0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ин витро в Германия
« -: Февруари 25, 2013, 18:06:19 pm »
Здравейте, момичета :)

Пиша рядко, но чета редовно написаното тук и често съм намирала полезни съвети, надежда, утеха и сила да продължа напред. Благодаря!

Позволих си да започна нова тема, защото всичко, което намирам във форума по въпроса с АРТ в Германия е отпреди доста време, а както ми се струва понякога година е много време в тази сфера.

С мъжът ми много искаме да увеличим семейството си, но за съжаление вече 3 години не ни се получава. През 2012 правихме една инсе и едно ИКСИ, но без успех. В края на миналата година се преместихме в Германия, получих предложение за работа тук. Не сме се отказали, нито сме решили да отлагаме във времето най-важното от всичко  :) Планираме нов опит през май в БГ, но ми се иска да разбера и как стоят нещата тук. Какво покрива тукашното здравно осигуряване, кои и къде са добрите клиники, струва ли си да се опитва тук (знам, че законодателството е малко странно) и не на последно място доколко трябва да ме притеснява фактът, че не говорим немски... все още.

Благодаря предварително. Пожелавам късмет и успех на всички  :)
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #1 -: Февруари 26, 2013, 10:42:44 am »
Лия, здравей! Кажи в кой град си! Ако е голям, вероятността да се намери лекар с английски е доста висока.
Иначе какво покриват - 50 % от три опита ин витро или икси. За инсеминациите не знам как стоят нещата, но ако искаш мога да потърся.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #2 -: Февруари 26, 2013, 11:35:08 am »
Здравей, blue_sky!
Много ти благодаря за отговора :)
В Дюселдорф съм. Честно казано не се интересувам от инсеминации. Ние сме с мъжки фактор и за мен лично и първият път си беше загуба на време и средства. Минала работа... А има ли някакви "церемониалности" както в БГ, за да се започнат процедури (имам предвид такива процедури, които са финансирани от държавата)? Или отиваш, обясняваш какво е положението, правят се изследвания и се действа? Твоето мнение какво е - да си продължавам опитите в БГ или по-добре тук?
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #3 -: Февруари 26, 2013, 12:35:26 pm »
Мисля, че гинекологът ти назначава съответните изследвания, после ти казва да се обърнеш към клиника, където ти оправят документите и ги изпращат към касата, откъдето идва потвърждение. Моята процедура в Германия я финансирахме сами, но ще питам близка приятелка, която прави ин витро. Междувременно може да се включат и други момичета.
За Бон май съм чувала хубави неща, но трябва да поразровя. Малко ти е далече. Ще погледна и за твоя град. Има аналогичен немски форум, но като не знаеш езика, ще ти е трудно да се ориентираш там.
Да, и ние правихме едно инсе, защото мъжът ми настояваше. И ние сме с мъжки фактор и беше напълно безсмислено.
Според мен добрите клиники в Бг в никакъв случай не са по-назад от немските по отношение на лекари, апаратура и т.н. Имам две процедури в две различни държави, едната от които Германия. Другата не в Бг обаче. Ориентирам се по това, което чета из форума почти 6 г. вече. За мен логистичната страна на нещата надделя. Не можех да си представя да си взема цялата отпуска за една-единствена процедура. Ами, ако излезе неуспешна?!  Не мога да ти кажа как да постъпиш. Сама ще решиш, но за мен нещата стояха по този начин. Ако проблемът е "само" мъжки фактор, той е лесно разрешим с икси (освен ако морфологията не е много зле, тогава е малко по-трудно).
Направи си опита в Бг, който си планирала, а през това време събирай инфо. Ще ти помогна, другите също доколкото могат. И ще прецениш след това.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #4 -: Февруари 26, 2013, 15:54:14 pm »
Да кажем, че морфологията ни е средно зле. Зависи кого питаш. Ние сме от Варна и в едната клиника дори ни обясниха, че нямаме никакъв проблем.  :?
 
Планирала съм разговор с БГ лекаря скоро, за да уточним подробности. Допълнително усложнение при нас е, че мъжът ми пътува и още по-трудно се планират нещата.
 
Категорично съм на твоето мнение, че близостта на клиниката е огромен плюс. Едно е да излезеш за час, дори два от работа, съвсем друго е да си извън страната и използвайки цялата си отпуска. Ако се наложи за вбъдеще, наистина се надявам да излезе някоя хубава клиника в тук в Дюселдорф. Така или иначе сега още чакам здравни карти и други такива. Ще съм благодарна на всяка помощ.  Аз също се опитвам да правя някакво търсене, но езикът е голяма пречка.  Знаеш ли (или някое от другите момичета) дали все още не селектират ембрионите? Чета по други форуми информация от 2008, че било забранено да се изберат най-добре делящите се, ако има повече от 3...
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #5 -: Февруари 26, 2013, 23:33:21 pm »
За селектирането на ембрионите е трудно да се каже на базата на моя опит. Просто бяха избрали два, а останалите четири замразиха на един ден, т.е.по-малко от 24 часа след оплождането. Дали до този момент са можели да направят някаква селекция, не знам. В интерес на истината и аз имам смътен спомен за това, което казваш, а именно, че не правят селекция. В крайна сметка, обаче е в интерес на клиниката и успеваемостта й, да правят. Та затова си мисля, че дори и да е забранено, вероятно правят. Няма как да се проследи. Моят лекуващ лекар навремето ми го намекна.
В коя клиника правиш опити в Бг?

Има три репродуктивни клиники в Дюселдорф. Намерих тема за една от тях -университетската - и попрочетох. Като цяло са доволни хората. За първичен преглед се чакало половин година. Не била скъпа. Все пак половината трябва да си го платите вие. Питах в темата дали някой знае дали говорят английски, но се съмнявам, че ще имат инфо. Можеш да им драснеш няколко реда на английски, за да ги питаш. Или може и по телефона.
Сега ще търся инфо и за другите две. Ако не намеря нищо, ще пусна теми и ще чакам някой да се включи. Намерих. Изводът е, че университетската е най-добра и най-евтина.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 01:05:10 am от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #6 -: Февруари 27, 2013, 17:03:39 pm »
Супер! Страхотна си!  :D Много благодаря. Ако ме насочиш как да я търся, веднага ще им пусна запитване. А щом се чака и половин година, тъкмо навреме ще разбера дали ще ми трябва клиника или не.

В БГ сме при младия Козовски. За инсето стимулацията ми я проведе Давидков, а самата процедура я направи Козовски, а ИКСИ-то си го направи изцяло той. Не сме избирали специално, просто от лекар на лекар, стигнахме до там. Знам, че май няма много доволни момичета...или поне аз не съм попадала на доволни и забременели...
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #7 -: Февруари 27, 2013, 18:41:10 pm »
Какво да ти кажа за лекуващите ти лекари в Бг?! Ами, и аз не съм прочела някоя доволна да е останала и забременяла, ама дано пък при теб да стане! Тези с високата успеваемост във Варна не работят с Фонда, за съжаление.  :(

Клиниката се казва Уникид. Ето ти координати:
per Tel.: +49 (0)211 81-04060  (през раб.време)
per Fax: +49 (0)211 81-16787
per E-Mail: termin@unikid.de  (за записване на часове)
per E-Mail: info@unikid.de  (за други запитвания)

http://www.uniklinik-duesseldorf.de/unternehmen/kliniken/frauenklinik/unikid-kinderwunsch/

Ако имаш нужда от помощ с езика, кажи!

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #8 -: Март 01, 2013, 15:56:22 pm »
Наистина съм ти много благодарна. Ще се опитам да осъществя контакт на английски. Надявам се, че ще успеем да се разберем.

Тези с високата успеваемост ни казаха, че нищо ни няма. Другите условия дори не искам и да коментирам. Моята кума казва, че най-добрият лекар е този , който ти свърши работата  :D Тя започна вече 2рото си ИКСИ и тя там, така че ще видим...
 :crossfingers:
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #9 -: Март 03, 2013, 22:02:45 pm »
Лия, защо не публикуваш една или няколко спермограми в ето тази тема, за да можем да ги видим и ние, и д-р Даскалова?!

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=12189.0

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #10 -: Март 04, 2013, 17:22:03 pm »
С удоволствие ще публикувам, но ще е в края на март. Тогава ще пътувам до България за два три дни. Цялата ни документация е у дома  :)

Днес писах на клиниката. Надявам се да отговорят скоро :crossfingers: и изследванията да ми трябват тук, а не в БГ. Ние се финансираме сами, така че ако ни вземат в университетската клиника и финансово ако е съизмеримо мисля, че в Дюселдорф е по-добрият вариант. Да не забравяме, че сега към цената на процедурата се прибавят и самолетни билети... Този месец ми дойде с 2 дни по-рано. Това ми се е случвало веднъж в живота, но ако се повтори и следващия месец, цялото ми майско планиране пропада...
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #11 -: Март 04, 2013, 21:07:16 pm »
Лия, защо си плащате вие?  :ask:

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #12 -: Март 06, 2013, 17:15:15 pm »
Плащаме си, защото заповед от Фонда мога да очаквам не по-рано от октомври 2013. Подадохме документите миналия юли, месец след инсе-то. Мъжът ми мислеше, че само с тази процедура ще се разминем ...  :nono:

После дойде предложението от Германия и аз просто нямаше да съм в мир със себе си ако бях дошла тук без да съм опитала да стана майка. В крайна сметка приоритетът ми е майчинството, нищо че не ми се случва.  :?

Така или иначе не разчитам много от тук нататък изобщо да получим помощ от Фонда. Сега когато е към касата, а ние и двамата с половинката вече не сме осигурени в БГ, мисля, че ще отпаднем, но за това видях къде да погледна за информация
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #13 -: Март 06, 2013, 18:26:47 pm »
Забравих да кажа, че записах час в клиниката за юли 2013. :D Ако имам късмет може някой да отмени и да ме викнат по-рано.
:thankyousign: още веднъж.
Сериозно обмислям да се откажа от втори БГ опит като че ли...
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #14 -: Март 07, 2013, 10:40:10 am »
Лия, решението трябва да го вземете заедно със съпруга ти, но тъй като се самофинансирате, вероятно ще ви излезе колкото опит в Германия, ако не и по-скъпо. Да не говорим за логистичните трудности!
Иначе някои хора продължават да си плащат здравните осигуровки, дори и когато са в чужбина.
За майчинството на някои им се налага да изминат по-дълъг път, други - по-кратък. Моят беше сравнително кратък и това дължа на "Зачатие". Както ми каза едно момиче тук - "щом имаш матка, яйцеклетките са ок  и тук-там някой читав сперматозоид, просто е въпрос на време да стане". И се оказа права. Желая ти скоро да станеш майка!

Как стоят нещата със специалист с английски в клиниката в Дюселдорф?
« Последна редакция: Март 07, 2013, 10:52:17 am от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #15 -: Март 07, 2013, 16:32:42 pm »
Благодаря ти за хубавите думи и пожеланието. Дано!  stork-boy stork-girl

Честно казано съжалявам за всеки лев данък/осигуровки, които съм внесла в родната хазна. Не за друго, а защото много малко е отишло по предназначение. Знам, че звучи грозно, но общо взето е така. Предпочитам да не наливам пари в различни порочни системи, щом имам възможност. Поне на този етап. Мъжът ми не беше осигурен и когато подавахме документите и не мисля, че по принцип бих могла да го убедя дори и тогава да платим осигуровки за 3 години.

От клиниката не казаха нищо конкретно, но явно неговоренето на немски не е проблем. Аз им писах на английски и още в самото начало на майла обясних, че не говоря немски, извиних се за неудобството и си разказах каквото трябваше. Още вечерта получих отговор и то на много приличен английски. Вчера медицинската сестра на телефона също говореше доста сносно. Когато започнах да задавам въпроси обаче ме спря и ми каза, че ще получа писмо с подробни обяснения и инструкции. Бих казала, че явно специалистите им говорят английски и нямат проблем да работят с пациенти на този език. Може до юли да се понауча малко все пак  :D
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #16 -: Март 07, 2013, 23:11:58 pm »
Ако мога да помогна с нещо за езика, с удоволствие бих го направила.
За здравните осигуровки в България - всеки се знае най-добре, но за мен беше правилно решението да си ги спра преди много години. Понякога се ядосвам, че покриват толкова малко или почти нищо. Фондът е едно от малките хубави и смислени неща.

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #17 -: Март 08, 2013, 12:17:35 pm »
Привет, ако може да се присламча и аз в темичката.  :D

Ние наскоро се преместихме в Германия и макар, че не ни е на дневен ред процедура, реших да се ослушам като как са нещата тук.

Имате ли представа в Германия каква е политиката за Икси на ЕЦ? Май като цена и процедура не го отличават от стимулираното - гледах един формуляр с прогнозни разходи за касата и не видях да правят разлика между стимулирано и нестимулирано ИКСИ.

Замислих се по въпроса, защото днес, на 8 март, става точно 2 години от пункцията ми, след която се роди прекрасната ни дъщеричка. Много се вълнувам като си спомням преди 2 години как всички си подаряваха цветя, а аз треперех какво ще стане.

И така, честит 8-ми март и успешни процедури! :D

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #18 -: Март 08, 2013, 22:10:01 pm »
Зай, и аз съм питала в клииката, където правих икси и докторът ми категорично отказа. Каза, че било само за жени с ИЯР.
Аз на твое място бих се насочила към клиника и директно бих питала там.
В кой град си?

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #19 -: Март 09, 2013, 10:54:26 am »
Аз реагирах много лошо на стимулация за инсеминация с Меногон, почти направих хиперстимулация, плюс това отключих някаква алергия и едвам дишах. След това д-р Персенска ми предложи Икси на ЕЦ. И така стана. Безкрайно съм доволна и ако опитвам пак ще е по този начин.
Успеваемостта е по-ниска по-този начин, естествено. Както и цената за процедурата, която биха си калкулирали.

Е, ако ми откажат, ще се върна в БГ за процедура, така и така го обмислях като вариант.

Иначе сме близко до Кемниц, там май ни е най-близката киндервунш клиника.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #20 -: Март 09, 2013, 23:25:19 pm »
Зай, там има дори две клиники:
http://www.kinderwunsch.de/locator/clinic.asp?doSearch3=yes&city=Chemnitz

Ако ползваш немски, потърси инфо коя е по-добра в www.klein-putz.de. Ако искаш, мога да ти помогна.

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #21 -: Март 10, 2013, 13:15:53 pm »
Здравей, blue-sky. Благодаря ти!

Виж какво намерих обаче на сайта на инвитро центъра на уни клиниката в Хайделберг

NC-IVF/ICSI = Natural Cycle IVF / ICSI: Das NC-IVF/ICSI erfolgt ganz ohne eine Hormonstimulation. Kurz vor dem Eisprung wird weitgehend schmerzarm ohne Narkose ein Follikel abgesaugt und die Eizelle einer Befruchtung per IVF und ICSI zugeführt. Nach der Punktion ist keine weitere Schonung erforderlich. Dieses Verfahren kann alle 4 Wochen wiederholt werden. Es bietet sich bei einer schlechten Ansprechbarkeit der Eierstöcke auf die Hormonstimulation an, ebenso bei Frauen, die keine Hormone anwenden möchten, sowie bei Frauen die keine weiteren Versuche von der Krankenkasse finanziert bekommen, da dieses Verfahren im Vergleich zur Standard-IVF/ICSI deutlich kostengünstiger angeboten werden kann.

Значи можело. :D

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #22 -: Март 10, 2013, 16:13:07 pm »
То за можене, може. Въпросът е дали ще се навият точно в твоята клиника. Дано!  :D
И ако ходите на разходка до столицата, да се обадите за по кафе!

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #23 -: Март 14, 2013, 11:15:45 am »
Аз исках само да споделя, че получих писмо от клиниката. Потвърждават часа и така. Надявам се да се обадят по-рано естествено, но и началото на юли е ок.

Натъкнах се съвсем случайно на една клиника www.ivf-duesseldorf.de Kinderwunsch в една от офис сградите. Какви са отзивите за нея?
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #24 -: Март 15, 2013, 00:19:34 am »
Лия, във форума, в който чета, казват, че само парите ги интересували там. И то не един човек го твърди това. Ето ти линк. Ако искаш, можеш да ползваш преводача на гугъл. Но в общи линии, не прочетох някой да е останал доволен.
http://www.klein-putz.net/forum/viewtopic.php?t=71932

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #25 -: Март 17, 2013, 12:22:25 pm »
Такива, от които никой не е доволен вече имаме :) Благодаря ти още веднъж, blue_sky! Без помощта ти нямаше да се справя. Сега остава да чакам. Ако има някакви новини, ще пиша пак. Най-малкото когато разбера какво точно е положението с английския. Хубава неделя!
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #26 -: Март 19, 2013, 01:18:20 am »
Здравейте, аз малко отсъствах. :D Относно инвитрото на ЕЦ, аз нямам "моя" клиника в Германия. :D Ако ми откажат, ще се прибера в БГ за процедура, достатъчно важно ми е. И също много лошо би говорило за специалист, който ми откаже тип процедура, който при нас е проработил. Нямам хипер големи надежди за Кемниц, честно казано, може би за такива "екзотични" процедури ще трябва да се вдигна до Дрезден или Лайпциг.
Лиа, това чакане за час е убийствено, стискам палци да се задвижат нещата. (макар че тези няколко месеца са нищо в сравнение с едната година, която чаках за час при Персенска :D) Пробвай и в друга клиника за час, особено след като тази няма бляскави отзиви. Ако трябва помоли някой близък немскоговорящ да те запише час, после все ще се оправиш някак.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #27 -: Март 21, 2013, 17:27:09 pm »
Здравей, Zai. Дано нещата при теб се развият по най-добрия начин. Който и да се заеме с процедурата да се заеме съзнателно и да свърши нещата от раз, както се е получило и първия път. Чакането е убийствено, но така или иначе по-рано от май ще е глупаво да правя каквото и да било. Последната ми процедура беше през октомври и този път ми се иска да изчакам поне 6 месеца. Да починат малко тези яйчници.
От blue_sky разбрах, че клиниката в Германия, в която имам час, се ползва с най-добра репутация. Моят коментар се отнасяше за лекарите ми в БГ  :) те не са популярни сред пациентите си  :wink:
Преведох си писмото миналия уикенд. Май ще се наложи да ходим за направления  :? Трябваше да се очаква.
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #28 -: Май 06, 2013, 11:52:16 am »
Привет от мен, Христос воскересе, честит Гергьовден и прочие майски празници! :D

Искам да ви споделя какво открих, за вас може да не е новост, но за мен беше - а именно, че частта доплащане за инвитро процедура, което прави пациента, примерно 50%, се приспада от данъци. Ако не си правя криво сметките, касата плаща половината, другата половина плаща пациента, но после си ги приспада. Също новост ми беше, че можеш да си приспаднеш и процедури, правени в ЕС.

Ето статийката: http://www.vlh.de/familie-leben/kinder/welche-kosten-sie-von-der-steuer-absetzen-koennen.html

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #29 -: Май 06, 2013, 12:06:12 pm »
Разходи за процедури в други страни на ЕС могат дори да се поемат от Касата, но само, ако предварително от съответната клиника е направен план за лечение, предоставен е на Касата и тя го е одобрила...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #30 -: Май 06, 2013, 12:38:58 pm »
Разходи за процедури в други страни на ЕС могат дори да се поемат от Касата, но само, ако предварително от съответната клиника е направен план за лечение, предоставен е на Касата и тя го е одобрила...
Аз говорех за приспадане от данъци - последният абзац от статията. Ако касата примерно не ти покрие 100% от разходите в чужбина (или в Германия, зависи къде си решил да правиш процедурата), частта която си доплатил, се признава като разход. Това лично за мен беше новост.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #31 -: Май 06, 2013, 13:47:51 pm »
Да Зай, много полезно инфо, благодаря ти!:)
Аз допълних, понеже някои момичета са ми казвали, че разходите в друга страна от ЕС са от тези, които не се поемали от Касата в Германия... А в тази връзка на нас ни обясниха (от "извора"), че просто трябвало преди начало на процедурата да се представи Kostenvoranschlag für die jeweilige Behandlung (План за финансиране на съответното лечение), който да бъде одобрен.... Предполагам, за някои това е важно...

Лично ние сме от тези, на които Касата вече не поема лечение, тъй като навърших 40г... И точно тази особеност ни забави. Оказа се, че процедурата, която не е по Каса, ще струва много повече от познатите ни суми. Тарифите били различни за частните плащания и за касите, затова лечението не ставало просто двойно по-скъпо, както предполагахме (примерно, ако досега сме плащали половината от сумата в размер от 1500-2000 евро, съответно цялата сума за опит би трябвало да е около 3000-4000 евро), а поради различните ставки един опит (платен лично) излизал около 6000 - 7000 евро и повече... При това положение разбира се, че би било страхотно, ако човек успее да приспадне този разход от данъците.. :) и това би бил много приятен бонус... но най-напред, трябва да може да го финансира...  8)

Между другото, доколкото знам, в клиниката, в която ние правихме опити, правят инвитро на ЕЦ...  Но тя е много на Север... Ако мога да помогна с нещо, насреща съм...

Успех на всички! :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #32 -: Май 06, 2013, 16:44:35 pm »
Зай, не се приспада от данъците, а не се облага с такива. Трябва да се провери и колко може да е като сума тази Aussergewöhnliche Belastung. Като такава се смятат и парите, които пращате на родителите си в Бг. Мисля, че се признаваха до 1800 евро годишно. Ако ви интересува, ще потърся къде го бях чела.

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #33 -: Май 06, 2013, 20:11:00 pm »
Зай, не се приспада от данъците, а не се облага с такива. Трябва да се провери и колко може да е като сума тази Aussergewöhnliche Belastung. Като такава се смятат и парите, които пращате на родителите си в Бг. Мисля, че се признаваха до 1800 евро годишно. Ако ви интересува, ще потърся къде го бях чела.

Приспада, означава, че ти връщат пари, зависи от доходите колко. Не съм чувала за таван. Ето тук има обяснено: http://www.vlh.de/wissen-service/steuer-abc/was-heisst-von-der-steuer-absetzen.html

С други думи, надали опитът ще излезе съвсем без пари, но ако сумата, непокрита от касата и платена от личния ти джоб, се признае за разход, би било голямо облекчение.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #34 -: Май 06, 2013, 22:00:30 pm »
Зай, von der Steuern absetzen означава, че определена сума ти я признават за такъв вид разход и не ти я облагат с данък, т.е. плащаш данък на по-малка сума. Друг е въпросът, че цяла година внасяш определен данък месечно и в края на годината има изравняване. Ако си надплатил, ще ти възстановят разликата. Предполагам, че това искаш да кажеш.  :D Полезна информация наистина.
Лимит не пише да има, но според тази таблица се изчислява процентът, който вие трябва да платите, т.е. не се приспада цялата сума.
http://www.steuer-schutzbrief.de/steuertipp-rubriken/steuer-tipps/artikel/aussergewoehnliche-belastung-tipps-tabelle-selbstbeteiligung-und-ausgabe-arten.html

То затова немците ползват Steuerberater. Толкова им е сложна системата, че просто няма накъде повече.

Иначе информацията ти е много, много полезна.

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #35 -: Май 07, 2013, 12:28:39 pm »
Да, разбира се, точно това имах предвид. Като си надплатил данък и с въпросните отчисления си намалиш данъчната основа, ти връщат пари. Точно както в България, само дето тук данъците са много по-високи и нещата, които признават за разход са повече.

Таблицата с процените не я знаех, мерси за нея.  :D

Тука обаче с тоя Selbstbeteiligung малко се объркват нещата, реално трябва да надиплиш доста неща като außergewöhnliche Belastungen, за да минеш над процента Selbstbeteiligung, че да почнат да ти признават разхода за разход. Но, като му дойде времето ще мислим.





 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #36 -: Май 07, 2013, 13:18:09 pm »
То затова немците ползват Steuerberater. Толкова им е сложна системата, че просто няма накъде повече.

Наистина... И според мене когато приходите надвишават облагаемия минимум е по-добре да се ползва Steuerberater (данъчен консултант). :) Точно, защото частта: "Steuer absetzen" (приспадане от данъци) е доста завъртяна... :)

При "Steuer absetzen" действително става въпрос за приспадане на определена сума от облагаемия доход, което намалява размера на данъка. Като определено съществува "таван" в сумите, които могат да се признаят за "Sonderausgaben" (специални разходи). За тях може да се прочете директно в Закона (виж тук: §10 EStG), но ако е твърде сложно, има и много допълнителни материали. Ето едно според мене лесно смилаемо обяснение:
Sonderausgaben
Sonderausgaben Grenze

Доколкото знам, дори платените суми за медицински осигуровки могат да се приспаднат от общия доход като "Sonderausgaben", като горната граница е €1.900 за работници с трудов договор und €2.800 при Selbständigen (частни фирми).  Всичко това е описано в §10 Abs.4 EStG и споменатите там други закони и детайли. Някъде четох, че много рядко могат да се приспаднат допълнителни разходи за болнично лечение или за частни каси точно поради прекалено бързо достигане на тази ГОРНА ГРАНИЦА...

Материята е много сложна, затова най-добре е човек да се довери на добър Steuerberater. Този Steuerberater би трябвало да обясни, че е добре да се вземе Amtsärztliches/ärztliches Attest ПРЕДИ финансирането на лечението, както и да разясни, кои фактури от закупуване на медикаменти как трябва да изглеждат, дали пътните разходи могат да се абзецват (както при doppelte Haushaltsführung) и т.н....

Ето един линк, който намерих току що:
Steuertipps – Künstliche Befruchtung
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #37 -: Юли 30, 2013, 02:28:19 am »
Лия, имаш ли новини?  :wink:

*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #38 -: Май 19, 2014, 00:26:49 am »
Здравейте!

Това е единствената тема за Германия, която намерих.
В процес на опити за забременяване съм (сме). Живея близо до Щутгарт.
Посетихме скоро доктор в Тюбинген, но за съжаление не съм хич обнадеждена.
Резултатите на партньора ми са лоши. Не предложиха никакво лечение, а направо ин витро с цена към  3500 евро...

Дали е удачно да търся други клиники наоколо или да пиша до български такива...?
Много въпроси имам, а малко отговори...

Бих се радвала, ако мога да се обърна към някоя дама, минала по моя път и живееща наблизо.




*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #39 -: Май 19, 2014, 10:39:02 am »
Каква е диагнозата и какви са резултатите?
Аз съм далече (чак в Берлин, но двата ми опита са по един в Триер и един в Л-бург).

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #40 -: Юни 26, 2014, 01:49:47 am »
Аз не съм влизала от много време във форума, но пък не е зле да се отчета - имаме втора дъщеричка, роди се на 30.05  :D Не стигнахме до инвитро клиника, получи се без да я планираме.  :D

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #41 -: Юни 26, 2014, 01:52:15 am »
Честито, Зай! Да ви е жива и здрава! :-)

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #42 -: Юни 26, 2014, 01:59:57 am »
Честито, Зай! Да ви е жива и здрава! :-)

Много благодаря!  :D

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #43 -: Юни 26, 2014, 17:19:31 pm »
Zai, чудесна новина! Честито, да са ви живи и здрави момиченцата!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #44 -: Юли 08, 2014, 19:13:19 pm »
Каква е диагнозата и какви са резултатите?
Аз съм далече (чак в Берлин, но двата ми опита са по един в Триер и един в Л-бург).
Здравей,
Интересувам се от клиниката в Триер и Люкс, ако можеш да ми дадеш име и координати, тъй като ми предстои и на мен такъв опит
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #45 -: Юли 09, 2014, 01:17:43 am »
В Триер е само една. В Люкс. - зависи от лекуващия лекар, но като цяло лабораторията е една. Там е малко по-особено, защото няколко човека са взаимнозаменяеми. На практика обичайният ми гинеколог ми прави стимулацията, друг - пункцията, а трети - трансфера. Има две гинекологични клиники. Специализирани репродуктивни няма. Не си струвало за толкова малко население. В едната ми взеха Я, мъжът ми ги занесе в другата, където даде материал и там е лабораторията по ембриология. И каза, че по пътя е видял друг мъж със същия на вид контейнер.  :lol:  :lol: :lol:
Клиниката в Триер (не знам каква ти е застраховката, пиши ми на лс, ако искаш, но още преди 6 години си беше яко цифромания):
http://kinderwunsch-trier.de

Моят гинеколог в Люкс., който ще те насочи по-натам:
http://www.editus.lu/ed/de/sabri-hescham-dr-luxembourg-532344.html


Успех и пиши! Ще се радвам. Ако съм някъде наблизо, може да се видим и за по кафе.
« Последна редакция: Юли 09, 2014, 01:30:00 am от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #46 -: Август 10, 2014, 18:22:07 pm »
Здравейте, момичета!
Отдавна не бях влизала, но ето ме отново.

Зай, честито! Непланирано и без специализирана помощ е още по-хубаво! Да ви е живо и здраво момиченцето!

От мен новините също са добри. Бременна съм и очакваме всеки следващ вълнуващ момент от това преживяване с огромно нетърпение и Бебо към края на януари :cloud9: . С удоволствие ще споделя повече подробности около клиниката (УниКИД Дюселдорф) и процедурите (правихме 2), просто не съм сигурна дали тук или в друга тема ще е по-уместно.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #47 -: Август 10, 2014, 20:46:35 pm »
Лия, много се радвам за хубавите новини.  :flower:  Чудех се на няколко пъти какво стана с теб, но не исках да досаждам на лични.

Пиши тук за клиниката!

*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #48 -: Септември 01, 2014, 21:25:17 pm »
здравей Блу Скай, дано още да четеш тук. Аз живея в Мюнхен и съм на път да търся линика тук. Погледнах фоума който препоръчваш, но не мога да се ориентирам в него. Можеш ли да ми пратиш линкове с берихти на клиники? Преди 6 гдини ходих при един специаист тук и не че не съ доволна, но искам да стане възможно най-бързо сега.
поздрави, Ина
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #49 -: Септември 01, 2014, 23:38:14 pm »
Ина, нямам впечатления от клиники в Мюнхен. Давам ти линк към папката, в която са клиниките от Бавария. Ако искаш, ще ти помогна с търсенето, но най-рано утре вечер.
http://www.klein-putz.net/forum/viewforum.php?f=76

*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #50 -: Септември 02, 2014, 12:00:14 pm »
Благодаря ти!
Страхотно бърза си, мисля че ще се оправя сама, просто не можех да си изкарам списък сама. Ако имаш типс какви критерий да гледам моля пиши ми.

още веднъж благодаря!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #51 -: Септември 02, 2014, 12:11:11 pm »
Потърси тема за някоя конкретна клиника и чети какво пишат за нея.
Ако не знаеш какви клиники има, ето ти списък и после в klein putz можеш дори по ключова дума да търсиш, като зададеш името на клиниката.
http://www.kinderwunsch.de/kinderwunsch/mehr-informationen/ivf-zentren-in-deutschland.html

Пиши, ако не можеш да се ориентираш. Ще ти помогна.

*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #52 -: Септември 02, 2014, 14:44:36 pm »
Май се ориентирам към моят предишен доктор Проф. Берг.

Благодаря ти за помощта
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #53 -: Септември 02, 2014, 22:06:46 pm »
Няма за какво.

А защо искаш да сменяш доктора?

*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #54 -: Септември 03, 2014, 10:07:35 am »
Здравей Блу Скай,

ами не че искам да го сменям. Преди 6 години бях при него, защото не ставаше бебето. Аз имам само един яйчник и лекарите винаги са ми казвали да очаквам проблеми с тръбата (оперираха ме на 14). И тогава след 6 месеца опити една приятлка ми го препоръча и отидох при него. На първия преглед ми каза, 4е според него ще има ову след 2/3 дни и да опитваме. На следващия преглед трябваше да правим и спермограма. Но аз като по чудо забременях :) Така че този доктор ми е и на късмет :) Сега опитваме от 1 година за второ. И исках да проверя как е ситуацията с клиниките сега. Сега ще си взема термин и почваме наново.

поздрави, Ина
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #55 -: Септември 03, 2014, 12:02:40 pm »
При само един яйчник просто вероятността за забременяване е по-малка, наполовина. Но това по себе си не означава, че никога няма да стане. Както сама казваш, с фоликулометрия се е получило веднъж.
На колко си години?

*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #56 -: Септември 03, 2014, 12:46:49 pm »
току що навърших 34, при първата бременност бях на 28.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #57 -: Септември 03, 2014, 12:48:55 pm »
не мога да чакам повече, вече опитваме цяла година. Време е за асистирана репродукция  :)
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #58 -: Септември 03, 2014, 23:08:38 pm »
Виж тогава какво ще ти каже лекарят! Годините ти сами по себе си не са чак толкова много, но не са и чак толкова малко. Добро решение си взела. И пиши после тук! Във форума нямаме много информация за клиниките в Мюнхен и може да е полезно на някое момиче за в бъдеще.

Успех!  :goodluck:

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #59 -: Октомври 03, 2014, 20:45:14 pm »
Здравейте, момичета!
Отдавна не бях влизала, но ето ме отново.

Зай, честито! Непланирано и без специализирана помощ е още по-хубаво! Да ви е живо и здраво момиченцето!

От мен новините също са добри. Бременна съм и очакваме всеки следващ вълнуващ момент от това преживяване с огромно нетърпение и Бебо към края на януари :cloud9: . С удоволствие ще споделя повече подробности около клиниката (УниКИД Дюселдорф) и процедурите (правихме 2), просто не съм сигурна дали тук или в друга тема ще е по-уместно.

Здравей Лиа, бих искала да попитам за тази клиника в Дюселдорф. Скоро заминавам за Германия и мисля, че ще ми се наложи да правя ин-витро там. В БГ още не ми е излязъл номера по Фонда, най-вероятно на пролет, така че докато съм там мисля да се поинтересувам за клиниките и как стоят нещата по отношение на тази процедура там. Тук в БГ процедурата е много скъпа на фона на доходите ни, а по Фонда е невероятно тромаво. Ако искаш можем да си пишем на лични. Благодаря за инфото.
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #60 -: Октомври 15, 2014, 21:34:23 pm »
Blue_sky може ли няколко въпроса по отношение на майчинството в Германия:
1. Колко време трябва да си работил за да имаш право на обезщетение за майчинство според техните закони?
2. На каква база се изчислява размера на майчинството, т.е. колко месеца назад се вземат? В БГ са 18 м.
3. При ин витро, защото на нас ни предстой такова тук, а мисля и да пробваме там, от кой момент на татък се дават болнични. Тук е така: по време на стимулацията си взимаш отпуск или си просиш болнични от личния или от друг лекар. След пункцията, в зависимост от клиниката, се полагат 20 до 30 дни. След като се установи бременност, плоден сак и т.н., се полагат по ЛКК до 180 дни, включващи тези 20-30 дни. Тъй като една бременност е повече от 180 дни, след това бременната се явява на ТЛК и комисията й удължава болничния и така изкарва до 45 дни преди термина.
И така въпросът е как стоят нещата там  при една ин витро процедура с болничните и удължаването им до 6-те седмици, както е при тях.
Благодаря за отговорите  :balk_81:
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #61 -: Ноември 05, 2014, 00:25:17 am »
Албаюлия, чак сега виждам поста ти.

Ако искаш повече информация от Лиа, трябва да й пишеш на лични. Така тя ще получи съобщение в пощенската си кутия. Иначе не пише често и не съм сигурна дали следи темата.

По принцип здравната каса в Германия (която и да е здравна каса, защото те са много) поема половината от процедурата и също толкова от лекарствата.
На първия въпрос не мога да ти отговоря. Ако искаш, ще потърся информация в нета. Аз живея от две години в Германия, но работата ми е на друго място.
Майчинството е 16 седмици, от които 6 мисля, че е задължително да се вземат преди термин. През това време получаваш пълната си заплата. След това има отпуска за родители, като всеки от родителите може да вземе по 6 месеца. Ако вземат два месеца едновременно, 12-те месеца стават 14. През това време получава майката или бащата до 60 процента от заплатата си, максимум 1800 евро. Има вариант това време да се проточи, например за два пъти по-дълго време, през което да се получава половината сума месечно. Не мисля, че има минимално време, въз основата на което да ти изчисляват обезщетението. Мъжът ми взе такъв отпуск след по-малко от половин година, след като беше започнал работа в Германия. Преди това беше работил в друга държава от ЕС. А може и да са му искали данъчната декларация за предната година. Ще питам, но не съм сигурна, че помни. По-скоро трябва да поровя в нета.
При ин витро се дават болнични от пункцията до теста. Бременността след АРТ не се смята за рискова, освен ако няма усложнения от типа на контракции, кървене и прочие. Така че, в Германия никой лекар няма да ти даде болничен, само защото си забременяла след ин витро. Също така не можеш да си избереш да раждаш със секцио.
Не знам как стоят нещата с дългите болнични. Единствено знам, че детските учителки, лаборантки и т.н. ги местят на безопасно работно място (учителките ги оставят вкъщи по време на цялата бременност).

Ами, май е това. Знаеш ли немски? Ако да, можеш сама да се поровиш за информация. Ако не, кажи и ще помагам.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #62 -: Ноември 08, 2014, 11:56:55 am »
Благодаря, знам немски на средно ниво, но не знам в кои сайтове да ровя. По отношение на заболяванията (като основание за болнични по време на бременност) имам Хашимото и артроза на двете колена, а работата ми ще е свързана със стоене по цял ден права и в движение. Поради това си мислех, че по време на бременността ще мога да съм в болнични. Първите трите месеца са най-рискови при мен заради проблема с щитовидната жлеза.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #63 -: Ноември 08, 2014, 23:26:20 pm »
Хашимотото не се ли контролира медикаментозно? За артрита не мога да кажа нищо. Ако намериш лекар, който да ти дава болничен, защо не? Казвам, че без показания, само защото сме забременели след ин витро и ни е страх дали бременността ще протече нормално и предпочитаме да си почиваме у дома, не дават болнични в Германия.
То и аз не знам къде да търся. Като за начало в гугъл. Евентуално и в заедно.де (сайт за българи, живеещи в чужбина, основно в Германия. Има няколко човека, които много неща знаят. Пиша и там от време на време. Е, от ин витро си нямат понятие, но по другите въпроси можеш да получиш компетентен отговор.). :-)

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #64 -: Ноември 12, 2014, 03:43:57 am »
Здравейте и от мен момичета.След дълго ровене из форумите все не откривах ништо за инвитро в Германиа но мн.се зарадвах когато открих темата и оште повече че в неиа има коментари от момичета живеешти в Германиа.За това с радост се вкл.и аз.Моиата историа на кратко.След 2г.неуспешни опити да имаме дете решихме че тр.да се обърнем за лекарска помошт.Оказа се че сам със запушена и деформирана тръба./коиато ми е единнствена/ Биахме готови за инвитро процедура но триабваше да заминем за Германиа и така сприахме.Сега сл.1г.тук подновихме опитите.За моиа радост открих българин гинеколог който е ръководител на клиника за репродуктивни проблеми в Байройт.След срешт и консултациа той ни препоръча лапароскопиа за отпушване на тръбата.По думите на лекариа процедурата е преминала успешно но иайчникът който е от тази страна е мн.малък....но работешт.Др.седмица тр.да отида на контр.преглед и да решим как ште процедираме по на там.Това е за сега ште се радвам ако мога да помогна с информациа или нешто др.Успех на всички момичета които са поели този път.PS.молиа да ме извините за правописа но буквите шт  и  иа  не ги откривам :oops:
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #65 -: Ноември 23, 2014, 12:23:45 pm »
Здравейте, момичета!
Имаме със съпруга ми записан час за клиника "Kinderwunsch-ulm" в Улм. Моля ви за мнения, относно качеството на работа и цени, и евентуална съпоставка на цени с други клиники, тъй като ние ще трябва да си плащаме всичко (аз съм над 40), а немският ми все още не е добър и не мога да се справя сама в немските сайтове. Също така нямам и много време за проучвания - биологичният часовник тиктака....
Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #66 -: Ноември 23, 2014, 21:08:06 pm »
Здравей, sd333! За цени ще трябва да питаш директно в клиниката. Всеки случай е индивидуален, освен това не може да се знае предварително как ще отговориш на стимулацията и колко лекарства ще ти трябват.
За мнения - не познавам никой, който да е ходил там, но потърсих информация в един немски форум и там мненията бяха не точно противоречиви, по-скоро единодушни, че организацията невинаги е добра (чакане, рецепти, изпратени по пощата на погрешния пациент и т.н.). Повечето са били при д-р Gagsteiger. Не прочетох оплаквания за него. Другото, което ми направи впечатление, е, че почти всички лекари в клиниката говорят английски (това по мое мнение, като им прочетох автобиографиите). Друго какво?! Едно момиче се беше оплакало от университетската клиника, било като на конвейер там. Единственият лекар, който много го бяха похвалили, се преместил в Singen (не е много далече, но не е и много близо) - Dr. Heine: http://www.endlichnachwuchs.de/?page_id=15
Аз все пак питах за по-актуална информация. Ето ти темата (ползвай гугъл преводач при нужда): http://www.klein-putz.net/forum/viewtopic.php?p=3594566#3594566
Едно момиче ми е отговорило. Каза, че забременяло от първия опит. За братче или сестриче имали три опита с бластоцисти, но все отрицателни. Но не заради това е решила да смени клиниката, а защото по телефона не може да се свърже с тях или не й се обаждат обратно, когато очаква някакви резултати.

Maimunaki, не че имам нещо лично към твоя лекар (сигурно става въпрос за д-р Тодоров), не знам и какво ти е било състоянието на тръбата, но от това, което съм чела е, че при запушени тръби не се прави никакво отпушване, а се пристъпва към ин витро. Повтарям, че не съм запозната с твоя случай, просто не съм чувала за отпушена (не продухана след цветна снимка) тръба и последвало забременяване. Пиши отново как се развиват нещата при теб! Ще се радвам на хубави новини. Успех!
« Последна редакция: Ноември 23, 2014, 23:13:18 pm от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #67 -: Февруари 13, 2015, 21:38:56 pm »
Здравейте,
Съвсем нова съм във форума и за първи път пиша. Предстои ми пътуване с цел работа в Германия за шест месеца. Ноември месец ще получа Заповед от Фонда в България за трети опит инвитро. Бих искала до като съм в Германия да разбера как стоят нещата с опитите там. На 40 години съм. Престоят ми в Германия ще е в районът на Бремен. Ще се радвам на всякаква информация.
Благодаря предварително.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #68 -: Февруари 15, 2015, 00:27:29 am »
Рали, здравей! За съжаление, във връзка с възрастта ти новините не са добри. Немските каси плащат до 3 опита на 50 %, ако жената е между 25 и 40 г., а мъжът - до 50 г.
При самофинансирани опити повечето немски двойки се насочват към Чехия, Полша и Австрия, където законите са по-либерални в сравнение с Германия.
Също така, партньорите трябва са са сключили брак, за да имат право на финансиране.

Ами, това се сещам засега! Пиши пак тук, ако те интересува нещо друго.

П.С. Желая ти успешен трети опит в България!

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #69 -: Февруари 16, 2015, 15:33:46 pm »
Благодаря за отговора, :) :) :)
Да, ние имаме сключен граждански брак.
Като цена колко излиза един опит в Германия?
Чула ли си за някоя добра клиника в района около Бремен?
Отново благодаря,
:) :) :)
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #70 -: Февруари 16, 2015, 22:52:33 pm »
Специално за Бремен не съм чувала. Имаше едно момиче от Хамбург, ама трябва да видя къде точно ходеше (не беше в самия Хамбург).
Не знам колко излиза един опит, защото зависи от клиниката, зависи дали икси или ин витро, колко лекарства ще ви трябват. Със сигурност е по-скъпо отколкото в България. Аз съм правила икси в Триер (преди много години) и хич не беше евтино, а лекарствата ми не бяха в големи дози. Процедурата беше много скъпа. Затова казвам, че много си зависи от клиниката.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #71 -: Април 17, 2015, 02:38:21 am »
Zdraveite mili dami.
az jiveia v Karlsruhe i moga da razkaja za opita si tuk. minalata godina imah 3 neuspe6ni opita 4rez osemeniavane v Haidelberg.misleh ,4e tam sled kato razpolagat s nai-novoto i dobroto zna4i sa nai dobrite eeeeeeeeemi ne e to4no taka!
septemvri minalata godina napravih parvia si opit in vitro tuk pri nas v Karlsruhe. Neuspe6en za sajalenie , no do niakade az sam si vinovna! Lekariat i ekipat mu sa neveroiatni, mili , prekrasni sa! Sled neuspe6niat opit biah ispadnala v depresia ne samo ot neuspeha, no i ot napalniavaneto! lekariat mi be6e pritesnen za men i me prati pri psiholog, pomogna mi!
predi 3 dni zapo4nah s hormonite , sled 5 dni mi predstoi 2 opit. tozi pat sam gotova , govoria po tazi tema, cheta mnogo...sledvam savetite na psihologa...prosto sam izpalnena s optimizam i 6tastie!
ako niakoi ima nujda ot pove4e info ili prosto da si pogovorim 6te se radvam
jelaia na vsi4ki ot sarze uspeh v na4inanieto!
zabravih da spomena ,che hormonite vav Franzia sa na poluvin zena! i kasata pla6ta!
az razpolagam s pen "gonal" ,koito ne mi e nujen, polzvah gonal pri osemeniavaneto, a sega sam na predalon, taka che ako niakoi ima nujda pra6tam :)
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #72 -: Април 17, 2015, 23:05:57 pm »
Здравей, Мечтателка!
Инсеминациите са процедури с много ниска успеваемост. Добрата техника няма как да помогне в този случай (според мен поне).
Първото ин витро също понякога е неуспешно, дори и предпоставките да са отлични. При мен беше така.
Какъв е проблемът при вас? Какво е установено?

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #73 -: Февруари 17, 2016, 00:50:03 am »
Здравейте, момичета! Включвам се и аз в тази тема, след няколко години затишие от моя страна  :wink: От 1 година съм в Германия и след 3 неуспешни опита в България(всъщност последният.. по принцип беше успешен, но се наложи бременността ми да бъде прекъсната...), дойде моментът да опитаме отново. Тъй като в момента живеем и работим със съпруга ми в Германия, решихме да направим опита си тук. Живеем близо до Щутгарт, но се спрях на клиника в по- големият град до нас- 71636 Ludwigsburg, Pflugfelderstr. 22- Kinderwunsch- Zentrum Ludwigsburg/ Dr. Ott. Абсолютно нищо не зная за тази клиника и това доста ме притеснява, но нямам време за отлагане и това е най- удобната за нас(като разстояние..). Утре(17.02.) ни е първият преглед и много се вълнувам   :) Успех и много късмет на всички!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #74 -: Февруари 17, 2016, 10:42:08 am »
Нушка, знаеш ли немски? В интернет със сигурност може да се намери информация за клиниката.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #75 -: Юли 06, 2016, 21:09:01 pm »
Здравейте!
Искам да помоля за помощ ,живея и работя в Германия затова съм в процес на търсене на клиника тук.
Не знам немски език  и затова ми е трудно да търся сама в интернет.Всякаква помощ и съвети ще са ми от
полза.Живея в едно селце между Neumünster и Kiel (schleswig-holstein germany),градове близки до тях или Хамбург например ще ми е удобно да посещавам .Знам ,че сигурно ще има по добри клиники и на по далече от  нас ,но и двамата с мъжа ми работим и ще ни бъде доста п-сложно да пътуваме постоянно ,затова търся някъде в този район.
Естествено ще попитам и някои познати тук ,ако могат да ми препоръчат ,но много бих искала и вашата помощ .
И съм много притеснена как ще се справя с този език и посещаването на лекари ,изследвания и цялата тази процедура която ни предстои...
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #76 -: Юли 06, 2016, 22:49:52 pm »
Силви, в Хамбург със сигурност има лекари, с които да можеш да комуникираш на английски. Ще се справиш ли? Сега ще потърся клиники.
Има клиники и в Кил, и в Хамбург. Кое ти е по-удобно? Утре ще разгледам подробно, защото за тази вечер имам още задачи. В нета могат да се намерят и отзиви.
« Последна редакция: Юли 06, 2016, 22:58:19 pm от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #77 -: Юли 06, 2016, 23:27:17 pm »
Където има по добри лекари и хубави отзиви :D еднакво удобно са ми и двата града .
Къде на английски ,къде с приятел който знае немски все някак ще намерим изход от бариерата с езика.
Благодаря за бързия отговор    :bighug:
Лека вечер.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #78 -: Юли 08, 2016, 02:14:06 am »
Силви, на първо четене намерих добри отзиви за тази клиника: http://www.fertility-center-hh.de/meine-kontakte/adresse-und-anfahrt/
В Кил намерих добри препоръки за тези клиники: http://www.fertilitycenter.de/ www.kinderwunschkiel.de

Обади се и питай дали имат англоговорящ лекар!

Утре ще продължа да търся, че стана пак никое време.
« Последна редакция: Юли 08, 2016, 02:23:21 am от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #79 -: Юли 08, 2016, 08:21:35 am »
Много ти благодаря за помоща и отделеното време.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #80 -: Юли 08, 2016, 10:12:41 am »
Силви, много бих се радвала, ако мога да помогна.
Много хора хвалят университетската клиника в Любек, но не знам дали не ви е далече. Както знаеш, половината от процедурата и лекарствата трябва да се заплати от вас, изследванията и прегледите са безплатни. В Любек цените били по-поносими отколкото в Хамбург, казват хората.
http://www.kinderwunsch-luebeck.de/
Малко информация на английски: http://www.kinderwunsch-luebeck.de/424.html

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #81 -: Юли 08, 2016, 16:46:11 pm »
Ще избираме  :D,малко на късмет но какво да се прави.
Ние и двамата сме към АОК имаш ли идея горе долу как вървят цените , в някакъв диапазон....ясно е че не може да се каже точно .Започваме всичко от А и Б ,за първи път ще посещаваме клиника ....
А иначе да кажа ,че знаем и гръцки език ако случайно в някоя клиника има и  лекари от Гърция направо ще е супер. :D
Сега търся и аз ,но все още не откривам такива  :?
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #82 -: Юли 08, 2016, 22:35:10 pm »
Не знам, честно казано. Правила съм преди 8-9 години икси в съвсем друга част на Германия. И тогава си беше яка цифромания. Но не всяка клиника е така. Университетските не би трябвало да са чак толкова скъпи. Все пак те са държавни, а не частни. Първо, зависи каква процедура ще бъде. Икси-то е като цяло по-скъпо от ин витро. Второ, дори и лекарят не може да ти каже предварително колко ще ти излязат лекарствата. Това ще ти е първа стимулация. Като ти направят изследване на хормоните, ще преценят горе-долу какво и колко ще ти трябва. Но пак с уговорката, че при добре направена процедура корекция на дозите е напълно нормална.
Записвайте час в тази, която ви е най-близо и за която ви дадат първи час. Първият преглед няма да ви струва нищо. Ако не ви допадне лекарят, отидете на друго място. Трябва да ви допадне и да знаете, че това е вашият лекар. Знам, че за много от тях това е работа, ежедневно работят с не знам колко двойки. Но това не е да отиде човек да му лекуват кашлицата. И мисля, че е важно да е някой, който да се отнесе с разбиране към емоционалната страна на въпроса. Снаха ми наскоро прави икси в Берлин. Каза ми, че се чувства просто като поредния номер. Добре, че процедурата беше успешна от първия път и добре, че гинекологът е много симпатичен. За една бъдеща майка това е важно. Да видим дали ще се върнат пак в репродуктивната клиника. Тук поне има голям избор. Аз щях да отида при друг лекар, но на тях им казали, че тези били добри. В общи линии, при тях съвсем малко явно не е достигало. Сигурна съм, че и на друго място щеше да се получи.
Обаждай се, питай за англоговорящ лекар, защо не и за гръцкоговорящ, малко е вероятно, но все пак не е невъзможно. И ни кажи за кога са ти дали час!

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #83 -: Юли 08, 2016, 22:47:15 pm »
Мерси много за напътствията .
Ще изчакам в сряда да се срещна с една жена да видим дали ще ми препоръча някой лекар и започвам да звъня ,непременно ще пиша как вървят нещата .
Човек има нужда да споделя  :D
Лека вечер.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #84 -: Септември 08, 2016, 17:31:37 pm »
Здравейте, отдавна не съм писала, а вече имам 2 инвитро опита, за съжаление неуспешни. Мога да ви кажа аз какво платих, защото много момичета се интересуват от цените. Ние правихме опитите в Мюнхен. На нас касата покрива половината от първите 3 опита. Бях на къс протокол, стимулацията започваше на 2ри или 3ти ден с гонал. Първият път 225 единици, вторият първите дни 300 после по 225. Имах блокиране с оргалутран, предизвикване на ову и после прогестеран таблетки и естрадиол гел. Лекарствата излизаха около 700 евро. За клиниката сметката и двата пъти беше малко под 700 евро. Като ние правихме нормално инвитро. Аз отказах иксито, което при нас не беше по медицински показатели, а само за по-голяма сигурност. Мисля, че вече на всеки стандартно предлагат икси. Ние също така отказахме крио консервирането на ембриони, което също е скъпичко и се плаща изцяло от пациента. Ако има нещо питайте.

Поздрави
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #85 -: Септември 08, 2016, 23:11:45 pm »
Замразяването на ембриони не е евтино, особено съхранението, за което се плаща такса на всеки 6-12 месеца. Но аз го препоръчвам, защото така се избягва повторна стимулация и вероятността за бременност не е много по-малка в сравнение с трансфера на пресни ембриони. Освен това е и много по-евтина процедура.

Желая ти късмет при третия опит!

*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #86 -: Септември 09, 2016, 15:24:15 pm »
Благодаря Блу,

знам точно цените на замразяването, защото ни бяха дали договор с точен ценоразпис. Ние имаме лични предразсъсъци за ползването на замразени ембриони. Моят лекар стимулира много внимателно, за да не се получават супер много, а и аз съм с един яйчник, но е жалко ако има повече и не могат да ги върнат всичките. При нас първият път имаше два а вторият един ембрион за връщане , така че не сме ги губили. Ще видим дали или кога ще има трети опит.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #87 -: Септември 10, 2016, 01:12:24 am »
Във всяка клиника цените са различни.
За предразсъдъците всеки си знае сам за себе си. Аз имах предвид човек да не се отказва от замразяването поради финансови причини.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #88 -: Ноември 07, 2016, 00:34:39 am »
Някой правил ли е донорско инвитро в Германия?
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #89 -: Ноември 07, 2016, 19:29:24 pm »
С донорски сперматозоиди ли?

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #90 -: Ноември 08, 2016, 16:18:58 pm »
С донорска яйцеклетка,но при самофинансиране,без касата.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #91 -: Ноември 09, 2016, 11:11:05 am »
Не е разрешено донорството на яйцеклетки в Германия. Двойките ходят в Полша, Чехия и Австрия за тази цел.
« Последна редакция: Ноември 09, 2016, 11:17:10 am от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #92 -: Ноември 09, 2016, 16:21:24 pm »
Знаех,че е забранено,мислех дали няма промяна,явно - не.Благодаря ти.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #93 -: Ноември 11, 2016, 00:42:51 am »
Не съм чула да има, а следя новините. Провери все пак, за да си 100 процента сигурна.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #94 -: Юли 06, 2017, 14:02:27 pm »
Виждам, че темата е по остаряла, но искам да дам малко актуална информация. След преглед при гинекологът ми в Германия и желанието ни за дете, направихме изследвания за Kinderwunsch хормони. Резултатите не бяха добри предвид и това, че съм малко над 40-те. Директно ни казаха, че касата покрива разходите до 40 г. и ни насочиха съм Прага. Каза ни, че там струва около 2000 Е, а в Германия 5-6 000 Е. Все пак ни насочиха към 2 клиники в околността.  Говорих ме със съпругът ми, че това пътуване, спане, билети..няма как да стане.
Във всяка клиника има информационна вечер, отидохме и ние. Запознахме се с клиниката, условията и възможностите. Направихме час за след 2 седмици. Отидохме на срещата само с изследванията до момента. Няма да влизам в детайли за показателите, но с по-добри показатели от моите четох тук, че директно са казали на една от форумите в българска клиника, че няма шанс. Това беше просто отклонение, но ми подейства много зле, като добавим и мнението на моят гинеколог, който доста ни обезсърчи.
Докторът в клиниката, не ме е преглеждал, видя резултатите. Попита от колко време правим опити и само дето не ни попита , защо сме дошли. Каза, че 2-3 месеца е малко време и че аз имам редовен цикъл, което е много важно. Предписа ми терапия, няма да споменавам медикаментите 5 дни от 3-ия ден на цикъла, след това на 10-ия една инжекция и след 13-ия свещичщи вагинално.  Тъй като клиниката е на около 100 км. на 14-ят ден ултразвуковото изследване беше при моят гинеколог. Информирам клиниката по имейл, за всичко което правя , а те поддържат връзка и с гинекологът. Прегледът беше покрит от касата, нищо друго не плащам на този етап. Платих 2 пъти по 5 Е такса в аптеката и едното лекарство 25 Е. Добре, че не тръгваме към чужбина.
Най-добре е да ке направи персонално консултация какво и дали въобще ще ви струва нещо. Моят гинеколог веднага ме попита, колко ще струва това в клиниката и остана изненадан, че няма да плащаме нищо.
Много неща чух, четох, но се оказаха напълно невярни.
Ако не говорите добре езикът е добре да има някой, който да ви превежда. Има доста детайли, протоколът с описанието за това какво трябва да правите, също трябва добре да бъде разбран, обаждания, имейли. Като отношение, професионализъм всичко е много добре и най-вече много спокойно и позитивно в клиниката, същото отношение получавам и от личната лекарка, която взе да ми обяснява каква е статистиката и процента на бременности над 40 . Надявам се скоро на положителен тест. Иначе това което правим в момента, ако не се случат този месец нещата, следващият ще се повтори, след това пауза и отново още 1 път. Следващата седмица, ще прави съпругът ми и спермограма. Очаквах първо да се направи и тогава да стартираме с някакви стимулации, но докторът прецени, че няма причина да не започнем веднага.
Засега това са нещата, ако има нещо ново ще пиша.
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #95 -: Октомври 03, 2017, 11:31:24 am »
Здравейте.
Ние правим опити от 1 год. и 8 мес. Запърва започваме с търсене на причината защо не става. Аз съм на 35, с голяма вероятност за увредени тръби и с операция за отстраняване на миома преди 2.5 год, по време на която имаше усложнения. Партньорът ми на 33 год.

Чудя се дали да се обърнем към университетската клиника в близкия град, за която казват, че имат добри квоти, но си малко на конвейр, или директно към ин-витро клиника с добри отзиви на 100-тина км. от нас.
Всичко ще е наред накрая. Ако не е наред, значи не е дошъл краят.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #96 -: Октомври 03, 2017, 15:05:12 pm »
Ева, запиши си час и ще видиш дали лекарят ти допада! Първо бих пробвала по-близката клиника. Ако няма резултат и имам чувството, че ме претупват, ще я сменя. Така бих постъпила аз.
Иначе за всеки преглед по 200 км. Не е невъзможно, пътищата в Германия са добри. Но може да се окаже, че дори не е и нужно, ако в университетската успеят да ти помогнат.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #97 -: Октомври 19, 2017, 11:17:03 am »
здравейте, много ви съжилявам :(правих 2 пътя и бяха неуспешни опити ,но не в Германия а в БГ
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #98 -: Декември 05, 2018, 12:18:21 pm »
Здравейте, момичета! Побутвам темата, за да не пускам нова и да не загубим нишката. Имам пресен неуспешен опит в клиника в Бавария. Писах подробно в другата немска тема. Има ли някой проценти на успеваемост на немски клиники или поне някаква класация? При моя опит имаше някои смущаващи моменти, бих искала да знам дали във всички клиники е така?
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #99 -: Май 14, 2019, 09:38:42 am »
Vitaliana, всеки ин-витро център в Германия е длъжен да подаде анонимизирани резултати към централния регистър. Мисля, че трябва да са достъпни някъде публично, ще потърся днес като се върна от работа.

Ето ме отново. Последно съм писала когато сме правили опити от 1 год. и 8 месеца, сега са повече от 3 години и 3 месеца. Ужасно се разкайвам, че не започнахме по-рано с процедурите, загубих ценно време от излишен оптимизъм, че може пък да имаме късмет и да стане естествено. (Междувременно аз съм на почти 37 и сме с мъжки фактор.)

Правя в момента първо ИКСИ към Университетската клиника Аахен. Седмица след началото на стимулацията имам само 1 образуван фоликул, 225 UI Менопур се оказаха недостатъчни, увеличиха на 300 и предписаха още един препарат. Бях започнала с доста бодър дух, но вчера ми се спихна настроението и само гледам в кой ъгъл да се скрия, за да пусна някоя сАлза.

Такива ми ти работи. Ще гледам да се мяркам по-често тук, макар че не мога да се оплача, семейството ми е много тактично и подкрепящо, но друго е да споделиш с хора, които ще те разберат.
« Последна редакция: Май 14, 2019, 11:31:26 am от evam »
Всичко ще е наред накрая. Ако не е наред, значи не е дошъл краят.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #100 -: Май 14, 2019, 13:05:13 pm »
Евам, във форума на опитващите има много хубава тема и момичетата споделят много. Има момичета и извън България. Погледни и ако искаш пиши.

При моето ин витро тръгнахме с Гонал 300 и образуваха само два фоликули, накрая бях на Менопура 600 до края. Имах забременяване, но прокървих. Не е важна бройката, а качеството.
Успех!

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #101 -: Октомври 25, 2019, 17:48:42 pm »
Здравейте  :D
Идвам с няколко въпроса ,дано някой да се включи.
Има ли някой ,който е правил ин- витро в Германия със здравна каса ДАК ,тази която поема на 100% разходите? Имам няколко въпроса във връзка с поемане на разходите.

И още нещо ,тъй като от клиниката ми казаха ,че ако върнат ембриони на 5 ден трябва да доплатя 600€ ,иначе връщат на втори ден.Според вас заслужава ли си ?Много по голям ли е шанса при връщане на петдневни ембриончета?

И така нареченото ембрио лепило ,което също се доплаща ,увеличава ли шансовете?  :D
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #102 -: Октомври 25, 2019, 18:54:25 pm »
Здрасти, не правя инвитро в Германия. относно връщането на ембриони на 5ти ден (бластоцисти) се включвам. Вероятно ти искат доплащане, защото ще има още 3 дена отглеждане на ембрионите. По принцип всяка клиника си има начин на работа. Едно връщат на трети, други на пети ден.   Предимството на 5ти ден е, че са с висок имплантсционен потенциал. Недостатъкът е, че може да не оцелеят ембрионите до 5ти ден. Тоест, ако са по-некачествени е по-добре да се приберат по-рано в подходящата за тях среда - матката. Това да се изчакат до 5ти ден може би по-скоро дава информация за това колко от ембрионите ще успеят да достигнат стадий бластоцист. Аз имам два неуспешни трансфера и 4 замразени ембриона. Аз искам да ги чакам до 5ти ден, за да знам развиват ли се изобщо. Но лекарите ме съветват да ги приберем на 3ти ден на база на неуспешните трансфери и мъжкия ни фактор. Риск си е чакането до 5ти ден, но дава много информация развиват ли се ембрионите. Защото голяма част от тях оцеляват до 3ти ден, но вече на 4ти 5ти ден доста от тях спират развитие. В случаи като моя чакане до 5ти ден би дал информация имплантационен ли ми е проблемът или в качеството.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #103 -: Октомври 25, 2019, 22:18:27 pm »
Ами да...по принцип  нищо не може да ни даде гаранция за успешна процедура ,но ми е интересно какви са плюсовете при петдневни ембриони.
Първият  ни опит е неуспешен и тук причини не търсят ,защо не се получило нито допълнителни изследвания. ..нищо и не знам каква информация ще им даде допълнително това да ги отгледат до пети ден.
Сега трябва да реша дали има смисъл  от това трябва да взема решение до два дни  :D
Според мои разсъждения плюс е това ,че ще са по силнички и ще имат по голям шанс да се имплантират.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #104 -: Октомври 25, 2019, 22:39:22 pm »
Силви, един страничен съвет - потърси клиника, която има опит в отглеждането на ембриони до стадий бластоцист. Ако хората нямат опит, не е логично да доплащаш за тази дейност. Ако можеш да избираш, избери тези, за които е бластоцистния трансфер е стандарт, а не екзотика.

Успех! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #105 -: Октомври 26, 2019, 00:03:31 am »
Много благодаря за съвета  ,наистина логично и точно казано.
Но аз съм в процедура ,в понеделник ми е пункцията и време за смяна на клиника по този критерий няма :D
А няма как да разбера дали това е екзотика ....
Когато зададох въпроса ,просто и ясно ми казаха ,че шансовете са по големи и това е нещо различно ,но повечето им пациенти не го правят ,защото се доплаща допълнително .
А аз  как да разбера дали са добри в това ,става въпрос за Германия и не владея добре езика за да търся мнения из Интернет на немски.
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #106 -: Ноември 15, 2019, 06:52:45 am »
За протокола :)
Пиша тук в Зачатие от 2013 ,когато започнах с първите ми трепети ,графики и овулации за да забременея.
Днес  през 2019г за първи път виждаме положителен тест за бременност!!!

Един въпрос понеже сама си назначих но шпа ,докога се пие ?
Пих 3х1 ,сега нямам придърпвания и мисля ,че е излишно да го приемам ,но ако чувствам пак нещо мога ли да го приемам?
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #107 -: Ноември 15, 2019, 08:14:34 am »
Голямо честито за теста. Пожелавам ти всичко да е наред.
Според мен няма проблем при нужда да се пие Но шпа. То отпуска гладката мускулатура и предотвратява спазми на матката. На мен след ембриотрансфер са ми изписвали при нужда Но шпа, за да не контрахира матката. Пожелавам ти едни прекрасни 9 месеца.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #108 -: Ноември 15, 2019, 08:51:14 am »
Честито, много се радвам!
Може да го пиеш по време на цялата бременност, спокойно!

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #109 -: Ноември 15, 2019, 20:05:03 pm »
Благодаря ви  :bighug:
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #110 -: Ноември 15, 2019, 22:41:38 pm »
Дано всичко да е наред. Честито!
Добре си дошла в бременната тема.
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #111 -: Ноември 16, 2019, 16:32:36 pm »
Аз съм към касата ДАК, но понеже влизам рядко, докато се появя и не само си получила добри отговори, но даже и вече си бременна. Честито! :D
Всичко ще е наред накрая. Ако не е наред, значи не е дошъл краят.