0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Като виден форумен вампир, пускам ви нова тема сега, за да не си пиете кафето без "мезе" сутринта.  :lol:
Нека тази седмица е прилично студена (но не много), да е здрава за деца и родители, да е усмихната и да ви е успешна с каквото и да се захванете! Късмет на всички в избора на подаръци за любимите хора и дано нацелите хубави намаления на качествени стоки. ;)


Леко продължение на темите от миналата седмица...
z22 , котаракът е разкошен и бих го поомачкала добре, ако ми падне, но все пак разполагам с аналогична "мачкалка" и затова не позеленях от завист.  :wink: Но за елхата 220 см вече съъъъъм ... Много ме сърбят ръцете да взема такава още за тази Коледа, но направя ли го - ще трябва да си наема и човек да я пази по празниците.  :lol:
Да ти кажа, котешка тоалетна пълна с каквото и да било - никога не е имало у нас. Всичките ми котки вкл. и тази сега, за тоалетна ползват правоъгълен леген, поставен под лек наклон. Чист, прост, гладък легенец  :D Като свърши работата - изхвърлям съдържанието в тоалетната, изплаквам и връщам на мястото му, като оставям и мааалко чиста водичка /аналогично на човешките тоалетни/. Веднъж седмично го накисвам с "Доместос", почивствам хубаво с четката за тоалетна и това е. Няма камъчета, пясъчета, лопатки, миризми и хамалогия.

И аз мисля, че за момиченце, което вече се чувства малка госпожица - сребърна гривна, или обеци са подходящ подарък, та дори и някоя нежна верижка за шията /пръстени на деца не харесвам лично аз/. На мен ми бяха подарили една много фина и красива гривна такава - тип верижка, с разни висулки от сребро и емайл /май така се наричаше/ - висулките са: дамска чанта, обувка с токче, ягодка и не помня какво още, цветни са и много нежни. Подобна ми се вижда подходяща и за дете, аз моята я слагам лятото с по-небрежни дрехи, "ваканционно" така да го кажем. :D Кутия за бижута е подходящо допълнение към такъв подарък наистина. Пък и веднъж започнат ли момиченцата да събират бижутца - няма спиране, та кутията празна няма да остане.

Подарък за момченце обаче и то по-големичко - тотален блокаж съм :( Имам чувството, че тях само игри и аксеосари за тях ги радват вече..., или просто такива са около мен момченцата. Нямам представа. Купувала съм огромни пъзели, скъпи макети на кораби и автомобили, които сам да си сглоби - няма брате, за дрехите да не говорим - те направо се приемат за обида, не за подарък.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

значи не само аз вампирясвам по нощите :lol: :lol:
Жбрул, мерси за темичката :)
Да е здрав аи късметлийска седмица за всички :lol:
[/url][/url]
*
Добро утро!Здрава седмица на всички!
Аз след малко ще будя дребльо за градина.дано сме по-дълго здрави!

*
Добро утро и от мен, много здраве за бебоци, дечица и родителите им ви желая.

От предната тема към Раши, мила ти стоматолог ли си и поради каква причина, не се силанизират млечни зъбки. Както разбрах силантите предпазват 2 години, като за 1 дават гаранция, но в това изобщо не съм сигурна. Ако предположим че е вярно, защо на млечни зъби, визирам кътниците, които се сменят на 10-12 годишна възраст, не може да се постави силант. И изобщо защо да не може, това не разбирам. По някаква медицинска гледна точка или поради това, че ще се сменят. Ако е второто просто нямам думи.

Ние преди като имахме мъжки сиамец, тоалетната беше точно такава и абсолютно по същият начин процедирахме както Jbrul. Даже сме го хващали на няколко пъти, да пишка, на самата тоалетна чиния, като нас. Не сме го дресирали, просто правеше това, което и ние. Другото което мен ме изумяваше, че с лапки се опитваше да отключи външната врата, особено когато беше разгонен. Това беше преди 8 години и много от екстрите не се продаваха още тук, като драскала, ножици и т.н. Бяхме му взели едно пънче да си драска там, но не му хареса. Диваните бяха леш.

Аз днес упорито ще търся детски стоматолог, за кариеса на Тони.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Слънчева седмица и от мен, да са здрави малки и големи, а студа не ни плаши вече, все пак е зима :wink:

Голямо писане сте изписали за два дни, едва насмогнах да ви изчета. Ние бяхме два дни на една станция на Предела, разкошно беше, времето чудно, компанията голяма, 6 деца общо, голяма забава :D
Днес чак не ми се връщаше в реалността - работа, ужас :x

Сиа, много благодаря за предложението за дъската, нямаме такава точно, имаме в по-малък размер, която е магнитна от едната страна да се лепят буквички и цифрички, но на тази и Елена ще може да дращи, защото другата Деси не й я дава много :lol:

Свате, дала съм всичко на момичето бе, в тоя линк има координати, както съм написала на всички детски уролози и нефролози в София и не само :wink:
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Привет, само искам да кажа, че тази маца от миналата тема е направо очарователна. Мога да я мачкам с часове, за Мони няма да казвам, тя и с дни няма да я пусне. Има си Мони коте, още е мъничко и е много добро. Приспива го в количката на куклите, вози го, завива го, облича го и най-интересното е, че в момента в който го пусне то тича при нея да го гушне  8O. Аз бих изхвърчала с 220 км в час... Мъжа ми обаче животно в къщи не пуска. Котето и кучето са с паспорт, ваксинирани, обезпаразитени и нахранени, но на вън... Само папагала се уреди в коридора, но му се е заканил и на него, защото се изкачва на най-високата част от клетката, само и само да си плюва обелките навън... Оздравя Мони, голямо кашляне му беше спретнала цяла седмица...

Здраве, слънце и усмивки желая... :)

http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
Перденце, и на мен ми отказаха силанизиране на зъбките на Мия. Абсолютно същото ми обясниха: че се прави на постоянни зъби и че щом още няма такива, значи е малка за тази процедура.
Хубава седмица на всички. Здрави и усмихнати деца!
<br />[link=http:
*
Re: Седмица с аромат на наближаващи празници
« Отговор #7 -: Ноември 21, 2011, 11:36:47 am »
Аз искам да знам обаче защо не може. На всякъде където прочетох, се препоръчва наистина за постоянни зъбки, обаче може и на млечни при определени показатели. Е ние ги имаме. Имаме деминерализация и то доста голяма, имаме вече и кариес. нали за това е профилактиката, а и в крайна сметката програмата за тази есен е от 5 до 7 години. Може би ще трябва да приемаме флуор допълнително, но защо не ми го каза и предписа въпросното светило.
Извинявам се, че ви занимавам, но не искам детето ми да има моите грозни и развалени зъби. Важен е и гена, но каквото мога аз като превенция да направя, искам да го сторя. Искам обосновано обяснение, защо не на млечни зъбки, това е.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Наде, аз вече писах, че на Дани силанизираха точно млечно зъбче със започнала деминерализация, която според стоматоложката щеше да доведе до кариес в рамките на няколко месеца. А тези зъби се сменят едва на 12г. Но не сме минавали по НЗОК.

Мисля, че програмата е наистина за първите постоянни молари, толкова може да поеме държавата, намерих самата програма, точно така си пише. Обхваща деца на 5-9 години, http://zdravenews.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=5958:-20-000-&catid=14:2010-03-11-10-53-45&Itemid=16



Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Perde, Симона има поставен такъв защитен слой на 3 кътника - не мога да кажа със сигурност, че става въпрос за въпросните силанти, защото не съм запомнила наименованието. Но четейки за силанизирането, оставам с впечатлението, че сме правили точно това. Д-р Маркова ни го предложи и препоръча, на две от трите зъбчета касата пое по-голямата част от сумата, за третото си платихме - преди около година ги правихме.
Така че аз си правя извода не, че не може на млечни зъбки, а просто явно програмата поема по-горна възраст.

Аз също като теб много държа на добрата профилактика за зъбките. Наясно съм, че генът е фактор, но категорично не е само той, защото, ако беше така, нямаше да е  налице статистиката - българските деца до 18г са с многократно по-лошо зъбно здраве от децата в западна Европа.
« Последна редакция: Ноември 21, 2011, 13:12:12 pm от tzvetenze »
*
Перде, далеч съм още от въпроса със силантите за Дани, но като чета теб и другите - ами просто става въпрос за пари, или по-скоро липсата на такива по НЗОК. Както винаги де. Решили са да плащат за това при децата, но за постоянните зъби, а не за млечните, понеже млечните развалени, или не - все ще се сменят в един момент т.е. силанизирането им си е "пари на вятъра" от гледна точка на системата. Ако на теб ти е важно да се направи - няма да ти откаже никой детски стоматолог щом си плащаш за процедурата. Сещам се, че като ми излезе кариес на един мъдрец, моят стоматолог /явно с идея да ми спести разходи/ - ми каза, че мъдреците по принцип не били трайни зъби /не знам колко е вярно това/ и в един момент - все ще ги вадим, че да не съм се набутвала да го правим. Не ме е болял, ама викам си на акъла - траен, или не - тъпо е да го оставя да се развали и да ме боли, ако и да се вади в един момент и си му сложихме пломба. Преди 10-ина години беше случката - още ми е в устата въпросния зъб  :lol: Обаче вече 5 пъти е правен и Док ще си излезе съвсем прав, че накрая - няма да се размине ваденето. Не съм ползвала стоматологична помощ по НЗОК и не знам какво би покрила, но съм чувала, че не е много. Не вярвам за тоя мъдрец да можех да мина по НЗОК с 5 пломби все пак.

Може да ти се струва нечестно и несправедливо да е така, но има логика от гледна точка на все пак оскъдните държавни финанси. И аз и вие сме си плащали по 300 и отгоре лева, за да изследваме хормони, вирусологии и пр., като първа стъпка за изясняване на въпроса защо бебе не идва и всички знаем, че без това - нищо нататък не може да се предприема. Отделно, че се налага да се пускат не само веднъж, ама...като ни е важно и няма как - плащали сме. Хем за нас си - все пак внасяме осигорувки, докато за децата си - не плащаме нищо отделно. Продънена система, бедна държава, няма как да се покрият всички "полезни мероприятия", пари се намират само за неотложните и тези от първостепенна важност. Не, че на мен ми харесва това положение, но на този етап - друг начин няма.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Златни сте-благодаря за идеята за музикална кутия за бижута -супер ,как не се бях сетила!

Нека седмицата да е много усмихната и топла!


*
От предната тема към Раши, мила ти стоматолог ли си и поради каква причина, не се силанизират млечни зъбки. Както разбрах силантите предпазват 2 години, като за 1 дават гаранция, но в това изобщо не съм сигурна. Ако предположим че е вярно, защо на млечни зъби, визирам кътниците, които се сменят на 10-12 годишна възраст, не може да се постави силант. И изобщо защо да не може, това не разбирам. По някаква медицинска гледна точка или поради това, че ще се сменят. Ако е второто просто нямам думи.

Перденце, мила, аз не съм зъболекар, но мъжо е. Разказах му вашия случай. Не че не може да се силанизират млечни зъби, но няма смисъл според него. Основната причина е, че по принцип силанизирането се прави до месец след като е избил зъба, докато емайлът още зрее т.е. за млечните зъбки е вече късно. Докато постоянните може да се силанизират именно веднага след като порастнат. Има значение и кой го прави. Ако е направено лошо, то може да има и обратен ефект - да се напука и да създаде условия за кариес например. Това е причината. Иначе той е за силанизирането и го смята за много полезно. Просто е важно да е направено в точното време. Ако имаш въпроси винаги можеш да ме питаш и ще те консултира.
« Последна редакция: Ноември 21, 2011, 17:03:45 pm от Раши »


*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
И аз благодаря, Раши, много ми беше полезен отговорът ти  :D!
Успешна седмица на всички!
*
И аз благодаря, Раши, много ми беше полезен отговорът ти  :D!
Успешна седмица на всички!

Няма за какво :) Успешна седмица и от мен :)


*
Хубава и здрава седмица и от мен :D

Ние днес с момата успешно пристигнахме в София. Ще поостанем няколко дни, консултация, ваксини и малко клюки с приятели :D

*
Благодаря ти Раши, какво по хубаво да изпробвам дадено светило точно върху млечните зъбки. Ами ако поставим силанти на постоянните и стана по лошо, кво прайм. Оф, като се знам аз как от детската градина съм все по "зъбари",  не искам това да се случи и с детето ми.
Иначе аз я четох програмата, ама аз искам силанти, независимо дали може или не по каса. Щом не може чрез нея, ще си платя, защо е това грубо отношение, все едно искам да нараня детето си. Ей това ме убива в нашите лекари.

Точно това което писа Стефи, ме подтиква да искам да сложа на млечните зъби. Слагат се и на млечни по показания. Между  другото колко върви силант на един зъб? Раши, мъжът ти или пък друг, който е плащал би ли ми дал цена, за ориентир.И тази деминерализация от липса на флуор ли е само или общо липса на няколко минерала?

Имам час вече за 30.11, не работи жената по каса, казах й че искам силанти и да работи едно зъбче. До момента си плащам за всичко, независимо че на детенце му се полагат по каса доста неща Винаги не стигат направления за него. Пък аз все искам ... :wink: а то все няма. Исках поне за зъбките да изкярим, ама не би. Здраве да е.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Вярно е, че мирише на Коледа, аз вече чета писмото до Дядо Коледа, което кръщелникът ми е почнал още през лятото и досега не е приключил окончателно - изфинва се изказа, нанасят се последни промени, подменя се едно с друго.... а дори още не се знае дали и колко е бил добър през годината :-)

Ще ми се и да ви върна още няколко седмични теми назад: търся топлички ботуши за Кай; вече дори с чорапогащник, ниски обувки и чувалче на количката пак са му измръзнали краката след разходката. И понеже пух още не ходи, търся нещо като за бебета, без подметка (решила съм си, че ще му е неудобна, и аз не знам защо), но да изглежда като ботушче, а не пантоф :-) И тъкмо си намерих в Некст, когато се оказа, че номерата са свършили :-( Имате ли идеи по въпроса? Не ми се поръчва през приятели в чужбина, защото около Коледа всички щъкат напред-назад и вероятно ще ги получа твърде късно.
*
Надин, имам едни кожени пантофи, които на вид са бутуши, но подметката им е пак от кожа-меко и много топло.Тези, които имам са 17 номер, представи си като от кожухче рошавото е отвътре. Ако идеята ти харесва пиши на лични. Сини са на цвят.
« Последна редакция: Ноември 21, 2011, 20:40:09 pm от shanoar »
*
Надин, какъв ти е чувалът? При нас дори само по чорапи, панталон, без чорапогащник никога не са му били студени краката. Докато не почна да пълзи и да се изправя, не е имал обувки, т.е. малко след като стана на 8 м. Но зимата я изкарахме без. Затова и съвет не мога да ти дам.  :oops:

Хубава седмица и от нас!  :)