0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #60 -: Октомври 15, 2014, 21:34:23 pm »
Blue_sky може ли няколко въпроса по отношение на майчинството в Германия:
1. Колко време трябва да си работил за да имаш право на обезщетение за майчинство според техните закони?
2. На каква база се изчислява размера на майчинството, т.е. колко месеца назад се вземат? В БГ са 18 м.
3. При ин витро, защото на нас ни предстой такова тук, а мисля и да пробваме там, от кой момент на татък се дават болнични. Тук е така: по време на стимулацията си взимаш отпуск или си просиш болнични от личния или от друг лекар. След пункцията, в зависимост от клиниката, се полагат 20 до 30 дни. След като се установи бременност, плоден сак и т.н., се полагат по ЛКК до 180 дни, включващи тези 20-30 дни. Тъй като една бременност е повече от 180 дни, след това бременната се явява на ТЛК и комисията й удължава болничния и така изкарва до 45 дни преди термина.
И така въпросът е как стоят нещата там  при една ин витро процедура с болничните и удължаването им до 6-те седмици, както е при тях.
Благодаря за отговорите  :balk_81:
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #61 -: Ноември 05, 2014, 00:25:17 am »
Албаюлия, чак сега виждам поста ти.

Ако искаш повече информация от Лиа, трябва да й пишеш на лични. Така тя ще получи съобщение в пощенската си кутия. Иначе не пише често и не съм сигурна дали следи темата.

По принцип здравната каса в Германия (която и да е здравна каса, защото те са много) поема половината от процедурата и също толкова от лекарствата.
На първия въпрос не мога да ти отговоря. Ако искаш, ще потърся информация в нета. Аз живея от две години в Германия, но работата ми е на друго място.
Майчинството е 16 седмици, от които 6 мисля, че е задължително да се вземат преди термин. През това време получаваш пълната си заплата. След това има отпуска за родители, като всеки от родителите може да вземе по 6 месеца. Ако вземат два месеца едновременно, 12-те месеца стават 14. През това време получава майката или бащата до 60 процента от заплатата си, максимум 1800 евро. Има вариант това време да се проточи, например за два пъти по-дълго време, през което да се получава половината сума месечно. Не мисля, че има минимално време, въз основата на което да ти изчисляват обезщетението. Мъжът ми взе такъв отпуск след по-малко от половин година, след като беше започнал работа в Германия. Преди това беше работил в друга държава от ЕС. А може и да са му искали данъчната декларация за предната година. Ще питам, но не съм сигурна, че помни. По-скоро трябва да поровя в нета.
При ин витро се дават болнични от пункцията до теста. Бременността след АРТ не се смята за рискова, освен ако няма усложнения от типа на контракции, кървене и прочие. Така че, в Германия никой лекар няма да ти даде болничен, само защото си забременяла след ин витро. Също така не можеш да си избереш да раждаш със секцио.
Не знам как стоят нещата с дългите болнични. Единствено знам, че детските учителки, лаборантки и т.н. ги местят на безопасно работно място (учителките ги оставят вкъщи по време на цялата бременност).

Ами, май е това. Знаеш ли немски? Ако да, можеш сама да се поровиш за информация. Ако не, кажи и ще помагам.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #62 -: Ноември 08, 2014, 11:56:55 am »
Благодаря, знам немски на средно ниво, но не знам в кои сайтове да ровя. По отношение на заболяванията (като основание за болнични по време на бременност) имам Хашимото и артроза на двете колена, а работата ми ще е свързана със стоене по цял ден права и в движение. Поради това си мислех, че по време на бременността ще мога да съм в болнични. Първите трите месеца са най-рискови при мен заради проблема с щитовидната жлеза.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #63 -: Ноември 08, 2014, 23:26:20 pm »
Хашимотото не се ли контролира медикаментозно? За артрита не мога да кажа нищо. Ако намериш лекар, който да ти дава болничен, защо не? Казвам, че без показания, само защото сме забременели след ин витро и ни е страх дали бременността ще протече нормално и предпочитаме да си почиваме у дома, не дават болнични в Германия.
То и аз не знам къде да търся. Като за начало в гугъл. Евентуално и в заедно.де (сайт за българи, живеещи в чужбина, основно в Германия. Има няколко човека, които много неща знаят. Пиша и там от време на време. Е, от ин витро си нямат понятие, но по другите въпроси можеш да получиш компетентен отговор.). :-)

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #64 -: Ноември 12, 2014, 03:43:57 am »
Здравейте и от мен момичета.След дълго ровене из форумите все не откривах ништо за инвитро в Германиа но мн.се зарадвах когато открих темата и оште повече че в неиа има коментари от момичета живеешти в Германиа.За това с радост се вкл.и аз.Моиата историа на кратко.След 2г.неуспешни опити да имаме дете решихме че тр.да се обърнем за лекарска помошт.Оказа се че сам със запушена и деформирана тръба./коиато ми е единнствена/ Биахме готови за инвитро процедура но триабваше да заминем за Германиа и така сприахме.Сега сл.1г.тук подновихме опитите.За моиа радост открих българин гинеколог който е ръководител на клиника за репродуктивни проблеми в Байройт.След срешт и консултациа той ни препоръча лапароскопиа за отпушване на тръбата.По думите на лекариа процедурата е преминала успешно но иайчникът който е от тази страна е мн.малък....но работешт.Др.седмица тр.да отида на контр.преглед и да решим как ште процедираме по на там.Това е за сега ште се радвам ако мога да помогна с информациа или нешто др.Успех на всички момичета които са поели този път.PS.молиа да ме извините за правописа но буквите шт  и  иа  не ги откривам :oops:
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #65 -: Ноември 23, 2014, 12:23:45 pm »
Здравейте, момичета!
Имаме със съпруга ми записан час за клиника "Kinderwunsch-ulm" в Улм. Моля ви за мнения, относно качеството на работа и цени, и евентуална съпоставка на цени с други клиники, тъй като ние ще трябва да си плащаме всичко (аз съм над 40), а немският ми все още не е добър и не мога да се справя сама в немските сайтове. Също така нямам и много време за проучвания - биологичният часовник тиктака....
Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #66 -: Ноември 23, 2014, 21:08:06 pm »
Здравей, sd333! За цени ще трябва да питаш директно в клиниката. Всеки случай е индивидуален, освен това не може да се знае предварително как ще отговориш на стимулацията и колко лекарства ще ти трябват.
За мнения - не познавам никой, който да е ходил там, но потърсих информация в един немски форум и там мненията бяха не точно противоречиви, по-скоро единодушни, че организацията невинаги е добра (чакане, рецепти, изпратени по пощата на погрешния пациент и т.н.). Повечето са били при д-р Gagsteiger. Не прочетох оплаквания за него. Другото, което ми направи впечатление, е, че почти всички лекари в клиниката говорят английски (това по мое мнение, като им прочетох автобиографиите). Друго какво?! Едно момиче се беше оплакало от университетската клиника, било като на конвейер там. Единственият лекар, който много го бяха похвалили, се преместил в Singen (не е много далече, но не е и много близо) - Dr. Heine: http://www.endlichnachwuchs.de/?page_id=15
Аз все пак питах за по-актуална информация. Ето ти темата (ползвай гугъл преводач при нужда): http://www.klein-putz.net/forum/viewtopic.php?p=3594566#3594566
Едно момиче ми е отговорило. Каза, че забременяло от първия опит. За братче или сестриче имали три опита с бластоцисти, но все отрицателни. Но не заради това е решила да смени клиниката, а защото по телефона не може да се свърже с тях или не й се обаждат обратно, когато очаква някакви резултати.

Maimunaki, не че имам нещо лично към твоя лекар (сигурно става въпрос за д-р Тодоров), не знам и какво ти е било състоянието на тръбата, но от това, което съм чела е, че при запушени тръби не се прави никакво отпушване, а се пристъпва към ин витро. Повтарям, че не съм запозната с твоя случай, просто не съм чувала за отпушена (не продухана след цветна снимка) тръба и последвало забременяване. Пиши отново как се развиват нещата при теб! Ще се радвам на хубави новини. Успех!
« Последна редакция: Ноември 23, 2014, 23:13:18 pm от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #67 -: Февруари 13, 2015, 21:38:56 pm »
Здравейте,
Съвсем нова съм във форума и за първи път пиша. Предстои ми пътуване с цел работа в Германия за шест месеца. Ноември месец ще получа Заповед от Фонда в България за трети опит инвитро. Бих искала до като съм в Германия да разбера как стоят нещата с опитите там. На 40 години съм. Престоят ми в Германия ще е в районът на Бремен. Ще се радвам на всякаква информация.
Благодаря предварително.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #68 -: Февруари 15, 2015, 00:27:29 am »
Рали, здравей! За съжаление, във връзка с възрастта ти новините не са добри. Немските каси плащат до 3 опита на 50 %, ако жената е между 25 и 40 г., а мъжът - до 50 г.
При самофинансирани опити повечето немски двойки се насочват към Чехия, Полша и Австрия, където законите са по-либерални в сравнение с Германия.
Също така, партньорите трябва са са сключили брак, за да имат право на финансиране.

Ами, това се сещам засега! Пиши пак тук, ако те интересува нещо друго.

П.С. Желая ти успешен трети опит в България!

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #69 -: Февруари 16, 2015, 15:33:46 pm »
Благодаря за отговора, :) :) :)
Да, ние имаме сключен граждански брак.
Като цена колко излиза един опит в Германия?
Чула ли си за някоя добра клиника в района около Бремен?
Отново благодаря,
:) :) :)
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #70 -: Февруари 16, 2015, 22:52:33 pm »
Специално за Бремен не съм чувала. Имаше едно момиче от Хамбург, ама трябва да видя къде точно ходеше (не беше в самия Хамбург).
Не знам колко излиза един опит, защото зависи от клиниката, зависи дали икси или ин витро, колко лекарства ще ви трябват. Със сигурност е по-скъпо отколкото в България. Аз съм правила икси в Триер (преди много години) и хич не беше евтино, а лекарствата ми не бяха в големи дози. Процедурата беше много скъпа. Затова казвам, че много си зависи от клиниката.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #71 -: Април 17, 2015, 02:38:21 am »
Zdraveite mili dami.
az jiveia v Karlsruhe i moga da razkaja za opita si tuk. minalata godina imah 3 neuspe6ni opita 4rez osemeniavane v Haidelberg.misleh ,4e tam sled kato razpolagat s nai-novoto i dobroto zna4i sa nai dobrite eeeeeeeeemi ne e to4no taka!
septemvri minalata godina napravih parvia si opit in vitro tuk pri nas v Karlsruhe. Neuspe6en za sajalenie , no do niakade az sam si vinovna! Lekariat i ekipat mu sa neveroiatni, mili , prekrasni sa! Sled neuspe6niat opit biah ispadnala v depresia ne samo ot neuspeha, no i ot napalniavaneto! lekariat mi be6e pritesnen za men i me prati pri psiholog, pomogna mi!
predi 3 dni zapo4nah s hormonite , sled 5 dni mi predstoi 2 opit. tozi pat sam gotova , govoria po tazi tema, cheta mnogo...sledvam savetite na psihologa...prosto sam izpalnena s optimizam i 6tastie!
ako niakoi ima nujda ot pove4e info ili prosto da si pogovorim 6te se radvam
jelaia na vsi4ki ot sarze uspeh v na4inanieto!
zabravih da spomena ,che hormonite vav Franzia sa na poluvin zena! i kasata pla6ta!
az razpolagam s pen "gonal" ,koito ne mi e nujen, polzvah gonal pri osemeniavaneto, a sega sam na predalon, taka che ako niakoi ima nujda pra6tam :)
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #72 -: Април 17, 2015, 23:05:57 pm »
Здравей, Мечтателка!
Инсеминациите са процедури с много ниска успеваемост. Добрата техника няма как да помогне в този случай (според мен поне).
Първото ин витро също понякога е неуспешно, дори и предпоставките да са отлични. При мен беше така.
Какъв е проблемът при вас? Какво е установено?

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #73 -: Февруари 17, 2016, 00:50:03 am »
Здравейте, момичета! Включвам се и аз в тази тема, след няколко години затишие от моя страна  :wink: От 1 година съм в Германия и след 3 неуспешни опита в България(всъщност последният.. по принцип беше успешен, но се наложи бременността ми да бъде прекъсната...), дойде моментът да опитаме отново. Тъй като в момента живеем и работим със съпруга ми в Германия, решихме да направим опита си тук. Живеем близо до Щутгарт, но се спрях на клиника в по- големият град до нас- 71636 Ludwigsburg, Pflugfelderstr. 22- Kinderwunsch- Zentrum Ludwigsburg/ Dr. Ott. Абсолютно нищо не зная за тази клиника и това доста ме притеснява, но нямам време за отлагане и това е най- удобната за нас(като разстояние..). Утре(17.02.) ни е първият преглед и много се вълнувам   :) Успех и много късмет на всички!
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #74 -: Февруари 17, 2016, 10:42:08 am »
Нушка, знаеш ли немски? В интернет със сигурност може да се намери информация за клиниката.

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #75 -: Юли 06, 2016, 21:09:01 pm »
Здравейте!
Искам да помоля за помощ ,живея и работя в Германия затова съм в процес на търсене на клиника тук.
Не знам немски език  и затова ми е трудно да търся сама в интернет.Всякаква помощ и съвети ще са ми от
полза.Живея в едно селце между Neumünster и Kiel (schleswig-holstein germany),градове близки до тях или Хамбург например ще ми е удобно да посещавам .Знам ,че сигурно ще има по добри клиники и на по далече от  нас ,но и двамата с мъжа ми работим и ще ни бъде доста п-сложно да пътуваме постоянно ,затова търся някъде в този район.
Естествено ще попитам и някои познати тук ,ако могат да ми препоръчат ,но много бих искала и вашата помощ .
И съм много притеснена как ще се справя с този език и посещаването на лекари ,изследвания и цялата тази процедура която ни предстои...
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #76 -: Юли 06, 2016, 22:49:52 pm »
Силви, в Хамбург със сигурност има лекари, с които да можеш да комуникираш на английски. Ще се справиш ли? Сега ще потърся клиники.
Има клиники и в Кил, и в Хамбург. Кое ти е по-удобно? Утре ще разгледам подробно, защото за тази вечер имам още задачи. В нета могат да се намерят и отзиви.
« Последна редакция: Юли 06, 2016, 22:58:19 pm от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #77 -: Юли 06, 2016, 23:27:17 pm »
Където има по добри лекари и хубави отзиви :D еднакво удобно са ми и двата града .
Къде на английски ,къде с приятел който знае немски все някак ще намерим изход от бариерата с езика.
Благодаря за бързия отговор    :bighug:
Лека вечер.
*
Re: Ин витро в Германия
« Отговор #78 -: Юли 08, 2016, 02:14:06 am »
Силви, на първо четене намерих добри отзиви за тази клиника: http://www.fertility-center-hh.de/meine-kontakte/adresse-und-anfahrt/
В Кил намерих добри препоръки за тези клиники: http://www.fertilitycenter.de/ www.kinderwunschkiel.de

Обади се и питай дали имат англоговорящ лекар!

Утре ще продължа да търся, че стана пак никое време.
« Последна редакция: Юли 08, 2016, 02:23:21 am от blue_sky »

Re: Ин витро в Германия
« Отговор #79 -: Юли 08, 2016, 08:21:35 am »
Много ти благодаря за помоща и отделеното време.