0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« -: Септември 24, 2012, 10:30:06 am »
Добро начало на новата седмица!

Относно темата за детските градини, които в доста постинги от предишната тема бяха описани като къщата на семейство Адамс, но по-черно и страшно...

Противно на JBrul, пък, моите най-хубави спомени са от детската ми градина. Не че в училище и университета съм се чувствала зле, напротив. Но най-хубаво ми беше в градината. Още пазя множество ярки спомени от там - помня учителките, децата, игрите... И пак бяхме много деца, да уточня. Спяхме на походни легла, които се сгъваха и прибираха след сън. Детската градина беше в центъра на София, в стара кооперация, чиито апартаменти бяха пригодени, двор нямахме и ни водеха всяка сутрин и всеки следобед в близките софийски паркове - две по две, за ръчичка, по улиците на града. Беше нормално, естествено и учителите не го скатаваха (за разлика от сега, когато не им се занимава да изведат малките в огромния собствен озеленен двор на градината).

Не знам защо се настройвате една друга така негативно и се помпате от разкази на "майчета" по градинките. Вярно, че времената са други, но чак пък такава бруталност... Нито болестите са толкова страшни, нито адаптацията (разбира се, винаги ще има изключения, но не можем да ги приемаме тях за норма). Реват и боледуват децата навсякъде по света, когато за пръв път се отделят от майките си и тръгват на детска градина. Това е нормално и преминава.

Желая на всички успешна седмица, лека адаптация на новите деца в ясли и градини, по-малко боледуване и повече усмивки.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #1 -: Септември 24, 2012, 10:40:01 am »
Успешна седмица и от мен  :lol:
В допълнение на горното - ако човек има избор, разбирам, ама децата така и така ще ходят на ДГ и после на училище. Та по-добре от начало да ни е ясно, че А) никой няма да ни гледа детето като нас и няма какво да очакваме подобно нещо и Б)Обучението без наше участие няма да стане и то уви още от първа група на ДГ.
За Нико днес беше първи ден тази година - предучилищна група. Почваме се от днес - допълнително четене и писане в къщи - лошо ми става, но това е положението. Видях му и новите учебници от Британика и там кръв ще се лее  :lol:

Така че стискаме зъби и напред науката е слънце  :lol: :lol:
В очакване ....
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #2 -: Септември 24, 2012, 10:53:08 am »
Хубава седмица и от нас!

jam, Fussii, говорете ми   :D , а ако и за болестите сте прави ще е най-добре!

Кога записахте на език децата си? Има ли смисъл от езиците в детската градина или е проформа само?
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #3 -: Септември 24, 2012, 11:24:16 am »
Да се включа и аз по темата, че миналата седмица не успях :lol:

Аз също имам прекрасни спомени от ДГ, на ясла не съм ходила, на 2.6г. директно в първа група.
Сега имам наблюденията и с децата, ами да ви кажа честно съм изключително доволна от ДГ, госпожите и заниманията. Деси си обожава госпожите, а те настина са прекрасни жени, така че никога нещата не са само черни или само бели. Не се надъхвайте излишно :)
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #4 -: Септември 24, 2012, 11:52:44 am »
Успешна седмица за всички пожелавам!
Нека да са здрави децата, другото ще го наредим :D

Раши, аз също бих те посъветвала да я пуснеш. Пък времето ще покаже кое, как и защо.

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #5 -: Септември 24, 2012, 12:26:05 pm »
Аз пък ви чета и тихичко ви завиждам за детските градини. Тук такива структури няма, дефакто предучилищната почва от 3,5 години - седят си на столчета и масички и учат, нямат и сън на обяд, а Мони така обича да си поспива. Нямат и осигурена храна на обяд и трябва да си взема детето в 3,45 ако не искам да стои в една стая в сборна група от бебета до шестокласници.
Всички ясли са платени, няма държавни. То и в България е така, но тук ще ни излиза над 500 евро на месец за ясла за Боби, храната отделно. Педагог няма, нито медицинска сестра. Има 2 жени, минали някакъв курс на обучение, които просто присъстват около децата.
Така че - опитайте се да намерите позитивите във вашата ситуация. Аз за моята съм ги намерила :)
Ние се местим  в нова квартира. Вкъщи кашони, чували, куфари... Аз подреждам, Боби след мен вади :lol:
Надявам се в новата къща да започна нов период. Предишната година просто я пропилях - не направих нищо съществено нито за себе си, нито за другите. Чувствам се непълноценна, демотивирана и инертна. Много се надявам да успея да се организирам по-добре и да спра да съм вечно недоволна от себе си...


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #6 -: Септември 24, 2012, 12:38:25 pm »
Когато ми се налага да чета нещо, написано от юрист, си знам че в първите 36 страници едва ли ще разбера кои са главните герои и за какво иде реч.

Но вижте тя колко простичко и ясно го е казала. И е права не на 100%, а на 1000%
Та по-добре от начало да ни е ясно, че А) никой няма да ни гледа детето като нас и няма какво да очакваме подобно нещо и Б)Обучението без наше участие няма да стане и то уви още от първа група на ДГ.

И веднага след това:
За Нико днес беше първи ден тази година - предучилищна група. Почваме се от днес - допълнително четене и писане в къщи - лошо ми става, но това е положението.
Защо днес, а не преди седмица! (това не е въпрос) Нали заради едната дисциплина го пращаш в предучилищна. Малко от малко да почувства какво е да си ученик.
Ясно е че няма да е както в училище. Ясно е че ако не се чувства добре ще си остане вкъщи, ама да си знае че това е възможно само когато е болен (в много широкия смисъл на думата).
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #7 -: Септември 24, 2012, 13:19:26 pm »
И аз съм от феновете на детската градина. Смятам, че социализирането за едно дете е много важно.
За пример, аз от 4 месеца не работя, но Александра си посещава детската градина, въпреки че нямам проблем да си я гледам вкъщи.
Там се учи да споделя пространство, играчки, да е дисциплинирана, да се съобразява с другите. Единственият ни проблем са болестите, с които вече трета година се борим постоянно, но въпреки това, считам, че детската градина е мястото за моето дете.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #8 -: Септември 24, 2012, 13:39:51 pm »
Лично мое мнение също, че предпочитам детето ми да посещава детска градина, отколкото да бъде "отглеждано" от баби и дядовци, визирам свекър ми и свекърва ми в случая, защото майка ми и баща ми работят...Нищо Виж яслата е друго нещо, но, както споменах и по-горе, нямах избор..И моите спомени от детската градина са много лоши, и то, основно наслоени от едната ни учителка /другата беше прекрасен човек/, и само като знаех, че е въпросната на смяна ме заболяваше глава, корем и т.н...и буквално са ме влачили ревяща на градината. Същата тази "другарка" ме тъпчеше, а аз не бях от ящните деца, и ни се караше за щяло и нещяло...Но..това не значи, че същото ще се случи с детето ми - за момента тя се чувства прекрасно в детската градина, явно сме случили на госпожи, което и за мен е огромно облекчение, тъй като скоро започвам нова работа и това би ме натоварило адски много покрай всичко останало...А болестите са си болети, нима тия деца, които не ходят на ДГ не боледуват? Ми достатъчно е да ги заведеш на едно клубче и тия, които са предразположени няма начин да не лепнат нещо..А и ние не сме от желязо и си имаме нужда и от интелектуална среда, и от забавления от време на време...Не е нужно да се правим на майки-героини!
И мен това с езика ме интересува, я "по-големите" да се включат тук :lol:
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #9 -: Септември 24, 2012, 14:03:57 pm »
Ани, време е да захващаш френския или фламандския, но трябва да намериш кой да гледа Боби през това време.
Иначе в немската градина и аз всеки ден правя по две кутии - едната за закуска (тъй като закусва и вкъщи, почти винаги си я намирам пълна) и другата - за следобедна закуска. Ами, проблем е, защото той обича да яде плодове, а какъв плод мога да му сложа обелен и нарязан за следобяд?! Май само банан. Мъжът ми каза да се съобразя с това какво ядели другите деца, ама специално за сутринта му слагам винаги плодове, защото вкъщи вече е ял филия. Не може само филии да се ядат (въпреки че немците са на друго мнение, включително и мъжът ми). А и не знам дали другите закусват вкъщи или не. За следобяд му слагам сандвич и някакъв зеленчук - тук пак съм в шах, защото от суровите обича домати и краставици, морковите и репичките си ги намирам обратно в кутията. А домати не мога да му сложа нарязани от сутринта. Дори и от малките. Чудя се как да му разнообразя менюто, но не се сещам особено.
До 5-годишни ги оставят да спят и аз съм доволна, че без следобеден сън е страшно уморен. И със пак е, но без е ужасно. Когато го взимам, често ми казва в колата, че щял да спи.
Забравих да кажа, че градината е държавна (на издръжка на града).
И успех с местенето! Голяма е хамалогия. Аз още имам няколко кашона от месец август. Чакам си гардероба и тогава се надявам да намалим количеството излишен багаж.

Днес ни е първата родителска среща, а преди това щели да приветстват родителите за новата учебна година. Та се записах като доброволец да правя сладкиш. Реших, че щом съм вкъщи и бездействам, мога да свърша нещо полезно. А пък друг път ще е някой друг.

Хубава седмица ви желая и здрави деца и родители!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #10 -: Септември 24, 2012, 14:10:57 pm »
Тамара  :lol:
много ме разсмя с това за юристите ... Да поясня - горкото Николче нЕма почивка от домашното обучение вкл. и през ваканциите  :wink: Имах предвид, че сега домашните уроци ги провеждаме в къщи след ДГр когато той е изморен и си е жива мъка. За английския ни остават събота и неделя. За това ми става лошо ... като си спомня миналата година след детска - мрънкане, оплакване, аз нервна ...

Моята програма максимум е в първи клас да може да пише, да чете и да смята до 10. С английския вървим с програмата на Британика, която е твърде амбициозна и ако учителите са читави с преговор в къщи би трябвало всичко да е ОК.
В очакване ....
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #11 -: Септември 24, 2012, 14:23:52 pm »
Моята програма максимум е в първи клас да може да пише, да чете и да смята до 10.

после му купи едно судоку, та да има с какво да се развлича в час, докато останалите първолаци от класа изучават този материал :P
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #12 -: Септември 24, 2012, 15:32:41 pm »
Моята програма максимум е в първи клас да може да пише, да чете и да смята до 10.

после му купи едно судоку, та да има с какво да се развлича в час, докато останалите първолаци от класа изучават този материал :P

:jump12:
Ето заради това аз моите не ги уча нито да четат, нито да пишат. Ако имат желание и ме питат конкретно (примерно искат да си пишат буквите) показвам им само желаното, нищо повече.
Като знам на мен колко ми беше скучно в първи клас, и ми казваха:"сричай", как да сричам като четях гладко и математиката - заради режимите на ток бях научила таблицата до 10 на 6 години.
Миналата седмица мъжа ми казва сега докато си бяхме в къщи да се понаучим на разни работи (букви, цифри), казах му и на него че с тези задължителни предучилищни ще се научат и да не искат. Иначе покрай броенето на дните за сваляне на гипса, се научиха да броят до 14  :lol:
Сега да си играя с играчките, че после няма да има време.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #13 -: Септември 24, 2012, 16:13:19 pm »
В тази връзка - оплаква ми се миналата седмица майката на едно индийче от нашия клас, че таткото бил недоволен от белгийската система да ги учат чак на 6 години да четат. В Индия трябвало това да започне на 3,5 години, съответно дъщеря му може да чете и пише и на хинди и на английски. Мога да кажа, че нейният английски, за разлика от този на майка й, е най-прелестно звучащият и богат английски, който съм чувала от дете. Та стандарти всякакви...
Ние сме го докарали до:
Wait for me, i hurt my дупе :)


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #14 -: Септември 24, 2012, 16:16:44 pm »
Ха ха ха, разсмяхте ме искрено :) Судоку, аааа :)

Ще я пускам Никол на ясла, па каквото сабя покаже. И аз мисля, че плюсовете са повече от минусите. Дано не си сменя мнението скоро! :? Ако много лошо излезе, ще я спра и толкоз. Дано диркеторката ни запише, че нещо ми мрънка по телефона.



*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #15 -: Септември 24, 2012, 16:17:51 pm »
 osi_4
ааахахахаааа много ме разсмивате цял ден днес. То това ми е програмата максимум бре ... ся, к`во ще постигнем ...

Без да споря разбира се, защото всеки си има виждане, моята "интимна мисъл"  :wink: да тръгне на у-ще четящ и пишещ е ... как да го обясня ... да тръгне с лекота и силно. Убедена съм, изпитала съм го на гърба си, че ако първата година си обявен за можещ, после може да го караш и по-леко. Допълнителния ми аргумент е че вероятно той ще учи нов език в първи клас и ми се ще усилията да са концентрирани там, а останалите предмети да си вървят на автопилот - първата година поне.

Така или иначе, свикнах да правя планове до утре най-много, така че засега ще си гледаме четенето вечер и така ...
В очакване ....
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #16 -: Септември 24, 2012, 16:30:46 pm »
Убедена съм, изпитала съм го на гърба си, че ако първата година си обявен за можещ, после може да го караш и по-леко.

Фане, ако трябва да сме сериозни, това е нож с две остриета. Напълно съм съгласна, че е по-добре, ако и учители, и съученици, те възприемат априори като "топ" в класацията (особено това важи за учителите). Но за самото дете, един от вероятните изходи от такова възприемане може да е "лягане на лаврите" и отпускане. Често съм го чувала това като ефект. Може и да не стане така, разбира се.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #17 -: Септември 24, 2012, 16:35:21 pm »
днес госпожата категорично е забранила да се занимаваме с децата с училищните дейности, само на училище каквото учат- това е
уж не съм най-старата в агитката, а нямам никакъв спомен от ДГ, направо не зная как вие си спомняте толкова много
всъщност, излъгах- помня как ми падна един зъб в автобуса, като се прибирахме от градината :) въобще си нямам идея харесвало ли ми е или не
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #18 -: Септември 24, 2012, 16:41:29 pm »
фанчо, и аз като черна станция, но има и трета гледна точка :lol:
Майка ми ме научи да чета на 4.5г., тръгнах в първи клас на 6.1г., е нямаше такава досада ти казвам. Всички около мен сричаха едва, едва, а аз щом си го спомням и след 30г., смятай как съм се изнервяла и прочитах на глас съответния текст, за което получавах мъмрене. Много ми беше скучно в първи клас, признавам си. За това сега и аз не настоявам, само при проявен интерес, Деси познава буквите, но не може да чете, но пък може да смята до 10 да речем, което е заслуга на баща й де :lol:
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #19 -: Септември 24, 2012, 16:49:06 pm »
Големият ми син проговори късно (по бабешките стандарти) на 2,4 години.
Когато малкото започна да гука свеки беше вкъщи. След две седмици ми се обажда и пита дали Ники е проговорил. Аз, разбира се реших че се шегува, и й казах че даже съм му дала химикалка, да започва да пише дисертация, че такива умни изказвания като неговите не съм чувала до сега.
Свеки явно се засегна и ми каза, че й се било сторило че много умно гука и затова решила, че ще проговори по-рано (та затова решила че на 4-5 месеца му е време).

Ако все пак успее да проговори до първи клас и си напише дисертацията, няма да го мисля какво ще прави, когато му е скучно.

Но аз съм от децата, които не са учени нищо преди училище, за да не ми е скучно. Голям зор беше в училище. И по-лошото е, че нищо интересно не намирах в учебния материал. Затова ме записаха на кукловодство и на волейбол, за да не ми е съвсем гадно, че съм все изоставаща.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #20 -: Септември 24, 2012, 18:57:18 pm »
Хубава ученическа и домашна седмица от нас!
Ние по стечение на обстоятелствата отново сме на домашно отглеждане- непрекъснато се чудя дали е за добро или за зло, претеглям, премислям, но така или иначе, на ДГ не ни приемат, така че ще се наложи да изследваме предимствата и недостатъците на домашното гледане.
Моят опит с детските градини беше ужасен- ходех в една в Центъра, която, както тази на Джам, беше няколко съединени апартамента- мрачна, студена, с отвратителни порядки. Имах си един годеник, който се напишкваше- за наказание го държаха по голо дупе в коридора на пейките. Имаше меню, а всеки ден ни даваха едно и също и лъжеха родителите.Пошляпване, побийване- такива работи. Учителките не си ги спомням изобщо, но помня, че имаше едни дървени кубчета като съвременни итонг блокчета- е, с тях си умирах да строя! Всичките ми снимки от тоя период са с огромни кръгове под очите от непрекъснати хреми и с нещастен вид...
После се преместихме да живеем в "Младост" и там нямаше детска градина и тогава ме записаха на 4 години на английска забавачка в Читалището, а на 5 - в предучилищна в 128-мо училище- това са ми най-страхотните спомени от по-ранното детство!
Научи ме да чета майка ми, когато бях на 4,5- не помня в първи клас да ми е било скучно, но пък изкарах до 7-ми клас на инерция и после като отидох в специализирана гимназия какъв зор видях!
Това,което ме чуди е какво ще ги правят децата по две години в предучилищна?Ами като я направят задължителна от 4 години?

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #21 -: Септември 24, 2012, 20:11:52 pm »
Аз ярки спомени от детска градина имам точно 2. Как докато чаках мама, работеща в същото училище ме блъснаха м/у металното стъргало и си разцепих челото, под носа и брадата. Градината не е виновна де. Другият ми спомен е от двудневният ми престой в гадината в една Кърджалийско село. Децата не ги разбирам, те тепърва учеха език. Другарката показва 1 картинка и цялата група се мъчи да каже мост. И това цял ден. Ами аз говорех много и обявих, че повече няма да ходя. И не ходих де, минах на общоселско отглеждане, който от приятелите на нашите е свободен, той ме гледаше. :lol:
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #22 -: Септември 24, 2012, 22:58:19 pm »
На 6 четях перфектно, мисл че баба ми ме научи, и затова ваканцията си четях книжки по цял ден, майка ми амбицията, обаче, не й стигаше това ами и всеки ден през лятната ваканция по една таблица за умножение. Прибира се в 5 часа и ме изпитва..Не знам таблицата с 5, няма "Синьо лято" /а това ми беше любимото филмче/, да видиш на другия ден Нина как учи таблицата, че и песен пее...После в първи клас не скучно ами...само се чудех кого да заговоря, та да ме накажат пък че не внимавай :oops: Ей такива ми ти работи...Та сега нямам тая амбиция да уча Божидара на таблицата за умножение още преди училище, само каквото тя има желание...засега проявава завиден интерес към книгите, дано остане така и занапред.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #23 -: Септември 24, 2012, 23:04:14 pm »
мини, и аз имам само един спомен от детската градина - радвах се, че майка ми идваше да ме взима по-рано, когато трябваше да ме води на пиано. Ама тогава съм била поне на 5,5 г. Нито помня какво съм яла, нито имената на децата, нито учителките. Нищо. Сигурно и защото съм била ящно дете, та едва ли е имало нужда някой да ме насилва да ям.  :lol:

След родителската среща днес се убедих, че имало нация, която мрънка и се оплаква много повече от българската.  osi_13
« Последна редакция: Септември 24, 2012, 23:06:39 pm от blue_sky »

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #24 -: Септември 24, 2012, 23:42:39 pm »
blue_sky, има има. Нали ти разказах за поляка с гущерчето /така де, хамелиончето/ в хотела на морето... :lol:

Аз от училище пък имам само положителни спомени /за разлика от ДГ/, вероятно защото там нещата не опираха до "ред, дисциплина и командорене" толкова буквално и грубо. В смисъл, в училище от мен се изискваше едно добро домашно възпитание, /каквото ми е дадено у дома, не в ДГ/ и да уча - толкова. Иначе за 1-и клас и на мен ми беше доста скучничко, по същите причини поради които е било скучно и на доста от вас. При това аз тръгнах на 7г., защото майка ми мислела че ми осигурява "бонус детство", а дефакто ми натресе още една година в така омразната ДГ  :lol: И до ден днешен й пиля по тази тема...
Можех да чета и да пиша, смятах донякъде /не помня до колко/, ама аз и до ден днешен съм зле със смятането, та все тая. Това, което знаех и можех в 1-и клас обаче - не е било поради амбицията на родителите ми, или баба ми. Никой никога не ме е карал у дома да седна и да взема да се науча на нещо. Когато аз проявявах желание да науча нещо, или любопитство към нещо - винаги някой се отзоваваше. Научих се да чета на около пет от чисто практични съображения. Много обичах приказки, а не ми беше приятно "да завися" от някой възрастен, да ми прочете приказка, когато му е възможно... Та сама поисках да се науча и се научих. Така беше и с пианото - аз поисках, никой не ме е карал. Общо взето намирам този подход за добър - да си следиш детето и да се отзоваваш когато прояви по-сериозен интерес към нещо, да му помогнеш да придобие по-задълбочени познания и умения за същото, вместо нещата да се случват с "трябва". Е, има и ред неща, които няма как да станат освен с "трябва", но не за тях пиша в момента.

Иначе, май не съм амбициозна майка...май направо оглавявам класацията в това отношение.  :oops: Мечтите ми за Дани, освен да бъде жив, здрав, добре възпитан, добър човек и свестен мъж /което май не е особено скромно.../ не включват нищо друго. Относно някакви по-специални знания и умения, извън базисното образование, ми се иска поне един чужд език да научи идеално. И то ми се иска, защото от опит знам, че това изключително ще улесни живота му все едно с какво ще се занимава, та ако има склонност  - ще му съдействам по въпроса. Иначе, когато разговарям с други майки чак тъпо се чувствам понякога, когато те си споделят мечти и планове за децата си, пък само аз нямам такива. Ама - това е положението.

П.П. Някой знае ли каква е санкцията, ако детето ти не посещава задължителната предучилищна?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #25 -: Септември 25, 2012, 01:23:19 am »
П.П. Някой знае ли каква е санкцията, ако детето ти не посещава задължителната предучилищна?

не те записват в училище?

JBrule, не се излагай. и изобщо, уважаеми пациенти, не пренасяйте диагнозите си върху децата си.  :lol:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #26 -: Септември 25, 2012, 01:41:23 am »
П.П. Някой знае ли каква е санкцията, ако детето ти не посещава задължителната предучилищна?

не те записват в училище?

JBrule, не се излагай. и изобщо, уважаеми пациенти, не пренасяйте диагнозите си върху децата си.  :lol:

 jam , надценяваш моята лудост.  :lol: Аз съм наясно, че моите изживявания, спомени, асоциации с нещо си - изобщо не се отнасят за Дани. Т.е. това, че аз ненавиждах ДГ - изобщо не значи , че при него няма да е обратното. Той ще получи всички възможности, които се предвиждат за децата и да си избира кое му харесва, или не - не се бъркам там и в бъдеще не смятам да го правя.

Въпросът ми беше за приятелка, чието дете се отглежда от детегледачка у дома и тя не желае да го праща в предучилищна група, понеже било задължително. И откровено казано - считам, че това си е нейно право в случая. Познавам детето - то си комуникира перфектно и с деца и с възрастни, детегледачката го учи на всичко , което биха и в предучилищнта, извежда го по площадки, то си общува редовно с връстници... Наистина в случая - не ми е ясно защо пък да е длъжна майката да го праща в някакво държавно учреждение, след като може да си позволи друга опция, която според нея е по-добра за НЕЙНОТО дете. Все пак да не забравяме, че децата са на родителите, не на държавата. Също и да не забравяме, че ранната предучилищна се въведе в БГ, заради малцинствата, не заради деца като моето и вашите ;)

Та оттам ми беше питането, не за Дани ;) Мнооого вода има да изтече докато опра до такива чуденки с него.

П.П. Съвсем сериозно за санкциите по случая - няма как да не го запишат в училище. Освен да й спрат детските...,а тя и такива не получава...нямам идея какви санкции ще са. Затова и питах де.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #27 -: Септември 25, 2012, 06:32:00 am »
Много хубава дискусия, страшно полезна ми беше!

Според мен всеки преценява спрямо детето/децата си, бита си
и възможностите си, дали да посещава детска или не!
Аз съм за, и понеже бита ми няма чак такова значение,
водя се от децата...двамата са коренно различни!
Митака има огромна нужда да преодолее вродената си стеснителност,
както и работата с ръцете, в която аз не успявам да му бъда полезна!
Калина е много активна и емоционална и когато сме сами
тя търси компания, деца, постоянно танцува, пее...
Дано намерят бързо приятели и имат късмет с госпожите!

Днес е деня за тръгване, бяхме вчера за малко да занесем
папката със всички изследвания...ошашавени бяха, ще видим
след има / няма 2 часа как ще са!А аз за да не ми е скука
и да разделя мислите и сърцето си ще посетя д-р "мамологова"
да поговорим за операцията, че и дойде реда!

 Ани, ти си търсещ и никак не инертен човек,
...всичко ще си дойде на мястото, ще видиш!
Аз също започвам едно "обучение" и работа, да поживеем, да видим!





 
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #28 -: Септември 25, 2012, 07:32:24 am »
Jbrul, не само предучилищната ще е задължителна
не зная дали си чула, но витаят упорито изречения за задължителна ДГ от 4 години нататък
е, ако това ме задължат за Преслава, вече наистина ще се изнеса от тази държава
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #29 -: Септември 25, 2012, 08:14:42 am »
Аз пък от градината помня, че ме взимаха последна и едната леличка, която живееше близо до нас направо ме взимаше с нея у тях и ми правеше мекици  :lol: Сърдех се на нашите като дойдат да ме вземат по-рано, защото нямаше как да отида в леля Доче да ям мекици  :lol:
И после като ме питаха в градината на кой приличам, казвах на баба и дядо по коремите  :lol:
Само за едно нещо се ядосвах, че на един р.д. на всички им подаряваха играчки, а на мен книжка, а аз исках някаква играчка, но понеже съм можела да чета... и после през деня ме слагаха в кръга между децата да им чета приказки.
Нямам лоши спомени, само хубави, дори ходих в групата на сестра ми да я успокоявам като тръгна и тя на ясла.
Моите тръгнаха много малки на ясла, нямах друг избор. Исках да си ги гледам още, но това е положението. От друга страна това, че тръгнаха на 1г и 4м им помогна да свикнат по-бързо, че забелязвам по-големи деца по-трудно свикват, въпреки че разбират. Сега ходят с такова огромно желание на градина, че не мога да си представя да ги лиша от това. Може да се дължи и на факта, че все попадаме в хубави детски заведения с добри възпитатели. Постоянно се срещаме с едната леличка от яслата (имат количка за пуканки в морската) и винаги правят поне 10 мин разговор с нея. Ако минем от другаде, задължително се напомня че трябва да се обадим и на леля Пепи.
А и толкова много и различни неща правят в градинката. За мен лично плюсовете са повече от минусите.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #30 -: Септември 25, 2012, 08:40:41 am »
Вчера Криси беше първи ден на ДГ. Вече е 2-ра група. Сутринта вчера като го оставих имаше една майка, която караше дъщеря си да се издуха. Снощи Криси вече беше с хрема и силни болки в гърлото. С педиатърката не сме се виждали от юни/тогава последно ходи на градина/. Малкият ми син е приет случайно /С някаква томбола/ в ясла. Аз пък не знам защо си помислих, че понеже са с разлика по-малка от 2г ползваме предимство. Да, ама не! Просто извадил "късмет". Честно казано не съм очарована, защото като гледам как ми носи вируси баткото си бредставям Содом и Гомор и с малкия. Мини, имам чувството, че живея в някаква комедия.. За това, че задължават всички да си пращат децата на ДГ. Аз също не получавам детски.. Как биха ме глобили, ако си пускам неплатени, за да си гледам болните деца...Така или иначе няма как да ми спрат нещо, което никога не съм получавала.. Аз като разбрах по колко са детските в някои държави от EU..
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #31 -: Септември 25, 2012, 09:00:32 am »
Чета ви и се сещам за моите ужасни спомени от градина.
Лятото се тръшках, че Ники ще е на домашно отглеждане, че не е приет и т.н. Почнаха наборчетата яслата и се изпоразболяха, само една седмица ходили на ясла. Сега пак са на бабиндом, ама болни и не се извеждат :( ами спрях да се тръшкам, все някой ден ще тръгне на училище, успях за едно лято да го социализирам и да го науча да комуникира и с думи и изречения.  Значи не е драма да не ходи, може и в нас да се учи.
[/url][/url]
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #32 -: Септември 25, 2012, 09:15:36 am »
За сега я чакаме с нетърпение градината. Повече тя, защото не е много наясно. Но усещам, че аз не съм ѝ достатъчна. Търси деца, иска на площадки с деца ... абе омръзнала съм ѝ явно.
За четенето и писането преди първи клас - и аз бях от тези. Дядо ми беше направил дървени кубчета с изписани с пирограф букви. Знаех ги преди да мога да кажа Р. То аз и късно го казах, но показвах буквата и казвах „ на тати (Лазар) длугата буква“. Недостатъците - и до днес пиша ужасно грозно, понеже можех да пиша с печатни букви. И непрекъснато ми правеха забележки, че говоря в час. Скучничко си ми беше.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #33 -: Септември 25, 2012, 09:31:37 am »
До преди няколко години, за да запишеш детето в първи клас ако не е ходило на предучилищна трябваше да занесеш някаква бележка/уверение поради каква причина не е посещавало, мисля най-вече здравословни се признаваха. Но казвам това го знам с даваност от преди 3-4г., когато мама беше директор, преди да се пенсионира. сега не знам как е.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #34 -: Септември 25, 2012, 10:15:23 am »
За сетен път се уверявам, че е до дете, наистина. Има много социални деца, за които детската градина е истинки рай, има други, които трудно свикват, според мен е по-скоро точно поради причината, че им се "налага" нещо...Ето, типичният пример,едно съседче - никога не беше посещавало детско заведение, майката само се шашкаше как щяла да тръгне, как щяла да свикне, ми дали щяла да яде там, ми как щяла да спи...Та въпросната Ели влезе заедно с Дари първия ден, седнала на пейката и казва на госпожата "Здравейте, аз съм Ели", а нашата "ветеранка" си глътна граматиката :D Без ревове, без драми, вечерта не искаше да си тръгва..
« Последна редакция: Септември 25, 2012, 10:18:04 am от nunu »
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #35 -: Септември 25, 2012, 10:51:01 am »
а ние си имаме ново Габи, което влиза спокойно в детската, а мама реве с огромни сълзи, пред сградата вече втори ден  :lol:
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #36 -: Септември 25, 2012, 10:59:42 am »
За сетен път се уверявам, че е до дете, наистина. Има много социални деца, за които детската градина е истинки рай, има други, които трудно свикват, според мен е по-скоро точно поради причината, че им се "налага" нещо...
Абсолютно! Никола влезна в детската от ден първи с огромен кеф и радост, аз даже малко се засегнах, че чак пък толкоз се радва да се отърве от нас  :wink: :lol:. Моите спомени от ДГ са КОШМАРНИ. Била съм 3годишна - имам твърде ясни спомени колко бях нещастна  :D



ПС
Аз пък днес бях цял час сама с близнаците на брат ми (40 дневни)- леле, че кеф! Беше голяма радост - хранихме се, имаше гушкане и целувки. Те са много кротички и спокойни дечица - имаше само малко рев и протести, но бързо ги потушихме
В очакване ....
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #37 -: Септември 25, 2012, 11:58:52 am »
Аз бях в експериментална детска градина. Нали знаете, навремето бяха много модерни :lol: Трета група знаех да чета гладко и да смятам до 20. Трябваше да вляза на 6 в първи клас, но нашите не позволиха.
В първи клас беше голяма скука. Чак викаха нашите на извънредни срещи да им обясняват, че не съм наред, защото не внимавам и не си играя с другите. Била съм апатична и тъжна. А не си играех с другите, защото все искаха да ме бият. Не им харесваше, че мога да чета толкова добре. Смятаха, че мамя по някакъв начин.
Симеон има списък за тази седмица с 20 трибуквени думи. Вчера ме изненада - оказа се, че половината от тях може да ги чете без проблем. Другата половина обаче го затруднява много. Мисля, че ги е запаметил визуално само и по начина по който си измисляше какво пише пак ме върна към съмненията за дислексия.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #38 -: Септември 25, 2012, 12:18:13 pm »
възможно е да ги е запаметил, Ани - в САЩ така обучават децата да четат, между другото. по системата на Глен Доман за ранно развитие на гении - също.
но защо това пък да те навежда на мисли за дислексия?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #39 -: Септември 25, 2012, 12:51:35 pm »
А, не съм си помислила за дислексията само заради вчерашното четене. От около 2 години имаме съмнения, мина една предварителна консултация, сега ще правим още. Засега е граничен.
Признаци:
http://dyslexia.start.bg/article.php?aid=9701
http://dyslexia.find-forum.net/t12-topic
Имаме ги почти всичките...
Тестове:
http://dyslexia-center.eu/component/option,com_wrapper/Itemid,33/lang,bg/ 13 ДА
http://www.vivacom.bg/bg/residential/about_us/vivacom_fund/projects/obrazovanie_i_zdrave/dobre_doshli_v_uchilishte_roditeli 15 ДА


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #40 -: Септември 25, 2012, 12:57:01 pm »
Моите спомени от детската градина не са много,защото ходих точно...3 дни.Плачех нон стоп,седях встрани от децата и гледах през прозореца кога ще ме вземат.Такъв ужас съм изживяла,защото баба ми едва ли не тези броени дни ме тикаше насила към учителката,а тя ме отскубваше с 300 зора.Затова бях решила,че за 1-2 седмици децата ми не свикнат ли няма никога да ги насилвам.Слава богу те пък и двамата буквално за 2 дни рев при разделяне свикнаха.И  аз като Мими сега не мога да си представя да лиша Митко от градината,защото още със отварянето на очите е "Искам ходя дина" :).Даже вчера  отидох да го взема в 17ч. и ме изгони 8O да си играел още.Та отидох пак 18ч. :)

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #41 -: Септември 25, 2012, 13:21:01 pm »
Даже вчера  отидох да го взема в 17ч. и ме изгони 8O да си играел още.Та отидох пак 18ч. :)
:lol: :lol: :lol:
Много познато  :lol: А ние сутрин правим уговорки баща им да ги взимал от градината, защото аз съм ходела по-рано и не можели да се наиграят, искали последни  :lol: В яслата беше същата работа - ходеха да се крият под едни диванчета тип пейка във вътрешната стая (групата имаше 3 стаи), за да не ги взема  :lol: Или се почваше: "Не сме се наиграли, вземи Ники (примерно) - той се наигра вече"  :lol:
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #42 -: Септември 25, 2012, 14:20:44 pm »
От около 2 години имаме съмнения
В България има много деца с "дислексия", защото се отпускат пари по европейски проекти за такива деца. Достатъчно е да се съгласиш детето ти да бъде обследвано за дислексия и веднага ти издават документ за дислексия. При това ти го издават от което министерство искаш.

Иначе лекар или логопед няма да постави диагнозата преди детето да е на 10 години.
Има признаци, които подсказват за дислексия, но те са толкова общи, че сигурно едва 1% от децата с тези признаци се оказват с дислексия.

На децата им е трудно от букви да преминат към срички. От момента в който се научи да чете сричките, детето се научава и да чете. Моето мъничкото знае буквите и хич не може да си представи как се чете сричка.

А най-странното е, че дете с дислексия НЕ може да направи точно това:
Симеон има списък за тази седмица с 20 трибуквени думи. Вчера ме изненада - оказа се, че половината от тях може да ги чете без проблем. Другата половина обаче го затруднява много. Мисля, че ги е запаметил визуално само и по начина по който си измисляше какво пише пак ме върна към съмненията за дислексия.
Децата с дислексия не могат да учат наизуст. И първия тест, който ще направи логопед, когато си заведеш детето да провери дали е с дислексия е точно този. Дава 15 кратки думи на детето да ги прочете веднъж и веднага след това още веднъж. При децата с дислексия времената са почти равни. Но това на нас ни го правиха в края на втори клас, а не преди първи. На моето дете времената бяха 1:16 и 1:00, което е признак че няма дислексия.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #43 -: Септември 25, 2012, 14:32:34 pm »
в предоставените линкове намерих една интересна брошура за родители на първокласници:

http://vivacom.bg/FileHandler.ashx?section=aboutus&filelocid=357&location=general_conditions_articles&lang=bg-BG&isOffline=False

интересни неща пише, някои от тях точно си обсъждаме тук с вас...

Цитат
Някои родители развиват синдрома на джедая Йода – опияняват се от непреодолимото желание и амбиция да отгледат малък гений, чиито способности граничат със свръхестественото. Ако развиете този синдром, бъдещият ученик ще гледа на училището като на най-скучното нещо във Вселената. Все пак в желанието да осигурите блестящо бъдеще на детето няма нищо лошо, но зад родителската амбиция, задушаваща индивидуалните особености на детето, често се крие желание за контрол и доминиране. Родителите развиват чувство за притежание и контрол на детето най-вероятно в резултат на неразрешени психологични проблеми в своето собствено детство – трагедия, страх, малтретиране, преживяно отхвърляне от родителите или връстниците, предизвикали комплекси за малоценност. Още по-краен случай представлява „нереализиралият се родител”. Той е готов на всичко само и само да види покоряването на заветния хълм – своята непостигната мечта и детето си, разхождащо се из коридорите на парламента. Научете се да отличавате отговорността от амбицията и това ще ви спести безброй безсънни нощи и напълно излишни стомашно-чревни преживявания. Не забравяйте, че здравето на детето ви в голяма степен зависи от разумното натоварване със задачи и отговорности.

аз не разбирам от дислексия, но ми се струва рано да се говори за такова нещо при 6-годишно, особено когато е поставено в специфична среда, както вашето. разгледах теста и се чудя как симптом от рода на "обезкуражено, без самочувствие" може да се окаже решаващата една точка, която да надхвърли границата на нормата и да те изстреля в сивата зона на дислексията, примерно...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #44 -: Септември 25, 2012, 14:40:54 pm »
Здрава и спокойна седмица:)

В нас и тримата са болни вече:) Но никак не изглеждат недоволни, нали не ги водя на градина:) Алекс се буди на всеки час през ноща и ме моли да не го водя повече на градина. Сутрин като се събуди и види, че е светло става един тих и идва в моето легло да ме целува и прегръща. Усещам го как се страхува да не го заведа на градина:) Явно е решил, че на градина ходят само лошите деца, защото вчера ми бясняваше колко много слушал (не, че е истина :):):) ) и затова нямало да ходи в детската градинка:)

Никога не съм използвала ДГ като заплаха, когато не слушат или като наказание. Какво ли не му минава през главата на дребния хитрец:)

Ако в четвъртък са здрави ще ги водя и няма да се давам на емоциите. Може да не е правилно, но мен боледуването на децата не ме притеснява толкова, колкото адаптацията. Ще се разболяват, няма начин, но няма начин и да не ходят на градина. Не мога да си позволя да наема жена за всеки ден да ги гледа а аз вече немога да се справям сама с тях по цял ден. Научила съм ги едва на 2 песни, да не говорим, че време да седна да играя с тях имам 2 пъти в седмицата за по 30 минути.

И колкото и да "не им е харесало" в ДГ от събота насам все за там говорят. Как лелката била помогнала на Дани да си облече пижамата, Алекс показва как "гожата" му показала да си държи правилно лъжичката:) Никол е запомнила името поне на едно детенце и все за Божко говори (надявам се, че има такова момченце в групата им:).

От моята ДГ имам 2 или 3 спомена.
Първия е, че ме бяха пратили на градина с големи обувки и на една от разходките докато държа престилката на детенцето пред мен си изгубих обувката и бях много изплашена и много плаках. Аз не помня какво съм казала на госпожата но майка ми ми е разказвала, че съм и викала "ууу мари другарко, кундура ми падна":):):) До към 4 години ме гледаше баба ми на село и дълго след това вместо вилица, казвах върколица:)(и не само). Та другарката "рекла" да ми обърнат внимание на диалекта:)

Другият ми спомен е, като ми сложиха очила и за първи път трябваше децата да ме видят с тях. Много плаках и се молих на майка ми да ми ги махне преди да вляза за да не ми се смеят.
Друго от градината почти не помня, но ходех с желание и най-много обичах да идва да ме взима брат ми, особено зимата с шейната. Няма да забравя колко пъти е дърпал шейната по асфалта, защото снега е бил почти стопен, но аз си стоях доволна и увита в одеалото.

Мисля, че за моите деца градината е най-правилното и добро продължение на развитието им занапред.

Мише, дано бързо и лесно свикнат двамата мишока.

Успех и на всички други ученици:)
« Последна редакция: Септември 25, 2012, 14:50:27 pm от Lisko »
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #45 -: Септември 25, 2012, 14:55:46 pm »
в предоставените линкове намерих една интересна брошура за родители на първокласници:

http://vivacom.bg/FileHandler.ashx?section=aboutus&filelocid=357&location=general_conditions_articles&lang=bg-BG&isOffline=False

интересни неща пише, някои от тях точно си обсъждаме тук с вас...

Цитат
Някои родители развиват синдрома на джедая Йода – опияняват се от непреодолимото желание и амбиция да отгледат малък гений, чиито способности граничат със свръхестественото. Ако развиете този синдром, бъдещият ученик ще гледа на училището като на най-скучното нещо във Вселената. Все пак в желанието да осигурите блестящо бъдеще на детето няма нищо лошо, но зад родителската амбиция, задушаваща индивидуалните особености на детето, често се крие желание за контрол и доминиране. Родителите развиват чувство за притежание и контрол на детето най-вероятно в резултат на неразрешени психологични проблеми в своето собствено детство – трагедия, страх, малтретиране, преживяно отхвърляне от родителите или връстниците, предизвикали комплекси за малоценност. Още по-краен случай представлява „нереализиралият се родител”. Той е готов на всичко само и само да види покоряването на заветния хълм – своята непостигната мечта и детето си, разхождащо се из коридорите на парламента. Научете се да отличавате отговорността от амбицията и това ще ви спести безброй безсънни нощи и напълно излишни стомашно-чревни преживявания. Не забравяйте, че здравето на детето ви в голяма степен зависи от разумното натоварване със задачи и отговорности.

мдам, вернички неща са написали тия хора, поне от моя гледна точка и от контактите които имам, а те на са малко, наистина. ето това което съм подчертала е най-лошото, защото тези хора са много опасни, както за себе си така и за околните, а за децата си да не говорим....
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #46 -: Септември 25, 2012, 15:19:50 pm »
Жбрул, нашите хлапета няма да ги "огрее" задължителната предучилищна от 4 години, предвидено е за следващия набор. И аз имам позната, която не иска да даде 5 годишното си дете на предучилищна, и тя се готвеше за парична санкция. Накрая се оказа, че няма да я глобят, защото няма достатъчно места в училищата за 5 годишни на този етап.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #47 -: Септември 25, 2012, 15:47:39 pm »
"ууу мари другарко, кундура ми падна"
Ох, мари Лисицо, корема ме заболя от смях  :lol: :lol: :lol:
Дано бързо се оправят малчовците и се върнат в градинката с желание  :)
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #48 -: Септември 25, 2012, 21:54:28 pm »
Привет. Нямах възможност да чета 1-2 седмици и едва ли ще имам възможност да наваксам. Искам само да кажа, че когато споделяме и четем мненията на други хора, не трябва да забравяме, че ние и нашите деца не сме тези хора. Никой не знае как ще се адаптира едно дете, дали ще му хареса, дали не. Ще се разболява ли често или не. Ще научи ли нещо или изобщо няма да има интерес към уроците. Аз се опитвам да се водя по детето, доколкото мога. И да, аз съм за посещаването на градина. Има си предимства, има си и недостатъци. Предимството е, че от малки се учат да контактуват и да се борят за правата си. Нашият принос е, да ги научим как да го правят, без да се избият взаимно.
 Jam както винаги цели в де сятката с теми, от които и аз се интересувам. Всички искаме да имаме дете гении, отличник и реализирал се рано човек. Въпроса е какво иска детето. Моника засега иска да ходи на всичко. Плуване, кънки, английски, френски... разбира се, избрахме две неща. Английски в езиков център от 1 октомври и фигурното пързаляне. Доволна е. Е искаше и плуване в градината, но няма как.
По повод обучението на децата в къщи, признавам си не сядам да правя с нея каквото и да е. далеч съм от мисълта да седя и да и разказвам уроци с цел да и влезе нещо в главата. По скоро и подхвърлям дадена темичка, като купувам интересна книжка или случайно отварям страничка в интернет. На заповедта от нея да и прочета нещо, отказвам категорично. Щом и е интересно да се мъчи сама. На заповедта да и напиша нещо също. Щом иска да си пише. В резултат, с много пъшкане прочита и пише думи. Хубавото е, че си го постигна почти сама. Лошото е, че вече може сама да чете и няма как да я излъжеш. Например, какво следва след Финиъс и Фърб. Нищо казвам аз, време е за сън. А не, казва Моника. Видях, следва Том и Джери! Ето ти хапченце, против коремобол Мони. Лапай и тръгваме на градина. А не, казва Моника. Тука пише ментови бонбонки... И да знаете, родителите никога не лъжат децата си. Те само се бъзикат с тях  :wink:. Това последно обясняваше на съседчето.
Ех как бързо пораснаха. Кога си говорехме, колко искаме бебенца, кога стана работата, кога минаха 9-те месеца, кога пък и на по 5-6 годинки станаха.  :)
И хайде да си дойдем на думата и за 1 клас. Направо...

Много усмивки Ви желая.  :)
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #49 -: Септември 26, 2012, 01:13:16 am »
Jbrul, не само предучилищната ще е задължителна
не зная дали си чула, но витаят упорито изречения за задължителна ДГ от 4 години нататък
е, ако това ме задължат за Преслава, вече наистина ще се изнеса от тази държава


Аз насистина питах в случая заради проблем на приятелка, но темата ме засяга и лично, защото живот и здраве и аз ще опра до нея лично.
Склонна съм Дани да пробва всички опции /без ясла/ и ако му харесва - ОК, ако не - не. Изцяло ще се съобразя с желянията на детето си и наклонностите му, а какво ще му допадне - не мога да знам отсега.

Личното ми мнение обаче е, че НИЩО до постъпване в първи клас
- не може да се брои за здължително и необходимо, пряко личната ми воля и преценка за МОЕТО дете. Следователно - до постъпването на Дни в първи клас в училище - какво, къде и как ще прави - решавам аз, според личната си преценка. Пък който иска да ме снакционира, както желае, ако вземем, че се разминем във вижданията си. Което може и да не стане, то детето ше си реши. Не аз.

Ако виждам, че ходи с желание на ДГ - и все болен да е - ще ходи. Но с драми и сълзи и да виждам, че не му е добре - не съм фен. Живи и здрави да сме само, да го доживеем, пък аз съм мама дето на всичко ще измисли решение..., или просто ще го изтърпи  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #50 -: Септември 26, 2012, 06:16:15 am »
Аз ще се потретя поне, но голяма панацея е това място тук...
Сълзи, смях и толкова сериозни теми!Как съм живяла без вас преди...

Нашето ново начало не бе леко вчера и за двамата,
днес очаквам да е също така драматично, защото Калина разбра, че ще е там без мен!
Атмосферата в самата градина е много добра, приветливи и спокойни госпожи и лели!
Много са я гушкали Калина, ухаеше на парфюм, а Митака знаеше имената на 5 деца!
Това е то адаптацията, аз знам, че ще се справим!

Хубав и усмихнат ден от нас!
Бързо оздравяване на цялата лисича хралупа и на всички други боледуващи хлапета!




Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #51 -: Септември 26, 2012, 08:49:29 am »
Мише,бързо адаптиране на малката красавица и Митачо!
На Лисана и семейство -да оздравяват бързо!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #52 -: Септември 26, 2012, 09:53:31 am »
Момичета, няма или почти няма дете което да се е адаптирало от първия ден в детско заведение, така че моя съвет е да не се вземат категорични решения на база 2-3 дни посещение в ДГ.
Не знам дали съм ви споделяла, но Еленка като тръгна на ДГ беше на 3г., преди това почти година ходи в частната. та, една седмица нямаше никакви грижи, на втората направи гладна стачка, но наистина гладна стачка, цял ден в градина дори отказвала да седне на столчето, седи на килима и гледа как децата ядат, залък не е слагала в уста от 9 до 6, като я вземех вече беше освирепяла. Ако искате ми вярвайте започнах да обмислям вариант да напускам работа и да си я гледам, защото беше непробиваема и въпреки всички разговори и молби не казваше какъв е проблема. Ревала съм, защото за нея, разбира се и за всички деца, но при нея редовното хранене е изключително важно, както и пиенето на вода. Та след цяла събота и неделя разговори, разказвана неколкократно приказката за болното бъбрече и т.н. успях да разбера какъв е проблема. Леличката й направила забележка за нещо, след което тя решава, че ще я бойкотира, как, ами с храната, защото леличката се грижи за храната, тя им серивра, отсервира и прочие. Говорих с госпожите и леличката, жената й се е извинила, представяте ли си и това малко инатче спря стачката :lol:
Така че искам да кажа, че не бива да се взимат и прибързани решения.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #53 -: Септември 26, 2012, 09:57:14 am »
Мили хора, чета ви за задължителната предучилищна и си разсъждавам. В някои държави децата и по-рано са задължени да присъстват на занятия под някаква форма. И това се прави, за да могат всички да научат езика, а не в първи клас да усвояват и език, и знания, защото тогава се сещате, че пътят им е в общи линии предначертан. Да, вашите го знаят, но няма как да се ограничи само до определена група, защото би било дискриминационно. По мои наблюдения системата работи по-добре, когато има дори и една година задължително предучилищно обучение отколкото без.

Лисо, у ваше село с кундури ли ходите?  :lol: То и аз да бях на мястото на учителката, и аз щях да се стресна от твоя диалект.
Да оздравяват бързо децата!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #54 -: Септември 26, 2012, 11:15:35 am »
И в кой период от живота им се полага детство на тия деца, според новата образователна система  8O Като гледам, май до 3-годишна възраст... Започвам да се радвам, че едното почти изкласи, а друго няма да има.

Изключвам случаите, в които децата трябва да се адаптират към език в чужда държава.

Да кажа и аз нещо хубаво, де - от градината имам само хубави и много ясни спомени. Бях любимка на учителките и лелките  :lol: Детето ми също нямаше проблеми - тя е социален тип - контактна е, бъбрива (на кой ли да прилича  :lol:) и умее много бързо да си организира група, която да командори  :lol: Седяла съм да я чакам извън двора на градината, защото не иска да си ходи.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #55 -: Септември 26, 2012, 11:25:59 am »
аз пак да си питам за английския  :lol: кога ги записахте? градински английски има ли смисъл?
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #56 -: Септември 26, 2012, 11:40:16 am »
Добре де, чета ви и се чудя, като се води "задължителна предучилищна", но се кара в градината какво значи "отнема им се детството". Дъщеря ми сега се води предучилищна - на 5 г. в 3-та група в ДГ. Ами те и сутрин и следобяд са навън. Сутрин разходка и разкази за сезоните и животните и там каквото срещнат по път, следобяд игра в двора. Не виждам нищо отнемащо, ама това си е мое мнение. И да кажа, че и мен всяка сутрин ме пита, кога ще идват почивните дни, но въпреки това като я забирам, се налага да я чакам, "защото не са си довършили играта" :lol:
Мидж, Сти я записах миналата година, но не бях впечатлена от преподавателката, защото по едно време реши да съвмести първата група с по-напредналите и децата, които бяха за първа група, в повечето случаи оцветяваха. Спрях я, но трябва да кажа, че за месеците, в които ходеха само тяхната си група научи доста неща и то с добро произношение. Сега пак съм я записала от 1 октомври - в ДГ пак, но с друг преподавател. Ще ти споделя като има резултати :wink:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #57 -: Септември 26, 2012, 11:47:12 am »
midge, аз записах от втора група. дали има смисъл от градински английски можеш да разбереш едва след като измине известно време и ти лично придобиеш впечатления от конкретните учители във вашата градина.

колкото до задължителната предучилищна, хайде пак да поясним малко:

1. "предучилищна" де факто означава последната група на ДГ (предвижда се и предпоследната, 3-та група да стане задължителна, но дори това още не е законов факт поради липсата на места). "предучилищна" не означава непременно някаква формация към училищата - това е за тези, за които няма места в ДГ.

2. а "задължителността" - така или иначе, повечето родители и без това дават мило и драго децата им да ходят на ДГ.

така че, какъв точно е зорът, не разбирам. някои родители си имат фиксации на разни теми - ок, но огромното болшинство от хората така или иначе ползват тия услуги.

blue_sky е дала точната причина, поради която се въвежда елементът на задължителност - заради турчетата и циганетата, за да научат български и, в случая с циганетата, да получат елементарни хигиенни и културни навици. ама то изпусната работа, ако питат мен. те на училище не могат да ги накарат да идат, ако ще да е 200% задължително, та на детска градина ли...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #58 -: Септември 26, 2012, 11:54:37 am »
Джам, при нас точно онзи ден на родителската среща, ни предупредиха, че децата (3 група) са вече предучилищна група, даже ни караха да подписваме списък, че сме уведомени за това. Не съм чела колко е законно или не, само споделям как е при нас.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #59 -: Септември 26, 2012, 11:55:56 am »
Моя мъж е от турски произход, записан в предучилищна преди бая години почти не е говорел български език.За него това е било точно научаване на език и социализация.И според мен е задължително децата да минат една предучилищна точно заради това.В районите със смесено население много често децата говорят майчин език, особенно ако са гледани от баби.Имам наблюдения и в момента за турскоговорящи деца който разбират български, но дума не обелват.Ако не се запишат на предучилищна как ще започне в първи клас?

Иначе аз си обичах градината, даже имахме любима госпожа и ходехме да и носим цветя след градината :) В преучилищна не съм ходила, а тръгнах на училище от 6г.Дали ми е взето детство или не не мога да преценя, факт е, че много играехме, бяхме страхотен клас и имам много хубави спомени.

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #60 -: Септември 26, 2012, 11:56:39 am »
Да не би да тръгват от 6год.в първи клас и затова сега да са предучилищна?
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #61 -: Септември 26, 2012, 12:02:17 pm »
Ми не - догодина живи и здрави ще е 4 група и пак предучилищна ще се води. То единственото, което ме притеснява е дали ще мога примерно във "боледуващия сезон" да си я оставя за месец в къщи да не ми носи вируси на другото.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #62 -: Септември 26, 2012, 12:29:54 pm »
А дали все още съществува този вариант да си запишеш детето от 6 години в 1-ви клас? Питам, защото Дари е април месец, т.е. септември ще бъде на 6 и половина. За мен лично нямаше такъв вариант, въпреки че много се надявах на обратното...но правех 7 години октомври, та дадоха си ме почти на 7 навършени, друг е въпросът, че аз исках да тръгна с приятелчетата си на 6  /т.е. аз тогава на 5/, вместо да оставам още година в омразната ДГ :x Мен лично това с "подарената" уж още година детство не ми харесва. Разбира се ще се съобразя с желанията и потребностите на детето като му дойде времето.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #63 -: Септември 26, 2012, 12:38:19 pm »
Жеки, в Люксембург е от 4-годишна възраст задължителното обучение, в Германия е само училището. В държава, където официално 40 % са чужденци, а колко от тези с местен паспорт си говорят на техния език вкъщи, това е друг въпрос, на мен ми се вижда крайно необходима мярка. Нямат проблеми с интеграцията заради езика. Във втория случай чужденците са официално 20 %, пак с по-горното условие заради което въведоха и тест за език като изискване за получаване на гражданство, и е ясно, че системата не работи, за съжаление. Една трета от населението, живеещо в столицата, е с емигрантски произход (или поне един от родителите). На мен ми се вижда не необходимо, а повече от нужно да се въведе една година, в която децата да учат езика на страната, където живеят и някой ден ще трябва да се реализират.
За България какво да кажа - за мен е добре измислено. Дори и този шанс да не се използва напълно, важно е да го има.
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 12:53:53 pm от blue_sky »

*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #64 -: Септември 26, 2012, 12:52:34 pm »
Моя мъж е от турски произход, записан в предучилищна преди бая години почти не е говорел български език.За него това е било точно научаване на език и социализация.И според мен е задължително децата да минат една предучилищна точно заради това.
Да, но децата които знаят български не научават турски, руски или английски. Дори не се научават да казват "Р".
И тук въпросът не е дали изобщо на някого ще му е полезно, а дали чичко министър ще прецени по-добре от мама и тати кое е по-добре за детето. Твоят мъж никой не го е задължавал да ходи на предучилищна, а мама е преценила, че за детето е по-добре.
Та в този смисъл думичката задължително не непременно означава полезно за всички.
Да не би да тръгват от 6год.в първи клас и затова сега да са предучилищна?
От тази година предучилищната е задължителна и е две година. До миналата беше една и беше желателно детето да ходи, но не и задължително.
Ми не - догодина живи и здрави ще е 4 група и пак предучилищна ще се води. То единственото, което ме притеснява е дали ще мога примерно във "боледуващия сезон" да си я оставя за месец в къщи да не ми носи вируси на другото.
Да, може. Или поне до миналата година можеше. Не трябваха бележки за отсъствията.
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 12:57:21 pm от Tamara »
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #65 -: Септември 26, 2012, 13:17:03 pm »
аз пак да си питам за английския  :lol: кога ги записахте? градински английски има ли смисъл?
Моника ходи на английски в градината 2 и 3 група. Не съм доволна. Три песнички и 5 изречения наизустени. Естествено в превод не се знае какво пеят.
Купих две книжки на английски. Едната е Речник с мойте 1000 думи на английски. Другата е приказка за деца. Ми за едното му лято знае 10 пъти повече. Вечер се опитваме да говорим на английски. Опит за преразказ на приказката и редовно ме изпитва дали знам всички думи в речника и. Сега ще видим в езиковия център как ще е. Ако пак ми спряга 3 месеца 5 цвята и две песнички, не са познали! Дет се вика, ще си говорим с нея в къщи и ще го научи повече, без такса на месец.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #66 -: Септември 26, 2012, 13:20:10 pm »
Tamara, ако се накарат задължително да ходят децата от чужд етнос, но с български паспорт и на двамата родители веднага говорим за дискриминация.

Да свекърва ми е била съвестна, а и едно време всичко беше различно.Сега за мен е наложително да се ходи поне една година задължително на предучилищна преди основното.Това си е мое мнение не задължавам никой, но съм се нагледала на гледани от баби деца, дори българчета, който говорят на странен български, а да не обяснявам какви диалекти чувам всекидневно и от деца и от възрастни.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #67 -: Септември 26, 2012, 13:21:14 pm »
Мен лично това с "подарената" уж още година детство не ми харесва.

защо? защото на теб ти е било навремето омразно в детската градина?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #68 -: Септември 26, 2012, 13:23:35 pm »
има и още една причина за задължителната предучилищна подготовка - в нея е изнесена част от учебния материал, знания и умения, които преди това се даваха в първи клас.

сега в първи клас на училището се иска децата да имат едно базово ниво на умения и който го няма - става автоматично лузър. освен това - пречи на останалите и ги дърпа надолу.

тези, които смятате да гнездите до първи клас, имайте предвид това и вземете мерки да преподадете на децата си нужния обем учебен материал сами - като се запознаете с учебните програми за предучилищната подготовка.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #69 -: Септември 26, 2012, 13:49:09 pm »
добре, а какво се изучава в 1 клас, щом детето трябва да знае предварително букви и срички и да смята до 20? Поне аз така разбирам разгворите ви за предучилищна?
[/url][/url]
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #70 -: Септември 26, 2012, 13:59:57 pm »
Мен лично това с "подарената" уж още година детство не ми харесва.

защо? защото на теб ти е било навремето омразно в детската градина?
Изобщо не изхождам от себе си в случая, просто според мен едно дете на 6 и половина си е напълно готово за първи клас, дори мисля, че в повечето европейски държави тръгват на 6 на училище, или греша? Както и казах, ще се водя по детето...
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #71 -: Септември 26, 2012, 14:11:33 pm »
сега в първи клас на училището се иска децата да имат едно базово ниво на умения и който го няма - става автоматично лузър. освен това - пречи на останалите и ги дърпа надолу.
тези, които смятате да гнездите до първи клас
Цитатът е съвсем случаен, не че не съм съгласна, в никой случай.
Ама тези, които смятате да ми дърпате детето надолу в първи клас, само защото сте ги бишнали там на някакви лелки в някакви заведения да го възпитават...
имайте предвид това и вземете мерки да преподадете на децата си нужния обем учебен материал сами - като се запознаете с учебните програми за предучилищната подготовка.

Всичко това е шега разбира се. И пак да си кажа:
Та по-добре от начало да ни е ясно, че А) никой няма да ни гледа детето като нас и няма какво да очакваме подобно нещо и Б)Обучението без наше участие няма да стане и то уви още от първа група на ДГ.
Каквото сама си го научиш, това е. Нито в детската, нито в училище някой ще се справи по-добре.
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 14:13:15 pm от Tamara »
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #72 -: Септември 26, 2012, 14:12:34 pm »
добре, а какво се изучава в 1 клас, щом детето трябва да знае предварително букви и срички и да смята до 20? Поне аз така разбирам разгворите ви за предучилищна?
Когато аз работех вкъщи с Мишо преди първи клас,се учуше да брои картинки,да нагажда логически някакви фигури и да разпознава цветовете-поне такива спомени имам.Когато тръгна в първи клас вече се учеше на ченгелчетата,за да почне да изписва букви и да пише числата.Това е.

Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #73 -: Септември 26, 2012, 14:27:33 pm »
В Германия има задължителен курс по немски за всички чужденчета, 1 година преди да тръгнат на училище, т. е. на 5.
Курса се провежда в училището в което ще ходи детето, 1 път в седмицата.
По тази причина и моята дъщеря тръгва от 05.10, с което разбира се допълнително ще ми усложни живота.
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 14:31:34 pm от albenanedelcheva »

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #74 -: Септември 26, 2012, 14:28:52 pm »
сте ги бишнали там на някакви лелки в някакви заведения да го възпитават...

какво да ти кажа, на мен колкото и да ми е високо самочувствието, не се имам за по-компетентна от учител със специално педагогическо образование за работа с малки деца и огромен опит... и не ги наричам "лелки". внимавай да не се изпускаш пред децата с тия изрази, защото разрушиш ли имиджа на учителя пред детето си, ще береш горчиви плодове и ще се правиш на домашен учител дълго време.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #75 -: Септември 26, 2012, 14:37:26 pm »
за мен е видно, че голяма част от неразбирането и погрешните схващания идват от липсата на уеднаквена терминология. като програмист по професия и образование, първата ми мисъл е да дефинирам понятията и променливите... :)

казвате, че по света тръгвали на училище на 5 или на 6. пък у нас тръгвали на 7 и ние, значи, закъсняваме.

но не си даваме сметка, че това, което в САЩ, Канада и Европа наричат "училище" не е равно на нашето "училище" (първи клас), а по-скоро е равно на нашата "предучилищна подготовка" - и като обстановка, и като обем на натоварването, и като обхват на изучавания материал. последния пресен пример в това отношение даде ultra с програмата и книжките на нейното 6-годишно дете в "първи клас на училище" в Белгия - ами то ще учи същото, което и моето 6-годишно "в предучилищна група на детската градина".

още повече - у нас, "училище" значи класна стая с чинове, на които се седи цял ден с кратки почивки. няма шарения, няма игри, няма играчки, няма дюшечета. всички знаете какво е училище. това е съвсем различен свят.

така че, аз не съм съгласна, че едно дете на 6 като правило е готово за "училище" в българските разбирания за това. някои отделни може да са готови, но повечето не са. не се бъркайте с европейското "училище".

освен това - за къде бързаме? дори и да е готово на 6 години - защо на училище? за да завърши една година по-рано и да се влее една година по-рано в месомелачката на живота?

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #76 -: Септември 26, 2012, 14:41:58 pm »
сега в първи клас на училището се иска децата да имат едно базово ниво на умения и който го няма - става автоматично лузър. освен това - пречи на останалите и ги дърпа надолу.

тези, които смятате да гнездите до първи клас, имайте предвид това и вземете мерки да преподадете на децата си нужния обем учебен материал сами - като се запознаете с учебните програми за предучилищната подготовка.
Според мен всички обвинения тук са безпочвени. Нещо в стил "гроздето е кисело".
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #77 -: Септември 26, 2012, 14:45:57 pm »
Имиджа на учителя не трябва да се руши в никакъв случай. Напротив, детето трябва да има респект задължително. Обаче ... просто не вярвам ученето да мине без наше участие. В началото с учене в къщи, после надявам се само контрол. Два примера - миналата година, в ДГ на Никола учат по системата "Ръка за ръка" на просвета. В рамките на цялата година, поне 3 пъти съм питала учителките - как е Никола, справя ли се, има ли проблеми я с математика, я с логика, я с упражненията, които правят. "Неееер всичко си е наред, много е умен, всичко си прави, няма нужда да се обяснява". И аз естествено - пълен  пас, доверявам се напълно (щото ми е по-лесно  :wink:). Накрая на годината ни връщат учебните тетрадки. Половината страници - празни, другата половина пълни с грешки, непоправени разбира се. Е от тук нататък дали ще имам доверие ... какво правят докато ужким учат - изобщо не ми е ясно. Ясно ми е само, че нещата, които трябва да се усвоят, не са усвоени. Познайте през лятото какво сме правили. После - родителите не трябвало да си прехвърлят болните амбиции на децата, да не се учело допълнително в къщи, да не се "натискали" излишно децата и да си карали спокойно детството ... толкова съм ги слушала тия...
Втори пример - любимата ми Британика - първия срок - супер! Проверявам нивото в къщи - всичко се знае, думите, изреченията - абе ток и жица. Втория срок, напусна учителката - ела да видиш - шапка на тояга - научиха думата present. Айде пак в къщи - "допълнително" учене  просто за да се научи, това, което би трябвало да се знае от курса.

Тамара, аз обвинения изобщо не видях, напротив
Цитат
ези, които смятате да гнездите до първи клас, имайте предвид това и вземете мерки да преподадете на децата си нужния обем учебен материал сами - като се запознаете с учебните програми за предучилищната подготовка.

абсолютно съм съгласна
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 14:47:59 pm от Fussii »
В очакване ....
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #78 -: Септември 26, 2012, 14:46:14 pm »
Албена, да не би да е само за Бавария? Аз не съм чувала за такова нещо, но се радвам, че го има.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #79 -: Септември 26, 2012, 14:51:55 pm »
сега в първи клас на училището се иска децата да имат едно базово ниво на умения и който го няма - става автоматично лузър. освен това - пречи на останалите и ги дърпа надолу.

тези, които смятате да гнездите до първи клас, имайте предвид това и вземете мерки да преподадете на децата си нужния обем учебен материал сами - като се запознаете с учебните програми за предучилищната подготовка.
Според мен всички обвинения тук са безпочвени. Нещо в стил "гроздето е кисело".

според мен, в цитата няма нито едно обвинение. а пък сравнението с киселото грозде е съвсем неудачно - то се използва, за да характеризираш завист. каква завист и към какво намираш в думите ми, интересно?

виж, ти си майка на ученик и малко дете. най-добре от нас би трябвало да си наясно с материала, който се учи в предучилищната степен и в началните класове. съответно, най-добре би трябвало да разбираш нуждата от предучилищна подготовка. защото доста хора си мислят, че в ДГ най-много да учат песнички, стихчета и да познават цветовете. а това изобщо не е така.

не разбирам как в един постинг казваш "не, че не съм съгласна" за моите думи, а десет минути по-късно, те стават "безпочвени обвинения"?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #80 -: Септември 26, 2012, 14:55:57 pm »
абе не знам ... едно време мама казваше "Образованието на нашите деца си е наша работа" и плющеше с камшика яко  :lol:

Сега разбирам какво е имала предвид, ама много уморително бе ... още от ДГ виждам, че трябва да има нон стоп контрол. Иначе рискувам да стане като при племенника ми - 7ми клас в елитно столично у-ще, 6тици от горе до долу, написа следната бележка на баба си "Излизъм, утивам на кино. Ще гледам новиа фюм"
В очакване ....
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #81 -: Септември 26, 2012, 15:02:20 pm »
"Не че не съм съгласна" беше ирония. Как ей тъй ще лепна цитат за разнообразие.

Децата, които не са ходили на градина не са по-назад с материала. Ако ти си гледаше детето вкъщи щеше ли да го зарежеш ей тъй, без дори да му покажеш какво е червено и да му пуснеш песничка?
Не можеш да слагаш всички деца, които ходят на градина в един куп и другите в друг... ОК не е било обвинение, това че детето дърпа другите надолу. Но не децата, които не са ходили на градина дърпат. В случая градината няма нищо общо.

Иначе в предучилищната се учат различни неща навсякъде. Някои показват на децата печатни букви, други пишат ръкописни и смятат до 10.

Но в първи клас учителките предпочитат сами да покажат на децата как се пишат буквите, а не първо да чистят наслоени грешки. Според мен единственото, което детето трябва да научи в предучилищната е да казва думите на срички (и то ако не го прави още на 3 години).
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #82 -: Септември 26, 2012, 15:16:58 pm »
"Излизъм, утивам на кино. Ще гледам новиа фюм"
8O 8O 8O ужас!

Ще ви кажа нещо по повод диалекта.
Маги-ст някъде спомена, че децата, отглеждани от бабите използват повече диалектни думи.
Маги, абсолютно си права. Знаеш ли, кое е по-лошото? - тук ще имам предвид по-скоро акцента, а не диалекта. По-лошото е, че и учителите в ДГ в някои региони говорят с характерния акцент.
Знаете, че тук в североизточна България се говори меко, което е вид акцент, а не диалект. Признавам, :oops: самата аз говоря ужасно меко.
Не стига мекия говор, ами тук имаме и друг вид акцент - често се изговаря Ъ вместо А. Например: косЪ, ръкъ, главъ, водъ, мазъ, стенъ, еднъ и т.н. Аз се дразня, ако случайно чуя Михаела да иска еднЪ чаша вода. Самата аз НЕ говоря така. Но бабите на децата ми говорят на Ъ, едната учителка в градината - също. :(
И друго - тук масово се говори на БЕ. Например, моя позната ни среща и с голяма усмивка на уста казва на Михаела: "Абе ти имаш много хубава рокля, бееееее!"
И мъжът ми, и бабите, и всички наоколо, та дори и аз напоследък неволно взех да използвам това гнусно БЕ. :x
В същото време, ако чуя децата да го използват, казвам: "Без БЕ! Тук няма овце!" :wink:

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #83 -: Септември 26, 2012, 15:19:14 pm »
Децата, които не са ходили на градина не са по-назад с материала. Ако ти си гледаше детето вкъщи щеше ли да го зарежеш ей тъй, без дори да му покажеш какво е червено и да му пуснеш песничка?
Не можеш да слагаш всички деца, които ходят на градина в един куп и другите в друг... ОК не е било обвинение, това че детето дърпа другите надолу. Но не децата, които не са ходили на градина дърпат. В случая градината няма нищо общо.

Тамара, не четеш.

1. никъде не съм написала, че децата, гледани у дома, дърпат надолу другите в първи клас. написах, че който не е получил обема информация, преподаван в предучилищната - той дърпа надолу, поради което призовах майките да си обучават системно децата в къщи.

2. аз може и да не оставя детето си без обучение, дори и да го гледам у дома, а не в ДГ - но дали всички са така? особено децата, оставени на баби и дядовци? на село? нека не се заблуждаваме, че светът е пълен с майки-столичанки-висшистки-амбициозни-отговорни-респектирани от образованието и прочие....

и говорим за системно обучение - не за показване на червената гъбка и пляскане с ръчички. нека интересуващите се да потърсят и погледнат някоя книжка от учебниците на предучилищната група и ще им се просветне за какво става дума. само примерче - днес старателно разгледах тетрадките по "математика" на готовите за училище 6-годишни от групата на сина ми - нито едно не беше успяло да докара вълнообразни линийки (фина моторика, подготовка за ръкопис, нещо да ви говори?), освен 2 момиченца.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #84 -: Септември 26, 2012, 15:20:54 pm »
Божкеееее от всички пишещи тук сигурно аз съм най-безотговорната майка :?
И на нас юни ни дадоха учебника и тетрадката на детето, ами дори не ги погледнах, директно ги класирах в коша.

Писали сме едновременно с джам. деси още няма учебници, изоставаме ли нещо или при вас са подранили? Питам за да си сверя часовника.
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 15:23:33 pm от StefiZ »
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #85 -: Септември 26, 2012, 15:26:12 pm »
Тамара, не съм ходила на ДГ, в първи клас знаех най-много неща в сравнение с останалите. Социалните ми умения обаче бяха не 0, а минус 10.

Какво според нас трябва детето да знае в ДГ и първи клас е едно, а какво според учебния материал е друго. Аз лично не се наемам да разбирам от начална училищна педагогика и затова държа това, което е в учебника да се знае. Толкоз
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 15:28:38 pm от Fussii »
В очакване ....
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #86 -: Септември 26, 2012, 15:31:22 pm »
Стефи, най-вероятно си си спестила един яд  :lol:л Аз много се ядосах като видях нашите
Аз гледам учебните тетрадки в нашата ДГ и по тях си сверявам. Ако има нещо непопълнено, попълваме го. И отделно държа на четенето, писането и разказването. Сега, да не останете с грешно впечатление - всичко е като игра... например докато се водим и взимаме от ДГ играем на следната игра: "Как се пише ... напр. двор. - буква по буква Д В О Р - двор". Веднъж той пита, веднъж аз. Страшно е полезно. Друг път пишем писмо на Бен Тен - той си измисля текста, аз му помагам да го напише. Със смятането също играем. Такива работи
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 15:33:37 pm от Fussii »
В очакване ....
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #87 -: Септември 26, 2012, 15:32:15 pm »
директно ги класирах в коша
Тук дежурното е - ти си с момиче

Баба няма да те накара системно да повтаряш вълнички. Ще те помоли да й вденеш иглата. И ако ще превръщаме това в спор - аз се предавам.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #88 -: Септември 26, 2012, 15:32:22 pm »
вижте сега, темата е неубятна, сигурна съм, че всяка от нас има поне един пример за умно дете, отличник, който е кръгла нула в реалния живот след като е напуснал училището и обратното. така че в никакъв случай не бива да се подценяват знанията, но и социалните умения, това да бъдеш адаптивен, да можеш да оцеляваш и т.н. са изключително важни.

ама много сме сръчни с писането ей :lol:
да, тамара е права тук, моята баба ме научи да плета на 5-6г. бях, е сега като хвана шишовете и Деси проявява интерес, ок, показах й, опитва детето, ами какво да ви кажа, трагедия, тя само дето не си завърза ръцете на възел, а за шишове и прежда да не говорим :lol: :lol:
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 15:35:08 pm от StefiZ »
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #89 -: Септември 26, 2012, 15:36:02 pm »
Това последното написано от Стефи е страшно вярно.Мога да дам прост пример, моя мъж не е ходил на ДГ и до ден днешен му е трудно да е сам и далеч от роднините си.Аз пък такъв проблем нямам, а не съм супер комуникативната и отворена личност, напротив.Но пак си е до дете и човек :)

Синьо кокиче е описала един проблем който и аз виждам тук.Като бяхме по-малки нашите се скъсваха да ни правят забележки, за да ни научат да говорим правилно.А сега наблюдавам връщане към диалекта и нарочно наблягане на определени произношения.А частичката "ма" тук в Плевен присъства прекалено често в говора на хората.Отделно говоренето на "Ъ".

Маги, в събота и неделя бяхме в Русе, много ми беше готино като ги слушах как меко си приказват хората :)

Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #90 -: Септември 26, 2012, 15:37:51 pm »
Божкеееее от всички пишещи тук сигурно аз съм най-безотговорната майка :?
И на нас юни ни дадоха учебника и тетрадката на детето, ами дори не ги погледнах, директно ги класирах в коша.


Добре че сподели, та да не се червя, че и нашите отидоха там.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #91 -: Септември 26, 2012, 15:39:08 pm »
Не ща да споря напразно, но това с бабите просто не е вярно за всички баби.
Цитат
Баба няма да те накара системно да повтаряш вълнички. Ще те помоли да й вденеш иглата.
Моя дядо ме научи да чета, а смятането до 20 също съм научила от баба ми и дядо ми - като играехме "Табланет" до припадък. Затова като тръгвах в първи клас мама ме изпрати с "И да знаеш 5 плюс 7 е 12, а не вале"  :lol: :lol: Бабите и дядото на сина ми също се занимават с него абсолютно по своя инициатива.

Моята концепция е следната - образованието в училище, в къщи контрол и помощ - това е.
В очакване ....
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #92 -: Септември 26, 2012, 15:47:41 pm »
Маги, в събота и неделя бяхме в Русе, много ми беше готино като ги слушах как меко си приказват хората :)

и що не съ обади ма? :lol: :lol: :lol:

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #93 -: Септември 26, 2012, 15:54:18 pm »
Ще ви кажа нещо по повод диалекта.
Маги-ст някъде спомена, че децата, отглеждани от бабите използват повече диалектни думи.
Маги, абсолютно си права. Знаеш ли, кое е по-лошото? - тук ще имам предвид по-скоро акцента, а не диалекта. По-лошото е, че и учителите в ДГ в някои региони говорят с характерния акцент.
Знаете, че тук в североизточна България се говори меко, което е вид акцент, а не диалект. Признавам, :oops: самата аз говоря ужасно меко.
Не стига мекия говор, ами тук имаме и друг вид акцент - често се изговаря Ъ вместо А. Например: косЪ, ръкъ, главъ, водъ, мазъ, стенъ, еднъ и т.н. Аз се дразня, ако
Хахаха, и Дари след почти едномесечен престой в Търново искаше да пие ВодЪ, ядеше ЧорбЪ и т.н.. :lol: Като й направих един, два пъти забележка сама взе да се поправя, така че не е толкова трагично, според мен...
Сега разбирам какво е имала предвид, ама много уморително бе ... още от ДГ виждам, че трябва да има нон стоп контрол. Иначе рискувам да стане като при племенника ми - 7ми клас в елитно столично у-ще, 6тици от горе до долу, написа следната бележка на баба си "Излизъм, утивам на кино. Ще гледам новиа фюм"
[/quote]
Фуси, моля те кажи, че се шегуваш 8O
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #94 -: Септември 26, 2012, 15:55:00 pm »
Божкеееее от всички пишещи тук сигурно аз съм най-безотговорната майка :?
И на нас юни ни дадоха учебника и тетрадката на детето, ами дори не ги погледнах, директно ги класирах в коша.

повече няма да играя с теб!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #95 -: Септември 26, 2012, 15:56:40 pm »
Маги, в събота и неделя бяхме в Русе, много ми беше готино като ги слушах как меко си приказват хората :)

и що не съ обади ма? :lol: :lol: :lol:

Щот си бяхме обещали една събота и неделя само за нас двамата.Много отдавна не сме имали.Макар че ако питаш Мерал, по-добре да бях звъннала на приятел, разходих го из целия град и всички магазини.Най-доволен беше като отидохме до Дунав.Другия път и без това не можахме да отидем до Ивановските манастири, не видяхме знака(нямаше такъв, сигурна съм) и пропуснахме отбивката.

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #96 -: Септември 26, 2012, 16:28:27 pm »
Не ща да споря напразно, но това с бабите просто не е вярно за всички баби.
Цитат
Баба няма да те накара системно да повтаряш вълнички. Ще те помоли да й вденеш иглата.
Моя дядо ме научи да чета, а смятането до 20 също съм научила от баба ми и дядо ми - като играехме "Табланет" до припадък. Затова като тръгвах в първи клас мама ме изпрати с "И да знаеш 5 плюс 7 е 12, а не вале"  :lol: :lol: Бабите и дядото на сина ми също се занимават с него абсолютно по своя инициатива.

Моята концепция е следната - образованието в училище, в къщи контрол и помощ - това е.
Все едно чета за моя дядо, играехме на табланет до припадък и така се научих да смятам, но ако паднеше се сърдеше като дете милия.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #97 -: Септември 26, 2012, 16:31:05 pm »
Божкеееее от всички пишещи тук сигурно аз съм най-безотговорната майка :?
И на нас юни ни дадоха учебника и тетрадката на детето, ами дори не ги погледнах, директно ги класирах в коша.

повече няма да играя с теб!

знаех си аз, че ще стане така, посипвам си главата с пепел, повече няма да правя така, обещавам :lol: :P
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #98 -: Септември 26, 2012, 16:51:09 pm »
Нинче, уви хич не се шегувам ... пак казвам, шестици от горе до долу...
В очакване ....
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #99 -: Септември 26, 2012, 17:31:09 pm »
Аз пък да ви кажа, че има огромна разлика от една детска градина до друга. Имам база за сравнение и го казвам от опит. На 90 % съм убедена, че в градината, в която ходеше Мия до края на август, нищо не учеха, с нищо не ги занимаваха. Разглеждала съм веднъж тетрадките, прилежно подредени на рафта и непокътнати. В сегашната е съвсем различно. Личи си, че ще се учи много. Това, което видях и чух до този момент, ми дава основание да смятам, че нивото е много високо. Е, мислите ли, че децата от предишната и от тази градина, ще са на едно ниво в първи клас, макар че ще са минали предучилищната подготовка уж?! Много се съмнявам. От друга страна, казвате, без нас няма да стане. Напълно съм съгласна, обаче моето дете не приема нищо от нас като обучение, но от чужди хора приема. Така, че  в нашия случай е изключително важно какво ще успее да научи от учителите си. А за заниманията вкъщи вероятно ще трябва да мисля вариант с наемане на някой да й помага.
А що се касе до оценките, мисля, че отдавна цялото ни образование е обезценено и те реално не показват истинското ниво. Само си помислете за всякакви Златки и подобни с диплома за висше образование....
<br />[link=http:
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #100 -: Септември 26, 2012, 18:39:58 pm »
Аз се научих да чета на 5 години, след като майка ми опита, не успя, наби ме и аз сама седнах да се занимавам. Опитах да уча Алекс на разни неща, той обаче не поддаде. Директно ме отсвири и аз реших, че има време, не случайно ходи на детска градина, на българско и на немско училище, там ще го научат. Професионално се провалих, като майка още не знам :D Сега гледам какво правят и в едното и в другото училище - в българското в предучилищната правиха упражнения за фината моторика, учиха ги на буквите, имаха учебни тетрадки, вътре всякакви упражнения, за да се научат да четат и пишат. Трудно му е, не прави хубави ченгелчета и вълнички, ама и майка му вече не пише красиво, нищо, че е учила краснопис. Досадно му е, неприятно му е. Аз не мога да го науча, каза виж кво, ти не си ми учителка, ти си ми майка. Сега в немското училище прави всичко, което правят и в нашето и не се оплаква ама хич :lol: И там рисуват вълнички, правят паяжини /дорисуват самата паяжина/, свързват цифри с броя предмети и така учат и цифрите. Миналата седмица учиха 1, днес са почнали да учат 2. За буквите не съм наясно какво и кога, но като отиваха на предварителните изпити трябваше да знаят да си пишат името. В момента часовете са им нещо като писане, смятане, труд и творчество и според религията - религия или етика. Ортодоксалните и мюсюлманите учат етика, останалите са разделени на часове по католицизъм и евангелизъм.
Иначе Блу, до колкото разбрах от приятели - не е само за Бавария. Има изискване в последната година от градината децата, които са от смесен брак или от семейство на чужденци, задължително ходят на уроци по немски в училището, в което ще ходят после.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #101 -: Септември 26, 2012, 19:35:32 pm »
Днес водих Никол на ендокринолог.

Страховете ми се бяха малко притъпили последните месеци на бездействие но ми ги върнаха с всичка сила за съжаление:(.

Доцент Йотова е убедена, че увеличената гърдичка е причинена от същото като образуванията по ръцете. Според нея, Никол има нарушение в растежа, което обаче няма как да се контролира. И ако се окаже права, единственото, което можем да правим е да наблюдаваме детето периодично, да я изследват и да се молим тази "допълнителна/в повече" тъкан да не засяга жизненоважни органи. Категоричното и мнение е да водя Никол в чужбина, като потвърди, че клиника Шарите в Берлин е един от много добрите ни избори.
Каза много други неща, които обаче в момента немога да напиша защото не си спомням думите с които ги назова и описа. А бяха на много достъпен и прост език.
Другия месец  ще ни приемат в болница за 2-3 дни за да направят ехография на яйчниците на Никол (там най често се проявявали признаците на този синдром), скенер или рентген на ръцете отново, за да сравнят има ли промяна по костите отпреди година и половина (тогава и беше първата снимка) и ще и вземат кръв за хормонални изследвания.

И още неща има ама не ми се пише сега. Опитвам да си повтарям, че не е задължително да е права, обаче отдавна имам едно вътрешно усещане, че нещата с диагнозата на Ники няма да са никак приятни и лесни за приемане от моя страна:(

Извинете за мрачния пост ама за да не ревна пред тримата трябва да кажа поне част от чутото, докато се сетя за другата част.

От цялата работа поне Светлозар ще е доволен, ще спра временно"да се пазаря" покрай договорките около развода ни.

Мише, какво викаше, не се оплаквам ли?:) Напоследък се чувствам неловко, че все това правя май:)

Само да сме здрави всички и всичко ще се нареди. Така би трябвало да е:)
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #102 -: Септември 26, 2012, 19:48:04 pm »
Лисе, нищо няма да кажа за Светльо, че ще трябва да ме баннеш :x Но знаеш - каквото трябва и мога, ще помогна и тук. Пък Крайно време ти е и да се пооплачеш, не си все пак желязо :bighug:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #103 -: Септември 26, 2012, 19:51:43 pm »
Лисе,не знам какво да ти кажа само силно те  :bighug:

*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #104 -: Септември 26, 2012, 20:00:01 pm »
Здравейте и от мен!
Трябва да се включа и аз в тази неОбятна тема!
Вече 3 седмици сме първи клас. Както споменах, записах ги във френско/английска смесена система - половин ден английски, половин ден френски, който ще бъде само разговорен.
Дадоха ми лист с целите по математика за първия срок- събиране и изваждане до 20,наблягат на работата у дома - трябва да им измислям игри, с които да упражняваме заученото за деня.
По четене - всяка седмица имат по 5 думи за учене т.нар side words.Тук няма срички и писане на вълнички.Всъшност още не сме стигнали до писането.Пишат по начин, по който се научиха да пишат в предучилишната. Трябва да снимам и да ви покажа как изглежда писането им.  :D
Също в петък им дават поема за учене, да я научат как се чете. Тоест ние я учим наизуст :)и те показват с пръстче думите.
При нас предучилищната не е задължителна, но родителите си пращат децата,защото ДГ са много скъпи. И преди съм казвала, че предучилищната система тук е много хубава.Децата ходеха с огромно желание.

За сега и френският им харесва много - научиха да броят до десет, цветовете, и обичайните поздрави.
И все пак всичко си е до дете. Например Боби е много любознателен - сам си отваря аджендата и си работи по нещата.Събира до 20.Никога не се налага да му казвам какво да прави.Сам идва да иска да се занимавам с него. Докато другото "бебе" го раздава по артистична  и свободолюбива натура :)Учи само това, което трябва.Интересува се само от определени теми, по другите ми коства усилия да го накарам да се концентрира.Но дам ли му компютър и Ай фон, е пръв.
Като заключение - въпреки че съм на 100% за домашно гледане, смятам че на 4-5 години децата имат нужда от това да ходят на някакъв вид извън домашно обучение.

Лисе, съжалявам за това, което се случва с Никол, а и  че се развеждаш не знаех. Бъди силна поне пред децата
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 20:02:09 pm от ema2 »
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #105 -: Септември 26, 2012, 20:35:49 pm »
Лисано, не знам какво да кажа :? Много мъчно ми стана за Никол, а на теб дори не мога да си представя какво ти е...
Дано все пак нещата не са толкова черни, най-искрено ти го пожелавам.
Ти си много силна жена - показвала си го неведнъж и много момичета тук ти се възхищаваме на силата, знаеш го. Ще се справиш и с това, сигурна съм.
Само кураж, майчице!
Ако има нещо, с което да помогнем, само кажи...
пп. И аз не знаех за развода, много съжалявам да го чуя :?
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 20:37:29 pm от Counterfeit »


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #106 -: Септември 26, 2012, 21:14:22 pm »
Лисе, смелост и дано се наредят нещата.
  :bighug:
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #107 -: Септември 26, 2012, 21:23:46 pm »
лис, какво да ти кажа, това със силните майки и жени, честно, ми писна, бъди слаба, нареви се, оплачи си детето, както се казва, няма нужда да бъдеш силна :(
НО, не си крий главата в пясъка, направи всичко по силите си, заведи я в берлин, направи всички изследвания които трябва, няма друг начин.

Хормонални изследвания пуснахте ли й?
Най-често при съмнения за нарушени функции на растежа се снима китката и се правят някакви сравнения на костите точно на китката, направи и това.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #108 -: Септември 26, 2012, 21:31:56 pm »
лис, какво да ти кажа, това със силните майки и жени, честно, ми писна, бъди слаба, нареви се, оплачи си детето, както се казва, няма нужда да бъдеш силна :(

osi_9
и зарежи вирнат нос, гордост и "Сама ще се оправя"! Постъпи максимално пресметливо и прагматично ... да не казвам други работи
В очакване ....
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #109 -: Септември 26, 2012, 22:21:15 pm »
Лиска, много ми е мъчно за теб и детето :( Дано всичко е наред!  Можем ли да помогнем с нещо?

А тоя твоя мъж да се взима в ръце и да застане до теб. Тези деца са и негови и си има отговорности.

Горе главата :)


Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #110 -: Септември 26, 2012, 23:16:11 pm »
Лис, оплачи се бе човек, нареви се, навикай се, натръшкай се, не си от желязо. Права е Стефи, ние забравихме, че сме жени и в последно време трябва вечно да бъдем силни за някой друг, а за нас да се набеснеем, наплачем, да изкараме всичко от нас...време не остава.

Надявам се мъжа ти (още не е бивш нали?) да се вземе в ръце и да помогне.
[/url][/url]
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #111 -: Септември 26, 2012, 23:21:06 pm »
Лис, какъв лекар трябва да търсим в Шарите? Нали им беше писала. Нямаш ли отговор? Пиши ми и ще им звъня малко да ги поразмърдам.  :bighug:

Ганка
, честно казано, нямах представа за това, което ми разказвате с Албена. На нас така или иначе ни е рано. Засега сме във френско-немска градина. И нали всяка провинция сама си определя образователната политика, та затова реших, че е само за Бавария. По мое мнение беше крайно време да се направи нещо подобно, въпреки че и някои деца от немско-немски семейства биха имали нужда от социализация и обогатяване на речника и съм убедена, че моето полугерманче е много по-напред от тях.
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 23:24:34 pm от blue_sky »

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #112 -: Септември 26, 2012, 23:22:26 pm »
Лисе :bighug:за теб и малката Никол!
Нареви се,крещи,викай да ти олекне малко на душата,стига си била силна.Колкото и да се мъчим да сме силни не става.....идва момент в който човек просто не издържа!
И аз не знаех за развода,дано пък нещата се наредят и да се преоткриете със Свтльо.Най-малко заради децата!Те имат нужда и от двама ви!
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #113 -: Септември 26, 2012, 23:42:55 pm »
лис, какво да ти кажа, това със силните майки и жени, честно, ми писна, бъди слаба, нареви се, оплачи си детето, както се казва, няма нужда да бъдеш силна :(
НО, не си крий главата в пясъка, направи всичко по силите си, заведи я в берлин, направи всички изследвания които трябва, няма друг начин.

Точно така! Действай! Всеки ще те подкрепи с каквото трябва  :hug2:.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #114 -: Септември 27, 2012, 00:13:19 am »

колкото до задължителната предучилищна, хайде пак да поясним малко:

1. "предучилищна" де факто означава последната група на ДГ (предвижда се и предпоследната, 3-та група да стане задължителна, но дори това още не е законов факт поради липсата на места). "предучилищна" не означава непременно някаква формация към училищата - това е за тези, за които няма места в ДГ.

2. а "задължителността" - така или иначе, повечето родители и без това дават мило и драго децата им да ходят на ДГ.

така че, какъв точно е зорът, не разбирам. някои родители си имат фиксации на разни теми - ок, но огромното болшинство от хората така или иначе ползват тия услуги.

blue_sky е дала точната причина, поради която се въвежда елементът на задължителност - заради турчетата и циганетата, за да научат български и, в случая с циганетата, да получат елементарни хигиенни и културни навици. ама то изпусната работа, ако питат мен. те на училище не могат да ги накарат да идат, ако ще да е 200% задължително, та на детска градина ли...


jam, ами ОК, хайде пак да поясним за предучилищната. :lol:

Дали предучилищната ще е "последна група" в ДГ, или "подранило училище" - няма никакво значение поне за мен. Приемам /няма да пояснявам защо, за да не отегчавам излишно/, че училище, 1-и клас - и да не иска детето и да му е трудна адаптацията и каквото и да е...там се ходи и толкова.

Дотогава - изключително право на родителите е да решават как ще си гледат детето. Т.е., ако аз преценя по безброй критерии, че не желая детето ми да посещава подобни "детски учреждения", а искам да си го гледам лично аз у дома, или да ползвам "алтернативна помощ" в отглеждането му - различна от ДГ - това си е мое право, което бих отстоявала при нужда . И под "нужда" - имам предвид негативна реакция на моето си дете към ходенето някъде и то трайна реакция, не тридневен каприз, или "културен шок". Все пак - наясно съм, че децата не са възрастни хора и реакциите им са ориентир за родителите, не закон. ;) И бидейки наясно със собствените си "фобии" от ДГ - шансът да го натисна все пак да ходи, ако наистина не му понася, вместо "да му повярвам навреме", че просто не му е ОК там е много по-голям. Адски внимавам да не реплицирам свои емоции върху Дани.

И в цялата тази тема - има един много важен за мен фактор - възрастта на детето. На 3, на 5, на 6, на 7 - разликите са драстични. От 5г. нагоре /в добрия случай/ - мога да обяснявам рационално, преди това - основно принуждавам и дребното - няма ясно понятие защо го правя. Не желая да изпадам в такива ситуации, ако е възможно.

Всички сме наясно защо аджеба става все по-рано и по-задължително някакво си там предучилищно обучение. С цялото ми уважение към грамотната и градивна част на някои малцинства в БГ... Моето дете може и да има нужда от много неща в бъдеще, но не и от "задължително, институционално ограмотяване, учене на родния си език и хигиенни навици" в държавно звено. Та по тази причина - Ич не ми пука, дали и защо това е задължително, ако на мен не ми допада лично, ако не му допада и на Дани - просто отпада.

Това, че повечето родители - дават мило и драго да се възползват от тези услуги го разбирам. Наясно съм и защо дават мило и драго. Но ако попадам в малкият процент "други" родители - това не значи, че имам по-малко право на лична преценка и решения за собственото си дете все пак. Думата "задължително" ме изнервя, признавам. Ако я нямаше - ОК съм напълно и изцяло.

Амин! :lol:


Лиско, таман да публикувам горното и...прочитам поста ти. За Никол - мисля, че просто трябва да продължиш да търсиш решения, специалисти, каквото се налага и нещата ще бъдат ако не решени - поне овладяни. Няма да ти е лесно и сега не ти е, но точно ти - няма да се спреш, така че е абсолютно излишно да ти давам подобни "съвети". Не виждам с какво и как бих могла да ти помогна аз лично, но ако ти намериш такова нещо - разчитай на мен, ще го направя с удоволствие. И за развода ти не знаех, нямам време за компа много и съм пропуснала явно... Няма да ти казвам, че съжалявам за това решение, защото щом си го взела - със сигурност имаш достатъчно и сериозни мотиви т.е. решението е добро. И да, стига с това за "силната жена"! Нареви се, разбесней се, всичко което би те разтоварило - ти знаеш какво действа при теб лично, но не трупай "тих стрес" - до нищо добро не води. Изживей си емоциите както ти идва, пък 2-3 месеца след като всичко се уточни - става слънчево и то повече отпреди. Обещавам!  :wink:

Прегръщам ви всички и ви желая само най-доброто занапред!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #115 -: Септември 27, 2012, 02:16:08 am »
Лисе, :bighug:!
Никол ще бъде добре- обещавам!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #116 -: Септември 27, 2012, 05:40:36 am »
Лисано, не мога да спра да мисля за теб, за вас, за Ники...
Цяла нощ е пред очите ми е написаното от теб!

Момичетата са прави не задържай емоции, аз друго имам предвид
като те определям като силна жена, но мнението ми в случая никак не е важно!
Искам само да знаеш, че ще ти помогна с каквото намериш за необходимо, винаги!

А другото ти решение, то е лично и каквото и да решиш аз ще те подкрепя!

Задвижи консултацията на Ники в Германия, ако имаш нужда от средства,
ще съберем, моля те, само кажи.....обичам те, как само ми се иска да отнема поне част от болката ти....как ?
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #117 -: Септември 27, 2012, 08:11:20 am »
Лисе,
аз в такива случаи нямам думи, с които да изразя съчувствието си към теб.
затова само те прегръщам  силно!

Вярвай в положителния развой на нещата.
Ако ще са ти нужни средства, да събираме! :)

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #118 -: Септември 27, 2012, 08:24:56 am »
Ох, Лиско  :bighug:
Защо на добрите хора все трябва да им е трудно...
Ти си силна, държиш се, но все пак и силните имат нужда да си поплачат... Аз дето съм страничен човек като се сетя от снощи насам за вас и си поревавам, а твоето майчино сърце сигурно е свито кълбо в момента...
Моля се нещата с Ники да се развият към по-добро, моля се в Германия да намерят начин да ви помогнат.
Ти си знаеш, но пак да ти кажа, ако имаш нужда от нещо - насреща съм, дори и само рамо, на което да си поплачеш да ти потрябва...
Обичам ви всички!
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #119 -: Септември 27, 2012, 09:32:12 am »
Съжалявам, Лис:( Организирай бързо консултацията в Германия. Стискам палци!

Благодаря за коментарите за английския. Днес ще разпитам по-подробно и ще пиша какво съм решила.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #120 -: Септември 27, 2012, 09:43:28 am »
Лисе, и от мен имаш огромни стиснати палци и една голяма прегръдка! Колко още може да побере майчиното сърце, Господи?! Като начало, най - важното е да си направиш план за действие, сигурна съм,че ще се наредят нещата...А ние ще помагаме всички с каквото можем! Освен това дай на мъжа ти да разбере, че трябва да застане до теб, ако не като съпруг, то поне като баща!
Целувам ви!
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #121 -: Септември 27, 2012, 09:47:20 am »
Лис, имаш силна прегръдка и от мен :bighug:
Не събирай всичко в себе си, а ние сме тук и ще помогнем с каквото може.
Вярвам, че всичко ще е наред, но за съжаление ще трябва да минеш и през това.

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #122 -: Септември 27, 2012, 10:25:02 am »

Момичетата са прави не задържай емоции, аз друго имам предвид
като те определям като силна жена
Да, Мише, и аз друго имах предвид, но всички явно го разбраха погрешно. Разбира се, че трябва да се освободи от емоциите и да се наплаче, да крещи ако трябва, но да си излее негативната емоция. И аз винаги го правя, нищо не задържам в себе си, не мога просто.
Като казах, че е силна жена, го казах най-чистосърдечно, защото наистина я определям като такава и исках да само да й дам кураж, че и с това ще се справи...пък макар и чрез това клише за силните жени, което толкова подразни всички тук.
Но това всъщност няма значение, важното е нещата да се оправят и най-искрено им го пожелавам!
пп. Лис, ако тръгнете някъде из чужбината - в Германия или където и да е, и ти трябва официален превод на медицинската документация на Ники, имай ме предвид - ще се радвам поне този разход да ви спестя.
« Последна редакция: Септември 27, 2012, 10:30:18 am от Counterfeit »


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #123 -: Септември 27, 2012, 10:53:16 am »
Аз се извинявам, но не съм се подразнила от нищо, най-малко от коментарите на мишето или каунтърфейт.
Когато стува дума за детето ти няма силни хора, повярвайте ми, няяяямааа....
а всъщност какво значи силен човек?
за мен това е човек на който за огромно съжаление през годините са му се случвали доста неприятни неща, и това че не си е теглил въжето, образно казано, а е стискал зъби и продължил явно според повечето хора вече го квалифицира като силен. не, не искам да бъда силна, искам просто да заживея един спокоен живот, да се радвам на малките неща, да ми минава ежедневието спокойно, без да мисля 33 неща с които трябва да се преборя. Без да се боря с вятърни мелници и т.н.
Това което се случва с лиса и ники сега е без всякакъв коментар, защо нашата родна медицина не може да постави диагноза на детето, изпбщо не вярвам, че е случай 1 на милион, ама изобщо. Нещата според мен са много просто, само трябва точна диагноза, това е.
И не говоря празни приказки, за да си тренирам пръстите, говоря от опит, защото преборих бг здравеопазването в една област за която дори не бях чувала - нуклеарна медицина, ха сега, какво е това 8O
Така че мили момичета, не бива да сме силни, просто, колкото и егоистично да звучи  аз искам да намеря мястото, начина, времето ако щете, където ще живея спокойна, ще се радвам на децата си и няма да мисля как да им осигуря най-необходимото и елементарното за едно нормално съществуване. а не цял живот да се боря с вятърни мелници........
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #124 -: Септември 27, 2012, 11:03:42 am »
около 1000 пъти за написаното от Стефи. Мисля дума по дума същото.

Не може вечно да сме силни, просто имаме капацитет 100 и ако сме навити до 99 през повечето време - първа в редицата, първа с торбите, най-добрата майка - машинките ни ще откажат твърде скоро. Децата ни имат нужда от просто от майки,  не от съвършени майки.

Лисе, то хубаво съветите за прегледи и лечение в Германия, но въпроса е и организационен и финансов. Ние сме насреща  - всички смятам. Можеш да разчиташ на подкрепа, точно така, както ти си давала до сега.

Айде - стискаме палци
В очакване ....
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #125 -: Септември 27, 2012, 11:50:35 am »
не, не искам да бъда силна, искам просто да заживея един спокоен живот, да се радвам на малките неща, да ми минава ежедневието спокойно, без да мисля 33 неща с които трябва да се преборя.
:hug2:
За това съм абсолютно съгласна, Стефи - да не мислиш, че не съм си го мислила съвсем същото... След като погребах едно дете, аз също си казвах...не искам да съм силна, искам оттук нататък един обикновен, спокоен - та ако ще дори скучен живот, с дребните му радости и дребни проблемчета, съгласна съм да няма кой знае какви фойерверки, но да няма и повече такива драми...С две думи все едно се прочетох себе си в твоя цитат.
Така че всичко е точно, мислим едни и същи неща, затова да приключим това малко недоразумение :wink: И да се съсредоточим върху това, с какво можем да помогнем. :)
Както казва Фуси - всички сме насреща, то се подразбира, смятам.
« Последна редакция: Септември 27, 2012, 11:59:01 am от Counterfeit »


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #126 -: Септември 27, 2012, 12:05:44 pm »
Лисо, дай знак, моля те...

Момичета  :bighug: последно време нямам дар слово!
« Последна редакция: Септември 27, 2012, 12:08:47 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #127 -: Септември 27, 2012, 12:09:16 pm »
Мише, сигурно децата са още болни и вкъщи. Предполагам, че ще има време за компютъра, когато заспят на обяд.

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #128 -: Септември 27, 2012, 12:10:46 pm »
Загнезди ми се в главата израза-проблем на растежа и по този повод се сещам, че на наши познати сина им беше с нещо такова-не знам с точност какво, но го ходиха в Швейцария, не в Германия и са постигнали доста като сантиметри при него. Лошото е че са се ориентирали твърде късно и не можаха да се преборят до край-при него става въпрос за ръст. Та мисълта ми е Лиса да прерови за клиники в Швейцария, ако и е възможно в момента разбира се. Съжалявам, че не мога да дам нещо по-конкретно, а и не съм сигурна че се отнася за същото, но все пак е идея.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #129 -: Септември 27, 2012, 12:47:50 pm »
около 1000 пъти за написаното от Стефи. Мисля дума по дума същото.

Не може вечно да сме силни, просто имаме капацитет 100 и ако сме навити до 99 през повечето време - първа в редицата, първа с торбите, най-добрата майка - машинките ни ще откажат твърде скоро. Децата ни имат нужда от просто от майки,  не от съвършени майки.

Лисе, то хубаво съветите за прегледи и лечение в Германия, но въпроса е и организационен и финансов. Ние сме насреща  - всички смятам. Можеш да разчиташ на подкрепа, точно така, както ти си давала до сега.

Айде - стискаме палци

Пак си изразила по-точно от мен, това, което мисля.
За финансовата помощ съм съгласна, както и за организационната.
Лис, мога да разпитам приятелка в Луфтханза, дали не може да ви вземе с някой от нейните безплатни тикети.Само кажи.
[/url][/url]
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #130 -: Септември 27, 2012, 12:49:43 pm »
Не ми е до писане.... но Лиско като видях поста ти не можах да сдържа сълзите си... Наплачи се и се бори! Аз не успях да се преборя, но ти трябва да успееш! Ако имаш нужда от помощ с теб съм... :bighug:


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #131 -: Септември 27, 2012, 13:00:48 pm »
Гери, кураж и сила...

*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #132 -: Септември 27, 2012, 13:07:11 pm »
Мише, Мими, Ели, извинявам се, че не ви върнах обаждане.

Не съм добре, но когато не съм добре върша най-много и полезна работа.
Децата днес ги заведох на градина, чакам сега да ми се обадят мои приятели и да се видя с тях за да действам за по-скорошното ни повикване в Берлин а ще напиша и два реда до клиниката в Мюнхен да видя там какво става и дали можем да отидем до края на годината.

Стефи, вчера не успях да се нарева, че майка беше тук и не исках да ме вижда толкова разстроена, но днес след написаното в последния ти пост ревах като малко дете-с хълцане:) Не, че ми олекна но ми беше добре да поплача.

Мили момичета, безкрайно, ама безкрайно благоаря на всички ви за всяка написана дума и мисъл към мен и децата. Наистина сте сила която едва ли всеки поотделно осъзнава. Благодарение на вас се чувствам готова да обърна света за да помогна на детенцето си.

Ще се възползвам от всяка подадена ни ръка за помощ (Танче, вероятно ще се наложи да се преведат новите излседвания на Ники, когато са готови) и само ще се надявам да имам възможност после да се отблагодаря за добрината ви, за съчувствието.

Колкото и да ми е неудобно да призная, нямам финансова възможност да заведа Никол в чужбина но ще намеря такава. Към момента не можем да направим кампания защото нямам и бегла представа колко би ни струвал преглед, диагностика и престой (където и да е) в чужбина. Затова и ще побутна клиниките да ги подсетя за нас и да ми дадат поне ориентировъчна цена. Доцентката при която вчера бяхме сподели, че се познава с директорката на Шарите и изрази готовност също да помогне ако може, дори ако правилно разбрах, ще проверява дали има начин да изпратят Никол "по линия на обмен"??? каквото и да означава това каза, че ще говорим на 18-ти като отидем за изследванията.

Шаноар благодаря за информацията за клиника в Швейцария. Ще се поразровя да видя. Казаха ми и за някаква Американска клиника в Истанбул, в която имало страхотни специалисти. И за там сега ще събирам информация но първо ще наблегна на германските клиники, че там поне знаят за Никол и се надявам да ни е дошло времето.

Боби, писах и говорих във вторник със асистентката на професорката, която изследва биопсията от ръчичката. Уж трябваше същия ден да ми върне обаждане но не мога да се свържа с нея. Ще опитвам и ще ти пиша дали пазят нещо за да го взема и изпратя. Благодаря ти, че и ти се ангажираш от другия край на света.

Много ви благодаря за подкрепата. Безценна е в такъв момент, защото много, много ме е страх:).

Гери, видях ти поста преди да публикувам моя:(, дано не е това което мисля. Благодаря ти.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #133 -: Септември 27, 2012, 13:25:09 pm »
Гери, много съжалявам, загубата ти е огромна, нека почива в мир. :(
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #134 -: Септември 27, 2012, 13:41:47 pm »
Лис, ще се справиш и с това. Сигурна съм. А и не си сама. Кажи ми аз какво мога да направя!

Гери, много съжалявам за майка ти!  :(

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #135 -: Септември 27, 2012, 13:59:31 pm »
Лисо, от както прочетох вчера, все вие сте ми в ума. Всички тук ще помогнем с каквото можем  :bighug:.

Гери, съболезнования за майка ти. Нека почива в мир.
     
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #136 -: Септември 27, 2012, 14:04:30 pm »
Лисано, ти ще намериш път, ще направиш тунел
от тук до където е мястото на вашето спасение, а ние ще бъдем винаги с теб! Прегръщам те!Много и силно!

Гери, светла й памет!
Скърбя с теб! Прегръщам те!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #137 -: Септември 27, 2012, 14:08:19 pm »
Лисе,много ми е мъчно и на мен за теб и детенце,нямам думи просто.Момичетата са написали нещата,които и аз мисля ,за това само пращам една  :bighug:.
Моя приятелка се наложи да роди в Шарите ,след като в България общо взето никой не се зае с нейният случай.Тогава и помогна едно момиче от бг-мама,която живее там.Ще я разпитам и ще пиша ,ако може да те свърже с нея.

Гери,съболезнования за майка ти ,много тежка загуба е това. :(
<br />
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #138 -: Септември 27, 2012, 14:13:20 pm »
Гери, от няколко дни ти гледам профила във ФБ и не намирам сили да ти се обадя :(
Нека почива в мир, жената! Вярвам, че е на едно по-хубаво място! Целувам те!
Лисе, мисля, че не е нужна кампания за да ти преведем средства по сметката. Дори и те да стигнат за първоначално пътуване и прегледи..все е нещо. Лично аз с радост ще помогна, колкото и малко да успея да отделя...А знам, че повечето от нас ще се включат. Прегръдки и кураж!
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #139 -: Септември 27, 2012, 14:16:11 pm »
Гери,съжалявам за огромната ти загуба! :(

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #140 -: Септември 27, 2012, 14:29:36 pm »
Лисе, всички сме с теб и до теб.Ако не стане с Германия и стигнете до Истанбул имай ми в предвид, имам познати който могат да помогнат с превода, пътуванията и т.н.

Гери, много съжалявам.

Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #141 -: Септември 27, 2012, 14:33:27 pm »
Лисе, прегръщам те силно!
Много труден момент е това за теб, но "избесней малко", оттръскай се и давай - план.

Момичета, ясно е, че ще се предприеме пътуване в чужбина, прегледи, изследвания и т.н. Нека някоя от нас се заеме с организацията по събиране на средства за Никол. Сигурна съм, че много от нас бихме помогнали.

Гери, съжалявам.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #142 -: Септември 27, 2012, 14:40:12 pm »
Гери, моите съболезнования, мила! Нямам представа колко тежко е да загубиш майка... Ще ми се и ти да не беше разбирала... Толкова дълго се борихте... Прегръщам те!


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #143 -: Септември 27, 2012, 14:40:40 pm »
спокойно момичета, всичко ще се направи, нека лиса има някаква информация относно болници, прегледи, средства и т.н., ще намерим пари :wink:
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #144 -: Септември 27, 2012, 14:44:03 pm »
Гери, съжалявам! Вечна й памет!
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #145 -: Септември 27, 2012, 14:45:24 pm »
Гери,съболезнования,миличка!Да почива в мир майчето ти!
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #146 -: Септември 27, 2012, 14:49:49 pm »
Гери, приеми и моите съболезнования:(
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #147 -: Септември 27, 2012, 14:54:32 pm »
След като порядъчно си поплаках след последните прочетени страници искам и аз да се присъединя към подкрепата от момичетата към Лиско и съболезнованията за майката на Гери! Ще помогна финансово с каквото мога, а ако има нужда мога да говоря с близък, който е пилот в Уиз еър за превоз да Германия.
Гери, Лиско, сила и на двете ви!!!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #148 -: Септември 27, 2012, 15:01:14 pm »
Гери, най-искрени съболезнования за тежката загуба! разбирам какво изпитваш, защото съм минала по твоя път. нека поне малка утеха в тези тъжни дни ти бъде фактът, че майка ти успя да се порадва на децата ти.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #149 -: Септември 27, 2012, 15:08:25 pm »
Ех момичета,чета и не знам какво да кажа,а толкова малко му трябва на човек да е щастлив.Кураж в тези трудни моменти,и да вярваме,че след всяко лошо идва и добро и хубаво.На линия съм за всеки които има нужда.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #150 -: Септември 27, 2012, 15:09:33 pm »
никитали, уиз ер не летят нито до Берлин, нито до Мюнхен.
Както казва Стеф - нека Лиса да се свърже с болниците и да й пратят оферти и после ще го измислим.

Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #151 -: Септември 27, 2012, 15:12:36 pm »
Лисо  :bighug: 

Винаги има начин и знам, че ще го намериш!

На човек е нужно да "изпусне парата" в такъв случай! Така че изпусни я и с нови сили - напред!

Аз също съм насреща с каквото мога!

Гери, да почива в мир майка ти!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #152 -: Септември 27, 2012, 15:19:04 pm »
Гери, моите съболезнования :(
[/url][/url]
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #153 -: Септември 27, 2012, 15:19:54 pm »
Гери... най-искрени съчувствия. Загубата е огромна  :(
В очакване ....
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #154 -: Септември 27, 2012, 15:26:03 pm »
Блу Скай, не знаех, съжалявам, но исках да помогна и аз ако мога. Ще помогна със средства тогава, нека само стане ясно как.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #155 -: Септември 27, 2012, 15:26:55 pm »
След като прочетох последните 2-3 страници ми стана едно криво, гадно. Давам си сметка, че за последните 5-6 години откакто чета Зачатие в живота на всяка една от нас се е случвало нещо, от което е губила здрава почва под краката си. Аз не съм от често пишещите, но пък съм от всекидневно четящите и винаги съм се възхищавала на приятелството и солидарността, които човек може да намери тук.

Лисе, сигурно нямаш никаква представа точно ти с твоите :)))) и заедно с Алекс, Дани и Никол колко пъти сте ме вдъхновявали да продължа да вървя по пътя си към моето дете и да не се отказвам. Наистина нямам идея как бих могла да ти помогна в този момент, но когато имаш план и споделиш от каква помощ имаш нужда с радост ще ти помогна! :)))

Гери, мила познавам болката ти и зная че думите са излишни. Приеми и моите съболезнования за майка ти...  
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #156 -: Септември 27, 2012, 15:29:56 pm »
Блу Скай, не знаех, съжалявам, но исках да помогна и аз ако мога. Ще помогна със средства тогава, нека само стане ясно как.

 :flower:

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #157 -: Септември 27, 2012, 15:52:16 pm »
Лиско, ти знаеш, как и къде да помогнеш на Никол. От нас имаш пълна подкрепа, всякаква и винаги. :bighug:
Гери, майка ти си е отишла, обградена с цялата ви любов. Вярвам, че е на по-добро място. Прегръщам те.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #158 -: Септември 27, 2012, 15:57:50 pm »
Гери, съболезнования, да почива в мир!

Лис, каквото има - мога да звъня от тук и да питам, знаеш, няма проблем. Познавам и момичето, което прие бременната жена от бг мама, мога да я помоля за помощ, ако се налага.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #159 -: Септември 27, 2012, 15:58:34 pm »
Аз не съм от често пишещите, но пък съм от всекидневно четящите и винаги съм се възхищавала на приятелството и солидарността, които човек може да намери тук.
  

cofee lungo, това което написа са и моите мисли!
Бих преминала през стерилитета отново, само за да ви срещна!
Защото това място ми даде шанса да бъда майка
и намерих приятели който значат много за мен!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #160 -: Септември 27, 2012, 16:39:50 pm »
Гери, прегръщам те :(
Лис, кураж- ние, твоето семейство сме зад теб винаги, знаеш!!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #161 -: Септември 27, 2012, 17:07:28 pm »
Благодаря ви, момичета!  :bighug:

Джам, права си поне им се порадва, пък било то и малко. Сега моята задача е децата да не я забравят защото беше невероятен човек. Това ми е страха, да не я забравят, аз почти не помня дядо ми който съм загубила когато съм била на 4,5 г., брат ми който е бил на 2 пък изобщо не го помни...


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #162 -: Септември 27, 2012, 17:13:53 pm »
Гери, приеми и моите съболезнования за голямата загуба!
От собствен опит ми се иска да ти кажа: бъди удовлетворена и се гордей, че се бори до последно за живота на майка си. Възхищавам се на упоритостта и енергията, с които не остави камък непоместен, за да й осигуриш най-добрите грижи последните месеци. Ти даде прекрасен пример на всички нас и на семейството си.

Лиско, лош е поводът, но когато дойде часът да се събират пари за изследвания и лечение на Никол, няма да има кампания, в която да се включа по-радушно. Преживяваш най-голямата тревога за една майка, затова дано получиш повече отговори по-скоро.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #163 -: Септември 27, 2012, 17:17:08 pm »
Мдам, Мини го е казала - каквото и да се случва с всяка нас по отделно, семейството на Зачатие винаги е зад нея.
[/url][/url]
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #164 -: Септември 27, 2012, 18:27:37 pm »
Гери, съжалявам за загубата ти... Моите съболезнования!
Убедена съм, че децата няма да забравят баба си - добрите хора се помнят винаги.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #165 -: Септември 27, 2012, 19:13:54 pm »
Аз не съм от често пишещите, но пък съм от всекидневно четящите и винаги съм се възхищавала на приятелството и солидарността, които човек може да намери тук.
cofee lungo,много точно си го написала,това са и моите мисли!

Лиско,кураж и вяра,аз също ще помогна с каквото мога,само нека има ясен план за действие!

Гери,приеми и моите най-искрени съболезнования,нека почива в мир майчицата ти!


Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #166 -: Септември 27, 2012, 19:16:49 pm »
Уф, Геринко, Бог да я прости твоята майчица! Знам отлично какво ти е и ако има някаква утеха то тя е, освен, че е видяла децата ти и им се е порадвала,че вече не страда...Прегръщам те!
« Последна редакция: Септември 27, 2012, 19:19:55 pm от Inke Tinke »

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #167 -: Септември 27, 2012, 20:54:59 pm »
Гери, съболезнования за загубата....


Петя с теб сме.


И аз като Мишето загубих дар слово след прочетеното последните страници,
а и думите са излишни....каквото трябва ще го направим.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #168 -: Септември 27, 2012, 22:15:24 pm »
От вчера като отворя темата и все поводи да плача.
Лисенце, за сега само прегрътки мога да ти изпратя виртуално. Когато се избистрят нещата, ще се постарая да помогна.
Гери, лека ѝ пръст на майка ти. За съжаление, знам как боли. Но нея поне вече не я боли.

Момичета, не бъдете толкова силни. Наплачете се едно хубаво, въднъж, дваж ... колкото имате нужда.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #169 -: Септември 27, 2012, 22:20:39 pm »
Гери, моите съболезнования за скъпата ти майка. :(
Лисе, аз също ще помогна с каквото мога. МИлата тя, сигурно ти е много тежко, но ти ще се справиш. Поплачи си, излей емоциите, ще ти олекне


*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #170 -: Септември 27, 2012, 22:35:43 pm »
Гери, съболезнования и от мен за майка ти ... Нека почива в мир!

Лис, няма проблем, че не си върнала обаждане, исках да те чуя, но не съобразих, че може би искаш да останеш малко сама. Съжалявам за това, което се случва в семейството ви, но ти си знаеш най-добре. С теб сме и сме насреща, ако имаш нужда от нещо, звънни само и на 10та минута червената голфетка е кацнала пред вас  :bighug:
Кураж, мила, и дано скоро имаш отговори на въпросите около Ники! Ние всички ще помогнем, за това не се притеснявай! Целувам ви!
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #171 -: Септември 27, 2012, 23:07:14 pm »
Гери, моите съболезнования! Много съжалявам. Ти наистина се бори с всички сили!

Лис, ще се включим финансово или с нещо друго, когато дойде време не се притеснявай да кажеш.



*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #172 -: Септември 27, 2012, 23:24:03 pm »
Гери, приеми и моите най-искрени съболезнования за загубата. Децата ти ще помнят майка ти, това поне зависи изцяло от теб. Когато им говориш за нея, разказваш им случки, споменаваш я по разни поводи в ежедневието ви - ще растат така, все едно тя е край тях. Пожелавам ти кураж в момента, останалото е просто време...

Лиско, знам че няма да имаш грам спокойствие докато най-после някой не постави диагноза на Ники и не препоръча терапия. И няма как да е иначе. Но моето мнение поне е, че най-после сте на верния път - т.е. търси се решение в чужбина. Тук ви изгубиха предостатъчно време, докараха предостатъчно излишен стрес на детето с безобразно отношение и манипулации по местните болници, да не говорим на теб с колко ти се съкрати живота от това само...изобщо като си спомня какво си разказвала по въпроса пак се наемам... :x В тази стресова ситуация, в която си - просто си повтаряй, че ВЕЧЕ си намерила верния път за детето си, вървите по него и резултатът ще е добър за вас. Никак няма да се учудя, ако накрая се окаже, че тук са те тровили с предполагаеми диагнози вещаещи апокалипсис, а те така и не разбраха какво е точно, пък да се окаже нещо не толкова "екзотично" и трудно за овладяване, или лечение...стига да знаеш какво Е то нали ;) Подготвяй си спокойно документи, изследвания и каквото е нужно, за да отидете най-скоро в избраната клиника, пък пари за това - ще имаш, последен дерт да ти е. Едва ли аз точно трябва да ти обяснявам, че всяка от нас тук ще направи и невъзможното, за да имате възможност да посрещнете разходите.

Здраве, здраве и пак здраве желая на теб и на дечицата ти, останалото си идва на мястото по някое време.  :D

П.П. Добре, че й се вижда края на тази седмица, предвид последните няколко страници, които изчетох... :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #173 -: Септември 27, 2012, 23:44:20 pm »
Лис, искрено се надявам, както е казала Жбрул, това да са фалшиви тревоги и действително нещата да не са толкова мрачни, колкото в момента изглеждат. Дано прегледите в Германия да дадат светлина и разяснения по въпроса, а и да стоплят сърцето ти!  yahoo_17 От все сърце желая ЗДРАВЕ за Никол и братята й!

Гери, макар и да не се познаваме, искрено съжалявам за загубата ти!  :(
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #174 -: Септември 28, 2012, 06:26:54 am »
Лисо, ако има някакво успокоение в мометна то е, че все пак Ники няма още официална диагноза. Разбирам, че ти е много нанагорно, но те вече няколко години не знаят какво и има и всеки се надпреварва да каже едно или друго. Аз лично съм прочела тук поне 5 вероятни диагнози и до сега нито една потвърдена, така че да се надяваме, че и тази лекарка е сбъркала. Какво стана с стъкълцата на Ники или ако ги нямат поне с епикризата? Нека да има диагноза първо, пък после да казват как и с какво се лекува. 

Гери, много съжалявам. Каквото и да кажа, няма да те накара да се почувстваш по-добре за съжаление.

П.П. Лисо, сега видях, че си писала и за мен. дано да ги пазят,но при вяко положение поне епикриза с точно какво са направили и видяли би трябвало да имат. Не знахе, че се развеждаш, последно помня, че Алекс си поръчал кокошки и уж всичко беше наред. Съжалявам.
« Последна редакция: Септември 28, 2012, 07:23:51 am от Bobbie »


  
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #175 -: Септември 28, 2012, 09:49:41 am »
Гери, искрени съболезнования за загубата ти! Само ти си знаеш какво е на сърцето ти сега.

Лисо, действай! Тази неизвестност няма да ти даде и миг спокойствие. Знаеш, че имаш подкрепата ни.
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #176 -: Септември 28, 2012, 13:00:09 pm »
Гери съболезнования.  :(
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #177 -: Септември 28, 2012, 14:52:33 pm »
Гери, скърбя с теб. Светла й памет на майка ти. Децата няма да я забравят, докато тя е част от вашите мисли и разговори.

Лисе, излишно е да казвам колко съжалявам за развитието на нещата с Ники. Другото - насила хубост не става, иде ми на ум само една пловдивска дума, та няма да продължавам. Нека Господ закриля Ники, ние ще помогнем с всичко материално. И сърцето ми, и домът ми са винаги отворени за теб и прекрасната ти банда. Ех, ако знаеш как си мечтая и тази буря да е отминала  и да те видя пак бълбукаща от оптимизъм. Дано и този ден бъде скоро.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #178 -: Септември 28, 2012, 15:56:51 pm »
Гери, не се познаваме лично, но приеми и моите искрени съболезнования за огромната загуба.
Да почива в мир милата ти майчица! :(


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #179 -: Септември 28, 2012, 16:44:52 pm »
От снощи ви чета... и нямам думи...

Съжалявам за огромната ви загуба, Гери... Дано почива в мир майка ти!

Лисе, дори не искам да си представям какво преживяваш в момента... Дано скоро се отпусне майчината ти душа и отново се радваш спокойна и щастлива на трите си прекрасни деца!


*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #180 -: Септември 29, 2012, 10:11:06 am »
  Пети, с каквото мога бих ти помогнала, като му дойде времето.Силно съм съпричастна към преживяванията ти, с теб съм.
   Гери, искрени съболезнования за загубата ти.
 Прегръщам ви и двете!
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #181 -: Септември 29, 2012, 17:50:08 pm »
Гери, съболезнования за загубата ти! Една снимка някъде в жилището ви винаги ще ви кара да си спомняте за нея.

Лисе, дръж се! Дано скоро всичко се подреди и бързо да отмине, а със съпругът ти да размислите за развода, ако е възможно. Те - мъжете - никога не могат да оценят напълно това, което правим за тях и най-вече да разберат какво е да си жена, майка и съпруга. Моят, уж взе отпуск по бащинство, а само се мотае и задява с някакви продавачки по магазините... И най-вече - нали знаеш, че не си сама - тук има толкова много хора, които ще ти помогнат от все сърце, ще се борят с теб и ще се радват с теб. И аз съм една от тях, въпреки че не се познаваме лично. Дръж се - с теб сме!  :bighug: :grouphug: :bighug:
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #182 -: Септември 29, 2012, 23:14:18 pm »
Не пиша, но следя редовно...

Гери, възхищавам се на куража ти!

Лиско, присъединявам се към момичетата с желание да помогна!


*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #183 -: Септември 30, 2012, 10:35:25 am »
Гери, приеми и моите съболезнования!

Лиско, много стиснати палци и от мен! Дано скоро да имате точна диагноза и да знаете с какво се борите.
*
Re: Топла есенна седмица 24.09 - 30.09.2012
« Отговор #184 -: Октомври 01, 2012, 00:28:38 am »
Не пиша в темата, но я чета редовно.
Сега обаче искам да кажа, че ще помогна финансово на Лиса. Когато се изяснят нещата, можете да разчитате и на мен.
Гери, скоро ще стане година от както загубих баща си. Бях бременна в 7ми месец. Дори не можа да види внучката си. Прегръщам те много! Знам как се чувстваш, както и знам колко усилия са нужни, за да станат нещата по-леки. За преодоляване не говорим. Няма как. Поне за мен. Просто бъди силна!