0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #140 -: Април 01, 2011, 08:50:30 am »
Аз пък от вчера си мисля, друго...
Много ми е уютно тук, такива дискусии са ми полезни,
намирам отговори за себе си, на много теми, дори и в споровете.
Изказвам неща на "глас" който откривам, че не бих споделила другаде
дори и с най-близките ми...нека добрия тон надделява...

Райса с най-добри чувства...нека запазим уважение едни към други!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #141 -: Април 01, 2011, 08:53:46 am »
Мисля, че всички жени в този форум и тази тема са уникални и са прекрасни майки. Близки сме по-съдба и би трябвало да се разбираме най-добре и да сме толерантни една с друга, именно поради всичко преживяно в името на това да имаме дете. Джам го каза добре - всеки човек е различен. Няма значение дали се лакираме или не. Кой както си нареди нещата, така. Важното е да се подкрепяме и разбираме. За някои неща няма кой друг да ни разбере :)


Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #142 -: Април 01, 2011, 09:21:59 am »
Понеже аз стартирах дискусията и дадох тая насока на разговора (поддържане - неподдържане, лак, баня, чист и спретнат вид), нека да напомня: коментарът ми беше за "откриването на топлата вода" от разни авторки, които очевидно твърде лековато (макар и да твърдят обратното) са се хвърлили в майчинството и остават да се дивят пред неща, за които повечето хора с глава на раменете, са били готови (поне на теория). Също и споделянето на "срамни" чувства го намирам лицемерно и преекспонирано, защото смятам, че няма нищо срамно в това да се дразниш на детето си, нищо кой знае какво не е да го признаеш.

Не коментирам случаи, които излизат извън "средностатистическото" отглеждане на едно здраво бебе.

И накрая да поясня, защото се получи едно залитане и хващане за думата - всяка от нас има различна дефиниция за това какво е поддържана жена. За мен това е съвкупност от много неща, в които влизат чистите дрехи вкъщи и навън, лакираните нокти или поне поддържания маникюр, сресана коса и други подобни (да не изброявам, че ще ми е трудно да го направя изчерпателно). Има жени, които изглеждат поддържани и без да се лакират и гримират - въпрос на стил и вкус. Лично решение е кой как ще се отнася към себе си след като стане родител. Но съм малко против да се издига в култ мърлявата кърмачка - ами, не е голямо геройство, че системно не си сменяш изцапаните дрехи и целодневно ходиш по нощница вкъщи!

С най-добри чувства.

Редакция: подчертавам "системно" в болд, за да няма недоразумения.
« Последна редакция: Април 01, 2011, 10:10:21 am от cambozzola »
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #143 -: Април 01, 2011, 09:23:17 am »
Чета заформилата се дискусия и си мисля нещо.
Добре, ако един човек има някакъв проблем със себе си, по - добре е да го разреши, нали? Защото, ако  ние самите не се чувстваме пълноценни и в хармония, едва ли бихме могли да имаме пълноценни отношения с децата си. А пълноценните отношения с детето са не по-малко важни за здравето му от качествената храна, например.
В този ред на мисли, не сме роботи с програмирано светоусещане. Каквито и очаквания да сме имали за едно нещо - реалистични, нереалистични, нищо не ни дава гаранция какви размисли, терзания и страхове бихме могли да изпитаме в определени моменти и ситуации.
И ако един човек изпитва подобни явно срамни чувства, по-добре е да не ги сподели, за да не бъде обвиняван, че се оплаква? Излиза, че всички тук сме супермайки :wink: Или е добре да можем да говорим по всякакви теми, които ни вълнуват и притесняват в даден момент, да споделяме, да си помагаме? За някои проблеми понякога се иска много просто решение, за да се почувстваш по-пълноценен - просто да видиш, че някой има желание да те разбере.

Не говоря за никой конкретно, нито конкретно за майката от статията. Още по-малко говоря за майките, които се оплаквали, че детето им заемало 100% от времето и прочие случаи. А и от самия изказ на всеки един потребител, личи кога се оплаква тъй за раздумката.

Повече от ясно е, че рационално всички тук сме приели ситуацията, отговорността, разпределение на роли, трудности и прочие. Но никой не е застрахован от лоши моменти. Важното е да се осмислят и преодоляват.


прочетох и аз статията, много внимателно и коментарите на всички, моето мнение се припокрива на 95% с този пост на Цвети. Най-важното за мен е да бъда в мир със себе си, когато съм уверена и знам какво правя, защо го правя и как да го направя, тогава се чувствам добре и никакви външни фактори от рода на лак, грим, прическа и подобни не могат да разклатят душевното ми здраве. :wink:
С недоспиването и умората свикнах, за кариера или сравнение със съпруга ми никога не съм си и помисляла, може би защото сме в коренно различни области и сме мнооого различни хора, може би и защото той е по-умен мен, например :lol:
Както казва мини обичам децата си безумно, но обичам себе си и съпруга си, искам да съхраня взаимоотношенията които имаме в момента колкото си може по-дълго, за това се преборих със себе си и сега си позволявам 1-2 пъти месечно да ги оставим при баба и дядо за по няколко часа, за да имаме време двамата да поговорим, да бъдем сами. Още повече че децата също имат нужда да общуват с хора различни от мама и тати, дори и това че баба и дядо ги оставят да правят каквото си поискат, за тях е добре :wink:
Не знам, не знам как точно да го кажа/напиша, но рецепта няма, всеки решава за себе си, всеки сам достига до своята "златна среда", защото най-важното е ние да сме спокойни и да се чувстваме добре, тогава и децата са добре.
Мен лично, майчинството ме научи на търпение, качество което нямах :)
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #144 -: Април 01, 2011, 09:37:19 am »
Джам, написах го точно защото бях сигурна, че ти лично ще ме разбереш възможно най-правилно.
Раши, понякога точно това всичко, за да имаме дете ни събаря в по-късен етап.
И моля да не се приема това като опит за противоречие или омаловажаване на факта, че има и други, които се борят за дете. Не бих върнала нито една минута от живота и опитите си до сега, просто има моменти, в които искам да бъда друг човек и да съм на друго място...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #145 -: Април 01, 2011, 09:49:45 am »
След цялата дискусия и аз прочетох статията, преди това я прескочих.
От цялата работа аз какво разбрах - жената не е толкова недоволна от майчинството, а от съпруга си. И веднага се сетих за реплика от "Стъклен дом": "Никое дете не си избира башата, майките ни ги избират!"
Няма как един мъж да е помагал в домакинството, а след раждането на детето да остави всичко на жената. Ако помага преди, ще помага и след това, дори повече. Не да се хваля с моя, ама златен мъж имам  8) Но първо разбрах какъв човек е и тогава реших, че искам да е баща на децата ми.
Иначе за думите, че мрази майчинството, ами пак е до човек. За мен това беше най-прекрасното време до момента от живота ми, съжалявам, че се наложи да се върна толкова рано на работа. Стоях си по цял ден с децата и беше прекрасно. Никакъв друг контакт не може да замени факта, че аз оформям характери, показвам живота на две малки същества и се радвам на начина по който те го приемат.
Да, преди не си бях виждала ноктите без лак, но сега не се лакирам просто защото не искам да мирише в къщи на ацетон. Имам красиви нокти и без лак.
Да, преди всеки ден бях с грим, сега не се гримирам, не защото не мога да сложа едно червило, а защото не мога да целувам децата си с него.
Да, преди ходих по-често на фризьор, но сега намирам 2 минути сутрин да сложа 3 ролки на главата.
Джам е права за очакванията... Мечтаех, жадувах да бъда майка, като всички тук. Четох много, но наистина не бях подготвена с реалноста. Знаех, че няма да спя, но по книгите пише будят се на 3 часа. Да, ама, не! Будят се на 20мин посред нощ. Аз, която бях свикнала да спя поне по 10часа непрекъснат сън, будувах по цели нощи сега. Толкова бях свикнала да ставам на половин час, че ако децата пропуснеха, аз ставах да ги проверявам дали дишат. Едва сега започнаха да спят без да се будят. Вярвайте ми, нямаше по тежко и по-неочаквано нещо, особено след като тръгнах на работа. Не сенки под очите, до брадичката ми бяха стигнали сенките  :lol:
Наистина не бях подготвена за това...
Не бях подготвена и че ще боледуват толкова... Каквото и да пише по книгите, реалността е друга...
П.С. и аз съм имала петна от кърма, ами какво да направя като бях като кравата Милка  8) Мога ли на 5 мин.да сменям тениски, ми това ми беше последната грижа да си призная, пък и млякото е полезно за кожата  :wink:
Е, тоз път се улях  :oops:
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #146 -: Април 01, 2011, 10:06:21 am »
Аз пък от вчера си мисля, друго...
Много ми е уютно тук, такива дискусии са ми полезни,
намирам отговори за себе си, на много теми, дори и в споровете.
Изказвам неща на "глас" който откривам, че не бих споделила другаде
дори и с най-близките ми...нека добрия тон надделява...

Райса с най-добри чувства...нека запазим уважение едни към други!

И аз се чувствам по същия начин. Винаги ми е харесвала интелигентността на повечето хора, които пишат тук. Точно затова никога не съм се притеснявала да споделя някакви много лични чувства. Сигурна съм, че всички заспиваме вечер, благодарейки на Бога, че имаме децата си и човека до нас. Но също толкова естествено приемам и факта, че има моменти, в които си мислиш, че просто не можеш да понесеш повече, че искаш малко време само за себе си -и това не те прави по-лош родител, а просто ти напомня, че си Човек.
<br />[link=http:
*
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #147 -: Април 01, 2011, 10:28:16 am »
Раши, понякога точно това всичко, за да имаме дете ни събаря в по-късен етап.

Много си права, за съжаление. И никой друг не разбира това, дори и мъжете ни! Отстрани изглеждаме като прекалено грижовни към децата си. А ние като си знаем какво ни е коствало да ги имаме, правим всичко възможно те да са добре. И разбира се, понякога нямаме време за себе си и човека до нас. Труден е балансът.


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #148 -: Април 01, 2011, 11:05:36 am »
да ви припомня за тази инициатива:

http://www.btv.bg/da-izchistim
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #149 -: Април 01, 2011, 11:19:45 am »
да ви припомня за тази инициатива:

http://www.btv.bg/da-izchistim

в тази връзка да ви питам - във вашите квартали/градове имате ли от контейнерите за разделно събиране на боклука - за стъкло, хартия, пластмаса?
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #150 -: Април 01, 2011, 11:26:52 am »
Честно да ви кажа, съжалявам, че пуснах статията. Не целях да драсна фитила на поредното по-по-най надприказване. И на мен като на mishanta ми липсва приятелската атмосфера тук.  

Чистенето на града е супер инициатива, смятам да включа и младите мармоти в садене на цветенца в кашпите пред блока.

Цвети, да, имаме контейнери и всъщност вече доста хора ползват този за пластмаса и хартия. Но този за стъкло почти винаги е празен, когато изхвърлям в него.

В този ред на мисли, да споделя - досега децата пиеха вода нощем от малка пластмасова бутилка до леглото, 300 или 500 мл Девин изворна. Сменям през ден, за 2 деца това е средно 7 пластмасови бутилки седмично. Чаши пробвах, разливат. И сега купих 2 бебешки сокчета в стъклени бутилки с добър винт, купих си и четка за бебешки шишета и вече не хабим пластмаса, поне у дома :)
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #151 -: Април 01, 2011, 11:30:12 am »
... че се опитвах да изкарам седмица за седмица и гримовете и лаковете бяха последното нещо на света, което ме интересуваше. Опитвах се да оцелея. А сега гримовете и лаковете също толкова малко ме интересуват, защото просто се опитвам да се съхраня и да не направя фатални крачки. Самотата, липсата на помощ, недоспиването, очакванията на всички около мен са такава бездна, че в момента само една единствена крачка ме държи настрани от нея и отчаяно се опитвам да я запазя... И хич не ми пука дали съм спретната или красива за някой, просто се опитвам да изплувам...
Извинете за поста, но не се сдържах :(

И аз споделям написаното от Ганка.
Нямам време да си измия косата, душ вземам, ако намеря време, но моите деца не спят по едно и също време. и т.н.

В този ред на мисли, чудя се кога намирате време да пишете тук и кога ви остава време да си гледате децата?
Аз не успявам да изчета темата.

П.П. Очаквам Jam и  Raissa да ни покажат кой е по-умния, сиреч кой ще отстъпи. :wink: Изобщо не знам, за какво и в тази тема се дъвчат, ама стана грозничко вече. :(

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #152 -: Април 01, 2011, 11:31:29 am »
От известно време - няколко месеца вече, при нас тези контейнери изчезнаха, по  навик разделям - още преди време, когато се зараждаше у нас идеята за разделно събиране, си закупих съобразен с това кош, в който да мога да ги сортирам, но вече няма къде да ги изхвърлям разделно!

Някакви идеи къде бих могла да се обадя със запитване защо в престижния! квартал Изгрев вече няма съоръжения за разделно изхвърляне на боклука?
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #153 -: Април 01, 2011, 11:42:30 am »
Някакви идеи къде бих могла да се обадя със запитване защо в престижния! квартал Изгрев вече няма съоръжения за разделно изхвърляне на боклука?

Виж отговор 2 тук http://blog.sofia.bg/?p=691
Може и изрично да питаш госпожата за кв. Изгрев
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #154 -: Април 01, 2011, 11:55:50 am »
Мармотче, благодаря, задължително ще попитам в блога, ще потърся и имейл за контакт.

Аз също съм планирала да участваме в инициативата заедно с Мона, - ще сади цветенца, ще събира и съчките, че при нас има много нападали от дърветата. Мама ще е по по-мръсната част :) Надявам се свекърва ми да е свободна и да вземе Антон, за да се включи и таткото ни, тя е много щастлива, когато прави нещо и с двамата си родители, а и аз много държа на това.
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #155 -: Април 01, 2011, 12:04:37 pm »
И изобщо не знам защо продължаваш да цитираш мои постове, след като толкова се изложи миналият път...
като си доказано "по-силна" и ще ме победиш?  :lol:

Много смешно и жалко...изобщо не ти отива да пишеш подобни неща.
Ако се опитваш да се доказваш, с опитите си да ме "клъвнеш" по-добре го прави на лични, защото очевидно никой тук не иска да чете "селски вечеринки" ...

Не разбирам защо към мен са насочени призивите за добър тон, след като не аз започвам да се заяждам с някого, опитвайки се да му докарам образ, който всъщност не съществува.


Ние ще чистим района на Панчеревското езеро  :) Залепих във входа логото на кампанията.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #156 -: Април 01, 2011, 12:12:05 pm »
Ох, Раиса, моля ти се, стига вече :? Джам винаги е имала по-остър и прям изказ, но това не означава, че е лош човек. Всеки сам си избира как да бъде представен в обществото. Не мисля, че не възпитанието и селското поведение вече имат място тук. Досадно е, отвратително е и е крайно време да спрете. Изобщо не ми пука кой какво мисли по въпроса, идете ако искате някъде, ударете си по два шамара, надпийте се с бира, седнете и се надприказвайте до Великден, ама спрете да се дракате тук. Егати чудото, втора поредна тема...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #157 -: Април 01, 2011, 13:05:19 pm »
Раиса, предупреждавам те вече официално, в качеството си на модератор - още един постинг от този род и заминаваш на заслужен отдих от сайта. отдиха си го заслужила доста отдавна, но ще ти дам последен шанс.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #158 -: Април 01, 2011, 13:16:26 pm »
Ние пък ще си чистим Панчаревските детски площадки :).

*
Re: Нова пролетна седмица 28.03- 03.04.2011
« Отговор #159 -: Април 01, 2011, 13:34:44 pm »
Момичета, знаете ли къде се хвърлят стари живачни термометри?
Имам 2 неизползваеми, но не ми се иска да ги хвърлям директно в кофата.