За протокола - така приготвен (като моя) зелен фасул - нЕма нужда да се яде без мръвка. Като искат мръвка - задушаваш мръвката соло, подправяш я и когато е готова - мяташ вътре един буркан вече готова бобена яхния да се загрее и омеси за 5 мин. и сервираш. Много по-лесно и удобно е, вместо да го готвиш всичкото на момента
Постен зелен фасул - готов за консумацияРецепта за зеления фасул:Загряваш мазнина (каквато искаш) и запържваш в нея лукът и морковите едновременно, държиш ги с капак докато поомекнат на слаб огън. Добавяш червен пипер (на вкус), разбъркваш добре и после слагаш почистения зелен фасул в тенджерата при тях БЕЗ да слагаш вода. Разбъркваш всичко, на и пак слагаш капак, че да се позадуши фасула за 10-ина минути. После добавяш доамати (пресни, от буркан, на сок - както искаш), пак разбъркваш и изчакваш да заври. Оставяш да си къкри така още 10-ина минути и после доливаш вода колкото желаеш да ти бъде гъста/рядка манджата. Аз слагам повече, защото като изстине - бобът дърпа една част от нея, а като е за Дани - предпочитам да му дробя хляба вътре и да стане като каша, че по-малко се маже и олива така като яде
Затова по-редичък го правя (иначе може да сгъстиш на финал и с брашно, класически, ако така го обичаш). Та слагаш си водата и чакаш да заври. Като заври - слагаш сол на вкус и прясно смялн черен пипер - също на вкус (ако не обичате - не слагаш). След като пак заври, вече със солта - добавяш и нарязаният на дребно чесън (пак на око, а може и без). Чесънът се слага в средата на готвенето един вид, защото така си освобождава аромата и вкуса най-добре, без да се разварява. Вариш докато ти уври фасула.
И после - мяташ в бурканите и т'ва е. Или го ядеш директно.
Тази година ги стерилизирах по час и 10 минути. Щото ме наплашиха, че бомбирали. Веднъж ги варих по-малко от 15 мин. и нямаше дерт, ама...да заложим на сигурно. Явно с 15-те мин. е било просто късмет
Понеже в този сезон има хубав, пресен, без торове и пр. праз-лук - да споделя че когато има пресен - предпочитам да готвя с такъв. Много по-фин вкус и аромат има от кромид-а и върви на всякакви ястия, в които по принцип се слага лук. Вкл. за зелен фасул е ОК. Сега правя пилешка супа на дребното и е именно с праз. (нарязан много ситно и задушен...в зехтин естествено
)
Като ходехме по почивки в Турция преди малкия (то сякаш всичко в живот ми е било "преди малкия"на мен, йато се чета...нещо като пр. Хр., след Хр.
) та...от Мисир чарши в Истанбул си купувах една жестока подправка от сушени зеленчуци. Имаше в нея сушен праз, морков и чушка и някакви подправки (тип мащерка и пр.), но така в микса - трудно да кажа какви са били билките. Беше бая пари, амааааа - баси вкуса и аромата даваше на каквото и да я сложа. Та мисля да си спретна нещо такова лично. Чушките вече ги изсуших (явно няма да са за червен пипер както смятах, защото
естествено - не съм взела правилния сорт за червен пипер). Ще захващам да суша сега праз и моркови. Като приключа - ще снимам резултата, дано стане хубаво.
И понеже сега се сещам готвейки пилешката супа... Аз си поръчвам домашните пилета почистени и разделени на две по дължина. Естествено - преди готвени ги посварявам леко. Когато пилето няма да е за супа, ами за пиле с ориз да кажем - бульона от варенето го сипвам в една бутилка от мин. вода и го слагам във фризера. И когато остана без домашно пиле, или реша да правя супа от пилешки гърди купени от читав магазин - вадя си замразения от домашното пиле бульон и слагам него в супата вместо вода. Сигурно и вие правите така, ама понеже говорих с приятелка, която го хвърляла въпросния, когато не й трябвал непосредствено при готвене, защото не се е сещала просто да го замрази с тази цел...рекох да споделя все пак.