0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #380 -: Октомври 10, 2015, 13:56:07 pm »
Благодаря ти, аз просто да не помъкна 20 буркана от мазата, че после и тях ще трябва да връщам  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #381 -: Октомври 10, 2015, 15:05:06 pm »
Мерси на всички за инфото... Още въпроси. В "царската туршия" черния пипер и дафиновия лист, трябва ли да ги вадя преди да я сложа в бурканите, или да си седят?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #382 -: Октомври 10, 2015, 16:46:22 pm »
Ако питаш мен само дафиновият лист, че да не насити много бурканите в които се падне. Аз ще сложа и малко бахар.
Сега да се оплача, че е имало люта камба и моят син си олютил носа( на мама помощника ги пуска в тенджерата нали), половин час рев, сега на мен ми горят ръцете.... :x :x
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #383 -: Октомври 10, 2015, 19:33:42 pm »
Да започна отзад напред... Убих сЪ днес!  :lol: :lol: :lol:

Марго, има логика за дафиновия лист - ще го махна на финала. Черният пипер - няма смисъл, а и да искам - няма начин всъщност. И аз сложих няколко зрънца бахар, но извън това - всичко е по рецептата на Смайли. Около 50 гр. сол и 100 гр. захар сложих повече от написаното, защото уж теглих, теглих като купувах да са 7 кила зеленчуци, но типично за мен - повече от това са.  :lol: За разкош - бях предвидила един от двата големи "казана" които имам, да ги разбърквам там и да си пускат сока... Измих го чинно, насипах всичко - мноУ ясно, че зарзавата стигна почти догоре - ни да разбъркваш, ни дяволи, а и като пусне сок - нищо чудно да прелее. Призля ми, защото в още по-големия "казан" има над 20 пакета брашно, ама к'во да праявя де...извадих ги, наредих ги на други места, мих и това чудо, но поне се оказа подходящо. Наполовина се напълни, разбърках спокойно, сложих капака и чакам да видя к'во ще стане утре.  :lol:

С "Ропотамо"-то съм готова около...95%. Изпекох рибата, бобът и зеленчуците са обработени и смесени в един съд, сосът сварен, обаче всичко това го сложих на хладно и утре ще сипвам по бурканите. Нямам силички днес, а и не мисля, че до утре ще им стане нещо на продуктите, особено на този клинч тука. Как не се сетих да накарам мама да ми направи една снимка, как сутринта към 9 пия кафе уж, ама междувременно кормя скумрии, че да се хилите... :lol: :lol: :lol: Язък! И рибната офанзива не мина без прецакване де. Нарязах почти целия буркан кисели крастваички - втория и едва тогава ми направи впечатление, че маринатата му седи една мътна такава, а една краставичка, която извадих - някаква леко лигава ми се стори и се усъмних аз и хапнах. Брррррр и пфффффф.  :lol: Явно капакът е бил калпав и са се скапали, ама не достатъчно, за да вонят, или да са меки, ама "вкусът" беше потресаващ. Естествено, нарязаните вече ги слагам в един съд, та читавите краставички от първия буркан и развалените от втория бяха на едно. И хръц - всичко в кофата и дребних наново два буркана.
 Марго, сега като казваш за люта камба...е, само камбите не опитах! Ако е имало люта при моите - "късно е либе за китка". Ще е кисело-солено-сладко-люта туршия и само някой да посмее да не я яде! Ще му я изсипя в гърба - бавно и със садистично удоволствие.  :lol:

Снимала съм старателно цялата днешна хамалогия, "Ропотамо"-то го сглобих май от няколко рецепти като порядък на приготвяне и пропорции, ако се окаже сполучлив резултата - ще напиша (ако някой го интересува) кое и как + снимки.

« Последна редакция: Октомври 10, 2015, 21:10:20 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #384 -: Октомври 10, 2015, 20:19:07 pm »
Смея се с глас  :lol: :lol: :lol: Точно това обясних на мая мъж, щото той туршия със захар не ядял  :lol:
За лютата камба ако си рязала без ръкавици и на ръка, щеше да усетиш като си измиеш ръцете, щото то все някъде имаш боцнато или драснато, на мен си ми пари известно време. Дано нищо друго не стане люто, че и аз няма да мога да ям туршията де  :lol:
 Аз се уредих с огромен казан, 30 кг печени чушки събра до малко над средата, та туршията ли няма да влезе  :lol: Ама си изкривих решетъчната лъжица  :lol:
 По повод солта-аз пък я намалих, че то като ги изчистиш тия зеленчуци нали намалят, а аз гледах да са точно, на другата туршия слагам сол според водата, не според зеленчука  :lol: Майка ми каза че ще е малко, освен утре като кипна маринатата да опитам и да досоля.
Луда работа е тая зимнина ама я предпочитам домашна.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #385 -: Октомври 10, 2015, 20:43:28 pm »
Аааа, със захар, без, пресолена, безсолна, с това, без онова - само, който я е правил има право да не Иде.  :lol: Всички други "търтеи" - ще ядат, ще им харесва и ще целуват ръка, че ураганът "Катрина" ще им се види като нежен летен бриз.
Аз нали си налитам на солено и кисело, че затова по такава зимнина - все ме е страх да не стане безсолно. За разлика от манджите - туршия не можеш да досолиш, можеш обаче да обезсолиш лесно - заменяш част от маринатата с чиста вода и готоУ. Не съм смятала колко литра е казанът дето ми събра заготовката за туршия, ама е с диаметър 55см. и височина 35.  :lol: Като гледам и още 10 кила зеленчук мога да вкарам преспокойно. Иначе разбърках с дървена лъжица, щото всичките метални - биха поддали на толкова товар си мисля и явно правилно съм си мислила.

Майка ми преди малко как ми изкара ангелите, заради сосчето на "Ропотамо" - то. Аууу не знам как, ама нещо се е удавило вътре вика. И хем знам, че е захлупена тенджерата и ми призля... А аз понеже дафиновия лист, черния пипер и бахарът ги вързах в марличка и ги варих така и вързопчето си седи в тенджерата още...тя видяла вързопчето и решила, че е някоя мишка  :lol:

Струва ми се, че след цялото това блъскане - ще ми се отяде всичкото дето го правих... :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #386 -: Октомври 10, 2015, 21:12:55 pm »
Момичета, ще ме побъркате от смях  :lol:
Аз нищо не консервирам, но много ви се възхищавам  :balk_47:
На мен ми носят и само ме питат какво и как го искам  8)

Jbrul, ако се сварят бурканите наистина малко омеква зарзавата. Не е така хрупкав. Но пак си се хапва, така че както прецениш. Ако я държиш на село, на хладно, си мисля, че и по-дълго време трябва да издържи без варене.
Тази туршия наистина ухае уникално докато се прави, както е писала и сватята. Споделяйте после отзиви и вие  :P
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #387 -: Октомври 10, 2015, 21:18:07 pm »

Струва ми се, че след цялото това блъскане - ще ми се отяде всичкото дето го правих... :lol:
Бе ти на пишман селяни кво се връзваш  :lol: де е виждала тя мишка  :lol: :lol: :lol:
Иначе и на мен ми минават мисли, че ще ми се отяде, затова туршията от сега я кусвам  :lol:
Моят казан е наистина голям, над коляното ми стига, не съм го мерила, ма и празен тежи  :lol:

Смайл, за повечето неща и аз съм така, казвам на мама, че нямам условия за варене и т.н., но каквото мога си правя.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #388 -: Октомври 10, 2015, 21:39:49 pm »
Аз като кипнах марината,  я опитах видя ми се солена и добавих захар,  да убия малко солта. На втората доза сложих доста по малко сол и като кипна марината, подравих на сол и захар.  И двете извадих дафиновия лист преди да напълня бурканите.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #389 -: Октомври 10, 2015, 21:57:22 pm »
Смайли, признавам си без бой, че главната причина да се занимавам с консервиране на какво ли не е, защото ми доставя удоволствие и ме разтоварва психически. Това, че имам от всичко което обичам, приготвено от в общи линии проверени суровини и точно както аз го обичам на вкус - се явява бонус, но не ми е основен мотив да го правя. Разбира се, че и като изкарвам толкова време на къщата на село, където е в пъти по-удобно да правиш такива неща - е допълнителен мотив да ги правя.  Това днес, като си го представя в апартамента....е, не! Уточнявам просто, че няма нищо за възхищение от моя гледна точка поне.

За първи път "пипнах буркан" през лятото на 2012-а, заради кисели краставички. И от тях насам -ВСЕКИ път си повтарям, че няма нужда еди какво си да го направя в желаното количество за един ден и да се утрепвам! Е, малоумна раУта моето - повтарям си, повтарям си и всеки следващ път - пак така правя. 15 кила корнишончета за ден. 30 кила чушки за ден... А мога все пак по няколко буркана на седмица, ей така лежерно, пак ще ги докарам до желаната бройка и накрая - върша същото като днес. Не правете като мен, особено, ако имате възможност за другия вариант!

В петък тръгнах насам с идеята да правя единствено рибите. Предишната вечер, с "нЕкои хора"... не помня защо се заговаряме за сладко-кисели туршии...и се почва якото припадане на тема "царска туршия" и как нямало кой да направи... А няма?! ШЕ се обиждаме ся... :lol: :lol: :lol: И ми изплуваха автоматично баш снимките на твоята от миналата година. Вадя Ино листче и преписах какво ми трябва и тръгвайки насам - наблъсках багажника със зарзават. Еми тя и лудостта и глупостта не ходят по гората - аз съм живото доказателство. И на ти пак - вместо палнираното и разчетено като време, без да си спирам тока - якото изгърбване. Надявам се само да не съм объркала нещо, че изгърбването да е напразно. Иначе - уникално мирише още отсега, хем я разбърках едва към 19ч. Заради нея - може да проявм накрая и камби и зелени домати...да видиш ти майтап.

За днес, късмет, че майка ми е тук и поне чушките ми опече и обели, че и там щях да съм + 2 часа от графика... Снощи пък...що да не посваря още 2 кила сос болонезе за спагетки, така и так пристигнах следобед в прилично време. Ми да има беее, "да се чувства изобилието"  :lol: :lol: :lol: Днес и това варих за запечатка на капачета де. Та, откачалска раУта то, не е за аплодисменти хич.

Няма да варя туршията, не ми се рискува да им разваля хрупкавото. Ще направя както казва Стоека - в бурканите ги заливам с горещ сироп, врътвам капачките и те си се запечатват и без допълнително варене. ;) Тук така запечатват лютите чушлета апропо, само аз ги варя "за застраховка". Те - от скарата, докато още парят ги тъпчат в бурканите, наливат мазнината, слагат капаче, обръщат и това е. Ще оставя повечето буркани в мазето на къщата, където условията са идеални за съхранение на такива неща, та би трябвало да изкара максимално дълго.

Тя апропо кога е годна за консумация тази туршия точно? Аз най-важното забравих да питам хахахах


Бе ти на пишман селяни кво се връзваш  :lol: де е виждала тя мишка  :lol: :lol: :lol:
Иначе и на мен ми минават мисли, че ще ми се отяде, затова туршията от сега я кусвам  :lol:
Моят казан е наистина голям, над коляното ми стига, не съм го мерила, ма и празен тежи  :lol:

А питай ме де к'во се вързвам?
Тооолкова голям казан нямам....все още  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #390 -: Октомври 10, 2015, 22:18:29 pm »
Според мен е годна за консумация още преди затваряне на бурканите  :lol: ама пробвалите да кажат.
Миналата зима се смяхме с моя мъж на един негов познат, дето цяла зима прави туршия, ама ако върви колкото си мисля може и аз да повтарям посред зима с квото има  :lol: :lol: :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #391 -: Октомври 10, 2015, 22:46:32 pm »
Jbrul,  годна е веднага мен ако питаш. Ние вече два буркана свършихме,  а преди малко гледам и както се казва не вярвам на очите си,  мъжът ми отворил нов буркан и хапва туршия с хляб. За десерт,  толкова е вкусна.  Луда работа, май и трета доза се очертава...
И зеле и обща туршия,  някой ще рече че само кисело се яде в тая къща. Сладкото от череши,  бели и червени и то привършва.  Не знам,  догодина тройни дози.
И срам,  не срам и малкото дяволче хрупа моркови от туршията на сватята.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #392 -: Октомври 10, 2015, 23:11:37 pm »
Стоека, до одеве имах притеснения от вида на: "Е що го направих ся това всичкото в такова количество? Ако не се изяде в срок и се наложи да хвърлям - язък ми за труда...". Ти сега ме хвърляш в обратния вид тревоги.  :lol: Ако ме спретнат да правя ощИ след месец и аз както "умея да отказвам" - пак ШЕ вадя големия казан по спешност явно.


И срам,  не срам и малкото дяволче хрупа моркови от туршията на сватята.
Що пък срам? Щото не храниш детето само с овесена каша и разни неща без грам подправки в тях ли? И тая сол и захар в туршията сега и майкоУУУУ - съсипа й стомаха и здравето... :lol: Не се занимавай с дивотии, нищо което не е прекалено - не е вредно, нито опасно. Като й е вкусно - да яде. Колко да изяде с една шепа стомахче? ;) Аз Дани още го чакам да умре, задето яде суши, ама не...От повтаряне, потретване и...не съм броила натам - също му няма нищо. Бурканите кисели краставички и солена туршия - даже не ги слагам в сметката.

Да разбирам, че след три дни макс - новата ми туршия става за опоскване? Нали така? Супер!!!  :D


Весело ми е и ще оспамя с "доказателствена снимка" отпреди два месеца. "Жив е той жив е, муА суши и не пъшка дори...". Барабар със соевия и уасаби-то си го хапва.  :lol:
« Последна редакция: Октомври 10, 2015, 23:15:10 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #393 -: Октомври 11, 2015, 08:46:55 am »
Даааа, става за ядене преди затварянето на бурканите  :P
Дани е страхотен .. пу пу
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #394 -: Октомври 11, 2015, 18:54:56 pm »
"Ропотамо" - то е напълно завършено вече.  :D Страхотно на вкус! Благодаря на всички за рецептите и съдействието!
От количеството боб и зеленчук, които забърках, рибите и соса, който варих, се получиха: 7 бр. буркани (720 мл.) салата с риба, 3 бр. без риба и 2 шишета (700гр.) готов сос. Сосът си го кипнах и запечатах и другия път - направо ще ми е готов. Понеже исках да си направя " Ропотамо" с риба и без риба - скумрията я пекох сама. Другите неща ги смесих в отделен съд и накрая си нареждах в бурканите - ред рибки - лъжица "плънка" и така докъдето събере буркана. Каквото остана от боба със зеленчуци - сипах и него в буркани, всичките ги кипнах за 10-ина минути и това беше. Без риба вътре - е страхотна салатата за гарнитура на всякакви мръвки от скарата, днес тествахме... :lol:
« Последна редакция: Октомври 11, 2015, 19:00:56 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #395 -: Октомври 13, 2015, 13:37:54 pm »
Чудесно си изглежда рибата!

Аз да ви питам, саламурата за туршията нали не трябва да е прозрачна и бистра? При мен се оцвети от морковите.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #396 -: Октомври 13, 2015, 13:50:08 pm »
Чудесно си изглежда рибата!
Тя не, че се вижда особено, въпреки че са по 5-6 парчета в буркан, ама... :lol:

За саламурата - моята е бистра, въпреки че слагам много моркови, защото най-много обичам тях. Може би не пускат моите, щото са ментаци от пазара, ама домашни не успях да си намеря.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #397 -: Октомври 13, 2015, 13:52:38 pm »
То и аз от пазара ги купих, ама тази я знам, че е производител, сега ме замисляш, че може и от камбите да е, но те са ми доста по-малко. Аз камби може би килограм сложих, а морковите около 2, може и повече. Оранжева е де.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #398 -: Октомври 13, 2015, 14:17:12 pm »
Абе оранжева - оранжева. Ако има цвят на тиня - тогава е проблем, спокойно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #399 -: Октомври 13, 2015, 20:02:06 pm »
Ами като не слагате червено цвекло оранжева ще ви е туршията :lol: Аз вчера си купих и хрян, казват, че „държи“ туршията, да не се разлигави. Лани ми свърши работа това, ама не е много сигурно, дали е от това, или защото просто беше в малки количества и бързо се изяждаше.