0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #400 -: Октомври 14, 2015, 00:25:38 am »
Аз я напълних по бурканите. За срам два еднакви нямам  :oops: последните. Малко остана да метна и малките бурканчета.
Сложих една доза туршия и на Жбрул
Лошото е, че имам малко камби и пиперки и ще трябва и с тях да се разправя. И ако вземем, че го изядем всичкото това  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #401 -: Октомври 14, 2015, 11:06:43 am »

Снимка на туршията, аз като я пълних видях, че и червени домати имам, та и от тях може да е  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #402 -: Октомври 14, 2015, 13:01:19 pm »
На мен си ми изглежда напълно ОК чорбЪта Марго.  :D Със здраве да си я хапвате!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #403 -: Октомври 14, 2015, 17:47:45 pm »
Аз се притеснявам да не объркам туршията на  Смайли  :?  До вчера, всичко беше по план, т.е. до второто заливане на 24-я час. Понеже обичам повече кисело и солено, видя ми се твърде сладка за моя вкус и сипнах още 100мл. оцет. Не е проблем, днес я опитах, екстра ми е като вкус. Но вчера ме стегна дисковата, не можех да се навеждам, вдигам тежко...както и да е, ама не я залях трети път снощи, ами едва днес следобед. Хрупкава си е още, вкусна е, смятам утре да я отцеждам и редя в бурканите обаче. Това, че реално я кисна + един ден дали е голям проблем се чудя сега? Ако утре нещо се е скапала и омекнала и ще пукна от яд наистина. На цялата играчка досега...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #404 -: Октомври 14, 2015, 17:55:53 pm »
Джей, не би трябвало да се обърка нещо!
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #405 -: Октомври 14, 2015, 19:24:53 pm »
Ама то това третото заливане не се ли правеше в бурканите директно?! Аз вече я прибрах, а помня, че двете в един ден я сложихме хахах остана да съм измислила рецепта. За дисковата май и е време и мен днес ми изпука нещо и ела ме виж.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #406 -: Октомври 14, 2015, 19:52:07 pm »
 :lol: :lol: :lol: Маргоооо, явно модифицирахме рецептата набързо. Ти по-рано си я прибрала май, аз със закъснение ще я прибирам...иначе четем и питаме нали и накрая я овапцахме нещо.  :lol: Ама аз честно казано, не вярвам да има особена разлика във вкуса, дори с такива дреебнички отклонения от дадената технология. По това, което е написала Смайли - аз разбирам, че трябва 3 заливания да има в казана (за 72 часа общо) и след третото - отцеждам, редя в бурканите и тогава вече заливам в тях.
И да те "сдрусам" - недей само във фейса да показваш творенията си де, давай и тука. Хубаво е да имаме снимки в темата, да се зарибяват нови жертвички хахахах Няма само ние да дрънчим бурканите все.

Джей, не би трябвало да се обърка нещо!
Ха дано не се! Утре ще докладвам.  :D
« Последна редакция: Октомври 14, 2015, 20:17:22 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #407 -: Октомври 14, 2015, 20:20:03 pm »
Моля, моля, нали сложих една, още ли искате  :lol:
Иначе мен това със отцеждането ме накара да мисля, че при третото завиране направо във бурканите. То иначе що да отцеждаме и да тъпчем бурканите пък да ги заливаме  :lol: Евентуално някоя недоумряла бактерия може да имам аз  :lol: друга разлика не може да има хахаха ако остане да превкисне ще пиша  :lol: ама надали  :lol:

« Последна редакция: Октомври 14, 2015, 20:24:43 pm от м-и »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #408 -: Октомври 14, 2015, 22:26:50 pm »
А така, снимки требе да има, иначе - всеки може да твърди, че е направил нещо, пък то... :lol: :lol: :lol: Бъзикам се. Предлагам да номинираме Смайли за наказание, че не е написала рецептата като за идиоти и всеки идиот явно - тълкува свободно как се прави тя тая туршия. Изобщо някаква анархия и тотални безобразия се случват в тази тема, главното сред които е, че явно народа здраво преяжда с туршия... :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #409 -: Октомври 14, 2015, 22:44:46 pm »
Третото заливане директно в бурканите го направих!

Обаче съм леко притеснена,  днес пак отваряме буркан, че готвих боб с месо и ми се видя леко шупнал.  А са на студено в мазата. Не,  че не се изяде, но се чудя в хладилника ли да ги прибера, да заварям за капачките или да си хапваме всяка вечер :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #410 -: Октомври 14, 2015, 23:09:10 pm »
Хаха Стоека всяка вечер по бурканче  и готово  :lol:
Леля ми каза да ги заваря за 5 минути, защото тя слагала аспирин, а аз не.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #411 -: Октомври 14, 2015, 23:20:27 pm »
Аха, утре ще гизаваря.
Аз днес и бидонче с обща туршия си направих.
За утре и едни зелени домати с копър,  на туршия и зеле след седмица и приключвам.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #412 -: Октомври 14, 2015, 23:28:29 pm »
Ай ся нови притеснения ми докарахте с тази туршия.... Да заварявам ли, или не?

Стоека, я напиши за зелените домати с копър за какво иде реч? Аз не ги ям доматите, ама има кой да ги Апне... Не съм виждала само домати на туршия досега, звучи ми интересно :) А и точно се чудех какво да правя с последните си лични домати, жал ми е да ги оставя така, това с копъра ще е. Чакам указания (като за идиот моля!!!)  :D
« Последна редакция: Октомври 15, 2015, 00:27:23 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #413 -: Октомври 15, 2015, 08:59:08 am »
И аз имам кофичка домати и ще чакам.
Ети, каза ми буквално като кипне водата и да махам казана, нямало нужда от повече. Аз нямам подходящ съд и освен да разчитам на студа за сега друг вариант не виждам.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #414 -: Октомври 15, 2015, 09:05:18 am »
Аз зелени домати не обичам, но ще ти кажа, как ги правеше баща ми, който им беше върл фен. Надупчваше доматчетата с нож и н дупките пъхаше скилидка чесън. След това си правеше обикновена солена саламура - сол докато като пуснеш вътре яйце, от него се показва част, колкото 5 ст. Редеше си ги доматите в 3-литрови буркани и ... готов.

И понеже шефа на темата рече снимки, ще пробвам да прикача.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #415 -: Октомври 15, 2015, 14:55:30 pm »
Jbrul,  рецептата след малко. Да приспя Мария,  направих и снимки.  Тях обаче не мога да кача с телефона,  та като се събуди от компютъра ще ги кача.  От днес са,  специално за теб снимани!

Ето я:
Зелени домати с копър и чесън
4 кг. дребни зелени домати
1ч.ч олио
1 ч.ч. оцет
1 ч. ч. захар
3/4 ч. ч. сол
1 глава средна чесън, 1 връзка копър и магданоз.

1ч.ч. е 250 мл.

Нарязват се доматите и се поръсват със солта и захарга.  Разбъркват се и престояват един час. Отцеждат се добре, и към така получения сок се прибавя оцета и олиото.  Марината се кипва и оставя да се охлади. Към доматите се прибавя магданоза,  копър и чесъна. Объркват се и се пълнят бурканите. От тази доза излизат 16 лютенични буркана с винт (6 х 380 гр.  и 10 х 310 гр. Днес ги броих внимателно :) )
Преди да сложа изстиналата марина,  ако в бурканите има сок, изцеждам в марината и така пълня бурканите.  Винаги е стигала точно марината.  После ги варя 7 минути за капачките.

Да ви е сладко и дано съм описала подробно всичко.
« Последна редакция: Октомври 15, 2015, 15:00:33 pm от stoeka71 »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #416 -: Октомври 15, 2015, 17:51:19 pm »
Стоека, златна си! Супер си описала всичко (даже аз го разбрах имам предвид  :lol:) Аз толкова домати нямам де, та ще седна да сметна какво и колко трябва за килограм да кажем и така ще ги забърквам. Ще кажа после какво се е получило. С нетърпение чакам да качиш снимките!

Аз уж направих туршията на Смайли вече, беше си ок и на вкус и на хрупкавост преди да я натъпча по бурканите. Мислих, мислих (така да се каже  :lol:) и реших част бурканите да ги посваря за капачка, друга част да си ги оставя така. Ще видим кои колко ще издържат и дали вкусът се променя при посваряване. Разбира сЪ - и тази операция не мина без издънки. Бурканите ми от 720мл. се бяха изчерпали и майка ми като идва миналия уикенд - заръчах й да ми куп 2 стекчета. Ама дето вика Маргото, нали е пишман-селянка мама и ми взела буркани с обикновена капачка, а не с винтова. Понеже тези били по-красиви от другите, като дизайн на самия буркан, а аз нали съм обичала да са ми красивичики и затова тези взела...Тя не подозирала, че още се произвеждат буркани от този вид за обикновените капачки. И нали - ново 20 одеве - аз такива не съм затваряла досега. Извадих съответния уред - скачах, натисках, оглеждах, като ми се види достатъчно затворен - следващия.  :lol: Колко съм ги затворила реално - идея нямам, ама не им падат капачките де и като ги обърна на капак - не тече нищо, та уж затворени се водят.

Опитвам да кача една "групова снимка" на последното туршиено произведение, ама не ми дава. Като размер е същата, като вече качените други, ще опитам пак след малко.  :?
« Последна редакция: Октомври 15, 2015, 17:55:47 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #417 -: Октомври 15, 2015, 18:15:36 pm »
Не я качвай снимката. Сложи я във ФБ или Снимка.бг или където и да е и копирай url адреса, сложи му втората икона и готово  :wink:
Моята вчерашна туршия влезе в кофа и аз на един пишман селянин поръчах буркани и дойде без тях  :lol: А капачките щом не текат и не се въртят са ок. У нас аз само ги проверявам дали се въртят, някой друг ги затваря  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #418 -: Октомври 15, 2015, 18:20:58 pm »
Стоека, златна си! Супер си описала всичко (даже аз го разбрах имам предвид  :lol:) Аз толкова домати нямам де, та ще седна да сметна какво и колко трябва за килограм да кажем и така ще ги забърквам. Ще кажа после какво се е получило. С нетърпение чакам да качиш снимките!


Jbrul, хахаха  снимките са от половин доза, т.е два килограма домати.
Днес измерих и разбрах че две кафени чашки, от едно време са точно една чаена чаша.
Та цялата доза за двата килограма за мярка е к.ч вместо ч.ч.  :wink:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #419 -: Октомври 15, 2015, 18:45:05 pm »


Уууу ето я най-после прословутата туршия. Мерси Марго!  :D

Стоека, браво, чудесно изглеждат доматите! За мен лично е много по-лесно да правя нещо, като има и картинки хахаха Ама ти такова описание си направила, че даже без снимки можеше и да успея. С кеф да си ги хапвате!
« Последна редакция: Октомври 15, 2015, 18:53:44 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!