0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ин витро в Германия
« -: Февруари 25, 2013, 18:06:19 pm »
Здравейте, момичета :)

Пиша рядко, но чета редовно написаното тук и често съм намирала полезни съвети, надежда, утеха и сила да продължа напред. Благодаря!

Позволих си да започна нова тема, защото всичко, което намирам във форума по въпроса с АРТ в Германия е отпреди доста време, а както ми се струва понякога година е много време в тази сфера.

С мъжът ми много искаме да увеличим семейството си, но за съжаление вече 3 години не ни се получава. През 2012 правихме една инсе и едно ИКСИ, но без успех. В края на миналата година се преместихме в Германия, получих предложение за работа тук. Не сме се отказали, нито сме решили да отлагаме във времето най-важното от всичко  :) Планираме нов опит през май в БГ, но ми се иска да разбера и как стоят нещата тук. Какво покрива тукашното здравно осигуряване, кои и къде са добрите клиники, струва ли си да се опитва тук (знам, че законодателството е малко странно) и не на последно място доколко трябва да ме притеснява фактът, че не говорим немски... все още.

Благодаря предварително. Пожелавам късмет и успех на всички  :)
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #1 -: Февруари 26, 2013, 10:42:44 am »
Лия, здравей! Кажи в кой град си! Ако е голям, вероятността да се намери лекар с английски е доста висока.
Иначе какво покриват - 50 % от три опита ин витро или икси. За инсеминациите не знам как стоят нещата, но ако искаш мога да потърся.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #2 -: Февруари 26, 2013, 11:35:08 am »
Здравей, blue_sky!
Много ти благодаря за отговора :)
В Дюселдорф съм. Честно казано не се интересувам от инсеминации. Ние сме с мъжки фактор и за мен лично и първият път си беше загуба на време и средства. Минала работа... А има ли някакви "церемониалности" както в БГ, за да се започнат процедури (имам предвид такива процедури, които са финансирани от държавата)? Или отиваш, обясняваш какво е положението, правят се изследвания и се действа? Твоето мнение какво е - да си продължавам опитите в БГ или по-добре тук?
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #3 -: Февруари 26, 2013, 12:35:26 pm »
Мисля, че гинекологът ти назначава съответните изследвания, после ти казва да се обърнеш към клиника, където ти оправят документите и ги изпращат към касата, откъдето идва потвърждение. Моята процедура в Германия я финансирахме сами, но ще питам близка приятелка, която прави ин витро. Междувременно може да се включат и други момичета.
За Бон май съм чувала хубави неща, но трябва да поразровя. Малко ти е далече. Ще погледна и за твоя град. Има аналогичен немски форум, но като не знаеш езика, ще ти е трудно да се ориентираш там.
Да, и ние правихме едно инсе, защото мъжът ми настояваше. И ние сме с мъжки фактор и беше напълно безсмислено.
Според мен добрите клиники в Бг в никакъв случай не са по-назад от немските по отношение на лекари, апаратура и т.н. Имам две процедури в две различни държави, едната от които Германия. Другата не в Бг обаче. Ориентирам се по това, което чета из форума почти 6 г. вече. За мен логистичната страна на нещата надделя. Не можех да си представя да си взема цялата отпуска за една-единствена процедура. Ами, ако излезе неуспешна?!  Не мога да ти кажа как да постъпиш. Сама ще решиш, но за мен нещата стояха по този начин. Ако проблемът е "само" мъжки фактор, той е лесно разрешим с икси (освен ако морфологията не е много зле, тогава е малко по-трудно).
Направи си опита в Бг, който си планирала, а през това време събирай инфо. Ще ти помогна, другите също доколкото могат. И ще прецениш след това.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #4 -: Февруари 26, 2013, 15:54:14 pm »
Да кажем, че морфологията ни е средно зле. Зависи кого питаш. Ние сме от Варна и в едната клиника дори ни обясниха, че нямаме никакъв проблем.  :?
 
Планирала съм разговор с БГ лекаря скоро, за да уточним подробности. Допълнително усложнение при нас е, че мъжът ми пътува и още по-трудно се планират нещата.
 
Категорично съм на твоето мнение, че близостта на клиниката е огромен плюс. Едно е да излезеш за час, дори два от работа, съвсем друго е да си извън страната и използвайки цялата си отпуска. Ако се наложи за вбъдеще, наистина се надявам да излезе някоя хубава клиника в тук в Дюселдорф. Така или иначе сега още чакам здравни карти и други такива. Ще съм благодарна на всяка помощ.  Аз също се опитвам да правя някакво търсене, но езикът е голяма пречка.  Знаеш ли (или някое от другите момичета) дали все още не селектират ембрионите? Чета по други форуми информация от 2008, че било забранено да се изберат най-добре делящите се, ако има повече от 3...
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #5 -: Февруари 26, 2013, 23:33:21 pm »
За селектирането на ембрионите е трудно да се каже на базата на моя опит. Просто бяха избрали два, а останалите четири замразиха на един ден, т.е.по-малко от 24 часа след оплождането. Дали до този момент са можели да направят някаква селекция, не знам. В интерес на истината и аз имам смътен спомен за това, което казваш, а именно, че не правят селекция. В крайна сметка, обаче е в интерес на клиниката и успеваемостта й, да правят. Та затова си мисля, че дори и да е забранено, вероятно правят. Няма как да се проследи. Моят лекуващ лекар навремето ми го намекна.
В коя клиника правиш опити в Бг?

Има три репродуктивни клиники в Дюселдорф. Намерих тема за една от тях -университетската - и попрочетох. Като цяло са доволни хората. За първичен преглед се чакало половин година. Не била скъпа. Все пак половината трябва да си го платите вие. Питах в темата дали някой знае дали говорят английски, но се съмнявам, че ще имат инфо. Можеш да им драснеш няколко реда на английски, за да ги питаш. Или може и по телефона.
Сега ще търся инфо и за другите две. Ако не намеря нищо, ще пусна теми и ще чакам някой да се включи. Намерих. Изводът е, че университетската е най-добра и най-евтина.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 01:05:10 am от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #6 -: Февруари 27, 2013, 17:03:39 pm »
Супер! Страхотна си!  :D Много благодаря. Ако ме насочиш как да я търся, веднага ще им пусна запитване. А щом се чака и половин година, тъкмо навреме ще разбера дали ще ми трябва клиника или не.

В БГ сме при младия Козовски. За инсето стимулацията ми я проведе Давидков, а самата процедура я направи Козовски, а ИКСИ-то си го направи изцяло той. Не сме избирали специално, просто от лекар на лекар, стигнахме до там. Знам, че май няма много доволни момичета...или поне аз не съм попадала на доволни и забременели...
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #7 -: Февруари 27, 2013, 18:41:10 pm »
Какво да ти кажа за лекуващите ти лекари в Бг?! Ами, и аз не съм прочела някоя доволна да е останала и забременяла, ама дано пък при теб да стане! Тези с високата успеваемост във Варна не работят с Фонда, за съжаление.  :(

Клиниката се казва Уникид. Ето ти координати:
per Tel.: +49 (0)211 81-04060  (през раб.време)
per Fax: +49 (0)211 81-16787
per E-Mail: termin@unikid.de  (за записване на часове)
per E-Mail: info@unikid.de  (за други запитвания)

http://www.uniklinik-duesseldorf.de/unternehmen/kliniken/frauenklinik/unikid-kinderwunsch/

Ако имаш нужда от помощ с езика, кажи!

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #8 -: Март 01, 2013, 15:56:22 pm »
Наистина съм ти много благодарна. Ще се опитам да осъществя контакт на английски. Надявам се, че ще успеем да се разберем.

Тези с високата успеваемост ни казаха, че нищо ни няма. Другите условия дори не искам и да коментирам. Моята кума казва, че най-добрият лекар е този , който ти свърши работата  :D Тя започна вече 2рото си ИКСИ и тя там, така че ще видим...
 :crossfingers:
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #9 -: Март 03, 2013, 22:02:45 pm »
Лия, защо не публикуваш една или няколко спермограми в ето тази тема, за да можем да ги видим и ние, и д-р Даскалова?!

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=12189.0

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #10 -: Март 04, 2013, 17:22:03 pm »
С удоволствие ще публикувам, но ще е в края на март. Тогава ще пътувам до България за два три дни. Цялата ни документация е у дома  :)

Днес писах на клиниката. Надявам се да отговорят скоро :crossfingers: и изследванията да ми трябват тук, а не в БГ. Ние се финансираме сами, така че ако ни вземат в университетската клиника и финансово ако е съизмеримо мисля, че в Дюселдорф е по-добрият вариант. Да не забравяме, че сега към цената на процедурата се прибавят и самолетни билети... Този месец ми дойде с 2 дни по-рано. Това ми се е случвало веднъж в живота, но ако се повтори и следващия месец, цялото ми майско планиране пропада...
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #11 -: Март 04, 2013, 21:07:16 pm »
Лия, защо си плащате вие?  :ask:

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #12 -: Март 06, 2013, 17:15:15 pm »
Плащаме си, защото заповед от Фонда мога да очаквам не по-рано от октомври 2013. Подадохме документите миналия юли, месец след инсе-то. Мъжът ми мислеше, че само с тази процедура ще се разминем ...  :nono:

После дойде предложението от Германия и аз просто нямаше да съм в мир със себе си ако бях дошла тук без да съм опитала да стана майка. В крайна сметка приоритетът ми е майчинството, нищо че не ми се случва.  :?

Така или иначе не разчитам много от тук нататък изобщо да получим помощ от Фонда. Сега когато е към касата, а ние и двамата с половинката вече не сме осигурени в БГ, мисля, че ще отпаднем, но за това видях къде да погледна за информация
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #13 -: Март 06, 2013, 18:26:47 pm »
Забравих да кажа, че записах час в клиниката за юли 2013. :D Ако имам късмет може някой да отмени и да ме викнат по-рано.
:thankyousign: още веднъж.
Сериозно обмислям да се откажа от втори БГ опит като че ли...
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #14 -: Март 07, 2013, 10:40:10 am »
Лия, решението трябва да го вземете заедно със съпруга ти, но тъй като се самофинансирате, вероятно ще ви излезе колкото опит в Германия, ако не и по-скъпо. Да не говорим за логистичните трудности!
Иначе някои хора продължават да си плащат здравните осигуровки, дори и когато са в чужбина.
За майчинството на някои им се налага да изминат по-дълъг път, други - по-кратък. Моят беше сравнително кратък и това дължа на "Зачатие". Както ми каза едно момиче тук - "щом имаш матка, яйцеклетките са ок  и тук-там някой читав сперматозоид, просто е въпрос на време да стане". И се оказа права. Желая ти скоро да станеш майка!

Как стоят нещата със специалист с английски в клиниката в Дюселдорф?
« Последна редакция: Март 07, 2013, 10:52:17 am от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #15 -: Март 07, 2013, 16:32:42 pm »
Благодаря ти за хубавите думи и пожеланието. Дано!  stork-boy stork-girl

Честно казано съжалявам за всеки лев данък/осигуровки, които съм внесла в родната хазна. Не за друго, а защото много малко е отишло по предназначение. Знам, че звучи грозно, но общо взето е така. Предпочитам да не наливам пари в различни порочни системи, щом имам възможност. Поне на този етап. Мъжът ми не беше осигурен и когато подавахме документите и не мисля, че по принцип бих могла да го убедя дори и тогава да платим осигуровки за 3 години.

От клиниката не казаха нищо конкретно, но явно неговоренето на немски не е проблем. Аз им писах на английски и още в самото начало на майла обясних, че не говоря немски, извиних се за неудобството и си разказах каквото трябваше. Още вечерта получих отговор и то на много приличен английски. Вчера медицинската сестра на телефона също говореше доста сносно. Когато започнах да задавам въпроси обаче ме спря и ми каза, че ще получа писмо с подробни обяснения и инструкции. Бих казала, че явно специалистите им говорят английски и нямат проблем да работят с пациенти на този език. Може до юли да се понауча малко все пак  :D
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #16 -: Март 07, 2013, 23:11:58 pm »
Ако мога да помогна с нещо за езика, с удоволствие бих го направила.
За здравните осигуровки в България - всеки се знае най-добре, но за мен беше правилно решението да си ги спра преди много години. Понякога се ядосвам, че покриват толкова малко или почти нищо. Фондът е едно от малките хубави и смислени неща.

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #17 -: Март 08, 2013, 12:17:35 pm »
Привет, ако може да се присламча и аз в темичката.  :D

Ние наскоро се преместихме в Германия и макар, че не ни е на дневен ред процедура, реших да се ослушам като как са нещата тук.

Имате ли представа в Германия каква е политиката за Икси на ЕЦ? Май като цена и процедура не го отличават от стимулираното - гледах един формуляр с прогнозни разходи за касата и не видях да правят разлика между стимулирано и нестимулирано ИКСИ.

Замислих се по въпроса, защото днес, на 8 март, става точно 2 години от пункцията ми, след която се роди прекрасната ни дъщеричка. Много се вълнувам като си спомням преди 2 години как всички си подаряваха цветя, а аз треперех какво ще стане.

И така, честит 8-ми март и успешни процедури! :D

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #18 -: Март 08, 2013, 22:10:01 pm »
Зай, и аз съм питала в клииката, където правих икси и докторът ми категорично отказа. Каза, че било само за жени с ИЯР.
Аз на твое място бих се насочила към клиника и директно бих питала там.
В кой град си?

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #19 -: Март 09, 2013, 10:54:26 am »
Аз реагирах много лошо на стимулация за инсеминация с Меногон, почти направих хиперстимулация, плюс това отключих някаква алергия и едвам дишах. След това д-р Персенска ми предложи Икси на ЕЦ. И така стана. Безкрайно съм доволна и ако опитвам пак ще е по този начин.
Успеваемостта е по-ниска по-този начин, естествено. Както и цената за процедурата, която биха си калкулирали.

Е, ако ми откажат, ще се върна в БГ за процедура, така и така го обмислях като вариант.

Иначе сме близко до Кемниц, там май ни е най-близката киндервунш клиника.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!