисля си, че захарта е била малко също.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #314 -: Май 26, 2015, 19:35:46 pm »
Ами аз на едно бурканче от т.нар. лютенични (от соц-а) слагам между 3-5 чаени лъжички захар и не е имало издънка. Стоека мисля също така затваря плодове за малката и не е казвала да е имало проблем, а тя без захар ги е правила предполагам. По-вероятно е да си случила на някоя кофти партида капачки си мисля, купувала съм 1-2 пъти такива и аз, ама навреме се усещах , смених и заварих наново.

За протокола да кажа относно сушените домати. Става да се съхраняват дълготрайно със заварка на капачката.  :D Миналия септември ги затварях - няма щети по нито един, даже имам още три неразпечатни. Казвам, че нали тогава се чудехме дали може, или не може.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #315 -: Май 26, 2015, 21:11:24 pm »
Със зехтин ли ги напълни?
Аз пък си ги оставих сухи и периодично пълня буркан и в хладилника, също държат.
Не знам дали е от капаците, аз от "пюряните" буркани ама едновремешни не от сегашните, че те май не стават... Вече не помня за захарта, но със сигурност са над 3ч.л.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #316 -: Май 26, 2015, 21:35:50 pm »
Да със зехтин ги напълних. Тествах разни комбинации де. Само с E.V., с него и салатен 70-30%, с добавен оцет, без оцет... Всичките станаха вкусни обаче :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #317 -: Май 26, 2015, 23:26:40 pm »
Да мойте буркани са ОК, без захар са.
Все още има сини сливи, круши и праскови. Нито един не се е развалил. Аз ги правих в едновремешните бебешки бурканчета.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #318 -: Май 27, 2015, 17:11:14 pm »
Благодаря  .
Ще направя по  няколко  малки бурканчета от вид плод  , пък да видим  ще се яде ли  и  трае  ли .
Дето се вика на котлона в една тенджерка ще ги стерилизирам за няколко минути и няма и да разбера , че съм правила нещо :)  .Само дето или трябва да  чакам  или да изпразня някакви буркани или  да купувам , че занесох празните при майка ми .
А това с различните капачки е  кошмарна работа , като не паснат и не могат да се   затварят -аз си патих с едни компотени буркани и  опит да стерилизирам кисело зеле  наскоро .


*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #319 -: Май 27, 2015, 18:03:30 pm »
Да мойте буркани са ОК, без захар са.
Все още има сини сливи, круши и праскови. Нито един не се е развалил. Аз ги правих в едновремешните бебешки бурканчета.

Свеки, по същата технологии прави за бебките, още имаме от миналата година, снощи отворих едно, абсолютно нищо му няма  :lol: Нашите бурканчета са от лютеница от малките  :lol: