0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
"Консервна фабрика"
« -: Септември 06, 2014, 00:27:08 am »
Момичета, пускам тази тема, за да си обменяме рецепти, техники, идеи и опит при съхранението на храни по всякакви начини (фризери, буркани, друго...). Дали за бебета, деца, за цялото семейство - без значение. Просто да е на едно място, защото тези дни - вече в две теми други спамя (и не само аз) по такива въпроси. На дневен ред ми е на мен - техниката за сушене и съхраняване на сушени домати в зехтин. Който има опит - да споделя.
Темата е за всякакви други питания и дискусии от такова естество разбра се.

Ами...бон апети както се казва.  :D
« Последна редакция: Септември 06, 2014, 00:31:22 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #1 -: Септември 06, 2014, 00:32:55 am »
Айде тук да си преместя отговора. Няма из нета подробни описания за сушените домати, но имам една стара книжка, ще разгледам в нея как стои въпроса.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #2 -: Септември 06, 2014, 00:46:26 am »
Няма я... Три дена ги ровя и чета, че и нетЯ калпав, ама са наистина по-скоро "любовно-романтични" публикации, отколкото съдържателни, да те светнат за пинизите. Поне за проблемите, които до момента срещам при сушенето аз лично, че и при съхранението после - не намирам отговори как се избягват.

Иначе - уточнихме, че за сушене са годни (подходящи) сортовете домати, подходящи за буркани, сосове и пр. Дребни, месести, сорт "Рома", или по нашенско - "гюрлюк домати" - растящи на храстчета. Ама и това не ми спести ядове и загуба на изсушен материал. И да ви кажа - скъпа играчка е, ако ще ги сушите на фурна (ток), щото си искат 6-8 часа поне на смотана фурна (на село съм сега). Ако пусна на нормалната грила на ниско...по-бързо ще е, ама пак едно 3-4 часа ще смуче. А на едно сушене - за един буркан 380мл. едвам се докарват като количество. Да се има предвид, ако ще я захващате изобщо.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #3 -: Септември 06, 2014, 00:58:55 am »
Аз имам и машина за сушене, не съм гледала какъв е разхода ама има повече място за редене. Във фурната евентуално с повече тави едновременно и вентилатор ще е по-бързо.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #4 -: Септември 06, 2014, 05:39:02 am »
Запис, че ми стана интересно в 5 сутринта да чета за консервиране. Ние за да осигурим пари за едно от поредното инвитро, гледахме 15 декара с домати рома. Голяма хамалогия и колко консерви се аправиха не е истина.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #5 -: Септември 06, 2014, 06:33:32 am »
За сушените домати и после в зехтин ще питам докторката по растителна защита и ще дам рецепта.
Преди седмица суши 25 кг. консерва  :), аз такива нерви нямам.

освен "рома" домати в Карловско съм чувала "бърдуци", а в Перник "шиляви" домати  :)

За консервирането преди се бъхтех,  сега само печени чушки и домати консервирам.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #6 -: Септември 06, 2014, 08:41:51 am »
Аз правя и мариновани краставици, малко туршия и като изядем компотите също и от тях, тази година ми се размина де  :D Майка ми прави вкусна лютеница, но голяма хамалогия е, едно прецеждане и претриване започва, че да стане фина, без люспа и семки.
Стоека, излезе ли печалба от доматите? Тая година почнах да мисля, че от градинарството ти остава хамалогията  :(
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #7 -: Септември 06, 2014, 09:14:49 am »
Записвам се и аз (къде без мен  :P )
Никога не съм консервирала. Родителите ни консервиварт и се надпреварват кой повече да ни даде. Аз само обяснявам "малко, малко", но те не я разбират тази дума  :D

Сушените домати винаги съм се чудела кой ги харесва, а пък те направо фен клуб си имали тук  :lol:

Тази година правя бебешка зимнина (както вече ви проглуших ушите/очите). Вече имам чушки, зелен боб, тиквички, нектарини, сини сливи, ябълки, круши (всичко във фризера). Останаха ми моркови и тикви да замразя.
Какво ще ме посъветвате - тиквата да я пека ли или варя или сурова?
А морковчетата?
А как да съхраня картофите да не покълват бързо? Вкъщи е много топло, а нямаме мазе/таван. Терасата ни е почти открита и я вали дъжд.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #8 -: Септември 06, 2014, 09:47:59 am »
Смайл, моркови и тиква аз замразявам пресни, на кубчета.
За картофите освен същото да ти предложа, те на открита тераса няма шанс да издържат, а на топло или ще омекнат или ще покълнат. Може да пробваш с малко картофи във фризера, бланширани, а като свършат или не стават да купуваш. Другото което ми идва на ум е родителите ви да ги съхраняват при тях в мазе примерно. Самото покълване не е сериозен проблем мисля, по-лошо е позеленяването, което се случва картофа като го пече слънце примерно. Едно време като сеехме картофи за зимнина се прибираха в касети в мазето и периодично се прочистваха от кълнове или евентуално загнили картофи.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #9 -: Септември 06, 2014, 12:04:29 pm »
Смайли, ако за бебето искаш да запазиш домашни картофки... Белиш, режеш на кубчета, бланшираш и слагаш във фризера. После вадиш и ги готвиш, пюрираш и каквото там решиш. ОК са. По-големи количества обаче, за вас - не мога да измисля как да запазиш у вас ( в щайга да кажем), като е топло, нямаш килер, мазе, затворена тераса... Най-добре както м-и ти предлага - да ги съхраняват, почистват от кълнове и пр. роднините в мазета на къщи и пр. Пък все веднъж на две седмици ще се видите, или в месеца, че да си вземеш за у вас количество, което няма да ти се хумне набързо.
На мен терасата на спалнята ми е затворена с такива, плъзгащи се прозорци и зимата там е хладно и сухо, та и там съм сложила щори, понеже обичам да ми е тотална тъмница като спя и не напича и слънце директно. Домашните картофи ги слагам в плетени кошници, да им е "проветриво" и си изкарват там поне 3 месеца без щети. Лук и пр. - също там държа . Моя приятелка с открита тераса пък - си купи някакъв градински шкаф (за външна употреба) и в него държи такива неща. Не е споменавала да има проблем, да й се развалят и пр. Хем са на сухо така, хем на хладно, хем не ги пече слънце, ако имаш място на терасата - огледай за такъв шкаф и си сложи. Когато не държиш в него зарзават - то ти е допълнително място за прибиране на някакви джунджурии, отгоре саксии с цветя можеш да си държиш, абе....излишни шкафчета нали знаеш, че няма.  :lol:

м-и, аз седя и мисля, седя и мисли (накрая ще се окаже, че само си седя де... :lol:). Та си мисля, по коя логика сушените домати в зехтин, да не мога да ги стерилизирам, както всичко останало? Когато обезвъздуша буркана - следва да спрат всякакви процеси (на мухлясване и гранясване) щом нЕма въздух, че да окислява. Ей снощи правих поредна партида люти чушки. Само през скарата са минали (да ги пукна), ама са си фраш с вода все пак, после само марината им забърках и допълвам бурканите само с олио. После ги кипвам, "да се обърне водата" - не е да ги варя я, вадя ги и си изкарват безгрижно така 2 години със сигурност (до толкова съм тествала). На теория обаче - може и 5 години да са си годни за консумация. Та ся нали си мисля, ако и сушените домати врътна по същия метод - те защо да ми се развалят? Реално са и с доста по-малко вода от чушките. В лютите чушки има и оцет, да, ако той играе роля на стабилизатор... Обаче няма да е така, понеже червените, белени чушки ги мятам в бурканите, слагам само маааалко солчица и нищо друго, пак не ги варя, а само ги кипвам за запечатка на капачките и също си седят безгрижно година, че и две.
Та по моята логика и опит досегашен - би трябвало и със сушените домати да сработи същия номер. Вероятно биха се хумнали, ако тръгна да ги варя 30-ина минути, но аз няма да ги варя, та не следва нещо във вида и вкуса им да се промени от стерилизацията.

Ей ся ще наредя готовия материал в едно бурканче (преди да ми мухлясат, или малкото да ги опоска  :lol:) и ще ги кипна на котлона и ще докладвам дали им се е променил вида. Ако не е - значи става така (относно самото качество на доматите имам предвид). Пък дали ще гранясват и така...ще требе да почакаме до Коледа, че да ти кажа.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #10 -: Септември 06, 2014, 16:39:27 pm »
Значи..."на първо четене" - стерилизацията на сушени домати в зехтин се явява успешна.  :lol:  Не им се промени вида, след процеса, около 7 мин. ги държах, след като водата завря. Сложих мааалко солчица, няколко зърна черен пипер, листенца пресен босилек. Две "нюню" бурканчета (които не са и натъпкани до ръба) и са по 370мл. - се получиха от около 3,5 кг. домати.  8O Казвам го, ако някой ще я захваща - да си прави сметката от какво количество "суров материал" какво му се получава на финала.

П.П. Не ще да ми качи снимка директно тука, 100 пъти й намалих пикселите и не и не  :? Във фейса безгрижно се качиха, ако се вижда:  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=849479555062640&set=a.618746411469290.1073741827.100000018092567&type=3&theater
« Последна редакция: Септември 06, 2014, 16:53:17 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #11 -: Септември 06, 2014, 21:45:03 pm »
Ще изчакам Тара да пише за доматите, аз още не съм погледнала в книгата.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #12 -: Септември 07, 2014, 08:57:04 am »
В моята книга точно за домати е слънчево затъмнение  :) но виж какво намерих в нета "Необходимо е изсушените плодове да са еднакво сухи, но не и лепкави след като изстинат. Трябва да са добре охладени преди да пристъпите към съхранението им. За да поддържате ниското водно съдържание, запечатайте ги в пликове с херметическо затвяряне, като предварително отстраните въздуха от тях. Съхранявайте ги на хладно (15-20°С), сухо, тъмно място за около 6 месеца. Сухите домати така също могат да бъдат съхранявани и в хладилник в херметически затварящи се купи до 8 месеца или замразени във фризера за около 1 година." Та моята версия за фризера се потвърждава мисля :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #13 -: Септември 07, 2014, 13:37:11 pm »
Марго, аз нямам съмнение, че може във фризера да съхраня сушените домати. Само, че моята цел е да ги запазя в "мезе-версия".  :lol: Т.е. да си поемат вкуса и аромата от подправките и зехтина. Едно е да си киснат така с месеци, друго да ги вадя от фризер, да ги размразявам, че тогава да ги слагам в марината. Няма да се получи същият вкус, при всички положения... Та моята цел в случая е да ги суша и затварям в марината сега, да си седят, пък като реша да ги ям - само да отворя бурканчето и да си ги ям. На тези които "сварих" - капачките им са перфектно запечатани, надписах единия и го оставям да си стои. Ако ноември го отворя и е ОК - значи и това е чалъм, със стерилизацията. Ако е гранясал - значи не става. Ще трябва да изчакаме, че да видим - нЕма начин  :lol:

Купувала съм от магазина сушени домати в зехтин и подправки, срокът им на годност е бил поне година, ама са им свалила етикетите от бурканите и няма как да видя какво съдържа маринатата. Сигурно 10-ина Е-та има изписани де....Поне.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #14 -: Септември 07, 2014, 17:16:22 pm »
Момичета, точно така се договорихме със свекитата, както предложихте.
Ще държат при тях картофите и морковите и ще пращат по малко с Еконт.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #15 -: Септември 08, 2014, 06:55:53 am »
Докладвам за сушените домати на моята позната. Тя суши всякакви хрумки, а децата и опоскват експериментите

Доматите се сушат на слънце върху пригодена мрежа, нарязани на резени /някъде в книгите пишело, че можело само на две да се реже домата/ се поръсват обилно с морска сол.
Готовите домати по описания вече начин се редят със зехтин, босилек, риган, чесън. Прибират се в хладилник и така идържали спокойно една година. По някое време от зехтина се наблюдавали малки бели топченца, нещо като кристализиране, не гранясване. Така се запазвали на цвят и вкус.


*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #16 -: Септември 08, 2014, 09:34:42 am »
Четох някъде, че с качествен зехтин като са доматите дори побелявал, но като излезе от хладилника се оправял и нищо му нямало на вкуса.
Ай ся пишете зехтина какъв е  и да почвам сушенето :lol:
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #17 -: Септември 08, 2014, 17:28:32 pm »
Да, точно така, хубавият зехтин побелява на студено.
Нашият е етози този и зимата побеля в багажника на колата.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #18 -: Септември 08, 2014, 18:18:45 pm »
Много се радвам на такива оправни домакини, дето и зимнина правят даже. Мен нали основно ме мързи, пък и свекървата прави количества, та .... Е ходим да помагаме за доматения сок и печените чушки де. Миналата година в апартамента си правих сладките камби на Селма и имам още малко от тях. Може пак да направя малко тази година. Нямам много условия в Пловдив, но на камбите им хванах цаката. По-миналата година правих и сладко от печени сини сливи, но не мисля скоро да повтарям, защото мъжът ми се оплака че било трудно да си ги маже на филийката. Аз рецептата я взех от майка му, от нея преди взимахме готово сладко и аз да ѝ спестя излишен труд на жената .... Докато сладкото беше на мама, не се е оплаквал, а когато аз го направих - мрън, ай у левоооо.
Сега като се приберем от морето може да измисля още нещо лесничко и удобно за приготвяне в апартамент. И ще ви следя изкъсо  :lol:.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #19 -: Септември 08, 2014, 19:28:37 pm »
Пеше, явно си препекла сладкото. Тази година и аз правих опити, но от череши, ягоди и праскови. Все ги сгъстявам повече от нужното.
Смайл, мерси за препоръката. Този не съм го купувала, избягвам рекламираните, но щом гарантираш, ще купя такъв  :D