0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #180 -: Септември 25, 2014, 18:40:58 pm »
Ама разбира се, че оборотен буркан и капачка бе човек.  :D Аз купувам нови капачки (винтови) по две причини. Понеже отварям такива буркани (те са херметизирани все пак) с един уред направен за целта, който следва да не ги поврежда, ама се е случвало да ги напъна повечко и да ги "огъна". Второ - у нас ги има навсякъде за смешни пари, освен това взеха да ги правят с готини дизайни (като това зеленото каре, дето сложих на бобеца). 20 броя от тях ми струват 2 лв. Купих си и едни още по-красиви, на плодчета, краста са ми такива неща  :lol: И понеже са супер евтинки и ги има къде ли не - винаги слагам нови, хем за гаранция, че няма да ми се скапе буркан от недоглеждане за повредено капаче, хем щото не ми струва много и си сменям дизайните. Предполагам, че просто капачето ти нещо се е повредило и затова е протекло.

Иначе, че ще ти стане туршията и с повредено капаче - нЕмам съмнения грам :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #181 -: Септември 25, 2014, 19:17:48 pm »
Аз искам рецепта за боба!
Смайл, аз с месо го готвя бе, не ги моря моите мъже  :lol: Просто странности на големия мъж. Бил обичал грах без месо, пък зелето със свинско, пък нам си кво, я при майка си като много знаеш, нека те храни както те е учила  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #182 -: Септември 25, 2014, 20:16:34 pm »
За протокола - така приготвен (като моя) зелен фасул -  нЕма нужда да се яде без мръвка. Като искат мръвка - задушаваш мръвката соло, подправяш я и когато е готова - мяташ вътре един буркан вече готова бобена яхния да се загрее и омеси за 5 мин. и сервираш. Много по-лесно и удобно е, вместо да го готвиш всичкото на момента ;)

Постен зелен фасул - готов за консумация

Рецепта за зеления фасул:
Загряваш мазнина (каквато искаш) и запържваш в нея лукът и морковите едновременно, държиш ги с капак докато поомекнат на слаб огън. Добавяш червен пипер (на вкус), разбъркваш добре и после слагаш почистения зелен фасул в тенджерата при тях БЕЗ да слагаш вода. Разбъркваш всичко, на  и пак слагаш капак, че да се позадуши фасула за 10-ина минути. После добавяш доамати (пресни, от буркан, на сок - както искаш), пак разбъркваш и изчакваш да заври. Оставяш да си къкри така още 10-ина минути и после доливаш вода колкото желаеш да ти бъде гъста/рядка манджата. Аз слагам повече, защото като изстине - бобът дърпа една част от нея, а като е за Дани - предпочитам да му дробя хляба вътре и да стане като каша, че по-малко се маже и олива така като яде ;) Затова по-редичък го правя (иначе може да сгъстиш на финал и с брашно, класически, ако така го обичаш). Та слагаш си водата и чакаш да заври. Като заври - слагаш сол на вкус и прясно смялн черен пипер - също на вкус (ако не обичате - не слагаш). След като пак заври, вече със солта - добавяш и нарязаният на дребно чесън (пак на око, а може и без). Чесънът се слага в средата на готвенето един вид, защото така си освобождава аромата и вкуса най-добре, без да се разварява. Вариш докато ти уври фасула.  :D  И после - мяташ в бурканите и т'ва е. Или го ядеш директно.

Тази година ги стерилизирах по час и 10 минути. Щото ме наплашиха, че бомбирали. Веднъж ги варих по-малко от 15 мин. и нямаше дерт, ама...да заложим на сигурно. Явно с 15-те мин. е било просто късмет ;)

Понеже в този сезон има хубав, пресен, без торове и пр. праз-лук - да споделя че когато има пресен - предпочитам да готвя с такъв. Много по-фин вкус и аромат има от кромид-а и върви на всякакви ястия, в които по принцип се слага лук. Вкл. за зелен фасул е ОК. Сега правя пилешка супа на дребното и е именно с праз. (нарязан много ситно и задушен...в зехтин естествено  :lol:)
Като ходехме по почивки в Турция преди малкия (то сякаш всичко в живот ми е било "преди малкия"на мен, йато се чета...нещо като пр. Хр., след Хр.  :lol:) та...от Мисир чарши в Истанбул си купувах една жестока подправка от сушени зеленчуци. Имаше в нея сушен праз, морков и чушка и някакви подправки (тип мащерка и пр.), но така в микса - трудно да кажа какви са били билките. Беше бая пари, амааааа - баси вкуса и аромата даваше на каквото и да я сложа. Та мисля да си спретна нещо такова лично. Чушките вече ги изсуших (явно няма да са за червен пипер както смятах, защото естествено - не съм взела правилния сорт за червен пипер). Ще захващам да суша сега праз и моркови. Като приключа - ще снимам резултата, дано стане хубаво.

И понеже сега се сещам готвейки пилешката супа... Аз си поръчвам домашните пилета почистени и разделени на две по дължина. Естествено - преди готвени ги посварявам леко. Когато пилето няма да е за супа, ами за пиле с ориз да кажем - бульона от варенето го сипвам в една бутилка от мин. вода и го слагам във фризера. И когато остана без домашно пиле, или реша да правя супа от пилешки гърди купени от читав магазин - вадя си замразения от домашното пиле бульон и слагам него в супата вместо вода. Сигурно и вие правите така, ама понеже говорих с приятелка, която го хвърляла въпросния, когато не й трябвал непосредствено при готвене, защото не се е сещала просто да го замрази с тази цел...рекох да споделя все пак.  :D
« Последна редакция: Октомври 01, 2014, 11:25:43 am от mishanta »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #183 -: Септември 25, 2014, 21:44:21 pm »
Точно от домашно пиле бульона си го редуцирах и го налях във пакетче за лед  :D
Сега си вадя и за зеленчукова супа от него.
Благодаря за рецептата за боба и моето обича много сос(ко не боб , то сос ще яде) та рядък ще е ама като намеря боб  :lol: Мойта работа стана "Тати ще ми купи колело ама друг път"  :lol:
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #184 -: Септември 26, 2014, 11:33:42 am »
Не ви разбира бяла, руса, жена - аз Мишанта  :lol:
За какво обръщане става дума, направена туршия седи обърната 24 часа????
Или обръщате отривисто няколко пъти и оставяте в нормално положение?

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #185 -: Септември 26, 2014, 12:24:26 pm »
Мише, обръщането, или разкламбичкването  :lol: на туршия, която зрее в малък съд - буркан 3 литра примерно - замества претакането на туршия, което се налага, като я правиш в бидонче примерно. Понеже аз варя маринатата т.е. - сол и оцет се разтварят добре и относително равномерно във водата преди да залея зеленчука и цигу направи същото - коментираме, че като я прави в буркан - нЕма нужда от яко друсане, претакане, клатене и пр., че да стане ОК. Ако не ти е варена маринатата обаче - бая трябва да се стараеш за претакането, обръщането, или к'вото е там. Лично аз не разбирам защо някой ще си залива туршията с неварена марината, но много хора не я варят все пак.

За "седенето обърната 24 часа" - ставаше дума, че тази, която аз правих в буркани миналата година - не съм я претакала и "друсала". Ами с цел по-равномерно да се овкуси всичко - веднъж на 24 часа - просто обръщах бурканите. Както са на дъно - обръщам ги на капак, след 24 часа пак на дъно, след още 24 - пак на капак и така 10-ина дни. Толкова време и тази в бидоните претаках. На цигу обаче, капачето на буркана явно не ляга плътно и маринатата й е изтекла , когато майка й е обърнала на капак нейната туршия. И затова си говорим, че ако сутрин и вечер просто я разклаща добре - това напълно стига, че да стане ОК туршията й. Вместо да обръща и претака. А, не че вече готова (узряла) туршия трябва да я обръщаш, да седи на капак и пр.  :lol:

Дано с моята изрусена глава обЕсних разбираемо.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #186 -: Септември 26, 2014, 13:25:17 pm »
Друго си е да ти обясни брюнетка под прикритие  :P
Аз съм правила само неварена марината и винаги съм разклащала и връщала в нормално положение!
Процесите на ферментация са силни и именно изтичането ме е спирало да оставям бидонките обърнати!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #187 -: Септември 26, 2014, 16:16:47 pm »
Марго, купих онзи ден пак домати от "Лидл", дето ти разправях, че се сушат по-добре от "Рома"-та, ама не им знам сорта. Та ти ги снимах  :lol: Разрязаният на снимката е "най-водния" от всичките. Другите имаха 70-80% месеста част. Но това вече ми е последната партида за сушене, че аман от тези домати.  :lol:

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #188 -: Септември 26, 2014, 17:14:28 pm »
Нормален салатен домат ми изглежда. Лидъл ми е малко настрани, но ще пробвам да купя и да ги видя на живо тия домати.
Сега не че съм подстрекателка  :jump12: ама нали каза за медал трябвало и лютеница да се прави, пък имаш хлебопекарна, която не ползваш. Та днес видях рецепта за лютеница в хлебопекарна, ако искаш да ти я сложа тук или само да ти пиша, че се пече 2 пъти на функция мармалад, пък ти да си направиш пропорция според твоята машинка.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #189 -: Септември 26, 2014, 20:42:34 pm »
"Подстрекателка" е меко казано за теб.  :lol: Пиши рецепта, да я имаме в архива, а и не само аз имам хлебопекарана бе - всичките "луди" имат. Иначе доматите...не знам кой е салатен, кой не е, просто тия имат бая повече месце от прословутите "Рома" и се сушат къде по-читаво.

П.П. Сега плюскам айсберг салата с краставичка, лимонов сок и леко люти сушени доматки. Струваха си гърча смея да кажа.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #190 -: Септември 26, 2014, 21:43:48 pm »
Ако не беше миксера да ми меси и аз щях да имам, още не съм влязла в категорията ви  :lol: :lol: :lol:
Ще я видя утре, че не е при мен списанието и да си кажа, че не знам какъв е резултата, не съм я тествала, та може би не е за рецептурника преди тест, все пак предпочитам сигурни рецепти и като ровя там съм смела  :D
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #191 -: Септември 27, 2014, 07:26:46 am »
Момичета, когато избирах пекарна, четох доста теми
и някъде срещнах, че не е добре за уплътнението долу при бъркалката
да се варят сладка и лютеница, особено сладка!
Идеята беше, че захарта в комбинация с висока температура го прецаква.
Аз да споделя, пък вие преценете  8)
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #192 -: Септември 27, 2014, 09:28:44 am »
Е то в случая с лютеницата няма захар, а и за пример мога да дам съседката дето 3 години си вари всички сладка вътре, работи си машинката, но всеки си решава.

пп И ето, луд умора няма. Съседката вчера ходила в гората и ми набрала дренки, сега и сладко ще правя  :lol:
« Последна редакция: Септември 27, 2014, 10:04:59 am от м-и »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #193 -: Септември 27, 2014, 16:39:20 pm »
Понеже хлебопекарната ми е от онези уреди, дето....ползвах месец-два и отиде в шкафа - не ми дреме дали ще се скапе след 2-3 пъти варене на лютеница. И без това седи като музеен експонат въпросната.  Но си мисля, че ще видя големия зор да я почистя, след като сваря в нея лютеница  :lol: Като се сетя кетчупа колко пръска и хвърча и колко бърсах после "околният пейзаж", не ми се мисли к'во стъргане ще пада на хлебопекарната след такава процедура.
Пък до нас понеже имам бутикова фурна за хляб, който се пече на пещ с дървени въглища - оттам си купувам, приказен е. Имат и козунаци и блатове за пици правят и само тесто, ако искаш се продава, та съм рахат. И понеже на хляба - най-много му мразя рязането и чистенето на трохи после - пък в тази фурна имат и машинка за рязане, та съвсем ме устройва да съм им клиент и хляб да захващам да си пека аз - тцъ. А и техният е по-вкусен от всеки, който аз съм пекла - признавам си без бой.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #194 -: Септември 27, 2014, 20:08:50 pm »
Бе все ще е по-малко чистенето от колкото на котлон да я вариш  :lol: колко му е един контейнер, бъркалка и евентуално капак да измиеш. Аз изкарах 4 бебешки бурканчета мармалад от 800гр дренки  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #195 -: Септември 27, 2014, 20:36:13 pm »
Туршията стана превъзходна. Много ти благодаря, Jbrul, за рецептата и напътствията.  :D

Сложихме карфиол, моркови, целина (не като българската, а с дълги, крехки и с мек вкус стръкове без листа, от друго семейство е), чушки и магданоз. Чушките леко се смиха, следващият път без тях. Половината буркан вече е изяден.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #196 -: Септември 27, 2014, 21:03:31 pm »
Много се радвам цигу, да ви е сладко! (или по-скоро солено-кисело де  :lol:) Аз чушки не ям на туршия, или мариновани. Само печени, белени и в буркан - без нищо затворени (ако не са пресни) та не мога да кажа нищо за правенето им на туршия точно. Туршиите с чушки, които съм виждала аз - са със захар и от тия "изчекнатите" за моя вкус - "царска" и пр. Някой да каже хубава рецепта за туршия с чушки и ще си направиш и такава.
Кервиза в туршията - аз лично не го ям, слагам го за аромат. Но Иван го кълца и си го яде с кеф - този "класическия" дето е у нас - с листа и всичко. Въпрос на навик и вкус явно...Аз и зелените домати не ям де - само зелето и морковите.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #197 -: Септември 27, 2014, 21:18:36 pm »
Бе все ще е по-малко чистенето от колкото на котлон да я вариш  :lol: колко му е един контейнер, бъркалка и евентуално капак да измиеш. Аз изкарах 4 бебешки бурканчета мармалад от 800гр дренки  :lol:

Цапотията - ще я преживея. За този сезон обаче, освен предстоящото правене на туршия - друго няма да правя да ти кажа. Искаше ми се да се пробвам с камби, чорбаджийски чушки, домати за готвене и лютеница, но...остава за другата година - жива да съм само. Така реших, защото аз не разчитам на лична градина за продуктите за консервиране (зеленчуците конкретно де). Търся си био-продукти от роднини, или познати за бурканите, а купувам от пазар/магазин - това което не мога да намеря с гарантиран био-произход от познати. ОК, ама тази година - мега калпава за земеделието се оказа, като цяло. Каквото докопах био - не беше с най-доброто възможно качество, заради многото дъждове. Продукти, които по принцип ги има още 2-3 седмици пък - тази година гният и изобщо не се развиват (при вуйна ми)... Та оттук насетне да правя нещо - значи да купувам всичко от пазара, не го знам колко е торено изобщо и да си отворя хамалагоия с продукти, които може би не са съвсем ОК.  :?  Та...ще досуша каквото съм си планирала, слагам една туршия и това е засега. "Малко, но от сърце".  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #198 -: Септември 29, 2014, 17:43:29 pm »
Понеже се приготвяме за напускане на "базов лагер едно" - днес правих инвентаризация на бурканите, понаредих ги в мазето на къщата... И като седя и ги гледам и ме изби на смях. Сетих се за една поредица по "Нешънъл", за онези хора, които се приготвят за оцеляване, в случай че настъпи някакъв природен/обществен катаклизъм и се запасяват с храна. Та и моята раУта на това ми заприлича. Ако тотално фалирам...ще меся хляб и ще ядем буркани тази зима, гладни няма да умрем .  :lol: Оставила съм място и за бъдещите буркани със сос "Болонезе", чакам кайма за целта. И сушената ми подправка още не е завършена, но скоро ще бъде. Ароматни подправки малко си изсуших, като сложа и туршията скоро и...викам стига толкова за тази година.  :lol: Все пак успях да си направя две бурканчета домати за готвене, за тест - получиха се. Гледам, че и сладка и конфитюри имам останали от предишна година. Ето малко снимки да се посмеете.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #199 -: Септември 29, 2014, 17:53:58 pm »
Еха, таз зимнина колко ракия само ще пресуши  :lol: :lol: :lol: