0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
к(Р)оки, те критериите са точно такива - гледат се симптомите. Те въобше не трябва да ги пускат там, ако имат зелени сополи и кашлят лошо. Аз говорех за исискването за микробиология. За това мисля, че ще започнат да си идват с бележките. При положение, че почти винаги тези симптоми се държат на вирус, той минава и заминава и симптомите минават. Така че да се изисква микробиология след всяка хрема не е логично, след като хремата не се причинява от микроорганизъм. Те обаче пак може да са си носители на нещо в носа, коеот не ги разболява тях. И ако се окаже, че са носители и тръгнат по лекари, след като вече им е минало, не мисля, че са много лекарите, които ще им дадат антибиотик заради посявка, ако нямат други симптоми в момента, независимо какво казва тази посявка. За това говорех, не за пускането болни на градина.


  
*
Ами да Боби. Не бива деца със симптоми да са на градина.
Микробиология искаха тогава само на болните деца и беше еднократно
*
не съм доволна нито от тази в Англия, нито от тази в България. поради което с голям интерес и благодарност следя разговора тук, защото мисля на друго място не бих могла да намеря микробиолог и доктор, педиатър заедно, да ги питам неща и да се образовам, така че да мога да взимам решения с, понякога вместо, а понякога въпреки джи пи то. мисля, в друга тема ви бях питала, дайте ми заглавие на добър учебик по педиатрия, щото явно ситуацията е "оправяй се както можеш"
Има много добри частни Педиатри в УК. Вкл и чужденци.
Въпросът е да потърсите само.

Много съм писал, и за всичко. Има много писано. Може да прочетете темите, с надежа да намерите нещо полезно и за Вас.
Не Ви трябват учебници. Отнема време- около 12-13 години... . :)

Eлена, преди време elle22 беше препоръчала една книга-справочник за бебета, която за мен е като настолна библия по различни въпроси свързани с бебето. Има секция за различни болести, симптоми и изобщо каквото ти хрумне свързано с основни проблеми и болести. Според мен е прекрасно средство за начален ориентир, написано за лаици. Не е учебник по педиатрия, и естествено не замества докторите, написано е формулаично, но има доста инфо. Има версия за по-порастнали деца (1-5 години).

http://www.amazon.co.uk/gp/product/188939243X/ref=ox_sc_act_image_1?ie=UTF8&m=A3P5ROKL5A1OLE


*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
к(Р)оки, те критериите са точно такива - гледат се симптомите. Те въобще не трябва да ги пускат там, ако имат зелени сополи и кашлят лошо. Аз говорех за изискването за микробиология. За това мисля, че ще започнат да си идват с бележките. При положение, че почти винаги тези симптоми се държат на вирус, той минава и заминава и симптомите минават. Така че да се изисква микробиология след всяка хрема не е логично, след като хремата не се причинява от микроорганизъм. Те обаче пак може да са си носители на нещо в носа, коеот не ги разболява тях. И ако се окаже, че са носители и тръгнат по лекари, след като вече им е минало, не мисля, че са много лекарите, които ще им дадат антибиотик заради посявка, ако нямат други симптоми в момента, независимо какво казва тази посявка. За това говорех, не за пускането болни на градина.

* дали се дължи на "вирус" в повeчето случаи, и особено без изследвания, са само хипотетични предположения. Случайни посявки в тези случаи показват понякога много сериозна бактериална колонизация. Следователно, твърдението е безпочвено, хипотетично.
* преминават понякога симптомите, но по-често- не преминават. Или трае 2, 3, 4 седмици. Срок напълно неприемлив за родителите. От което следва въпроса " що за медицина/Педиатрия е това?" И с право... .
* "хремата не се причинява от МО" << това не отговаря на истината. Или поне не така обобщаващо. Апропо, щом нямате обективен начин да разберете вирус/МО, защо с такава категоричност?? Разбира се има вирусологични панели, но простете, в Бг някой може да даде при всяка хрема 300-400 долара за това??

* ако под "нямат други симптоми" разбирате игнорирането на постоянно сополивите за 2- 3 месеца, кашлящи, лошо спящи, анемични, то аз лично това не го приемам за "нямане" на симптоми. Че да ги игнорираш- можеш. От друга страна, на родители по финансови причини, не можещи да потърсят второ мнение, или "закотвени" към УК дж.п си ( работещо по алгоритми за индианци) може да разправяш каквото си искаш за "остатъчните кашлици, траещи 4 месеца". Само че това не е подход.


Апропо, как така за "нелекуване", пък щом дадеш дори и за два дена Амоксицилин на дете със сополи, траещи 2 месеца, детето О... по чудо става веднага добре? Как така "нямало нужда от нещо", пък за два дена се оправя??

Няма "черно-бяло". Има градиент на цвета, така да се каже.
"Твърдите подходи" до никъде не водят. Примери? много.

Искам лично да Ви помоля нещо- може би сте отличен микробиолог, но не и ЛЕКАР, Педиатър.
Нямам никакво съмнение за Вашата отлична квалификация като микробиолог, но нещата в обикновената, всекидневна педиатрия са и много трудни, и много "объркани", и задачките ни са много по-трудни за решаване от простите интерполации на факти. Простичко казано- мъчим се да лекуваме децата така, че да има резултат. Логично, разумно, но да има резултат. Здраво дете, нито кашля 2-3 месеца, нито има хрема 2-3 месеца НЕПРЕСТАННО.

Всъщност, мисля Вие, бавно и сигурно, ще се убедите в правотата на това, което се мъча да обяснявам тук вече толкова време.
« Последна редакция: Юни 25, 2012, 13:23:02 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

Апропо, как така за "нелекуване", пък щом дадеш дори и за два дена Амоксицилин на дете със сополи, траещи 2 месеца, детето О... по чудо става веднага добре? Как така "нямало нужда от нещо", пък за два дена се оправя??

Факт!Два дена след прием на Суметролим по антибиограма едномесечните му зелени сополи изчезнаха като с магическа пръчка.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Ох, докторе четете ми поста като дявола евангелието. Няма никакъв скрит подтекст. Под „без симптоми“ не разбирам нито едно от нещата, които сте написал, а разбирам буквално „без симптоми“, не за зелени сополи по 2 месеца. Подчертаното от вас, че няма да се намерят много лекари да дадат антибиотик за посявка без симптоми- това други участници в темата го споделиха дайте да не убиваме вестоносеца сега.
 Не говорим какви случаи имало и какво станало и на кой му изчезнали сополите от антибиотика след 2 месечна хрема. Говорим за статистика,за хрема, която трае до седмица и минава сама. Тази статистика колко по-често се причинява от вируси вие не я правите. Може би не вярвате в нея, това си е ваше право. Аз няма да ви притеснявам с факти повече.


  
Боби, извинявай, но винаги извърташ нещата когато няма как де се аргументираш. Аз лично много добре си спомням когато ни убеждаваше, че едва ли не ние се вманиачаваме с тия сополи и посявки, както и че бг педиатрите си ни казвали много правилно да не лекуваме нещо, което не трябва да се лекува. А се коментираше точно сополи траещи с месеци /ти това не го броеше за симптом, щото твоето дете си било такова сополиво и нищо му нямало/
Моят син например до сега не е пущал зелени сополи. Винаги са му били бистри, но и при нас се влачеха с месеци. Никога не вдигна температура и нямаше други симптоми. Както вече съм писала не един път след 2-рия ден Аугментин всичко приключи като с магическа пръчица.
На теория може и много да ги знаеш нещата, но практиката явно друго показва.


*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Може ли въпрос встрани от последните дебати :
-педиатъра предписа профилактика  всеки ден с флуорен препарат-флуорин или нещо подобно,но рецептата остана в колата.
Нужна ли е такава профилактична доза ,практика ли е да се дава -каза след 1г било нужно заради зъбките ?
Благодаря


*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Отрича се това в последните години.
Смята се че флуорирането на водата и локалното ( чрез пастите) е по-резултатно.
Няма единно мнение по въпроса обаче... не знам дали в Германия още продължават с таблетките ( те бяха най-върлите привърженици на това от десетилетия).
« Последна редакция: Юни 25, 2012, 15:24:15 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Nimika, навремето знам, че имаше такава практика. Аз си спомням дори, че в първи клас в училище ни раздаваха таблетки всеки ден.
Чела съм статии, че сега не се препоръчва добавка на флуор при децата, въпреки, че има и точно обратните мнения. Дори се твърдеше, че поникването на допълнителни зъби е резултат от тази стара практика :)
/аз лично, както и мои приятелки вадихме после зъбите "бонус", защото растяха върху другите :)/ Не знам дали наистина от това се е получило, не съм се интересувала подробно, но ето една статия, написана по въпроса:
http://www.zdrave.bg/?c=n&id=1845

Писали сме заедно с д-р Бърди....може да ми прескочиш мнението ;)


*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Благодаря ,Докторе.
Точно че съм срещала много противоречиви мнения,а мъжа ми е гледал  някакви филми /чел  нещо и запомнил ,че вече е отхвърлена и отречена тази практика.

Флуориране на водата ?-как  се прави за питейната ?


« Последна редакция: Юни 25, 2012, 16:21:19 pm от nimika »


*
Благодаря ,Докторе.
Точно че съм срещала много противоречиви мнения,а мъжа ми е гледал  някакви филми /чел  нещо и запомнил ,че вече е отхвърлена и отречена тази практика.

Флуориране на водата ?-как  се прави за питейната ?



В помпените станции, които тласкат водата по водопровода има машини за хлориране, но дали има и флуор там не съм се интересувала.

На нашия педиатър сякаш му спират от заплатата като прави изследвания, така ожесточено ги отказва и отрича. Трябвало да има боледуване и проблеми с месеци, да се е опитал с 2-3 АБ да ги оправи и тогава микробиология  8O Джипи-то ми не лекува така, но отказва бебета. Казва не съм учил педиатрия и ми е некомфортно, уважавам решението му, но съм сигурна, че има по-добра практика. Имало педиатри, които работят с касата, но и с доплащане, та мисля да се пробваме и така.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
така или иначе Мб не се поема от ЗК, така че при нужда и преценка просто си я правете
това са 18 лева само, могат да ви спестят излишен антибиотик, едно като цифра, второ като натрупване в детето
за хлорирането, тук малко аз ще парадирам с образованието си, но не е точно така както го дават по филмите
в Габрово например пазача на станцията мята от време на време някоя лопата вар в утаителя
« Последна редакция: Юни 25, 2012, 17:13:25 pm от mini »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Флуорирането и хлорирането на водата не са ли различни работи?
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
така или иначе Мб не се поема от ЗК,
И за мен, и за малкия , личния лекар е давал направления и сме пускали микробиология по ЗК.
Друг въпрос е, че не знам колко пъти има право и би пуснал , аз веднъж му исках , а контролите платих.



Флуорирането и хлорирането на водата не са ли различни работи?
Аз не съм наясно  флуорира ли се и как водата , за това попитах от любопитство ,ако някои знае да обясни .


По повод микробиологията и  казусите -следната ситуация  как определяме:
-пуснати посявки , изолирани-  да речем - Ауреус , не са третирани с антибиотик по антибиограма
-пуснати  нови посявки след десетина дни -  няма изолирани патогенни МО.
Лабораторна грешка ли би била първата проба ?



*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Час
« Отговор #35 -: Юни 25, 2012, 18:00:34 pm »
Съществуват хипотези, че резултатите от изследвания понякога се пишат без да се изследва. Не смея да си мисля дали е вярно. Може да е била замърсена пробата.
така или иначе Мб не се поема от ЗК,
И за мен, и за малкия , личния лекар е давал направления и сме пускали микробиология по ЗК.
Друг въпрос е, че не знам колко пъти има право и би пуснал , аз веднъж му исках , а контролите платих.



Флуорирането и хлорирането на водата не са ли различни работи?
Аз не съм наясно  флуорира ли се и как водата , за това попитах от любопитство ,ако някои знае да обясни .


По повод микробиологията и  казусите -следната ситуация  как определяме:
-пуснати посявки , изолирани-  да речем - Ауреус , не са третирани с антибиотик по антибиограма
-пуснати  нови посявки след десетина дни -  няма изолирани патогенни МО.
Лабораторна грешка ли би била първата проба ?


Аз нямам претенции за безплатни изследвания, повече ме притеснява налучкване на лечение.

Мисля, че флуорирането и хлорирането са различни неща, търсейки дали е така попаднах на петиция срещу флуорирането на водата в България, така че не знам дали се прави.
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Час
« Отговор #36 -: Юни 25, 2012, 22:14:59 pm »
Съществуват хипотези, че резултатите от изследвания понякога се пишат без да се изследва. Не смея да си мисля дали е вярно. Може да е била замърсена пробата.



По повод микробиологията и  казусите -следната ситуация  как определяме:
-пуснати посявки , изолирани-  да речем - Ауреус , не са третирани с антибиотик по антибиограма
-пуснати  нови посявки след десетина дни -  няма изолирани патогенни МО.

Това са глупости!Никой няма да си сложи подписа отдолу без да го е правил.Още повече пък за дете!!!!
По втория въпрос-може да даде фалшиво негативни резултати ако щама е третиран с антибиотик и не е минало време.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Аз не съм наясно  флуорира ли се и как водата , за това попитах от любопитство ,ако някои знае да обясни .
Тук се флуорира, за България не знам. Как става - ми сипват разни флуорни съединения - http://en.wikipedia.org/wiki/Water_fluoridation#Implementation
 


  
*
кисела, от няколко лекари вече чувам за подозрения по повод фалшиви (не-проведени) изследвания, дано да са само параноя

мерси за инфото за книгата, ще я погледна
В момента и моето дете е със секрети от носа трета седмица. Водих го на преглед при педиатър. Каза, че няма никакво възпаление никъде, че е здрав и да го оставим само да се изчисти. Да, но и аз съм от тези, които мислят, че здраво дете не е нормално да има секрети, макар и малко. Чудя се посявка само на назален или и на фарингеален секрет да му направим?