0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #840 -: Март 25, 2013, 12:11:12 pm »
Сладко, пробвала ли си да изцедиш съвсем малко преди кърмене, просто за да изпъкне зърното?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #841 -: Март 25, 2013, 12:31:30 pm »
сладко, това, което описваш много прилича на не-добро захващане на бебето, имаш ли възможност да се видиш на живо с консултант по кърмене? по принцип дори вдлъбнатите зърна не са проблем при добро захващане, защото се коригират с времето от самото сукане. 40 грама не са никак малко за вечерно цедене, според мен.
не мисля, че ще прецакаш нещата, просто имаш нужда от още малко помощ за захващането на бебето, иначе си наддавате идеално  :). често се случва да се коригира захващането на бебето и после да има нужда от "опресняване".
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #842 -: Март 25, 2013, 15:52:40 pm »
Сладко, браво на вас, справяте се отлично!
За захващането ние тук колкото и да обясняваме, наистина е най-добре да се видиш с консултант и нагледно да ти покаже.
А за проблемното по-плоското зърно може да пробваш преди кърмене да използваш помпата, за да поизпъкне малко, или пък с пръсти да го издърпаш. То с времето ще се коригира само и ще си остане изпъкнало.
И при мен едното ми зърно беше не чак толкова изпъкнало. Не беше плоско или вдлъбнато, а просто не толкова изпъкнало, но сега са еднакво изпъкнали. Не съм правила нищо особено, просто малко повече внимавах как бебето се захваща за нея гърда.
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #843 -: Март 25, 2013, 18:48:51 pm »
Краси, аз все се каня да те питам. Сега като си бременна как ти се отразява кърменето на бременността?( не че аз кърмя) Какво казват лекарите, книгите..?


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #844 -: Март 25, 2013, 23:23:39 pm »
Сладко, на мен едното ми зърно не беше добре оформено и си се оформи с кърменето. Ако мислиш, че бебето остава гладно след къмрене, смятам, че дохранването не е проблем.

Иванита, за бременност и кърмене, ЛЛЛ и консултантите твърдят, че не е проблем, сигурно и една камара литература имат за доказателства. Аз лично бих спряла да кърмя максимално бързо след забременяване. Все пак организмът се товари, трябва да дава ценни вещества на 3 страни и познай коя страда  :wink:
Не желая да влизам в спор дали може или не в природата го няма това.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #845 -: Март 26, 2013, 06:15:52 am »
Едва ли толкова пречи, колкото че за детето не е дорбе да се  отбие като другото му вземе мястото - от психологическа гледна точка казвам. Понеже може да намрази братчето или сестричето си.
Краси, кога смяташ да отбиваш?


  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #846 -: Март 26, 2013, 08:42:40 am »
На мен ми бяха казали максимум до 5ти месец да кърмя като забр. Едната от причините беше описаната от М-и. Друго мое си обяснение е, че няма как да ти тръгне коластра при раждането, ако кърмиш друго дете през това време, а на новороденото точно това му трябва, т.е. качеството на кърмата няма да отговаря за нуждите на новороденото. Бях решила максимум до 4ти месец да кърмя, но за съжаление не успях на практика да приложа нещата.
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #848 -: Март 26, 2013, 12:45:50 pm »
В последно време това е една от любимите ми теми :)

Кърменето, както и бременността са за сметка на майчиния организъм. Когато бременността протича нормално, няма причина да се отбива кърмачето. Към бременна, която кърми, би следвало да се отнася, както към бременна с близнаци. Достатъчно е бременната кърмачка да се храни балансирано и да приема достатъчно течности и пресни плодове и зеленчуци според сезона. Разбира се, има и витамини за бременни (но както е известно и за тях лекарското мнение е различно).
Дали бременната да продължи да кърми, ако всичко е нормално и се чувства добре, зависи изцяло от нея. Аз лично се чувствам много добре, изследванията ми са идеални, бебето се развива добре, Севи и аз имаме желание да продължим кърменето, така че не намирам за необходимо да отбивам. За мен отбиването е естествен процес и не мисля да го насилвам. Ако тя сама не се отбие по време на бременността, ще си ги кърмя и двете.
Тъй като около средата на бременността кърмата преминава в коластра (тук играят роля хормоните, кърменето вече няма нищо общо), тя си променя вкуса и количеството. Ако това не се понрави на порасналото кърмаче, може да пожелае да се отбие, но може и да продължи да си суче, без да обръща внимание на промяната. Но така или иначе, новороденото е с приоритет и организма "мисли" най-напред за него. В смисъл, няма как кърмата да не се превърне в коластра - това е продиктувано от хормоналната промяна.

Боби много добре е обяснила една от причините, поради които е добре кърменето да продължи. Появата на новото бебе може да предизвика ревност, завист и злоба у по-голямото, ако гърдите са "отнети и превзети" от по-малкото.
А също така, аз не виждам причина да лишавам по-голямото от кърменето, заради по-малкото. И двете са ми деца и двете имат еднаква нужда от кърменето. Няма и да е честно спрямо Севи, тя все още е силно зависима от кърменето. Та кой когато иска, тогава да се отбива, в крайна сметка гърдите са за това ;)

Що се отнася до лекарското мнение - колкото лекари, толкова мнения.

Ако имате други въпроси, с удоволствие ще отговоря.
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #849 -: Март 26, 2013, 14:08:20 pm »
Здравейте, момичета

Да споделя при нас как се развиват нещата. Както се очакваше, бебчо е с цепната горна устна, но небцето не е засегнато. Така че кърмене е възможно :) Сега се борим с по-тривиални проблеми: недостатъчно кърма, дохранване, изцеждане за стимулация на лактацията :) Чакаме си и операцията - ще е след 2 седмици и се надявам след това да се засили кърменето заради по-добър вакуум от страна на бебчо.

Ето и една снимчица, ако се чудите какво е цепната устна - не е толкова страшно колкото звучи. Бебе Мони, както се вижда, е усмихнат и щастлив :)

Успех с кърменето на всички



   La vita è bella
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #850 -: Март 26, 2013, 14:11:58 pm »
Краси, винаги съм се чудела при тази ситуация кърмачето като поддържа по-висок пролактина на майката, това не е ли проблем за бременността?

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #851 -: Март 26, 2013, 15:39:58 pm »
Не е проблем, тъй като хормоните вече се определят от бременността. Както ни е известно, висок прогестерон и висок пролактин са несъвместими заедно. А при забременяване нивата на прогестерона много се покачват, което блокира пролактина. Най-често до края на четвъртия месец кърмата спира и се образува коластра (която с кърмене или не, пак се образува  долу горе по това време). През този период, до самото раждане, колкото и често да се поставя кърмачето на гърда, количеството кърма няма да се увеличи, защото нивата на прогестерона са много високи, за сметка на пролактина - организма се подготвя за появата на новото бебе.
[/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #852 -: Март 26, 2013, 16:08:58 pm »
Ясно  :lol:
Да видим, живи и здрави, моята пиявица дали ще позволи някой да му спре млякото в 4-ти си месец хахахах

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #853 -: Март 26, 2013, 17:23:37 pm »
румияна, много е готин бебе мони, да ти е жив и здрав, леко да ви мине операцията. не зная дали за теб или за друга майка от форума бях питала консултантката си по кърмене за материали за цепната уста и небце. искаш ли да ги ратя отново или на лични?
и да си задам "дежурният" въпрос - защо да ти е малко кърмата?  :)
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #854 -: Март 26, 2013, 18:12:31 pm »
Румяна, и аз да се присъединя към въпроса на Елена - защо мислиш, че ти е малко кърмата?
По-бързо да минават тези две седмици, че да ти отпадне и това бреме и да ви е лека операцията.

Мишле, има и случаи, когато бременността не оказва влияние на количеството на кърмата, та тайничко се надявам и при нас да е така, но каквото стане. Иначе и Севи е по 100 пъти на гърдите ми. Но при нас кърменето вече в голяма степен е и в емоционален аспект. Основните кърмения са може би около 3 пъти дневно (предполагам, но не съм сигурна, може и да са повече). Днес например Севи е крива пак нещо и много ми виси на гърдите. Та ако има някаква причина, поради която се налага да отбия, не ми го побира акъла как може да стане това.
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #855 -: Март 26, 2013, 18:27:12 pm »
Ами момичета, благодаря за информацията. Аз питах от любопитство, че ми беше интересно как стоят нещата.
Краси, дано бременноста и кърменията протекат както е най-добре за вас. Но мисля, че ще е интересно да ни уведомяваш как стоят храненията, особено като се роди малкото :-) Естествено ако имаш желание и време.


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #856 -: Март 26, 2013, 19:34:11 pm »
Руми, като гледам твоя Мони колко осъзнато се усмихва и е ококорен и се сещам как моите първия месец бяха едни такива задрямали. Само Николчето пускаше някоя и друга чаровна усмивка.
А за устничката. Имам приятелка, на която щерка й се роди с цепната устна. След първата операция е почти незабележимо, а тя е усмихнато дете и е едно от най-интелигентните деца, които познавам.

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #857 -: Март 26, 2013, 19:49:52 pm »
Краси, както стане- така. Не го мисли сега, не ти е дошло до главата. Не се знае, може пък Севи  сама да се откаже, да стане плавно, кротко. И аз съм се закъхарила, защото не виждам никакви изгледи за отбиване, нощно/и кърмене имаме още, отделно преди всяко спане.. но, здраве да е. Като му дойде времето, детето ще си покаже как ще стават нещата ;)

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #858 -: Март 27, 2013, 01:36:55 am »
Боби много добре е обяснила една от причините, поради които е добре кърменето да продължи. Появата на новото бебе може да предизвика ревност, завист и злоба у по-голямото, ако гърдите са "отнети и превзети" от по-малкото.
Е, то аз имах предвид обратното - че като се появи малкото може да се наложи да отбиеш, ако няма кърма и за двете т.е. че е по-добре да отбиеш по-рано, че да не се получи, че бебето е заело мястото и. Щото може да си създадеш по-голям проблем ако не отбиеш преди да се появи мъничето.
Освен това знаеш и че сукането предизвиква контракции.
« Последна редакция: Март 27, 2013, 01:39:10 am от Bobbie »


  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #859 -: Март 27, 2013, 08:15:34 am »
Доживях да съм на 100% на мнението на Боби  :lol:
Има надежда нашата връзка  :lol: