0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #40 -: Януари 05, 2011, 00:13:15 am »
Раиса, какво да ти кажа... според мен лично е по-добре да имаш план Б.
Една позната, изобщо не беше мислила и естествено подавала документи за ясла, защото разчиташе на "стабилната" работа на мъжа си. Само че, ситуацията е толкова динамична, че не знаеш какво те чака утре.Сега и се налага да се връща на работа, за ДЯ е ясно, че няма как да стане, частната и е скъпа...голям зор. Нищо не ти пречи да си подадеш документи, пък ако не ти се налага да пускаш малката още по-добре.
*
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #41 -: Януари 05, 2011, 09:47:31 am »
Разбира се, че толкова леко да се произнесе диагнозата е доста непрофесионално, а все пак сте с връзки. 
Е, то връзки е силно казано, но допускам, че именно това може да е причината въпросната лекарка да се презастрахова.
Софийската ни педиатърка каза, че би изчакала да има поне още 2-3 спазъма, за да заговори за астма. Мисля засега да продължа със Зиртека, а Сингулара евентуално ще го почнем след месец,  просто за да имам до тогава по-ясна картина за това какво и що... И май тук е мястото да попитам какво се има предвид под "спазъм"? В нашия случай като такъв бе определено среднощното будене на Ники от кашлица ( тъй като секретите се задържаха в гърлото ) по един-два пъти на нощ. Като се изправи детето във вертикално състояние положението се успокояваше.
И още нещо - в момента на Ники му никнат зъби, възможно ли е заради това имунитетът му да е спаднал и по-бавно да върви оздравителният процес?
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #42 -: Януари 05, 2011, 10:15:55 am »

Това е добре, само че дано намериш ПРАВИЛНИЯ лекар.
П.П.  Аз пък изпадам в потрес от родители, които не изпадат в паника от зеления сопол, задушаващата кашлица, силните болки в корема, но кой ме пита мен ...

[/quote]

Лейди, и аз изпадам в потрес и по този повод мъжът ми ме обявява за луда. Е как да не се притеснявам за детето си.. По-скоро се чудя как има такива родители, на които въобще не им дреме.
« Последна редакция: Януари 05, 2011, 10:19:46 am от Tutto_bene »
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #43 -: Януари 05, 2011, 10:31:43 am »
 Ами вчера си взехме децата със съседката от градина(те са в една група). Тя е вече в 7 месец. Та тъкмо отиваме и едната госпожа обясняваше на един татко, че сина му повърнал 3 пъти на обяд, но не му звъннали, защото нямал температура  8O.
Аз от изненада не можах и устата да си отворя, но разярена бременна жена, отдавна не бях виждала.  :lol:. Разбраха и съседните блокове  :lol:.
И си е права, защото е стриктна а дъщеря и и носи все нови и нови вируси и през цялата си бременност не можа да се оправи. Да не говорим, че и върнаха детето преди празниците за леко червено гърло без никакви други симптоми. Както и моята върнаха веднъж заради розови дъгички  :lol:
Пак казвам, на мен не ми е проблем, защото Моника да чукна на дърво държи фронта, но за често боледуващите дечица си е престъпление. За бременни майки и семейства с бебета в къщи също.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #44 -: Януари 05, 2011, 11:02:20 am »
Може и да не съм много наясно с нещата, ама май тая истерия за яслите е само за определени ясли (може би такива, за които има повече желаещи или са в по-натоварени райони). Пред яслата до нас не само, че нямаше опашка, ами и нали ви казвам, входящият ми номер беше 5...

Раши, ще пиша как върви, то няма какво още да става - само чакам за ОДЗ-тата кандидатстването. Спокойна съм, че имам осигурен един вариант. Ти смяташ ли да минаваш през мелачката тази година?

Раиса, можеш и догодина направо да кандидатстваш. Тогава кандидатстването за яслите ще става, както за ОДЗ-тата - т.е. през интернет. Друг вариант е просто по-късно тази година да си подадеш документите в някоя ясла - те приемат целогодишно, защото изписват децата, в момента, в който станат на 3 годинки, тогава ги местят в детска градина. Най-добре да звъннеш в ясла, която ви е наблизо и да попиташ кога да занесеш документите при твоята ситуация.
« Последна редакция: Януари 05, 2011, 11:06:12 am от cambozzola »
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #45 -: Януари 05, 2011, 11:27:48 am »
Привет :)
Ние обсъдихме положението с яслите и решихме да не го пускаме тази година, освен ако ножа не опре до кокала финансово.Ще кандидатстваме през интернет и ако не ни приемат и нещо се наложи да се върна на работа - ще се молим на директорките тук. Някак все ми се струва малък на година и четири месеца. Ми той няма да може да си каже какво иска още, няма да може да ми се оплаче, ако се държат зле с него. Някак не си представям на моето сладко дете да му бъде крещяно (на племенника са му крещяли и майка му случайно е чула, после го спряха от ясла) и аз да не знам.

Ники по цял ден пълзи нагоре-надолу, опитва се да се покатери по чийто крак види и да се изправи, хваща се за всичко в опит да направи същото и като не успее и тупне седи и гледа много обидено :D Много е сладък и хем ми е смешен, хем му съчувствам.

Да кажа - излезе му бенка на коремчето. Не знам кога се появяват, но дали е нормално на 8 месеца?
[/url][/url]
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #46 -: Януари 05, 2011, 12:15:07 pm »
Цитат
... И май тук е мястото да попитам какво се има предвид под "спазъм"? В нашия случай като такъв бе определено среднощното будене на Ники от кашлица ( тъй като секретите се задържаха в гърлото ) по един-два пъти на нощ. Като се изправи детето във вертикално състояние положението се успокояваше.
И още нещо - в момента на Ники му никнат зъби, възможно ли е заради това имунитетът му да е спаднал и по-бавно да върви оздравителният процес?
Не съм лекар, но според мен това не е типичен бронхо-спазъм. От личен опит споделям, че положението на тялото при започнал бронхо-спазъм не облекчава състоянието. Второ, задържане на секрети в гърлото е нещо различно от спазъм на бронхитите - разбирай дразнене на гладката мускулатура на белия дроб, но и двете състояния предизвикват затруднено дишане и водещо според мен е вида на кашлицата.
Аз също имах съмнение, че Вики е направил бронхо-спазъм пролетта при едно от вирусните си заболявания. Лекарката в Детската пулмология на МА след преглед обаче не установи такова нещо. Каза, че не чува "свиркане". Отделно та това, предложи да му се направи една инхалация с Вентолин и ако почне да свирка, значи 100% НЕ Е напралвил бронхо-спазъм.  Това още повече затвърди мнението ми че не всяка кашица и задух се дължат на бронхо-спазъм.
По въпрос втори: Според мен дентицията не може да "сваля" имунитет.
*
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #47 -: Януари 05, 2011, 12:31:49 pm »
жасмин, не е рано според мен. Моят има отдавна бенки (за момента се сещам за 4, но сигурно има и още). Все още няма от релефните. И аз и майка си имаме по много. Сега се сетих, че брат ми има една много голяма по рождение.

При нас свикването с яслата върви с умерен успех. Вчера учителката казала на мъжа ми да го остави сам за 2 часа там и като излязъл, имало сълзи, както и като се върнал. Въпреки това, момичето казало, че бил играл междувременно. Днес му казах да остане там, докато обядват. Нямаме бърза работа. Ще свикне.

Лек ден!

*
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #48 -: Януари 05, 2011, 13:08:09 pm »
Аз мисля, че имунитета все още се изгражда при децата и дентацията драстично намаля съпротивителните сили на организма за борба с вирусите. И все пак при всяко дете е различно. Това го пиша от моя злощастен опит на изстрадалото ми детенце. Също така твърдя, че няма температури от зъбоникнене, а при наличие на двете ситуации, то вероятно детенце се е рязболяло. Имахме трудна и болезнена дентация, но Тони не ми е вдигал температури от зъби, а само и единствено при заболяване.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #49 -: Януари 05, 2011, 13:28:19 pm »
Също така твърдя, че няма температури от зъбоникнене, а при наличие на двете ситуации, то вероятно детенце се е рязболяло. ...

абсолютно подкрепям, Т от зъби си е легенда :wink:
*
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #50 -: Януари 05, 2011, 14:00:01 pm »
За температура не става дума. Имам предвид кашлицата и сополите. Великото изказване, че те са симптом на дентацията по-скоро важи в обратен ред, по моята логика, та раших да си поразсъждавам на глас  :oops: Просто ми прави впечатление, че вече за трети път, преди да прореже зъбчето, секрецията от носа се активира. За съжаление покрай яслата на каката е трудно да се правят 100%-ови изводи, но съм длъжна да огледам ситуацията от всички възможни ъгли :)

Някой да в чувал в София да има организирана група родители, които да се редуват да си гледат децата, по западен тертип? :)
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #51 -: Януари 05, 2011, 14:01:45 pm »
аничка, в интерес на истината вчера или онзи ден попаднах на подобна тема в бг-мамата. Потърси, сигурно ще намериш нещо.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #52 -: Януари 05, 2011, 14:16:53 pm »
доколкото ми е известно, бронхоспазъм се диагностицира със слушалка. как ги определяте тия спазми вие на око - не ми е ясно...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #53 -: Януари 05, 2011, 15:15:11 pm »
При спазми моите така свистят, че чак в другата стая се чува. Вече така ми е свикнало ухото, че като се залепя на гърдичките, не ми трябва слушалка. Има огромна разлика между кашлиците.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #54 -: Януари 05, 2011, 15:25:50 pm »
на петия спазъм се научваш да различаваш, при Стефания спазъма се изразява само в бронхообструкция, без свиркане
а свиркането както казва Лейди се появява с включването на Вентолин
Аничка, БА по принцип е алергично заболяване с различни прояви
при някой е само с пристъпни кашлици, при други бронхообструкции
за съжаление в България всички се лекуват по калъп и не се лекува причинителя, а състоянието
При Стефания например спазъм насъпва след като текне бистър секрет, като вероятно в основата е алергичен ринит
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #55 -: Януари 05, 2011, 15:35:43 pm »
Ами вчера си взехме децата със съседката от градина(те са в една група). Тя е вече в 7 месец. Та тъкмо отиваме и едната госпожа обясняваше на един татко, че сина му повърнал 3 пъти на обяд, но не му звъннали, защото нямал температура  8O.
Аз от изненада не можах и устата да си отворя, но разярена бременна жена, отдавна не бях виждала.  :lol:.
И аз съм все по-потресена от градината. Това, че често си взимаме Мия с дрехи и пантофи, обути наопаки, го преглъщам, без да забелязвам, това, че я слагат да спи без пижама(един Господ знае как точно), нямам повече сили да го водя този разговор, но преди Нова година детето е било с температура явно цял следобед, с напукани от жажда устни и никой не само, че не ни се обади, а никой не я е забелязал... Когато я взел баща й, изпила на секундата цяло шише с вода, била с много зачервени бузки и във видимо лошо състояние. Кажете ми как е възможно никой да не я погледне?! Що за хора работят там??? Могат да ми правят забележки, че я взимам последна, а не могат да видят, че е с температура и да ни се обадят. Добре, че не съм била аз, защото щяха да видят тогава едни банкети и т.н. преди празника. То бива безотговорност, бива, ама все трябва да има някакви граници...Нямам думи направо.
<br />[link=http:
*
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #56 -: Януари 05, 2011, 15:41:49 pm »
Аз съм чувала, че при дентиция имунитета като цяло пада и затова детето е по-предразположено към вируси и инфекции, а не че сама по себе си Т е от зъбоникнене.
Привет :)
Ние обсъдихме положението с яслите и решихме да не го пускаме тази година, освен ако ножа не опре до кокала финансово.Ще кандидатстваме през интернет и ако не ни приемат и нещо се наложи да се върна на работа - ще се молим на директорките тук. Някак все ми се струва малък на година и четири месеца. Ми той няма да може да си каже какво иска още, няма да може да ми се оплаче, ако се държат зле с него. Някак не си представям на моето сладко дете да му бъде крещяно (на племенника са му крещяли и майка му случайно е чула, после го спряха от ясла) и аз да не знам.
Е, стига, бе не са чак такива чудовища лелките от яслата! Дара например тръгна на година и 5 месеца навършени. Точно един месец й трябваше да се адаптира, като през този месец какво изживях само аз си знам - тобя сълзи, сополи и най-лошото е, че тя като се изнерви не плаче, а пищи, та лелките си запушваха ушите :lol:, чак ми стана жал за горките женици....После всичко си дойде на мястото, почна да си ходи с желание детето - сутрин като я оставям дори чао не се обръща да ми каже, вечер като отида да я вземам не иска да си тръгва. Явно е, че й харесва там, ако й крещяха едва ли щеше да се кефи толкова. И какво като не може да ти каже? То си личи по поведението на детето как се чувства там, ще разбереш ако нещо не е наред - повярвай ми :wink: Та ако не бяха гадните болести щеше да е още по - перфектно, ама както се казва пълно щастие нЕма.
А ти можеш съвсем спокойно като го пуснеш отначало да е за по 2-3 дни, да видиш как ще е, през това време да си ползваш отпуска, ако има как, да не се връщаш веднага на работа...Да го пускаш за по няколко часа, има варианти...
*
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #57 -: Януари 05, 2011, 15:49:00 pm »

за съжаление в България всички се лекуват по калъп и не се лекува причинителя, а състоянието
ей от това идва цялото ми терзание и мъка!


При Стефания например спазъм насъпва след като текне бистър секрет, като вероятно в основата е алергичен ринит


Ако Ники все пак е в същото положение съм склонна да допусна именно това като причинител. Или студът...

Аз пак за яслите, че и това ме гложди отвътре:
К5. Детето посещава самостоятелна общинска детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване – 1 т. (само набор 2007)
това наистина ли само за набор 2007 важи и само за територията на Столична община? Има ли начин посещението на ясла в провинцията да донесе точка?
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #58 -: Януари 05, 2011, 15:49:34 pm »
Когато Стилияна ми праевше спазми, "свиркането" се чуваше на разстояние от нея, не ми трябваше слушалка, нито на доктора, за да я чуе. Чак след това включвахме Вентолин, слава богу май израстнахме това гадно чудо.
*
Re: Първа януарска темичка - 03-09.01.2011
« Отговор #59 -: Януари 05, 2011, 15:58:34 pm »
Явно при бронхоспазъм е свиркането. Тео ми е правил ларингоспазъм и там няма свиркане, но също положението на тялото (изправянето на детето) не променя кашлицата и затрудненото дишане. Уф, колко много от дечицата са правили един или друг спазъм  :( ужасно е това!