0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #40 -: Септември 25, 2012, 12:57:01 pm »
Моите спомени от детската градина не са много,защото ходих точно...3 дни.Плачех нон стоп,седях встрани от децата и гледах през прозореца кога ще ме вземат.Такъв ужас съм изживяла,защото баба ми едва ли не тези броени дни ме тикаше насила към учителката,а тя ме отскубваше с 300 зора.Затова бях решила,че за 1-2 седмици децата ми не свикнат ли няма никога да ги насилвам.Слава богу те пък и двамата буквално за 2 дни рев при разделяне свикнаха.И  аз като Мими сега не мога да си представя да лиша Митко от градината,защото още със отварянето на очите е "Искам ходя дина" :).Даже вчера  отидох да го взема в 17ч. и ме изгони 8O да си играел още.Та отидох пак 18ч. :)

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #41 -: Септември 25, 2012, 13:21:01 pm »
Даже вчера  отидох да го взема в 17ч. и ме изгони 8O да си играел още.Та отидох пак 18ч. :)
:lol: :lol: :lol:
Много познато  :lol: А ние сутрин правим уговорки баща им да ги взимал от градината, защото аз съм ходела по-рано и не можели да се наиграят, искали последни  :lol: В яслата беше същата работа - ходеха да се крият под едни диванчета тип пейка във вътрешната стая (групата имаше 3 стаи), за да не ги взема  :lol: Или се почваше: "Не сме се наиграли, вземи Ники (примерно) - той се наигра вече"  :lol:
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #42 -: Септември 25, 2012, 14:20:44 pm »
От около 2 години имаме съмнения
В България има много деца с "дислексия", защото се отпускат пари по европейски проекти за такива деца. Достатъчно е да се съгласиш детето ти да бъде обследвано за дислексия и веднага ти издават документ за дислексия. При това ти го издават от което министерство искаш.

Иначе лекар или логопед няма да постави диагнозата преди детето да е на 10 години.
Има признаци, които подсказват за дислексия, но те са толкова общи, че сигурно едва 1% от децата с тези признаци се оказват с дислексия.

На децата им е трудно от букви да преминат към срички. От момента в който се научи да чете сричките, детето се научава и да чете. Моето мъничкото знае буквите и хич не може да си представи как се чете сричка.

А най-странното е, че дете с дислексия НЕ може да направи точно това:
Симеон има списък за тази седмица с 20 трибуквени думи. Вчера ме изненада - оказа се, че половината от тях може да ги чете без проблем. Другата половина обаче го затруднява много. Мисля, че ги е запаметил визуално само и по начина по който си измисляше какво пише пак ме върна към съмненията за дислексия.
Децата с дислексия не могат да учат наизуст. И първия тест, който ще направи логопед, когато си заведеш детето да провери дали е с дислексия е точно този. Дава 15 кратки думи на детето да ги прочете веднъж и веднага след това още веднъж. При децата с дислексия времената са почти равни. Но това на нас ни го правиха в края на втори клас, а не преди първи. На моето дете времената бяха 1:16 и 1:00, което е признак че няма дислексия.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #43 -: Септември 25, 2012, 14:32:34 pm »
в предоставените линкове намерих една интересна брошура за родители на първокласници:

http://vivacom.bg/FileHandler.ashx?section=aboutus&filelocid=357&location=general_conditions_articles&lang=bg-BG&isOffline=False

интересни неща пише, някои от тях точно си обсъждаме тук с вас...

Цитат
Някои родители развиват синдрома на джедая Йода – опияняват се от непреодолимото желание и амбиция да отгледат малък гений, чиито способности граничат със свръхестественото. Ако развиете този синдром, бъдещият ученик ще гледа на училището като на най-скучното нещо във Вселената. Все пак в желанието да осигурите блестящо бъдеще на детето няма нищо лошо, но зад родителската амбиция, задушаваща индивидуалните особености на детето, често се крие желание за контрол и доминиране. Родителите развиват чувство за притежание и контрол на детето най-вероятно в резултат на неразрешени психологични проблеми в своето собствено детство – трагедия, страх, малтретиране, преживяно отхвърляне от родителите или връстниците, предизвикали комплекси за малоценност. Още по-краен случай представлява „нереализиралият се родител”. Той е готов на всичко само и само да види покоряването на заветния хълм – своята непостигната мечта и детето си, разхождащо се из коридорите на парламента. Научете се да отличавате отговорността от амбицията и това ще ви спести безброй безсънни нощи и напълно излишни стомашно-чревни преживявания. Не забравяйте, че здравето на детето ви в голяма степен зависи от разумното натоварване със задачи и отговорности.

аз не разбирам от дислексия, но ми се струва рано да се говори за такова нещо при 6-годишно, особено когато е поставено в специфична среда, както вашето. разгледах теста и се чудя как симптом от рода на "обезкуражено, без самочувствие" може да се окаже решаващата една точка, която да надхвърли границата на нормата и да те изстреля в сивата зона на дислексията, примерно...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #44 -: Септември 25, 2012, 14:40:54 pm »
Здрава и спокойна седмица:)

В нас и тримата са болни вече:) Но никак не изглеждат недоволни, нали не ги водя на градина:) Алекс се буди на всеки час през ноща и ме моли да не го водя повече на градина. Сутрин като се събуди и види, че е светло става един тих и идва в моето легло да ме целува и прегръща. Усещам го как се страхува да не го заведа на градина:) Явно е решил, че на градина ходят само лошите деца, защото вчера ми бясняваше колко много слушал (не, че е истина :):):) ) и затова нямало да ходи в детската градинка:)

Никога не съм използвала ДГ като заплаха, когато не слушат или като наказание. Какво ли не му минава през главата на дребния хитрец:)

Ако в четвъртък са здрави ще ги водя и няма да се давам на емоциите. Може да не е правилно, но мен боледуването на децата не ме притеснява толкова, колкото адаптацията. Ще се разболяват, няма начин, но няма начин и да не ходят на градина. Не мога да си позволя да наема жена за всеки ден да ги гледа а аз вече немога да се справям сама с тях по цял ден. Научила съм ги едва на 2 песни, да не говорим, че време да седна да играя с тях имам 2 пъти в седмицата за по 30 минути.

И колкото и да "не им е харесало" в ДГ от събота насам все за там говорят. Как лелката била помогнала на Дани да си облече пижамата, Алекс показва как "гожата" му показала да си държи правилно лъжичката:) Никол е запомнила името поне на едно детенце и все за Божко говори (надявам се, че има такова момченце в групата им:).

От моята ДГ имам 2 или 3 спомена.
Първия е, че ме бяха пратили на градина с големи обувки и на една от разходките докато държа престилката на детенцето пред мен си изгубих обувката и бях много изплашена и много плаках. Аз не помня какво съм казала на госпожата но майка ми ми е разказвала, че съм и викала "ууу мари другарко, кундура ми падна":):):) До към 4 години ме гледаше баба ми на село и дълго след това вместо вилица, казвах върколица:)(и не само). Та другарката "рекла" да ми обърнат внимание на диалекта:)

Другият ми спомен е, като ми сложиха очила и за първи път трябваше децата да ме видят с тях. Много плаках и се молих на майка ми да ми ги махне преди да вляза за да не ми се смеят.
Друго от градината почти не помня, но ходех с желание и най-много обичах да идва да ме взима брат ми, особено зимата с шейната. Няма да забравя колко пъти е дърпал шейната по асфалта, защото снега е бил почти стопен, но аз си стоях доволна и увита в одеалото.

Мисля, че за моите деца градината е най-правилното и добро продължение на развитието им занапред.

Мише, дано бързо и лесно свикнат двамата мишока.

Успех и на всички други ученици:)
« Последна редакция: Септември 25, 2012, 14:50:27 pm от Lisko »
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #45 -: Септември 25, 2012, 14:55:46 pm »
в предоставените линкове намерих една интересна брошура за родители на първокласници:

http://vivacom.bg/FileHandler.ashx?section=aboutus&filelocid=357&location=general_conditions_articles&lang=bg-BG&isOffline=False

интересни неща пише, някои от тях точно си обсъждаме тук с вас...

Цитат
Някои родители развиват синдрома на джедая Йода – опияняват се от непреодолимото желание и амбиция да отгледат малък гений, чиито способности граничат със свръхестественото. Ако развиете този синдром, бъдещият ученик ще гледа на училището като на най-скучното нещо във Вселената. Все пак в желанието да осигурите блестящо бъдеще на детето няма нищо лошо, но зад родителската амбиция, задушаваща индивидуалните особености на детето, често се крие желание за контрол и доминиране. Родителите развиват чувство за притежание и контрол на детето най-вероятно в резултат на неразрешени психологични проблеми в своето собствено детство – трагедия, страх, малтретиране, преживяно отхвърляне от родителите или връстниците, предизвикали комплекси за малоценност. Още по-краен случай представлява „нереализиралият се родител”. Той е готов на всичко само и само да види покоряването на заветния хълм – своята непостигната мечта и детето си, разхождащо се из коридорите на парламента. Научете се да отличавате отговорността от амбицията и това ще ви спести безброй безсънни нощи и напълно излишни стомашно-чревни преживявания. Не забравяйте, че здравето на детето ви в голяма степен зависи от разумното натоварване със задачи и отговорности.

мдам, вернички неща са написали тия хора, поне от моя гледна точка и от контактите които имам, а те на са малко, наистина. ето това което съм подчертала е най-лошото, защото тези хора са много опасни, както за себе си така и за околните, а за децата си да не говорим....
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #46 -: Септември 25, 2012, 15:19:50 pm »
Жбрул, нашите хлапета няма да ги "огрее" задължителната предучилищна от 4 години, предвидено е за следващия набор. И аз имам позната, която не иска да даде 5 годишното си дете на предучилищна, и тя се готвеше за парична санкция. Накрая се оказа, че няма да я глобят, защото няма достатъчно места в училищата за 5 годишни на този етап.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #47 -: Септември 25, 2012, 15:47:39 pm »
"ууу мари другарко, кундура ми падна"
Ох, мари Лисицо, корема ме заболя от смях  :lol: :lol: :lol:
Дано бързо се оправят малчовците и се върнат в градинката с желание  :)
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #48 -: Септември 25, 2012, 21:54:28 pm »
Привет. Нямах възможност да чета 1-2 седмици и едва ли ще имам възможност да наваксам. Искам само да кажа, че когато споделяме и четем мненията на други хора, не трябва да забравяме, че ние и нашите деца не сме тези хора. Никой не знае как ще се адаптира едно дете, дали ще му хареса, дали не. Ще се разболява ли често или не. Ще научи ли нещо или изобщо няма да има интерес към уроците. Аз се опитвам да се водя по детето, доколкото мога. И да, аз съм за посещаването на градина. Има си предимства, има си и недостатъци. Предимството е, че от малки се учат да контактуват и да се борят за правата си. Нашият принос е, да ги научим как да го правят, без да се избият взаимно.
 Jam както винаги цели в де сятката с теми, от които и аз се интересувам. Всички искаме да имаме дете гении, отличник и реализирал се рано човек. Въпроса е какво иска детето. Моника засега иска да ходи на всичко. Плуване, кънки, английски, френски... разбира се, избрахме две неща. Английски в езиков център от 1 октомври и фигурното пързаляне. Доволна е. Е искаше и плуване в градината, но няма как.
По повод обучението на децата в къщи, признавам си не сядам да правя с нея каквото и да е. далеч съм от мисълта да седя и да и разказвам уроци с цел да и влезе нещо в главата. По скоро и подхвърлям дадена темичка, като купувам интересна книжка или случайно отварям страничка в интернет. На заповедта от нея да и прочета нещо, отказвам категорично. Щом и е интересно да се мъчи сама. На заповедта да и напиша нещо също. Щом иска да си пише. В резултат, с много пъшкане прочита и пише думи. Хубавото е, че си го постигна почти сама. Лошото е, че вече може сама да чете и няма как да я излъжеш. Например, какво следва след Финиъс и Фърб. Нищо казвам аз, време е за сън. А не, казва Моника. Видях, следва Том и Джери! Ето ти хапченце, против коремобол Мони. Лапай и тръгваме на градина. А не, казва Моника. Тука пише ментови бонбонки... И да знаете, родителите никога не лъжат децата си. Те само се бъзикат с тях  :wink:. Това последно обясняваше на съседчето.
Ех как бързо пораснаха. Кога си говорехме, колко искаме бебенца, кога стана работата, кога минаха 9-те месеца, кога пък и на по 5-6 годинки станаха.  :)
И хайде да си дойдем на думата и за 1 клас. Направо...

Много усмивки Ви желая.  :)
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #49 -: Септември 26, 2012, 01:13:16 am »
Jbrul, не само предучилищната ще е задължителна
не зная дали си чула, но витаят упорито изречения за задължителна ДГ от 4 години нататък
е, ако това ме задължат за Преслава, вече наистина ще се изнеса от тази държава


Аз насистина питах в случая заради проблем на приятелка, но темата ме засяга и лично, защото живот и здраве и аз ще опра до нея лично.
Склонна съм Дани да пробва всички опции /без ясла/ и ако му харесва - ОК, ако не - не. Изцяло ще се съобразя с желянията на детето си и наклонностите му, а какво ще му допадне - не мога да знам отсега.

Личното ми мнение обаче е, че НИЩО до постъпване в първи клас
- не може да се брои за здължително и необходимо, пряко личната ми воля и преценка за МОЕТО дете. Следователно - до постъпването на Дни в първи клас в училище - какво, къде и как ще прави - решавам аз, според личната си преценка. Пък който иска да ме снакционира, както желае, ако вземем, че се разминем във вижданията си. Което може и да не стане, то детето ше си реши. Не аз.

Ако виждам, че ходи с желание на ДГ - и все болен да е - ще ходи. Но с драми и сълзи и да виждам, че не му е добре - не съм фен. Живи и здрави да сме само, да го доживеем, пък аз съм мама дето на всичко ще измисли решение..., или просто ще го изтърпи  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #50 -: Септември 26, 2012, 06:16:15 am »
Аз ще се потретя поне, но голяма панацея е това място тук...
Сълзи, смях и толкова сериозни теми!Как съм живяла без вас преди...

Нашето ново начало не бе леко вчера и за двамата,
днес очаквам да е също така драматично, защото Калина разбра, че ще е там без мен!
Атмосферата в самата градина е много добра, приветливи и спокойни госпожи и лели!
Много са я гушкали Калина, ухаеше на парфюм, а Митака знаеше имената на 5 деца!
Това е то адаптацията, аз знам, че ще се справим!

Хубав и усмихнат ден от нас!
Бързо оздравяване на цялата лисича хралупа и на всички други боледуващи хлапета!




Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #51 -: Септември 26, 2012, 08:49:29 am »
Мише,бързо адаптиране на малката красавица и Митачо!
На Лисана и семейство -да оздравяват бързо!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #52 -: Септември 26, 2012, 09:53:31 am »
Момичета, няма или почти няма дете което да се е адаптирало от първия ден в детско заведение, така че моя съвет е да не се вземат категорични решения на база 2-3 дни посещение в ДГ.
Не знам дали съм ви споделяла, но Еленка като тръгна на ДГ беше на 3г., преди това почти година ходи в частната. та, една седмица нямаше никакви грижи, на втората направи гладна стачка, но наистина гладна стачка, цял ден в градина дори отказвала да седне на столчето, седи на килима и гледа как децата ядат, залък не е слагала в уста от 9 до 6, като я вземех вече беше освирепяла. Ако искате ми вярвайте започнах да обмислям вариант да напускам работа и да си я гледам, защото беше непробиваема и въпреки всички разговори и молби не казваше какъв е проблема. Ревала съм, защото за нея, разбира се и за всички деца, но при нея редовното хранене е изключително важно, както и пиенето на вода. Та след цяла събота и неделя разговори, разказвана неколкократно приказката за болното бъбрече и т.н. успях да разбера какъв е проблема. Леличката й направила забележка за нещо, след което тя решава, че ще я бойкотира, как, ами с храната, защото леличката се грижи за храната, тя им серивра, отсервира и прочие. Говорих с госпожите и леличката, жената й се е извинила, представяте ли си и това малко инатче спря стачката :lol:
Така че искам да кажа, че не бива да се взимат и прибързани решения.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #53 -: Септември 26, 2012, 09:57:14 am »
Мили хора, чета ви за задължителната предучилищна и си разсъждавам. В някои държави децата и по-рано са задължени да присъстват на занятия под някаква форма. И това се прави, за да могат всички да научат езика, а не в първи клас да усвояват и език, и знания, защото тогава се сещате, че пътят им е в общи линии предначертан. Да, вашите го знаят, но няма как да се ограничи само до определена група, защото би било дискриминационно. По мои наблюдения системата работи по-добре, когато има дори и една година задължително предучилищно обучение отколкото без.

Лисо, у ваше село с кундури ли ходите?  :lol: То и аз да бях на мястото на учителката, и аз щях да се стресна от твоя диалект.
Да оздравяват бързо децата!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #54 -: Септември 26, 2012, 11:15:35 am »
И в кой период от живота им се полага детство на тия деца, според новата образователна система  8O Като гледам, май до 3-годишна възраст... Започвам да се радвам, че едното почти изкласи, а друго няма да има.

Изключвам случаите, в които децата трябва да се адаптират към език в чужда държава.

Да кажа и аз нещо хубаво, де - от градината имам само хубави и много ясни спомени. Бях любимка на учителките и лелките  :lol: Детето ми също нямаше проблеми - тя е социален тип - контактна е, бъбрива (на кой ли да прилича  :lol:) и умее много бързо да си организира група, която да командори  :lol: Седяла съм да я чакам извън двора на градината, защото не иска да си ходи.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #55 -: Септември 26, 2012, 11:25:59 am »
аз пак да си питам за английския  :lol: кога ги записахте? градински английски има ли смисъл?
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #56 -: Септември 26, 2012, 11:40:16 am »
Добре де, чета ви и се чудя, като се води "задължителна предучилищна", но се кара в градината какво значи "отнема им се детството". Дъщеря ми сега се води предучилищна - на 5 г. в 3-та група в ДГ. Ами те и сутрин и следобяд са навън. Сутрин разходка и разкази за сезоните и животните и там каквото срещнат по път, следобяд игра в двора. Не виждам нищо отнемащо, ама това си е мое мнение. И да кажа, че и мен всяка сутрин ме пита, кога ще идват почивните дни, но въпреки това като я забирам, се налага да я чакам, "защото не са си довършили играта" :lol:
Мидж, Сти я записах миналата година, но не бях впечатлена от преподавателката, защото по едно време реши да съвмести първата група с по-напредналите и децата, които бяха за първа група, в повечето случаи оцветяваха. Спрях я, но трябва да кажа, че за месеците, в които ходеха само тяхната си група научи доста неща и то с добро произношение. Сега пак съм я записала от 1 октомври - в ДГ пак, но с друг преподавател. Ще ти споделя като има резултати :wink:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #57 -: Септември 26, 2012, 11:47:12 am »
midge, аз записах от втора група. дали има смисъл от градински английски можеш да разбереш едва след като измине известно време и ти лично придобиеш впечатления от конкретните учители във вашата градина.

колкото до задължителната предучилищна, хайде пак да поясним малко:

1. "предучилищна" де факто означава последната група на ДГ (предвижда се и предпоследната, 3-та група да стане задължителна, но дори това още не е законов факт поради липсата на места). "предучилищна" не означава непременно някаква формация към училищата - това е за тези, за които няма места в ДГ.

2. а "задължителността" - така или иначе, повечето родители и без това дават мило и драго децата им да ходят на ДГ.

така че, какъв точно е зорът, не разбирам. някои родители си имат фиксации на разни теми - ок, но огромното болшинство от хората така или иначе ползват тия услуги.

blue_sky е дала точната причина, поради която се въвежда елементът на задължителност - заради турчетата и циганетата, за да научат български и, в случая с циганетата, да получат елементарни хигиенни и културни навици. ама то изпусната работа, ако питат мен. те на училище не могат да ги накарат да идат, ако ще да е 200% задължително, та на детска градина ли...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #58 -: Септември 26, 2012, 11:54:37 am »
Джам, при нас точно онзи ден на родителската среща, ни предупредиха, че децата (3 група) са вече предучилищна група, даже ни караха да подписваме списък, че сме уведомени за това. Не съм чела колко е законно или не, само споделям как е при нас.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #59 -: Септември 26, 2012, 11:55:56 am »
Моя мъж е от турски произход, записан в предучилищна преди бая години почти не е говорел български език.За него това е било точно научаване на език и социализация.И според мен е задължително децата да минат една предучилищна точно заради това.В районите със смесено население много често децата говорят майчин език, особенно ако са гледани от баби.Имам наблюдения и в момента за турскоговорящи деца който разбират български, но дума не обелват.Ако не се запишат на предучилищна как ще започне в първи клас?

Иначе аз си обичах градината, даже имахме любима госпожа и ходехме да и носим цветя след градината :) В преучилищна не съм ходила, а тръгнах на училище от 6г.Дали ми е взето детство или не не мога да преценя, факт е, че много играехме, бяхме страхотен клас и имам много хубави спомени.