0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #240 -: Декември 10, 2014, 09:34:28 am »
Сега ми изникна смътен спомен как в началото при първото записване в държавната детска градина май искаха бележка от общината за платени данъци и такси. После май го отмениха, защото на много хора има накърнявали правата по този начин. Но всъщност и това е начин да се разбере  на кое дете родителите му плащат аднъци и такси в София и на кое не. Права е Джам, че контролът е основното, което липсва. А за районите -и това е малко мътна работа. Като кандидатствахме за училище, подадох документи в 4 училища -23, 109, 129 и 31. Най-близко до нас, реално е 31, но се оказа, че не сме му в района. Същото ми казаха и за 109 и 129, а впоследствие разбрах, че поне 3 деца от квартала са приети в 129, въпреки че  би трябвало и за тях да важи онова, което ми заявиха на мен като причина за отказ от прием, че не сме им в  района. 2 от тези деца живеят в съседни блокове до нас. Така, че в България всичко е относително измамно.
<br />[link=http:
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #241 -: Декември 10, 2014, 10:00:44 am »
Цигу, в щатите е така, но в при нас голяма част от наемодателите изобщо не си декларират приходите от наеми и съответно няма и наемателите как да се регистрират на съответния адрес... абе всичко е майка плаче тук... да бяха само ДГ с мед да ги намажеш. :(
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #242 -: Декември 10, 2014, 10:07:11 am »
meshko106, изискват ги още тези удостоверения за липса на задължения и за двамата родители. Това, че не всеки живее в собствено жилище е отделен въпрос. Данък МПС също се причислява към местните данъци. Наличието на постоянен/настоящ адрес и липсата на задължения са задължителни предпоставки за прием в детска градина.
Филми рядко гледам.
А относно месторождението, замисли се колко хора, които не са от София са родени в нея и обратното.
Препятствията са тези ужасни неща, които виждаш, когато не гледаш към целта си


Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #243 -: Декември 10, 2014, 10:18:23 am »
В яслата не ми искаха такива, затова смятам, че ги отмениха, освен ако за ясла и за градина не изискват различни документи. Но и това е много лесен начин да се докаже кой къде плаща данъци. И тук не става дума само за София, според мен би тярбвало навсякъде да е така -в Пловдив да се приемат с предимство пловдивските деца, във Варна варненските и т.н. така би било някакси поне малко по-справедливо спрямо хората, кото са си в родния град. Вярно, че в повечето градове изобщо няма такива провблеми с приема в градини, даже наскоро слушах за някой от големите градове, където няма кой да покрие свободните места. Истината, колкото и да не се харесва на някои хора е, че София не е пригодена да поеме половин България. Затова е редно да се помисли и за местните хора, не само за всички приходящи.
<br />[link=http:
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #244 -: Декември 10, 2014, 11:02:37 am »
Районирането на София важи и за училищата, вече беше споменато.
Изискваха дори и адрес на работното място, и домашен адрес.
Не ми е и минавало през ума да лъжа за такова нещо.
Независимо, че и ние живеем в София повече от 15 години,
тя не е моето място и с 300 км/ч ще я напусна, но няма как и то е основно заради децата.
Можем да развиваме бизнеса си и извън столицата, но нов старт някъде ще бъде голям стрес за всички.
Не смятам, че те са заели нечие място, защото чакахме година и половина 1ва резерва за ДГ,
а Калина влезе само защото с Митака имат разлика по малка от 24 месеца.
18 дни  :lol: бяха съкрални за нас.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #245 -: Декември 10, 2014, 14:40:39 pm »
Аз предложих вариант да има квота -как се доказва, ами лесно с акт за раждане на поне единия родител в София...
И това , че някой има акт за раждане в София  му дава повече права ли ? Връщаме  с пак   на критериите от соц. времето  - жените раждаха по местоживеене  , защото в повечето случаи нямаха право или нужда да родят в друг град . И си оставаше един затворен кръг -  имаш право да живееш , там където си роден .
Калоян го родих в София  , поради  медицински причини .  Та той има акт за раждане от   София .Е, ако се наложи -осигурих предимството му  за внуците.


*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #246 -: Декември 10, 2014, 15:07:59 pm »
Аз живея в София от 20 г. и нямаше да стоя тук ако в родния ми град имаше възможност за аналогична реализация. Практически в местния бюджет на Плевен не съм платила 1 ст. данъци, всичко е отишло в София и косвено за издръжка учебните заведения тук. Да не се връщаме към едни времена преди 25 г.
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #247 -: Декември 10, 2014, 15:28:55 pm »
Няма как да разберете моята гледна точка, защото няма как да изживеете такава ситуация с вашите деца. Практически никой не се връща там, откъдето е тръгнал...всички остават тук. Но ако сте достатъчно честни и интелигентни и за момент затворите очи и си представите, че сте си в родния град х и в прекрасната градина до вас са приети 30 деца, от които 25 примерно са от София, но имат адресна регистрация във вашия град от вчера, отпреди 2 години или без значение от кога и са класирани. Значи всяка сутрин виждате как пред тази градина паркират софийските коли и децата на тези хора са добре обгрижвани в хубавото място. А вашето дете, детето на вашата приятелка от детинство, на вашата братовчедка не са класирани там. И не само там, ами нямат никакъв шанс да се класират където и да било, защото за системата е достатъчна адресната регистрация. Няма значение, че вие сте родени там, че родителите ви са родени там, няма никакво значение. Сега, колко от вас ще останат равнодушни към това и ще смятат, че детето им не е ощетено заради софийските деца?! С чиста ръка на сърцето си представете, че 1 година ще трябва да поделяте заплатата си между таксата за частна градина и сметката за ток, а след това детето ви ще попадне в ужасното място, където беше моето. А вие продължавате да виждате всяка сутрин паркиращите софийски коли пред хубавата градина и си мислите с какво вашето дете е по-различно и защо във вашият град софийските деца да са привилегировани да ходят на хубаво място, а вашето дете трябва да ходи в мизерия!!! Представете си тази ситуация с вашето дете и тогава сипете обвинения. онова, което аз искам е да се даде шанс и на местните деца, нищо повече. По сегашните критерии този шанс им е отнет, защото другите деца са в пъти повече. Нямам какво повече да кажа.
<br />[link=http:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #248 -: Декември 10, 2014, 17:19:59 pm »
а общинските данъци и такси са такса смет и данък сгради. ако живеете временно в дадена община и сте под наем, тоест, нямате собствен имот там - не плащате никакви данъци на тая община.

Това е интересен казус. В щата и окръга, където живея, разпределението по училища не се влияе от това дали човек има собственост или наема жилище. Който наема, плаща двата вида данък индиректно, защото се предполага, че са включени в наема, а данъка директно го плаща собственикът, който пък не живее в това жилище така или иначе - няма дублиране на привилегията. Стига наемателят да има адресна регистрация според документ за самоличност, адресът е адрес, и ученикът автоматично се разпределя в съответното общинско училище.

Но всеки има само един адрес, няма разлика между временен и постоянен. От друга страна контролът върху родителите и действителния им адрес на местоживеене е драконовски. В един от най-престижните училищни райони наблизо всяка година обявяват показно кои семейства са изключени след детективско разследване заради адресна измама. Знам, че звучи като на филм, но е отлична превантивна мярка. Затова е редовна практика хора да дават под наем собствената си къща и да наемат друга в близък район за няколко години, само за да имат достъп до по-престижни училища.

цигу,

за да плаща официално наемателят данък сгради, той трябва да е посочен като ползовател в декларацията за притежание на имота, която собственикът подава в общината. кой ще направи това? никой, при бързо променящата се конюнктура на пазара на наемите. освен това, декларирането на Х като ползовател на имота на У е съвсем различно от подаването на данъчна декларация от У за приходи от наеми. различни данъци са това, на различни институции се декларират.

да получиш регистрация за временно/постоянно местоживеене някъде, където не си собственик на имота, можеш само с изричното съгласие на собственика - което се декларира или с лично присъствие на последния в общината или с нотариално заверена декларация и копие от НА. почти никой не се навива да го прави не за друго (не за да скатае жалките 10% данък), а защото после НЯМА ОТПИСВАНЕ! системата е идиотска - наемателят може да регистрира местоживеене само с разрешението на наемодателя, но после отписването му си е по негово усмотрение. може да се чупи след 1 седмица от имота и да не се отпише никога, което може да има ужасни последици за собственика и много хора са го изпитали на гърба си. затова затегната толкова много регистрацията по местоживеене.

колкото до данъка върху МПС-тата, като гледам колко коли с номера от други области паркират ежедневно пред входа ми, явно Столична община не разчита особено на него... ;)

на мен документ за платени задължения към община и държава не са ми искали нито в ДГ, нито в училище.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #249 -: Декември 10, 2014, 17:23:37 pm »
Проблемът не е в месторождането, местожителството и всички географски понатия в тази връзка. София наистина не е проектирана и направена на поеме толкова хора. Но от друга страна Столична община никак не се затруднява да разрешава строителството и разрастването на жилищните площи в София, съответно да събира данъци за тях. Нека да бъде така добра да инвестира и в логистика и обслужване на въпросните жилища и техните ползватели, независимо местни или не. Строят се детски градини, но очевидно не с темповете на разрастване. В допълнение е baby бума 2006-2007 и всички родители на деца от този набор са потърпевши при приемане в градина, училище и т.н. Хората от провинцията в повечето случаи (поне тези, с които съм коментирала) идват в София по икономически причини - работа и възможност за по-добра реализация и тези хора имат абсолютно същите затруднения, произтичащи от живота тук.

На мен също не са ми искали документ за дължими местни данъци нито за ясла, нито за градина.
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #250 -: Декември 12, 2014, 13:41:37 pm »
Пропускате един факт, че за да бъде прието детето в ДГ/ ясла/училище, един от родителите трябва да има регистрация за местожителство в района на ДГ, за която детето кандидатства. Не става без адресна регистрация. Така че поне на един от родителите данъците му постъпват във въпросната община.
При записване на моето дете съм носила документи за платени данъци и здравни осигуровки. На мен ми ги поискаха.

Мешко, интересно ми е прочета мнението ти по този въпрос:
Има ли право дете от смесен брак - на кореняк софиянец и майка, родена в провинцията, но с адресна регистрация от 30г в София, да кандидатства в ясла/ДГ/училище?
« Последна редакция: Декември 12, 2014, 14:47:16 pm от Мецани »
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #251 -: Декември 12, 2014, 13:43:58 pm »
не, разбира се, да си ходи на село с детето докато завърши гимназия :wink:
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #252 -: Декември 12, 2014, 14:07:14 pm »
Мецани, aз апелирам да има квота -примерно 60% за деца, на които поне единият от родителите е роден в София и имат постоянна адресна регистрация в района, за който кандидатстват  и 40% за останалите. Това  би дало реален шанс за моето дете, за детето на сестра ми и за децата на приятелите ми. И може да бъдете спокойни, както казах тези деца са в пъти по-малко от останалите, така че ако не се запълнят 60те %, се класират другите и в тяхната квота. Това би било малко поне честно. Но тъй като хората, от които зависи да се променят правилата пак не са местни, нищо няма да се случи. те ще си защитават своите права, не моите, не тези на сестра ми или на приятелите ми, от които нямат сметка. Така, че живейте си живота спокойно. :)
« Последна редакция: Декември 12, 2014, 14:10:54 pm от meshko106 »
<br />[link=http:
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #253 -: Декември 12, 2014, 14:45:26 pm »
Мешко, въз основа на какво апелираш да има такава квота? Децата са родени в София, родителите им живея и работят в София. Или трябва да разглеждаме родословното дърво на детето до 9-то коляно. Но дори и това да се направи съм сигурна, че кореняк софиянците ще се окажат изключително малко, тъй като преди 100 -150 г Редута, Младост, Дървеница, Люлин и всички останали квартали и ж.к.-та са били села около София. И тогава да видим кой е софиянец, кой от село край София.

Каква им е сметката на хората, от които зависи промяната на правилата, да НЕ защитават правата на кореняк софиянците , а да защитават правата на натрапниците, дръзнали да дойдат в София, че нещо не виждам логика. И какви са правата на кореняк софиянците? Къде ги има разписани?

Проблеми с местата за учебно заведение имат всички в София, не си само ти, сестра ти и твоите приятели. Родителите, които изкарват телкове за себе си и/или децата си, носят фалшиви бележки за месторабота и прочее фалшиви документи, за които се дават точки, те не изместват детето ти, така ли? Това е масовост, правена от родители без значение от рожденото им място. Ето това трябва да те възмущава и да търпи промени, а не квотите, за които апелираш.

*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #254 -: Декември 12, 2014, 16:22:08 pm »
И аз се дразня много на тези с фалшификациите... Особено много на тези дето си пазят местата. И не говоря за някой с боледуващо дете, а с тези дето напоследък е пълно около мен, където държат детето да е прието на детска градина без изобщо да имат намерение да я посещава - държат си го вкъщи, че то в детската било гадно, ама си пазят мястото :x Според мен ако нямаше такива изцепки местата можеше и да не са толкоз недостатъчни ;)
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #255 -: Декември 12, 2014, 22:38:39 pm »
Маузи, а като се замисля, ако има кой да им го гледа месеци наред вкъщи, значи реално това място не им трябва.

Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #256 -: Декември 13, 2014, 09:29:47 am »
Mousyt Втората точка от предложението за промени касае точно това -да не се дава право да се запазва мястото в яслата или градината ако детето не ходи. Нали всички се нахвърлиха срещу "евентуалния" шанс, който би се дал на софийските деца, та никой не коментира втората предложена за обсъждане промяна.
<br />[link=http:
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #257 -: Декември 13, 2014, 13:07:35 pm »
meshko106,

Не ми стана ясно обаче как мислят да го реализират този контрол, защото те и сега си взимат бележки от ЛЛ до умопобъркване, после го водят 1-2 дни и пак така, а нали по уважителни причини каквато е боледуването няма да има ограничение... Още повече, че май в самите градини не възразяват на тази практика, защото така имат по-малко деца за гледане  :x
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #258 -: Декември 18, 2014, 22:39:30 pm »
Повечето родители си пускат детето на ясла от около 2 годишна възраст. Това 2-ра яслена група ли е? Защото чета и за 1-ва яслена група - тя сигурно е от 10 месеца? За голямото класиране в началото на годината места за цяла група ли се отпускат? И може ли 2-ра яслена група в някое ОДЗ да е нулева? Разглеждам си в ИСОДЗ примерно ОДЗ - 1-ва ясла - 6 места; 2-ра ясла - 30 места (тия места всичките са заети), та мисълта ми е за м. 09.2014 - 30-те деца би трябвало вече да са в 1-ва група, а 2-ра яслена група ако е с 30 места, 6-те от 1-ва са с предимство и остават 24 места или колкото са отпуснали там. Нещо подобно ли е по принцип?
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #259 -: Декември 18, 2014, 23:03:15 pm »
Повечето родители си пускат детето на ясла от около 2 годишна възраст. Това 2-ра яслена група ли е? Защото чета и за 1-ва яслена група - тя сигурно е от 10 месеца? За голямото класиране в началото на годината места за цяла група ли се отпускат? И може ли 2-ра яслена група в някое ОДЗ да е нулева? Разглеждам си в ИСОДЗ примерно ОДЗ - 1-ва ясла - 6 места; 2-ра ясла - 30 места (тия места всичките са заети), та мисълта ми е за м. 09.2014 - 30-те деца би трябвало вече да са в 1-ва група, а 2-ра яслена група ако е с 30 места, 6-те от 1-ва са с предимство и остават 24 места или колкото са отпуснали там. Нещо подобно ли е по принцип?
rtfrtf-че, по принцип яслената група е само една, поне тук, в СЗ! :) Независимо от каква възраст си пускаш детето - до  М. август, септември - в годината, която навършва 3 годинки детето :) Независимо дали преди или след това ще ги навърши - важното е от кога ще е детето на  градина!  Ако не е записано в градина - може би до навършване на 3год. - не зная точно :( В ОДЗ-тата , също - не зная как е :(
« Последна редакция: Декември 18, 2014, 23:05:32 pm от petqst »