0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #100 -: Септември 15, 2014, 22:28:36 pm »
Да бе и олио слагам  :P Но държах Мимето в една си ръка, че иначе не спи. А с другата пишех моля да ме Извинете.
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #101 -: Септември 15, 2014, 22:33:07 pm »
:P Но държах Мимето в една си ръка, че иначе не спи. А с другата пишех моля да ме Извинете.
Стойче, от една партия сме  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #102 -: Септември 15, 2014, 23:23:22 pm »
Да бе и олио слагам  :P Но държах Мимето в една си ръка, че иначе не спи. А с другата пишех моля да ме Извинете.
Аз пък пропуснах черния пипер на зърно и то без причшна   :lol: голяма рецепта дадохме  :D
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #103 -: Септември 15, 2014, 23:37:12 pm »
Да бе и олио слагам  :P Но държах Мимето в една си ръка, че иначе не спи. А с другата пишех моля да ме Извинете.
Аз пък пропуснах черния пипер на зърно и то без причшна   :lol: голяма рецепта дадохме  :D

Ей, "заплески"  :lol: :lol:  :lol: ще търся "мама Божка" да каже за камбите накрая  :lol: Хайде напишете пълна и коригирана рецепта за теС камби.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #104 -: Септември 15, 2014, 23:59:54 pm »
Аз като с по-свободни ръце ще пренапиша  :lol:

Мариновани камби

Камбите се изчистват, измиват, редят в тава и вътре във всяка се слага по кафена лъжичка сол, захар, оцет и олио. Приготвят се буркани, майка ми слага само черен пипер на зърна(леля ми и Стоека и чесън). Запичат се на 180-200 градуса докато поомекнат и се пълнят горещи в бурканите. Леко се притискат при пълненето, защото като изстинат се слягат и буркана ще остане празен. Слагам капаче, затварям и обръщам обратно без варене, като изстинат са ок ако няма надути капачки.
« Последна редакция: Септември 24, 2014, 11:23:49 am от mishanta »
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #105 -: Септември 16, 2014, 08:40:12 am »
Майка ми правеше такива камби - страхотни са, но много игра с тях, да си знаете. Освен това, което  м-и е написала, мама слагаше и настърган морков и нарязан магданоз, ей така за по-интересно.
Само да добавя, за тези, които ще ги правят за пръв път - като ги слагате в бурканите, понатискайте ги малко, че иначе само по 3 - 4 чушки ще се съберат в буркан. :D
Иначе камби правих по рецептата на Селма от мамата. Писала съм я тук, мисля някъде в рецептурника я има. Щом аз с двете си леви ръце и то в апартамент се справих - добра е рецептата.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #106 -: Септември 16, 2014, 08:44:08 am »
Пише, камбите на Селма и за мен са най-добрата рецепта :) Всяка година правя повече от предходната и първи ги изяждаме. Отварям си един буркан с малко сиренце и така си мезя :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #107 -: Септември 16, 2014, 15:02:32 pm »
Аз да кажа, за тези, които смятат да си купуват сушилка - с вентилаторче ще е по-добре според мен. Ще суши поне двойно по-бързо от моята си мисля. Поне по това, което м-и писа за нейната, като време за сушене на доматите. Моите ги сложих вчера в 15ч., т.е. скоро ще станат 24 часа да се сушат и като ги гледам така, до вид "на коричка" ще им трябва поне още толкова. Не, че няма да се изсушат добре, но времето ще е много повече, сравнено с вентилаторна. Така считам аз де... На сливите - не успях да им засека точно време, станаха супер, но на доматите им засичам и....множко си е. Особено като ще суши човек голямо количество - ще има загуба и на пресен материал. Тия докато станат, от другите ми 10-ина кила - поне 2 ще се скапят. И смаите ми домати както казах - хич не са ОК за сушене точно.  :? "Рома", ама...твърде много водица имаха и много по-малко месеста част, отколкото трябва. Явно случих скапана партида, но като стане така - има си значение колко бързо ти суши уреда по принцип. Ако моя сушеше хубави за 12-14 часа да кажем, тия да са готови за 24. Пък сега ще искат 48, ако не и отгоре. Иначе - ток консумира малко повече от една крушка от 100 вата, не е това дерта. Но бих предпочела да дърпа повече ток, но да си отмятам работата по-бързичко. То дали ще ми дръпне някакво количестов ток за 48, или 24 часа - все едно, пак ще го дръпне, но във втория случай - ще съм отхвърлила работата по-бързо. Та тия ми наблюдения - за Смайли ги пиша конкретно. Да взима на баща си с вентилаторче, ако ще взима.

Марго, аз по принцип плодове и зеленчуци не пазарувам от хипермаркети, а от сергията , или борсата до нас. И от ЛИДЛ нямам навик да пазарувам всъщност, 10-ина пъти да съм влизала там. Ползвам БИЛА и Карфур главно, имат всички марки продукти, които ползвам по принцип, знам кое къде е, в Карфур има и пресни риби и други морски неща, които много ядем, че затова. Не обичам да си сменям магазините, да се лутам в непозната верига, да тествам някакви нови марки на едно и друго, освен нещо конкретно и препоръчано да ида да си взема - не сменям магазин, с който съм свикнала....че така. Тези месести домати, дето ги суших първо - майка ми ги донесе, че минала оттам като тръгвала за село и нямала време да ходи по пазари. Снощи точно от тях ядохме - супер са се изсушили и са много вкусни. Може би ги има такива и по пазарите, няма начин да ги няма, но като не пишеше какъв сорт са на бележката - не знам какво да ти кажа да търсиш просто. Затова казах откъде са взети въпросните. В снощната партида домати, освен босилек, сол и черен пипер - бях сложила 1 бр. червено чили (отровно люта е, та една стига). Супер приятен пикантен вкус дава, без да е твърде люто. Зехтинът от маринатата пък - става за ползване после да си овкусиш салата. Няма загуба на материал.  :lol: На морковена салата, с много магданоз, като се сложи лееко лют зехтин, лъхащ и на билки - става супер вкусно. Ако не сте пробвали - препоръчвам.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #108 -: Септември 16, 2014, 16:34:39 pm »
Ай да видим кво съм прикачила  :lol:
Сушилката 250вата пише, че изразходва, може би затова по-бързо. Днешните домани са бланширани, да видим те колко ще съхнат, но от неделя до сега това е третата машинка, а не е работшла непрестанно. Явно енерго про ме усетиха, че харча ток, щото идваха на проверка  :lol: пък сякаш не е много чисто това.

Единственото подходящо и препоръчително на тези домати е, че семената им са в две "легла", ако мога така да се изразя. Мисля догодина да се поогледам и да си сея някакви италиански домати за консервиране де, купувам страхотно гъсто и вкусно доматено пюре.
пп Пипера май само на ламарината е сниман, после не остана ред за снимки :)))
« Последна редакция: Септември 16, 2014, 16:58:24 pm от м-и »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #109 -: Септември 16, 2014, 16:58:30 pm »
Уууу красота Марго! Браво  :D И каква хубава тенекия за чушките (завииид). Като си ида в града ще си купя и една вентилаторна сушилка явно. Да има, "да се чувства изобилието" (на моята лудост).  :lol: :lol: :lol:
Права си за италианските сортове и аз бих си боднала такива, ама нямам къде. Иначе готово пИре като купувам - вЕрно е страхотно.
« Последна редакция: Септември 16, 2014, 17:25:25 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #110 -: Септември 16, 2014, 17:02:52 pm »
Мечтаното барбекю като стане ще пека на него, сега се наложи да си намеря ниско столче  :lol: Пък място за домати имам, то няма и количество да са, ще видим, да не остана с каненето  :D
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #111 -: Септември 17, 2014, 13:55:46 pm »
При мен - издънка с едната тава домати. Ставам - мухлясали.  :? Другите 4 са ОК - почти на "люспа" са изсушени 90%, но тази... Нямам идея защо така се е получило, местила съм я въпросната тава, няколко пъти, т.е. не е седяла на едно място, където да не се е "обдухвала" добре... Че са ми кофти самите домати - вече казах, твърде много вода имаха, а уж трябваше да са месести. Май другите - няма да ги суша, ами ще пробвам кетчупа да направя с тях. Не, че голямата трагедия де, ама предвид каква играчка е да ги мие човек, че да ги бланшира, почиства, изцежда, нарежда, да ги чака...доядя ме да изхвърля 20 парчета. Здраве да е...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #112 -: Септември 17, 2014, 14:46:34 pm »
Мухлясали във включена машина така ли? Почвам да мисля, че машинката ти прави много слаба температура. Моите  бланшираните изсъхнаха по-бързо, но и на мен ми омръзна, бавно стават доматите, повечето ми се изсушиха за 11-12часа, една тава влажни останаха и тая сутрин ги досушавах, че снощи да не се пресушат.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #113 -: Септември 17, 2014, 15:13:58 pm »
Да, във включена мухлясаха. Това, че няма вентилаторче - очевидно води до поне двойно време за сушене, както и вчера казах. Но за температурата - височка е, парят нещата и то толкова, че не можеш да ги държиш дълго в ръка, като отвориш и пренареждаш. Ако само Т беше проблем (ако е това) - трябваше всичките да мухлясат, а е само една от тавите. Вярно, че там са по-големите и влажни парчета, но все пак, мухъл чак?!
Сливите например - бяха с повече вода си мисля, но се изсушиха чудесно. Не схващам къде е проблемът с тези домати, честно. Ама те...неслучайно са толкова скъпи де, явно не е "най-лесното нещо на света" да се сушат домати точно.

Да ти кажа относно "гранясването" - не е гранясване това, просто хубавият зехтин кристализира в хладилник. На 15-и отворих един буркан и го сложих в хладилника и зехтинът отгоре е "на топченца" в момента. Няма как да е гранясал за 2 дни, сещаш се. Та вероятно и само в хладилник да седят, без стерилизиране - не е дерт. Ама аз за всеки случай ще си стерилизирам и тези де....
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #114 -: Септември 17, 2014, 16:35:05 pm »
Момичета, на мен като на една мързеливка, днес ми стовариха първата партида зимнина - лютеница (от чушкената на майка ми: 3 към 1 чушки и домати), сготвено зеле, сготвен бял боб, доматено пюре, лятна манджа (аз само варя месо и ги смесвам обичайно), различни видове сладка, риба, чорбаджийски чушки.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #115 -: Септември 17, 2014, 16:53:18 pm »
Ети,аз моите си ги държа спокойно. Отивай в Метро като си прибереш :)
Смайл, добре е така, то първата година с бебе и аз ни съм помагала много. Май и сега го правя,
защото ми е приятно де :) Признах си  :lol:
Отдолу пипера готов за хапване, камбите преди печене, ще има и малко туршия по рецептата но Ети и зеленчук за боба, че народа и яде, не е само зимнина  :D
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #116 -: Септември 17, 2014, 17:16:14 pm »
Марго, мисля като се прибера в града, да преровя на спокйствие Амазон-а, да си харесам и сушилка и вакуум-машинка и тогава да купувам пак. Засега с тая - каквото изсуши - изсуши и колкото. Не, че като виден Бай Ганьо не измислих веднага как да я ъпдейтна де  :lol: Един вентилатор за компютър, дупка на дъното с дрелката, монтаж на същия с две телчета и е готова. Но не ми се занимава просто...писна ми всичко аз да правя, все тая какво е. Скоро ще взема и боксерки да нося, ако я карам така.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #117 -: Септември 17, 2014, 17:23:27 pm »
Ааа чак такива грозни гащи не мой си купиш  :lol: и Амазон е вариант разбира се  :)
пп Аз смятам днес и маникюра да си оправя, стига ми толкоз зимнина :))))
« Последна редакция: Септември 17, 2014, 17:31:48 pm от м-и »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #118 -: Септември 17, 2014, 18:23:20 pm »
Ох, много се изморих само да ви чета разказите за чутовните усилия. Добре че приключвате вече.  :D
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #119 -: Септември 17, 2014, 20:31:38 pm »
Ох, много се изморих само да ви чета разказите за чутовните усилия. Добре че приключвате вече.  :D
Ааааа Маргото приключва, аз съм още на старта (като намерения и планове).

Та...още въпроси от главния кукумицин тук (демек - аз  :lol:)
Интересува ме как се консервира месо в буркани. Уговорих си (уж) два килограма домашна телешка кайма. Искам да я ползвам за сос "Болонезе", който да си сготвя и затворя в буркани и после - хоп - мързелешката.  :D  Само варя спагетките и отварям готово бурканче, топля и се яде. Нямам хабер обаче като има месо в буркана - колко следва да се вари същия, след поставяне на капачката. Чувала съм, че искало доста... Та благодаря предварително за съветите по въпроса.

Второ питане. Как се белят домати за консервиране? Никога не съм белила, чувала съм само, че се киснат в гореща вода (като при бланширане), ама май трябва да е повече от 2-3 минути с цел да ги беля? Голяма съм аматьорка ейййй.  :lol:  Елементарни неща не знам по "въпросите на зимнината", ама...никой не се е родил научен, малко по малко ще се науча и аз кое и как става.

Марго, не е ли рано за слагане на туршии още? Или ти само като план го споменаваш? Аз другия месец мислех да правя туршията и кисело зеле ще слагам (за сефте). Ще падне смях със зелето, отсега усещам. А как го обичааааам! И зелеви сърмички - целогодишно се тъпча с тях. Пурдотщина тотална...  :lol: Добре, че не ми личи как се тъпча, че ще е страшно, ако проличи.
П.П. Що бе, знаеш ли к'ви гъзарск имам СК (боксерки). Дамската версия естествено, ама на "сър -овете" мъжки съм купила - много са секси... Ама и двамата само откъм боксерки го докарват на мъже, иначе еееее..... "хвани единия - удари другия". Чисти принцески.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!